FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 2 juni 2015

Senaat akkoord met 'USA Freedom'-spionagewet

De Amerikaanse Senaat is dinsdag met 67 tegen 32 stemmen akkoord gegaan met een aangepaste wet voor de binnenlandse veiligheid. De zogeheten USA Freedom Act beperkt de mogelijkheden van de inlichtingendiensten om mensen af te luisteren. Eerder had het Huis van Afgevaardigden met het wetsvoorstel ingestemd.

President Barack Obama heeft al laten weten zijn handtekening onder de wet te zetten, zodra die zijn bureau heeft bereikt.

Doordat de Senaat zondag niet tot overeenstemming over de aangepaste wet kwam, verliepen maandagochtend 06.00 uur (Nederlandse tijd) drie belangrijke spionageprogramma's die deel uitmaakten van de zogeheten Patriot Act-wetgeving.

De toenmalige president George Bush voerde die in na de terreuraanslagen van 11 september 2001 in New York en Washington. De Patriot Act maakte het de inlichtingendiensten mogelijk op grote schaal mensen af te luisteren. De Freedom Act komt ervoor in de plaats.

Klokkenluider Edward Snowden onthulde hoe ver de mogelijkheden van de inlichtingendienst NSA reikten om mensen af te luisteren. Door de nieuwe wet kan de dienst mobiele en vaste telefoons blijven afluisteren, maar de gegevens worden niet meer bij de NSA, maar bij de telefoonmaatschappijen opgeslagen.

Senaat akkoord met 'USA Freedom'-spionagewet
Senaat akkoord met 'USA Freedom'-spionagewet (CC: David Iliff)

Afname aantal faillissementen zet door

Het aantal faillissementen blijft afnemen. In mei legden 550 bedrijven en instellingen het loodje, 34 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van Faillissementsdossier.nl.

In de eerste vijf maanden van het jaar gingen bij elkaar 3392 bedrijven (inclusief eenmanszaken), stichtingen en verenigingen over de kop. Dat is ruim een kwart minder dan een jaar geleden en 41 procent minder dan het recordaantal uit 2013.

De daling van het aantal faillissementen wordt toegeschreven aan het herstel van de economie en het aantrekkende consumentenvertrouwen. Vooral in de transportsector gaan de laatste tijd minder bedrijven onderuit. Ook in de bouw en de horeca is een stevige terugloop van het aantal bankroeten waar te nemen.

In absolute zin blijft het aantal faillissementen wel nog steeds hoog, stelt de website. In 2007, vlak voor de crisis, lag het aantal bedrijven dat failliet ging nog ruim 40 procent lager.

Uitbraak bijenziekte vuilbroed in Limburg

In het Limburgse Berg en Terblijt is een vervoersverbod voor bijenvolken ingesteld. Dat meldde Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dinsdagavond.

Aanleiding is een nieuwe uitbraak van de besmettelijke ziekte Amerikaans vuilbroed. Dat is een ziekte onder larven van de Europese honingbij. De bacterie Paeni-bacillus larvae is resistent tegen hitte en uitdroging en tast bijenlarven aan. De ziekte is niet gevaarlijk voor mensen.

Het ministerie van Economische Zaken heeft dinsdagavond een vervoersverbod ingesteld voor de duur van minstens 30 dagen. Het verbod geldt in een gebied van drie kilometer rondom de uitbraak.

De bijenziekte werd eerder vastgesteld in Zuidlaren (gemeente Tynaarlo), Hoogezand-Sappemeer, Exloo en Stadskanaal. Ook daar werden destijds vervoersverboden ingesteld.

Uitbraak bijenziekte vuilbroed in Limburg
Uitbraak bijenziekte vuilbroed in Limburg (foto: ANP)

EU-parlement straft Rusland voor zwarte lijst

Zolang Rusland Europese politici de toegang tot het land verbiedt, zijn de Russische ambassadeur bij de EU, Vladimir Tsjisjov, en een andere Russische diplomaat niet welkom in het Europees Parlement. Dat heeft het parlement dinsdag bekendgemaakt. Bij leden van het Russische parlement wordt van geval tot geval bekeken, of zij welkom zijn.

Het parlement heeft verder de activiteiten van een commissie waarin Europarlementariërs en Russische volksvertegenwoordigers samenwerken, bevroren. De leden van de commissie ontmoeten elkaar normaliter een tot twee keer per jaar en spreken dan over politieke en economische samenwerking.

Vorige week werd bekend dat Rusland 89 politici en militairen uit Europa op een zwarte lijst heeft gezet. Zij mogen het land niet in. Onder hen zijn de Nederlandse Europarlementariër Hans van Baalen en de Tweede Kamerleden Louis Bontes en Michiel Servaes. Het is een reactie op de westerse sancties voor de Russische inmenging in het conflict in Oekraïne en de annexatie van het schiereiland de Krim.

EU-parlement straft Rusland voor zwarte lijst
EU-parlement straft Rusland voor zwarte lijst (Foto: ANP)

Politie schiet vluchtende verdachte in been

Een Rotterdamse politieman heeft dinsdagavond een vluchtende verdachte in zijn been geschoten nadat deze sommaties en waarschuwingsschoten had genegeerd. Het schietincident gebeurde even na 18.00 uur op de Bakemakade in Rotterdam-zuid.

Agenten zagen na een melding van een schietpartij nabij metrostation Rijnhaven twee verdachten zich uit de voeten maken. Meerdere oproepen om te blijven staan werden daarbij genegeerd, aldus de politie. Uiteindelijke schakelde een agent een van de verdachten uit met een gericht schot op een van diens benen. De man moest voor behandeling naar het ziekenhuis worden gebracht. De tweede verdachte liet zich daarna overmeesteren.

De Rijksrecherche stelt een onderzoek in naar het schietincident, een standaardprocedure. Op zowel de locatie aan de Bakemakade als de Parallelweg, waar de eerste schietpartij zou hebben plaatsgevonden, is sporenonderzoek verricht.

Man aangehouden na vondst dode vrouw

De politie heeft dinsdag een 43-jarige man aangehouden na de vondst van een dode vrouw in Zoetermeer. De 41-jarige inwoonster van Hellevoetsluis was dinsdagochtend niet op haar werk verschenen, waarna de politie een onderzoek startte. Ze werd onder verdachte omstandigheden gevonden aan de Spectrumsingel in Zoetermeer. De man wordt verdacht van mogelijke betrokkenheid, aldus de politie.

Er wordt sectie op het lichaam van de vrouw verricht om de doodsoorzaak vast te stellen.

'Tweeling voor Kim Kardashian en Kanye West'

Kim Kardashian en haar man Kanye West verwachten mogelijk een tweeling. Volgens New York Daily News heeft de realityster dat in vertrouwen aan een aantal familieleden verteld.

Eerder deze week maakte Kim bekend dat ze zwanger is. Een anonieme bron beweert nu dat ze nog een verrassing in petto heeft. "Kim heeft tegen een handvol mensen gezegd dat bij de ivf-behandeling twee eicellen zijn bevrucht."

Kim wil het blijde nieuws naar verluidt pas met de wereld delen als ze van haar artsen de bevestiging heeft gekregen dat beide bevruchte eicellen gezond zijn. Alleen haar man, haar moeder Kris en haar zussen zouden nu al op de hoogte zijn.

Kardashian (34) en West (37) hebben samen al een dochter die bijna twee jaar oud is. Het meisje luistert naar de naam North.

Ook Senaat steunt aanpak schijnconstructies

De Eerste Kamer heeft dinsdag op zijn laatste dag in de huidige samenstelling unaniem ingestemd met een nieuwe aanpak van uitbuiting en onderbetaling van arbeiders. De wet 'aanpak schijnconstructies' van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kreeg begin maart ook al de unanieme steun van de Tweede Kamer.

Asschers wet moet niet alleen uitbuiting en onderbetaling van vaak arbeiders uit Midden- en Oost-Europa tegengaan, maar ook oneerlijke concurrentie in Nederland verminderen. Nu zijn fatsoenlijke werkgevers - en hun werknemers - vaak nog de dupe van anderen die hun (buitenlandse) werknemers onderbetalen.

De wet gaat grotendeels op 1 juli in en biedt werknemers de mogelijkheid het salaris op te eisen waar ze recht op hebben. Niet alleen de directe werkgever, ook de opdrachtgever van grote klussen, wordt verantwoordelijk voor het betalen van het minimum- of cao-loon en kan aansprakelijk worden gesteld als hij in gebreke blijft.

Dinosauriërs niet uitgestorven in eerste trailer The Good Dinosaur

In de eerste trailer voor Disney Pixar's The Good Dinosaur wordt even aan het feit voorbij gegaan dat de dino's ooit zijn uitgestorven. Zojuist werd de teaser vrijgegeven op YouTube.

Niet dat dat gelijk hoeft te betekenen dat het verhaal slecht is. Voor meerdere films hebben dit soort plottoevoegingen geleid tot een beter verhaal. Over The Good Dinosaur zelf is nog niet zoveel bekend, wel dat het de dino Arlo zal volgen, die op reis moet gaan om zijn hachje te redden en op weg een nogal onwaarschijnlijke partner tegenkomt: een jongetje.

The Good Dinosaur komt op 25 november in de Nederlandse bioscopen. Het is de tweede van de twee Pixar-films die dit jaar uitkomen. Inside Out komt als eerste uit op 15 juli.

Rolling Stones maken Clapton-versie Brown Sugar legaal

The Rolling Stones hebben een tot dusverre nooit officieel uitgebrachte versie van hun befaamde song Brown Sugar eindelijk legaal gemaakt en online gezet. In deze uitvoering van de wereldhit uit 1971, die in Nederland ook de eerste plaats van de top 40 haalde, is Eric Clapton als gastgitarist te horen.

Deze versie van de klassieke Stones-track staat ook op de extra cd of lp die is toegevoegd aan de deluxe-editie van de heruitgave van het Sticky Fingers-album, die volgende week verschijnt.

Brown Sugar, de allereerste single van het album en tevens de eerste plaat die de groep op het eigen label Rolling Stones Records uitbracht, haalde ook in Amerika en tal van andere landen de eerste plaats in de hitlijst, maar bleef in Engeland op nummer twee steken. Het nummer was onder meer spraakmakend vanwege de expliciete tekst. De versie die op de bonusplaat bij de Sticky Fingers heruitgave verschijnt, werd op 18 december 1970 opgenomen tijdens een sessie ter gelegenheid van de verjaardag van Keith Richards waarbij ook gitarist Eric Clapton en pianist Al Kooper meespeelden.

De van het Sticky Fingers album bekende versie dateert van een jaar eerder en werd in de Muscle Shoals-studio in Muscle Shoals, Alabama opgenomen. Later zou Keith Richards gezegd hebben dat de opname uit 1970 zijn voorkeur had, omdat die spontaner klonk.

De opname van Brown Sugar met Clapton was in de loop der jaren wel op diverse illegale 'bootleg'-platen van de Stones te vinden. Ook was die al enige jaren op YouTube te vinden, zonder dat de band het blijkbaar nodig vond om protest aan te tekenen.

Van Praag: "Heel mooi nieuws", Figo: "Verandering is eindelijk op komst"

Michael van Praag noemde het vertrek van Sepp Blatter als voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA dinsdag heel mooi nieuws. De preses van de KNVB weet nog niet of hij zich ook verkiesbaar stelt bij de nieuwe verkiezing. "Aankomend weekeinde ga ik eerst naar de bestuursvergadering van de UEFA in Berlijn. Daar zal ik praten met andere betrokkenen. Dan ga ik me beraden over mijn plannen", zei Van Praag tegen De Telegraaf.

Van Praag stelde zich eerder kandidaat voor het voorzitterschap, maar trok zich vlak voor de verkiezing terug om de Jordaanse uitdager Ali bin Al-Hussein te steunen. Maar die redde het niet tegen Blatter.

Verandering is eindelijk op komst nu FIFA-voorzitter Sepp Blatter zijn vertrek heeft aangekondigd. Dat zegt zijn voormalige uitdager Luis Figo dinsdag in een verklaring. Maar of de Portugees zich opnieuw kandidaat stelt voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond, maakt zijn bericht niet duidelijk.

"Het is een goede dag voor FIFA en voor het voetbal. Zoals ik vrijdag heb gezegd, zou deze dag vroeg of laat een keer komen en nu is het zover! Nu moeten we rustig en verantwoordelijk een eensgezinde oplossing vinden om een nieuw tijdperk van transparantie en democratie binnen de FIFA te beginnen", schrijft de oud-voetballer van onder meer FC Barcelona en Real Madrid.

Luis Figo trok zich vrijwel tegelijk met Michael van Praag terug uit de verkiezingsrace, omdat die volgens hem niet eerlijk was.

Van Praag: "Heel mooi nieuws"  (PRO SHOTS/Peter Lous)
Van Praag: "Heel mooi nieuws" (PRO SHOTS/Peter Lous)

Vos richt zich voorlopig op herstel

Wielrenster Marianne Vos richt zich de komende tijd geheel op het herstel van de blessures die ze in het eerste deel van het seizoen opliep. Haar ploeg Rabo-Liv meldde dinsdag dat Vos haar doelen voor de rest van het jaar voorlopig aan de kant heeft geschoven.

Afgelopen winter speelde bij Vos tijdens de wereldbeker veldrijden in Hoogerheide een blessure op aan haar linker hamstring. De Bossche verloor daardoor op het WK in Tabor haar wereldtitel, en besloot haar veldritseizoen voortijdig te staken. Op de weg moest Vos vervolgens ook de nodige voorjaarswedstrijden laten schieten. Net toen de hamstringblessure hersteld leek, brak ze tijdens een mountainbikewedstrijd in april een rib.

Vos voelt zich nog niet voldoende fit voor de voorbereiding op de tweede seizoenshelft. Wanneer ze weer in wedstrijdverband gaat koersen, is nog niet bekend.

Iraanse bus vol Iraakse toeristen in ravijn: 25 doden

Een bus vol Iraakse toeristen is dinsdag in Iran in een ravijn gestort. Zeker 25 Irakezen kwamen om het leven en vijftien raakten gewond, meldde het Iraanse staatspersbureau IRNA.

Het ongeluk vond plaats in het noorden van Iran, op een weg die de stad Karaj met toeristenbestemmingen aan de Kaspische Zee verbindt. De bus stortte naar beneden en landde in een rivier. Het dodental kan nog lopen, omdat mogelijk slachtoffers door de rivier zijn meegesleept.

In weinig landen zijn de wegen zo onveilig als in Iran. Jaarlijks vinden er meer dan vierhonderdduizend ongelukken plaats, met bijna achttienduizend doden tot gevolg.

Puber neukt bloedmooie juf: pa woest

Menig vader (inclusief uw schrijver) zou apetrots zijn op zijn zoon als deze een lekker juf aan zijn spermaspeer zou hebben geregen. Zo niet de pappie van een 15-jarige geluksvogel uit Oklahoma. De beste man is namelijk woest en sleept Hollis Middle School voor de rechter.

Spil in het verhaal is ene Jennifer Caswell. De 29-jarige, niet onknappe docente Engels, liet zich vorig jaar veelvuldig palen door een bronstige puber. Zo neukte de knaap al staande de mooie juf een kwartier lang in het klaslokaal. Ook werd er gewipt in haar auto, het huis van Caswell en het ouderlijk huis van de jongen.

In april vorig jaar liep de jongedame tegen de lamp en was gedwongen ontslag te nemen. Hoewel de juf een zware straf wegens verkrachting tegemoet kan zien, is de kous wat vaderlief betreft hiermee nog niet af. Volgens de vader van de jongen waren zeker twee personen ooggetuige van de vrijpartij in het klaslokaal, maar werd niemand hiervan op de hoogte gesteld.

