Blu-ray: Manny

heywoodu

De bokswereld - en zelfs een groot deel van de sportwereld - stond onlangs in het teken van 'Het gevecht van de eeuw', de tweestrijd tussen Floyd Mayweather en Manny Pacquiao. De Amerikaan versloeg de Filipijn, die naar eigen zeggen met een blessure aan het duel begon. Hoe verliep de loopbaan van Pacman tot dan toe eigenlijk? Dat is te zien in de documentaire over zijn leven, zowel privé als sportief, Manny

De film begint met beelden van Pacquiao's vierde en laatste gevecht tegen de Mexicaan Juan Manuel Márquez, in december 2012, acht jaar na hun eerste ontmoeting. We zien de Filipijn hard gevloerd worden, waarna hij ons terugneemt naar zijn geboortedorp in de Filipijnse jungle. Tijdens de burgeroorlog die in zijn jeugd - Manny werd in 1978 geboren - woedde, zag de toekomstig superster onder meer een rebel onthoofd worden door militairen, vlakbij Pacquiao's uit kokosbladeren bestaande huisje. 

De populariteit van Pacquiao op de Filipijnen gaat inmiddels erg ver (Foto: WikiCommons/byeangel)
De populariteit van Pacquiao op de Filipijnen gaat inmiddels erg ver (Foto: WikiCommons/byeangel)

Dat was het teken voor het gezin om te verhuizen naar de stad Sarangani, waar Manny van zijn oom bokslessen kreeg. Die zou hij gebruiken toen hij als jonge jongen naar hoofdstad Manilla vertrok, zonder het zijn moeder te laten weten. In zijn tijd in Manilla sliep de jonge Manny in de ring van de lokale boksschool. We zien dat hij door bedrog - hij was zowel te jong als te licht - een bokslicentie kreeg, waarna er beelden getoond worden van veel van zijn vroegere gevechten. De ene na de andere Filipijnse, en later internationale, bokser zien we knock-out gaan tegen een furieuze en nu al populaire Pacquiao.

Manny vertelt vervolgens hoe de bokser naar de Verenigde Staten vertrok, op zoek naar nieuwe uitdagingen en, uiteraard, meer prijzengeld. Hij ontmoette er trainer Freddie Roach, met wie hij nog altijd samenwerkt. De film laat zien hoe de commentatoren lyrisch werden over de tot dan toe in de VS volledig onbekende Pacquiao, nadat hij regerend wereldkampioen Lehlohonolo Ledwaba uit Zuid-Afrika aan gort sloeg. Niemand wilde het tegen Ledwaba opnemen, omdat er slechts twee weken voorbereidingstijd zouden zijn, maar Pacquiao ging de uitdaging aan en won. 

Pacquiao samen met trainer Freddy Roach (Foto: WikiCommons/Roger Alcantara)
Pacquiao samen met trainer Freddy Roach (Foto: WikiCommons/Roger Alcantara)

In 2008 nam de Filipijn het op tegen een veel grotere tegenstander, de Amerikaan Oscar de la Hoya. Volgens velen zou hij geen schijn van kans maken, maar Manny geeft goed weer hoe Team Pacquiao daar totaal anders over denkt. Met het volste vertrouwen neemt hij het op tegen De la Hoya, die tijdens het gevecht op een pijnlijke manier tot de conclusie komt dat juist hij degene is die kansloos af moet druipen. 

Het slot van de documentaire richt zich met name op twee zaken: de politieke carrière van Pacquiao en de vraag of hij ooit tegen Mayweather zal gaan vechten. Hij blijkt het erg lastig te vinden om zich zowel op zijn sportieve als zijn politieke loopbaan te richten, maar toch lijkt hij het voor elkaar te krijgen. Of hij tegen Mayweather zal vechten is inmiddels duidelijk, dat gevecht heeft namelijk al plaatsgevonden.

Al met al geeft Manny een - ook voor de niet-boksliefhebber - interessant beeld van het leven van een van de grootste bokskampioenen aller tijden en de wereld achter de schermen van deze miljoenenbusiness.