FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 29 april 2015

'Afperser De Mol had goede doelen voor ogen'

De familie De Mol bedreigen en afpersen deed Dirk M. niet om er zelf beter van te worden. Volgens zijn advocaat Paul Emmelot handelde M. niet uit zelfverrijking, maar had hij een aantal goede doelen voor ogen. 'Hij heeft op de wereld een hoop leed gezien en dacht: ik ga er wat aan doen', aldus Emmelot woensdag in het televisieprogramma Pauw.

De 70-jarige M. werd vorige week uit voorarrest vrijgelaten, omdat hij aan een ernstige vorm van dementie lijdt. De man uit Zeist werd 3 december opgepakt en zat sindsdien in de cel. M. terroriseerde volgens het Openbaar Ministerie ruim een jaar lang de gezinnen van John en Linda de Mol. Dat deed hij met dreigbrieven waarin hij 5 miljoen euro eiste.

Volgens Emmelot is sprake van een ingewikkelde stoornis, waarbij dwangmatig handelen een grote rol speelt. Toen de zoektocht naar hem werd geopend, ging M. door met bedreigen en afpersen. Hij eiste zelfs meer geld. Emmelot: 'Iedereen zou denken: het is tijd om pas op de plaats te maken, maar dat heeft hij niet gedaan.'

Geen meerderheid Turkse regering in peiling

De Turkse regeringspartij AK van president Recep Tayyip Erdogan staat in de peilingen flink op verlies. Ruim een maand voor de parlementsverkiezingen wordt de AK-partij gepeild op 38,1 procent van de stemmen. Dat is een stuk minder dan de bijna 50 procent van vier jaar geleden.

Turkije gaat 7 juni naar de stembus om de 550 leden van het parlement, de Grote Nationale Vergadering, te kiezen. De AK heeft nu nog 312 zetels in dat parlement. Maar opiniepeiler Gezici meldt woensdag dat nog maar 38,1 procent van de ondervraagden wil gaan stemmen op de partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK).

De AK-partij kwam in 2002 tijdens een diepe economische crisis aan de macht en trok het land uit die crisis. De partij is sociaal en religieus conservatief en politiek hervormingsgezind. De verregaande hervormingen hebben de AK de afgelopen dertien jaar een reeks klinkende verkiezingsoverwinningen opgeleverd. De laatste jaren kalft de populariteit van de AK-partij af. 

De AK-partij lijkt wel de grootste partij te blijven. De centrumlinkse Republikeinse Volkspartij (CHP) wordt gepeild op 28,5 procent van de stemmen, de rechts-nationalistische MHP zou 18 procent krijgen. De pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP) staat op 11 procent en zou daarmee boven de kiesdrempel van 10 procent uitkomen.

'Sarcofaag Tsjernobyl in 2017 af'

De nieuwe sarcofaag om de ontplofte reactor van de kerncentrale in Tsjernobyl is in november 2017 af. Dat verwachten de wereldmachten die het geld voor het bouwwerk bijeen hebben gebracht, zei de Duitse staatssecreatris van milieu Jochen Flasbarth woensdag.

De nieuwe sarcofaag wordt om een ouder exemplaar heen gebouwd. Die werd vrij snel na de ramp in 1986 aangelegd om straling tegen te houden, maar moest al meermaals gerepareerd worden en vertoont scheuren.

De zeven grootste wereldeconomieën hebben 530 miljoen euro toegezegd voor de bouw van het nieuwe omhulsel. In totaal is 650 miljoen nodig, maar Flasbarth denkt dat Rusland en China dat bedrag zullen bijdragen zoals ze hebben beloofd. Het leek er even op dat de bouw van de sarcofaag om de ontplofte centrale zou worden stilgelegd, maar dat is nu niet meer het geval.

Tegelijk woedt er nog altijd een bosbrand in de buurt van de centrale. De centrale zelf loopt zeer waarschijnlijk geen gevaar. De meningen verschillen over het gevaar dat de rook oplevert: die zou radioactieve deeltjes uit vegetatie kunnen bevatten, waarschuwde Greenpeace dinsdag. Experts waarschuwden eerder al dat een bosbrand een potentieel gevaar vormt, aldus Sky News. De Oekraïense autoriteiten maten dinsdag echter geen verhoogde radioactiviteit. Wel zeiden ze dat de brand de grootste in het gebied is sinds 1992.

'Sarcofaag Tsjernobyl in 2017 af'
'Sarcofaag Tsjernobyl in 2017 af' (Foto: ANP)

Bartho Braat (Jef) stopt met GTST

Acteur Bartho Braat stopt na de zomer met acteren in Goede Tijden, Slechte Tijden. Braat geeft in de RTL-soapserie al 24 jaar gestalte aan de rol van Jef Alberts. 'Na 24 jaar Meerdijk is het genoeg', zegt Braat tegen het tijdschrift Weekend.

De 64-jarige acteur speelt bijna vanaf het begin in de soapserie. Kort na de start van GTST, in 1990, speelde Braat een eenmalige gastrol. Niet lang daarna werd hij voor een vaste rol benaderd; op 12 maart 1991 debuteerde Jef Alberts als personage in de serie.

Maar na bijna een kwarteeuw verlaat hij het fictieve plaatsje Meerdijk. 'Ik ga andere dingen doen', zegt Braat. Wanneer hij precies stopt, laat Braat nog in het midden. 'Ik zeg nog niet precies wanneer, maar het zal na de zomer zijn.' Braat wordt in augustus 65 en houdt zich naast zijn werk als acteur ook bezig met de verkoop van auto-onderdelen.

'Captain America is nog maagd'

Captain America is weliswaar onmisbaar als een van de superhelden in de nieuwe film Avengers: Age of Ultron, maar in zijn privéleven komt 'de kapitein' wel wat tekort. Acteur Chris Evans denkt dat zijn personage nog maagd is. Dat zei hij tijdens een interview waarover E! Online schrijft.

Captain America is een superheld van stripbedrijf Marvel die al sinds de Tweede Wereldoorlog geregeld opduikt in verhalen en films. Deze extreem sterke en slimme man is het alter ego van het karakter Steve Rogers.

In de film The Avengers uit 2012 probeerde Captain America samen met de personages als Iron Man, de Hulk en Thor de wereld te redden uit de klauwen van de schurk Loki. Het vervolg op die film, Avengers: Age of Ultron, draait nu in de bioscopen, en er is al een derde deel uit de Captain America-serie in de maak dat in 2016 gaat draaien.

Evans was op promotietour voor zijn nieuwe film. Hem werd gevraagd naar de plannen met zijn personage. "Ik zou het wel leuk vinden als Captain America een relatie zou krijgen." De 33-jarige acteur vindt dat hoog tijd worden: "Het is grappig om over na te denken, hij is waarschijnlijk nog maagd. Ik zou niet weten wanneer 'het' anders gebeurd moet zijn. Hij is een beetje ouderwets op dat vlak."

Vliegtuig Bill Clinton maakt noodlanding

Een vliegtuig met de Amerikaanse oud-president Bill Clinton aan boord heeft een noodlanding gemaakt tijdens een binnenlandse vlucht in Tanzania. Dat meldt CBS. De landing werd ingezet omdat een van de vier motoren van het toestel was uitgevallen. Niemand raakte gewond.

Clinton, die tussen 1993 en 2001 president van de Verenigde Staten was, zat in een toestel dat onderweg was van het centraal gelegen Iranga naar Lake Manyara in het noorden van het Afrikaanse land.  Het toestel landde uiteindelijk op een vliegveld bij de Tanzaniaanse hoofdstad Dodoma. Daar werd de motor gerepareerd.

Clinton is in Tanzania om projecten te bezoeken die door zijn stichting worden gefinancierd. Recent werd bekend dat Clinton zich op de achtergrond houdt in de presidentscampagne van zijn vrouw Hillary.

Noodlanding Bill Clinton in Tanzania
Noodlanding Bill Clinton in Tanzania (Foto: ANP)

Ruim 250 Nederlanders Nepal nog niet gevonden

Toen Nepal werd getroffen door de aardbeving, waren er ruim 750 Nederlanders in het Aziatische land. Van hen zijn ruim vijfhonderd mensen gelokaliseerd. Over de anderen is nog niets bekend, maar sommigen hebben het land misschien op eigen gelegenheid verlaten. Dat meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdagavond.

Inmiddels hebben 143 Nederlanders Nepal verlaten. De eerste groep, ongeveer veertig mensen, landde dinsdag op het vliegveld van Eindhoven. In de nacht van woensdag op donderdag komt een vliegtuig met ongeveer vijftig Nederlanders aan in Rotterdam. Op donderdag landt een Belgisch vliegtuig met ruim vijftig Nederlanders in Brussel.

Ruim 250 Nederlanders Nepal nog niet gevonden
Ruim 250 Nederlanders Nepal nog niet gevonden (Foto: ANP)

'Phelps won niet 8 maar 7 keer olympisch goud in Beijing'

Zwemmer Michael Phelps zou tijdens de Olympische Spelen van 2008 in Beijing helemaal niet acht keer goud hebben gewonnen, maar 'slechts' zeven keer. Dat zegt althans oud-zwemmer Mark Spitz, die zijn record van zeven gouden medailles tijdens de Spelen van 1972 aan flarden gezwommen zag worden door zijn Amerikaanse landgenoot.

Spitz zegt dat hij kort na de Spelen een mail kreeg waarin stond dat Phelps de 100 meter vlinderslag niet had gewonnen. Het goud zou namelijk voor de Serviër Milorad Cavic zijn geweest, die op bijna hetzelfde moment aantikte. "Ik kreeg een e-mail van Omega waarin stond dat Cavic gewonnen had", aldus Spitz. "Omega was de officiële tijdwaarnemer, dus waarom was dat direct na de race niet bekend? Ik geloof niet dat Phelps die wedstrijd gewonnen heeft, maar toch is hij de grootste zwemmer ooit, met of zonder die medaille."

De finale van de 100 meter vlinderslag in Beijing, een van de meest legendarische zwemwedstrijden ooit (Bron: YouTube)

Spitz doelt met name op de statistieken: "Statistisch gezien is hij de beste olympiër ooit. Hij deed mee aan twee keer zoveel Spelen als ik, vier in plaats van twee. Ik heb negen gouden medailles, Phelps achttien. Ik heb één keer zilver en één keer brons, hij heeft er van allebei twee. Hij heeft mijn resultaten verdubbeld, maar omdat hij in zijn eerste Spelen geen medailles haalde heeft hij dat in slechts drie olympische toernooien gehaald", steekt Spitz toch nog de loftrompet.

De Spelen van Rio in 2016 zijn volgens de Amerikaan toch echt de laatste Spelen van Phelps. "Zeker weten. Ik denk dat hij gaat voor de 100 meter vlinderslag, 100 en 200 meter vrije slag en de estafettes", zegt Spitz, die ondanks de recente problemen sympathie heeft voor zijn landgenoot. "Het is ontzettend moeilijk om Michael Phelps te zijn. Hij heeft echter geleerd van zijn fouten en hij heeft nog zoveel potentie om ook buiten het zwemmen echt iets te betekenen. Mensen moeten zich realiseren dat er een immense druk op zijn schouders rust, al jaren. Die had ik ook, alleen ben ik er iets anders mee omgegaan."

Politie gaat herrie maken

Actievoerende politiemensen grijpen vrijdag 1 mei, de Dag van de Arbeid, aan om actie te voeren die gepaard gaat met veel herrie. Dat hebben de politiebonden woensdag gemeld.

Er wordt al enige tijd actie gevoerd omdat er sinds de oprichting van de Nationale Politie sprake zou zijn van verstoorde relaties tussen korpsleiding en werkvloer, en omdat onderhandelingen over een nieuwe cao niet willen vlotten.

Op het Buitenhof in Den Haag zullen tientallen sirenes loeien om 09.15, als het Platform Bezorgde Dienders daar een petitie aanbiedt aan minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie). De petitie telde woensdagavond 12.000 handtekeningen, zei een woordvoerder van het platform.

Ook bij de RAI in Amsterdam staat een groot sireneprotest gepland, met meer dan honderd politieauto's. Dat begint om 11.53 uur, waarna de sirenes zeven minuten zullen loeien. De actievoerders worden dan kort toegesproken door de voorzitters van de politiebonden.

De dag is bestempeld tot Dag van het Laweit, omdat er niet wordt gestaakt. 'Laweit' is namelijk een oud-Hollandse term voor 'herrie', die toepasselijk genoeg op 'arbeid' rijmt.