Papa zal wel jaloers zijn, want de beste man is namelijk dominee. Hij is dan ook woest op de school, en heeft besloten deze voor de rechter te slepen. Hij wil nu dat de school terechtstaat wegens het in de doofpot stoppen van een verboden relatie.


De mooie juf deed onlangs haar verhaal bij Dr. Phil

Beenhakker stapt na 50 jaar uit het voetbal

Leo Beenhakker stapt na precies vijftig jaar uit de voetbalwereld. De 72-jarige Rotterdammer heeft besloten op 1 juli zijn taken als bestuurslid technische zaken bij Sparta Rotterdam neer te leggen. Don Leo keert daarna naar eigen zeggen niet meer terug in een officiële functie. "Ik ben op 1 juli precies vijftig jaar actief in dit mooie circus. Het is mooi geweest", aldus de markante Rotterdammer, die een lange staat van dienst heeft in het voetbal.

Beenhakker was onder meer trainer van Ajax, Feyenoord en Real Madrid. Als bondscoach had hij het Nederlands elftal onder zijn hoede en ook Saudi-Arabië, Trinidad en Tobago en Polen. De afgelopen jaren werkte Beenhakker op Het Kasteel bij Sparta.

Beenhakker stapt na 50 jaar uit het voetbal  (PRO SHOTS/Kay in't Veen)
Beenhakker stapt na 50 jaar uit het voetbal (PRO SHOTS/Kay in't Veen)

Irak klaagt over gebrek aan munitie en luchtsteun

De Verenigde Staten gaan het voor Irak makkelijker maken om nieuwe wapens te verkrijgen voor de strijd tegen Islamitische Staat. Dat heeft de Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken Tony Blinken dinsdag gezegd na een conferentie van de anti-IS-coalitie in Parijs.

Op de conferentie klaagde de Iraakse premier Haider al-Abadi dat de Iraakse strijdkrachten 'vrijwel geen' wapens of munitie hebben gekregen. Ook zouden ze te weinig informatie en luchtsteun van hun internationale bondgenoten krijgen.

"Wij vertrouwen op onszelf, maar het is moeilijk vechten zo", zei Al-Abadi, die klaagde dat door sancties getroffen landen als Iran en Rusland belangrijke wapenleveranciers kunnen zijn voor zijn land.

Blinken, die de Amerikaanse delegatie leidde omdat minister van buitenlandse zaken John Kerry in het weekeinde een been brak bij een fietsongeluk in Frankrijk, zei dat de VS het voor Irak makkelijker zullen maken om wapens te verkrijgen. Ook zegde hij Amerikaanse antitankraketten toe, waarmee Iraakse regeringstroepen zich tegen aanvallen met auto's of vrachtwagens vol explosieven kunnen verdedigen.

Rusland en Iran maken geen deel uit van de door de VS geleide coalitie. Zij waren dan ook niet vertegenwoordigd op de conferentie, net zo min als Syrië.

'Regime change'
De Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius zei dat de problemen van Irak niet zullen ophouden zonder een regeringswisseling in Syrië. Minstens zo belangrijk noemde hij politieke verzoening in Irak, met name tussen de door sjiieten gedomineerde regering en het soennitische bevolkingsdeel.

De Duitse minister Frank-Walter Steinmeier zei dat de coalitie zich 'geen illusie' maakt dat een militaire overwinning eenvoudig zal zijn. "Daarom hebben wij het vandaag niet alleen over de noodzakelijke militaire middelen gehad, maar ook over wat er nodig is om stabiliteit te brengen in de gebieden die van ISIS-troepen bevrijd."

Al-Abadi zei dat zijn regering haar best doet, hoewel een maatregel die het aantal soennieten in de Iraakse strijdkrachten moet vergroten is vastgelopen in het parlement.

Gevlucht
Hij zei ook te onderzoeken waarom commandanten in Ramadi de stad hebben opgegeven en zijn gevlucht zonder het gevecht met IS aan te gaan, hoewel ze getalsmatig in de meerderheid waren. Ze lieten veel door de Verenigde Staten geleverde voertuigen achter, waaronder verscheidene tanks. Dat gebeurde eerder al op andere plaatsen, waardoor de VS zich gedwongen zagen de achtergelaten wapens vanuit de lucht te vernietigen zodat IS ze niet kon gebruiken.

Al-Abadi bestreed dat de Iraakse troepen geen vechtlust toonden, zoals de Amerikaanse minister van defensie Ash Carter heeft gezegd. "De Iraakse strijdkrachten zijn bereid te vechten. Maar als je niet genoeg inlichtingen hebt, niet van tevoren genoeg te horen krijgt van de vliegtuigen die zien wat er gaande is, hoe kan je dan reageren?"

Irak klaagt over gebrek aan munitie en luchtsteun
Irak klaagt over gebrek aan munitie en luchtsteun (foto: ANP)

Bedrijven moeten onderzoek naar personeel zelf betalen

Bedrijven moeten voortaan zelf de kosten voor veiligheidsonderzoeken van hun personeel betalen. Deze onderzoeken naar medewerkers op vitale posities worden gedaan door de inlichtingendiensten AIVD en MIVD, maar dat wordt nu nog gefinancierd uit publieke middelen.

Dat gaat veranderen nu de Eerste Kamer dinsdag een wetsvoorstel heeft aangenomen dat regelt dat de kosten voortaan worden doorberekend aan de opdrachtgevers. VVD, PvdA en CDA stemden voor. Eerder al was de Tweede Kamer akkoord gegaan met het wetsvoorstel van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken.

De onderzoeken kosten jaarlijks in totaal ongeveer 4 tot 6 miljoen euro. Plasterk vindt het redelijk dat dit normale bedrijfskosten zijn, ook al zijn de onderzoeken in het algemeen belang.

Bedrijven moeten onderzoek naar personeel zelf betalen
Bedrijven moeten onderzoek naar personeel zelf betalen (foto: ANP)

IOC-voorzitter Bach: "Respect voor Blatter"

Voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft respect voor de beslissing van Sepp Blatter om te vertrekken als FIFA-preses. Dat zei de Duitser dinsdag in een reactie op het verrassende vertrek van de 79-jarige Zwitser, die vier dagen eerder nog was herkozen als baas van de wereldvoetbalbond. "We hebben groot respect voor de beslissing van voorzitter Blatter om op te stappen en de noodzakelijke hervormingen in te leiden", aldus Bach. "Hij maakt de weg vrij voor een nieuwe leiding bij de FIFA, die voor veranderingen moet zorgen."

Blatter maakte dinsdag bekend dat hij na zeventien jaar stopt als hoogste baas van de FIFA. De Zwitser zit sinds 1999 in het IOC, al is hij daar volgens de huidige regels veel te oud voor. Blatter heeft zich er binnen het IOC echter altijd sterk voor gemaakt om de leeftijdsgrens op te heffen.

Boete KPN wegens hack in 2012

KPN moet een boete betalen van 364.000 euro omdat het klantgegevens niet goed genoeg heeft beveiligd. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dinsdag laten weten. Aanleiding is een hack bij het telefoniebedrijf in 2012. KPN is het niet eens met de boete en heeft beroep aangetekend.

Het telecombedrijf erkent wel dat destijds dingen mis zijn gegaan. "Het is duidelijk dat in 2012 iemand in onze systemen heeft kunnen inbreken en dat wij dat betreuren", aldus KPN. Het bedrijf wijst er evenwel op dat geen klantgegevens op straat zijn komen te liggen en dat het sindsdien de beveiliging fors heeft opgeschroefd.

Boete KPN wegens hack in 2012 (Foto: Novum)
Boete KPN wegens hack in 2012 (Foto: Novum)

Geen Tour voor Theo Bos

Wielrenner Theo Bos moet nog zeker een jaar wachten op zijn debuut in de Ronde van Frankrijk. De 31-jarige sprinter ontbreekt in de voorselectie van elf man die zijn Zuid-Afrikaanse ploeg MTN-Qhubeka dinsdag bekend maakte. Bos herstelt momenteel van een zware schouderblessure, waardoor het sowieso al zeer de vraag was of hij op tijd fit zou zijn voor de Tour.

De voormalig wereldkampioen op de baan hoopte in eerste instantie op 4 juli in Utrecht zijn Tourdebuut te kunnen maken. Een valpartij afgelopen maand in de Ronde van Californië verstoorde die droom echter ruw. Bij de geboren Hierdenaar schoot zijn rechtersleutelbeen uit de kom en bovendien scheurde hij enkele pezen. Bos moest daarna twee operaties ondergaan.

In de voorselectie van MTN-Qhubeka zitten zeven Afrikaanse wielrenners, drie Europeanen (Edvald Boasson Hagen, Steve Cummings en Serge Pauwels) en de Amerikaanse sprinter Tyler Farrar. Nog twee coureurs moeten afvallen voor de Tour.

Pharrell Williams redt Kim Kardashian

De jurk van Kim Kardashian vatte maandagavond vlam tijdens een etentje na de CFDA-awardshow in New York. Gelukkig waren zanger Pharrell Williams en zijn vrouw Helen in de buurt om haar te redden.

"Pharrell en Helen, bedankt dat jullie gisteren mijn leven hebben gered!", schrijft de zwangere realityster dinsdag bij een foto van zichzelf, haar man Kanye, Pharrell en Helen op Instagram. "Bij het eten vlogen de veren van mijn jurk in brand door een kaars en zij sprongen direct op om het vuur uit te krijgen!"

Kardashian (34) en West (37) maakten eerder deze week bekend dat ze hun tweede kindje verwachten. Het stel heeft al een dochtertje van bijna twee jaar oud dat North heet.

'FBI doet onderzoek naar Blatter'

De FBI en de Amerikaanse aanklagers doen in het kader van de zaak naar corruptie binnen de wereldvoetbalbond FIFA ook onderzoek naar voorzitter Sepp Blatter. Dat meldde de Amerikaanse zender ABC dinsdag.

"Van bronnen die van de zaak op de hoogte zijn, hebben we vernomen dat de FBI en de Amerikaanse aanklagers ook onderzoek doen naar Blatter", aldus ABC.

Blatter maakte dinsdag bekend dat hij opstapt als voorzitter van de FIFA. Aanklager Loretta Lynch wilde eerder niet ingaan op de vraag of Blatter ook betrokken is bij het onderzoek.

'Ahold en Delhaize mikken op deal voor zomer'

De supermarktbedrijven Ahold en Delhaize hopen hun fusiegesprekken nog deze maand af te ronden, voordat de zomervakantie aanbreekt. Dat meldde financieel persbureau Bloomberg dinsdag op gezag van bronnen rond de onderhandelingen.

Een samensmelting van het Nederlandse moederbedrijf van Albert Heijn met zijn Belgische branchegenoot zou structurele kostenvoordelen moeten opleveren tussen de 300 en 700 miljoen euro per jaar. Die zouden vooral gevonden moeten worden in inkoopvoordelen en lagere overheadkosten. Grootschalige winkelsluitingen worden niet voorzien omdat de twee ondernemingen zowel in de Verenigde Staten als Europa nauwelijks overlap hebben in hun winkelbestand.

Ahold en Delhaize maakten vorige maand bekend dat zij met elkaar in gesprek zijn over een krachtenbundeling. Daardoor zou een supermarktgigant ontstaan met een jaaromzet van zo'n 55 miljard euro.

Lange file op A4 door ongeluk

Door een ongeluk met twee auto's is dinsdagavond een urenlange file ontstaan op de A4. Tussen Schiphol en Zoeterwoude stond rond rond 19.00 uur nog altijd een sliert auto's met een lengte van 18 kilometer, meldden de ANWB en de VerkeersInformatieDienst (VID). Ook op de A44 kwam het verkeer vanwege omrijdende automobilisten vast te staan. Er stond een file van 4 kilometer van Oegstgeest naar Wassenaar.

Oorzaak van het fileleed was een botsing in het verdiepte gedeelte van de A4 bij Leiden. Zware windstoten en regenval speelden het verkeer eveneens parten.

Kamerleden blij met opstappen Blatter

Tweede Kamerleden reageren blij op het opstappen van FIFA-voorzitter Sepp Blatter.

"Voetbal is een prachtige sport. Spelers en fans hebben recht op fairplay bij de FIFA. Toedeledoki Sepp'', laat VVD-Kamerlid Rudmer Heerema weten. SP-Kamerlid Michiel van Nispen noemt Blatters opstappen goed nieuws. "Ik ben er absoluut niet rouwig om, integendeel. Dit lijkt me goed voor het voetbal. Het vergroot de kans om schoon schip te maken bij de FIFA en dat is heel hard nodig.''

CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot laat weten: "Het vertrek van Blatter maakt de weg vrij om schoon schip in de FIFA te maken. De meest geliefde sport ter wereld verdient een integere voorzitter, die orde op zaken gaat stellen binnen de FIFA.''

'Ex-bondskanselier Helmut Kohl maakt het goed'

De voormalige Duitse bondskanselier Helmut Kohl maakt het goed na de operaties die hij eerder deze maand onderging. Dat heeft een woordvoerder dinsdag laten weten. In Duitse media werd gespeculeerd dat de 85-jarige Kohl in kritieke toestand verkeerde.

Kohl onderging op 8 mei een heupoperatie en had na die ingreep nog een tweede operatie nodig. Vanwege de tweede operatie moest de ex-bondskanselier langer in het ziekenhuis blijven, zei de woordvoerder. "Doctor Helmut Kohl maakt het gezien de omstandigheden goed." Hoelang Kohl nog in het ziekenhuis moet blijven werd niet gezegd.

Shell-bestuurder gaat niet in op Groningen

Gas is voor Shell hét product van de toekomst en het Groningenveld is een van de grootste gasvelden in Europa. Maar op de World Gas Conference in Parijs wilde Dick Benschop, de topman van Shell Nederland, niet inhoudelijk ingaan op de problemen rondom de gaswinning in de noordelijke provincie.

Shell heeft zich te houden aan de beslissingen over de gaswinning door de Nederlandse overheid, is alles wat Benschop kwijt wilde. Op de vraag hoeveel Shell denkt dat de herstelwerkzaamheden gaan kosten van huizen die beschadigd raakten door aardbevingen die volgden op gasboringen, ging hij niet in. Shell verwacht hierover binnenkort een 'update' van de Nederlandse overheid, aldus Benschop tegen het ANP.

Het energieconcern is voor de helft eigenaar van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), die gas wint in Groningen.

Limburg kiest voor Arriva

De provincie Limburg gaat het openbaar vervoer (ov) gunnen aan Arriva. Deze vervoerder mag vanaf volgend jaar december vijftien jaar lang het busvervoer in Limburg en de vier regionale spoorlijnen verzorgen. Met de gunning is een bedrag van 2 miljard euro gemoeid.

In februari had het provinciebestuur NS-dochter Abellio aangewezen als vergunninghouder. Maar Limburg kwam daarop terug toen bleek dat Abellio het spel niet eerlijk had gespeeld. Het kreeg namelijk geheime informatie van een oud-directeur van vervoerder Veolia, de huidige verantwoordelijke voor het Limburgse ov.

De provincie stond voor de keus om of Arriva het ov te gunnen, of de aanbesteding helemaal over te doen. Maar Abellio was voor vervoersgedeputeerde Patrick van der Broeck (CDA) geen partij meer. Sterker nog: de provincie wil bij Abellio een schadeclaim indienen, liet ze dinsdag weten.

Er was nog een derde partij die aan de aanbesteding heeft meegedaan: huidig vervoerder Veolia zelf. Die gaat bezwaar maken tegen de concessie, zei een woordvoerster woensdag in een reactie. Veolia vindt namelijk dat de hele aanbesteding over moet omdat die oneerlijk is verlopen.

Van der Broeck: "Veolia heeft een aanbieding gedaan die meer kostte dan het maximumbudget. Daarom hebben we dat bod meteen terzijde gelegd. De vastgestelde onregelmatigheden door Abellio hebben daar niets mee te maken."

