Interview met Anti-Flag: 'een rechtvaardige punkband'

dekatophetspek

Sinds eind mei is het nieuwste album van de Amerikaanse punkband Anti-Flag bij de betere platenwinkels in de schappen aan te treffen. American Spring is het negende studioalbum van de band uit Pittsburgh die sinds 1988 actief is in de Amerikaanse punkscene. Dekatophetspek had een goed gesprek met zanger en bassist Chris Barker, bij fans van Anti-Flag beter bekend als Chris #2, wat resulteerde in het onderstaande interview.

Anti-Flag 1 (Foto: Megan Thompson)
Anti-Flag (Foto: Megan Thompson)

FOK!: Stel dat je iemand tegenkomt die nog nooit van Anti-Flag heeft gehoord. Hoe zou je de band dan in een paar woorden omschrijven?
Chris #2: Anti-Flag is een band die de punk community gebruikt om een vuist te maken tegen racisme, seksisme, homofobie en ander gekkengedrag. Dat doen we door middel van rechtvaardige punkliedjes!

Het was alweer drie jaar geleden dat het vorige album The General Strike werd uitgebracht. Wat heeft de band sinds die tijd zoal gedaan?
Best wel veel. We schreven nieuwe nummers en herschreven nummers en werkten ons uit de naad om de beste Anti-Flag plaat tot op heden te kunnen maken. 10 platen en 20 jaar als band hebben geleid tot de liedjes die op ons nieuwe album American Spring staan. De afgelopen 3 jaren waren enorm tumulteus. Ik heb gepoogd om de empathie in mijn leven te gebruiken om zo commentaar te geven op allerlei gebeurtenissen in de wereld door middel van de liedjes die onze band maakt.

Als ik naar American Spring luister krijg ik het gevoel dat dit een plaat is waar lang aan is gewerkt, waardoor het eindresultaat zeer gevarieerd klinkt. Kun je wat meer vertellen over hoe de plaat tot stand is gekomen?
Dat klopt. Over elk onderdeel van de plaat is nagedacht. Elk liedje. De platenhoes. De teksten. De extra duiding bij elke compositie. We hebben de plaat gemaakt met Kenny Carkeet van Awolnation en zijn productiepartner Jim Kaufman in een huis in Los Angeles. We zijn maandenlang bezig geweest met het opnemen van demo's en werkten hard om er zeker van te zijn dat we een plaat af konden leveren waarmee we een stukje positieve geschiedenis zouden gaan schrijven.

Anti-Flag - American Spring

Hoe was het om te werken met iconen als Tim Armstrong (Rancid) en Tom Morello (Rage Against the Machine)?
Het zijn ongelooflijk goeie muzikanten en zo mogelijk nog betere mensen. Beiden gingen tot het uiterste voor hun aandeel aan onze plaat. Zonder enige twijfel zeer gedenkwaardige momenten.

Heb ik gelijk als ik stel dat American Spring poppier klinkt dan de voorgaande platen van Anti-Flag?
Ik denk dat dat wel een juiste constatering is. We schreven liedjes over behoorlijk zware onderwerpen die ons zowel persoonlijk als politiek wisten te raken. We wilden er echter wel zeker van zijn dat de liedjes en het album niet te duister of emotioneel over zouden komen. We wilden liedjes maken die in je hoofd blijven hangen. In het bijzonder liedjes over moordende politieagenten, vernietiging van het milieu, onrecht en ongelijkheid en wat we daar tegen kunnen doen.

Wie hebben het nieuwe album geproduceerd?
Kenny Carkeet en Jim Kaufman.

Is American Spring (Amerikaanse lente) jullie antwoord op de huidige situatie in het Midden Oosten die bij de meesten ook bekend staat als de Arabische lente?
We gebruiken de Arabische lente alleen als een referentiepunt. Revolutie is iets dat overal en altijd kan plaatsvinden. Wij (de mensheid - red) kunnen ons beter focussen op empathie en mede-menselijkheid.

In 1996 brachten jullie het album Die For The Government uit, waarop we liedjes aantreffen als 'Police State In The U.S.A.', 'I'm Being Watched By The CIA' en 'Fuck Police Brutality'. Liedjes die dus ook gerust in 2015 hadden kunnen worden uitgebracht. Hoe is het om zo'n vooruitziende blik te hebben?
Het is vrij frustrerend. Ik had liever gezien dat de liedjes in deze tijd achterhaald waren geweest. Maar we zijn wel tevreden dat ze bestaan omdat we op deze wijze een stem kunnen geven aan mensen die anders niet gehoord worden of op andere wijze voor zichzelf opkomen. Dat is wat punk rock altijd voor ons heeft betekend.

Zijn jullie niet bang dat de Verenigde Staten nog meer een politiestaat zal worden dan dat het nu al is?
Absoluut! Daarom hebben wij daar ook een plaat over gemaakt.

In een eerder interview met de band las ik dat jullie het als een doel zagen om een plaat te maken waar mensen aan moeten denken bij het horen van de naam Anti-Flag. Als je op de nieuwe plaat een track aan zou moeten wijzen waarmee je als band herinnerd wilt worden, welk nummer zou dat dan worden en waarom nou dat nummer?
In dat geval denk ik dat 'Believer' of 'Without End' dan de meeste potentie hebben om aan te kunnen tonen dat Anti-Flag in 2015 aan de kant van de mensheid stond. Dat wij ons aan de juiste kant van de geschiedenis bevonden als we terugkijken naar waar Amerika was in dit jaar.

Anti-Flag 2 (Foto: Megan Thompson)
Anti-Flag (Foto: Megan Thompson)

Als ik naar de huidige situatie in de wereld kijk zie ik nog steeds oorlogen op vele plaatsen. Is het onderdeel uitmaken van een anti-oorlogsbeweging niet net zo zinloos als vechten tegen windmolens?
Absoluut niet. Elke dag ontmoeten we mensen die ons vertellen hoe ze van plan waren om het leger in te gaan, tot ze in aanraking kwamen met punk rock en/of Anti-Flag en zo ontdekten dat er meer opties bestaan. Dat is toch elke keer weer één soldaat minder. Dat is elke keer weer een stap in de juiste richting.

Denken jullie dat de mensheid ooit in staat zal zijn om te leven in vrede en harmonie?
Zeker wel. We zien dat keer op keer bij onze concerten. Een andere wereld is absoluut mogelijk.

Is er nog iets wat je kwijt wilt aan de lezers van FOK!?
Als je meer over onze band wilt weten kun je kijken op anti-flag.com en americanspring.net. Als je meer te weten wilt komen over de rest van de wereld is dit DemocracyNow.org een aanrader.