Politie gaat herrie maken
Politie gaat herrie maken (foto: ANP)

Paus wil gelijk loon voor werkende vrouw

Het is 'schandalig' dat vrouwen voor hetzelfde werk nog steeds minder betaald krijgen dan mannen. Dat heeft paus Franciscus woensdag gezegd.

Eega's moeten elkaar aanvullen, aldus de paus. "We moeten vastberaden het recht op gelijk loon voor gelijk werk steunen. Waarom is het een gegeven dat vrouwen minder moeten verdienen dan mannen?"

Volgens de paus is het larie dat werkende vrouwen crises in de huiselijke sfeer veroorzaken, een volgens Franciscus geregeld gehoord argument. Zo'n houding is een vorm van 'machismo' en toont dat mannen 'vrouwen willen domineren', zei hij.

Nederlander schuldig aan moord op Belgische

Een 61-jarige man uit Nederland is schuldig aan moord op zijn vrouw Ida Hesemans. Dat besloot een volksrechtbank in het Belgische Tongeren woensdag. In maart 2012 doodde Pieter van W. zijn vrouw.

Dat zou zijn gebeurd na jaren van treiteren en kleineren door Hesemans, zo bleek tijdens eerdere zittingen. Op een ochtend werd het Van W. te veel, toen Hesemans zei: "Ik heb nooit van je gehouden, steek dat maar in jouw koppie." Van W. zei in de rechtbank dat hij het 'onverklaarbaar vindt' dat hij Hesemans aanviel. Hij wurgde haar met zijn handen en zijn broekriem.

De jury houdt wel rekening met uitlokking, zo bleek woensdag. Welke straf Van W. krijgt, is nog niet bekend.

Atoomoverleg Iran donderdag vervolgd

Iran en zijn gesprekspartners komen donderdag bijeen om verder te praten over het raamakkoord over het Iraanse atoomprogramma. Dat heeft de Iraanse minister van buitenlandse zaken Javad Zarif woensdag gezegd.

Donderdag zal vooral worden gesproken over het samenvoegen van de verschillende elementen uit het raamakkoord, aldus Zarif. Vanaf maandag wordt het overleg in Europa vervolgd.

Iran verwacht dat de sancties tegen land binnen enkele dagen na een definitief akkoord worden opgeheven, zei de minister.

Dj TiŽsto terug bij Radio 538

Dj Tiësto komt weer terug bij Radio 538. Vanaf komende vrijdag is hij iedere vrijdagnacht van 02.00 tot 04.00 uur te horen met het programma Club Life by Tiësto. De dj heeft dat woensdag laten weten op 538.

Tiësto maakte hetzelfde programma tot voor kort bij het publieke 3FM. Hij was daar vier jaar lang iedere zaterdagnacht te horen. Vorige maand stapte hij op omdat hij het tijd vond voor 'een nieuwe uitdaging'. Voor zijn tijd bij 3FM maakte hij vier jaar lang een danceprogramma bij 538.

De radioshow Club Life by Tiësto wordt wereldwijd via verschillende (satelliet)kanalen uitgezonden en heeft per week 33 miljoen luisteraars.

'Apple vreest consequenties belastingdeals'

Techgigant Apple vreest diep in de buidel te moeten tasten als gevolg van belastingdeals die het concern heeft met Ierland. Dat blijkt uit een toelichting op de kwartaalcijfers van het bedrijf, waar verschillende media woensdag over berichten.

Apple meldde daarin dat een onderzoek door de Europese Commissie (EC) naar vermeende staatssteun kan resulteren in een 'materiële' financiële last. Het waarschuwde zijn aandeelhouders dat die last mogelijk het dividend van het concern kan raken.

Apple sloot in 1991 en 2007 overeenkomsten met de fiscus in Ierland, waar de hoofdzetel van zijn Europese activiteiten gevestigd is. Daardoor betaalde het technologieconcern jarenlang relatief weinig belasting over zijn verkopen in Europa.

Volgens de EC zijn de belastingvoordelen die Apple geniet in Ierland strijdig met het Europees recht.

Djokovic ontbreekt in Madrid

Tennisser Novak Djokovic heeft zich woensdag voor het tweede jaar op rij afgemeld voor het toernooi van Madrid. De nummer één van de wereldranglijst heeft volgende week behoefte aan rust.

Djokovic wil uitgerust beginnen aan het toernooi van Rome en vervolgens in goede vorm steken op Roland Garros. De Serviër beleeft vooralsnog een succesvol kalenderjaar. Hij won de Australian Open en was eveneens de beste op de toernooien van Miami, Indian Wells en Monte Carlo.

Sollicitatie: Yassine geweerd, Stefan welkom

De Marokkaanse Nederlander Yassine solliciteerde bij logistiekbedrijf S5 voor de functie van waterklerk. Hij kreeg een afwijzing, maar er knaagde iets. Hij solliciteerde opnieuw: deze keer als 'Stefan' en met minder ervaring op zijn cv. Stefan mocht wél op gesprek komen. Minister Asscher noemt de gang van zaken 'onacceptabel'.

De 26-jarige Yassine vertelt zijn verhaal aan Marokko.nl. Hij had al vaker bij S5 gesolliciteerd, maar dacht nu meer kans te hebben omdat het bedrijf veel nieuwe mensen zoekt. Na zijn sollicitatie kreeg Yassine een afwijzingsmailtje. Dit knaagde aan hem. Hij solliciteerde nogmaals: deze keer als 'Stefan Huijzer'. Op zijn cv voerde hij een jaar minder ervaring op. Binnen enkele uren kreeg 'Stefan' een telefoontje van een mevrouw van S5. 'Ik was in haar ogen de ideale kandidaat en ze wilde graag dat ik op gesprek kwam.'

Yassine noemt de gang van zaken 'pijnlijk en confronterend'. Het bedrijf in kwestie was niet voor commentaar bereikbaar. Wel had de sollicitant nog een bericht op zijn voicemail: het sollicitatiegesprek gaat niet door, omdat hij Stefan niet is. Yassine: 'Achteraf is het goed dat ik niet ben aangenomen, want wie wil er nou bij een bedrijf werken dat mensen op basis van naam en achternaam weigert of accepteert?'

Onacceptabel
Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) reageert tegenover de website: 'Als hier sprake is van discriminatie dan is dat onacceptabel. Discriminatie is verboden en een strafbaar feit. Helaas komt het nog te vaak voor in ons land.' Hij roept de sollicitant op om aangifte te doen. Asscher liet ook weten dat hij eraan werkt om bedrijven die zich schuldig hebben gemaakt aan discriminatie uit te sluiten van overheidsopdrachten. Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) heeft kamervragen gesteld naar aanleiding van de kwestie.

Reactie bedrijf
Website JOOP wist wél een reactie van het bedrijf los te peuteren. Een woordvoerder zegt dat de sollicitant is afgewezen omdat hij al eerder had gesolliciteerd en er destijds een ongeregelmatigheid in zijn cv is aangetroffen. Dat is de reden voor de afwijzing. Van discriminatie is ook geen sprake, stelt de zegsman. 'We zijn een firma met twaalf nationaliteiten in dienst. Ik kan het totaal niet plaatsen. Hij heeft geen gelijk dat hij gediscrimineerd is.'

Sollicitatie: Yassine geweerd, Stefan welkom
Sollicitatie: Yassine geweerd, Stefan welkom (foto: ANP)

Utrecht weigert illegalen op straat te zetten

De gemeente Utrecht blijft illegalen op haar eigen manier opvangen. Ze weigert mee te werken aan de sobere plannen van het kabinet. Die vormen 'geen sluitende aanpak' en zijn daarom 'niet uitvoerbaar', laat de gemeente woensdagavond weten. Utrecht concludeert: "Wij zetten ons huidige beleid voort."

Utrecht biedt uitgeprocedeerde vreemdelingen bed, bad en brood, net als veel andere gemeenten in Nederland. Die opvang is veel royaler dan het kabinet nog wil toelaten in de vijf grote steden en Ter Apel. "Wij vinden het niet humaan (uitgeprocedeerde) asielzoekers 'op straat te zetten', nog los van eventuele risico’s op het terrein van openbare orde en veiligheid", aldus de Domstad.

Na het bekendworden van het 'illegalencompromis' van VVD en PvdA liet Amsterdam al weten deze aan de laars te zullen lappen. De stad geeft net als Utrecht aan dat het onverantwoord is om mensen die niet aan terugkeer mee willen of kunnen werken, op straat te zetten. Hulporganisaties spraken zich woensdag tijdens een hoorzitting van de Tweede Kamer ook tegen de plannen uit.

Utrecht gaat door met bed-bad-brood
Utrecht weigert illegalen op straat te zetten (foto: ANP)

Sportblog: Tacklende cheerleader & Arsenal-examen redt relatie

Elke week brengen we hier op FOK! het sportroddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kun je in deze berichten vinden. Elke woensdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Cheerleader schoffelt aanvoerder BATE Borisov onderuit
Cheerleaders zijn een toevoeging voor elke sport vinden de meeste mannen. De meeste ja, want BATE Borisov-aanvoerder Dzmitry Likhtarovich zal er inmiddels wel anders over denken. Na de toss voor de wedstrijd tegen Gomel in de Wit-Russische competitie wilde de aanvoerder naar zijn collega's, maar daar kwam tot zijn grote schrik een cheerleader aan die vlak voor hem uitgleed. Met als gevolg dat Likhtarovich op vakkundige wijze onderuit geschoffeld werd door het enthousiaste juichmeisje. Gelukkig brachten beide het eraf zonder blessures.


De prachttackel (Bron: YouTube)

Nederlandse tafeltennissers populair bij Chinese meiden
De Nederlandse tafeltennismannen zijn op het WK in het Chinese Suzhou niet al te ver gekomen, niemand haalde het hoofdtoernooi in het enkelspel, bij de lokale meiden scoren ze wel degelijk. Met name de lange, blonde Ewout Oostwouder is een zeer geliefd fotodoelwit voor Chinese meisjes. "Ik ben vrij lang, daarom krijg ik zoveel aandacht denk ik", aldus Oostwouder. "Mijn teamgenoten zijn ook allemaal best lang, dus er komen allemaal van die kleine Chinese meisjes naar ons toe om te vragen of we met ze op de foto willen. We vermaken ons erg goed!"

Russische voetballer knalt met 170 km/u tegen paal
Andrei Yeshchenko ging fijn een stukje rijden met zijn sportieve auto. Helaas liep het ritje wat ongelukkig af, een paaltje maakte een einde aan de rit en waarschijnlijk ook de auto. Dat is niet gek als je met 170 kilometer per uur de paal langs de weg ramt. De Russische site lifenews.ru publiceerde het filmpje waarop te zien valt hoe de verdediger van Kuban Krasnodar de onwaarschijnlijke klapper maakt. Wonder boven wonder schijnt Yeshchenko zonder noemenswaardige schade uit de auto gekropen te zijn.


De klapper van Yeshchenko (Bron: YouTube/Lifenews)

Vriendin slaagt voor Arsenal-examen, relatie houdt stand
Dan kan je als vrouw in een relatie nog zo zorgzaam en lief zijn voor je vent, je scoort pas echt als je ook meeleeft in zijn voetballiefde. Een Engelse Arsenal-fan liet zijn vriendin een heus Arsenal-examen maken. Het goede nieuws is dat Saskia (de vriendin van de Arsenal-fan) ruim slaagde voor haar test. Ze kreeg allerhande vragen voorgeschoteld, van "Waarom Alexis Sánchez beter is dan Eden Hazard?" tot "Waarom is Arsenal het beste team in het Engels voetbal". Met een eindscore van 87% slaagde Saskia met verve voor de test. Wel kreeg ze nog wat feedback mee van haar vriend. "Je had nog beter kunnen scoren, leer álle posities uit het hoofd en onthoud goed: Tottenham is uitschot", schreef haar vriend. De slotconclusie van de Arsenal-fan was dat hij zijn vriendin niet zou dumpen, wat een geluk voor haar.

Lingerie en volleybalsters, een perfectie combinatie
De Italiaanse volleybalploeg Busto Arsizio gaat een wedstrijd spelen tegen een groep van zes fans. Sponsor Yamamay besloot een reclamespotje te maken ter promotie van die wedstrijd. En wat een geluk voor ons dat Yamamay damesondergoed maakt en dat de producten van het merk uitgebreid in beeld komen in het spotje met de dames.