In vijftien jaar tijd is de omzet uit het ov in Limburg 2 miljard euro. Arriva krijgt jaarlijks 55,5 miljoen euro subsidie. De rest van de omzet moet Arriva uit kaartverkoop verdienen.

Ook Gelderland is dinsdag akkoord gegaan met de gunning aan Arriva. Dat was nodig omdat een deel van de Maaslijn Roermond - Nijmegen over Gelders grondgebied loopt.

Arriva is dochter van de Deutsche Bahn en actief in veertien landen. In Nederland is Arriva met 5000 medewerkers werkzaam in acht provincies.

Limburg kiest voor Arriva (Foto: Novum)
Limburg kiest voor Arriva (Foto: Novum)

Barbie en Michael laten keizersnede filmen

Samantha de Jong en haar man Michael van der Plas laten de geboorte van hun tweede kindje filmen voor hun nieuwe realityserie, maar de opnames worden stilgelegd als tijdens de bevalling iets mis gaat. Dat vertellen de twee in RTL Boulevard.

Samantha, beter bekend als Barbie, en haar echtgenoot zijn vanaf dinsdag weer op de buis, dit keer met het programma Barbie en Michael nemen er nog eentje. Deze zevende serie over de Haagse realitysterren, die wordt uitgezonden op RTL 5, draait om de komst van hun tweede spruit.

Het jongetje komt ter wereld via een keizersnede. "Dat mag gewoon gefilmd worden", laat Samantha weten. "In principe staan we gewoon overal voor open met de camera's", vult Michael haar aan. "Maar als er complicaties optreden, gaan ze uit. Dat zijn de afspraken die we hebben gemaakt."

Steam geeft nu je geld terug

Steam biedt voor veel pc-gamers veel voordelen: er zijn ontzettend veel games verkrijgbaar op het platform, er zijn regelmatig grote kortingen op games en gamen met je vrienden is makkelijker dan ooit. Er was echter ook veel kritiek op het beleid van Steam dat gekochte games niet meer geretouneerd kunnen worden. Valve heeft vandaag echter zijn gebruiksvoorwaarden aangepast waardoor je game retourneren straks mogelijk is.

De aangepaste gebruiksvoorwaarden stellen nu dat iedere gebruiker het recht heeft om gekochte games binnen veertien dagen na aankoop en met minder dan twee uur speeltijd kosteloos kunnen retourneren en je dan het volledige aankoopbedrag terug krijgt. Dit geldt ook voor DLC, preorders, bundels en geld in je Steam wallet. Voor in-game aankopen geldt een ander beleid: je kunt daar je bedenkingen maken tot twee dagen na je aankoop en de aankoop moet niet gebruikt zijn. Mensen die een cadeau krijgen van andere gebruikers hebben pech: hier kun je niet het geld voor terugvragen.

Steam benadrukt dat dit nieuwe beleid geen excuus vormt om gratis spellen te spelen. "Zodra we zien dat je het systeem misbruikt door vaak je geld terug te vragen, kunnen we stoppen met geld terug te geven. We staan echter wel toe dat als een game in de uitverkoop is en je het vlak daarvoor hebt gekocht, je de game mag retourneren en daarna de game kan terugkopen voor de uitverkoopprijs." Vooral dat laatste kan handig zijn tijdens de beroemde (en beruchte) sales van Steam.

Steam is betrekkelijk laat als het aankomt op het aanbieden van een geld-terug-garantie. Andere gameplatforms zoals GOG en Origin hebben al enige tijd een soortgelijk systeem.

Steam
Steam geeft nu je geld terug

Legertank - Toyota hatchback: 1-0

Een Toyota hatchback is niet erg goed bestand tegen een legertank die voorrang heeft. Die wijze les heeft een 18-jarige vrouw in het Duitse Augustdorf geleerd. De voorkant van haar auto werd compleet verwoest; de beginnend bestuurster kwam met de schrik vrij.

De vrouwelijke automobilist wilde vlak voor een colonne Britse tanks de weg opdraaien, maar dat ging mis. De Britse soldaat die de 62-tons Challenger-tank bestuurde, kon niet meer afremmen. Wel wist hij de tank nog zodanig bij te draaien dat alleen de voorkant van de auto werd platgewalst. De schade is zo'n 12.000 euro.

De 18-jarige vrouw ontsnapte aan de dood en liep wonderwel zelfs geen letsel op. De Duitse politie heeft de bestuurder van de legertank van alle schuld vrijgepleit. 'De soldaat had geen enkele kans om af te remmen', zei een politiewoordvoerder.

Legerbases
Het ongeluk vond plaats in Augustdorf, een dorp in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. In de omgeving van het dorp rijden regelmatig konvooien van legertanks rond. Vlakbij, in Herford en Paderborn, liggen namelijk twee Britse legerbases. De jonge automobiliste had misschien ook even op het straatnaambordje moeten letten. Het ongeluk gebeurde aan de Panzerringstrasse, vrij vertaald: de Legertank-rondweg.

Het is trouwens de tweede keer in korte tijd dat een Britse legertank betrokken is bij een ongeluk in Duitsland. In februari reed een tank bij een ouder echtpaar de tuin in.

Vier doden bij helikoptercrash Nepal

Een helikoptercrash in de bergen in het noordoosten van Nepal heeft dinsdag aan vier inzittenden het leven gekost, onder wie een Nederlander. Het toestel, dat was gecharterd door Artsen zonder Grenzen, was op de terugvlucht naar Kathmandu toen het tegen een berg vloog bij het dorp Balefi, zei de politie.

De lichamen van drie mannen en een vrouw zijn geborgen. Een andere helikopter is bij de plaats van het ongeluk geland om de slachtoffers op te halen en naar Kathmandu te brengen. De Nederlandse tak van AzG bevestigde dat een van de slachtoffers een Nederlander is, maar over diens identiteit werd niets bekendgemaakt. "Onze gedachten gaan uit naar de familie en vrienden van alle mensen die hun leven hebben verloren bij dit vreselijke ongeluk", zei de Nederlandse tak van AzG.

Andere bijzonderheden waren nog niet bekend. Het ongeluk vond plaats in een gebied dat het zwaarst werd getroffen bij de aardbeving van vorige maand. De Nepalese overheid en hulporganisaties gebruiken helikopters om hulpgoederen naar de regio te vervoeren.

Vorige maand kwamen zes Amerikaanse mariniers en twee Nepalese militairen om het leven toen in het gebied een Amerikaanse helikopter verongelukte.

Bij de aardbevingen van 25 april en 12 mei in Nepal kwamen meer dan 8600 mensen om het leven.

Federer kansloos tegen Wawrinka in Parijs

Stan Wawrinka is doorgedongen tot de halve finale van Roland Garros. De als achtste geplaatste Zwitser liet op het gravel van Parijs zijn landgenoot, de nummer twee van de wereld, Roger Federer kansloos. Het werd 6-3, 6-4 en 7-6 (4) voor de winnaar van de winnaar van de Australian Open van 2014.

Wawrinka schoot op de winderige dag in Parijs uit de startblokken en plaatste met harde klappen direct een serie winners. Dit leverde een break op, maar ook Federer kreeg kansjes, maar telkens had Wawrinka weer een antwoord. In de tweede en derde set had Federer helemaal niets meer in te brengen op de servicebeurten van Wawrinka die zijn tegenstander onder druk bleef zetten. In de tiebreak van de derde set keurde een lijnrechter een bal van Wawrinka op een stand van 4-3 af, maar de scheidsrechter corrigeerde dit terecht. Daarna was de partij beslist.

In de halve finale treft Wawrinka de winnaar van het duel tussen Kei Nishikori en Jo-Wilfried Tsonga

Bloodstained: Ritual of the Night concept art toont speciale aanvallen

Een nieuwe update van Bloodstained: Ritual of the Night laat deze keer eens geen vijanden zien, maar de speciale aanvallen van Miriam in concept art.

De aanvallen worden omschreven door Koji Igarashi. Zo zijn er vier verschillende speciale aanvallen; Gluttony Summon valt een vijand aan door middel van het oproepen van een boze geest die alles en iedereen op zijn pad verslindt. Magical Throne materialiseert een stoel wat de aanvulling van MP versnelt. Voltic Chain roept elektrische kettingen op die alle vijanden aanvalt met elektrische schokken. Dit is een speciale 'zevende' ability, maar geen demonische. En als laatste Winestained, waar een wijnglas in woede wordt gegooid waardoor de effectiviteit van bepaalde krachten wordt verbeterd.

Het Kickstarter-project heeft op dit moment 3.167.573 dollar opgehaald.

Ubisofts plannen voor E3 2015

Ubisoft kondigt nieuwe content van drie van zijn langverwachte titels en een aantal nieuwe games aan op de E3 2015. Op maandag 15 juni geeft Ubisoft een persconferentie.

"De E3 is altijd een speciaal moment voor de gehele gaming community. Hier komen we allemaal samen om onze visie te delen over de toekomst van de entertainmentindustrie. Daarnaast onthullen we games waar we met enorm veel energie en passie aan werken. De feedback en het enthousiasme van de community wanneer zij voor het eerst zien waar wij aan werken, motiveert ons het meest", aldus Yves Guillemot, co-oprichter en CEO van Ubisoft. "We houden ervan om een deel uit te maken van deze geweldige community. Onze getalenteerde teams werken continu met risico’s, verleggen grenzen en bieden meer vrijheid en keuzes in onze games zodat wij een langdurige en verrijkende ervaring kunnen bieden aan de spelers."

Actrice Aisha Tyler host ook dit jaar de Ubisoft E3 2015 Conferentie. Deze conferentie vindt plaats in het Orpheum Theater in downtown Los Angeles op maandag 15 juni om 23:45 Nederlandse tijd. De conferentie wordt live uitgezonden en is te zien op het Ubisoft Youtube-en Twitch kanaal en op Uplay.

Assassin’s Creed Syndicate, Tom Clancy’s The Division en Tom Clancy’s Rainbow Six Siege komen in ieder geval voorbij. Welke verrassingen Ubisoft nog meer heeft blijft nog even raden.

KNVB erg blij met vertrek Blatter

De Nederlandse voetbalbond (KNVB) is erg blij met het bericht, dat Sepp Blatter vertrekt als voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA. De Zwitser maakte zijn aftreden eerder vanavond wereldkundig.

"Dit is een dag waar we naar uit hebben gekeken en waar we de laatste tijd voor hebben gestreden", liet de KNVB in een eerste reactie weten. "We hopen dat er nu een voorzitter zal komen die echt hervormingen gaat doorvoeren. Dit is heel goed nieuws voor ons."

Michael van Praag, voorzitter van de KNVB, was tijdens de afgelopen presidentsverkiezingen bij de FIFA één van de uitdagers van Blatter. Ook Ali Bin Al-Hussein, Jérôme Champagne en Luis Figo deden een poging om de Zwitser van de troon te stoten. Uiteindelijk bleef alleen Al-Hussein over, maar hij trok zich afgelopen vrijdag voor aanvang van de tweede stemronde terug.

Rojer naar halve finales mannendubbel

De Nederlandse tennisser Jean-Julien Rojer heeft dinsdag de halve finales van het mannendubbeltoernooi in Parijs bereikt. Hij versloeg met zijn Roemeense partner Horia Tecau het Noord-Amerikaanse duo Jack Sock en Vasek Pospisil. Het werd 6-3 en 6-3.

De Amerikaan en de Canadees waren als tweede geplaatst en daarmee licht favoriet tegen Rojer en Tecau, die als vijfde zijn ingeschaald. Het Nederlands-Roemeense duo dwong echter veel meer af in de kwartfinale op Roland Garros. Sock en Pospisil wisten uiteindelijk in de tweede set de service nog wel een keer te breken, maar dat mocht niet baten.

In de halve finales neemt Rojer het op tegen de Braziliaan Marcelo Melo en de Kroaat Ivan Dodig.

'Dark Souls 3-aankondiging op E3'

Volgens VG247 wordt tijdens de aankomende E3 later deze maand het derde deel van Dark Souls aangekondigd door Bandai Namco. VG247 zegt dit te weten uit een bron 'bekend met de kwestie'.

Volgens de bron wordt de game wederom geleid door Hidetaka Miyazaki, de game director van het originele Dark Souls, alsook van Demon's Souls en BloodborneDark Souls II werd door een andere game director begeleid.

Afgelopen april nog kwam de remaster-versie van Dark Souls II uit, Scholar of the First Sin genaamd, en enkele weken daarvoor kwam PlayStation 4-exclusive Bloodborne in de winkels te liggen. Alle games werden met overweldigend positieve reacties ontvangen en staan bekend om hun medogenloze moeilijkheidsgraad.

FIFA-voorzitter Sepp Blatter treedt af

Sepp Blatter stapt op als voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA. Dit heeft de preses zojuist via een persconferentie bekendgemaakt.

"FIFA heeft herstructurering nodig", aldus Blatter. "Ik heb me opnieuw verkiesbaar gesteld omdat ik dacht dat dat het beste was voor voetbal, maar mijn mandaat wordt niet door iedereen gesteund. De FIFA gaat me aan het hart en daarom heb ik deze beslissing genomen."

Blatter gaf tijdens de persconferentie aan, dat zo snel mogelijk een buitengewoon congres belegd moet worden. Het is de bedoeling dat dit binnen vier maanden wordt geregeld. Vervolgens zal in de periode tussen december 2015 en maart 2016 een congres worden georganiseerd, waarbij de nieuwe voorzitter gekozen zal worden. Tot die tijd blijft Blatter aan en zal een begin makem met de hervormingen.

Afgelopen vrijdag werd Blatter nog herkozen voor een vijfde termijn als voorzitter van de FIFA. In de eerste ronde kreeg hij meer stemmen dan zijn enige uitdager, de Jordaniër prins Ali Bin al-Hussein, maar dit was niet voldoende om defintief herkozen te worden. Voordat de tweede ronde van start kon gaan, trok al-Hussein zichzelf terug.

Wil je de tekst van Blatter nog eens rustig nalezen? Dat kan. FIFA heeft de toespraak inmiddels online gezet.


FIFA-voorzitter Sepp Blatter treedt af (PRO SHOTS / Zuma Sports Wire)

FIFA kondigt nieuwe persconferentie aan

De wereldvoetbalbond FIFA heeft voor 18.00 uur een nieuwe persconferentie aangekondigd in het hoofdkantoor te Zürich. Op dit moment is nog niet bekend welke personen zullen spreken en wat het onderwerp is. Mogelijk hangt het samen met het recente omkoopschandaal, waarbij vorige week een groot aantal officials werden aangehouden.

Bovendien bracht The New York Times vandaag naar buiten, dat de rechterhand van voorzitter Sepp Blatter in bovengenoemd schandaal als verdachte werd aangemerkt. Het gaat in dit geval om secretaris-generaal Jérôme Valcke.

Volgens het Amerikaanse medium heeft de Fransman voor meer dan 9 miljoen euro aan smeergeld uitbetaald. Aanvankelijk pleitte de FIFA Valcke nog vrij van elke betrokkenheid bij verdachte transacties, maar dat zou na vandaag zomaar anders kunnen zijn.

De persconferentie van de FIFA is via onder meer via de website van RTL Nieuws live te volgen.

Update 18.10 uur:

De persconferentie van de FIFA is een half uur uitgesteld. Waarschijnlijk is het Zwitsers uurwerk van Sepp Blatter defect.

Update 18.31 uur:

En er is weer een nieuwe aanvangstijd. De persconferentie zou, naar verluidt, omstreeks 18.45 uur van start gaan.

Toestand oud-kanselier Helmut Kohl kritiek

Helmut Kohl, voormalig bondskanselier van Duitsland, ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Dat melden diverse media, waaronder het AD. De 85-jarige Kohl onderging begin vorige maand een darmoperatie, waar hij kennelijk niet goed is uitgekomen.

