Topatletiekcoach in dopingproblemen

De beroemde Amerikaanse atletiekcoach Alberto Salazar wordt in een documentaire van de Britse BBC beschuldigd van het overtreden van de antidopingregels. Hij zou onder meer de Amerikaanse langeafstandsloper Galen Rupp van doping hebben voorzien. Volgens de BBC heeft de Brit Mo Farah, eveneens gecoached door Salazar, niks met de zaak te maken.

Salazar staat aan het hoofd van het Nike Oregon Project (NOP), waar onder meer Rupp en Farah lid van zijn. Rupp pakte in 2012 olympisch zilver op de 10.000 meter in Londen, achter Farah. De Brit won daarnaast ook het goud op de 5000 meter en is op beide afstanden regerend wereldkampioen, op de 5000 meter won hij ook in 2011 al de wereldtitel. Onder de pupillen van Salazar bevinden zich verder onder meer Matthew Centrowitz en Shannon Rowbury, samen goed voor twee zilveren en één bronzen WK-medaille op de 1500 meter. Ook het in de VS veelgeprezen talent Mary Cain bevond zich tot voor kort in de stal van Salazar.

Farah wordt sinds 2011 getraind door Salazar, waarna de grootste successen volgden van de 32-jarige geboren Somaliër. Rupp is al zo'n veertien jaar de pupil van de Amerikaanse coach, die hem volgens de BBC in elk geval in 2002 van doping voorzag. Salazar zelf is eveneens een gevierd atleet, die onder meer drie keer de marathon van New York won en de marathon van Boston op zijn naam schreef. Zijn filosofie als trainer is vooral gericht op 'intensief trainen en het gebruik van de nieuwste wetenschappelijke methoden.'

Niemand van het NOP heeft ooit positief getest, maar Mark Daly van de BBC zegt dat meerdere mensen hem verteld hebben over de methoden van Salazar, met name het gebruik van verboden steroïden en 'onethische praktijen'. Zeker zeven atleten en stafleden hebben tegenover BBC gesproken over de illegale handelingen van Salazar en zijn ermee naar het Amerikaans antidopingagentschap gegaan, zonder resultaat.

Trainingsmaatjes Farah en Rupp winnen olympisch goud en zilver op de 10.000 meter in Londen (Foto: Getty)

Voormalig atleet Steve Magness, in 2011 de nummer twee van het NOP achter Rupp, zegt dat hij steil achterover sloeg toen hij een keer een document zag met de bloedwaardes van zijn teamgenoot. "Er stond op dat hij aan de testosteron zat...dat is verboden, iedereen weet dat. Daarna keek ik even verder en zag ik dat dit nog maar over zijn tijd als 16-jarige junior ging, wat het alleen maar schokkender maakt wat mij betreft", zegt Magness. Het wereldantidopingagentschap WADA heeft al jaren een levenslange straf in petto voor trainers en staf die atleten van een dergelijke leeftijd doperen. 

Salazar en Rupp hebben alle aantijgingen al uitgebreid ontkend. Zo zou het volgens de coach niet zijn gegaan om testosteron, maar een voedingssuplement. "Ik geloof in een schone sport en heb er nooit voor gezorgd dat mijn atleten doping gebruikten, iets wat ik ook nooit zal doen", aldus de coach, die volgens een oud-atlete onder meer proefpersonen gebruikte om te kijken hoeveel testosteron er nodig was om een positieve test op te leveren. Rupp zelf was duidelijk over de situatie: "Ik ben absoluut tegen het gebruik van prestatiebevorderende middelen. Ik heb zulke middelen nooit genomen en Alberto heeft mij nooit aangeraden om dat te doen."

De volledige documentaire, inclusief alle interviews, aantijgingen en ander materiaal, wordt later op woensdag om 22.00 uur Nederlandse tijd uitgezonden op BBC One.