FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 3 juni 2015

Ruimtestation schudt Noordwijk de hand

Een astronaut in het ruimtestation ISS drukt op een joystick en honderden kilometers lager in Noordwijk begint een andere joystick mee te bewegen. In het ruimtecentrum in de Zuid-Hollandse duinen drukt iemand terug en dat wordt in het ISS gevoeld. Het was woensdagavond de eerste 'handdruk' ooit tussen de ruimte en de aarde, zoals de Europese ruimtevaartorganisatie ESA het verwoordde.

De ESA heeft twee joysticks ontwikkeld die elkaar precies volgen. Als de een beweegt, doet de ander dat ook. Gebruikers voelen dat.

De techniek heeft een praktisch nut. Bemande reizen naar het oppervlak van Mars zijn de komende tientallen jaren namelijk nog niet haalbaar. Het is veel makkelijker om astronauten in een baan rond de planeet te laten draaien. Van daaruit kunnen ze onbemande verkenners op het oppervlak bedienen.

Team Brunel klimt naar tweede plek

Schipper Bouwe Bekking is met Team Brunel gestegen naar de tweede plaats in het tussenklassement van de Volvo Ocean Race. De Nederlandse profzeiler profiteerde woensdag van sancties die een jury oplegde aan drie andere deelnemers aan de race om de wereld. Dongfeng Race Team, MAPFRE en Team SCA kregen strafpunten voor het schenden van de regels tijdens de zevende etappe, die door Team Brunel werd gewonnen.

De ploeg van Bekking kwam door de strafmaatregel in het algemeen klassement op gelijke hoogte met het Chinese Dongfeng, maar dankzij een beter resultaat in de havenraces is de tweede plek nu voor Team Brunel. Abu Dhabi Ocean Racing leidt nog altijd met een voorsprong van zes punten. De achtste etappe van Lissabon naar Lorient gaat zondag van start.

Team Brunel vlak voor de finish in Lissabon (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)
Team Brunel vlak voor de finish in Lissabon (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)

Spotje met Arie Boomsma teruggetrokken

Frisdrankmerk Holy Soda heeft een reclamespotje met Arie Boomsma teruggetrokken. Dat valt te lezen op de website van het merk.

De mededeling is kort: "Holy Soda moet helaas de commercial met Arie Boomsma terugtrekken. Holy Soda streeft naar 100% Goodness en verwacht dit ook van Arie Boomsma. We zoeken naar een goede oplossing." Volgens het AD zouden er klachten zijn ingediend over het filmpje en is er iets voorgevallen tussen Boomsma en het bedrijf.

De klachten zouden betrekking hebben op een onderdeel van de reclame. Aan het einde van de video loopt Boomsma even over water, iets wat de klagers te veel zou doen denken aan de passages in de bijbel waarin Jezus over water loopt.

Blazer bekent: omkoping bij WK's 1998 en 2010

De Amerikaan Chuck Blazer, voormalig lid van het hoofdbestuur van de wereldvoetbalbond FIFA, heeft bekend dat er bij de toewijzing van het WK in 2010 in Zuid-Afrika sprake is geweest van omkoping. Ook heeft hij toegegeven dat hij rond de toewijzing van het WK in 1998 door Marokko betaalde steekpenningen heeft aangenomen. Dat valt op te maken uit het rechtbankverslag dat woensdag via de Amerikaanse justitie in de openbaarheid is gekomen. Het toernooi werd uiteindelijk in Frankrijk gehouden.

Blazer was tot 2013 lid van het dagelijks bestuur van de FIFA. Hij trad af terwijl er een onderzoek naar hem liep door de FIFA en de FBI. Vervolgens bekende hij dat hij zich had schuldig gemaakt aan onder meer omkoping, belastingontduiking en witwassen.

Blazer heeft nadien de FBI geholpen bij het onderzoek naar andere zwendelaars binnen en buiten de FIFA. Onduidelijk is nog of er een deal is gesloten. Mogelijk ontloopt Blazer, die als kroongetuige wordt gezien in het onderzoek naar corruptie binnen de FIFA, een celstraf door zijn medewerking.

Valcke vindt dat hij in functie kan blijven

Jérôme Valcke vindt dat hem geen blaam treft in het corruptieschandaal binnen de FIFA, dat voorzitter Sepp Blatter vlak na diens herverkiezing tot aftreden bewoog. De algemeen secretaris kwam in opspraak door een verdachte transactie van 10 miljoen dollar via een grote bank. De FBI ontdekte dat in het onderzoek naar corruptie en omkoping binnen de wereldvoetbalbond.

Valcke zei woensdag op de Franse radio dat hij zich niet schuldig heeft gemaakt aan kwalijke praktijken en dus in functie kan blijven. "Ik kan na wat er de afgelopen dagen is gebeurd geen enkele reden bedenken waarom ik niet door zou gaan als secretaris. Mij valt niets te verwijten en ik voel me absoluut niet schuldig", aldus de Fransman,

De FIFA ontkent niet dat het bedrag is overgemaakt naar de Concacaf, toen nog geleid door de 'beruchte' Jack Warner. Het geld zou zijn bedoeld om het voetbal in het Caribisch gebied te ondersteunen.

Murray tegen Djokovic in halve finales

Andy Murray kan zich in Parijs gaan voorbereiden op een loodzwaar tennisduel met Novak Djokovic, de nummer één van de plaatsingslijst op Roland Garros. De als derde geplaatste Schot was woensdag in de kwartfinales in vier sets te sterk voor de Spanjaard David Ferrer: 7-6 (4), 6-2, 5-7 en 6-1.

Het duel duurde drie uur en zestien minuten. Murray is dit jaar nog steeds ongeslagen op een gravelbaan. Hij won eerder de toernooien in Madrid en München. Murray haalde voor de derde keer in zijn loopbaan de laatste vier bij de Open Franse titelstrijd.

Djokovic rekende eerder op de dag in drie sets overtuigend af met de Spaanse titelhouder Rafael Nadal.

Koning: Staat beslist over Huis ten Bosch

Koning Willem-Alexander heeft woensdag in Chicago gezegd dat hij geen invloed heeft op de wijze waarop Paleis Huis ten Bosch wordt gerestaureerd. Het is de Staat die als eigenaar van het paleis daarover de zeggenschap heeft.

Als gebruiker 'beslissen wij daar niet over', aldus de koning tijdens een gesprek met de media op de laatste dag van zijn officiële bezoek aan de Verenigde Staten. Hij kreeg de vraag naar aanleiding van berichten over stijgende kosten van de restauratie. Willem-Alexander wees wel op de grote culturele en historische waarde van Huis ten Bosch.

De koning wilde geen reactie geven op het aftreden van FIFA-baas Sepp Blatter. Als oud-lid van het IOC had hij te weinig kennis over de FIFA, zo zei hij. Hij schaarde zich achter de verklaring die minister Edith Schippers, die bij het gesprek aanwezig was, dinsdag had gegeven.

Koningin Máxima blijft nog even in VS

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben woensdagmiddag hun officiële bezoek aan de Verenigde Staten afgesloten in Chicago. Daar stond het laatste deel van het programma in het teken van innovaties in land- en tuinbouw, gezondheidszorg en onderwijs in een achterstandswijk.

Koningin Máxima vliegt vanuit Chicago niet mee terug naar Nederland. Ze heeft de komende dagen nog werkzaamheden in New York in haar rol als speciaal pleitbezorger van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. Voor Máxima was het koppelen van het VN-bezoek aan de negendaagse reis naar Canada en de VS beter dan een aparte trip, zo liet ze weten.

Voor dit najaar wordt naar verluidt een staatsbezoek aan China voorbereid, terwijl in Parijs de Franse president François Hollande bekendmaakte dat het Nederlands koningspaar volgend jaar maart op staatsbezoek komt. Hollande had de afgelopen dagen de Spaanse koning Felipe op visite.

Koningin Máxima (Foto: Novum)
Koningin Máxima (Foto: Novum)

Nadal: "Ik kom sterker terug"

De jarige tennisser Rafael Nadal (29) wilde Roland Garros woensdag na zijn bittere nederlaag tegen de Serviër Novak Djokovic (7-5, 6-3 en 6-1) zo snel mogelijk verlaten. De onttroonde titelhouder meldde zich kort na afloop meteen in de perskamer voor een korte reactie op zijn tweede verliespartij ooit op zijn geliefde gravelbaan in Parijs. "Novak was in deze partij gewoon te goed voor mij, zo simpel is het", sprak de negenvoudig kampioen met een strak gezicht.

Nadal, die na nogal wat blessureleed nog altijd wacht op zijn topvorm, hield echter de moed erin. "Ik heb hier in 2009 voor de eerste keer een partij verloren", doelde hij op zijn nederlaag destijds in de vierde ronde tegen de Zweed Robin Söderling. "Dat was toen niet het einde van mijn loopbaan en dat zal het nu ook niet zijn. Ik ga hard aan het werk en wil sterker terugkomen."

Nadal vandaag in zijn wedstrijd tegen Djokovic (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)
Nadal vandaag in zijn wedstrijd tegen Djokovic (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)

Zuid-Afrika: "Betalingen geen steekpenningen"

Zuid-Afrika heeft geen smeergeld betaald om het WK voetbal van 2010 in de wacht te slepen. Dat benadrukte de minister van Sport Fikele Mbalula woensdag nog maar eens naar aanleiding van dergelijke beschuldigingen. Er is volgens Mbalula wel geld betaald voor diverse voetbalprojecten in bijvoorbeeld het Caribisch gebied, maar dat waren zeker geen steekpenningen.

Zuid-Afrika wordt ervan beschuldigd 10 miljoen dollar (ruim 9 miljoen euro) te hebben overgemaakt aan Jack Warner, destijds vicevoorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA. Volgens Mbalula was dat niet om stemmen te kopen voor de WK-toezegging. "De Verenigde Staten moeten tonen op welke basis zij hun beschuldigingen uiten", zei hij.

Justitie in de VS is een groot onderzoek begonnen naar omkoopschandalen bij de FIFA. Warner is één van de hoofdverdachten in dat onderzoek.

Defensie keert 2 ton uit voor chroomverf

Het ministerie van Defensie heeft tot dusver 209.500 euro uitgekeerd aan (oud-)medewerkers die ziek zijn geworden door kankerverwekkende chroom-6-verf. Dat zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie woensdag in de Kamer.

Het geld is uitgekeerd in het kader van een coulanceregeling voor schrijnende gevallen. Volgens de minister hebben 31 mensen een uitkering gekregen. Er werden 191 aanvragen afgewezen en 232 zaken zijn nog in behandeling. De uitkering varieert van 3000 tot 15.000 euro.

Nog steeds wordt bij Defensie niet conform de laatste stand van zaken van de techniek gewerkt als het om het gebruik van chroom 6 gaat, aldus Hennis. Maar ze benadrukte dat mensen 'niet onbeschermd worden blootgesteld aan allerhande risico's'. Locaties waar het niet goed gaat, worden aangepast.

D66: vermogensdelict in huwelijk strafbaar

Iemand die zijn echtgenoot of geregistreerd partner besteelt, afperst of zijn geld verduistert, zou strafbaar moeten worden. Dat vindt Magda Berndsen van D66. Ze kaart het aan in aanloop naar een debat over het Verdrag van de Raad van Europa tegen geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld.

Dat verdrag moet volgens de politica niet alleen als een bescherming tegen fysiek geweld worden uitgelegd, maar ook tegen economisch geweld. Daarom maakt eventuele gemeenschap van goederen bij vermogensdelicten niet uit, want in deze visie is geweld geweld, overweegt D66. Maar vermogensdelicten binnen het huwelijk of het geregistreerd partnerschap zijn op dit moment in Nederland wettelijk van vervolging uitgesloten, zegt het Kamerlid. "Een omissie."

'Boilesen mag vertrekken bij Ajax'

Ajax houdt rekening met een vertrek deze zomer van vleugelverdediger Nicolai Boilesen. De Deense international heeft de clubleiding laten weten dat hij zijn contract, dat medio 2016 afloopt, niet gaat verlengen. "Hij heeft aangegeven over de grens te kijken en dat is ook goed", vertelde directeur voetbalzaken Marc Overmars woensdag op de website van AD Sportwereld.

Boilesen (23) maakte in het seizoen 2010-2011 zijn debuut in de hoofdmacht van Ajax. De Amsterdamse club ziet in Mitchell Dijks een geschikte vervanger. De overgang van de verdediger van Willem II is naar verluidt zo goed als rond.

Kim Kardashian zweert donuts af

Kim Kardashian is niet van plan om elke dag donuts te eten, zoals ze deed tijdens haar eerste zwangerschap. "Dat is geen goed idee. Ik eet deze keer een stuk gezonder", zegt de vrouw van Kanye West tegen People.

Kim heeft ook energiedrankjes moeten afzweren sinds ze erachter kwam dat ze weer zwanger is. "Ik dronk het voorheen elke ochtend zodra ik wakker werd. Ik ben niet zo dol op koffie, maar als ik om vijf uur 's ochtends moet opstaan om te gaan sporten, dan heb ik iets nodig om op gang te komen. Maar dat was toen ik heel veel sportte, dat doe ik nu even niet."

De realityster is dit keer ook niet van plan om net zo veel te doen en te werken als tijdens haar eerste zwangerschap. "Ik denk dat je naar je lichaam moet luisteren en rust moet nemen als dat nodig is. Ik zit nu in het stadium dat ik overal misselijk van word, alleen al van de geur van dingen. Maar zodra dat voorbij is, ga ik proberen meer van deze zwangerschap te genieten en te relaxen."

Kim maakt zich alleen druk om haar schoeisel. "Ik heb een hekel aan hoe ik eruitzie op platte schoenen, maar hakken kunnen lastig zijn tijdens de zwangerschap. Ik denk nu al: 'wat ga ik doen?' Dat is de moeilijkste beslissing tijdens de zwangerschap als het aankomt op mijn kledingstijl."

Eerder deze week had Kim bekendgemaakt dat ze zwanger is. Kardashian (34) en West (37) hebben samen al een dochter die bijna twee jaar oud is. Het meisje luistert naar de naam North.

Kim Kardashian zweert donuts af (Foto: Novum)
Kim Kardashian zweert donuts af (Foto: Novum)

'Shell wil graag terug naar Iran'

Olieconcern Shell is van plan terug te keren naar Iran als de westerse sancties tegen het land zijn opgeheven. Dat liet topman Ben van Beurden woensdag weten bij de vergadering van oliekartel OPEC in Wenen.

Volgens Van Beurden staan oliemaatschappijen te trappelen om de Iraanse markt te betreden. "Het is een geweldig land, met fantastische voorraden. Zodra er een legitieme mogelijkheid is zullen we Iran bekijken." Iran behoort tot de grootste olieproducenten van het Midden-Oosten, maar vanwege de handelssancties is de export van olie van het land sterk gedaald.

Iran heeft al laten weten met een aantal grote westerse oliemaatschappijen weer zaken te willen doen als de sancties zijn opgeheven, waaronder Shell. Het Brits-Nederlandse concern stopte in 2010 met zijn exploratie- en productieactiviteiten in het land. Later werd ook gestopt met de koop van ruwe olie uit Iran.

Shell (Foto: Novum)
Shell (Foto: Novum)

Zorgen over injectie afvalwater in bodem

Inwoners en Statenleden van Overijssel maken zich zorgen over de injectie van miljoenen liters afvalwater door de NAM in de bodem van Twente. Inwoners van Rossum menen dat de injectie voor scheuren in hun huizen zorgt.

Dat bleek woensdag tijdens een informatiebijeenkomst in het provinciehuis in Zwolle. In lege gasvelden in het oosten van Overijssel wordt sinds 2011 water gepompt dat vrijkomt bij oliewinning in Drenthe. Het water is vervuild met olie en chemicaliën. Het project ligt tijdelijk grotendeels stil sinds in april in Hardenberg een lek is ontdekt. "De NAM zegt dat alles beheersbaar is. Maar het was nota bene een bewoner die hen wees op het lek", zei Statenlid Robert Jansen (GroenLinks).

Benitez nieuwe trainer Real Madrid

Rafael Benitez is de nieuwe trainer van Real Madrid. Dat heeft de Spaanse voetbalclub woensdag bekendgemaakt. Benitez, die vorige week zijn vertrek bij Napoli aankondigde, is de opvolger van Carlo Ancelotti. De 55-jarige Spanjaard was eerder onder meer werkzaam bij Chelsea, Internazionale, Liverpool en Valencia.

Lid motorclub No Surrender opgepakt om drugs

De politie heeft dinsdag een 36-jarig lid van motorclub No Surrender uit Eindhoven opgepakt na een korte achtervolging.

De man werd gearresteerd nadat politiemensen twee gestolen auto's en instrumenten voor het maken van synthetische drugs hadden gevonden in een garage aan de Koppele in Eindhoven. De politie had daarvoor informatie binnengekregen dat er op die locatie mogelijk criminele activiteiten plaatsvonden.

Toen de politie bezig was bij de garage, kwam de verdachte aanrijden. Hij vluchtte vervolgens met hoge snelheid. Na een korte achtervolging kon de man van No Surrender alsnog worden gepakt en is de auto waarin hij reed in beslag genomen. In zijn woning zijn ook meerdere spullen van hem afgenomen, waaronder middelen die gebruikt worden bij de productie van synthetische drugs.

'Betrouwbaarheid NS ernstig in het geding'

In de Tweede Kamer klinken ongezouten reacties op de affaire met de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Betty de Boer en Aukje de Vries van de VVD spreken zelfs van een 'schokkend bericht'. Ook andere partijen zijn ongerust en ontstemd.

NS speelde concurrentiegevoelige informatie van concurrenten Arriva en Veolia door aan de eigen dochter Abellio, dat ook aan de aanbesteding meedeed. Aanvankelijk werd het ov in Limburg ook gegund aan Abellio. De provincie kwam daarop terug toen bleek dat het spel niet eerlijk was gespeeld. Dinsdag ging de gunning naar Arriva. Woensdag werd bekend dat de top van zowel NS als Abellio Nederland wist van het gesjoemel.

"De geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van de NS, van dochterondernemingen, van de top, is ernstig in het geding", aldus het VVD-duo.

