Rusland prijst 'moedige' Blatter

heywoodu

De Russische minister van Sport, Vitali Mutko, prijst Sepp Blatter om diens moed. De Zwitser besloot dinsdag, amper vier dagen na zijn herverkiezing, op te stappen als voorzitter van de FIFA. "De voetbalfamilie had deze beslissing niet verwacht, maar het is zijn beslissing", zei Mutko tegen een Russisch persbureau. "Een moedig besluit, met liefde voor de FIFA."

In tegenstelling tot de meeste westerse landen uit Europa stond Rusland, dat in 2018 het volgende WK organiseert, wel altijd vierkant achter Blatter. Mutko reageerde vrijdag dan ook verheugd toen de bejaarde Zwitser werd herkozen, net als president Vladimir Putin die een gelukstelegram stuurde.

"De beslissing van Blatter om op te stappen, zal helpen om een splitsing in de organisatie te voorkomen", zei de sportminister dinsdag. "Het zal het voetbal verenigen en de hervormingen afmaken die zijn opgestart." Volgens Mutko kon Blatter niet anders dan vertrekken vanwege de immense druk die op hem stond. "Onder zo'n druk, met zo'n benadering, hadden veranderingen tot niets geleid."