We love volleybal! (Bron: YouTube/Unendo Yamamay Busto Arsizio)

Keuze voor club voor Van der Vaart wordt door zoon bepaald
De wildste geruchten gaan de ronde, Rafael van der Vaart zou naar Qatar gaan, of naar de Verenigde Staten. Maar niks van dat alles, hij wil niet verder dan een paar uur vliegen van zijn zoon Damián gaan spelen. "Ik wil niet duizenden kilometers bij hem vandaan wonen, hooguit op één of twee uur vliegen afstand", zo vertelt Van der Vaart aan Story. Eerder deze week liet de speler van HSV al weten dat Ajax ook geen optie is voor hem.

De moeder van Damián, Sylvie Meis, bleef na de scheiding met Van der Vaart voor de kleine in Hamburg wonen. Nu is ook voor de middenvelder zijn zoon leidend. "Ik weet alleen dat het binnen Europa moet zijn, en niet te ver van Duitsland", bevestigt de voetballer nogmaals. Tenslotte vertelde Rafael ook nog even dat het huwelijk tussen hem en Sabia Engizek er echt gaat komen. "We willen en we gaan trouwen. Sabia wordt mijn vrouw. Het hoe of wat houden Sabia en ik voor onszelf. We zijn heel erg gelukkig en willen samen oud worden."

Doelpunten van de week
Bijzondere doelpunten zien we vaak voorbij komen maar deze week willen we er toch nog even twee laten zien. De eerste komt helemaal uit Australië. Daar was in de A-League het bijzondere doelpunt van Tarek Elrich te aanschouwen. Met zijn Adelaide United speelde hij tegen Melbourne City. Elrich pikte de bal in de eigen defensie op en soleerde op knappe wijze naar de overkant van het veld waar hij onberispelijk afrondde:


De indrukwekkende solo van Elrich (Bron: YouTube)

Het tweede juweeltje is afkomstig uit Duitsland. Daar speelden in de tweede Bundesliga RB Leipzig en Darmstadt. In de slotseconden stond het nog 1-1 en daar had Leipzig niets aan in de strijd met onder andere Darmstadt om de bovenste plaatsen. Om alsnog een overwinning te forceren ging de keeper van Leipzig, Fabio Coltorti, mee naar voren. De verdediging uit Darmstadt was duidelijk niet ingesteld op een extra speler want de keeper kwam helemaal alleen voor zijn collega en die kans liet hij zich niet ontnemen:


Keeper vs. keeper (Bron: YouTube/Bundesliga)

Eigen doelpunt van de week
Eigen doelpunten zijn zuur voor de speler die hem maakt maar soms zitten er echte juweeltjes tussen, zo ook deze van Jordi Balk van FC Oss. In de wedstrijd tegen FC Eindhoven wist hij zijn eigen keeper op een prachtige wijze te verschalken:


Het juweeltje van Jordi Balk (Bron: YouTube)

Dokter beukt renner van fiets in RomandiŽ, Albasini wint etappe

Michael Albasini heeft in de tweede etappe van de Ronde van Romandië voor zijn thuispubliek toegeslagen. De Zwitserse wielrenner van Orica-GreenEdge was na een rit over 168,1 kilometer van Apples naar Saint-Imier, met onderweg vier cols van enige betekenis, in de sprint van een omvangrijke kopgroep de snelste. Hij bleef de Colombiaan Jarlinson Pantano en de Fransman Julian Alaphilippe voor.

Albasini nam bovendien de gele leiderstrui over van Thomas Geraint, lid van Team Sky dat de proloog won. De Brit reed 20 kilometer voor de finish lek en slaagde er niet meer in aansluiting te krijgen.

Tijdens de etappe was er nog een opvallend incident. Jesper Hansen van Saxo-Tinkoff was betrokken bij één van de valpartijen van de dag. Gelukkig voor Hansen kon hij zonder problemen weer verder en dus sprong hij op de fiets om weer aansluiting bij het peloton te vinden. Maar hij was nog niet goed en wel op weg toen hij de auto van de koersdokter wilde passeren. Daar ging het echter mis, de koersdoekter wilde precies op dat moment uitstappen en smakte zijn deur tegen Hansen die daardoor wederom van zijn fiets tuimelde. Ook aan dit ongelukkige moment lijkt de wielrenner geen letsel te hebben overgehouden.

De ongelukkige dag van Hansen (Bron: YouTube)

Zeven verdachten handel drugschemicaliŽn vast

De politie heeft de afgelopen dagen zeven mannen opgepakt die worden verdacht van handel in chemicaliën voor de productie van synthetische drugs. Het gaat om mannen uit Waalre (42), Deurne (56), Reuver (45) Roermond (43), Swalmen (48) en Eindhoven (46 en 47 jaar), maakte de politie woensdag bekend.

Bij de 47-jarige Eindhovenaar thuis vonden agenten dinsdag 7 kilo xtc. De arrestaties volgden op invallen in Nederland en België door de Limburgse en Belgische politie, samen met de Fiscale Inlichtingen en Opsporingdienst FIOD.

De Roermondenaar werd op 22 februari ook al aangehouden toen in zijn woning 520 liter ethanol, 600 liter propanol en 7 liter formamide werden gevonden. In een garagebox in Eindhoven vonden agenten twee weken daarvoor 1000 liter zoutzuur, 475 liter aceton, 10 liter methanol en 500 kilogram caustic soda. De zeven verdachten werden op 21 en 28 april opgepakt. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit. Alle verdachten zitten vast.

Egypte nog dit jaar naar stembus

De eerder uitgestelde parlementsverkiezingen in Egypte worden voor het einde van het jaar gehouden. Dat heeft de Egyptische president Abdel-Fattah el-Sissi gezegd in een woensdag gepubliceerd interview met de Spaanse krant El Mundo.

"Ik geef mijn woord - ze zullen voor het einde van het jaar worden gehouden", aldus de president, die donderdag een bezoek brengt aan Spanje.

De eerste fase van de verkiezingen zouden aanvankelijk worden gehouden op 22 maart. Het gaat om de laatste overgangsperiode sinds het verdrijven van ex-president Mohammed Morsi door het leger. De verkiezingen werden uiteindelijk uitgesteld vanwege beroepszaken, zei de president.

De camel toe van Kate Hudson

Het volgende nieuws zal morgenochtend hét gesprek zijn bij de koffieautomaat. Twitter wordt namelijk overspoeld met foto's van de camel toe van Kate Hudson.

De actrice was voor de gelegenheid gekleed in een snaarstrak, paarsgepunt pakje. En zo wist de fotograaf een mooie kamelentijd vast te leggen. Kijken dus!

Visum omstreden Saoedische sjeik ingetrokken

De omstreden Saoedische geestelijke Aaidh al-Qarni komt definitief niet naar Eindhoven. Niet alleen heeft stichting Waqf zijn lezingen geannuleerd nadat ophef was ontstaan; hij mag hier ook helemaal niet meer zijn. De Italiaanse autoriteiten hebben het visum dat ze de sjeik eerder hadden gegeven voor de Schengenzone, waar ook Nederland bij hoort, ingetrokken.

De Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel heeft dit nieuws gemeld aan de gemeenteraad. Hij vond de komst van de sjeik 'op z'n zachtst gezegd ongewenst en ongepast', omdat Al-Qarni zich 'meermaals polariserend heeft uitgelaten, onder andere heeft gepleit voor de jihad en uitgesproken antisemitische uitlatingen heeft gedaan', schrijft Van Gijzel.

Zowel lokaal als landelijk was er veel kritiek op de geplande komst van Al-Qarni, die eerder uit Frankrijk en de Verenigde Staten werd geweerd. Diverse partijen in de raad en in de Tweede Kamer riepen om ingrijpen. Van Gijzel heeft over de situatie overlegd met het bestuur van stichting Waqf, die de geestelijke had uitgenodigd. Ook sprak hij erover met zijn politiechef en de officier van justitie.

Goodwill
Volgens Waqf komt de ophef voort uit 'enkele uitspraken uit het verre verleden, die mogelijk uit hun verband zijn gehaald'. Toch heeft de stichting besloten om de lezingen die de sjeik in de Marokkaanse al-Fourqaan-moskee zou geven te schrappen als 'bewijs van goodwill richting de samenleving en de overheden.'

De orthodoxe Al-Qarni is populair in de islamitische gemeenschap. Van zijn boek Wees niet bedroefd zijn wereldwijd miljoenen exemplaren verkocht. Hij pleit daarin tegen wanhoop en voor een 'bevredigende levensvisie'. Zo'n positieve toon gebruikt hij echter niet altijd: op internet zijn video's te vinden waarin de geestelijke volgens de Engelse vertaling de jihad (heilige strijd) tegen de Amerikanen in Irak prijst. Die opnamen dateren van 2004, een jaar na de invasie.

In dat licht had hij het over 'huizen en mannen die moeten worden opgeofferd, kelen die doorgesneden moeten worden en schedels die moeten worden verbrijzeld'. De Amerikanen hebben hem vanwege dat soort uitspraken op hun 'no fly list' gezet, waardoor hij de VS niet in mag. Ook de Joden moeten het in de video ontgelden, omdat Israël eerder dat jaar Hamas-leider sjeik Ahmad Yassin had geliquideerd.

Visum omstreden Saudische sjeik ingetrokken
Visum omstreden Saudische sjeik ingetrokken (Foto: ANP)

Apple Watch werkt niet met tattoos

De nieuwe smartwatch van Apple lijkt niet helemaal goed om te gaan met gebruikers die een tattoo rond de pols hebben. De sensoren onder het horloge kunnen niet omgaan met de inkt in de huid van de gebruiker, zo merkt een getatoeëerde gebruiker van de smartwatch op.

Hierdoor kunnen veel functies van de smartwatch niet gebruikt worden. Zo worden notificaties niet doorgestuurd naar de Watch, springt het horloge direct op standby en kan het niet worden gebruikt voor Apple Pay.

Apple is inmiddels op de hoogte gesteld van het probleem en zoekt naar een oplossing hiervoor. Dit zou overigens niet gelden voor een donker pigment in de huid, vooralsnog lijken alleen tattoos problemen te veroorzaken.

Nederlanders zoeken met honden in puin Nepal

Het Nederlandse reddingsteam Urban Search And Rescue (USAR) heeft woensdag opnieuw niemand uit het puin kunnen redden in Nepal. Wel treffen de reddingswerkers nog steeds lichamen van slachtoffers van de aardbeving aan. "Op sommige plekken kun je ruiken dat er overleden mensen liggen", zegt Marcel Vugt, woordvoerder van USAR in Nepal.

Vanuit een camping naast het vliegveld van Kathmandu stuurt USAR dagelijks vier groepen van elk tien reddingswerkers en twee honden de gebieden rond de hoofdstad in op zoek naar overlevenden in het puin. Deze zijn schaars: tot nu toe hebben alle 57 internationale USAR-teams die in Nepal werken, slechts veertien mensen gered. Dat aantal is relatief laag, zegt Vugt. "Dat heeft te maken met de bouwstijl van Nepalese huizen", legt hij uit. "Deze bestaan vooral uit bakstenen, en wanneer je daaronder wordt bedolven heb je geen overlevingskans."

Ov-gunning Limburg aan Abellio in shredder

Limburg sluit Abellio uit van de gunning voor het Openbaar Vervoer (ov). Daarmee komt de enig overgebleven kandidaat Arriva weer in beeld. Dat blijkt uit antwoorden van de Limburgse gedeputeerde Patrick van der Broeck (CDA) woensdag op vragen uit Provinciale Staten (PS) van Limburg.

Van der Broeck schetste woensdag twee scenario's: nu Abellio is uitgesloten, gaat de gunning naar Arriva. Dat is scenario één. Na een besluit daartoe is er een bezwaartermijn van zes weken.

Het tweede scenario is een nieuwe aanbesteding. Maar daartegen kan Arriva bezwaar maken en ook de NS kan daarop inschrijven, zei Van der Broeck.

Veolia diende bij de eerdere aanbesteding een ongeldige aanvraag in. Arriva is na het verscheuren van de gunning aan Abellio de eerstvolgende en enig overgebleven kandidaat.

Abortus verkracht meisje (10) geweigerd

Een tienjarig meisje dat na de verkrachting door haar stiefvader zwanger raakte, moet gewoon de zwangerschap uitzitten. Abortus is namelijk streng verboden. Dit geval speelt zich ditmaal niet af in een moslimland, maar in het Zuid-Amerikaanse Paraguay.

Het arme kind werd eerder deze maand binnengebracht bij een ziekenhuis in de hoofdstad Asunción. Ze had namelijk extreme buikkrampen. Al snel kwam de aap uit de mouw: ze bleek inmiddels 21 weken zwanger te zijn.