'Betrouwbaarheid NS ernstig in het geding' (Foto: Novum)
'Betrouwbaarheid NS ernstig in het geding' (Foto: Novum)

Dijsselbloem verwacht geen Grieks akkoord

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem verwacht niet dat gesprekken woensdagavond in Brussel met hoofdrolspelers in de Griekse schuldenkwestie leiden tot een akkoord. Dat zei hij voorafgaand aan het overleg.

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie heeft de Griekse premier Alexis Tsipras in Brussel uitgenodigd voor overleg. Ook Dijsselbloem spreekt met beide heren.

Gehoopt wordt de vastgelopen en al maanden aanslepende onderhandelingen over hervormingsmaatregelen in ruil voor financiële steun los te trekken en een eventueel vertrek van Griekenland uit de eurozone of een faillissement van het land te voorkomen. De geldschieters (de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds) zullen een minimumvoorstel op tafel leggen, maar op hun beurt hebben ook de Grieken een plan ingediend.

Dijsselbloem verwacht geen Grieks akkoord (Foto: Novum)
Dijsselbloem verwacht geen Grieks akkoord (Foto: Novum)

Pelé: "FIFA heeft eerlijke mensen nodig"

De wereldvoetbalbond FIFA heeft "eerlijke leidinggevende mensen" nodig die de strijd tegen de corruptie aangaan. Dat zei de Braziliaanse voetballegende Pelé over het aftreden van Sepp Blatter als voorzitter van de mondiale bond. De Zwitser stapte dinsdag vier dagen na zijn herverkiezing alsnog op.

Pelé reageerde zondag nog positief op de vijfde termijn als FIFA-baas van de 79-jarige Blatter. "Perfect. De FIFA heeft mensen met ervaring nodig", zei hij toen.

De voormalige voetbalheld deed zijn nieuwe uitspraken in Havanna, waar hij dinsdagavond getuige was van een historische wedstrijd tussen het nationale elftal van Cuba en de Amerikaanse club New York Cosmos. Het duel was een bewijs voor de toenadering tussen de VS en Cuba. Cosmos won met 4-1.

Pelé: "FIFA heeft eerlijke mensen nodig" (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)
Pelé: "FIFA heeft eerlijke mensen nodig" (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)

De roadtrip gaat door in tweede trailer Paper Towns

In de tweede trailer van Paper Towns, naar het succesvolle boek van John Green, gaat de roadtrip door en worden de gevoelens steeds sterker.

Paper Towns volgt Quentin, een gewone jongen met een vaste groep goede vrienden, wiens' leven op zijn kop wordt gezet als op een avond Margo Roth Spiegelman voor de deur staat met een nogal eigenaardig verzoek. Ze heeft zijn hulp nodig; Margo is uit op wraak. Wanneer Margo na deze nacht spoorloos verwijnt, gaan Quentin en zijn vrienden op onderzoek uit.

Het is het tweede boek van John Green dat wordt verfilmd. Eerder kwam al The Fault in Our Stars uit, wat een regelrecht succes werd.

Paper Towns, met in de hoofdrollen Cara Delevingne en Nat Wolff, draait vanaf 30 juli in de bioscopen.

Chris Brown rookt wiet tijdens vlucht

Chris Brown heeft zich onlangs nogal misdragen tijdens een vlucht in zijn privéjet. Een ingewijde vertelt aan Us Weekly dat de zanger aan boord 'heel veel wiet rookte'.

Chris had geen boodschap aan het cabinepersoneel dat hem aansprak op het roken. "Hij blies rook naar de stewardess en zei: 'ik heb 60.000 dollar betaald voor deze jet, dus hij is van mij, net als iedereen in de jet'."

De 26-jarige ex-vriend van Rihanna stak vlak voor de landing nog een joint op en werd toen aangesproken door een andere stewardess. Volgens de bron maakte Chris daarop een beledigende opmerking over de leeftijd van de vrouw. Ook zou Brown tegen de stewardess gezegd hebben dat ze niet aantrekkelijk genoeg was om in zijn privévliegtuig te werken.

Maaskant na bezoek fans: "Kan dit niet in de steek laten"

Na de degradatie van NAC Breda bood trainer Robert Maaskant zijn ontslag aan. De fans zijn het daar echter niet mee eens en zien de oefenmeester graag blijven. Eerder vanavond gingen 100 supporters bij Maaskant langs, waarbij ook een verslaggever van Omroep Brabant aanwezig was.

"Zoals jullie weten valt het me erg zwaar, wat er gebeurd is", liet Maaskant aan de aanwezige fans weten. "Maar dit kan ik niet in de steek laten."

Het heeft er dus alle schijn van dat Maaskant ook volgend seizoen de scepter over de selectie van NAC Breda zal zwaaien. Overigens gaat het ook de verkoop van de seizoenskaarten bij de Bredanaars erg hard; een teken dat alle supporters achter hun club blijven staan.

Topatletiekcoach in dopingproblemen

De beroemde Amerikaanse atletiekcoach Alberto Salazar wordt in een documentaire van de Britse BBC beschuldigd van het overtreden van de antidopingregels. Hij zou onder meer de Amerikaanse langeafstandsloper Galen Rupp van doping hebben voorzien. Volgens de BBC heeft de Brit Mo Farah, eveneens gecoached door Salazar, niks met de zaak te maken.

Salazar staat aan het hoofd van het Nike Oregon Project (NOP), waar onder meer Rupp en Farah lid van zijn. Rupp pakte in 2012 olympisch zilver op de 10.000 meter in Londen, achter Farah. De Brit won daarnaast ook het goud op de 5000 meter en is op beide afstanden regerend wereldkampioen, op de 5000 meter won hij ook in 2011 al de wereldtitel. Onder de pupillen van Salazar bevinden zich verder onder meer Matthew Centrowitz en Shannon Rowbury, samen goed voor twee zilveren en één bronzen WK-medaille op de 1500 meter. Ook het in de VS veelgeprezen talent Mary Cain bevond zich tot voor kort in de stal van Salazar.

Farah wordt sinds 2011 getraind door Salazar, waarna de grootste successen volgden van de 32-jarige geboren Somaliër. Rupp is al zo'n veertien jaar de pupil van de Amerikaanse coach, die hem volgens de BBC in elk geval in 2002 van doping voorzag. Salazar zelf is eveneens een gevierd atleet, die onder meer drie keer de marathon van New York won en de marathon van Boston op zijn naam schreef. Zijn filosofie als trainer is vooral gericht op 'intensief trainen en het gebruik van de nieuwste wetenschappelijke methoden.'

Niemand van het NOP heeft ooit positief getest, maar Mark Daly van de BBC zegt dat meerdere mensen hem verteld hebben over de methoden van Salazar, met name het gebruik van verboden steroïden en 'onethische praktijen'. Zeker zeven atleten en stafleden hebben tegenover BBC gesproken over de illegale handelingen van Salazar en zijn ermee naar het Amerikaans antidopingagentschap gegaan, zonder resultaat.

Trainingsmaatjes Farah en Rupp winnen olympisch goud en zilver op de 10.000 meter in Londen (Foto: Getty)

Voormalig atleet Steve Magness, in 2011 de nummer twee van het NOP achter Rupp, zegt dat hij steil achterover sloeg toen hij een keer een document zag met de bloedwaardes van zijn teamgenoot. "Er stond op dat hij aan de testosteron zat...dat is verboden, iedereen weet dat. Daarna keek ik even verder en zag ik dat dit nog maar over zijn tijd als 16-jarige junior ging, wat het alleen maar schokkender maakt wat mij betreft", zegt Magness. Het wereldantidopingagentschap WADA heeft al jaren een levenslange straf in petto voor trainers en staf die atleten van een dergelijke leeftijd doperen. 

Salazar en Rupp hebben alle aantijgingen al uitgebreid ontkend. Zo zou het volgens de coach niet zijn gegaan om testosteron, maar een voedingssuplement. "Ik geloof in een schone sport en heb er nooit voor gezorgd dat mijn atleten doping gebruikten, iets wat ik ook nooit zal doen", aldus de coach, die volgens een oud-atlete onder meer proefpersonen gebruikte om te kijken hoeveel testosteron er nodig was om een positieve test op te leveren. Rupp zelf was duidelijk over de situatie: "Ik ben absoluut tegen het gebruik van prestatiebevorderende middelen. Ik heb zulke middelen nooit genomen en Alberto heeft mij nooit aangeraden om dat te doen."

De volledige documentaire, inclusief alle interviews, aantijgingen en ander materiaal, wordt later op woensdag om 22.00 uur Nederlandse tijd uitgezonden op BBC One.

Nog geen nieuwe president in Letland

Het Letse parlement is er woensdag nog niet in geslaagd een nieuwe president te kiezen. Na vier stemrondes kwam de kandidaat met de meeste steun, Raimonds Vejonis, vijf stemmen tekort voor een meerderheid. Een vijfde ronde volgt later woensdag.

Een kandidaat moet 51 van de honderd parlementariërs achter zich krijgen om president te worden. Vejonis kreeg er 46 in de vierde ronde, gevolgd door Egils Levits die er 26 kreeg. Levits is een rechter bij het Europees Hof van Justitie. Twee andere kandidaten vielen al af in eerdere rondes.

Als ook in de vijfde ronde geen winnaar uit de bus komt wordt er over tien dagen opnieuw gestemd.

België wil veel geld voor bondscoach Wilmots

De Belgische voetbalbond is niet van plan deze zomer, zonder flinke schadevergoeding, vervroegd afscheid te nemen van de gewaardeerde bondscoach Marc Wilmots. De Belgische trainer heeft nog een contract tot medio 2018 bij de Rode Duivels.

Diverse clubs willen de oud-international echter op korte termijn in dienst nemen. Schalke 04 zou al contact hebben gezocht met Wilmots, die echter pas na de EK-kwalificatiewedstrijd op 12 juni in en tegen Wales in onderhandeling wil gaan.

Volgens Belgische media heeft het bondsbestuur de afkoopsom voor Wilmots inmiddels verhoogd tot twee miljoen euro, na aanvankelijk de schadeclaim op een miljoen te hebben vastgesteld.

Tot de mogelijke opvolgers van de huidige bondscoach behoren onder anderen Michel Preud'homme (Club Brugge) en Dick Advocaat. De kandidatuur van de 67-jarige Hagenaar is vooral in de Waalse media evenwel slecht gevallen. Advocaat stapte in 2010 op als bondscoach van België, waarna hij aan de slag ging als bondscoach van Rusland.

FBI onderzoekt toewijzing WK's 2018 en 2022

De FBI is nog altijd bezig om de handel en wandel van wereldvoetbalbond FIFA onder een vergrootglas te leggen. Daarbij richt men zich ook op de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022. Onder het bewind van Sepp Blatter kregen respectievelijk Rusland en Qatar deze evenementen toegewezen.

Een Amerikaanse juridische functionaris, die graag anoniem wil blijven, heeft dit aan het Britse persbureau Reuters bevestigd. Eerder lieten ook de Zwitserse autoriteiten al weten onderzoek te doen naar de procedure voor beide wereldkampioenschappen. Men heeft sterk de indruk dat er destijds sprake is geweest van omkoping of andere praktijken, die het daglicht niet kunnen verdragen.

Qatar is in elk geval al in de verdediging geschoten. Volgens de minister van Buitenlandse Zaken, Khaled al-Attiyah, is er bij het bid van het emiraat enkel eerlijk gehandeld. Of dat ook echt zo is, zal waarschijnlijk later blijken.

Stel stopt poesje in draaiende wasmachine

Op internet is met afschuw gereageerd op een walgelijke video van een stel uit Magnitogorsk. De Russen stoppen een weerloos poesje in een draaiende wasmachine.

Het filmpje is gisteren geüpload en inmiddels al zo'n twintigduizend keer bekeken. Op de schokkende beelden is te zien hoe een wit katje met grote, droevige ogen door het ruitje van de wasmachine naar buiten kijkt.

De kat wil eruit, maar dat laten de dierenbeulen niet toe. Sterker nog, bulderend van het lachen zet de vrouw des huizes de wasmachine aan.

Weerloos wordt het beestje alle kanten opgeslingerd. En net als het poesje denkt dat het eindelijk wordt vrijgelaten, wordt de wasmachine een versnelling hoger gezet.

Hoe het nu met de kat is en of deze het heeft overleefd, is niet bekend. Op reddit gaan nu stemmen op om het stel op te sporen en te lynchen.


poes in wasmachine

Het bewuste filmpje, kan schokkend zijn!

Update

De kat blijkt - naar het lijkt ongeschonden - uit de wasmachine te zijn gekomen.

Djokovic in drie sets langs jarige Nadal

Tennisser Novak Djokovic heeft woensdag in Parijs op overtuigende wijze afgerekend met titelhouder Rafael Nadal. De als eerste geplaatste Serviër versloeg de negenvoudige kampioen op Roland Garros in drie sets: 7-5, 6-3 en 6-1. Het topduel, waarin Nadal danig teleurstelde, duurde twee uur en 26 minuten. Djokovic speelt in de halve finale tegen de winnaar van het duel tussen de Schot Andy Murray en de Spanjaard David Ferrer.

Voor de jarige Nadal (29) was het pas zijn tweede nederlaag op het Franse grandslamtoernooi in elf jaar, na zijn eerste verliespartij in 2009 in de vierde ronde tegen de Zweed Robin Söderling. Hij was eerder in Parijs in zes onderlinge duels met Djokovic ongeslagen gebleven en behaalde er tot dusver zeventig overwinningen. Vorig jaar zegevierde Nadal op Roland Garros in de finale nog in vier sets over de Serviër, die gebrand is op zijn eerste titel ooit op het graveltoernooi.

Nadal begon onzeker aan het titanenduel, dat vooraf nog de mooiste kwartfinale ooit in het moderne tennis werd genoemd. De als zesde geplaatste Spanjaard kon na het verlies van de eerste set Djokovic niet meer onder druk zetten. De Servische favoriet behield het initiatief en bereikte zonder problemen de laatste vier. Voor Djokovic was het zijn 21e zege in zijn 44e partij tegen Nadal. Hij verloor dit jaar slechts twee van zijn 42 tennisduels.

Novak Djokovic klopt jarige Nadal in Parijs (Pro Shots/Zuma Sports Wire)
Novak Djokovic klopt jarige Nadal in Parijs (Pro Shots/Zuma Sports Wire)

Nieuwe trailer en poster voor TED 2

Universal brengt deze zomer het tweede deel van TED in de bioscopen en zojuist is er een nieuwe trailer en poster voor verschenen.

In het tweede deel moet Ted ervoor gaan zorgen dat hij legaal kinderen kan adopteren. John helpt hem hierbij en dit levert weer een aantal hilarische situaties op. 

Het eerste deel, waarin de kijker voor het eerst kennis maakte met de grof gebekte teddybeer, haalde 550 miljoen dollar op en is daarmee een van de meest succesvolle comedyfilms allertijden.

TED 2 draait vanaf 13 augustus in de bioscoop.

Williams en Bacsinszky naar halve eindstrijd Parijs

Serena Williams heeft zich zonder veel problemen geplaatst voor de halve finales van Roland Garros. De Italiaanse Sara Errani was op het grandslamtoernooi van Parijs duidelijk een maatje te klein voor de Amerikaanse topfavoriete. Het werd 6-1 en 6-3.

Williams kende de afgelopen wedstrijden vaak een wat langzame start. Ditmaal was daarvan geen sprake. Ze walste in de eerste set over haar tegenstandster heen. Binnen een half uur had ze die set binnen. Errani wist slechts veertien punten te scoren, ongeveer de helft van het aantal van de nummer een van de wereld.

In de tweede set wist Errani wel haar services te behouden en maakte ze het Williams zeker in het begin ook lastig op haar opslag. Dat was vooral te danken aan de onnodige fouten van de Amerikaanse. Op 3-3 gaf Williams echter weer gas, waarna ze met twee breaks de partij in ruim een uur afrondde.

In de halve finale neemt Williams het op tegen Timea Bacsinszky die voor het eerst in haar carrière de halve finale van een grand slam bereikt heeft. De Zwitserse tennisster bereikte ten koste van de Belgische Alison van Uytvanck de laatste vier: 6-4 en 7-5.

Aanvankelijk leek het een snelle partij te worden, want de als 23e geplaatste Bacsinszky liep binnen een mum van tijd uit naar 3-0. Na de eerste set te hebben verloren kwam Van Uytvanck, de nummer 93 van de wereld, echter beter in haar spel.

Ook in de tweede set kwam ze een break achter, maar die wist de Vilvoordese knap weg te werken, zodat ze zelfs een 4-3-voorsprong nam. Bij een stand van 5-5 gaf Van Uytvanck het initiatief toch weer uit handen. Ze verloor haar opslag, waarna Bacsinszky de wedstrijd kon uitserveren.

Vrouw bestraft voor agressieve honden

De 33-jarige eigenaresse van zes agressieve honden die vorig jaar in de duinen van Katwijk een labrador hebben verscheurd mag drie jaar geen honden meer bezitten. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald

De rechtbank gaf de vrouw uit Noordwijk een voorwaardelijke celstraf van veertien dagen met een proeftijd van drie jaar. Ook heeft ze een taakstraf van tachtig uur gekregen en moet ze een schadevergoeding betalen van ruim 700 euro.

De honden van de vrouw liepen los in de duinen van Katwijk, een eind bij haar vandaan. Het baasje van de labrador wandelde daar met haar tweejarige dochtertje, toen haar hond werd aangevallen en verscheurd.

De Katwijkse zou laconiek hebben toegekeken, ondanks smeekbeden van het huilende baasje van de labrador om in te grijpen. De moeder en haar kind konden zich achter prikkeldraad in veiligheid brengen.

Gealarmeerde agenten moesten schieten om één van de honden bij de toen al dode labrador weg te krijgen. De andere honden zaten op dat moment al achter koeien aan. Volgens het Openbaar Ministerie waren enkele honden eerder al betrokken geweest bij bijtincidenten.

