Amnesty hekelt leger Nigeria om misdragingen

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft woensdag uitgehaald naar het Nigeriaanse leger. Dat zou schuldig zijn aan de dood van achtduizend mensen in de strijd tegen de extremistische beweging Boko Haram. Amnesty komt in een rapport met een lijst namen van hoge militairen tegen wie een onderzoek moet worden ingesteld wegens oorlogsmisdaden.

In het rapport roept Amnesty de regering op om direct onderzoek te doen naar de 'achtduizend mensen die zijn vermoord, uitgehongerd, gewurgd en gemarteld'. De regering noch het leger wilde op het rapport ingaan. President Muhammadu Buhari is op een buitenlandse reis naar Niger.

Boko Haram strijdt in het noorden van Nigeria voor de invoering van het islamitische recht, de sharia. Al zes jaar lang vermoordt Boko Haram burgers en worden duizenden vrouwen en kinderen ontvoerd om het doel van de beweging te realiseren. Amnesty meent dat de reactie van het Nigeriaanse leger echter heeft geleid tot nog meer wreedheden tegen burgers.

In de strijd tegen Boko Haram heeft het leger al meer dan twintigduizend mensen opgepakt, vaak op basis van dun bewijsmateriaal. Ze worden in zeer erbarmelijke omstandigheden vastgehouden, waardoor veel mensen het leven laten, aldus Amnesty.