Volgens Amnesty International is de zwangerschap het gevolg van de verkrachting door haar stiefvader. De moeder van het meisje drong dan ook aan op een abortus, maar kreeg nul op het rekest.

Hoewel een zwangerschap op zo'n jonge leeftijd fataal kan zijn, weigerde het ziekenhuis een abortus uit te voeren. Hierna werd ze overgeplaatst naar een ander ziekenhuis, waar haar toestand scherp in de gaten wordt gehouden.

Gisteren heeft haar moeder nogmaals een verzoek ingediend om het kind te laten weghalen. Desondanks is het arme kind nu in een opvanghuis voor jonge moeders gezet.

'Verwende kinderen kosten miljarden'

Verwende kinderen kosten de maatschappij miljarden euro's. Dat zegt Jan Derksen, hoogleraar klinische psychologie, in De Telegraaf. Volgens Derksen hebben jongeren te weinig eelt op hun ziel. Bij tegenslag komen ze al snel bij de psycholoog.

De docent aan de Radboud Universiteit in Nijmegen spreekt van 'verwende kinderen' die nooit meer door de regen hoeven te fietsen. Ze worden met de auto naar pianoles of de sportclub gebracht. Derksen meent dat kinderen door de opvoeding van de laatste jaren steeds narcistischer worden. Ze zijn niet meer gewend om met de ruwe werkelijkheid en teleurstellingen om te gaan. 'Daarom zitten ze bij tegenslag al snel op de sofa van de psycholoog.'

Volgens Derksen is dat dan ook de reden waarom de kosten voor de geestelijke gezondheidszorg zo zijn opgelopen. In 10 jaar verdubbelden de kosten van 3 naar 6 miljard euro per jaar. Momenteel is 40 procent van de ggz-patiënten jonger dan 25 jaar. Derksen beschrijft het probleem uitvoeriger in zijn boek Iedereen heeft een psychische aandoening, dat binnenkort verschijnt.

Benelux gezamenlijk op handelsmissie

België, Nederland en Luxemburg willen gezamenlijk op handelsreis. ,,Om ons ook internationaal te laten zien'', verklaarde premier Mark Rutte woensdag na afloop van een Benelux-top in Brussel. Hij sprak daar met zijn liberale collega's Charles Michel (België) en Xavier Bettel (Luxemburg).

Het plan wordt nu verder uitgewerkt. De drie landen hopen in de eerste drie maanden van 2016 op handelsreis te gaan.

De drie premiers ondertekenden woensdag ook een actieplan voor groei en banen. Rutte had het over concrete maatregelen, zoals het verminderen van regeldruk voor bedrijven in de detailhandel, door versimpeling van de btw-afhandeling bij grensoverschrijdend zakendoen en door internationaal online zakendoen te vergemakkelijken.

,,De Benelux loopt hiermee opnieuw voorop bij het verdiepen van de interne markt in Europa'', aldus Rutte. ,,Dat smaakt naar meer.''

Nederland is de eerste zes maanden van volgend jaar voorzitter van zowel het Benelux-overleg als de Europese Unie.

Koenders steunt VN-strijd tegen landmijnen

De Verenigde Naties krijgen dit jaar 3 miljoen euro van het kabinet voor de strijd tegen landmijnen. Dat meldde minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken woensdag in New York. In 56 landen liggen nog mijnen en elke dag vallen nog acht slachtoffers door mijnen.

Mijnen zijn ,,bijzonder ontwrichtend'' voor een gemeenschap, aldus Koenders in een verklaring. ,,Mensen kunnen een groot deel van hun leefomgeving niet meer gebruiken uit angst voor explosies.'' Ook economisch heeft het grote gevolgen, bijvoorbeeld omdat vee door mijnen wordt gedood.

Het kabinet besteedt in totaal dit jaar 9 miljoen aan ontmijning en voorlichting. Het internationale streven is om de wereld over tien jaar mijnenvrij te hebben. VN-organisatie UNMAS heeft volgens Buitenlandse Zaken de afgelopen jaren 35 miljoen vierkante meter land mijnvrij gemaakt.

FNV stelt werkgevers grootmetaal ultimatum

FNV geeft de werkgevers in de grootmetaal (metalektro) tot 15 mei de tijd om alsnog tegemoet te komen aan de eisen van de vakbond voor een nieuwe cao. Doen ze dat niet, dan volgen er acties. Dat zei FNV-onderhandelaar Jos Brocken.

Brocken raadpleegde woensdagmiddag zijn achterban, nadat hij en de onderhandelaars van andere bonden het eindbod van de werkgevers eerder op de dag hadden afgewezen. Die raadpleging leidde tot het ultimatum.

Onder meer CNV moet nog overleggen met zijn achterban. Brocken zei te verwachten dat de andere vakbonden zich aansluiten bij het ultimatum en eventuele acties. FNV denkt daarbij in eerste instantie aan ,,zachte acties'' (manifestaties, kantinebijeenkomsten) die geleidelijk worden opgevoerd tot stakingen.

Johnny de Mol gaat trouwen

Johnny de Mol en zijn vriendin Shima gaan trouwen. Dat meldt RTL Boulevard. Het stel is sinds begin 2014 samen. Wanneer de grote dag is, is nog niet bekendgemaakt.

Eerder dit jaar gingen er al verhalen dat Johnny Shima een aanzoek had gedaan. Dat bleek echter niet te kloppen. De presentator heeft zijn vriendin afgelopen weekend ten huwelijk gevraagd, zo bevestigde zijn manager aan Boulevard.

Moeder Willeke Alberti vertelde aan Albert Verlinde erg blij te zijn met het aanstaande huwelijk: "Soms komt er een schoonzoon of -dochter binnen waarvan je denkt: deze twee zijn voor elkaar geboren en geschapen. Zo voelt het bij Johnny en Shima ook."

'Joker in Batman v Superman'

Jared Leto's versie van The Joker zou wel eens eerder kunnen opduiken dan wanneer volgend jaar augustus Suicide Squad verschijnt. Volgens Latino Review is er een goede kans dat de Clown Prince of Crime volgend jaar maart al in de bioscopen te zien is. Voor wie graag verrast wordt over de inhoud van Batman v Superman is dit bericht enigszins spoilerig.

De site meldt dat Batmans aartsvijand mogelijk het onderwerp is van een flashback van Bruce Wayne naar het verlies van één van zijn Robins. Een bekende verhaallijn in de comics vertelt hoe Joker verantwoordelijk is voor de dood van Jason Todd, de tweede Robin naast Batman. Omdat de Batman die we zien in Batman v Superman: Dawn of Justice een wat oudere Batman is, met aardig wat jaren ervaring, en hij niet lijkt te worden vergezeld van een Robin, is er al enige tijd de aanname dat Wayne al één of meerdere Robins vaarwel heeft moeten zeggen. De flashback met Leto zal naar verluidt hier wat licht op schijnen.

Aansluitend op dit gerucht is er het nieuws dat zowel Ben Affleck als de Batmobile zijn gesignaleerd in Toronto, Canada, waar David Ayer en zijn crew momenteel bezig zijn met de productie van Suicide Squad. Mogelijk zal Batman dus ook een verschijning maken in de tweede DC Comics-film van 2016. De flashback in Batman v Superman en de Batman-verschijning in Suicide Squad zouden samen kunnen verduidelijken waarom Joker aan het begin van de film in de cel zit; het Suicide Squad, of Task Force X, is doorgaans samengesteld uit criminelen die hun straf kunnen uitdienen met een bijzondere missie als taakstraf.

Batman v Superman: Dawn of Justice, waarin een berg helden wordt geïntroduceerd, verschijnt eind maart volgend jaar en wordt in augustus gevolgd door Suicide Squad, waarin een berg schurken wordt geïntroduceerd.

Jared Leto als The Joker
Jared Leto als The Joker

Tennisser Haase stunt in Estoril

Tennisser Robin Haase heeft zich woensdag naar de kwartfinales van het toernooi in het Portugese Estoril geknokt. Hij verraste de als eerste geplaatste Spanjaard Feliciano Lopez in drie sets: 4-6, 7-6 (2) en 6-4.

Haase leek geslagen bij een achterstand van 6-4, 6-5 en 40-15 in de tweede set. De Hagenaar wist toch nog te voorkomen dat de Spanjaard de wedstrijd uit serveerde en won vervolgens met overmacht de tiebreak: 7-2. In de derde set nam Haase snel een voorsprong van 2-0 en wist hij vervolgens al zijn opslagbeurten te behouden

Squashploeg verliest eerste duel EK

De Nederlandse squashers zijn het EK in Herning (divisie 1) begonnen met een nederlaag tegen Schotland: 1-3. Piedro Schweertman boekte als enige een winstpartij. Hij versloeg Greg Lobban in vier games: 4-11, 11-9, 11-7, 11-5.

Kopman Laurens-Jan Anjema had tegen Alan Clyne alleen in de eerste game iets in te brengen: 8-11, 2-11, 2-11. De Hagenaar is na een voetoperatie nog maar kort in competitie. Bart Ravelli en Sebastiaan Weenink boden meer weerstand, maar slaagden er tegen Kevin Moran respectievelijk Douglas Kempsell ook niet in een game te pakken. Oranje speelt woensdagavond tegen Engeland.

De Nederlandse vrouwen openden het EK in Denemarken in divisie 2 met een royale zege op Zweden: 3-0 Milou van der Heijden stond Joanne Elgood in totaal maar zes punten toe: 11-2, 11-4, 11-0. Elena Wagenmans en Tessa ter Sluis wonnen eveneens met 3-0.

Britse politica haat joden

Dat het er in de politiek vaak op aan komt om je tegenstander  belachelijk te maken is evident. Maar politica Gulzabeen Afsal is het gelukt een stapje verder te gaan in het etaleren van elk gebrek van fatsoen. Zij maakte duidelijk dat zij collega Ed Milliband nooit serieus zou kunnen nemen omdat hij nu eenmaal een jood is.

Hiermee heeft zij een primeur: het is de eerste keer in de Britse politiek dat de etnische achtergrond van iemand gebruikt wordt om die persoon te demoniseren.

Racisme van de bovenste plank. Gulzabeen is zelf moslima en lid van de conservatieve Tory-partij. Het zou zomaar kunnen dat deze regelrechte uiting van Jodenhaat een gevolg is van teveel waarde hechten aan een middeleeuws, dubieus boekje dat ontsproten zou zijn aan de almachtige zelf.

Het haatkonijn, zelf in de running voor een leuke politieke job in Derby, liet op haar facebookpagina weten dat ze 'de jood' nooit zou gaan ondersteunen. Hiermee duidelijk doelend op collega Ed Miliband, zelf werkzaam bij Labour. Laatstgenoemde partij is trouwens druk aan het lobbyen om islamofobie strafbaar te gaan stellen op het Britse eiland. Hoe Ironisch kan het leven toch in elkaar zitten…

Toen iemand inhaakte op haar opmerking en haar vertelde dat ze wel iets meer respect zou kunnen opbrengen voor een premierkandidaat, reageerde Guzlabeen met: "Echt niet! Nooit zal ik mezelf verlagen en Al Yahud (Arabisch voor 'de jood') enige support verlenen".

Zelf vindt ze David Cameron meer een geschikte peer.

Overigens hebben haar bekrompen gedachten en uitingen geen enkele gevolg voor haar rol binnen de partij. Ze heeft excuus moeten aanbieden en daarmee was de kous af.

Meer concurrentie voor Van der Wiel bij PSG

Paris Saint-Germain heeft Serge Aurier een vierjarig contract gegeven. De kampioen van Frankrijk neemt de concurrent van Gregory van der Wiel definitief over van Toulouse.

De 22-jarige rechtsback uit Ivoorkust is dit seizoen al op huurbasis actief in Parijs. Hij kreeg de afgelopen maanden regelmatig de voorkeur boven Van der Wiel rechts in de defensie. Het is nog onduidelijk wat het aanblijven van Aurier voor de toekomst van de Nederlander betekent. Van der Wiel staat nog tot volgend jaar zomer onder contract bij Paris Saint-Germain, dat hem niet transfervrij zal laten vertrekken.

De oud-speler van Ajax zal daarom waarschijnlijk snel te horen krijgen of de Franse club met hem verder wil of dat hij mag uitkijken naar een andere club.

Speler Premier League hielp bij matchfixing

Voormalig Premier League-voetballer Delroy Facey is woensdag door de rechtbank in Birmingham schuldig bevonden aan betrokkenheid bij omkoping. Facey speelde in 2002 voor Bolton Wanderers tien wedstrijden op het hoogste Engelse niveau.