België richt vizier op criminele motorbendes

België gaat bekijken of het mogelijk is het lidmaatschap van een criminele motorbende strafbaar te stellen. Minister Jan Jambon (Binnenlandse Zaken) overweegt ook meer agenten in te zetten nu het probleem zich lijkt te verschuiven van Nederland naar België.

Dat bleek woensdag in Brussel na overleg tussen de minister en burgemeesters van Belgische grensgemeenten. Die gemeenten worden de laatste maanden geconfronteerd met dergelijke bendes, die geld verdienen met drugshandel, afpersing en prostitutie.

De burgemeester van Maasmechelen (tegen Nederlands Limburg) waarschuwt dat motorbendes uitwijken naar België nu ze zowel in Nederland als Duitsland harder worden aangepakt. Terwijl ze zich in het verleden meer in hun clubhuizen ophielden, zijn ze vandaag nadrukkelijk aanwezig op straat, stelde de burgemeester van Lanaken (onder Maasmechelen).

Gezonde FOK!ster doneert nier aan onbekende

Veel van ons dragen een donorcodicil, velen (nog) niet. Toch zijn er mensen die een stap verder gaan en besluiten bij leven al een nier af te staan. In de meeste gevallen is dat om heel specifiek iemand binnen de familie kans op een gezond leven te geven, maar er zijn ook mensen die besluiten te doneren voor een wildvreemde.

FOK!ster Cat22 opende op 7 november 2014 een topic in ons forum waar ze haar beweegredenen uit de doeken deed om anoniem een nier te doneren aan een onbekende. "De kans dat iemand in de familie een nier nodig heeft is gewoon erg klein. En dan ga ik liever nu voor verbetering van kwaliteit van leven van een ander. En het is ergens ook best een lekker idee dat een ander zich niet verplicht aan je voelt maar gewoon weer een normaal leven kan leiden." vertelt ze in haar post.

Met haar verhaal hoopt ze te bereiken dat "mensen die dit lezen en er niet mee bezig waren, even stilstaan bij wat zij willen met hun lijf. Voor, maar zeker ook na overlijden. Ik verwacht niet dat er meteen mensen zijn die zich ook aanmelden voor donatie bij leven, maar wie weet heb je je donorcodicil nog steeds niet ingevuld. Of het nu een ja of een nee wordt, boeit me niet. Maar praat erover met je omgeving en maak een keuze. Je kunt hem altijd nog wijzigen, maar bij overlijden weten je nabestaanden in ieder geval wat jij wil."

Op 1 april jongstleden heeft de operatie plaatsgevonden. Zowel Cat22 als de ontvanger van de nier zijn inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen en Cat22 is nog herstellende. Je kunt het hele traject volgen in deze topicsreeks op ons forum...

donatie bij leven cat22

Brussel tegen onmiddellijk verbod dierproeven

Brussel is tegen een onmiddellijk verbod op dierproeven. Uiteindelijk dienen dergelijke proeven te verdwijnen, maar daarvoor is het nu nog te vroeg. Er zijn nog niet voldoende alternatieve testmethoden voorhanden.

Dat stelt de Europese Commissie woensdag in een reactie op het burgerinitiatief Stop Vivisectie van 1,17 miljoen Europeanen om meteen een einde te maken aan het geëxperimenteer met dieren. Brussel streeft naar geleidelijke afschaffing.

Een volledig verbod op dierproeven zou voorbarig zijn en brengt het risico met zich mee dat biomedisch onderzoek uit Europa verdreven zou worden, stelt Europees commissaris Jyrki Katainen. Volgens hem vermindert Europa het gebruik van dierproeven al. Ook gaat Brussel de toepassing van alternatieve methoden extra stimuleren.

Treinverkeer bij Leiden verstoord

Vlak bij het station Leiden Centraal is een spoorviaduct beschadigd geraakt. Daardoor rijden er veel minder treinen naar Haarlem en Schiphol. De extra reistijd is een halfuur tot een uur.

De storing is naar verwachting pas rond 18.30 uur verholpen. Dit heeft de NS woensdagmidag laten weten. Over de oorzaak van de beschadiging kon het spoorbedrijf geen mededelingen doen.

Treinverkeer bij Leiden verstoord (Foto: Novum)
Treinverkeer bij Leiden verstoord (Foto: Novum)

Fyra niet geïnspecteerd voor toelating

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft niet zelf naar de Fyra gekeken toen er een besluit over een vergunning voor de trein moest worden genomen. Daarvoor bestond geen aanleiding, zei inspecteur Krijn van Herwaarden woensdag tegen de parlementaire enquêtecommissie die het debacle met deze flitstrein onderzoekt.

De Fyra zou gaan rijden op de hogesnelheidslijn HSL-Zuid, maar was veel te laat klaar en moest al snel weer van het spoor omdat de spaghettiboemels door allerlei mankementen niet veilig bleek te zijn.

Van Herwaarden was de inspecteur die toestemming gaf om de Fyra toe te laten op het spoor. Hij zegt dat hij de treinen zelf had mogen inspecteren, maar dat dit niet verplicht is. Hij baseerde zich op informatie van keuringsinstantie Lloyd's Register Nederland.

Fyra (Foto: Novum)
Fyra (Foto: Novum)

President Jemen bereid tot overleg met Houthi's

De gevluchte president van Jemen is bereid deel te nemen aan vredesoverleg met de sjiitische Houthi-rebellen, die grote delen van zijn land in handen hebben. Dat heeft een vertrouweling van president Abed Rabbo Mansour Hadi gezegd. Hadi zei eerder pas met de Houthi's te willen praten als die zich zouden terugtrekken en ontwapenen.

De gesprekken in Genève zijn een initatief van de Verenigde Naties en werden eerder deze maand nog uitgesteld. Een bron zei dat de VN nu hopen dat de gesprekken 10 juni kunnen beginnen.

De nummer twee van de Houthi's, Mohammed al-Houthi, liet weten dat zijn mensen nog steeds bereid zijn tot overleg met Hadi en de zijnen. Hij voegde eraan toe dat Hadi met zijn eisen het eerder geplande overleg heeft gedwarsboomd.

"Zij stellen vooraf voorwaarden om de gesprekken te blokkeren, terwijl ze tot een echte oplossing kunnen leiden voor het Jemenitische volk", zei Al-Houthi in een interview met persbureau AP. Het zijn volgens Al-Houthi juist Saudi-Arabië en zijn bondgenoten die weigeren de luchtaanvallen op Jemen te staken om de gesprekken een kans te geven.

De luchtaanvallen die de door Saudi-Arabië geleide coalitie al weken uitvoert op de Houthi's gingen dinsdag weer door. Voor het eerst sinds de Saudiërs zich in de strijd mengden werd het algemene hoofdkwartier van het leger in de hoofdstad Sanaa getroffen. Ook buiten Sanaa en in de zuidelijke havenstad Aden werden doelen van de Houthi's bestookt.

Raad van Kerken krijgt nieuwe leiding

De Raad van Kerken in Nederland krijgt een nieuwe leiding. Henk van Hout en Marius van Leeuwen stoppen na twee termijnen van vier jaar als respectievelijk voorzitter en vice-voorzitter van het overlegorgaan voor christelijke kerkgemeenschappen. Op 10 juni wordt een nieuw presidium gekozen. Dit heeft de Raad woensdag laten weten.

De rooms-katholieke Van Hout had al veel ervaring op oecumenisch gebied toen hij in 2007 voorzitter werd. De remonstrantse Van Leeuwen heeft diverse oecumenische publicaties op zijn naam staan.

Je vrouw neukt liever een ander

Dus jij dacht dat je vriendin of vrouw braaf aan jou denkt als jij haar eens flink te grazen neemt? Nou, niet dus. Bijna de helft van de vrouwen denkt tijdens de seks namelijk aan Mc Steamy, Geert Wilders of - in het geval van uw schrijver - aan de negroïde buurman van drie huizen verder.

Deze schokkende cijfers blijken uit een groots onderzoek van Lovehoney. Deze online sekswinkel heeft hiervoor 1300 mannen en vrouwen hevig aan de tand gevoeld.

Zo blijken de hersens van de vrouw dus stukken minder trouw dan hun lichaam. Maar liefst 46 procent van hen denkt tijdens het vrijen aan een andere kerel. Of vrouw, dat kan natuurlijk ook. Mannen blijken met 42 procent toch iets trouwer te zijn in hun bovenkamer.

Als de vrouwen aan een ander denken, dan is dit het vaakst aan een collega. Die ene palletsorteerder met die enorme bril is dan ook een behoorlijk lekker ding natuurlijk. En ruim een kwart van die vrouwen heeft dan ook daadwerkelijk seks met die ene op de werkvloer.

Tsipras: ik kom alleen de Griekse voorstellen bespreken

Wat Europa en de andere geldschieters ook van plan zijn, de Griekse premier Alexis Tsipras komt alleen naar Brussel om zijn voorstellen te bespreken. Dat staat in een verklaring die Tsipras, voorafgaand aan zijn vertrek naar Brussel en zijn gesprek met voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie, woensdagavond liet verspreiden.

"Ik ga om de voorstellen van de Griekse overheid te bespreken", zegt Tsipras in de verklaring. De Griekse premier wees erop dat Athene maandagavond voorstellen heeft ingediend bij de geldschieters voor een 'eerlijk en wederzijds voordelig compromis dat een einde zal maken aan de crisis in Europa'. Tsipras schrijft verder dat hij geen reacties heeft gekregen op de voorstellen.

Juncker is juist van plan een voorstel van de geldschieters (de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds) te bespreken.

Tsipras: ik kom alleen de Griekse voorstellen bespreken
Tsipras: ik kom alleen de Griekse voorstellen bespreken (foto: ANP)

Tbs voor doden man in ggz-instelling

Een 25-jarige man heeft tbs opgelegd gekregen voor het doden van een 52-jarige medepatiënt in een ggz-instelling in Delft. Volgens de rechtbank in Den Haag is de psychisch verwarde man ontoerekeningsvatbaar.

De man zat in juli vorig jaar samen met het 52-jarige slachtoffer en nog een 23-jarige man in de huiskamer van de ggz-instelling. De sfeer zou ontspannen zijn geweest, maar toen zei de verdachte dat de meubels opzij moesten en dat er een spel zou worden gespeeld.

De verdachte begon schop- en boksbewegingen te maken alsof hij zich aan het opwarmen was. Hij zei dat iedereen zijn schoenen en sokken uit moest doen en hij liet weten dat er uiteindelijk maar één iemand de kamer zou verlaten.

Daarop mishandelde en wurgde hij de 52-jarige man. De 23-jarige man werd ook aangevallen, maar hij werd gered door een verpleegkundige.

Babette van Veen terug in GTST

Na een jarenlange afwezigheid keert Linda Dekker terug naar Meerdijk. Babette van Veen kruipt weer in de huid van het personage dat zij acht jaar lang vertolkte in de soapserie Goede tijden, slechte tijden.

''Mijn terugkomst als Linda is een stap waar ik totaal niet over na hoef te denken. Soap is mijn warme bad'', aldus Babette. ''Eind jaren negentig heb ik mezelf uitgedaagd andere dingen te gaan doen. Dat resulteerde onder andere in drie cd's, een boek en twee eigen theaterprogramma's. Daar heb ik veel van genoten en geleerd, maar nu ben ik toe aan stabiliteit en het hebben van fijne collega's in combinatie met geweldig werk, iets waar ik vroeger altijd van heb genoten. Daarnaast blijf ik natuurlijk met veel liefde schrijven en de theaters aandoen, want het zingen zit in mijn bloed. Maar soap was, is en blijft mijn eerste grote liefde!"

De actrice onthulde woensdagmiddag in het fictieve GTST-café De Koning in de opnamestudio in Amsterdam dat Linda terugkeert naar Meerdijk met haar puberzoon Rover, gespeeld door Buddy Vedder. Linda's dochter blijft vooralsnog achter op een kostschool. In Canada leidden Linda en haar gezin een rijk en gemakkelijk leven. Toch kreeg de familie de nodige problemen waardoor Linda, inmiddels gescheiden, met haar zoon een nieuw bestaan moet opbouwen in het bekende Meerdijk.

Babette speelde van 1990 tot en met 1998 de rol van Linda. In 2005 keerde ze nog heel even terug in de serie.

PVV'er boos over werkstraf voor stenengooier

PVV-raadslid Jake Owen Raats uit Etten-Leur wil dat justitie de jongeren die zijn huis hebben bekogeld in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van maart harder aanpakt. Raats stapt naar het gerechtshof, liet hij woensdag weten, nadat hij per brief had vernomen dat de officier van justitie een van de jongens die destijds zijn ruiten ingooiden een taakstraf van twaalf uur heeft gegeven.

"Als je ziet hoe vaak het is gebeurd, vind ik dit niet kunnen'', reageert de Brabantse PVV'er. Toen hij campagne voerde om voor zijn partij in het provinciebestuur te komen, was zijn huis herhaaldelijk doelwit. De politie pakte drie jongens van veertien op, die de vernielingen bekenden. "Eigenlijk zegt de officier van justitie hiermee: je kunt best ruiten ingooien van politieke tegenstanders, dan moet je alleen even twaalf uur schoffelen en is het weer goed'', aldus Raats.

Iglo haalt 'Visschnitzels' terug

In een beperkt aantal producten met de naam 'Iglo Visschnitzel' kunnen kleine stukjes plastic zitten. Consumenten wordt daarom gevraagd producten met de hieronder genoemde houdbaarheidsdatum niet te consumeren.

Het gaat om visschnitzels met de houdbaarheidsdatum mei 2016 en de volgende productiecodes die geprint zijn aan de zijkant van de verpakking: L5044AK066, L5044BK066 en L5044CK066.

Als consumenten het deel van de verpakking met houdbaarheidsdatum en productiecode opsturen aan Iglo, krijgen zij het aankoopbedrag terug.

Schiphol: nieuwe controles verlopen soepel

De nieuwe controle van passagiers op Schiphol verloopt soepel. "Het gaat uitstekend", zegt een woordvoerder van de luchthaven. "Reizigers ervaren het als tamelijk ontspannen." Zeker enkele tienduizenden reizigers hebben woensdag de nieuwe controles ondergaan.

Schiphol heeft de 130 controlepunten aan de gates vervangen door vijf grote centrale plekken waar passagiers door de beveiliging moeten. De controle van personen en handbagage verloopt volgens de luchthaven nu prettiger en sneller. De security check duurt maximaal tien minuten. Eenmaal in de taxfreezone kunnen passagiers op hun gemak winkelen en van de horeca gebruikmaken, zonder dat ze bij de gate opnieuw in de rij moeten staan voor een controle.

Schiphol zet de komende tijd extra medewerkers in om alles in goede banen te leiden.

Schiphol: nieuwe controles verlopen soepel (Foto: Novum)
Schiphol: nieuwe controles verlopen soepel (Foto: Novum)

Poels weer in koers in Dauphiné

Wout Poels maakt in het Critérium du Dauphiné zijn rentree in het wielerpeloton. De Nederlander brak dit voorjaar tijdens de Waalse Pijl een stukje bot in zijn schouder en moest geopereerd worden. Na een goed herstel kan hij met zijn ploeg Team Sky mee naar de Franse rittenkoers, zo maakte de ploeg woensdag bekend.

Poels maakt deel uit van een sterke ploeg die zondag van start gaat. Kopman is oud-Tourwinnaar Chris Froome, maar ook Philip Deignan, Peter Kennaugh, Nicholas Roche en Ian Stannard zijn geen kleine namen in het peloton.

Poels was de laatste twee weken van mei in Tenerife, waar hij zijn herstel en een trainingskamp combineerde.

Voorzitter Duitse bond steunt Van Praag

Wolfgang Niersbach, de voorzitter van Duitse voetbalbond DFB, heeft woensdag in de strijd om de opvolging van Sepp Blatter als FIFA-baas zijn steun uitgesproken voor Michael van Praag. De KNVB-voorzitter stelt zich mogelijk opnieuw kandidaat voor die functie.

Niersbach acht Van Praag vanwege diens ,,professionele ervaring en ernst "een geschikte kandidaat om in Blatters voetsporen te treden. Niersbach prijst bovendien Van Praags besluit zich in de aanloop naar de verkiezingen van afgelopen vrijdag terug te trekken als kandidaat, om zo Blatters voornaamste rivaal prins Ali Bin al-Hussein te steunen.

Dat de FIFA op zijn vroegst in december - maar waarschijnlijk pas begin 2016 - stemt over een nieuwe voorzitter vindt Niersbach geen goede zaak. "Ik pleit er sterk voor het proces te bespoedigen."

Deeltjesversneller na twee jaar weer in bedrijf

Wetenschappers van CERN hebben na twee jaar van werkzaamheden met succes de Large Hadron Collider (LHC) weer in bedrijf gesteld. De LHC is na de modernisering in staat om met twee keer zo veel energie atomen op elkaar te laten botsen. Volgens CERN gaat de LHC de komende drie jaar zonder onderbreking draaien.

De modernisering van de deeltjesversneller heeft ruim 136 miljoen euro gekost. Voor de LHC werd stilgelegd werd met de gigantische machine het bestaan van het Higgs-boson aangetoond. CERN-directeur Rolf Heuer hoopt dat met de gemoderniseerde LHC nieuwe ontdekkingen kunnen worden gedaan 'die mysteries zoals donkere materie kunnen verklaren'.

Deeltjesversneller na twee jaar weer in bedrijf (Foto: Novum)
Deeltjesversneller na twee jaar weer in bedrijf (Foto: Novum)

Bekijk de eerste beelden van Fallout 4

Gisteren postte Bethesda een countdown, die vandaag om 16:00 uur afliep. Uiteraard ging het hier om Fallout 4, dat in de maak is voor PlayStation 4, Windows en Xbox One. De eerste beelden zijn vrijgegeven via een trailer, die hieronder te bekijken is.

In de trailer zien we beelden van verschillende gebieden, zowel voor als na een nucleair bombardement. Ook is het meteen duidelijk dat de hoofdrolspeler ditmaal uit Vault 111 komt en wederom een hond kan krijgen als partner. Bethesda belooft een 'world premiere' van de game tijdens hun E3-persconferentie. Deze vindt plaats op maandag 15 juni om 04:00 (dus van zondag op maandagnacht). 