Helmut Kohl is een verre voorganger en partijgenoot van de huidige bondskanselier Angela Merkel. Tussen 1982 en 1998 gaf de CDU-politicus leiding aan de Duitse regering.

Sinds begin vorige maand ligt hij in een kliniek in Heidelberg. Nadat roddelbladen schreven dat het slecht met hem gaat, komen nu ook gerenommeerde nieuwsmedia als Der Spiegel met dat bericht. Ze melden op gezag van mensen in zijn omgeving dat zijn toestand kritiek is. Hij ligt op de intensive care-afdeling.

De kliniek in Heidelberg kan geen vragen beantwoorden vanwege de privacy van Kohl, maar liet wel weten dat mogelijk later een verklaring zal volgen. Die moet echter eerst met de familie van Kohl worden afgestemd, zei een woordvoerder tegen Der Spiegel.

Grote brand in bedrijfspand in Oss

In een pand van het bedrijf Fleuren Presspack in Oss in dinsdagmiddag een grote brand uitgebroken. De brandweer is met groot materieel uitgerukt om het vuur aan de Nieuwe Waterweg onder controle te krijgen.

Het bedrijf verpakt diverse soorten bodembedekkers en diervoeders, waaronder hooi, strooisels en houtvezels. Een woordvoerder van de brandweer gaat ervan uit dat iedereen op tijd het pand heeft kunnen verlaten.

'Grote Dikke Ik' leidt tot Kamerdebat

Een samenleving waarin niet het 'Grote Dikke Ik' regeert, maar die gebaseerd is op de waarden van hardwerkend Nederland. Daarover sprak premier Mark Rutte vorige week op het VVD-congres in Arnhem. Arie Slob van de ChristenUnie wil daarover wel eens meer horen van de minister-president. Hij kreeg dinsdagmiddag steun van een grote meerderheid in de Tweede Kamer voor een debat over zulke waarden.

Rutte mopperde over bankiers met bonussen en over mensen die harder achter een uitkering aangaan dan achter een baan. Hij wil een samenleving waarin je anderen behandelt zoals je zelf behandeld wilt worden, waarin je dingen moeten verdienen en waarin je harder roeit als je de stroom tegen hebt. En waarin je niet onbeschoft bent.

"De VVD is niet alleen de hoeder van de economie. Wij zijn ook de vaandeldragers van de waarden van hardwerkend Nederland. Laten we die waarden met elkaar, en nog meer dan we al doen, met kracht blijven uitdragen", zei Rutte vrijdag op het VVD-congres.

'Grote Dikke Ik' leidt tot Kamerdebat (Foto: Novum)
'Grote Dikke Ik' leidt tot Kamerdebat (Foto: Novum)

Vrouw klaagt berberaap aan wegens aanranding

Een 23-jarige vrouw heeft een klacht ingediend wegens aanranding door twee berberapen. Dit gebeurde op de bekende rots in de Britse exclave Gibraltar.

De twee brutale apen werden volgens de vrouw nogal handtastelijk en vergrepen zich aan haar lichaam. Vervolgens trok een van de makaken met een ferme ruk het bikinitopje van haar lichaam. De dame in kwestie, Melissa Hart zei; "Ik werd aangerand en uitgelachen door toeristen die dachten dat het een grapje was".

Nadat een parkwachter haar had gered van de harige zedendelinquenten diende ze bij de politie een klacht in. De dienstdoende agente kon de klacht helaas niet opnemen, apen -en andere dieren- kunnen namelijk niet strafrechtelijk worden vervolgd.

Gibraltar is de enige plek in Europa waar berberapen nog voorkomen. Dit komt door bijgelovige Britten die de populatie kunstmatig in stand houden wegens een eeuwenoude legende. Volgens de legende blijft het kleine stukje land in het zuiden van Spanje in handen van Groot-Brittannië zolang er nog apen op de rots leven.

Vrouw klaagt aap aan wegens aanranding (Foto: Nmwatson, Wikimedia Commons)
Vrouw klaagt aap aan wegens aanranding (Foto: Nmwatson, Wikimedia Commons)

Brand zorgt voor tekort babymelkpoeder

Er is opnieuw sprake van een tekort aan babymelkpoeder. Dit keer zijn het niet Chinezen die de schappen plunderen, maar is het tekort een gevolg van een brand in een fabriek van Nutricia in Cuijk eerder dit jaar.

Bepaalde typen Nutrilon-babyvoeding worden hierdoor al een hele poos niet meer geleverd aan normale winkels, waardoor ouders misgrijpen in het schap. Het betreft onder meer om een speciale variant voor baby's met een verhoogde kans op koemelkallergie, bevestigde Nutricia dinsdag na berichtgeving van de NOS.

De zuivelfabrikant verwacht de levering eind deze maand of begin volgende maand weer op orde te hebben. Voorlopig zijn sommige producten alleen via de medische groothandel te verkrijgen. Ook kan de voeding online besteld worden.

Politie VS doodt terreurverdachte

Een man die in de Verenigde Staten in de gaten werd gehouden op verdenking van terrorisme is dinsdag doodgeschoten op straat. Dat gebeurde nadat hij weigerde zijn om mes te laten vallen. Dat heeft de politie meegedeeld.

Het incident vond plaats in de stad Boston. De 26-jarige man werd neergeschoten voor een apotheek nadat hij agenten had bedreigd met een groot mes, schrijven Amerikaanse media. Agenten wilden de man ondervragne, maar toen ze hem benaderden op straat, greep hij naar zijn mes. De agenten droegen hem meerdere keren op het mes te laten vallen, maar de verdachte gaf geen gehoor aan dat bevel. Hij bleef op de agenten aflopen.

De terreurverdachte werd met twee kogels neergeschoten. Hij werd nog naar een ziekenhuis gebracht, maar werd daar uiteindelijk doodverklaard. De broer van de man zegt dat het anders is gegaan. Zijn broer zou hebben staan wachten op de bus toen hij drie keer in zijn rug werd geschoten.

De jihadverdachte werd 24 uur per dag in de gaten gehouden vanwege het onderzoek dat naar hem liep. Hij zou zijn geradicaliseerd en een bedreiging zijn voor zijn omgeving. De politie wilde echter niet zeggen of hij ook daadwerkelijk een terroristische aanslag wilde plegen.

Gewonden bij ongeluk Britse achtbaan

Bij een ongeluk met een achtbaan in Engeland zijn dinsdag vier mensen ernstig gewond geraakt, meldt de ambulancedienst van de West Midlands.

Het ongeluk deed zich voor in het amusementspark Alton Towers, 240 kilometer ten noorden van Londen. Een karretje met zestien inzittenden botste op een karretje dat stilstond. De oorzaak is nog niet bekend. Bezoekers van het pretpark verklaarden dat de Smiler eerder dinsdag nog gesloten was vanwege technische problemen.

De Smiler staat bekend als de eerste achtbaan ter wereld met veertien loops. De attractie werd in mei 2013 in gebruik genomen, twee maanden later dan gepland. De achtbaan was twee keer gesloten wegens technische of mechanische problemen.

Dijsselbloem botst met CDA over naheffing

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën en CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt botsten dinsdag hard over de naheffing van 642 miljoen euro die Nederland vorig jaar aan Brussel moest betalen.

Omtzigt had Dijsselbloem dinsdag naar de Kamer geroepen om opheldering te geven over stukken die De Telegraaf na een WOB-verzoek had gekregen. Omtzigt verwijt Dijsselbloem dat die vorig jaar oktober een toneelstukje heeft staan opvoeren toen hij verbaasd en boos reageerde op het nieuws over de naheffing. De minister wist het toen via interne kanalen al een week.

Dijsselbloem verweet Omtzigt dat die een groot aantal onjuistheden naar voren bracht in het vragenuurtje. Hij zei ook dat sommige fracties in de Kamer - hij doelde onder meer op het CDA - de naheffing gewoon weigeren te accepteren. Maar iedereen die de cijfers ziet, moet erkennen dat Nederland moest betalen, aldus de minister.

Dijsselbloem herhaalde dinsdag dat hij in die periode verbaasd was - en bleef - zolang niet duidelijk was waar de naheffing op gebaseerd was. Zodra die duidelijkheid er met de statistische gegevens van de andere eurolanden wel was, was de verbazing over en kon het kabinet niet anders dan de naheffing betalen, aldus de minister. Over statische gegevens kun je ook niet onderhandelen, zei hij.

Omtzigt zei ook dat Nederland als enige eind vorig jaar de betaalpas had gepakt om de naheffing meteen te betalen, maar Dijsselbloem sprak dat tegen. Van de 21 landen die moesten bijbetalen, deden dertien dat vorig jaar al. Zeven andere landen betalen dit jaar. Eén land (Italië) betaalt gespreid over de twee jaren.

Dijsselbloem botst met CDA over naheffing
Dijsselbloem botst met CDA over naheffing (Foto: ANP)

Minder verkeersboetes dan vorig voorjaar

In de eerste vier maanden van 2015 zijn minder verkeersovertredingen vastgesteld dan in dezelfde periode vorig jaar. In totaal zijn 2.528.928 boetes opgelegd voor onder meer te hard rijden, door rood licht rijden, fout parkeren, het niet dragen van een gordel of helm, onverantwoord telefoneren en kapotte fietsverlichting. In dezelfde periode in 2014 werden er 2.798.509 verkeersboetes uitgeschreven.

Dat meldde het ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag. Te snel rijden is de meest gepleegde overtreding. In totaal werd dat 2.020.559 keer geconstateerd in de eerste vier maanden van 2015, tegen 2.300.913 keer in dezelfde periode vorig jaar.

In de eerste vier maanden van 2015 zijn twee trajectcontrolesystemen opnieuw in gebruik genomen na vervangingswerk: op de A58 tussen Bergen op Zoom en Roosendaal en op de A12 bij Den Haag. Op 6 mei is in Zeeland de trajectcontrole op de N62 in de Westerscheldetunnel weer in werking gezet, maar de trajectcontrole bij de Zeelandbrug komt niet terug. Op de A2 bij Maastricht komt bij de oplevering van de nieuwe tunnel een trajectcontrolesysteem.

AOW-leeftijd definitief versneld omhoog

De snellere verhoging van de AOW-leeftijd gaat definitief door. Nadat het wetsvoorstel van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) in maart al een ruime meerderheid in de Tweede Kamer had gekregen, volgde dinsdag de Eerste Kamer.

Volgens Klijnsma's voorstel wordt de AOW-leeftijd vanaf volgend jaar in stappen van drie maanden verhoogd om zo in 2018 op 66 jaar uit te komen. Vanaf 2018 gaat het in stappen van vier maanden, zodat de AOW-leeftijd in 2021 op 67 jaar ligt.

In het oorspronkelijke tempo zou de AOW-leeftijd pas in 2023 op 67 uitkomen. Vanaf 2022 stijgt het verder en wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de gemiddelde levensverwachting. Het plan was aangekondigd in het regeerakkoord en moet de schatkist in de periode tot 2024 in totaal 3,6 miljard euro opleveren.

Klijnsma had in de Tweede Kamer een overbruggingsregeling beloofd voor mensen die tussen 1 januari 2013 en 1 juli van dit jaar met VUT of prepensioen gaan of zijn gegaan. Ook beloofde ze de regeling te verlengen tot 1 januari 2023.

'Groter Frans belang in AF-KLM geen probleem'

Het kabinet heeft er geen probleem mee dat de Franse staat het aandelenbelang in de luchtvaartcombinatie Air France-KLM onlangs heeft uitgebreid van 15,88 naar 17,58 procent. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën schrijft dat dinsdag aan de Tweede Kamer, in antwoord op vragen van de PvdA en de VVD.

Volgens Dijsselbloem is de uitbreiding van het aandelenbelang "geen fundamentele balansverschuiving''. De Franse overheid had hem van tevoren over de plannen op de hoogte gesteld.

Dijsselbloem gaat ook in op de verdubbeling van het stemrecht van aandeelhouders die hun stukken langer dan twee jaar vasthouden. Die is volgens de PvdA-minister het gevolg van algemene wetgeving in Frankrijk, die bedoeld is om de macht van speculatieve aandeelhouders voor alle Franse bedrijven te weren.

Fallout 4 komt eraan

Het lijkt wel de week van de grote aankondigingen te worden. Nadat eerst XCOM 2 was aangekondigd gisteren door 2K Games, stapt ook Bethesda op de hypetrain met een klok op de Fallout-site die maar op één ding kan wijzen: Fallout 4 komt eraan.

Vermoed wordt dat de aankondiging morgen officieel plaatsvindt, wanneer de timer op nul komt. Dat zal gebeuren om vier uur 's middags, Nederlandse tijd. Je kan de klok hier vinden.

Fallout4
Fallout 4 komt eraan

Krajicek strandt in kwartfinale vrouwendubbel

PARIJS Michaëlla Krajicek is er niet in geslaagd de halve finales van het vrouwendubbeltoernooi op Roland Garros te bereiken. De Nederlandse tennisster had met haar Tsjechische partner Barbora Strycova vooral in de tweede set kansen, maar verloor van het Australisch/Kazachstaanse duo Casey Dellacqua en Yaroslava Shvedova. Het werd 6-3 en 7-5.

Beide tweetallen speelden een grillige kwartfinalepartij. Grote fouten en afzwaaiers werden afgewisseld met prachtige slagen. Dellacqua en Shvedova wisten echter op beslissende momenten het hoofd beter koel te houden. In de eerste set hadden zij de overhand, in de tweede set namen Krajicek en Strycova juist het initiatief.

Zij gaven echter een 2-5 voorsprong uit handen, leverden twee keer op rij de service in en verloren de set met 7-5.

FIFA-secretaris wist van smeergeldbetaling

FIFA-secretaris-generaal Jérôme Valcke wist wel degelijk van de betaling van tien miljoen dollar smeergeld aan Jack Warner, oud-vice-president van de FIFA en oud-voorzitter van CONCACAF. Er is een brief opgedoken die dit bewijst.

De brief is op Twitter gezet door Martyn Ziegler, chef-sport van de Press Association. Ondertekenaar van de brief is Molefi Oliphant, oud-voorzitter van de Zuid-Afrikaanse voetbalbond. Hij heeft Valcke de opdracht gegeven om het geld aan Warner over te maken.

De FIFA lijkt zich vooralsnog geen zorgen te maken. De wereldvoetbalbond stelt dat de rechterhand van Sepp Blatter niet verantwoordelijk is voor de betaling. De brief zou hier niets aan veranderen.

Dijsselbloem waarschuwt voor gevolgen Grexit

Minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem waarschuwt voor de gevolgen voor de eurozone als de Griekse schuldenkwestie niet wordt opgelost. Dat zou grote gevolgen hebben voor Griekenland, maar ook voor de andere eurolanden. Volgens Dijsselbloem wordt er door sommigen 'te licht' geoordeeld over de negatieve gevolgen voor de eurozone.

Hij zei dat dinsdag bij RTLZ. Het tweede Europese steunpakket voor Griekenland loopt eind deze maand af. Er ligt nog geld klaar voor Griekenland, maar dan moeten ze wel eerst voldoen aan eerdere afspraken om de begroting op orde te brengen en de economie te hervormen.

Volgens Dijsselbloem zijn er signalen dat de Griekse regering van premier Alexis Tsipras bereid is tot een doorbraak. "Maar dat horen we al langer", zei hij er cynisch bij.

Dijsselbloem waarschuwt voor gevolgen Grexit (Foto: Novum)
Dijsselbloem waarschuwt voor gevolgen Grexit (Foto: Novum)

Leegstaande kantoren steeds vaker omgebouwd

Om leegstand te voorkomen worden in Nederland steeds vaker kantoren omgebouwd tot woning, horecagelegenheid of andere bestemmingen. Dat blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur JLL dinsdag. In de afgelopen vijf jaar is 1,8 miljoen vierkante meter kantooroppervlakte getransformeerd.