De 35-jarige Facey fungeerde volgens de rechter als tussenpersoon voor matchfixers uit Singapore en Sri Lanka. Hij hielp de groep, die reeds is veroordeeld tot celstraffen uiteenlopend van vijf jaar tot zestien maanden, met het omkopen van spelers. De rechter kon niet bewijzen dat er ook daadwerkelijk wedstrijden zijn beïnvloed.

Facey houdt zijn onschuld vol. Hij beweert dat hij slechts deed alsof hij het spelletje meespeelde met de matchfixers, die hij naar eigen zeggen niet serieus nam. De strafeis volgt later.

Ook Lewandowski valt weg bij Bayern

Net als zijn ploeggenoot Arjen Robben heeft ook Bayern München-spits Robert Lewandowski een flinke blessure overgehouden aan de verloren bekerwedstrijd dinsdagavond tegen Borussia Dortmund. Bij de Poolse international zijn een breuk in de bovenkaak en in het neusbeen geconstateerd. Ook heeft hij een hersenschudding opgelopen. Lewandowski kwam in de verlenging keihard in botsing met doelman Mitchell Langerak van Borussia Dortmund. Aangeslagen speelde hij het duel nog wel uit.

Lewandowski stak de afgelopen weken in een blakende vorm. Hij maakte negen treffers in zijn laatste elf wedstrijden voor Bayern. De Duitse kampioen heeft nog niet gemeld hoe lang Lewandowski uit de roulatie is.

Robben staat opnieuw langdurig aan de kant door een gescheurde kuitspier. Hij mist sowieso de komende topduels met Barcelona in de halve finales van de Champions League (6 mei en 12 mei). Lewandowski heeft nog hoop. "Ik heb nog even de tijd om te herstellen", liet hij optimistisch weten.

Xbox Live Games with Gold games voor mei

Major Nelson heeft weer op zijn blog gepost welke games er dit keer in de Xbox Live Games with Gold zijn voor mei. Dit keer weer game die terugkeert en een nieuwe Indie voor de Xbox One. De Xbox 360 krijgt deze maand een klassieker en redelijke racegame. 

Deze maand zijn de volgende games gratis als je een Xbox Live Gold-abbonement hebt:

  • Castle Storm: Definitive Edition (Xbox One)
  • Pool Nation FX (Xbox One)
  • Mafia II (Xbox 360)
  • Formula 1 2013 (Xbox 360)

'Tales of Zestiria naar PlayStation 4'

Nedgame heeft de wereldprimeur, tenminste, als het geen foutje is: Tales of Zestiria krijgt naast de al aangekondigde PlayStation 3-versie ook een PlayStation 4-variant. Dit is te zien op hun site. De datum 25 september zou kunnen, Bandai Namco heeft al aangegeven dat de titel in de herfst uit zal worden gebracht.

Tales of Zestiria is een verjaardagscadeau van de uitgever omdat de game 20 jaar bestaat. Dit keer hoeven we geen jaren te wachten op een vertaling vanuit het Japans, maar komt het spel in hetzelfde jaar uit in alle windstreken. De mannelijke hoofdpersonage heet Slay, en de vrouwelijke personage heet Alicia. Het spel speelt zich af in Green Wood en volgens producer Baba willen ze met dit spel zich vooral focussen op fantasie en verkenning. Het spel keert terug naar de Middeleeuwse fantasie-roots na een tijdje in een steampunk-achtige omgeving te hebben afgespeeld.

Een tip voor de contentmanager van Nedgame: de uitgever heeft haar naam al een tijdje veranderd naar Bandai Namco, pas dat nog even aan.

Screenshot Nedgame-product

Playstation Plus-games van mei

Het is alweer bijna mei en dat betekend dat er weer een nieuwe lichting PlayStation Plus-games voor ons staan te wachten. Dit keer weer lekker veel Indies en PlayStation Vita-games.

Deze maand zijn de volgende games gratis als je een PlayStation Plus- abbonement hebt:Nabestaanden Srebrenica naar Europees Hof

De nabestaanden van enkele slachtoffers van de val van Srebrenica in 1995, stappen naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). Dat meldt hun advocate Liesbeth Zegveld woensdag aan het ANP.

De nabestaanden zijn het niet eens met het besluit van het gerechtshof in Arnhem. Het hof bepaalde dat Thom Karremans, oud-commandant van de Nederlandse VN-blauwhelmen in Srebrenica (Dutchbat), en zijn toenmalige secondanten niet hoeven te worden vervolgd.

Karremans leidde Dutchbat tijdens de val van Srebrenica. Toen werden duizenden moslimmannen vermoord door Bosnische Serviërs. Dutchbat zat in Bosnië om de plaatselijke bevolking te beschermen.

Nabestaanden van drie slachtoffers vinden dat Karremans medeplichtig is aan moord, oorlogsmisdaden en genocide. Ze spanden daarom een procedure bij het hof aan. Ze wilden dat het hof alsnog opdracht aan het Openbaar Ministerie zou geven om Karremans, zijn toenmalig rechterhand Rob Franken en adjudant Berend Oosterveen in Nederland te laten berechten.

Hoge verkeersboete na 1 juli gespreid betalen

Vanaf 1 juli is het mogelijk om verkeersboetes van 225 euro of hoger in termijnen te betalen. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) heeft dat woensdag aan de Tweede Kamer gemeld.

Dijkhoffs voorganger Fred Teeven was eerder al van plan om dit mogelijk te maken, maar Dijkhoff heeft nu besloten om het eerder (per 1 juli) in te voeren. Hij wil daarmee zoveel mogelijk voorkomen dat mensen die wel willen betalen, maar dat niet meteen kunnen, onnodig op kosten worden gejaagd of uiteindelijk gegijzeld worden door het Openbaar Ministerie. Naar schatting zullen jaarlijks 375.000 verkeersovertreders het aanbod krijgen.

Dijkhoff: "Het uitgangspunt is natuurlijk dat boetes betaald moeten worden en het liefst ook zo snel mogelijk, zodat verhogingen, aanmaningen, de inzet van de deurwaarder en gijzeling niet nodig zijn. Door deze maatregel komen we mensen tegemoet, zodat mensen die wel willen, maar niet kunnen betalen, ook hun verkeersboetes kunnen voldoen."

Hoge verkeersboete na 1 juli gespreid betalen (Foto: Novum)
Hoge verkeersboete na 1 juli gespreid betalen (Foto: Novum)

Den Haag kort instellingen om hoge salarissen

De gemeente Den Haag gaat opnieuw subsidie terugvorderen van twee instellingen omdat topbestuurders te veel verdienen. Het gaat om studentenhuisvester DUWO en zorginstelling Woon- en Zorgcentra Haaglanden (WZH).

Beide hebben volgens de gemeente normen overschreden doordat topbestuurders in 2013 meer verdienden dan de toen geldende norm van 228.599 euro (130 procent van een ministerssalaris). Bij DUWO was het ruim 11.000 euro te veel en bij WZH vier tientjes.

De gemeente wil ook Parnassia voor bijna 19.000 euro korten. Maar dat wordt aangehouden tot de rechterlijke uitspraak in een lopende procedure over de subsidiekorting over 2012 bij deze instelling voor geestelijke gezondheidszorg.

Den Haag vindt dat belastinggeld niet mag bijdragen aan bovenmatige salarissen voor bestuurders bij (semi)publieke instellingen. In 2011 en 2012 leidde dat tot kortingen bij zeventien instellingen.

Game of the Year-editie van Shadow of Mordor

Warner Bros. Interactive Entertainment kondigt vandaag de Middle-earth: Shadow of Mordor Game of the Year Edition aan. De uitgebreide versie van de third-person game, ontwikkeld door Monolith Productions is vanaf 5 mei verkrijgbaar voor € 59,99 voor PlayStation 4, Xbox One en voor € 49,99 op Steam voor Windows.

Middle-earth: Shadow of Mordor heeft meer dan 25 awards gewonnen, waaronder Game of the Year tijdens de 2015 Game Developers Choice Awards, acht awards van de 2015 D.I.C.E. Awards en nog vele andere prijzen. Deze Game of the Year Edition bevat de volledige game en alle momenteel beschikbare downloadable content (DLC) packs:

  • Story Packs: The Lord of The Hunt en The Bright Lord
  • Skins: The Dark Ranger, Captain of the Watch, Lord of the Hunt, The Bright Lord, Power of Shadow en Lithariel Skins
  • Runes: Hidden Blade, Deadly Archer, Flame of Anor, Rising Storm, Orc Slayer, Defiant to the End, Elven Grace, Ascendant, One with Nature
  • Missies: Guardians of the Flaming Eye, The Berserks en The Skull Crushers Warband Missions
  • Challenge Modi: Test of Power, Test of Speed, Test of Wisdom, Endless Challenge, Test of the Wild, Test of the Ring, Test of Defiance Challenge Modes
  • Extra’s: Photo Modus

Middle-earth: Shadow of Mordor biedt een dynamische game omgeving waar spelers, gedreven door wraak, Mordor naar hun hand zetten. De game begint in de nacht dat Sauron terugkeert naar Mordor en zijn Black Captains op brute wijze de Rangers van de Black Gate executeren. Spelers nemen de rol aan van Talion, een ranger die deze nacht zijn leven, zijn familie en alles wat hij lief heeft verliest. Uit de dood herrezen door de mysterieuze Spirit of Vengeance begint Talion aan een lange reis op zoek naar vergelding. Tijdens Talions tocht ontrafelen spelers het mysterie van de geest die hem in zijn macht heeft, ontdekken zij de oorsprong van de ‘Rings of Power' en confronteren zij Sauron.

Middle-earth: Shadow of Mordor is nu beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One, pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

'Miley en Liam hebben weer veel contact'

Miley Cyrus en haar ex-verloofde Liam Hemsworth hebben weer regelmatig contact met elkaar. Een bron vertelt aan Us Weekly dat de twee elkaar zo af en toe opzoeken in Los Angeles.

"Maar niet veel mensen weten dit", aldus de insider die denkt dat het misschien weer goedkomt tussen de twee, die in 2013 uit elkaar gingen. "Het zou heel goed kunnen dat ze het misschien weer gaan proberen samen."

Miley verbrak onlangs haar relatie met Patrick Schwarzenegger, de twee zijn vijf maanden samen geweest. Miley en Liam leerden elkaar in 2009 kennen, na een verloving en een relatie van vier jaar besloten ze er een punt achter te zetten. Volgens de ingewijde komt het vooral door de zangeres dat de twee elkaar spreken en zien. "Liam verbrak het contact, maar zij bleef hem maar berichtjes sturen. Uiteindelijk heeft hij haar geantwoord."

VN willen 415 miljoen dollar voor Nepal

De Verenigde Naties hebben de internationale gemeenschap om 415 miljoen dollar gevraagd om de komende drie maanden in Nepal vitale voorzieningen op peil te houden. Daarbij moet gedacht worden aan het verzorgen van huisvesting, sanitatie, medische noodhulp, voedsel en bescherming.

De reactie op de natuurramp die zich afgelopen weekeinde in Nepal voortrok is bemoedigend, maar het is belangrijk dat de hulp op niveau blijft, met name in afgelegen gebieden, zei de humanitaire coördinator van de VN in Nepal, Jamie McGoldrick.

Het moessonseizoen nadert en dat zal waarschijnlijk het leveren van hulp bemoeilijken, aldus de coördinator.

UberPOP 'wil overheid tegemoetkomen'

De verboden taxidienst uberPOP zegt de overheid tegemoet te willen komen door aanvullende eisen aan zijn chauffeurs te stellen. Die zullen taxi-examens bij het CBR moeten afleggen, een officiële chauffeurskaart met KIWA-keurmerk moeten hebben en een geneeskundige verklaring moeten kunnen tonen.

Via de app uberPOP kunnen particulieren taxiritjes aanbieden die goedkoper zijn dan reguliere taxi's. Drie snorders van het bedrijf kregen eerder deze maand boetes opgelegd omdat zij werkten zonder vergunning. Het OM begon daarop een onderzoek om vast te stellen of Uber zich schuldig maakt aan het bedrijfsmatig organiseren van illegaal personenvervoer.

De Inspectie Leefomgeving en Transport, die toezicht houdt op veiligheid en legaliteit van het taxivervoer, kon woensdagmiddag nog niet direct zeggen of uberPOP met de nieuwe maatregel aan de wettelijke eisen voldoet.