Qatar in de verdediging over WK

Qatar peinst er niet over af te zien van de organisatie van het WK voetbal nu FIFA-baas Sepp Blatter zijn vertrek als baas van wereldvoetbalbond FIFA heeft aangekondigd. Onder leiding van de Zwitser koos de FIFA eind 2010 voor Rusland (2018) en Qatar (2022) als locatie voor de komende WK's. Vooral die laatste keuze is omstreden. Greg Dyke, voorzitter van de Engelse voetbalbond FA, suggereerde dinsdag na de mededeling van Blatter al dat een heroverweging reëel is. "Als ik tot de organisatoren in Qatar behoorde, zou ik niet rustig slapen", zei Dyke.

De voorzitter van de voetbalbond van het emiraat, Sheikh Hamad Bin Khalifa Bin Ahmed Al-Thani, reageerde snel. "Dit zegt veel over zijn opvattingen over het eerste WK dat in het Midden-Oosten wordt gehouden. Ik zou de heer Dyke adviseren het juridische proces zijn gang te laten gaan en zich te concentreren op het bouwen aan een Engelse voetbalploeg die in staat is in 2022 in Qatar wereldkampioen te worden", aldus de sjeik.

Regering Tsjechië wil macht president inperken

De Tsjechische regering heeft een plan goedgekeurd voor aanpassingen van de grondwet die de macht van de president moeten inperken. De functie van president is in Tsjechië al grotendeels ceremonieel.

Een van de veranderingen die is voorgesteld is dat de president geen leden van het bestuur van de centrale bank mag aanwijzen. Hij moet toestemming krijgen van het hogerhuis om kandidaten voor te dragen. Ook wordt er een zinsnede opgenomen waarin staat alleen de regering verantwoordelijk is voor het buitenlandbeleid.

In tegenstelling tot de regering is de pro-Russische president Milos Zeman tegen de sancties die het Westen heeft opgelegd aan Rusland. Hij heeft de Amerikaanse ambassadeur bovendien de toegang ontzegd tot de residentie van de president, omdat die kritiek had op een reis van Zeman naar Moskou.

Zeman is tegen de wijzigingen waar het parlement woensdag zijn goedkeuring aan gaf.

Renault verwacht moeilijk weekend in Canada

Renault verwacht in Canada moeilijk weekend. Dat zegt Remi Taffin, de operationeel directeur bij Renault Sport. De Franse motorleverancier van Red Bull Racing en Scuderia Toro Rosso heeft de laatste races veel aan betrouwbaarheid gewonnen, maar de prestaties op circuits met lange rechte stukken blijven achter. 

"We moeten realistisch zijn voor deze race. We hebben ontzettend veel tijd gestoken in het verbeteren van de betrouwbaarheid van de motor en hebben daar de laatste twee races goede vooruitgang mee geboekt, maar wat prestaties betreft gaan we het moeilijk krijgen in Montreal", vertelt Taffin. "We zullen het op dezelfde manier moeten aanpakken als in Monaco, waar we geprobeerd hebben om de motor voor elke sector afzonderlijk te optimaliseren. Maar anders dan in Monaco is het in Montreal ook van belang om een goed compromis te sluiten tussen neerwaartse druk en luchtweerstand, als je goed wil presteren in de kwalificatie en de race. Maar we komen er wel en hopen in Montreal weer een stap in de goede richting te doen."

Daniel Ricciardo wist vorig jaar de Grand Prix van Canada nog te winnen met een Renault-aangedreven Red Bull. Red Bull en Toro Rosso overwegen een vijfde motor in te zetten dit weekend voor Ricciardo, Kvyat en Verstappen. Voor Max Verstappen zou dat betekenen dat hij vijftien plaatsen op de grid naar achteren gaat. De Nederlander moet sowieso vijf plaatsen naar achteren vanwege de botsing met Grosjean in Monaco.

Veel autodelers doen eigen auto weg

Een derde van de mensen die een auto delen, doet een eigen auto de deur uit of schaft geen auto aan. Dat blijkt uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving.

Ons land telt naar schatting 90.000 mensen die een auto huren via organisaties als Snappcar of Mywheels of die een deelauto gebruiken van bijvoorbeeld Greenwheels of Car2Go.

Voordat zij een auto deelden, hadden ze gemiddeld ongeveer één auto per huishouden. Daarna is dat gedaald naar 0,7 auto per huishouden.

Ook zijn autodelers minder gaan rijden: ervoor reden zij gemiddeld 9100 kilometer per jaar, erna is dat gedaald naar ongeveer 7500 kilometer per jaar (een daling van 15 tot 20 procent). Sommige autodelers rijden meer omdat ze nu vaker de auto pakken in plaats van de fiets of het openbaar vervoer.

Dijsselbloem: NS-rapport zeer serieus nemen

De harde conclusies die toezichthouder de ACM trekt over het gedrag van de NS rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg, moeten 'buitengewoon serieus' worden genomen. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) zei dat woensdag.

"NS heeft de procedures rond de aanbieding van generieke diensten en voorzieningen onvoldoende geborgd binnen haar organisatie. Dit is zeer ernstig", aldus de bewindsman. Hij voegde eraan toe dat het spoorbedrijf zich niet alleen aan de wet dient te houden, maar ook de grenzen niet op zou moeten zoeken.

Jeroen Dijsselbloem (Foto: Novum)
Jeroen Dijsselbloem (Foto: Novum)

'Meer ruimte gemeente voor belastingheffing'

Gemeenten moeten meer ruimte krijgen om zelf belastingen op te leggen. Daarvoor pleit een commissie onder leiding van voormalig SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan. De commissie onderzocht de mogelijkheden hiertoe in opdracht van Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en presenteert het onderzoek woensdag op het jaarcongres van die organisatie.

De commissie raadt aan om in eerste instantie 4 miljard euro aan belastingen, die nu nog door het Rijk worden geheven, over te hevelen naar de gemeenten. "Het is een verstandige eerste stap", stelt Rinnooy Kan woensdag in Het Financieele Dagblad. "Het is een manier om de zorg bij burgers en bedrijven weg te nemen dat de belastingverschuiving ze geld gaat kosten. Maar het kan hier niet bij blijven." Volgens hem zou het Gemeentefonds op termijn alleen nog gebruikt moeten worden om grote inkomstenverschillen tussen gemeenten te vereffenen.

Psycholoog geschorst voor seksueel misbruik

Het medisch tuchtcollege in Amsterdam heeft een psycholoog voor een half jaar geschorst omdat hij een seksuele relatie met een patiënte was aangegaan. De straf bestaat ook uit een half jaar voorwaardelijke schorsing. Als de psycholoog binnen twee jaar opnieuw de fout in gaat, wordt de schorsing verlengd tot een jaar.

De psycholoog ging een relatie aan met een vrouwelijke patiënt, die suïcidaal was en eerder al seksueel was misbruikt. Volgens de tuchtrechter heeft de man zichzelf te veel als slachtoffer opgesteld en ziet hij niet genoeg in dat hij fout zat. De kans bestaat dat hij nog een keer de fout in gaat, oordeelt het tuchtcollege.

Judoka Van 't End niet naar Europese Spelen

 Noël van 't End heeft afgezegd voor de Europese Spelen in Baku. De judoka kampt met een ingescheurde mediaanband aan zijn linkerknie, zo laat hij weten via Twitter.

Van 't End, die uitkomt in de gewichtklasse tot 90 kilogram, werd in 2013 in Rotterdam Nederlands kampioen. Dit seizoen won hij de Grand Prix in het Turkse Samsun. Op het Grand Slam in Baku en bij de World Masters in Rabat veroverde de Haarlemmer respectievelijk zilver en brons. Mede door deze prestaties is hij opgeklommen tot de nummer drie van de wereld in deze gewichtsklasse.

Van 't End liep de blessure op tijdens een wedstrijd in Duitsland waar hij in een gewichtsklasse hoger uitkwam. "Ik judode tegen een Georgiër uit de klasse tot 100 kilogram", vertelt hij. "Die jongen zette een worp in op mijn linkerbeen, maar omdat mijn voet vast lag, ging het mis zodra zijn gewicht op mijn linkerknie kwam."

Uit onderzoeken de dagen daarna bleek dat de binnenband van zijn linkerknie bijna is afgescheurd. "Ik draag nu een brace die ik minimaal zes weken moet aanhouden", zegt Van 't End. "Normaal staat er zes tot twaalf weken voor deze blessure, maar ik hoop dat ik over zes weken weer voorzichtig kan trainen."

De timing van de blessure komt op "een rot moment", aldus de judoka. "Over twaalf weken zijn de WK en de afgelopen tijd heb ik goede resultaten behaald", zegt Van 't End. "Ik voelde hoeveel groei erin zit en mijn worpen gingen steeds beter. En nu dit. Dat ik daar topfit ben, kan ik wel uit mijn hoofd zetten."

De Europese Spelen in de hoofdstad van Azerbeidzjan beginnen volgende week vrijdag. In het judotoernooi komen namens Nederlands onder anderen de gebroeders Dex en Guillaume Elmont, Henk Grol en Marhinde Verkerk uit.

Hardwell maakt remix van muziek Efteling

DJ Hardwell heeft een remix gemaakt van de muziek van Baron 1898. Dat is de nieuwe attractie in het sprookjespark in Kaatsheuvel. De remix is alleen te koop bij de Efteling, laat het park weten.

Hardwell vertelt: "Ik ben groot fan van de Efteling! Ik heb jarenlang een abonnement gehad en kwam er vroeger dan ook regelmatig. Toen ik in december aanwezig was bij de première van de Tiësto Efteling Aquanura show werd ik uitgenodigd eens op kantoor langs te komen. Daar hoorde ik de themamuziek van Baron 1898, waarna ik gevraagd werd een bewerking van het nummer te maken. Uiteraard ben ik als fan en muziekproducent trots op het eindresultaat."

De muziek zal niet in de attractie te horen of los als track verkrijgbaar zijn. Wel wordt de single vanaf opening van de attractie tijdelijk uitgedeeld aan bezoekers van Baron 1898 in de Efteling. De achtbaan met een mijn-thema gaat op 1 juli open. De rit kent een vrije val van 37,5 meter.

UEFA schrapt extra overleg over FIFA

De UEFA heeft de speciale vergadering geschrapt waarin de leden zich zouden beraden over een standpunt rond de herverkiezing van FIFA-voorzitter Sepp Blatter. De Zwitser kondigde dinsdag onverwacht zijn aftreden aan. "Omdat er nu dagelijks nieuwe informatie vrijkomt, denk ik dat het verstandiger is even de tijd te nemen om een gezamenlijk standpunt in te nemen", lichtte UEFA-voorzitter Michel Platini woensdag toe.

De leden van de Europese voetbalunie zouden vrijdag of zaterdag, wanneer de finale van de Champions League wordt gespeeld, in Berlijn bij elkaar komen. Er zou onder meer besproken worden of Europese functionarissen hun plaats in het dagelijks bestuur van de FIFA zouden innemen. Door het aangekondigde vertrek van Blatter is de situatie veranderd. "De komende weken zal er nog wel een gelegenheid komen om elkaar te treffen, hopelijk is de situatie dan wat duidelijker", aldus Platini, die als meest logische Europese kandidaat wordt gezien om Blatter op te volgen.

Meeste gemeenten tegen boringen schaliegas

Bijna driekwart van de Nederlandse gemeenten is tegen proefboringen naar schaliegas. Een motie van de gemeenten Noordoostpolder en Boxtel werd woensdag tijdens het jaarcongres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) met die ruime meerderheid aangenomen.

Ruim 72 procent van de gemeenten stemde voor de motie. Het bestuur van de VNG had de motie afgeraden.

Schalie is opgedroogde en versteende modder van oude, ondiepe zeeën en is een harde bodemlaag. Schaliegas zit gevangen in de schalie en is daarom moeilijk te winnen. Het schaliegas in de Nederlandse bodem vertegenwoordigt een geschatte waarde van 20 tot 30 miljard euro.

De algemene ledenvergadering van de VNG stemde verder in met een collectieve aanpak om de administratie te vereenvoudigen. Dit naar aanleiding van de overheveling van bepaalde zorgtaken naar gemeenten. Dit is volgens de VNG goed gegaan, maar de administratieve lasten zijn toegenomen. De extra kosten voor gemeenten en zorgaanbieders worden geschat op 100 tot 150 miljoen euro. De werkwijze moet daarom worden aangepast en vereenvoudigd, aldus de gemeenten woensdag tijdens het jaarcongres.

Flink meer hypotheekaanvragen in mei

De hypotheekmarkt is in mei flink opgeveerd, nadat een aantal hypotheekverstrekkers een rentestijging had aangekondigd. Er werden bijna een kwart meer hypotheekaanvragen gedaan dan in april en 56 procent meer dan in mei vorig jaar.

Het Hypotheken Data Netwerk (HDN) telde vorige maand circa 30.000 aanvragen. Vooral in de week na Hemelvaart werden er veel verzonden: circa 9600.

Mei was een zodanig goede maand voor de hypotheekmarkt dat er zelfs meer hypotheken werden aangevraagd dan in december vorig jaar. Toen registreerde HDN bijna 29.000 aanvragen. De maand december is normaal gesproken de maand waarin de meeste aanvragen worden gedaan.

HDN regelt het elektronisch verkeer tussen adviseurs en aanbieders en registreert ongeveer 75 procent van alle hypotheekaanvragen. De vraag naar hypotheken zit al sinds 2013 weer in de lift. HDN verwacht komende maanden wel een kleine terugloop van het aantal hypotheekaanvragen. Dit hangt samen met jaarlijks terugkerende seizoensinvloeden.

Flink meer hypotheekaanvragen in mei
Flink meer hypotheekaanvragen in mei (Foto: ANP)

Dierenarts keurt 'nekbreekapparaat' gans goed

Een dierenarts heeft een apparaat waarmee de nekken van ganzen gebroken kunnen worden, goedgekeurd. Faunabeheereenheid Gelderland vroeg die dierenarts via de Raad voor Dieraangelegenheden om advies, aangezien de eenheid het 'nekbreekapparaat' dit jaar op proef wil laten gebruiken om ganzen te doden. Volgens de dierenarts maakt het apparaat een gans acuut dood en levert dat voor het dier minder stress op dan afschieten.

Dat heeft de Gelderse provinciebestuurder Jan Jacob van Dijk woensdag gezegd tijdens een debat in Provinciale Staten over het nekken breken van ganzen. De Partij voor de Dieren ontdekte vorige week dat er een ontheffing was gegeven voor het gebruik van het apparaat, maar wilde opheldering.

Ganzen (Foto: Novum)
Ganzen (Foto: Novum)

Amnesty hekelt leger Nigeria om misdragingen

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft woensdag uitgehaald naar het Nigeriaanse leger. Dat zou schuldig zijn aan de dood van achtduizend mensen in de strijd tegen de extremistische beweging Boko Haram. Amnesty komt in een rapport met een lijst namen van hoge militairen tegen wie een onderzoek moet worden ingesteld wegens oorlogsmisdaden.

In het rapport roept Amnesty de regering op om direct onderzoek te doen naar de 'achtduizend mensen die zijn vermoord, uitgehongerd, gewurgd en gemarteld'. De regering noch het leger wilde op het rapport ingaan. President Muhammadu Buhari is op een buitenlandse reis naar Niger.

Boko Haram strijdt in het noorden van Nigeria voor de invoering van het islamitische recht, de sharia. Al zes jaar lang vermoordt Boko Haram burgers en worden duizenden vrouwen en kinderen ontvoerd om het doel van de beweging te realiseren. Amnesty meent dat de reactie van het Nigeriaanse leger echter heeft geleid tot nog meer wreedheden tegen burgers.

In de strijd tegen Boko Haram heeft het leger al meer dan twintigduizend mensen opgepakt, vaak op basis van dun bewijsmateriaal. Ze worden in zeer erbarmelijke omstandigheden vastgehouden, waardoor veel mensen het leven laten, aldus Amnesty.

Rechter wijst ontmanteling moskeebestuur af

De vicevoorzitter van de Rotterdamse Essalammoskee heeft ten onrechte drie Arabische bestuursleden de laan uitgestuurd. Hij was daartoe niet bevoegd.

Dat is woensdag het oordeel van de bestuursrechter in een kort geding dat de drie weggestuurde bestuursleden hadden aangespannen om de mutaties in het bestuur ongedaan te maken.

Boutaher en enkele medestanders zouden bang zijn geweest dat Arabieren de Marokkaanse moskee zouden overnemen. Hij liet op eigen houtje alle bestuursleden, behalve zichzelf, uitschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dat had hij niet mogen doen, vindt de rechter. De drie moeten weer worden ingeschreven, op straffe van een dwangsom van 250 euro per dag.

GVB: laat bedrijven meebetalen aan de metro

Het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB wil dat grote bedrijven in de hoofdstad gaan meebetalen aan nieuwe metrolijnen en nieuw materiaal, net zoals dat in Londen, Parijs en Kopenhagen gebeurt. Dat opperde algemeen directeur Alexandra van Huffelen woensdag bij de publicatie van het jaarverslag. "Anders slibt de stad op den duur dicht."

Volgens Van Huffelen is het 'duurzaam bereikbaar maken van de stad' niet alleen een verantwoordelijkheid van de overheid, maar ook van het bedrijfsleven. "Want een mobiele stad is de motor van economische groei."

Zo vreest het GVB voor grote opstoppingen als forenzen bij de aankomende verbouwing van de A10 bij het zakencentrum aan de Zuidas hun auto niet massaal omruilen voor een ov-abonnement. Van Huffelen: "Je gaat toch ook niet met de auto naar Wall Street?"

GVB: laat bedrijven meebetalen aan de metro (Foto: Novum)
GVB: laat bedrijven meebetalen aan de metro (Foto: Novum)

Amsterdam legt verhuur woonboten aan banden

Amsterdam gaat paal en perk stellen aan de verhuur van woonboten aan toeristen. Eigenaren en bewoners van woonboten zijn voortaan aan strenge regels gebonden om overlast te voorkomen, oneerlijke concurrentie met legale hotels tegen te gaan en de woonfunctie op het water te beschermen.