De Nederlandse kantorenmarkt kampt momenteel met 7,1 miljoen vierkante meter leegstand, meldde JLL. Bijna een derde hiervan wacht al langer dan vijf jaar op een nieuwe gebruiker. Het aanbod sluit veelal niet goed aan bij de huidige eisen die aan een kantoor worden gesteld. Daarnaast is de vraag naar kantoren in de periode 2012-2014 praktisch gehalveerd.

JLL denkt dat er met het ombouwen van kantoren kansen liggen voor marktpartijen die worden geconfronteerd met leegstand binnen hun portefeuille.

Pussy Riot op Glastonbury

Bandleden van Pussy Riot spreken dit jaar tijdens Glastonbury. De organisatie van het Britse muziekfestival maakte dinsdag de namen van een groot aantal artiesten, onder wie Nadezhda en Maria van de Russische punkband, bekend.

Pussy Riot kreeg wereldwijd bekendheid toen een aantal van de bandleden in de gevangenis terechtkwam. Nadezhda en Maria kwamen vorig jaar na 21 maanden vrij. Zij staan op 27 en 28 juni op verschillende podia op het evenement.

Ook Burt Bacharach is toegevoegd aan het programma. Eerder werd al bekend dat Foo Fighters, Kanye West en The Who optreden.

Pussy Riot op Glastonbury (Foto: Novum)
Pussy Riot op Glastonbury (Foto: Novum)

'Meer doen om VOC-archieven te redden'

Nederland moet meer doen om erfgoed te redden dat we delen met landen waarmee we een koloniale geschiedenis hebben. Ook landen waarmee we in vroeger tijden alleen handelsbetrekkingen onderhielden kunnen nog stukken hebben die weleens beter bewaard zouden mogen worden. Dat zegt de VVD, die volgens eigen zeggen de PvdA aan haar zijde heeft.

Mochten genoemde landen zelf niet zoveel belang hechten aan bijvoorbeeld VOC-archieven, dan moeten we ons best doen ze te krijgen en te conserveren, aldus liberaal Michiel van Veen in reactie op een bericht in De Telegraaf. Maar Nederland kan ook proberen ze in de landen zelf beter te behouden. Het Kamerlid brengt dit dinsdagmiddag in tijdens een Kamerdebat.

Mansveld wil advies 'ziekmakende' cabinelucht

Welk standpunt moet Nederland innemen in de internationale discussie over onderzoek naar de mogelijk ziekmakende luchtkwaliteit in de cabines van vliegtuigen? Om antwoord op die vraag te krijgen heeft staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) een adviesgroep in het leven geroepen. Al jaren is er een discussie gaande of de lucht ziekmakend is of niet.

De Nationale Adviesgroep Cabinelucht, met vertegenwoordigers van luchtvaartmaatschappijen, vliegend personeel en onderzoeksinstituten zoals TNO en RIVM, moet de staatssecretaris adviseren over de Nederlandse inbreng in Europa over dit onderwerp. Ook beoordeelt en adviseert de adviesgroep of extra internationaal onderzoek wenselijk is, schrijft de staatssecretaris dinsdag aan de Tweede Kamer.

Tot nog toe heeft geen enkel onderzoek het definitieve bewijs geleverd dat lucht in vliegtuigen schadelijk is, maar Mansveld sluit niet uit dat de vieze lucht schade kan toebrengen aan het zenuwstelsel van vliegpersoneel. Zij heeft al eerder aangedrongen op vervolgonderzoek op eerdere onderzoeken in internationaal verband.

Mansveld wil advies 'ziekmakende' cabinelucht (Foto: Novum)
Mansveld wil advies 'ziekmakende' cabinelucht (Foto: Novum)

Schedel van Leidse T. rex intact

De schedel van de Tyrannosaurus rex die het Leidse museum Naturalis heeft gekocht, is puntgaaf. Het dode dier heeft 66 miljoen jaar onder de grond gelegen en in al die jaren is de buitenkant van de schedel 'niet verdrukt of vervormd'. Dat meldde Naturalis dinsdag.

Volgens het museum zijn er maar drie T. rex-schedels gevonden die even goed bewaard waren gebleven. Dat de schedel nog intact is, is belangrijk, omdat de kans groot is dat ook de botten in de schedel nog goed te zien zijn. Hersenen en andere organen zitten er na al die jaren niet meer in.

Leidse wetenschappers hadden het dino-skelet in 2013 opgegraven in de Verenigde Staten. Vorig jaar kocht Naturalis de resten. De anderhalve meter grote en 500 kilo zware schedel is in Duitsland onderzocht met een scanner. Het complete skelet komt in september volgend jaar naar Leiden. In 2018 krijgt het een ereplaats in het nieuwe museumgebouw.

Koeien zakken door stalvloer

Negentig koeien zijn dinsdagmorgen door de vloer van een stal in Uddel op de Veluwe gezakt. Daarbij zijn volgens de brandweer zeker twintig dieren om het leven gekomen.

De vloer van een stal bij een boerderij aan de Markveldweg zakte rond 09.00 uur in. De koeien vielen in de gierkelder onder de stal. De brandweer is met takels en zware apparatuur uitgerukt om de dode en nog levende koeien uit de kelder te tillen.

'Minder huizen verkocht in mei'

De woningverkopen in Nederland zijn vorige maand tegengevallen. Volgens Makelaarsland werden er minder huizen verkocht dan in mei vorig jaar. De naar eigen zeggen grootste makelaar van Nederland telde in de markt 14.300 verkochte woningen, tegen 15.000 een jaar geleden.

Ook ten opzichte van de voorgaande maand was sprake van een daling. In april verwisselden nog 17.200 huizen van eigenaar.

De piek van dit voorjaar lag duidelijk in de eerste maanden, constateert Makelaarsland-directeur Jeroen Stoop. "Je moet niet te veel naar maandcijfers kijken", vindt hij. Bij elkaar genomen presteert de woningmarkt dit jaar iets beter dan vorig jaar. De woningvoorraad slinkt licht en is er sprake van een kleine prijsstijging.

'Minder huizen verkocht in mei' (Foto: Novum)
'Minder huizen verkocht in mei' (Foto: Novum)

Doden bij aanslag op vliegveld Congo

Bij een aanval op de grootste luchthaven in het oosten van Congo zijn dinsdag zeker zes mensen om het leven gekomen. Dat hebben de Congolese autoriteiten gezegd.

Volgens regeringswoordvoerder Lambert Mende vielen zwaarbewapende lieden de luchthaven van Goma in de vroege ochtend aan. Twee Congolese militairen kwamen om het leven en vier aanvallers vonden eveneens de dood. De rust is inmiddels teruggekeerd in het gebied. Het vermoeden bestaat dat de aanvallers van plan waren dingen te stelen.

Het oosten van Congo zucht onder geweld sinds de genocide van 1994 in buurland Rwanda. Militiestrijders en rebellen vallen geregeld burgers in het oosten van Congo aan. Sommigen zouden lid zijn van gewapende groepen die vanuit Rwanda en Uganda naar Congo zijn getrokken.

'NXP in conflict met lokale vakbonden'

De Nederlandse chipfabrikant NXP is betrokken bij conflicten met lokale vakbonden in Thailand en de Filipijnen. Het bedrijf riskeert hiermee mogelijke onderbrekingen in de productie en problemen met grote klanten zoals Apple 'die gevoelig zijn voor arbeidsrechtenschendingen in hun productieketen'. Dit zegt Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) in een dinsdag gepubliceerd rapport. NXP weerspreekt alle beschuldigingen.

"NXP heeft patenten van Philips doorontwikkeld tot succesvolle producten, maar breekt op dit moment in rap tempo de goede vakbondsrelaties af die onder Philips waren opgebouwd", aldus onderzoeker Irene Schipper van SOMO. NXP, een afsplitsing van Philips, is marktleider in de productie van chips die nieuwe ontwikkelingen zoals mobiel betalen mogelijk maken.

NXP noemt het rapport 'uitermate teleurstellend' en wijst alle beschuldigingen van de hand.

Dakpannen op straat na explosie Zwijndrecht

Een verwarde man heeft in zijn huis in Zwijndrecht een explosie veroorzaakt. Meerdere dakpannen kwamen daardoor naar beneden en de pui van het huis is beschadigd. Niemand is gewond geraakt, aldus de brandweer.

De explosie gebeurde maandag rond 22.00 uur aan de Pieter Zeemanstraat. Op dat moment waren meerdere mensen in het huis, maar hoeveel is niet bekend. Zij konden veilig naar buiten komen.

Volgens de brandweer liggen er misschien nog meer explosieven in het huis. De Explosieven Opruimingsdienst doet onderzoek. Uit voorzorg is in de buurt een aantal huizen ontruimd.

Minder auto's verkocht in mei

Afgelopen maand leverden de Nederlandse autodealers 28.049 nieuwe personenauto's af, ruim 9 procent minder dan in mei 2014, toen 30.943 nieuwe auto's werden geregistreerd. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van brancheorganisaties RAI Vereniging, Bovag en RDC.

In de eerste vijf maanden van het jaar werden bijna 1 procent minder nieuwe auto's verkocht. Tot en met mei zijn er in ons land 164.802 nieuwe personenauto's op kenteken gezet, een daling van 0,9 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2014.

Minder auto's verkocht in mei (Foto: Novum)
Minder auto's verkocht in mei (Foto: Novum)

Erdogan klaagt oppositie aan voor smaad

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft oppositieleider Kemal Kilicdaroglu aangeklaagd voor smaad, omdat de laatste beweerde dat de toiletten in het presidentieel paleis gouden zittingen hadden. Erdogan eist volgens persbureau Anadolu een schadevergoeding van Kilicdaroglu.

In een interview maandag ontkende Kilicdaroglu dat hij een dergelijke bewering heeft gedaan. Hij houdt vol dat hij met een algememe verwijzing naar gouden toiletbrillen kritiek wilde uiten op de weelderige levensstijl van regeringsfunctionarissen. Erdogan 'heeft dat persoonlijk opgevat', aldus Kilicdaroglu.

Turkije gaat zondag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Hoewel Erdogan als president boven de partijen hoort te staan en zelf niet op het stembiljet staat, voert hij wel campagne voor de AK-partij. Erdogan was tien jaar lang voorzitter van de partij.

In 2037 meer sterftes dan geboortes

Over 22 jaar zullen meer mensen overlijden dan er worden geboren. Dat stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in cijfers die het dinsdag presenteerde. Het onderzoeksbureau onderzocht op verschillende gebieden wat er in Nederland gebeurt op een gemiddelde dag.

Het aantal geboortes is al jaren groter dan het aantal sterftes. Deze trend zal volgens het CBS de komende jaren gestaag afnemen. In 2037 overlijden voor het eerst meer mensen dan er worden geboren.

Op dit moment zien gemiddeld 478 kinderen per dag het levenslicht en gaan 381 mensen dood. Het geboortecijfer neemt de laatste jaren snel af. In 2000 werden nog ruim 200.000 kinderen geboren, vorig jaar lag dit aantal op 170.000.

De veranderende geboorte- en sterftecijfers hebben ook effect op de grootte van de bevolking. Deze blijft naar verwachting de komende jaren groeien van 16,9 nu tot 18 miljoen. Volgens het CBS blijft dit aantal vanaf 2040 stabiel.

Boogschutter Schloesser leidt wereldranglijst

Handboogschutter Mike Schloesser heeft de koppositie van de wereldranglijst op het niet-olympische compoundonderdeel veroverd. Op de door boogschuttersbond World Archery gepubliceerde lijst is Schloesser de Fransman Pierre-Julien Deloche gepasseerd.

De mondiale koppositie komt voor de 21-jarige Heerlenaar niet onverwacht. Schloesser pakte dit seizoen zilver bij de wereldbekerwedstrijden in Shanghai en Antalya, en voert daardoor het wereldbekerklassement aan.

In 2013 deed Schloesser voor het eerst internationaal van zich spreken, toen hij verrassend wereldkampioen werd. Een jaar later was hij de eerste Nederlander die het prestigieuze boogschutterstoernooi van Las Vegas won. In januari werd Schloesser de eerste handboogschutter die indoor een perfecte score van zeshonderd punten realiseerde.

Ferrari en Honda komen met herziene motor

Ferrari en Honda introduceren komend weekend bij de Grand Prix van Canada een herziene versie van hun Formule 1-motor. Dat heeft raceleider Charlie Whiting aan de renstallen laten weten. De motorfabrikanten hebben verbeteringen aan de krachtbronnen aangebracht die meer vermogen moeten opleveren.

De motorleveranciers in de Formule 1 mogen niet onbeperkt aan hun machines sleutelen. Ze hebben een beperkt aantal punten, ook wel 'tokens' genoemd, die ze mogen uitgeven aan prestatieverbeteringen. Honda en Ferrari hebben na hun revisies nog zeven van deze tokens over. Mercedes en Renault lieten het vermogen van hun motoren tot dusver ongewijzigd.

Renault neemt wel een betrouwbaardere versie van haar krachtbron mee naar Canada. Max Verstappen viel dit seizoen al diverse keren uit door een kapotte motor van het Franse merk. Ook de andere rijders met Renault-motoren kenden verschillende problemen.

C. Ronaldo betrapt bij wildplassen

Cristiano Ronaldo is op een nogal lullige manier op de gevoelige plaat vastgelegd. De immer emotionele topvoetballer is gefotografeerd tijdens het wildplassen.

Topvoetballer of niet, als je moet, moet je. Zo ook de Real Madrid-voetballer. Tijdens een nachtje stappen in Saint Tropez moest de beste man hoognodig de aardappels afgieten.

Pal op straat besloot Ronaldo gehoor te geven aan de roep van Moeder Natuur. Een alerte fotograaf zag het gebeuren en drukte direct af. De hele wereld kan nu meegenieten hoe de voetballer zijn blaas ledigt achter een zwarte auto.

Helaas voor hem was ook Oom Agent alert. Deze heeft de voetballer een fikse uitbrander gegeven.

Vlaming nieuwe directeur Fries Museum

De Vlaming Kris Callens is benoemd tot nieuwe directeur van het Fries Museum, Keramiekmuseum Princessehof en het Fries Verzetsmuseum in Leeuwarden. Hij begint 1 augustus aan zijn nieuwe baan. Callens neemt het stokje over van Saskia Bak, die sinds half mei directeur is van Museum Arnhem.

Callens (1973) is sinds 2009 hoofd collecties en presentaties in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Eerder werkte hij mee aan binnen- en buitenlandse presentaties van het Rijksmuseum in Amsterdam en kunstprojecten van de Belgische stad Mechelen. Van 1999 tot 2003 maakte hij tentoonstellingen in Antwerpen en Leuven.

Callens heeft zich volgens de raad van toezicht bewezen bij het Zuiderzeemuseum. ,,Hier zette hij zich in voor ontsluiting van de historische collectie en voor vernieuwende presentatievormen, met groeiende bezoekcijfers en een hoge bezoekwaardering tot gevolg.'' Met het oog op Leeuwarden als Culturele Hoofdstad van Europa in 2018 ,,verwachten we veel van hem''.

Mooiste regel komt uit Shaffy's Laat me

De mooiste regel uit een Nederlands lied komt uit Laat me van Ramses Shaffy. De frase is gekozen door kenners van het Nederlandstalige lied, die in opdracht van de VARAgids hun favoriete tekstregel instuurden en vervolgens elkaars inzendingen beoordeelden.

Het gaat om de regel: 'Ik ken de kroegen, kathedralen, van Amsterdam tot aan Maastricht / Toch zal ik elke dag verdwalen, dat houdt de zaak in evenwicht'. De tekst is in 1978 voor Shaffy geschreven door Herman Pieter de Boer.