Man duwt Rotterdamse op metrorails

Een man heeft dinsdagmiddag op metrostation Gerdesiaweg in Rotterdam een 67-jarige vrouw uit die stad van het perron op de rails geduwd. Twee omstanders wisten haar van de rails af te halen, voordat een metro kwam. Ze is gewond aan haar rug naar het ziekenhuis vervoerd, liet de politie woensdag weten.

Eerder was de vrouw op het perron gestruikeld over de voeten van de man, die met gestrekte benen op een bankje zat. Ze schrok en sprak hem aan. Hij schold haar uit en gaf haar een duw. Eerst kon ze nog op de been blijven, maar na nog een duw belandde ze op de rails, aldus de politie. De dader rende ervandoor. De politie zoekt hem.

In maart gebeurde zoiets ook op het treinstation Blaak, juist toen een trein kwam aanrijden. De 20-jarige man wist overeind te blijven. De politie heeft de dader nog niet gevonden, maar gaat ervan uit dat het een ander is.

Hongarije overweegt debat over doodstraf

De Hongaarse regeringspartij Fidesz wil de mogelijkheid van het herinvoeren van de doodstraf bespreken. De partij hoopt daarmee terrein te herwinnen op de extreemrechtse oppositiepartij Jobbik.

De doodstraf werd in Hongarije na de val van het communisme in 1990 afgeschaft. In de Europese Unie is de doodstraf verboden.

Desondanks legden premier Viktor Orban en toonaangevende politici van Fidesz het onderwerp op tafel na de moord vorige week in de zuidelijke stad Kaposvar op een 22-jarige winkelmedewerker.

Het onderwerp van de doodstraf moet 'op de agenda blijven', zei Orban. Fractievoorzitter Antal Rogan zei woensdag dat Hongarije een debat in het Europees Parlement over het onderwerp zou kunnen aanvragen.

Bemanning ISS: vrachtcapsule verloren

De Russische bevoorradingscapsule die dinsdag bij het internationale ruimtestation (ISS) had moeten arriveren is opgegeven. Dat heeft de bemanning van het ISS woensdag gezegd.

De onbemande vrachtcapsule begon kort na de lancering in Kazachstan oncontroleerbaar te tollen en inmiddels heeft het commanocentrum de hoop opgegeven dat het de controle over de capsule herkrijgt.

Volgens de Amerikaanse astronaut Scott Kelly zal de capsule binnenkort uit zijn baan om de aarde raken en de atmosfeer weer binnendringen.

De capsule had drieduizend kilo aan voedsel, water, brandstof, kleding en materieel bij zich voor de zes bewoners van het ISS.

TomTom maakt actiecamera

TomTom brengt een eigen actiecamera op de markt. Dat maakte het bedrijf, dat vooral bekend is van zijn navigatiekastjes, woensdag bekend.

De zogeheten TomTom Bandit is volgens het bedrijf de eerste actiecamera met een ingebouwde mediaserver, waardoor beelden niet hoeven te worden gedownload voordat ze kunnen worden gemonteerd. De waterdichte camera wordt uitgerust met een groothoeklens en een krachtige processor en is vanaf mei te koop.

TomTom gaf woensdag verder aan dat het een website en een app heeft ontworpen waarmee de navigatiekastjes van het bedrijf gekoppeld kunnen worden aan smartphones, tablets en pc's. De nieuwe dienst, TomTom MyDrive, zorgt ervoor dat gebruikers buiten de auto real-time verkeersinformatie kunnen bekijken en routes kunnen plannen. De informatie kan vervolgens naar de TomTom Go worden gestuurd, zodat de navigatie klaarstaat voordat de gebruiker in de auto stapt.

TomTom maakt actiecamera (Foto: Novum)
TomTom maakt actiecamera (Foto: Novum)

Hof acht zwemleraar toch schuldig aan misbruik

Een 57-jarige zwemleraar uit Uithoorn is woensdag in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk, wegens seksueel misbruik van twee zeer jonge meisjes. Anders dan de rechtbank, acht het gerechtshof in Amsterdam bewezen dat de man zijn stiefdochter seksueel misbruikte en zich als zwemleraar vergreep aan een leerling.

Eerder sprak de rechtbank in de hoofdstad de man vrij, omdat enkele zaken waren verjaard en voor de andere aantijgingen onvoldoende bewijs kon worden gevonden. Wel werd hij destijds veroordeeld tot een gevangenisstraf van een maand voorwaardelijk voor overtreding van de wapenwet.

Zowel het Openbaar Ministerie als de verdachte ging tegen die uitspraak in beroep. De uitspraak van het hof is gelijk aan de eis van het OM in hoger beroep.

Smulders mist BMX Supercross Papendal

BMX'ster Laura Smulders start volgende week niet in de tweede Supercross van het seizoen op Papendal. De winnares van olympisch brons is herstellende van een knieblessure en hakte woensdag de knoop door. "Ik ga niet meedoen om het meedoen. Ik ben gewoon nog niet sterk genoeg en neem geen risico", vertelde Smulders, die dit jaar voor een commerciële ploeg, TVE BMX Team, uitkomt.

Smulders liep de blessure in december op bij een trainingsongeval. Ruim een maand geleden onderging ze voor de tweede keer een kijkoperatie. Daarna nam ze deel aan de eerste Supercross van het seizoen, in Manchester. "Omdat ik vorig jaar in de top acht van de World Cup was geëindigd, was ik daar zeker van een plaats in het hoofdtoernooi. Daarom kon ik wat punten halen voor de wereldranglijst. Het kon ook geen kwaad, maar op Papendal via kwalificaties echt serieus meedoen is nog te veel gevraagd." Smulders won de Nederlandse World Cup vorig jaar.

Vos uit de roulatie door gebroken rib

Marianne Vos is door een gebroken rib zeker een week uitgeschakeld. Dat maakte haar ploeg Rabo-Liv woensdag bekend. Vos hield de blessure over aan een mountainbikewedstrijd, zondag in het Oostenrijkse Haiming, waar ze als zestiende eindigde. Na de wedstrijd klaage ze over pijnlijke ribben. Een röntgenfoto bracht de breuk aan het licht.

Een operatie aan de gebroken rib is niet nodig, maar Vos moet op doktersadvies wel minimaal een week rust houden. Dat betekent dat de tweevoudig winnares van olympisch goud dit weekend sowieso het Festival Elsy Jacobs, een driedaagse wegwedstrijd in Luxemburg, moet laten schieten. Na het weekend bekijken de artsen de situatie opnieuw.

City Racing Rotterdam gaat niet door

City Racing Rotterdam gaat dit jaar niet door. De organisatie van het autosportevenement is er niet tijdig in geslaagd een nieuwe hoofdsponsor te vinden, zo maakte zij woensdag in een persbericht bekend. City Racing stond dit jaar op het programma voor 30 augustus.

Het evenement vond voor de eerste keer plaats in 2005. In de loop van de jaren maakten Formule 1-coureurs als Nico Rosberg, Fernando Alonso en Max Verstappen hun opwachting in de Rotterdamse binnenstad. Bierbrouwer Bavaria was lang de hoofdsponsor, in 2013 opgevolgd door autobedrijf VKV. Na de editie van vorig jaar haakte die laatste geldschieter weer af.

Figo vraagt spreektijd bij AFC-congres

Oud-voetballer Luis Figo hoopt als kandidaatvoorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA op spreektijd donderdag tijdens het jaarlijkse congres van de Aziatische voetbalconfederatie (AFC) in Bahrein. De Portugees wil ook dat zijn rivalen Michael van Praag en prins Ali bin Al-Hussein de gelegenheid krijgen om hun zegje te doen. Figo heeft zijn verzoek schriftelijk bij het bestuur van de AFC ingediend.

De drie uitdagers van de huidige preses Sepp Blatter hebben vooralsnog geen toestemming gekregen om tijdens de vergadering het woord te nemen. De bejaarde Zwitser daarentegen zal het congres toespreken als FIFA-voorzitter. "Wij verdienen eveneens een kans, ook als het maar voor korte tijd is", liet Figo weten.

Blatter, die als preses mikt op een vijfde termijn, lijkt bij de AFC verzekerd van bijna alle 47 stemmen. Zijn drie tegenstrevers kregen vooralsnog alleen bij de Europese voetbalunie UEFA de kans om hun plannen toe te lichten. De verkiezing is op 29 mei.

Seizoen voorbij voor Arjen Robben

Voor aanvaller Arjen Robben is het seizoen voorbij. Dat meldde zijn club Bayern München woensdag. De Nederlandse international heeft een scheurtje in zijn linkerkuitspier opgelopen. Hij raakte dinsdagavond in de verloren bekerwedstrijd tegen Borussia Dortmund (1-1, 0-2 na strafschoppen) opnieuw geblesseerd.

In de bekerwedstrijd maakte Robben na vijf weken zijn rentree bij Bayern. Op 22 maart liep hij een blessure aan een maagspier op. Zijn rentree was echter van korte duur, want krap een kwartier nadat hij Tiago Alcantara verving moest de Nederlander zelf weer gewisseld worden.

Fiat Chrysler boekt winst

Fiat Chrysler heeft in het eerste kwartaal winst geboekt, waar een jaar eerder nog rode cijfers werden geschreven. Het Italiaans-Amerikaanse autobedrijf, dat in euro's rapporteert, profiteerde van gunstige wisselkoersontwikkelingen en sterke verkopen in Noord-Amerika.

Het vorig jaar gevormde fusiebedrijf boekte in de eerste drie maanden van 2015 een nettowinst van 92 miljoen euro, tegen een verlies van 173 miljoen euro een jaar eerder. De omzet liep met 19 procent op naar 26,4 miljard euro. Zonder de meewind van valuta's werd hier een stijging van 4 procent gerealiseerd.

Fiat Chrysler leverde wereldwijd 1,1 miljoen auto's af. Dat waren er 2 procent minder dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. De gunstige ontwikkelingen in Noord-Amerika stonden tegenover slechte omstandigheden in Latijns-Amerika.

Fiat Chrysler boekt winst (Foto: Novum)
Fiat Chrysler boekt winst (Foto: Novum)

Uitspraak EU-hof woekerpolis niet eenduidig

De strijd rond de woekerpolissen is nog niet ten einde. Een langverwachte uitspraak van het Europees Hof van Justitie bracht woensdag niet de eenduidigheid waarop was gehoopt. Het EU-hof stelde dat het aan Nederlandse rechters is welke informatie de verzekeraars vooraf hadden moeten geven aan hun klanten bij het afsluiten van beleggingspolissen.

De zaak draaide om een klacht van een Nederlander die stelde dat Nationale-Nederlanden (NN) hem te weinig informatie heeft gegeven bij het afsluiten van de verzekering Flexibel Verzekerd Beleggen, een zogeheten woekerpolis. NN benadrukte dat het zich altijd heeft gehouden aan de Europese regels voor levensverzekeringen, maar de klager meende dat er in Nederland ook zo iets is als goed fatsoen en zorgplicht. De Nederlandse rechter vroeg aan het Europees Hof van Justitie of die ongeschreven regels ook hier van toepassing zijn.

Het EU-hof stelt nu dat deze regels ook kunnen gelden. Met één kanttekening: dat de verzekeraar wel met een voldoende mate van voorspelbaarheid moet kunnen vaststellen welke aanvullende informatie hij dient te verstrekken.

Het is nu aan een Nederlandse rechter om te bepalen of in dit geval Nationale-Nederlanden meer had moeten doen.

Afscheidstour Black Sabbath in 2016

Black Sabbath zal voor het laatst op tour gaan in 2016. Dat zei Ozzy Osbourne tijdens een persconferentie.

"Het plan is dat we volgend jaar een laatste Black Sabbath-tour doen en en dan is het afgelopen", vertelde Osbourne. De rocker voegde eraan toe dat de plannen eventueel nog kunnen veranderen. "We wonen allemaal in verschillende landen en sommigen willen werken en sommigen niet, geloof ik. Maar we gaan in ieder geval toeren."

Eerder was de band van plan een laatste optreden te geven in november op de Japanse editie van Ozzfest, maar eerder deze maand werd dat plan geannuleerd. De band ontkende dat het te maken had met de gezondheidssituatie van gitarist Tony Iommi bij wie in 2012 kanker werd geconstateerd. Ozzy meldt dat het goed gaat met Iommi en prijst zijn bandgenoot voor het succes van het album 13 uit 2013. "Het kostte de band 45 jaar om een nummer 1-album te krijgen. Ik was verbluft waar Tony mee aan kwam zetten. Zeker gezien hij in gevecht was met kanker."