Voor toeristisch verhuur van woonboten gelden per direct dezelfde regels als de verhuur van woningen aan toeristen. Dat mag maximaal zestig dagen per jaar aan maximaal vier personen tegelijk.

Tot dusverre was incidentele of gedeeltelijke verhuur toegestaan, bijvoorbeeld in de vorm van een bed & breakfast. De gemeente zag echter dat het aanbod van woonruimte op het water de laatste jaren slonk, terwijl mensen steeds meer klaagden over toeristen op woonboten. "Veel woonboten lijken nu permanent te worden gebruikt als illegaal hotel, terwijl die nadrukkelijk bedoeld zijn om op te wonen", zei wethouder Laurens Ivens (Wonen) woensdag.

De woonboten in de Amsterdamse grachten zijn een geliefde vorm van accommodatie onder buitenlandse toeristen.

Grote Chinese order voor Boeing

De Chinese luchtvaartmaatschappij Shenzhen Airlines heeft een koopcontract getekend voor 46 vliegtuigen uit de 737-reeks van de Amerikaanse fabrikant Boeing. Dat maakte moederbedrijf Air China woensdag bekend. Met de aankoop is een bedrag gemoeid van 4,3 miljard dollar (3,9 miljard euro).

De nieuwe toestellen worden geleverd tussen 2016 en 2020. De huidige vloot van Shenzhen Airlines, dat vluchten aanbiedt binnen China en naar bestemmingen in een aantal omringende landen, telt zowel Boeing 737's als toestellen uit de A320-reeks van rivaal Airbus.

Grote Chinese order voor Boeing (Foto: Novum)
Grote Chinese order voor Boeing (Foto: Novum)

Jorritsma: gratis mongool bij je eten!

Annemarie Jorritsma, tegenwoordig burgemeester van Almere, heeft woensdagochtend voor nogal wat consternatie gezorgd op een congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Dat meldt Omroep Flevoland.

Na het zien van een filmpje van restaurant Tante Truus, waar mensen met verstandelijke -en lichamelijke beperkingen werken, vertelde Jorritsma dat het eten in het restaurant goed was, en voegde daaraan toe: "en je krijgt er gratis een mongool bij".

Diverse aanwezigen reageerden geschokt, maar een woordvoerder van de gemeente laat weten dat Jorritsma de term 'mongool' als koosnaampje bedoelde.

Jorritsma verwacht tienduizenden bij stille tocht (Foto: Novum)
'Verrekte mongol' (Foto: Novum)

'Goedgekeurde trein niet per se veilig'

De goedkeuring van een trein geeft geen 100 procent zekerheid dat de trein ook veilig is. Bij een keuring wordt gekeken of het ontwerp deugt, maar dat wil niet altijd zeggen dat afzonderlijke treinen veilig zijn.

Dat zei Jenny Thunnissen, inspecteur-generaal van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag tegen de parlementaire enquêtecommissie die het debacle met de omstreden flitstrein Fyra onderzoekt. De Fyra zou gaan rijden op de hogesnelheidslijn HSL-Zuid, maar was veel te laat klaar en moest al snel weer van het spoor omdat de trein door allerlei mankementen niet veilig bleek te zijn.

De commissie vroeg Thunnissen naar een toelichting op een vraaggesprek met Het Financieele Dagblad. Daarin ze zei: "Certificering wil nog niet zeggen dat een trein veilig is." Woensdag nuanceerde ze deze uitspraak: "Het zegt niet niets, maar ook niet alles."

Fyra (Foto: Novum)
Fyra (Foto: Novum)

VDL Groep op overnamepad in Zwitserland

VDL Groep heeft een fabriek in Zwitserland overgenomen waar productiemachines voor zonnepanelen worden gemaakt. Dat maakte het industriële concern uit Eindhoven woensdag bekend, zonder het overnamebedrag te noemen.

VDL koopt het in Trübbach gevestigde TEL Mechatronics van TEL Solar, een dochter van de Japanse toeleverancier aan de halfgeleiderindustrie Tokyo Electron. De onderneming met 120 werknemers gaat verder als de Zwitserse tak van VDL ETG, het onderdeel van VDL dat onder meer productieapparatuur maakt voor de industrie.

Volgens VDL sluiten de activiteiten van TEL Mechatronics goed aan bij wat het bedrijf zelf al doet op het gebied van zonne-energie. "Bovendien kunnen we vanuit de locatie in Trübbach in Zwitserland klanten in de driehoek Duitsland-Zwitserland-Oostenrijk beter bedienen", aldus directeur Simon Bambach van VDL ETG.

België wil verplichte aidstest verkrachters

Verdachten van een verkrachting in België moeten zich op hiv (aids) en hepatitis laten testen. Dat wil het Belgische parlement om slachtoffers snel zekerheid te kunnen bieden.

Met de verplichte test kunnen dure behandelingen met bijvoorbeeld aidsremmers worden vermeden, mocht het resultaat niet wijzen op een besmetting. Slachtoffers lopen in één op de honderd gevallen het risico besmet te raken met hiv of hepatitis. Behalve voor verkrachting, wordt de test ook ingevoerd voor bijt- en prikincidenten, meldden Vlaamse media woensdag.

De bedoeling is dat verdachten vrijwillig meewerken aan een bloedafname. Bij weigering kan justitie een speekselafname verplichten om een hiv-besmetting vast te stellen.

In Nederland kan een rechter een verdachte verkrachter dwingen een aidstest te ondergaan, bleek uit een advies van een advocaat-generaal aan de Hoge Raad.

'Onafhankelijkheid journalistiek in gevaar'

De onafhankelijkheid van de journalistiek loopt steeds meer gevaar. Twee derde van de hoofdredacteuren van Nederlandse nieuwsredacties vindt dat er momenteel meer risico's op schending van de redactionele onafhankelijkheid zijn dan vijf jaar geleden. Ook verwachten zij dat de druk verder toeneemt.

Dat blijkt uit een onderzoek dat het Commissariaat voor de Media woensdag presenteerde. De mediawaakhond noemt de uitkomsten van het onderzoek "een zorgelijke ontwikkeling''.

De hoofdredacteuren zeggen dat de kwetsbaarheid van de nieuwsredacties wordt vergroot door het teruglopen van de financiële middelen, wat redacties kleiner maakt en zorgt voor meer freelancers. Ook wordt er meer marktdenken en "ondernemende journalistiek'' verwacht. Verder signaleren de hoofdredacties dat de keuze van onderwerpen in toenemende mate wordt bepaalt door "wat scoort bij de gebruiker''.

EU-parlement: vrijheid godsdienst in geding

Het gaat niet goed met de vrijheid van godsdienst en geloof in grote delen van de wereld door opkomend extremisme. Ook in Europese landen als Rusland en Turkije verslechtert de situatie zienderogen.

Dat stelt een groep afgevaardigden van het Europees Parlement onder leiding van de Nederlanders Dennis de Jong (SP) en Peter van Dalen (ChristenUnie). Deze nieuwe groep, die zich inzet voor religieuze tolerantie, presenteerde woensdag in Brussel haar eerste rapport. De parlementariërs bekeken hoe het staat met de vrijheid van godsdienst in 2014 buiten de Europese Unie.

"Aan dit mensenrecht wordt geen tot nauwelijks aandacht besteed, terwijl het meer wordt geschonden dan de afgelopen jaren. Het treft net zo goed christenen als moslims'', aldus Van Dalen.

Indonesië uitgesloten van WK-kwalificatie

Indonesië is door de Aziatische voetbalbond AFC uitgesloten van deelname aan het kwalificatietoernooi voor het WK van 2018 in Rusland. De bond meldde woensdag dat alle wedstrijden die het elftal van interim-bondscoach Pieter Huistra in kwalificatieverband zou spelen, zijn afgelast.

De sanctie volgt op maatregelen die de FIFA afgelopen weekend tegen de Indonesische voetbalbond (PSSI) trof. De wereldvoetbalbond schorste de PSSI voor onbepaalde duur, omdat de ze te veel onder invloed van de Indonesische regering staat. De overheid eiste in februari dat twee clubs uit de nationale competitie werden gehaald, en toen dat niet gebeurde legde het ministerie van Sport het complete voetbalseizoen stil.

Indonesië zit voor de WK-kwalificatie in een groep met Thailand, Irak, Taiwan en Vietnam. De groepswinnaar plaatst zich voor de volgende ronde. Ook de Indonesische nationale jeugdteams zijn uitgesloten van deelname aan AFC-toernooien. 

'Prison Break krijgt nieuw seizoen'

Het beste nieuws in tijden komt vandaag van FOX. De tv-zender zou namelijk werken aan een nieuw seizoen van 'Prison Break'.

In 2005 zagen honderden miljoenen mensen over de hele wereld hoe Michael Scofield in het eerste seizoen wist te ontsnappen uit gevangenis 'Fox River State Penitentiary'. Hierna volgden nog drie seizoenen, die helaas een stuk minder sterk waren.

Nu gaan er echter harde geruchten dat er nog een vijfde seizoen volgt. Dit zal waarschijnlijk een zelfde format krijgen als '24: Live Another Day'. Oftewel: twaalf afleveringen met een afgesloten verhaal.

FOX en producent 20th Century willen nog niet op de geruchten ingaan. Wij wachten in spanning af...


Hopelijk komt eindbaas T-Bag dan ook weer terug

Atlete Schippers kiest voor sprint in Rio

Atlete Dafne Schippers zal zich in de aanloop naar de Olympische Zomerspelen van Rio de Janeiro toe gaan leggen op de sprint. Dit heeft de 22-jarige atlete bekendgemaakt in een persconferentie. Dit betekent dat ze wedstrijden over 100 en 200 meter zal gaan lopen.

Schippers staat bekend als multitalent en kan op de meerkamp ook zeer goed uit de voeten. Afgelopen weekend leek ze op een Nederlands record op de meerkamp af te stevenen, maar een knieblessure zorgde ervoor dat ze de afsluitende 800 meter niet meer kon lopen. De blessure heeft de bekendmaking van de keuze voor de sprint versneld. Oorspronkelijk wilde ze hiermee nog twee Diamond League-wedstrijden afwachten. In Götzis wees echter alles er al op dat ze de knoop al door had gehakt.

De 200 meter is het onderdeel dat Schippers het beste ligt. De Nederlandse kwam vorig jaar tijdens de finale van het Europees kampioenschap atletiek tot een tijd van 22,03 seconden waarmee ze gelijk doordrong tot de wereldtop. Op de 100 meter verbeterde ze twee weken geleden in Hengelo het Nederlands record tot 10,94 seconden.

Dafne Schippers legt zich toe op de sprint (Pro Shots/Gepa)
Dafne Schippers legt zich toe op de sprint (Pro Shots/Gepa)

'Straks verplicht neuken van de baas'

Je moet niet gek staan te kijken als op je nieuwe arbeidscontract komt te staan dat je dagelijks moet neuken. Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk gebleken dat een man die dagelijks het minnespel opvoert, beter presteert op het werk.

Dagelijks een portie seks is goed voor vele dingen, beweert ene Peter Saddington. "Het wegwerken van opgehoopte agressie maakt mannen relaxter en zorgt ervoor dat ze meer informatie in zich kunnen opnemen", aldus de seksuoloog. "Mannen die meer ontspannen zijn, zijn meer betrokken bij hun werk."

"Hoewel mannen het zelf zullen zien als een prettig tijdverdrijf, helpt het wel degelijk op de lange termijn", vervolgt de Brit. "Vrouwen voelen zich na seks beter in hun vel en kunnen zich beter concentreren." Verder zien vrouwen seks vaker als beloning na een dag hard werken.

'Fyra terecht goedgekeurd'

De Fyra is terecht goedgekeurd. De omstreden snelle trein voldeed aan de wettelijke eisen voor veiligheid. De problemen deden zich pas voor toen de treinen gingen rijden.

Dat zei Jerry Borger, die bij keuringsinstantie Lloyd's Register Nederland verantwoordelijk was voor de Fyra, woensdag tegen de parlementaire enquêtecommissie die het debacle met deze flitstrein onderzoekt. De Fyra zou gaan rijden op de hogesnelheidslijn HSL-Zuid, maar was veel te laat klaar en moest al snel weer van het spoor omdat de trein door allerlei mankementen niet veilig bleek te zijn.

Fyra-fabrikant AnsaldoBreda huurde Lloyd's in om het productieproces te keuren, niet om naar elke afzonderlijke trein te kijken. Borger stelde dat dit gebruikelijk is bij het keuren van treinen.

Op basis van het certificaat dat Lloyd's afgeeft, moet de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) besluiten of een trein het spoor op kan.

Eindhoven ruimt geflopte hightech-fietsbakken

Het had een technologisch hoogstandje moeten zijn, maar het systeem van elektronische fietsenklemmen in hartje Eindhoven werd een fiasco. De gemeente ligt al jaren overhoop met de leverancier van het haperende systeem. Het gemeentebestuur liet woensdag weten dat het honderden van de 'fietsbakken' die het station en de binnenstad 'ontsieren' binnenkort laat weghalen.

De 480 bakken met de naam Velomoves hebben volgens de gemeente nooit goed gewerkt. Fietsers konden met een pasje de klem op slot doen of juist van het slot afhalen, maar regelmatig kostte dat veel moeite of lukte het helemaal niet.

Vanwege de storingen werd het systeem in 2011 buiten gebruik gesteld. Sindsdien ligt de gemeente juridisch in de clinch met de leverancier, die zich niet herkent in de kritiek. Omdat een uitspraak van de rechter lang op zich laat wachten, gaat de gemeente binnenkort zelf fietsbakken ruimen.

Een prototype van de elektronische stallingen werkte overigens prima, maar de maker daarvan kreeg de opdracht niet: een andere leverancier won de aanbestedingsronde.

Brits pretpark dicht na ongeluk met achtbaan

Het Britse pretpark Alton Towers is voorlopig gesloten na een ongeluk dinsdag met een achtbaan. Dat heeft directeur Nick Varney woensdag gezegd.

Vier mensen raakten dinsdag zwaargewond toen een karretje van de achtbaan op een ander karretje knalde. De gewonden hebben zware verwondingen aan hun benen. Het kostte reddingswerkers uren om de zestien inzittenden van de Smiler-achtbaan te bevrijden, omdat ze acht meter boven de grond hingen.

Varney zei dat er een onderzoek is ingesteld naar het ongeluk. Volgens hem werkte een veiligheidssysteem 'niet zoals het had moeten werken'.

Publiek welkom in asielzoekerscentra

Voor het eerst houden asielzoekerscentra een open dag. Zaterdag 13 juni is het publiek welkom in een groot aantal van deze azc's om er kennis te nemen van de dagelijkse gang van zaken en bewoners te ontmoeten, meldden woensdag de organisatoren VluchtelingenWerk Nederland en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Nu er wereldwijd zoveel mensen op de vlucht zijn, vinden de organisaties het belangrijk om Nederlanders de mogelijkheid te bieden om een indruk te krijgen van wat er allemaal op een azc gebeurt. In totaal zetten 38 asielzoekerscentra hun deuren open. "Waar ontmoetingen plaatsvinden, ontstaat begrip. Uit ervaring weten we dat mensen na een ontmoeting vaak anders tegen een vluchteling aankijken", zegt directeur VluchtelingenWerk Dorine Manson.

Er zijn die dag onder meer rondleidingen, workshops, muziekoptredens en interviews met vluchtelingen. Op de website openazc.nl staat informatie over de locaties en het programma.

Wilders wil Mohammed-cartoons op tv tonen

PVV-leider Geert Wilders wil binnenkort een aantal cartoons over de profeet Mohammed op televisie laten zien. Hij zal dat doen tijdens de zendtijd voor politieke partijen. Hij heeft dat woensdag laten weten nadat het bestuur van de Tweede Kamer zijn verzoek voor een tentoonstelling van de cartoons had afgewezen.

Volgens het presidium voldoet de tentoonstelling niet aan de criteria die het bestuur eerder over dit soort activiteiten heeft vastgelegd.

Wilders is teleurgesteld en wil de spotprenten nu op de televisie tonen. "Terroristen moeten weten dat ze nooit zullen winnen en hoe belangrijk de vrijheid van meningsuiting voor ons Nederlanders is.''

Dwangarbeid van Bulgaren in champignonteelt

Bij een inval in een champignonbedrijf in het Brabantse Standdaarbuiten heeft de Inspectie SZW 24 vermoedelijke dwangarbeiders uit Bulgarije aangetroffen. De inval maakte onderdeel uit van een strafrechtelijk onderzoek naar dwangarbeid.

Tientallen Bulgaren werkten via een Bulgaars uitzendbureau. De gastarbeiders werden onderbetaald, maakten lange dagen en kregen vrijwel geen vrije dagen. Vermoedelijk zijn ze bij de werving in Bulgarijë al misleid.

Inspecteurs doorzochten ook kantoorpanden en woningen, onder meer om de leefomstandigheden van de Bulgaren in kaart te brengen. Er is beslag gelegd op twee woningen en twee auto's.

Fed Cup-team treft Rusland in Wereldgroep I

Het Nederlandse Fed Cup-team treft volgend jaar Rusland in de eerste ronde van Wereldgroep I, zo wees de de loting dinsdag uit. De Nederlandse tennisdames, onder leiding van captain Paul Haarhuis, spelen dan een uitwedstrijd.  

Rusland staat dit jaar in de finale tegen Tsjechië en is daardoor komend jaar als tweede geplaatst. Nederland staat voor het eerst in achttien jaar weer op het hoogste niveau doordat ze afgelopen april Australië met 4-1 wisten te verslaan.

Rusland is de grote favoriet. In de top 100 staan acht Russinnen, waarvan Maria Sharapova en Ekatarina Makarova in de top 10 staan. Sharapova is tweede van de wereld en Marakova negende. Ook Svetlana Kuznetzova (WTA-18), Anastacia Pavlyuchenkova  (WTA-38) en Daria Gavrilova (WTA-46) staan in de top 50. De beste Nederlandse is Kiki Bertens met een 84e plek op de wereldranglijst. 