"Ik kan me bijna niet voorstellen dat de oorspronkelijke Franse tekst beter was!", aldus singer-songwriter Lucky Fonz III over de regel uit Laat me. Op de tweede plek eindigde 'Dood ben ik pas als jij me bent vergeten' uit Testament van Bram Vermeulen en 'Mens durf te leven', een tekst van Dirk Witte, ook vertolkt door Shaffy.

De dertig mooiste tekstregels uit Nederlandstalige liedjes staan in de VARAgids van deze week.

Glasvezel wint aan populariteit

Internet via een glasvezelnetwerk (FTTH) wint steeds meer aan populariteit. De Nederlandse markt groeide in 2014 met 370.000 aansluitingen tot ruim 2,3 miljoen. Dat blijkt dinsdag uit een rapport van marktonderzoeker Telecompaper. Daarmee had circa 30 procent van de huishoudens eind 2014 toegang tot glasvezel.

Vooral in de tweede helft van het jaar groeide de toegankelijkheid van glasvezel en werden er ook meer aansluitingen gerealiseerd. Met name KPN en Vodafone die gebruikmaken van de netwerken van Reggefiber zagen het aantal abonnees sneller toenemen dan in de voorgaande jaren. Ook Caiway dat werkt op de netwerken van CIF zag de groei van het aantal abonnees in de tweede helft van het jaar versnellen.

Inmiddels heeft één op de tien huishoudens in Nederland een abonnement via glasvezel.

Systeem met medische info beter beveiligd

Het computerprogramma van VCD Humannet, waarin medische gegevens zitten van werknemers, is beter beveiligd. Dat is gebeurd na de constatering van overtredingen door het College bescherming persoonsgegevens (CBP). Dat liet deze instantie dinsdag weten

Veel werkgevers en arbodiensten gebruiken het programma als verzuimsysteem. Het bleek niet goed beveiligd, onder meer doordat alleen een gebruikersnaam en wachtwoord nodig waren om in te loggen, wat volgens de wet te weinig is. Ook waren er andere tekortkomingen. Per 1 september is alles in orde, heeft Humannet toegezegd.

Het CBP kwam in actie mede na een uitzending van het tv-programma Zembla in 2012. Dat toonde aan dat er een groot beveiligingslek zat in Humannet, waardoor de gegevens van 300.000 werknemers van honderden bedrijven op straat lagen.

Outletcentrum Batavia Stad gaat uitbreiden

Batavia Stad Fashion Outlet, het oudste outletcentrum in Nederland, gaat flink uitbreiden. Er komen 45 winkels bij en ongeveer driehonderd nieuwe banen, maakte de organisatie dinsdag bekend.

Het centrum in Lelystad telt nu al meer dan honderd zaken waar meer dan 250 modemerken verkrijgbaar zijn. De verkopen groeiden vorig jaar flink, met 12 procent. Batavia Stad wist vooral meer klanten uit het buitenland te trekken.

In het outletcentrum wordt kleding tegen fikse kortingen aangeboden. Samen met de aangrenzende Bataviawerf en het bijbehorende museum wil Batavia Stad graag een niet te missen bestemming zijn voor toeristen die Amsterdam bezoeken. Daarom is er behoefte aan meer winkelruimte, voor bestaande merken en om onderdak te kunnen bieden aan nieuwe merken.

Hamas doodt aanhanger IS in Gaza

Hamas-eenheden hebben een aanhanger van de groep Islamitische Staat in Gaza gedood. Het is de eerste dode sinds de islamistische machthebbers in de Gazastrook enkele maanden geleden besloten tegen de radicalere groep in actie te komen.

De 27-jarige man werd volgens Hamas-woordvoerder Eyad Al-Bazoum gedood 'tijdens een poging hem te arresteren'. De man weigerde zich over te geven, opende het vuur en plaatste explosieven in het huis waar hij zich verscholen hield, zei hij.

IS-aanhangers in Gaza hadden Hamas enkele uren eerder een ultimatum van 48 uur gegeven om met hun optreden tegen IS te stoppen en tientallen opgepakte verdachten vrij te laten. Hamas heeft IS-aanhangers de schuld gegeven van een reeks kleine explosies bij bewakingsposten van Hamas.

Politie Parijs doekt tentenkamp migranten op

De politie van Parijs heeft dinsdag een tentenkamp bij de beroemde Sacre Coeur opgebroken. De honderden migranten, veelal afkomstig uit Oost-Afrika, zijn met bussen afgevoerd. Waar ze precies heen worden gebracht is vooralsnog niet duidelijk. Sociaal werker Bruno Morel van hulporganisatie Emmaus zei dat sommigen naar asielzoekerscentra worden overgebracht.

Tientallen politievoertuigen en vuilniswagens werden ingezet om het kamp op te ruimen. Het tentenkamp staat vlakbij het Gare du Nord. Al maanden verblijven daar honderden migranten, tot grote onvrede van omwonenden en lokale politici.

Veel vluchtelingen zeggen dat dit niet het Europa was dat ze verwacht hadden. Ze sliepen op dekens onder een metroviaduct in afwachting van het antwoord op hun asielaanvraag. De kans dat ze asiel krijgen is echter klein en de kans op werk nog kleiner.

De Europese Unie is bezig met allerlei maatregelen om de toestroom van vluchtelingen het hoofd te bieden. Een van de maatregelen is een omstreden plan om vluchtelingen die aankomen in landen aan de Middellandse Zee te verdelen over alle 28 EU-lidstaten.

Cel geëist tegen kunstfondsoplichter K.

Kunstfondsoplichter Clemens K. heeft dinsdag in hoger beroep 4,5 jaar cel tegen zich horen eisen. Volgens het OM heeft hij ruim 16 miljoen euro verduisterd.

K. zou dat hebben gedaan bij de Stichting Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst (BKVB) en de Stichting Kunst en Openbare Ruimte (SKOR). K. werkte bij de BKVB als hoofd financiën en daar verdween ook verreweg het meeste geld.

K. werd in 2010 veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf, maar K. was toen al naar Thailand gevlucht. Pas in 2012 heeft hij in Thailand zijn verhaal verteld. Sinds 2013 zit hij vast in Nederland.

K. heeft bekend dat hij geld verduisterd had. Naar eigen zeggen is hij met de verkeerde mensen in contact gekomen en onder druk gezet of overgehaald om fraude te plegen.

Ivo Niehe haalt villa uit de verkoop

Ook na een prijsverlaging is het Ivo Niehe niet gelukt om een koper te vinden voor zijn villa in Het Gooi, weet Bekendeburen.nl. De tv-presentator heeft volgens de huizensite nu besloten om de woning uit de verkoop te halen.

De vraagprijs van het optrekje was aanvankelijk 2.150.000 euro, maar in april verlaagde Niehe de prijs met 155.000 euro. De presentator kocht het huis 21 jaar geleden voor 385.731 euro. Er rust geen hypotheek op de woning van 334 vierkante meter, die negen kamers telt.

Russische wapenfabrikant: BUK-raket was Oekraïens

Vlucht MH17 is neergehaald door een oudere versie van een BUK-luchtafweerraket, die niet meer door het Russische leger wordt gebruikt. Dat heeft de Russische fabrikant van de BUK-raketten dinsdag laten weten.

Michail Malisjevski, adviseur van de directeur-generaal van het staatsbedrijf Almaz-Antei, zei op een persconferentie dat de analyse is gebaseerd op foto's van het wrak die openbaar zijn gemaakt. Het oudere type BUK-raket is volgens directeur Yan Novikov wel in gebruik bij het Oekraïense leger.

Het is nog altijd niet duidelijk wie het toestel heeft neergehaald. Oekraïne en het Westen vermoeden dat het vliegtuig is getroffen door een Russische luchtafweerraket die is afgevuurd door Russische militairen of pro-Russische separatisten.

Parkeergarage leeggeroofd

Een parkeergarage van Q-park in de Amsterdamse wijk Bos en Lommer is een geliefd doelwit van autodieven. Afgelopen weekend werd bij 24 auto's ingebroken. Volgens de politie is het geregeld raak en gaat het vaak om tientallen auto-inbraken, zo bevestigde een woordvoerster een bericht hierover in De Telegraaf.

De garage is gemakkelijk voor iedereen toegankelijk en er hangen alleen camera's bij de betaalautomaten, waardoor de inbreker ongezien zijn gang kan gaan. Naast de parkeergarage zit een groot hotel en veel toeristen zetten er hun auto neer. "Het is algemeen bekend dat auto's met buitenlandse kentekens interessanter zijn omdat toeristen vaak waardevolle spullen in hun auto laten liggen'', zegt de woordvoerster.

Gebruik ct-scans bij kinderen fors toegenomen

Nederlandse ziekenhuizen gebruiken steeds vaker een ct-scanner, met een relatief hoge doses röntgenstraling, bij kinderen. Deze onderzoeksmethode is vergeleken met 2006 met 83 procent gestegen. Dat blijkt uit een dinsdag verschenen onderzoek van het RIVM in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Volgens de onderzoekers blijken jongeren die een of meer ct-scans hebben ondergaan een relatief extra risico van 24 procent te hebben om later een vorm van kanker te ontwikkelen. "Dit effect is groter dan eerder werd gedacht'', stelt het RIVM.

Uit het onderzoek blijkt ook dat ziekenhuizen verschillend te werk gaan bij het inzetten van ct-scans. "In kinderziekenhuizen worden voor verrichtingen speciale kinderprotocollen gebruikt, maar in algemene ziekenhuizen is dat niet altijd het geval.''

KNVB zet in op levensvatbare eerste divisie

De KNVB gaat er serieus werk van maken de clubs in de eerste divisie meer levensvatbaarheid te geven. Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal, gaf maandag na de algemene vergadering betaald voetbal aan dat de kansen, die de eerste divisie volgens de voetbalbond nog altijd heeft, beter moeten worden benut.

Van Oostveen: "We volgen daarbij twee sporen. Enerzijds moeten de kosten en de uitgaven beter met elkaar in balans worden gebracht. Anderzijds zijn er volop mogelijkheden gezamenlijke sponsors te vinden. Dat heeft onderzoek aangetoond. Vanuit die hoek is er voldoende belangstelling.'' De KNVB denkt daarbij bij voorbeeld aan thema's als gezondheid en voeding.

Consumentenprijzen in eurozone lopen op

De consumentenprijzen in de eurozone zijn in mei met 0,3 procent gestegen op jaarbasis. Dat maakte het Europese bureau voor de statistiek Eurostat dinsdag bekend op basis van een eerste raming. In april was het prijspeil nog stabiel ten opzichte van een jaar eerder.

De geldontwaarding is iets sterker dan verwacht. Economen rekenden in doorsnee op een toename van 0,2 procent.

Volgens Eurostat is het prijspeil vooral toegenomen door hogere prijzen in de dienstverlening, gevolgd door voedingsmiddelen, alcohol en tabak. De prijzen van diensten stegen gemiddeld met 1,3 procent na een plus van 1 procent in april en bij voedingsmiddelen, alcohol en tabak stegen de prijzen met 1,2 procent na een stijging met 1 procent een maand eerder.

De prijzen van energie daalden juist minder sterk, met 5 procent na een daling van 5,8 procent in april.

Nieuwe aanval Boko Haram op Maiduguri

Boko Haram heeft maandagnacht opnieuw een aanval uitgevoerd op Maiduguri, de grootste stad in het noordoosten van Nigeria en de plaats waar de extremistische islamitische beweging is ontstaan. Getuigen maken melding van explosies, hevig schieten en het geluid van een straaljager, die waarschijnlijk werd ingezet om de aanval af te slaan.

De opstandelingen hebben hun vizier op Maiduguri gericht sinds de nieuwe president Muhammadu Buhari afgelopen vrijdag aankondigde dat hij het militair hoofdkwartier voor de strijd tegen Boko Haram van de centrale hoofdstad Abuja naar Maiduguri zou verplaatsen.

Over slachtoffers bij de jongste aanval is nog niets bekend.

Valcke niet naar vrouwen-WK om onrust FIFA

Secretaris-generaal Jérôme Valcke van de FIFA gaat niet naar het WK voetbal voor vrouwen in Canada. Dat heeft FIFA-woordvoerster Delia Fischer maandag verklaard tegenover de Britse krant The Guardian. De Franse bestuurder van de wereldvoetbalbond is nodig op het hoofdkwartier in Zürich, vanwege de recente onrust rond de FIFA.

"Vanwege de huidige situatie zal Valcke niet zoals gepland naar Canada gaan", aldus Fischer. "Het is belangrijk om in Zürich te blijven om daar zaken af te handelen die met het hoofdkantoor van de FIFA te maken hebben." Ze voegde daar aan toe dat Sepp Blatter, die vrijdag werd herkozen als voorzitter, nog steeds van plan is om in juli bij de Gold Cup aanwezig te zijn.

De FIFA kwam vorige week in opspraak vanwege een groot corruptieschandaal. Zeven kopstukken van de bond werden opgepakt omdat ze verdacht worden van strafbare feiten. Dat gebeurde twee dagen voor de verkiezing waar Blatter werd herkozen.

Cruijff en Hiddink wensen 'Leeuwinnen' succes

De Nederlandse voetbalsters krijgen op het WK in Canada niet alleen koninklijke steun, maar ook van twee kopstukken uit de voetbalwereld. Johan Cruijff en bondscoach Guus Hiddink hebben de 'Leeuwinnen' in een videoboodschap succes gewenst voor hun WK-debuut. Zowel Cruijff als Hiddink beloofde de wedstrijden van Oranje te gaan kijken, al worden die allemaal in de Nederlandse nacht gespeeld.

"Ik denk dat jullie het uitstekend gaan doen'', zei de beroemde nummer 14. "Om een heel eenvoudige reden: wij zijn Nederlanders, wij spelen voetbal, wij vinden dat het moet gebeuren zoals wij dat willen. Heel veel succes, ik volg het.''

Hiddink zet zaterdagnacht om 3 uur de televisie aan om de openingswedstrijd van de voetbalsters te zien. "Ik ga kijken naar jullie. Jullie gaan een prachtig WK spelen in Canada, succes'', zei de bondscoach. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima beloofden vorige week tijdens een bezoekje aan de voetbalsters in Canada al voor de televisie te gaan zitten om de WK-wedstrijden te kijken.

Voetbalsters openen WK in vol stadion

Normaal gesproken spelen ze voor enkele honderden toeschouwers, maar de Nederlandse voetbalsters kunnen zaterdag tijdens hun WK-debuut rekenen op een vol stadion met daarin bijna 50.000 toeschouwers. De kaartverkoop voor het mondiale toernooi in Canada draait op volle toeren. De organisatie hoopt in totaal 1,5 miljoen tickets te verkopen voor de 52 wedstrijden die worden gespeeld in zes steden: Edmonton, Vancouver, Winnipeg, Ottawa, Montreal en Moncton.

In de groepsfase worden tijdens de eerste twee speelrondes in hetzelfde stadion steeds twee wedstrijden achter elkaar gespeeld. Gastland Canada trapt het toernooi in de Nederlandse nacht van zaterdag op zondag om 0.00 uur in Edmonton af tegen China. Drie uur later speelt Nederland tegen Nieuw-Zeeland. De toeschouwers kunnen beide wedstrijden met één kaartje bezoeken. Oranje speelt op 11 juni opnieuw in Edmonton, dan tegen China. Vier dagen later treft de ploeg Canada in Montreal.

De nummers één en twee van de zes groepen gaan door naar de achtste finales, net als de vier beste nummers drie. De WK-finale is op zondag 5 juli in Vancouver.