'Kwart miljoen mensen willen eigen bedrijf'

Ruim een kwart miljoen Nederlanders hebben serieuze plannen om een eigen bedrijf op te richten. Dat maakte Rabobank woensdag bekend op basis van een onderzoek dat de bank liet uitvoeren door GfK.

De belangrijkste drijfveren van de 265.000 ondernemers in de dop zijn het kunnen najagen van de eigen passie (37 procent), het niet kunnen vinden van een baan in loondienst (30 procent) en de wens om eigen baas te zijn (25 procent).

Daar staat tegenover dat ze ook beren op de weg zien. Het voornaamste punt van zorg is het aantrekken van voldoende klanten (55 procent), op de voet gevolgd door financiële onzekerheden (54 procent). Volgens de onderzoekers blijven dit ook na verloop van tijd de grootste zorgen.

Opvallend is dat bijna 70 procent van de starters zijn of haar onderneming met eigen geld financiert. Rabobank verwacht dat 'de ondernemer van de toekomst' zich meer en meer gaat richten op alternatieve financieringsvormen als crowdfunding, private investeerders en het MKB Borgstellingskrediet. Slechts 2 procent van de beginnende ondernemers maakt gebruik van overheidsregelingen en -subsidies.

'Opvang illegalen moet verspreid blijven'

Het is beter om de opvang van illegalen verspreid te houden over Nederland en niet te centraliseren. Het kabinet wil dat laatste juist wel doen in vijf steden en in het asielzoekerscentrum in Ter Apel. Coalitiepartijen VVD en PvdA legden dat vorige week vast in een akkoord.

Maar dat gaat niet werken, zei John van Tilborg van de Stichting Inlia, die zich inspant voor asielzoekers in nood. Hij was woensdag een van sprekers die de Tweede Kamer had uitgenodigd om hun visie te geven op het akkoord.

Volgens Van Tilborg kan in de ruim 25 gemeenten die nu opvang bieden, makkelijker gebruik worden gemaakt van sociale netwerken en voorzieningen. Illegalen kunnen dan beter begeleid worden naar een ander leven, onder meer met cursussen. "Het doel van iedereen is om uit de illegaliteit te komen."

'Aantal klachten pensioen daalt'

Het aantal klachten over pensioenen neemt af, maar dat betekent niet dat pensioenuitvoerders achterover kunnen gaan zitten. Ze kunnen nog een aantal verbeteringen doorvoeren. Dat meldt de Ombudsman Pensioenen in het verslag over zijn werkzaamheden in de periode 2013-2014.

De ombudsman nam in 2013 nog 616 zaken in behandeling. Vorig jaar daalde het aantal klachten tot 501. De verwachte stijging van het aantal klachten, onder meer als gevolg van de verslechterende economische situatie, is daarmee uitgebleven.

"Het aantal voorgelegde zaken is gering als bedacht wordt dat er jaarlijks miljoenen pensioenmutaties worden doorgevoerd. De interne klachtbehandeling van de pensioenuitvoerders zelf voorkomt ongetwijfeld dat er meer zaken aan mij worden voorgelegd dan nu het geval is", aldus de Ombudsman.

Drie tips over liquidatie ÷nder

Na een uitzending van Opsporing Verzocht dinsdagavond zijn bij de politie drie tips binnengekomen over de liquidatie van de 26-jarige Baris Önder afgelopen zondag in Amsterdam. Dat meldde een woordvoerder van de politie.

In één tip wordt gesproken over het vluchtvoertuig. Een andere tip heeft betrekking op iemand die mogelijk eerder de plek van de schietpartij al aan het observeren was.

Önder werd zondagochtend vroeg in de S.F. van Ossstraat in de wijk Osdorp doodgeschoten terwijl hij in zijn auto zat. Die auto werd doorzeefd met kogels en ramde een aantal geparkeerde auto's. Het slachtoffer stierf achter het stuur. Ook geparkeerde auto's werden geraakt door kogels.

CBS: sterke daling criminaliteit

De politie registreerde vorig jaar 8 procent minder misdrijven dan in 2013. Dat is de sterkste daling van de afgelopen tien jaar. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.

Vooral de zogenaamde misdrijven als woninginbraak, straatroof, overval en geweldsdelicten namen in 2014 af. De bereidheid tot aangifte bleef in 2014 nagenoeg onveranderd. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor, een onderzoek waarbij slachtoffers van een misdrijf is gevraagd of ze aangifte hebben gedaan, aldus een woordvoerder. Mensen deden vorig jaar 174.000 keer aangifte van dergelijke misdrijven, 12 procent minder dan in 2013, constateert het CBS.

De geregistreerde criminaliteit vertoont al jaren een dalende trend en is het afgelopen decennium met een kwart afgenomen.

Leegloop Griekse bankrekeningen zet door

De leegloop van Griekse bankrekeningen is in maart verdergegaan, al lag het tempo lager dan in de voorgaande maanden. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van de Griekse centrale bank.

Vorige maand werd door huishoudens en bedrijven 1,9 miljard euro van Griekse bankrekeningen gehaald, waarmee de deposito's uitkwamen op 138,6 miljard euro. Dat is het laagste niveau sinds januari 2005. In november vorig jaar bedroegen de deposito's nog 164,3 miljard euro.

Woensdag werd verder door bronnen gemeld dat de Europese Centrale bank (ECB) het maximale bedrag dat als noodsteun aan Griekse banken kan worden verleend met 1,4 miljard euro heeft verhoogd. De totale omvang van de zogeheten Emergency Liquidity Assistance (ELA) zou zijn opgevoerd tot 76,9 miljard euro.

Deze steun kan worden verstrekt door de centrale bank van een euroland, in dit geval die van Griekenland. Het ELA-programma voor Griekenland is de afgelopen tijd steeds verder verhoogd, met het oog op de steeds grotere nood van de Griekse banken.

Leger Nigeria bevrijdt meisjes en vrouwen

Het Nigeriaanse leger heeft dinsdag bijna driehonderd meisjes en vrouwen bevrijd die in handen waren van terreurbeweging Boko Haram. Dat heeft het leger bekendgemaakt. Onder de groep zijn niet de schoolmeisjes die een jaar geleden werden ontvoerd uit Chibok.

De meisjes en vrouwen werden bevrijd tijdens een offensief in het Sambisawoud, een van de laatste overgebleven bolwerken van Boko Haram. Het leger zei vier kampen te hebben vernietigd. Tweehonderd meisjes en 93 vrouwen werden bevrijd, 'maar het waren niet de Chibok-meisjes', zei een legerwoordvoerder.

Een bron die betrokken was bij de operatie zei dat niet alle meisjes en vrouwen blij waren met hun bevrijding. Sommigen vochten terug en Boko Haram gebruikte gewapende vrouwen als menselijke schilden. Toch maken de vrouwen het goed: niemand kwam om tijdens de operatie.

Scarlett Johansson groeide op met voedselbank

Scarlett Johansson en Jeremy Renner hebben zich ingezet om aandacht te vragen voor honger in de VS. De actrice weet uit ervaring hoe het is geen geld te hebben om een gezin te voeden.

"Mijn gezin groeide op met overheidssteun om ons gezin van maaltijden te kunnen voorzien", zegt Johansson in een persbericht voor voedselbank-organisatie Feeding America die deze week de campagne met de beroemde acteurs lanceerde. "Honger onder kinderen in Amerika is echt en vaak een onderbelicht probleem. Maar samen kunnen we dit oplossen."

Volgens het United States Department of Agriculture zijn er 16 miljoen Amerikaanse kinderen die te maken hebben met honger. "Dat is één op de vijf dochters, zonen, buren en klasgenoten die niet weten waar hun volgende maaltijd vandaan komt", vertelt de Avengers-ster in een video. "Tegelijkertijd worden er miljarden kilo's goed voedsel weggegooid. Het is tijd dat we hier iets aan doen."

Scarlett Johansson (Foto: Novum)
Scarlett Johansson (Foto: Novum)

UFO-alarm in New York: moederschip gekiekt

De inwoners van New York maken zich op voor een alieninvasie. Duizenden mensen hebben er zaterdag een enorm moederschip waargenomen. Er zijn dan ook spectaculaire beelden opgedoken van deze ufo.

Het fenomeen werd vastgelegd boven het stadsdeel The Bronx. Logisch, vindt Ruben Diaz Jr.. "Als je die hele afstand hebt afgelegd naar de aarde, wil je natuurlijk als eerste The Bronx zien", verklaart hij.

Vele New Yorkers hebben enthousiast gereageerd op het ruimteschip. Ze verwelkomen de buitenaardsen dan ook met open armen. Ook zouden Will Smith en Tommy Lee Jones al onderweg zijn.

Experts zijn bezig met een onderzoek naar het vreemde object, maar ze hebben nog geen verklaring kunnen afleggen. Ted Roe, baas van de National Aviation Reporting Center on Anomalous Phenomena (NARCAP), noemt de ufo levensgevaarlijk voor piloten.

'Nog dagelijks 100 meldingen pgb-problemen'

Nog dagelijks komen er zo'n honderd meldingen van mensen die problemen hebben met de uitbetaling van persoonsgebonden budgetten (pgb). Dat maakte Per Saldo, belangenvereniging voor mensen met een pgb, woensdag bekend.

"Al vier maanden zijn er behoorlijke problemen met de uitbetalingen. Administratief moet er nog heel veel gebeuren", vertelt Cynthia Vogeler, beleidsontwikkelaar bij Per Saldo.

Sinds de Sociale Verzekeringsbank dit jaar het pgb uitkeert, krijgen zorgverleners hun geld veelal niet of te laat. Voorheen kregen mensen het zorggeld vooraf op hun rekening, nu worden zorgverleners achteraf betaald.

Als gevolg van de administratieve chaos hebben duizenden zorgverleners meerdere maanden geen loon gekregen. "Er zijn mensen die hierdoor hun hypotheek niet meer kunnen betalen. En ze kunnen niet terugvallen op een uitkering", zegt Vogeler.

MŁnchen komt met nazimuseum

In München wordt deze week een museum geopend waar de rol die de stad speelde als geboorteplaats van het nazisme centraal staat. De Duitse minister van cultuur Monika Grütters was woensdag vol lof omdat München eindelijk 'de lang vermeden confrontatie aangaat met de speciale rol die de stad speelde'.

De Nationaal-Socialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP) werd in 1920 opgericht in München en in het museum zal de stichting en de opkomst van de partij aan bod komen. Een jaar na de oprichting werd Adolf Hitler de leider van de NSDAP.

Het museum opent donderdag zijn deuren.

Aangifte tegen burgemeester om 'nazimonument'

De antifascistenorganisatie AFVN heeft woensdag aangifte gedaan tegen burgemeester Marnix Bakermans van de gemeente Landerd. De organisatie beschuldigt de Brabantse burgemeester van 'het steunen van de nazi-ideologie', omdat hij eind vorige maand in het plaatsje Schaijk een gedenksteen heeft onthuld ter nagedachtenis aan een Duitse piloot die daar in 1945 neerstortte en omkwam.

Woordvoerder Arthur Graaff liet weten dat hij in zijn woonplaats Naarden naar de politie is gestapt. Ongeveer tien organisaties steunen de aangifte, waaronder het Nederlandse Dachau Comité, de Duitse antifascistenvereniging BvA en Federatief Joods Nederland, een kleine organisatie van de Amsterdamse advocaat Herman Loonstein.

"Het gaat hier om een nazipiloot die in actieve dienst is omgekomen", zegt Graaff. Hij spreekt van een 'nazimonument'. Een woordvoerster van de gemeente Landerd houdt het liever op een 'markeringspunt' en wijst er op dat er ook vijf van zulke stenen in de gemeente liggen voor omgekomen geallieerde vliegers.

Staking bij Haagse trams voor betere cao

Na de ochtendspits rijden volgende week woensdag in Den Haag de tramlijnen 1, 9, 11 en 17 niet. Om 14.00 uur wordt de gewone dienstregeling hervat. Dit heeft FNV Vervoer woensdagmiddag laten weten. De vakbond wil op deze manier druk zetten op de directie wegens de vastgeslopen cao-onderhandelingen.

"Wij hebben geen ruzie met de passagiers", aldus vakbondsbestuurder Jan Heilig. Daarom zorgen de stakers ervoor dat het publiek tijdens de spits geen last heeft van de acties. Ook een vervolgactie op de vrijdag erna bij de technische dienst is publieksvriendelijk.

Knelpunt in het cao-conflict is geld. Volgens Heilig liggen bonden en directie nog meer dan 1 procentpunt uit elkaar wat de loonsverhoging betreft.