De andere duels in de eerste ronde volgend jaar zijn: Tsjechië-Roemenië, Duitsland-Zwitserland en Frankrijk-Italië. De wedstrijden worden gespeeld op 6 en 7 februari 2016. 

Koningspaar promoot dance in Chicago

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben zich dinsdagavond in Chicago van hun coolste kant laten zien. Het koningspaar verraste de house- en dance liefhebbers van de 'Windy City' door swingend op het podium te verschijnen tijdens een dreunend miniconcert na afloop van een masterclass elektronische dansmuziek. Koning, koningin, hofhouding en een deel van de handelsmissie onder aanvoering van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) lieten zich in het Jay Pritzker Pavillion niet onbetuigd en de honderden dansende Amerikanen juichten het toe.

Een koning die deelneemt aan een dance-evenement? Dat was even wennen voor een publiek dat bij royalty alleen de stoffige Britse koninklijke familie voor ogen heeft. Wie Willem-Alexander en Máxima waren wist bijna niemand, maar dat organisator Jan Maarten Hartong van 'School of House' een heuse 'king and queen' aankondigde, werd met instemming begroet. DJ Willem-Alexander gaf vervolgens een draai aan de knoppen en de openluchttempel trilde op zijn grondvesten. Het was, zo grapte de koning eerder, echte 'house of Orange'.

Chicago geldt als geboorteplaats van de housemuziek, die ook in Nederland een hoge vlucht heeft genomen en een exportproduct is geworden. Hartong, beter bekend als dj Jama, richtte een vakschool op voor de dance industrie. "Dance brengt mensen bij elkaar, dat kunnen we in deze tijd wel gebruiken", aldus Hartong kort voor komst van het koningspaar. Op dat moment was de les al voorbij en stond het hartje van Chicago te dansen op muziek van onder andere de Nederlandse dj's Roog en Chuckie.

Het was ook voor burgemeester Rahm Immanuel een opmerkelijke afsluiting van het eerste deel van het Nederlandse koninklijk bezoek aan zijn stad. Woensdag, de laatste dag van het officieel bezoek aan de Verenigde Staten, staat in het teken van betere gezondheidszorg en gezondere voeding. Ook krijgt Immanuel in aanwezigheid van het paar 60.000 bloembollen aangeboden.

Koningspaar promoot dance in Chicago
Koningspaar promoot dance in Chicago (Foto: ANP)

Nog altijd honderden vermist na bootramp China

Nog altijd worden honderden mensen vermist na een ongeluk met een cruiseschip op de rivier de Yangtze in China. Gevreesd wordt dat de meeste opvarenden, veelal bejaarden, zijn omgekomen. Honderden reddingswerkers proberen nog altijd mensen te redden uit het gekapseisde schip.

Volgens de Chinese staatszender CCTV zijn er achttien lichamen uit het scheepswrak gehaald. Slechts een klein deel van het schip steekt nog boven water uit. In totaal zijn veertien mensen gered. De andere mensen aan boord van het schip worden vermist.

Chinese staatsmedia meldden dinsdag dat in het gekapseisde schip geluiden werden gehoord. Mensen riepen om hulp. Of er woensdag ook geluiden werden gehoord is vooralsnog niet bekend. Dinsdag waren er dertien duikers actief, woensdag gaan naar verwachting zo'n 170 duikers op zoek naar opvarenden.

"We doen er alles aan om iedereen te redden die vastzit, of ze nu nog in leven zijn of niet, we zullen ze behandelen alsof het onze eigen familieleden zijn", aldus Chen Soumin, legerbevelhebber in de regio.

ACM publiceert vernietigend rapport over NS

Toezichthouder ACM is woensdag met een vernietigend rapport naar buitengekomen over de rol van spoorvervoerder NS bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. De NS probeerde de publicatie van het rapporteert lang tegen te houden, maar heeft de procedure hierover bij de rechter ingetrokken.

De ACM oordeelde reeds in maart dat de NS zich bij de aanbesteding in Limburg niet aan de regels heeft gehouden. Nu komt het pak papier naar buiten, waarin in detail beschreven staat wat allemaal verkeerd is gegaan.

"NS heeft haar concurrent Veolia in aanloop naar de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg bewust op achterstand gezet'', zegt ACM-bestuurslid Henk Don. "Het gedrag van NS heeft het concurrentieproces gefrustreerd. Dat gaat ten koste van de reiziger en de belastingbetaler.''

Vrijdag mogelijk lokaal tropisch

De eerste tropische dag komt er aan, althans lokaal. Vrijdag wordt het in het binnenland 28 tot 31 graden en daarmee is volgens Weeronline de eerste lokale tropische dag mogelijk een feit. Van een landelijke tropische dag is nog geen sprake. Daarvoor moet het in De Bilt 30 graden worden en dat zit er voorlopig niet in, aldus het weerbureau.

Vorig jaar duurde het tot 18 juli voordat sprake was van de eerste landelijke tropische dag. Er zijn ook jaren geweest waarin het in De Bilt helemaal niet tot een tropische dag kwam. De laatste was dat in 1993. De vroegste officiële tropische dag ooit was 5 mei 1916.

Het zomerse weer van vrijdag eindigt met regen- en onweersbuien die de warmte zullen verdrijven.

Pools regeringsvliegtuig breekt start af

De piloten van het Poolse regeringsvliegtuig, met aan boord parlementsvoorzitter Radek Sikorski en enkele andere politieke kopstukken, hebben woensdag de start afgebroken. Er waren technische problemen met het toestel.

Jerzy Wenderlich, plaatsvervangend parlementsvoorzitter, zei dat het toestel al veel snelheid had gemaakt, toen de piloten plots vol in de remmen gingen. Wenderlich sprak van 'angstaanjagend' hard remmen. De piloten riepen om dat er een probleem was met het navigatiesysteem.

De groep politici was onderweg naar Praag, voor overleg met Tsjechische regeringsfunctionarissen. Het Poolse parlement maakte bekend dat de bespreking is verplaatst.

In 2010 stortte een Pools regeringsvliegtuig neer waarbij alle inzittenden, onder wie de toenmalige president Lech Kaczyński, om het leven kwamen.

UWV voorziet sterker herstel arbeidsmarkt

Het ingezette economische herstel wordt steeds duidelijker zichtbaar op de arbeidsmarkt. Uitkeringsinstantie UWV rekent erop dat het aantal banen dit jaar met 38.000 toeneemt. Bij een eerdere prognose in februari werd nog uitgegaan van 31.000 extra arbeidsplaatsen.

Het is voor het eerst in drie jaar dat het aantal banen in Nederland toeneemt. Vooral in de uitzendbranche komt weer werk. Maar ook in de bouw is voor het eerst in zes jaar weer plaats voor meer werknemers.

Het UWV heeft de indruk dat het herstel inmiddels breder wordt gedragen. Niet alleen de export trekt de kar. Ook de investeringen van bedrijven nemen weer toe. Hierdoor laat ook de arbeidsmarkt verbetering zien.

Voor 2016 gaat het UWV uit van een verdere groei, met 54.000 banen. De voorspelde toename is nog wel bescheiden vergeleken met de afname van het aantal banen gedurende de crisis. Sinds 2008 is het aantal arbeidsplaatsen met ongeveer 300.000 teruggelopen.

Doden bij beschietingen Oost-Oekraïne

Bij een beschieting in het oosten van Oekraïne zijn woensdag zeker twee burgers om het leven gekomen. Dat hebben de autoriteiten in het gebied gezegd. In Oost-Oekraïne zijn de gevechten tussen de strijdkrachten en de separatisten sinds kort weer opgelaaid.

Volgens de gouverneur van de regio Loehansk waren de slachtoffers een bejaard echtpaar. Ze kwamen om toen hun auto werd getroffen door een mortiergranaat. De beschieting had plaats op gebied dat in handen van de regering is.

Het conflict in Oekraïne lijkt nog lang niet voorbij te zijn. Een wankel bestand dat in februari werd gesloten is inmiddels alweer gebroken. Onderhandelaars van beide partijen kwamen dinsdag in Wit-Rusland bij elkaar voor overleg, maar die gesprekken lijken niets te hebben opgeleverd.

Buitenlandse imam mogelijk op taalcursus

Imams die vanuit het buitenland naar Nederland komen, krijgen misschien een cursus voordat ze hier mogen preken. Minister Asscher (Sociale Zaken) laat onderzoeken of ze taal- en maatschappijcursussen kunnen volgen. Dat heeft hij woensdag laten weten aan de Tweede Kamer. Uit het onderzoek moet onder meer blijken of de cursus verplicht of vrijwillig moet zijn.

Asscher heeft de afgelopen tijd gesproken met enkele Turkse organisaties in Nederland. Een daarvan is Diyanet, de Turkse overheidsdienst voor godsdienstzaken. Die stuurt imams naar Nederland die in dienst zijn van de Turkse staat. De cursussen zouden voor die imams gelden, maar ook voor predikers uit andere landen.

Asscher heeft met de Turkse organisaties onder meer gesproken over "de mogelijke invloed'' van Turkije op de Turkse gemeenschap in Nederland. Daar moet Nederland alert op zijn, vindt de minister, zeker als het leidt tot "het remmen of beknotten van de mogelijkheden'' van Turkse Nederlanders om "optimaal te integreren en participeren''.

F1 Voorbeschouwing Grand Prix van Canada

Canada_header


Na twee races in Europa gedaan te hebben verhuist het hele Formule 1-circus zich naar de andere kant van de plas. In Montreal, Canada, vindt de zevende ronde van het wereldkampioenschap plaats. Lewis Hamilton is nog altijd de leider in het kampioenschap ondanks dat hij de laatste twee races de overwinning aan teamgenoot Nico Rosberg moest laten. Vorig jaar kende race op het Gilles Villeneuve-circuit een verrassende winnaar. Red Bull-coureur Daniel Ricciardo wist zijn allereerste overwinning uit zijn F1-carrière te behalen, nadat de beide Mercedes-coureurs met problemen kampten. Lewis Hamilton moest de race vroegtijdig staken, terwijl Nico Rosberg wel als tweede eindigde na de nodige problemen eerder in race gehad te hebben.

Nog even terugkijkend op de race in Monaco, waar Max Verstappen met de vele inhaalacties de smaakmaker van de race was maar toch met lege handen stond na de crash met Romain Grosjean. Ook Lewis Hamilton had zich een andere voorstelling van Monaco gedacht. De wereldkampioen reed lang aan de leiding, maar door een verkeerd geplande  pitsstop moest de Brit genoegen nemen met slechts een derde plaats.

De Grand Prix van Canada staat sinds 1967 op de kalender. In de eerste jaren werd de race op Mosport park en Mont-Tremblant verreden, maar sinds 1978 wordt er gereden op het Circuit Gilles Villeneuve in de stad Montreal. De eerste winnaar op dit circuit toen nog circuit Ile de Notre Dame genaamd was de Canadees Gilles Villeneuve. Villeneuve verongelukte op het circuit van Zolder in 1982. Na zijn dood is het circuit omgedoopt tot Circuit Gilles Villeneuve.


Canada_kopjecircuit


Canada_circuit


FIA Grand Prix van Canada informatie.
Canada_kopjekalender2015

Ronde Datum Grand Prix Plaats Winnaar
1 15 maart Grand Prix van Australië Melbourne Lewis Hamilton
2 29 maart Grand Prix van Maleisië Kuala Lumpur Sebastian Vettel
3 12 april Grand Prix van China Shanghai Lewis Hamilton
4 19 april Grand Prix van Bahrain Shakhir Lewis Hamilton
5 10 mei Grand Prix van Spanje Barcelona Nico Rosberg
6 24 mei Grand Prix van Monaco Monte Carlo Nico Rosberg
7 7 juni Grand Prix van Canada Montreal -
8 21 juni Grand Prix van Oostenrijk Spielberg -
9 5 juli Grand Prix van Groot Brittannië Silverstone -
10 26 juli Grand Prix van Hongarije Budapest -
11 23 augustus Grand Prix van Belgie Spa-Francorshamps -
12 6 september Grand Prix van Italië Monza -
13 20 september Grand Prix van Singapore Singapore -
14 27 september Grand Prix van Japan Suzuka -
15 11 oktober Grand Prix van Rusland Sochi -
16 25 oktober Grand Prix van Amerika Austin -
17 1 november Grand Prix van Mexico Mexico City -
18 15 november Grand Prix van Brazilië Sao Paulo -
19 29 november Grand Prix van Abu Dhabi Abu Dhabi -

Canada_kopjestand


Coureurs:

Pos Coureurs Land Punten
1 Lewis Hamilton Groot-Brittannië 126
2 Nico Rosberg Duitsland 116
3 Sebastian Vettel Duitsland 98
4 Kimi Raikkonen Finland 60
5 Valtteri Bottas Finland 42
6 Felipe Massa Brazilië 39
7 Daniel Ricciardo Australië 35
8 Daniil Kvyat Rusland 17
9 Felipe Nasr Brazilië 16
10 Romain Grosjean Frankrijk 16
11 Sergio Perez Mexico 11
12 Carlos Sainz Jr. Spanje 9
13 Nico Hulkenberg Duitsland 6
14 Max Verstappen Nederland 6
15 Marcus Ericsson Zweden 5
16 Jenson Button Groot-Brittannië 4
17 Fernando Alonso Spanje 0
18 Roberto Merhi Muntan Spanje 0
19 Will Stevens Groot-Brittannië 0
20 Pastor Maldonado Venezuela 0

Constructeurs:

Pos Constructeur Punten
1 Mercedes AMG Petronas F1 Team 242
2 Scuderia Ferrari 158
3 Williams Martini Racing 81
4 Infiniti Red Bull Racing 52
5 Sauber F1 Team 21
6 Sahara Force India F1 Team 17
7 Lotus F1 Team 16
8 Scuderia Toro Rosso 15
9 McLaren Honda 4
10 Manor Marussia F1 Team 0

Canada_kopjetijdschema

Tijd Training/race
Vrijdag 5 juni  
16:00 - 17:30 Vrije Training 1
20:00 - 21:30 Vrije Training 2
Zaterdag 6 juni  
16:00 - 17:00 Vrije Training 3
19:00 - 20:00 Kwalificatie
Zondag 7 juni  
20:00 Race

Canada_kopjetvgids

Tijd Training/race   TV station
Vrijdag 5 juni      
16:00 - 17:30 Vrije Training 1   Sport1 - BBC2
20:00 - 21:30 Vrije Training 2   Sport1 - BBC3
Zaterdag 6 juni      
16:00 - 17:00 Vrije Training 3   Sport1 - BBC2
19:00 - 20:00 Kwalificatie   Sport1 - BBC1 - RTL+
Zondag 7 juni      
20:00 Race   Sport1 - Veronica - BBC1 - RTL+

Canada_kopjeweer

Canada_weerbericht

Actueel weer

Stekker gaat uit Infinite Crisis

Superhelden en MOBA-games zijn hot op het moment, maar dat betekent niet dat een combinatie van die twee gelijk ook succes betekent. De game Infinite Crisis heeft dit ook ondervonden en uitgever Warner Bros. heeft dan ook besloten om de stekker eruit te trekken. Op 14 augustus 2015 zal de game volledig worden afgesloten. Vanaf nu zal er ook geen nieuwe content meer verschijnen.

Het is voor uitgever Warner Bros. de tweede MOBA die geen succes wordt. Eerder probeerden ze het al met Guardians of Middle-earth, dat ook geen succes kon worden. Voorlopig blijven League of Legends en Dota 2 nog steeds de marktleiders.

Icrisis

Frank Lammers maakt regiedebuut

Frank Lammers heeft voor zijn speelfilm regiedebuut Of ik gek ben een prachtige ensemblecast verzameld. Mike Weerts (Borgman, Het Bombardement, De Bende van Oss) gaat zijn eerste grote hoofdrol vertolken. Andere gelauwerde acteurs en actrices zijn onder andere: Monic Hendrickx (4-voudig Gouden Kalf Winnaar, De Poolse Bruid en Penoza), Cees Geel (Gouden Kalf Winnaar Simon), Fedja van Huêt (Gouden Kalveren Amnesia en Nachtrit), Maarten Heijmans (Gouden Kalf/Gouden TV beeld Ramses), Bianca Krijgsman (International Emmy Award De Nieuwe Wereld), Matteo van der Grijn (Soldaat van Oranje, de musical), Tibor Lukács (Homies), Sanne Langelaar (Michiel de Ruyter), Kees Boot (Hartenstraat) en Hakim Traïda (Sesamstraat).

Ook debuteert er nieuw Brabants talent in Of ik gek ben, zoals Dennis ‘Denvis’ Grotenhuis en rapper Roy ‘Fresku’ Reymound. Het scenario is geschreven door Frank Lammers en gebaseerd op de gelijknamige debuutroman van Michiel Stroink (Uitgeverij Meulenhoff). De opnames vinden van 9 juni tot 9 juli plaats in Eindhoven en Noord-Brabant. Eind augustus zijn er nog opnames in Amsterdam.

De succesvolle, jonge kunstenaar Benjamin is compleet in de war als hij in een tbs-kliniek belandt omdat hij zich niets herinnert van wat er gebeurd is. Het leven in de kliniek is absurd en meedogenloos, maar langzaam krijgt Benjamin hier weer grip op zijn leven en beseft hij wat voor oppervlakkige narcist hij was in zijn vorige leven. Eenmaal vrij, doet het weerzien met zijn oude vrienden de grond onder hem opnieuw wegzinken en zet hij een groot vraagteken bij wat nu eigenlijk de waarheid is.

Frank Lammers:Of ik gek ben is een tragiekomediethriller over menselijk falen. Wat doe je als je op een dag wakker wordt en alles kwijt bent. Je geld, je carrière, je vrijheid en de wereld zegt dat je gek bent? We gaan op avontuur met een fantastische crew, een nog betere cast en een debuterend regisseur. Ik kan niet wachten!’

Naast vele film- theater- en tv-rollen (Michiel de Ruyter, Nachtrit, waarvoor hij het Gouden Kalf ontving, en Rundskop, die genomineerd werd voor de Oscar Beste Buitenlandse Film), heeft Frank Lammers ook een aantal theaterregies op zijn CV staan (o.a. bekroond met de John Kraaijkamp Musical Award voor Dromen zijn Bedrog). Ook regisseerde hij een aantal commercials en korte films, waaronder de hilarische stadionfilmpjes van de Guus Meeuwis concerten.