Ook secretaris-generaal Concacaf geschorst

Na voorzitter Jeffrey Webb is ook secretaris-generaal Enrique Sanz de Santamariá van de CONCACAF, de voetbalbond van Noord- en Midden-Amerika en de Caraïben, op non-actief gezet. De ethische commissie van de wereldvoetbalbond FIFA maakte maandag bekend dat ook hij wordt verdacht van omkoping en corruptie.

Webb, die ook vicevoorzitter van de FIFA is, werd donderdag net als zes andere officials van de mondiale bond opgepakt in het Zwitserse Zürich. De Kaaimaneilander werd daarop al gelijk door de CONCACAF de wacht aangezegd. Nu heeft de ethische commissie van de FIFA met de Colombiaan Sanz dus het volgende kopstuk van de continentale bond aangepakt. Naast de sanctie voor Sanz werden bij de Congolese bond twee officials geschorst. De ethische commissie is een onafhankelijk orgaan binnen de FIFA, dat de interne gang van zaken controleert.

Oranje traint met 22 spelers in Hoenderloo

Het Nederlands elftal is maandag met 22 spelers begonnen aan deel twee van de voorbereiding op de oefeninterland tegen de Verenigde Staten. Bondscoach Guus Hiddink begroette in de Gelderse bossen voor het eerst ook zijn 'buitenlandse' internationals, nadat hij vorige week met spelers uit de eredivisie had getraind. Ron Vlaar en Stefan de Vrij ontbraken op het trainingsveld.

Vlaar, die zaterdag met Aston Villa de finale van de FA Cup tegen Arsenal verloor, werkte binnen een individueel programma af. De Vrij meldde zich maandagavond als laatste in Hoenderloo. De verdediger verzekerde zich zondagavond met Lazio van de derde plaats in de Serie A. Davy Pröpper, die zondag met Vitesse een Europees ticket bemachtigde, ging halverwege de training naar binnen.

Pastore tot 2019 bij PSG

Javier Pastore heeft zijn contract bij Paris Saint-Germain verlengd tot de zomer van 2019. Dat maakte de Franse landskampioen maandag bekend. De Argentijns international speelt sinds 2011 voor PSG. Daarvoor kwam hij uit voor Palermo, dat naar verluidt zo'n 43 miljoen euro voor hem ontving toen hij de overstap naar Parijs maakte.

Pastore stond in de nadrukkelijke belangstelling van veel Europese topclubs, maar heeft er toch voor gekozen om zijn carrière in Parijs voort te zetten. Tot dusver speelde hij 183 wedstrijden voor PSG.

Meisjes hebben massaal porno-seks

In Australië wordt vandaag de noodklok geluid in verband met een zorgwekkende trend. De tienermeisjes Down Under hebben namelijk massaal seks als in pornofilms, met alle gevolgen van dien. Dagelijks melden meisjes zich bij de dokter met lichamelijk klachten die ze hebben opgelopen tijdens spelletjes als anaal vuistneuken.

Volgens Australische media kijkt de jeugd massaal naar pornofilms. Meer dan 90 procent van de jongens en 60 procent van de meisjes struint het web af naar snoeiharde porno. Het probleem is nu dat de tieners denken dat de standjes in deze natuurfilms een afspiegeling van de werkelijkheid zijn.

"Jongens zien scènes met verkrachting, bondage, martelingen en bestialiteit", waarschuwt de overheid. "Ze verwachten dat meisjes dezelfde dingen uitvoeren als in die films. En omdat de vrouwen in deze pornofilms het leuk lijken te vinden, denken tienermeisjes dat dit normale seks is."

Volgens Allison Pearson, een columniste van een Britse krant, hebben steeds meer tienermeisjes seks op een manier waarvoor hun lichaam niet is gemaakt. Jonge meisjes melden zich vaker met kwetsuren die ze hebben opgelopen tijdens ruige seks. Dokter Meagan Tyler, een vooraanstaande Australische arts, meldt zelfs dat het aantal tienermeisjes en jonge vrouwen met anale incontinentie groeiende is, een aandoening die ze hebben opgelopen tijdens anale seks.

De overheid is inmiddels een campagne gestart met de naam 'Reality and Risk'. Hierin komt onder anderen ene Sara aan het woord. Zij onthult dat jonge meisjes akkoord gaan met de bizarre sekseisen van hun vriendje, omdat het moeilijk is om nee te zeggen.

Een filmpje waarin wordt gewaarschuwd voor bovenstaande gevaren

KNVB slaat vleugels uit

De KNVB gaat specifieke voetbal- en topsportkennis vergaren in het buitenland. Dat kondigt technisch manager Jelle Goes dinsdag in AD Sportwereld aan. "In de afgelopen tien, vijftien jaar is de wereld bij ons op bezoek geweest om te kijken hoe wij werken en talent opleiden. We hebben onze kennis met iedereen gedeeld. Je hoort nu kritiek dat we knowhow te makkelijk hebben weggegeven en links en rechts worden ingehaald. Terechte kritiek wellicht, daarom zijn we nu zelf aan de beurt om te halen in plaats van te brengen", betoogt Goes in het dagblad.

De KNVB wil onder meer in Nieuw-Zeeland, Australië, Qatar, Verenigde Staten, Duitsland en Engeland studie gaan doen. De plannen behoren tot een nieuw masterplan voor het Nederlandse voetbal, na het eerste beleidsplan in 2000. "Het is nu tijd voor de Hollandse voetbalschool 2.0", zegt Goes.

Hockeyer Kemperman terug naar huis

Hockeyer Robbert Kemperman is vanuit Argentinië terug naar huis gereisd wegens privéredenen. De spelmaker van Oranje en Kampong wordt donderdag weer in Buenos Aires verwacht. Op die dag begint de Nederlandse ploeg aan de halve finales van de Hockey World League met het groepsduel tegen Egypte. De eerste drie van het toernooi in Zuid-Amerika verdienen een olympisch ticket voor Rio 2016.

Zonder Kemperman verloor Oranje de laatste oefenwedstrijd tegen Duitsland. De olympisch kampioen zegevierde met 2-0 in het duel, dat 45 minuten duurde. De HWL in Argentinië begint woensdag met de wedstrijd in poule A tussen Nieuw-Zeeland en Egypte. Aan het toernooi doen tien landen mee.

Ibarra met Ecuador naar Copa América

Renato Ibarra is door bondscoach Gustavo Quinteros geselecteerd voor de selectie van Ecuador voor de Copa América. De aanvaller van Vitesse is een van de 23 spelers die het Zuid-Amerikaanse land vertegenwoordigen op het continentale toernooi, dat op 11 juni van start gaat in Chili.

Ibarra kwam dit seizoen lang niet altijd aan spelen toe bij Vitesse en heeft ook last van een spierblessure, maar werd toch opgeroepen. Quinteros moet al meerdere spelers missen vanwege blessures. Antonio Valencia van Manchester United haakte bijvoorbeeld af. Ook Felipe Caicedo van Espanyol is er niet bij. Smaakmakers in de selectie van Ecuador zijn Enner Valencia van West Ham United en Jefferson Montero van Swansea City.

FC Eindhoven stelt Van der Gaag aan als coach

Mitchell van der Gaag is vanaf komend seizoen de hoofdcoach van FC Eindhoven. Dat maakte de Brabantse profclub uit de Jupiler League maandagavond bekend. De oud-speler van onder meer PSV tekent een contract voor twee jaar.

Van der Gaag begon zijn trainerscarrière in 2006 bij de reserves van Marítimo Funchal in Portugal. In 2009 maakte hij de overstap naar de hoofdmacht van die club. Drie jaar later ging hij aan de slag bij Belenenses, waar hij in 2013 tijdens een wedstrijd werd getroffen door een hartaanval. Een inwendige defibrillator redde zijn leven. Hij besloot toen zijn functie neer te leggen en leverde in 2014 zijn contract in.

Pas in 2015 pakte hij, na gezond te zijn verklaard, zijn trainersloopbaan weer op met een kort avontuur op Cyprus bij Ermis Aradippou. Bij Eindhoven keert hij terug in zijn vaderland. Hij volgt Jean-Paul de Jong op, die als assistent-trainer aan de slag gaat bij FC Utrecht.

'Valcke betaalde 10 miljoen dollar smeergeld'

De secretaris-generaal van de FIFA, Jérôme Valcke, zou transacties van 10 miljoen dollar aan smeergeld hebben gedaan. Dat vermoedt de FBI, meldden anonieme bronnen maandag aan The New York Times.

Valcke is de rechterhand van FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Volgens onderzoekers is de Fransman de nog ongeïdentificeerde "hoge FIFA-medewerker'' waar eerder over werd gesproken in het onderzoek naar het omkopingsschandaal bij de wereldvoetbalbond.

De secretaris-generaal zou in 2008 10 miljoen dollar van de FIFA op een rekening hebben gestort die wordt beheerd door Jack Warner, een andere medewerker bij de FIFA. Warner is een van de voornaamste verdachten in het omkopingsschandaal.

Bedrijf haalt kachel met asbest van markt

Het bedrijf Euromac haalt een door de onderneming geïmporteerd straalkacheltje van de markt omdat er asbest in het apparaat is verwerkt.

Het bedrijf zegt dinsdag in advertenties in landelijke ochtendkranten dat er een kleine hoeveelheid witte asbest in de houder van de verwarmingslamp zit. Het gaat om kachels van het type Eurom QH 804. Bij normaal gebruik lopen mensen volgens het bedrijf geen enkel risico maar bij het recyclen van het apparaat kan de stof vrijkomen.

Ebola Sierra Leone over enkele weken voorbij

Het duurt nog maar enkele weken en dan is de ebola-uitbraak in Sierra Leone voorbij. Dat heeft de speciale vertegenwoordiger van de Verenigde Naties voor ebola, David Nabarro, dinsdag gezegd. In Guinee duurt het naar het zich laat aanzien langer voordat de ebola-epidemie voorbij is, omdat bepaalde tradities het lastig maken om de uitbraak goed te bestrijden.

Nabarro zei in een interview met persbureau AP dat de ebola-epidemie 'absoluut nog niet voorbij is', hoewel Liberia al sinds 9 mei vrij is van ebola. "Er zijn nog altijd gevallen in Sierra Leone en in Guinee, niet in grote aantallen, maar genoeg om je zorgen over te maken", aldus Nabarro. Vooral in Guinee duiken nog geregeld nieuwe gevallen op. "Het is lastig om hier bovenop te zitten. Het is zoeken naar een speld in ene hooiberg: het is erg lastig om zieke mensen op te sporen en ze snel te behandelen, voordat ze anderen besmetten."

Sinds de uitbraak van ebola in maart 2014 zijn al ruim 27 duizend mensen besmet geraakt. Zeker elfduizend mensen zijn bezweken.

'Gratis proefpakket niet altijd voordelig'

Gratis proefpakketjes voor bijvoorbeeld afslankpillen, scheermesjes of superfoods zijn niet altijd zo voordelig als ze in eerste instantie lijken. Om consumenten bewust te maken van de risico's is de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dinsdag een voorlichtingscampagne gestart.

Volgens de ACM zitten consumenten na het instemmen met een gratis proefzending vaak ongewild vast aan vervolgzendingen waarvoor honderden euro's moeten worden betaald. Consumenten kunnen via consumentenloket ConsuWijzer nu hulp krijgen bij het beoordelen of zij wel echt ingestemd hebben met betaalde vervolgzendingen en of zij deze moeten betalen. Daarnaast stelt de ACM verscherpt toezicht in.

Bij ConsuWijzer komen maandelijks zo'n tweehonderd meldingen over dergelijke vervolgzendingen binnen.

Waarschuwing voor Hema-zwembandjes

Rode en gele zwembandjes van de Hema zijn mogelijk niet veilig. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) en het bedrijf waarschuwen dinsdag dat de naden van de bandjes niet goed zijn, waardoor ze makkelijk kunnen scheuren. De NVWA en Hema roepen klanten die de zwemvleugeltjes hebben gekocht, deze terug te brengen naar de winkel.

Het gaat om rode zwembandjes met sterren en effen gele bandjes. Als de naden scheuren, ontstaat gevaar voor verdrinking.

Poepen gaat meer geld kosten

Nederlanders moeten de komende jaren meer rioolbelasting aan de gemeente betalen. Acht op de tien gemeenten verwachten dat de rioolheffing omhoog moet om in de toekomst overlast door regen als gevolg van klimaatverandering zo veel mogelijk te kunnen beperken. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Gemeentelijke Barometer van ingenieursbureau Royal Haskoning en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), dat dinsdag wordt gepresenteerd.

Aan de barometer deden deze keer 185 gemeenten mee. Een klein deel, 16 procent, vindt het goed als de rioolheffing met 10 procent of meer stijgt, 30 procent van de gemeenten vindt dat deze belasting niet meer dan 10 procent omhoog mag gaan.

Het lijkt erop dat gemeenten het als onafwendbaar beschouwen dat in de toekomst vaker overlast door hemelwater ontstaat.

Utrecht heeft wereldprimeur met P-route Fiets

De gemeente Utrecht lanceert dinsdagmiddag P-route Fiets. Het systeem leidt fietsers middels digitale borden naar fietsenstallingen in de binnenstad. De stad heeft daarmee een wereldprimeur, zegt de gemeente.

In zes fietsenstallingen is apparatuur geplaatst die bijhoudt of een fietsenrek in gebruik is. Deze informatie wordt draadloos verzonden naar 21 digitale verwijsborden langs de drukste fietsroutes. Op deze informatiezuilen kunnen fietsers zien hoeveel plaatsen er nog beschikbaar zijn in een op de P-route aangesloten fietsenstalling.

De gemeente, die gelijktijdig het actieplan Utrecht Fietst presenteert, hoopt met P-route Fiets het fietsen in de stad aantrekkelijker te maken.

Lego Worlds officieel aangekondigd

LEGO-games zijn hot. Na diverse games gebaseerd op films en het nieuwe LEGO Dimensions komt Warner Bros nu ook met LEGO Worlds, een game die sterk doet denken aan Minecraft.

Het idee is om jouw eigen wereld te ontdekken, aan te passen en te ontwikkelen. Hier heb je uiteraard complete vrijheid in, zoals te zien is in de trailer. De game is nu al beschikbaar via Steam Early Access voor 14,99 euro.

Eerste blik op Wii U-exclusive Project Treasure

Tijdens een Nintendo Direct Micro heeft Nintendo gisteren de eerste beelden vrijgegeven van Project Treasure, een free-to-play game waarin je met maximaal vier spelers op zoek gaat naar schatten.

In de trailer is te zien dat Bandai Namco, de producer van de game, er een gekke game van gaat maken. Binnenkort mogen we meer informatie verwachten, wellicht alweer tijdens E3 over een kleine twee weken.

Van der Vaart geeft snel duidelijkheid over toekomst

Rafael van der Vaart speelde maandagavond zijn laatste wedstrijd in het shirt van Hamburger SV. In het degradatieduel met Karlsruhe wisten Die Rothosen zich te handhaven. HSV was in een tweeluik uiteindelijk te sterk voor Karlsruhe. Daar was na het tweede duel een verlenging voor nodig. Uiteindelijk wonnen Van der Vaart en HSV met 1-2, waardoor de club sinds 1963 nog altijd op het hoogste Duitse niveau actief bijft.

"Dit was echt ongelooflijk. We wisten dat het spannend zou worden, maar zó spannend had ik het niet verwacht. We begonnen goed, speelden goed. Om zo mijn laatste wedstrijd te eindigen, erin te blijven. Dat is een heerlijk gevoel", zei Van der Vaart tegen ARD.

Voor HSV was het een draak van een seizoen. Van der Vaart laat de club nu achter zich. "Het is een bijzonder slecht seizoen geweest, dan is dit een heerlijk gevoel. Dit is mooi voor de club en voor de hele stad", aldus een opgeluchte middenvelder.

