Judoka Van 't End niet naar Europese Spelen

Redactie

 Noël van 't End heeft afgezegd voor de Europese Spelen in Baku. De judoka kampt met een ingescheurde mediaanband aan zijn linkerknie, zo laat hij weten via Twitter.

Van 't End, die uitkomt in de gewichtklasse tot 90 kilogram, werd in 2013 in Rotterdam Nederlands kampioen. Dit seizoen won hij de Grand Prix in het Turkse Samsun. Op het Grand Slam in Baku en bij de World Masters in Rabat veroverde de Haarlemmer respectievelijk zilver en brons. Mede door deze prestaties is hij opgeklommen tot de nummer drie van de wereld in deze gewichtsklasse.

Van 't End liep de blessure op tijdens een wedstrijd in Duitsland waar hij in een gewichtsklasse hoger uitkwam. "Ik judode tegen een Georgiër uit de klasse tot 100 kilogram", vertelt hij. "Die jongen zette een worp in op mijn linkerbeen, maar omdat mijn voet vast lag, ging het mis zodra zijn gewicht op mijn linkerknie kwam."

Uit onderzoeken de dagen daarna bleek dat de binnenband van zijn linkerknie bijna is afgescheurd. "Ik draag nu een brace die ik minimaal zes weken moet aanhouden", zegt Van 't End. "Normaal staat er zes tot twaalf weken voor deze blessure, maar ik hoop dat ik over zes weken weer voorzichtig kan trainen."

De timing van de blessure komt op "een rot moment", aldus de judoka. "Over twaalf weken zijn de WK en de afgelopen tijd heb ik goede resultaten behaald", zegt Van 't End. "Ik voelde hoeveel groei erin zit en mijn worpen gingen steeds beter. En nu dit. Dat ik daar topfit ben, kan ik wel uit mijn hoofd zetten."

De Europese Spelen in de hoofdstad van Azerbeidzjan beginnen volgende week vrijdag. In het judotoernooi komen namens Nederlands onder anderen de gebroeders Dex en Guillaume Elmont, Henk Grol en Marhinde Verkerk uit.