Of ik gek ben wordt geproduceerd door IJswater Films, Pellicola en Mike Weerts (creative producer/initiator) in coproductie met AVROTROS en komt tot stand met steun van CoBO, Brabant C, Netherlands Film Production Incentive, Nederlands Filmfonds, bkkc en crowdfunders, met medewerking van voordekunst.nl, Stichting Trudo en Strijp-S Eindhoven.

Distributeur September Film zal de film in 2016 uitbrengen in de bioscoop.

Bookmakers: Qatar houdt WK, Ali favoriet in FIFA-strijd

Als het aan de bookmakers ligt is prins Ali bin Al-Hussein de voornaamste kandidaat om Sepp Blatter op te volgen als FIFA-president. De vorige week herkozen Zwitser gaf dinsdag tijdens een persconferentie plotseling aan terug te treden als gevolg van het grote corruptieschandaal rond de voetbalbond.

Een inzet op de Jordaniër levert bij de wedkantoren maximaal 2,5 keer de inzet op, iets minder dan de maximaal 3,5 keer voor naaste concurrent Michel Platini. De Franse UEFA-president wordt door velen gezien als de voornaamste concurrent van prins Ali om het voorzittersschap van de wereldvoetbalbond over te nemen. 

Een van de kandidaten die zich terugtrok uit de strijd tegen Blatter, Luis Figo, staat als derde genoteerd. De voormalig topvoetballer uit Portugal levert de gelukkige gokker elf keer de inzet op als hij het stokje van Blatter overneemt. Hij wordt gevolgd door onder meer David Gill, het Engelse lid van het uitvoerend comité van de FIFA die zich krap twee uur na zijn aanstelling terugtrok vanwege de herverkiezing van Blatter. Ook Michael van Praag, Jerome Champagne en - opvallend genoeg - de door corruptie in opspraak geraakte Jerome Valcke staan relatief hoog op de lijst van favorieten.

Blatter antwoordt op de vraag wie in de komende jaren niet de FIFA-president is (Foto: Getty)

Onder de minder realitische opties vallen onder meer Lennart Johansson - die in 1998 de strijd tegen Blatter verloor - en voormalig topscheidsrechter Pierluigi Collina, die respectievelijk 301 en 201 keer de inzet opleveren. Dat is nog altijd minder dan de notering voor Vladimir Putin. Voor de Russisch president staat een notering van 501 keer de inzet, mocht hij de zetel van FIFA-president weten te kopen.

Naast de nieuwe FIFA-president kan er ook ingezet worden op het gastland van de komende twee WK's, die vanwege corruptieschandalen nog altijd niet honderd procent zeker lijken te zijn. Qatar als gastland voor het WK 2022 levert 1,4 tot 1,7 keer de inzet op, waarmee de kans ingeschat wordt op zo'n 55 tot 70 procent. Als de oliestaat het WK in moet leveren zien de wedkantoren de VS en Australië als voornaamste kandidaten. Engeland is de favoriet om het WK van 2018 te organiseren, mits Rusland het kwijtraakt. Ook een combinatie van Portugal en Spanje wordt gezien als kansrijk, gevolgd door Nederland en België. Tot slot verwacht een van de bookmakers dat er van de op 27 mei gearresteerde FIFA-leden vier of vijf zich daadwerkelijk thuis mogen gaan voelen in het gevang.

Spits Vicento naar Helmond Sport

Spits Charlton Vicento kiest ervoor om een niveau lager te gaan spelen. De 24-jarige aanvaller verlaat Willem II en gaat naar Helmond Sport. "Vicento zit in een fase van zijn carrière waarin het belangrijk is om veel speelminuten te maken in competitiewedstrijden en deze kans krijgt hij bij Helmond Sport", zegt directeur Mario Captein van Helmond Sport dinsdag.

Vicento speelde afgelopen seizoen elf keer mee bij Willem II en scoorde eenmaal. De 24-jarige international van Curaçao speelde daarvoor bij ADO Den Haag, waar hij ook de jeugdopleiding volgde. Hij sluit eind juni aan bij Helmond Sport na de WK-kwalificatiewedstrijd van Curaçao tegen Cuba.

"Ik heb de ambitie om Helmond Sport weer te laten meedraaien in de top van de Jupiler League, om daarna weer de stap te maken naar de eredivisie", zegt de spits zelf.

Ancelotti zegt 'nee' tegen AC Milan

Carlo Ancelotti heeft 'nee' gezegd tegen AC Milan. De Italiaanse topcoach kon terugkeren bij de club waarmee hij als speler en trainer grote successen vierde. Ancelotti heeft echter vriendelijk bedankt voor dat aanbod, omdat hij naar eigen zeggen toe is aan rust. De Italiaan werd vorige week ontslagen bij Real Madrid, na een teleurstellend slot van het seizoen.

Ancelotti werkte tussen 2001 en 2009 als trainer bij de 'Rossoneri'. Hij leidde de Milanese club naar twee eindzeges in de Champions League in 2003 en 2007 en winst van de Italiaanse titel in 2004. Ancelotti werd daarna ook kampioen in Engeland en Frankrijk met respectievelijk Chelsea en Paris Saint-Germain. De Italiaan bezorgde Real Madrid vorig jaar 'La Décima', de zo gewenste tiende eindzege van de Europa Cup 1 en Champions League.

AC Milan zoekt een vervanger van Filippo Inzaghi, die na een dramatisch seizoen naar alle waarschijnlijkheid moet vertrekken.

Willem II plukt Ojo weg bij Dordrecht

Funso Ojo blijft in de eredivisie voetballen. De voormalige aanvoerder van het gedegradeerde FC Dordrecht stapt over naar Willem II. De Belgische middenvelder ondertekent een contract voor twee jaar bij de Tilburgse club, die als promovendus afgelopen seizoen verrassend sterk presteerde op het hoogste niveau.

De inmiddels 23-jarige Ojo doorliep de jeugdopleiding van PSV en debuteerde op achttienjarige leeftijd in het eerste elftal van de Eindhovenaren. Een echte doorbraak bleef echter uit en hij keerde terug naar België. In de winterstop van het seizoen 2013-2014 plukte FC Dordrecht hem weg uit België. De middenvelder had een belangrijk aandeel in de promotie van de 'Schapenkoppen' naar de eredivisie. Ojo begon het seizoen als aanvoerder, maar moest die band in februari inleveren. De Belg miste de slotfase van het seizoen vanwege een enkelblessure.

Essien tekent bij Panathinaikos

De Griekse voetbalclub Panathinaikos heeft zich dinsdag versterkt met de Ghanese middenvelder Michael Essien. De 32-jarige voetballer komt transfervrij van AC Milan waar zijn contract na anderhalf jaar afliep.

Essien tekent in Athene een tweejarig contract. Hij werd op het vliegveld ontvangen door ongeveer achthonderd enthousiaste supporters. "Zo'n ontvangst had ik niet verwacht", reageerde hij. "Ik ben naar Griekenland gekomen om nog meer prijzen te winnen. Ik kijk ernaar uit om mijn nieuwe carrière hier te beginnen", aldus de Ghanees die eerder voor grote clubs als Olympique Lyon, Chelsea en Real Madrid speelde.

Voor Panathinaikos is Essien een belangrijke aanwinst. De club werd voor het laatst landskampioen in 2010 en jaagt sindsdien op een nieuwe titel. Dit jaar werd de ploeg tweede, achter Olympiakos. Door dat resultaat moet Panathinaikos proberen zich via de voorronde te plaatsen voor de Champions League.

Faber wijst Roda af

Roda JC moet nog even door met de zoektocht naar een nieuwe hoofdtrainer. Ernest Faber heeft de functie bij de kersverse eredivisionist afgewezen. Dat bevestigde directeur Wim Collard van de Limburgse club aan 1Limburg.

"Hij stond bovenaan op onze lijst. Maar iedereen heeft het recht om keuzes te maken. We wisten dat Ernest andere ijzers in het vuur had. Hij heeft een mooi aanbod van een andere club gekregen en heeft vervolgens de zaken tegen elkaar afgewogen", aldus Collard.

Roda zoekt een opvolger voor de eerder ontslagen René Trost. Rick Plum en Regilio Vrede maakten het seizoen af bij de club die afgelopen zondag ten koste van NAC Breda naar de eredivisie promoveerde. Beiden beschikken niet over de vereiste papieren. Faber was de afgelopen drie seizoenen assistent-trainer bij PSV.

'10.000 IS-terroristen gedood'

Meer dan 10.000 terroristen van Islamitische Staat zijn gedood sinds de internationale coalitie begon met bombarderen in Irak en Syrië. Dat heeft de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken woensdag gezegd in Parijs. De campagne van de coalitie waar ook Nederland onderdeel van uitmaakt, begon negen maanden geleden.

"We hebben zware verliezen gezien aan de kant van Islamitische Staat sinds het begin van deze campagne, meer dan 10.000", zei Blinken tegen een Franse radiozender. "Het heeft op termijn impact." Dinsdag kwamen bewindslieden van de coalitie in Parijs bijeen om te praten over de strijd tegen de terreurbeweging.

De luchtaanvallen gaan voorlopig gewoon door. "Aan het begin van de campagne hebben we gezegd dat het tijd in beslag zal nemen. We hebben een drie-jaren plan opgesteld en we zijn pas negen maanden bezig."

The Bard's Tale IV op Kickstarter

De mensen van InXile Entertainment hadden al aankondigd om The Bard's Tale IV naar Kickstarter te brengen en dat is nu ook het geval. Het plan is om zelf 1,25 miljoen dollar in het spel te stoppen en ze hopen via Kickstarter hetzelfde bedrag erbij te krijgen. In het verleden haalden ze altijd het doel met hun projecten dus men heeft ook nu de verwachting dat dit gaat lukken.

Iedereen die binnen 24 uur 20 dollar doneert, mag een gratis game uitzoeken. The Bard's Tale IV is een RPG die gemaakt moet worden met de Unreal Engine 4. De game is een sequel van The Bard's Tale III: Thief of Fate uit 1988.

bards tale
bards tale

'Herstel olieprijs blijft uit'

Een verder herstel van de olieprijs blijft naar verwachting nog even uit. Na de enorme prijsdaling van afgelopen jaar bereikten de olieprijzen op 6 mei het hoogste punt sinds het herstel in januari intrad. Maar inmiddels neemt de neerwaartse druk op de olieprijs weer toe. Dit zegt ABN AMRO in een woensdag gepubliceerd rapport.

Fundamenteel is er volgens de bank niet veel veranderd ten opzichte van januari. Er was, en is een situatie van overaanbod en deze situatie zal op korte termijn niet veranderen", aldus de Energie Monitor van de bank. De recente stagnatie en toegenomen druk op de olieprijs wijt de bank aan een aantal factoren.

Het herstel van de olieprijs was mede gebaseerd op een verzwakking van de dollar. De bank wijst erop dat recentelijk de dollar weer sterker geworden, onder meer door de toegenomen onrust over de situatie in Griekenland. Maar ook hebben speculatieve hedgefondsen hun posities wat afgebouwd. "Minder long-posities zorgen voor nieuwe druk op de olieprijs." Tenslotte is de productie van schalieolie in de Verenigde Staten weer winstgevend.

FNV zegt vertrouwen op in topman NS

De FNV zegt het vertrouwen op in NS-topman Timo Huges, nu de provincie Limburg heeft besloten om het openbaar vervoer daar voor vijftien jaar aan NS-concurrent Arriva te gunnen. De vakbonden zijn traditioneel erg goed vertegenwoordigd bij de NS en zijn erg machtig bij het spoorbedrijf.

In februari had het provinciebestuur NS-dochter Abellio aangewezen als vergunninghouder. Maar Limburg kwam daarop terug toen bleek dat Abellio het spel niet eerlijk had gespeeld.

FNV-bestuurder Huub van den Dungen vindt dat de NS zijn betrouwbaarheid heeft verloren met dit ,,fiasco''. Hij ziet Huges niet als de man die dat vertrouwen kan herstellen, bevestigde Van den Dungen woensdag na berichtgeving van de Limburgse kranten. De bond heeft de centrale ondernemingsraad van NS geadviseerd zich ook tegen Huges te keren. Die heeft dit advies volgens Van den Dungen in beraad genomen.

Kay Nambiar nieuwe gezicht van MTV

Kay Nambiar gaat aan de slag bij MTV. De zanger en gitarist van de Amsterdamse band Valerius is het nieuwe gezicht van de muziek- en entertainmentzender. Dat heeft MTV woensdag bekendgemaakt.

Nambiar, die ook modellenwerk doet, gaat voor MTV onder andere events presenteren in Nederland en Vlaanderen en artiesten interviewen. Hij heeft zijn eerste klussen er al op zitten. Zo sprak Nambiar onlangs met Major Lazer en nam hij de presentatie van de showcase van Nielson in de Beurs van Berlage voor zijn rekening.

Kay laat weten dat hij erg enthousiast is over de samenwerking met MTV. "Ik kijk ernaar uit om mij verder te ontwikkelen als presentator", zegt de man die in 2014 Expeditie Robinson op zijn naam schreef. "MTV geeft mij de perfecte plek om mijn passie voor muziek te combineren met deze spannende en nieuwe uitdaging."

General Manager Benelux Maurice Hols van Viacom International Media Networks, waar MTV onder valt, noemt Nambiar 'een aanwinst voor ons merk'. "Zijn ervaring als muzikant geeft hem de juiste affiniteit met muziek om als presentator MTV in de Benelux te vertegenwoordigen."

'Hamburgerketen Quick in de etalage'

Het Franse investeringsfonds Qualium is op zoek naar een koper voor fastfoodketen Quick. Dat meldde de Belgische krant De Tijd woensdag op basis van ingewijden.

Volgens de krant heeft Qualium banken ingehuurd om een deal voor de hamburgerketen, vooral bekend in België, Frankrijk en Luxemburg, te begeleiden. In welk stadium het proces zit, is niet duidelijk. Wel zou er sprake zijn van een vijftal geïnteresseerde partijen, vooral investeringsfondsen. Maar een overnamevoorstel van een sectorgenoot als Burger King wordt niet uitgesloten.

Qualium, een onderdeel van de Franse staatsholding Caisse des Dépôts et Consignations, bezit sinds 2006 in totaal 94 procent van Quick. Dat werd destijds gekocht voor 730 miljoen euro. Nu circuleert een vraagprijs van 800 miljoen euro, aldus De Tijd.

Vijf jaar geleden zocht Qualium al eens een koper, maar geïnteresseerden haakten toen af. Quick werd in 1970 opgericht en heeft 19.000 werknemers in dienst. Het bedrijf had eind vorig jaar 498 restaurants en behaalde in 2014 een omzet van iets meer dan een miljard euro. Quick heeft vestigingen in 7 landen.

Georgina Verbaan doet stem in Pixar-film

Actrices Georgina Verbaan en Peggy Vrijens spreken stemmen in voor de Nederlandse versie van de nieuwe Pixar-film Inside Out. Dat heeft distributeur Disney woensdag bekendgemaakt.

Inside Out neemt de kijker mee naar het hoofd van het tienermeisje Riley, waar haar vijf belangrijkste emoties elke dag bepalen wat ze doet, denkt en zegt. Maar een verhuizing van het gezin én het verdwalen van de emoties Vreugde en Verdriet in het geheugen van Riley, leiden tot veel opschudding in het hoofdkwartier van haar hoofd.

Peggy Vrijens spreekt de stem in van Vreugde, de leider van de groep emoties. Verbaan spreekt de stem in van Afkeer, die Riley waarschuwt voor alles wat vies of gevaarlijk kan zijn. Beide actrices spraken al eerder stemmen in voor animatiefilms.

Inside Out, die in de Nederlandse versie Binnenstebuiten heet, beleefde in mei zijn wereldpremiere op het festival van Cannes en kreeg daar louter lyrische recensies. Regisseur Pete Docter was eerder verantwoordelijk voor Pixar-hits als Monsters Inc en Up. Inside Out draait vanaf 15 juli in de Nederlandse bioscopen.

Rusland prijst 'moedige' Blatter

De Russische minister van Sport, Vitali Mutko, prijst Sepp Blatter om diens moed. De Zwitser besloot dinsdag, amper vier dagen na zijn herverkiezing, op te stappen als voorzitter van de FIFA. "De voetbalfamilie had deze beslissing niet verwacht, maar het is zijn beslissing", zei Mutko tegen een Russisch persbureau. "Een moedig besluit, met liefde voor de FIFA."

In tegenstelling tot de meeste westerse landen uit Europa stond Rusland, dat in 2018 het volgende WK organiseert, wel altijd vierkant achter Blatter. Mutko reageerde vrijdag dan ook verheugd toen de bejaarde Zwitser werd herkozen, net als president Vladimir Putin die een gelukstelegram stuurde.

"De beslissing van Blatter om op te stappen, zal helpen om een splitsing in de organisatie te voorkomen", zei de sportminister dinsdag. "Het zal het voetbal verenigen en de hervormingen afmaken die zijn opgestart." Volgens Mutko kon Blatter niet anders dan vertrekken vanwege de immense druk die op hem stond. "Onder zo'n druk, met zo'n benadering, hadden veranderingen tot niets geleid."

Platini: "Moedige en juiste beslissing Blatter"

Michel Platini is blij dat Sepp Blatter vertrekt als voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA. De preses van de Europese bond UEFA had vorige week, in de aanloop naar de voorzittersverkiezing bij de FIFA, nog aangedrongen op het afscheid van de 79-jarige Zwitser. "Het was een zware, moedige en juiste beslissing", zei Platini dinsdag in een korte reactie op het verrassende besluit van Blatter.

Platini was voor veel Europese landen de 'gedroomde' tegenkandidaat voor Blatter bij de FIFA-verkiezing. De Franse oud-topvoetballer wilde de strijd echter niet aangaan met de Zwitser. Platini schoof vorige week prins Ali bin Al-Hussein naar voren, maar die was kansloos tegen de zittende FIFA-voorzitter uit Zwitserland. Mogelijk gaat Platini zich wel kandidaat stellen nu Blatter stopt als baas van de belangrijkste voetbalbond.