Lange tijd werd Van der Vaart in verband gebracht met Ajax, maar een overstap naar Amsterdam kwam niet van de grond. Na afloop van de kraker in Karlsruhe liet hij weinig los over zijn nabije toekomst. "Dat wordt de komende dagen duidelijk, ik ben nu gewoon blij dat we erin zijn gebleven."

Minder rompslomp hoger onderwijs

Opleidingen in het hoger onderwijs moeten af van overbodige administratieve rompslomp. De nadruk moet meer komen te liggen op verbetering van het onderwijs in plaats van op de verantwoording over dat onderwijs. Dat schrijft minister Jet Bussemaker van Onderwijs dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens Bussemaker is de druk om verantwoording af te leggen in het huidige stelsel zo hoog, dat "het veel belangrijkere proces van verbetering onder druk staat". In de plannen van de minister staat onder meer dat papierwerk kan worden gehalveerd en dat studenten een eigen hoofdstuk mogen schrijven in de opleidingsevaluatie.

Kim Kardashian verhult haar buikje niet

Kim Kardashian mag dan zwanger zijn van haar tweede kind, dat betekent niet dat de realityster zich meteen in soepjurken hult. Ze droeg tijdens haar eerste rode loper na de bekendmaking van het babynieuws een doorschijnende jurk met daaronder slechts een beha en een strak kort broekje.

Op foto's die in verschillende media zijn verschenen, poseert Kardashian met haar echtgenoot Kanye West maandagavond voorafgaand aan de CFDA Fashion Awards op de rode loper. De jurk van Proenza Schouler was speciaal op maat gemaakt voor de televisiepersoonlijkheid, die op de avond een award uitreikte.

Echt lekker was de 34-jarige Amerikaanse niet, vertrouwde ze journalisten toe. Volgens People zei ze dat ze zich 'hondsberoerd' voelde. Kardashian schijnt veel last te hebben van zwangerschapsmisselijkheid.

Noorwegen onze grootste olieleverancier

Nederland importeert steeds meer ruwe olie uit Noorwegen. Het Scandinavische land is in het laatste kwartaal van 2014 zelfs onze belangrijkste olieleverancier geworden. Het passeerde daarmee Rusland, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Zes jaar eerder, in 2008, was een derde van de Nederlandse import van ruwe aardolie nog afkomstig uit de Russische Federatie. Vorig jaar was dat aandeel afgenomen tot een kwart. Tegelijkertijd zag Noorwegen zijn olie-export naar Nederland bijna drie keer groter worden. Over heel 2014 lag Rusland nog wel iets voor op Noorwegen.

China: schip met 450 passagiers gezonken

In China is een passagiersschip gezonken dat ruim 450 mensen aan boord had, meldt de NOS. Tot nu toe zijn dertig mensen gered, onder wie de kapitein en een machinist. Zeker vijf mensen zijn om het leven gekomen; honderden mensen zijn nog vermist.

Het schip, Eastern Star genaamd, voer maandagavond op de Yangtze-rivier in de provincie Hubei van Nanjing naar Chongqing. Het kwam in een storm terecht. Aan boord waren vooral toeristen in de leeftijd van 50 tot 80. Ze maakten deel uit van een georganiseerde reis. In totaal waren 458 mensen aan boord, onder wie 47 bemanningsleden. De kapitein is aangehouden en wordt verhoord door de politie. Hij zou hebben verklaard dat het schip werd getroffen door een tornado.

Meer dan duizend politieagenten en reddingswerkers proberen om mensen te redden, maar de werkzaamheden worden bemoeilijkt door sterke wind en hevige regenval. De afgelopen 24 uur is er 15 centimeter regen gevallen in het gebied. Het slechte weer houdt voorlopig aan. Hulpverleners hebben uit de romp van het schip geluiden van overlevenden gehoord.

De Chinese premier Li Keqiang is onderweg naar de rampplek.

Kamervragen SP over prostitutie Utrecht

De SP wil opheldering van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) over de sluiting van het Zandpad in Utrecht, de plek waar raamprostitutie plaatsvond. Uit een wetenschappelijk rapport blijkt dat het slecht gaat met de prostituees die er werkten. De titel van het rapport dekt de lading: 'Het sluiten van bordelen is het sluiten van de ogen'.

Onderzoekers van onder meer de Universiteit Utrecht schreven een rapport over de sluiting van het Zandpad in 2013 en de effecten ervan. Het wordt woensdag officieel gepresenteerd, maar de conclusies staan al online. 'De gemeente weet nauwelijks iets over de mobiliteit, huidige werkplaats en situatie van de sekswerkers', schrijven de onderzoekers. Het blijkt dat de prosituees kampen met financiële, mentale en fysieke problemen.

Maatregelen
De gemeente wilde een schone en veilige sector, maar volgens de SP is dat plan mislukt. De partij wil dat de minister maatregelen neemt. 'Ik wil sowieso weten hoe hij de gemeente kan ondersteunen in het zoeken van een alternatief plan. En hoe hij ervoor gaat zorgen dat de dames die uit zicht zijn geraakt weer teruggevonden kunnen worden. Deze minister gaat over veiligheid en zal dus ook moeten gaan voor een veilige werkplek voor deze vrouwen', zegt SP-Kamerlid Nine Kooiman tegen RTV Utrecht.

De lokale CDA-fractie blijft achter het collegebesluit staan. De partij stelt dat er sprake was van mensenhandel en betwijfelt ook of het onderzoek wel representatief is. Er zijn slechts dertig sekswerkers bevraagd, terwijl er veel meer vrouwen werkten in Utrecht. De gemeente Utrecht komt nog met een officiële reactie op het rapport. De gemeente is momenteel bezig om raamprostitutie weer toe te staan in de stad.

Rokers krijgen 11 miljard van fabrikanten

Drie sigarettenfabrikanten moeten een schadevergoeding van bijna elf miljard euro betalen aan ruim een miljoen rokers uit de provincie Quebec. Het is de hoogste schadevergoeding die ooit is uitgekeerd in Canada.

De rokers hadden de multinationals Imperial Tobacco, Rothmans Benson& Hedges en JTI-MacDonald aangeklaagd omdat de bedrijven niet zouden hebben gewaarschuwd voor de gezondheidsrisico's van roken. De zaak werd in 1998 al aangespannen, maar kwam pas in 2012 voor de rechter. De rokers die de multinationals voor de rechter sleepten, zijn inwoners van Quebec die het niet lukte te stoppen met roken of kanker hebben gekregen.

Een Canadese rechter gaf de rokers gelijk en wees 15,5 miljard Canadese dollar (bijna elf miljard euro) schadevergoeding toe. De drie fabrikanten zijn het daar niet mee eens, omdat Canadezen al sinds de jaren vijftig op de hoogte zijn van de gevaren van roken. Aan het juridisch getouwtrek komt na zeventien jaar waarschijnlijk nog steeds geen eind: de bedrijven gaan tegen de uitspraak in beroep.

Canadese rokers krijgen geld van fabrikanten
Canadese rokers krijgen geld van fabrikanten (Foto: ANP)

San Francisco wil waarschuwen voor frisdrank

Politici in de Amerikaanse stad San Francisco willen de strijd aangaan met frisdrank en andere drankjes die veel suiker bevatten. Ze overwegen de introductie van een waarschuwingslabel op de verpakkingen, meldt Reuters. Zo'n waarschuwing zou een unicum zijn in de Verenigde Staten.

'Het drinken van drankjes met extra suiker leidt tot overgewicht, diabetes en tandbederf', is de voorgestelde tekst. Er zou ook een verbod op reclame voor suikerrijke dranken moeten komen en gemeentelijke afdelingen zouden dergelijke drankjes niet meer mogen inkopen. De lokale politiek moet nog een definitief besluit nemen over de voorstellen.

Eerder probeerde San Francisco al tevergeefs om een 'soda tax' in te voeren van enkele dubbeltjes per blikje. Het voorstel behaalde niet de benodigde tweederde meerderheid. In de stad Berkeley (California) is zo'n maatregel wél met succes ingevoerd. Voormalig burgemeester Michael Bloomberg van New York wilde een verbod op grote bekers frisdrank, maar juristen dwarsboomden die plannen.

De frisdrankindustrie ziet het voorstel van San Francisco niet zitten. 'Er missen belangrijke feiten in de gevoerde discussie, rondom de oorzaken van overgewicht, zoals onvoldoende beweging, genetische aanleg en overmatige consumptie van voedsel als pizza's en hamburgers', zegt een woordvoerster. 'Complete groepen mensen waarschuwen is niet effectief. Mensen zijn het ook zat dat hen wordt verteld wat ze niet mogen doen en mogen hebben.'

Saoedi cancelt huwelijk vanwege kamelen

Ongelukken met kamelen zijn in Saoedi-Arabië doorslaggevend geweest in een afgezegd huwelijk. Na een opeenstapeling van 'slechte voortekenen' liet de bruidegom het afweten, meldt Het Laatste Nieuws, dat zich baseert op de krant Sada.

De Saoedische man had een vrouw op het oog. Zoals dat daar gaat, moet er dan een bruidsschat komen. De bruidegom sloot een deal met zijn aanstaande schoonvader; de bruidsschat zou bestaan uit zes kamelen: drie vrouwtjes en drie mannetjes. De deal was snel beklonken en de Saoedi kocht de dieren. Ze gingen op transport richting schoonvader, maar onderweg raakte de vrachtwagen betrokken bij een ongeval. Alle zes dieren kwamen om.

Geen nood: de bruidegom schafte zes nieuwe kamelen aan. Maar het transport liep opnieuw mis, dit keer met enkele gewonde kamelen als gevolg. De man had geen andere keuze dan nog eens zes tweebultige zoogdieren te kopen. Ditmaal bereikten de dieren wél ongeschonden de woonplaats van zijn toekomstige schoonfamilie.

Eind goed, al goed? Toch niet, want toen de bruidegom het heugelijke bericht kreeg dat hij zijn bruid mocht komen afhalen, werd hij op onverklaarbare wijze plotseling ziek. Zo veel slechte voortekenen waren voor de bruidegom doorslaggevend; het huwelijk was gedoemd om te mislukken. De man blies daarop het huwelijk af. Of hij zijn kamelen heeft teruggekregen, is onbekend.

Disclaimer: foto ter illustratie...

De zeik uit U2 nemen

Gitaarmetaaltechnicus Yngwie Malmsteen zei eens dat The Edge van U2 geen gitaar kan spelen. Nou doet onze Ierse vriend op zich prima zijn werk, maar de Zweedse neoklassieke dondergod heeft natuurlijk wel een klein beetje een punt (en een veel kleinere bankrekening).

Dus speciaal voor wie de klanken van het U2-optreden tijdens The Tonight Show nog nagalmen, eentje uit de oude doos. Taking the piss out of U2. Niet door Yngwie, maar door Bill Bailey (met galm).

Dodelijk verleden 39

Dick werkte harder dan ooit. Ik wilde met hem praten, maar hij ontweek mij. Ik wilde iedere dag even overleg met Karl, Victor en Dick. Het overleg ging wel, maar Dick was daarna direct weer weg. Ik wist dat hij een goede vriend van Victor was en dus probeerde ik Victor te peilen.
‘Je ziet Dick iedere keer weer vluchten na het dagelijkse overleg. Enig idee wat er met hem aan de hand is, Victor? Het kan toch niet dat hij zo onprofessioneel is dat het hem nog steeds dwars zit dat ik recht op de boot afvoer?’

Kerry houdt vast aan gesprekken met Iran

De gesprekken tussen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en Iran leveren geen vertraging op. Kerry wil zich ondanks het fietsongeluk waarbij hij een been brak gewoon aan het tijdschema houden. Dat heeft zijn ministerie maandag gemeld.

Kerry was zaterdag in Genève voor besprekingen over het kernprogramma van Iran, waarover eind juni een akkoord moet zijn bereikt. Een dag later ging hij bij een ritje in Frankrijk onderuit. Kerry is inmiddels terug naar huis gekeerd.

Volgens zijn woordvoerster heeft de minister inmiddels al contact gehad met zijn collega in Iran. "Hij is van plan om eind deze maand fysiek aanwezig te zijn tijdens de gesprekken", zei zijn zegsvrouw Marie Harf. "Daarbij houdt hij zich vast aan het schema dat voor zijn ongeluk is opgesteld."

Kerry houdt vast aan gesprekken met Iran
Kerry houdt vast aan gesprekken met Iran (Foto: ANP)

Bobsleesters woedend om gewichtsregels

Verschillende bobsleesters hebben woedend gereageerd op nieuwe gewichtsregels, die maandag door de overkoepelende bond FIBT bekend zijn gemaakt. Het maximaal toegestane gewicht voor de vrouwenbobs, inclusief slee, wordt in de komende twee seizoenen met liefst dertig kilogram verlaagd.

Het huidige maximumgewicht voor een vrouwenbobslee, inclusief de atletes, ligt op 340 kilogram. Alleen de slee - inclusief ijzers - moet minstens 170 kilogram wegen, terwijl de atletes een maximumgewicht van 85 kilo hebben. In de nieuwe regels staat dat het totaalgewicht naar maximaal 310 kilo wordt teruggebracht, met een maximum van 75 kilo voor de sporters. Voor enkele wereldtoppers is dit echter een fiks probleem.

Met name de Amerikaanse Elana Meyers Taylor reageerde vol ongeloof op de nieuwe regels. "In totaal 30 kilogram inleveren zorgt ervoor dat ik simpelweg niks meer in de sport te zoeken heb", aldus de regerend wereldkampioene. "Toen ik aan de middelbare school begon woog ik al 78 kilogram, nu willen ze dat ik daar nog eens kilo's onder ga zitten? Dat is belachelijk en ongezond. De enige manier waarop ik, inclusief alle uitrusting, onder de 75 kilo kan blijven is door mijzelf te verhongeren", foetert Meyers. 

"Daarnaast, heeft iemand binnen FIBT überhaupt over de veiligheid gedacht? Heeft iemand van de mensen die vandaag over dit idee konden stemmen wel eens in een vrouwenbob gezeten? Een verschil van 30 kilo maakt het ontzettend gevaarlijk om de sleeën naar beneden te sturen...het uitvoerend comité van de FIBT heeft een drastisch besluit genomen over het vrouwenbobsleeën, terwijl er nul vrouwen in het comité zitten", gaat Meyers verder, die niet zeker zegt te zijn of ze überhaupt wel door kan en wil gaan met de sport. Naast haar wereldtitel dit jaar won de Amerikaanse ook nog olympisch zilver in Sochi vorig jaar en brons in Vancouver, vier jaar eerder.

Ook de Belgische Elfje Willemsen is erg ongelukkig met de nieuwe gewichtsregels (PRO SHOTS/Henk-Jan Dijks)
Ook de Belgische Elfje Willemsen is erg ongelukkig met de nieuwe gewichtsregels (PRO SHOTS/Henk-Jan Dijks)

Ook Meyers' landgenote Jazmine Fenlator kan zich absoluut niet vinden in de nieuwe regels. "Vanavond heb ik voor het laatst avondeten, dankzij de nieuwe regels moet ik voorlopig stoppen met eten om nog mee te mogen doen", aldus Fenlator, die dit jaar zesde werd op het WK en vorig jaar elfde op de Olympische Spelen. "Dit is wel een goede manier om het vrouwenbobsleeën af te slachten en ons allemaal te dwingen met de sport te stoppen." De Belgische Elfje Willemsen is evenmin gelukkig met de nieuwe reglementen: "Dertig kilo minder?? Elke winter is het een waar gevecht om onder het totaalgewicht van 340 kilo te blijven, nog dertig kilo eraf is onmogelijk...", uit Willemsen - zesde op de Spelen - haar ongenoegen, waarbij ze eveneens zegt dat het misschien maar tijd is om met bobsleeën te stoppen.

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #168 - Wanstaltigheid ten top
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
©FOK.nl e.a.