Erdogan wil redacteur levenslang opsluiten

LTVDK

In de dagen voor de verkiezingen op 7 juni lijkt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan elk tegengeluid zo hard mogelijk te willen dempen. Ditmaal is de hoofdredacteur van de krant Cumhuriyet het haasje, wegens een artikel over vermeende wapensmokkel richting Syrië.

Op 29 mei bracht de krant beelden naar buiten waarop te zien is hoe er kratten met wapens worden opengemaakt door de politie. De krant omschreef dit als een geheime wapenleverantie richting Syrië door de Turkse geheime dienst MIT. Erdogan reageerde furieus op de beelden bij tv-zender TRT; "Dit is smaad en een illegale actie jegens MIT, en misschien zelfs een vorm van contraspionage". Daaropvolgend richtte hij zich tot de betreffende hoofdredacteur Can Dündar; "Degene die dit heeft gemaakt als zijnde een exclusief verhaal, zal er een hoge prijs voor betalen".

Dat de prijs wel erg hoog is blijkt uit de straf die is geëist door de aanklager in Ankara. Naast levenslang zonder kans op vrijlating, zou er ook nog een gevangenisstraf van 42 jaar bijkomen. Volgens de aanklacht zou de krant zich schuldig maken aan het verspreiden van beeldmateriaal dat is doorgespeeld door de 'parallelle organisatie'. "Dündar heeft zich aangesloten bij de Gülenbeweging die de wapens in de vrachtwagens hebben geplaatst om zo valse bewijzen te verkrijgen. Op deze manier wordt de illusie gewekt dat Turkije een terroristische organisatie (IS) helpt".

Net als bij eerdere zaken tegen journalisten spreken diverse instituten zich ook deze keer weer hard uit. CPJ stelt zelfs; "Dit is de eerste keer dat een president openlijk een journalist bedreigt, dit toont zijn onbekwaamheid aan en hij zou zich moeten verontschuldigen aan het volk waartegen hij liegt en bedriegt". Of dit zoveelste schandaal de kansen voor Erdogan's AK-partij zal aantasten valt nog te bezien.

De betreffende video waarvoor de hoofdredacteur wordt aangeklaagd.