Duitsers en Engelsen blij met opstappen Blatter

Voorzitter Wolfgang Niersbach van de Duitse voetbalbond DFB juicht het opstappen van FIFA-preses Sepp Blatter toe. "Dit is de juiste beslissing", zei Niersbach, die vorige week vrijdag werd opgenomen in het uitvoerend comité van de FIFA onder leiding van Blatter. "Eigenlijk is het wel tragisch dat hij zichzelf en ons dit niet bespaard heeft door deze beslissing eerder al te nemen."

Niersbach benadrukte dat met het vertrek van Blatter niet meteen alle problemen bij de FIFA zijn opgelost. De wereldvoetbalbond wordt al jarenlang achtervolgd door verhalen over corruptie en omkoping.

De Britse voetbalbond FA vindt het vertrek van Sepp Blatter als voorzitter van FIFA de noodzakelijke eerste stap richting echte hervormingen van de wereldvoetbalbond. "We verwelkomen de aankondiging van vandaag en geloven dat het goed nieuws is voor het voetbal en de FIFA. We zullen ons nu inzetten voor een bijdrage aan positieve verandering van de FIFA in het voordeel van alle leden", aldus een verklaring van voorzitter Greg Dyke.

De FA ontpopte zich de afgelopen periode als een van de grootste tegenstanders van Blatter. Na de herverkiezing van de Zwitser stapte FA-vicevoorzitter David Gill uit het dagelijks bestuur van de FIFA. Hij vond dat zijn reputatie in het geding was.

Vader jihadganger Bontinck cultheld in België

Dimitri Bontinck, de vader van moslim-radicaal Jejoen Bontinck, is in België een ware cultheld aan het worden. Onze zuiderburen smullen van de mediageile Dimitri, zijn 'heldhaftige verhalen' en liefdesperikelen. Op Facebook telt 'De Grote Dimitri Bontinck Fanclub' inmiddels al bijna 4.000 likes.

Bontinck senior (41) duikt zo onderhand vaker in de Belgische media op dan zijn geradicaliseerde zoon Jejoen. Die reisde af naar Syrië, waarna zijn heldhaftige vader hem hoogstpersoonlijk zelf terughaalde. Dat verhaal werd breed uitgemeten. Jejoen werd tot een voorwaardelijke celstraf veroordeeld vanwege zijn betrokkenheid bij de terroristische groep Sharia4Belgium. Ook kreeg hij eerder dit jaar een voorwaardelijke straf voor het mishandelen van zijn vriendin.

Partnergeweld
Dat laatste heeft Jejoen niet van een vreemde. In 2009 kreeg Dimitri Bontinck een voorwaardelijke straf omdat hij de moeder van Jejoen had geslagen. Recent is hij tot een gevangenisstraf van acht maanden vooroordeeld wegens partnergeweld. In 2013 heeft hij zijn toenmalige vriendin geslagen en vastgehouden op een hotelkamer. Bontinck gaat in cassatie tegen de veroordeling. Sowieso worden straffen onder de 1 jaar in België nauwelijks uitgevoerd.

Bontinck is dan ook weer vrolijk op vrouwenjacht gegaan. Eerst probeerde hij zonder succes het fotomodel Phaedra Hoste te versieren. Hij was nog niet afgewezen, of hij richtte zijn cupido-pijlen op Lesley-Ann Poppe. Deze tv-persoonlijkheid (tevens model) zoekt via een tv-programma naar haar ideale man. Poppe wees hem ook af en dat had Dimitri niet verwacht: 'Wie is hier de aandachtshoer? Wie is zij om mij zomaar in vraag te stellen?', reageerde hij.

Bontinck on tv
Inmiddels klampt Bontinck zich alweer vast aan wat nieuws. Hij wil nu meedoen aan het tv-programma Temptation Island. 'Waarom niet, ik ben toch op zoek naar een vrouw?', zegt hij tegen Het Laatste Nieuws. 'Weet je dat meer dan 3.400 mensen mij absoluut in Temptation Island' willen? Da's toch gigantisch? Er werd zelfs speciaal een Facebook-groep voor opgericht. En niet door mij, hè. Het publíek wil Bontinck on tv.'

De Facebook-fans van Bontinck, die zich 'Dimitrievers' noemen, willen op 28 juni een complete Dimitri Bontinck Fandag houden op de Grote Markt in Antwerpen. 'Dimitri Bontinck himself heeft zijn aanwezigheid reeds bevestigd', kondigt de organisatie trots aan. Meer dan 12.000 mensen zeggen dat ze de Fandag gaan bezoeken...

 

De Grote Dimitri Bontinck Fanclub heeft 3000 Dimitrievers! Groot nieuws: de allereerste editie van de Dimitri Bontinck Fandag staat in de steigers. Info volgt! Bedankt, Dimitrievers!

Posted by De Grote Dimitri Bontinck Fanclub on Monday, May 18, 2015

'Vrouwen in jeans veroorzaken aardbevingen'

Dat er aardbevingen, inflatie, energietekorten en natuurrampen plaatsvinden is volgens de Pakistaanse politicus Maulana Fazlur Rehman allemaal de schuld van vrouwen die jeans dragen. Om het land weer welvarend te maken wil hij zelfs het leger inzetten tegen deze onzedelijke dames.

Het is volgens hem ook de schuld van deze vrouwen dat de Taliban het land aanvalt. Hij stelt dat de vrouwen zich zouden moeten kleden als een 'zak bloem' en binnenshuis moeten worden gehouden. Vervolgens hoeft alleen de sharia nog maar ingevoerd te worden om alle problemen op te lossen.

Daarbij benadrukt hij nogmaals dat vrouwen een 'massavernietigingswapen' zijn, maar dat Pakistan genoeg kernwapens heeft om dit kwaad tegen te kunnen gaan. Die immorele spijkerbroek dragende deernes zouden er voor zorgen dat de Taliban als Allah's wraak Pakistan aanvalt. De Taliban is volgens hem dan ook de verkeerde vijand die wordt aangevallen.

Omdat deze man niet alleen in problemen maar ook in oplossingen denkt, weet hij al precies wat er moet gebeuren. Het leger zou volgens hem de oorlog moeten verklaren aan Pakistaanse vrouwen en direct tot militaire actie overgaan. Hierdoor zou de economie ook nog eens op magische wijze herstellen wegens buitenlandse investeringen en zal de Taliban verdrongen worden.

Maulana Fazlur Rehman
Maulana Fazlur Rehman

De Bakker snel onderuit in Duitse Fürth

Tennisser Thiemo de Bakker is dinsdag uitgeschakeld in de eerste ronde van het challengertoernooi in het Duitse Fürth. De als zesde geplaatste De Bakker ging in twee sets onderuit tegen de Spanjaard Inigo Cervantes.

De Bakker verloor met 6-0 en 6-3 van de nummer 164 van de wereld, die 31 plekken lager staat op de mondiale ranglijst. Vorige week in Vicenza bereikte de Nederlander nog de halve finale.

Sponsoren tevreden over vertrek Blatter

Ook belangrijke sponsoren van het voetbal zijn tevreden over het vertrek van voorzitter Sepp Blatter bij wereldvoetbalbond FIFA. "Dit is een belangrijke eerste stap om het vertrouwen weer op te bouwen. Er is echter nog meer werk te verzetten", reageerde de kritische creditcardmaatschappij Visa. "We verwachten dat de FIFA nog meer maatregelen neemt om de problemen binnen de organisatie aan te pakken", aldus het bedrijf dinsdag.

Vanwege nieuwe berichten over corruptie bij de FIFA plaatste Visa vorige week nog vraagtekens bij de sponsorrelatie met de bond.

Ook Coca-Cola begroette de beslissing van Blatter. "De aankondiging is een positieve stap voor de sport, het voetbal en de fans", aldus de frisdrankproducent.

Erdogan wil redacteur levenslang opsluiten

In de dagen voor de verkiezingen op 7 juni lijkt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan elk tegengeluid zo hard mogelijk te willen dempen. Ditmaal is de hoofdredacteur van de krant Cumhuriyet het haasje, wegens een artikel over vermeende wapensmokkel richting Syrië.

Op 29 mei bracht de krant beelden naar buiten waarop te zien is hoe er kratten met wapens worden opengemaakt door de politie. De krant omschreef dit als een geheime wapenleverantie richting Syrië door de Turkse geheime dienst MIT. Erdogan reageerde furieus op de beelden bij tv-zender TRT; "Dit is smaad en een illegale actie jegens MIT, en misschien zelfs een vorm van contraspionage". Daaropvolgend richtte hij zich tot de betreffende hoofdredacteur Can Dündar; "Degene die dit heeft gemaakt als zijnde een exclusief verhaal, zal er een hoge prijs voor betalen".

Dat de prijs wel erg hoog is blijkt uit de straf die is geëist door de aanklager in Ankara. Naast levenslang zonder kans op vrijlating, zou er ook nog een gevangenisstraf van 42 jaar bijkomen. Volgens de aanklacht zou de krant zich schuldig maken aan het verspreiden van beeldmateriaal dat is doorgespeeld door de 'parallelle organisatie'. "Dündar heeft zich aangesloten bij de Gülenbeweging die de wapens in de vrachtwagens hebben geplaatst om zo valse bewijzen te verkrijgen. Op deze manier wordt de illusie gewekt dat Turkije een terroristische organisatie (IS) helpt".

Net als bij eerdere zaken tegen journalisten spreken diverse instituten zich ook deze keer weer hard uit. CPJ stelt zelfs; "Dit is de eerste keer dat een president openlijk een journalist bedreigt, dit toont zijn onbekwaamheid aan en hij zou zich moeten verontschuldigen aan het volk waartegen hij liegt en bedriegt". Of dit zoveelste schandaal de kansen voor Erdogan's AK-partij zal aantasten valt nog te bezien.

De betreffende video waarvoor de hoofdredacteur wordt aangeklaagd.

Ivanovic tegen Safárová in Parijs

Ana Ivanovic heeft zich als eerste tennisster geplaatst voor de halve finales op Roland Garros. De Servische deklasseerde in nog geen vijf kwartier haar Oekraïense opponente Elina Svitolina: 6-2 en 6-2. Het is voor Ivanovic haar eerste halve finale op een grandslam sinds ze in 2008 in Parijs de titel won.

De als zevende geplaatste Ivanovic raakte tegen de nummer negentien van de plaatsingslijst geen moment de regie kwijt. Alleen door flink wat onnodige fouten te maken, gaf ze Svitolina nog de gelegenheid een paar games te winnen. Van haar eigen spel moest de Oekraïnse het niet hebben: ze sloeg op het Parijse centercourt in de hele partij slechts acht winners, tegenover de 37 van Ivanovic.

In de halve finale speelt Ivanovic tegen Lucie Safárová. Zij versloeg in haar kwartfinale Garbiñe Muguruza met 7-6 (3) en 6-3. Eerder dit toenooi zorgde Safárová nog voor een verrassing door Maria Sharapova naar huis te sturen.

Prins Ali wil Blatter opvolgen, opnieuw

Prins Ali bin Al-Hussein uit Jordanië gaat zich opnieuw verkiesbaar stellen als voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA. Dat meldden diverse media nadat de zittende preses Sepp Blatter zijn vertrek aankondigde. Prins Ali wil een nieuwe poging wagen om voorzitter van de FIFA te worden.

De 39-jarige Jordaniër nam het vorige week bij de laatste verkiezingen als enige op tegen Blatter. Bin Al-Hussein, die werd gesteund door Michael van Praag, moest vrijdag in Zürich echter een kansloze nederlaag incasseren (133-73). Vier dagen later kondigde Blatter echter tot ieders verrassing zijn vertrek aan. De nieuwe verkiezingen zullen tussen december en maart 2016 worden gehouden. Bin Al-Hussein is voormalig vicevoorzitter van de FIFA.

Tsonga knokt zich naar halve finale

De Fransman Jo-Wilfried Tsonga heeft zich dinsdag na een enerverende wedstrijd tegen Kei Nishikori geplaatst voor de halve finales van Roland Garros. De lager geplaatste publiekslieveling versloeg de Japanner in vijf sets: 6-1, 6-4, 4-6, 3-6 en 6-3.

Tsonga stevende op een eenvoudige overwinning af tot de wedstrijd op een stand van 6-1 en 5-2 werd onderbroken omdat een metalen plaat van het scorebord in het publiek was gevallen en drie toeschouwers licht gewond raakten. De partij lag een half uur stil. Na een nieuwe warming-up vocht de Japanse nummer vijf van de plaatsingslijst zich terug in de wedstrijd.

In de beslissende vijfde set brak Tsonga in de vierde game de opslagbeurt van zijn opponent. Hij gaf de voorsprong niet meer weg.

Tsonga ontmoet in de halve finale de Zwitser Stan Wawrinka, die zijn landgenoot Roger Federer in drie sets uitschakelde.

Vince Vaughn pleit voor wapens op scholen

Vince Vaughn heeft voor ophef gezorgd met een nieuw interview in de Britse editie van GQ. In het mannenblad pleit de acteur voor wapens in scholen.

Gevraagd wat hij vindt van het recht van Amerikanen een wapen te hebben, zegt hij: "Het gaat om wat het individu kan. Om dezelfde reden hebben we vrijheid van meningsuiting. De beste verdediging tegen een indringer is het geluid van het aanspannen van de hamer van een pistool."

Volgens Vince richten moordenaars zich op scholen omdat ze weten dat daar geen pistolen zijn. "Denk je dat de politici die onze landen besturen geen wapens hebben in de scholen waar hun kinderen heen gaan? Wel dus. En wij zouden hetzelfde recht moeten hebben."

900 miljoen euro fraude met Europees geld

Een bedrag van 901 miljoen euro Europees geld moet weer terug naar de Europese kas omdat er fraude mee is gepleegd. Dat stelde het Europees bureau voor fraudebestrijding OLAF dinsdag in Brussel bij de presentatie van zijn jaarverslag 2014.

Het gaat om het hoogste bedrag in de afgelopen vijf jaar. OLAF ontdekte fraude bij Europese fondsen voor regionale ontwikkeling (476,5 miljoen euro) en bij hulp voor niet-Europese landen (174 miljoen), maar ook bij de sector douane en handel (132,2 miljoen) en bij de Europese steun voor de landbouw (75,9 miljoen). Het is aan de betrokken Europese of nationale autoriteiten om het geld terug te halen.

OLAF ontving in 2014 een recordaantal beschuldigingen van mogelijke fraude, namelijk 1417. Het bureau opende 234 onderzoeken, maar wees ook ruim duizend klachten af.

900 miljoen euro fraude met Europees geld
900 miljoen euro fraude met Europees geld (Foto: ANP)

Deeluitkering bij ziekte in buitenland blijft

Nederland kan uitkeringen voor gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid voor werknemers die in het buitenland verblijven, niet zomaar stopzetten. Binnen de EU houden Europese regels dat tegen. Buiten Europa kunnen arbeidsongeschiktheidsuitkeringen niet meegenomen worden, tenzij er een verdrag over is met het betreffende land.

Dat heeft minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken aan de Tweede Kamer geschreven. De Kamer had hem op initiatief van de VVD gevraagd om te onderzoeken of export van deze arbeidsongeschiktheidsuitkeringen kan worden tegengegaan. Dat is dus lastig. Als betrokkenen zo'n zaak aan de rechter voorleggen, riskeert Nederland een hoge boete en een dwangsom.

Overigens heeft slechts een klein deel van de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen (WIA) betrekking op een gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid (WGA). Het gaat om 3821 WGA-gerechtigden binnen en buiten de EU, wat ongeveer 32 miljoen euro per jaar kost. De totale lasten voor de WIA-uitkeringen bedragen bijna 3 miljard euro.

Strijd tussen rebellen en IS in Syrië woedt voort

Militanten in Syrië hebben dinsdag versterkingen naar de noordelijke provincie Aleppo gestuurd, waar ze in gevechten met terreurbeweging Islamitische Staat zijn verwikkeld. IS veroverde de afgelopen dagen een stad en vier dorpen op Jabhat al-Nusra, de Syrische tak van Al-Qaida, en diens bondgenoten.

De strijd woedt vooral in het uiterste noorden van Aleppo, in de buurt van de grens met Turkije. De versterkingen komen niet alleen uit andere delen van de provincie, maar ook uit de nabijgelegen regio Idlib. Daar hebben rebellen onlangs een paar flinke overwinningen geboekt op het Syrische regeringsleger.

Bewoners seniorenflat uit woning na brand

Een groep bewoners van een seniorenflat in Amsterdam kan de nacht van dinsdag op woensdag niet in hun eigen woning doorbrengen. Door een brand in het wooncentrum De Drecht aan het Niftrikhof in Amsterdam Zuid-Oost zijn tientallen appartementen onbewoonbaar geworden. Dat heeft de brandweer laten weten.

De vlammen hebben veel roet- en rookschade aangericht op de gangen. Het is daarom niet goed voor gezondheid van de bewoners om zich daar te begeven, aldus de brandweer.

De brand brak aan het begin van de avond uit in een van de kamers op de tweede etage, maar was al snel onder controle.

VVMC: geen vertraging door cao-protest NS

De Vakbond voor Machinisten en Conducteurs (VVMC) verwacht woensdagochtend geen gevolgen voor de treinenloop door een protestbijeenkomst bij het hoofdkantoor van de NS in Utrecht.

Daar komen rond 08.00 uur enkele honderden machinisten en conducteurs samen om te demonstreren tegen het uitblijven van een cao-akkoord. Zij protesteren tegen het feit dat na vijf onderhandelingsrondes nog geen cao-resultaat is bereikt. Ook de spoorvakbonden van FNV, CNV en VHS roepen op tot een steunactie.

Volgens VVMC zijn de actievoerders bij de NS op woensdagochtend niet in dienst en protesteren ze in hun vrije tijd. Op het spoor worden geen acties gevoerd.

VVMC: geen vertraging door cao-protest NS (Foto: Novum)
VVMC: geen vertraging door cao-protest NS (Foto: Novum)

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #161 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #958
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
©FOK.nl e.a.