'Herstel olieprijs blijft uit'

Een verder herstel van de olieprijs blijft naar verwachting nog even uit. Na de enorme prijsdaling van afgelopen jaar bereikten de olieprijzen op 6 mei het hoogste punt sinds het herstel in januari intrad. Maar inmiddels neemt de neerwaartse druk op de olieprijs weer toe. Dit zegt ABN AMRO in een woensdag gepubliceerd rapport.

Fundamenteel is er volgens de bank niet veel veranderd ten opzichte van januari. Er was, en is een situatie van overaanbod en deze situatie zal op korte termijn niet veranderen", aldus de Energie Monitor van de bank. De recente stagnatie en toegenomen druk op de olieprijs wijt de bank aan een aantal factoren.

Het herstel van de olieprijs was mede gebaseerd op een verzwakking van de dollar. De bank wijst erop dat recentelijk de dollar weer sterker geworden, onder meer door de toegenomen onrust over de situatie in Griekenland. Maar ook hebben speculatieve hedgefondsen hun posities wat afgebouwd. "Minder long-posities zorgen voor nieuwe druk op de olieprijs." Tenslotte is de productie van schalieolie in de Verenigde Staten weer winstgevend.