Kraanmachinist mag schat houden

De kraanmachinist die anderhalf jaar geleden in Groningen ruim 50.000 euro vond, mag zijn schat van de rechter houden. De machinist ontdekte bij graafwerkzaamheden een weckfles met bankbiljetten. Hij bracht het geld naar de politie, maar die nam het in beslag omdat het om crimineel geld zou gaan.

De kraanmachinist stapte vervolgens naar de rechter. Die meent nu dat de politie niet heeft kunnen aantonen dat het om crimineel geld gaat. Bovendien is er al lang gezocht naar de herkomst. Nu de rechtmatige eigenaar niet op is komen dagen, is het geld voor de gelukkige vinder, zei woensdag de rechter in Groningen.

Gemeente schrapt twee derde van de regels

De gemeente Hollands Kroon schrapt 70 procent van de regels uit de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). De Noord-Hollandse plaats wil 'loslaten en haar inwoners meer ruimte bieden voor creativiteit, initiatief en vrijheid', liet ze woensdag weten.

Het college van burgemeester en wethouders deed eind vorig jaar het voorstel ongeveer 80 procent van de regels te schrappen. De gemeente gaat uit van het principe dat benoemen waarom gedrag tot overlast of ergernis leidt overtuigender is dan het aanspreken op overtreding van regels. Daarom is bijvoorbeeld het verbod op het meenemen van winkelwagens uit de APV geschrapt.

De gemeenteraad van Hollands Kroon heeft 70 procent van de APV-regels geschrapt. De compacte APV bestaat nu uit 39 regels in plaats van de eerdere 132.

Frankrijk trekt meer geld uit voor defensie

De Franse regering verhoogt het budget voor het leger tot 2019 met 3,8 miljard euro om de inzet van militairen in eigen land te blijven bekostigen. Dat heeft president François Hollande woensdag bekendgemaakt. De militairen worden ingezet op luchthavens, treinstations en andere locaties om te waken voor terroristische aanslagen.

Het gaat om zevenduizend militairen die door het hele land worden ingezet. Met het extra geld zal het ministerie van defensie ook 18.500 minder banen hoeven te schrappen, aldus een bron bij de regering. Met de bezuinigingen in de begroting van vorig jaar werd nog uitgegaan van 34.000 banen die verloren zouden gaan.

Examenstunt op Terschelling met NSB-leuzen

De traditionele examenstunt op de scholengemeenschap 't Schylger Jouw in Midsland op Terschelling is woensdag volledig uit de hand gelopen. Een aantal leerlingen had de school beklad met leuzen die verwijzen naar de NSB en concentratiekampen van de nazi's in de Tweede Wereldoorlog.

De school heeft de stunt direct afgeblazen, alle feestelijke activiteiten geschrapt en de leerlingen naar huis gestuurd, aldus directeur Gerrit Schreuder. "Enkele leerlingen zijn veel te ver gegaan. Wij snappen ook niet wat ze heeft bezield. Op school schenken we in de geschiedenislessen veel aandacht aan de oorlog", zegt Schreuder.

De scholieren zijn zelf aan de slag gegaan om de leuzen te verwijderen, maar om alles weg te krijgen moet er waarschijnlijk een professioneel schoonmaakbedrijf komen, aldus de directeur.

Compensatie voor goederenvervoer Betuweroute

Goederenvervoerders die gebruikmaken van de Betuweroute, krijgen een gedeeltelijke compensatie voor de kosten die ze maken door de omleidingsroutes die er zijn tijdens werkzaamheden aan de spoorlijn in Duitsland. Daar wordt de komende zeven jaar een derde spoor richting Oberhausen aangelegd, wat de nodige overlast geeft.

Voor die periode is 20 miljoen euro beschikbaar om goederenvervoerders onder voorwaarden te compenseren. De regeling die daarvoor is bedacht, moet nog wel worden goedgekeurd door de Europese Commissie. Verladers, de bedrijven die lading door vervoerders laat transporteren, kunnen geen compensatie krijgen en moeten de extra kosten zelf ophoesten.

Dat heeft staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) woensdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Compensatie voor goederenvervoer Betuweroute (Foto: Novum)
Compensatie voor goederenvervoer Betuweroute (Foto: Novum)

Karremans en secondanten niet vervolgd

Thom Karremans, oud-commandant van de Nederlandse blauwhelmen in Bosnië, en zijn toenmalige secondanten worden niet vervolgd. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem woensdag bepaald, meldde advocaat Michael Ruperti.

Karremans leidde de Nederlandse militairen (Dutchbat) tijdens de val van de moslimenclave Srebrenica in 1995. Toen werden duizenden moslimmannen vermoord door Bosnische Serviërs. Dutchbat zat in Bosnië om de plaatselijke bevolking te beschermen.

Nabestaanden van drie slachtoffers van dat bloedbad vinden dat Karremans medeplichtig is aan moord, oorlogsmisdaden en genocide. Ze spanden daarom een procedure bij het hof aan. Ze wilden dat het hof alsnog opdracht aan het Openbaar Ministerie zou geven om Karremans, zijn toenmalig rechterhand Rob Franken en adjudant Berend Oosterveen in Nederland te laten berechten.

Bach: "AustraliŽ kansrijk voor Spelen 2028"

IOC-voorzitter Thomas Bach denkt dat een Australische kandidatuur voor de organisatie van de Olympische Spelen van 2028 kansrijk zou zijn. Dat zei Bach woensdag in een persconferentie.

Eerder deze maand schaarde het Australisch Olympisch Comité zich achter een plan om de Spelen van 2028 naar de stad Brisbane te halen. "Zo'n initiatief zou heel veel steun krijgen, en een goede kans maken", aldus Bach, die het voorstel al met de Australische premier Tony Abbott besproken heeft.

Ondanks zijn enthousiasme voor het plan, wil Bach niet dat de Australiërs de organisatie in de schoot geworpen krijgen. "Ik heb Abbott gezegd dat ik hoop dat er goede concurrenten opstaan. Want daar houdt Australië van: sterke tegenstanders, die het uiteindelijk kan verslaan."

Giant-Alpecin rekent op Mezgec in Giro

Wielerploeg Giant-Alpecin heeft de ploeg die op 9 mei vertrekt in de Giro d'Italia gebouwd rond Luka Mezgec. De Sloveense sprinter won vorig jaar een rit in de Giro en krijgt een aantal renners mee die hem in de massasprints moeten kunnen helpen. De ploeg bestaat verder uit aanvallers en telt geen specifieke klassementsrenner.

Tot de kanshebbers op een ritzege rekent de ploeg de Duitser Simon Geschke en de Zweed Tobias Ludvigsson van wie ook een en ander wordt verwacht in de lange individuele tijdrit. Om Mezgec goed te positioneren zijn met name Tom Veelers, de enige Nederlander in de ploeg, de Duitser Nikias Arndt en de Belg Bert De Backer geselecteerd. De Amerikanen Chad Haga en Caleb Fairly debuteren in de Giro. De ploeg wordt gecompleteerd door de Chinees Ji Cheng.

Berlusconi in gesprek over verkoop AC Milan

Silvio Berlusconi gaat woensdag in gesprek over de gedeeltelijke verkoop van voetbalclub AC Milan, waarvan hij de eigenaar is. Dat meldt een bron uit de omgeving van de Italiaanse ex-premier.

Onderhandelingspartner van Berlusconi is de Thaise zakenman Bee Taechaubol, die in februari al in verband werd gebracht met de Serie A-club. Volgens de bron is het overleg 'heel belangrijk', maar worden er nog geen knopen doorgehakt.

Het Italiaanse financiële dagblad Sole 24 Ore schreef woensdag dat Taechaubol van plan is een bod van 500 miljoen euro uit te brengen op AC Milan. De Thai zou in ruil voor dat bedrag voor 51 procent eigenaar van de voetbalclub worden.

Dodental Nepal boven 5000

Het dodental van de aardbeving in Nepal is de vijfduizend gepasseerd. Dat heeft de politie in Nepal woensdag bekendgemaakt. Meer dan tienduizend mensen raakten gewond door de natuurramp van zaterdag.

Tot dusver zijn er 5093 slachtoffers geteld. Volgens de Verenigde Naties zijn in totaal 8,1 miljoen op een of andere manier geraakt door de beving. Dat is ruim een kwart van de totale bevolking. Ondertussen hebben 1,4 miljoen mensen in Nepal voedselhulp nodig, maar door de enorme verwoesting is het lastig hulpgoederen op de juiste plaatsen te krijgen. Vooral meer afgelegen delen van het land zijn door aardverschuivingen lastig te bereiken, aldus Geoff Pinnock van het Wereldvoedselprogramma. "Dat gaat niet van de ene op de andere dag."

Zo'n tweehonderd mensen blokkeerden woensdag het verkeer in de hoofdstad Kathmandu om te protesteren tegen het in hun ogen lage tempo waarmee hulpgoederen worden afgeleverd. De politie greep in. Er werd over en weer geduwd en getrokken, maar niemand werd gearresteerd.

Een van de betogers zei nog helemaal geen hulp te hebben gekregen. "We hebben honger en we hebben nog niks te drinken gekregen. We kunnen niet slapen. Ik heb een kind van 7 dat in de openlucht slaapt. Het wordt koud en mensen beginnen longontstekingen te krijgen."

Minder omzet voor Sanoma

Sanoma heeft het eerste kwartaal 13,3 procent minder omzet behaald tot 380 miljoen euro. In de eerste drie maanden van 2014 haalde het Finse mediabedrijf nog een omzet van ruim 438 miljoen euro. Dit maakte het bedrijf, in Nederland eigenaar van onder meer de televisiezenders van SBS en tijdschriften als Libelle en Donald Duck, woensdag bekend.

Ook het bedrijfsresultaat daalde exclusief incidentele posten tot een verlies van 19,9 miljoen euro. Het verlies in hetzelfde kwartaal een jaar eerder bedroeg 4 miljoen euro. Sanoma verwacht dat de omzetontwikkeling van de groep over het hele jaar zal uitkomen rond het niveau van 2014. Deze daalde toen met 3,7 procent. De operationele winstmarge wordt geschat op of boven niveau vorig jaar, namelijk 6,2 procent van de netto-omzet.

'Voeg vmbo en havo samen'

De havo en de twee hoogste niveaus van het vmbo moeten samengevoegd worden tot één opleiding van vijf jaar. Op die manier worden scholieren langer en beter voorbereid op hun vervolgopleiding. De MBO Raad, de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO) en de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) pleiten voor dit 'voorbereidend beroepsonderwijs' in een woensdag gepubliceerd manifest. Zij hopen dat deze zeer grote onderwijshervorming over tien jaar is doorgevoerd.

De huidige vmbo- en havoleerlingen komen in de nieuwe opzet allemaal bij elkaar in dezelfde klas, maar de examens zijn op verschillende niveaus. Na de vijfjarige middelbare schoolopleiding, kan de leerling naar het mbo of het hbo. Het onderwijs op de twee laagste niveaus van het vmbo en op het vwo blijft zoals het nu is.

'Voeg vmbo en havo samen' (Foto: Novum)
'Voeg vmbo en havo samen' (Foto: Novum)

Procedure toekennen lintje onder de loep

De Kanselarij der Nederlandse Orden onderzoekt samen met de gemeente Utrecht en de ministeries of de procedure voor het toekennen van een lintje aangepast moet worden. In Utrecht kreeg een journalist van het tv-programma RamBam vrijdag een lintje voor verzonnen verdiensten. Dat is volgens burgemeester Jan van Zanen van Utrecht nooit eerder in Nederland gebeurd.

Dat schrijft Van Zanen woensdag in een brief aan de raad. Volgens Van Zanen is de gebruikelijke, uitgebreide procedure gevolgd toen voor Michel Simons (62) een lintje werd aangevraagd. "De procedure berust ook op vertrouwen. Er was geen vermoeden van een oneigenlijke uitreiking."

Rafael wil trouwen met Sabia

Rafael van der Vaart wil niks liever dan trouwen met zijn vriendin Sabia Engizek. "We willen en we gaan trouwen. Sabia wordt mijn vrouw", vertelt de voetballer aan Story.

Details wil Van der Vaart niet kwijt over zijn aanstaande huwelijk. "Het hoe of wat houden Sabia en ik voor onszelf. We zijn heel erg gelukkig en willen samen oud worden", aldus de ex-man van Sylvie Meis.

Onlangs gingen er geruchten dat Rafael, die nu nog in Hamburg voetbalt, misschien naar Qatar zou vetrekken om daar te gaan spelen. In dat geval hadden de voetballer en zijn vriendin moeten trouwen, maar volgens Rafael klopt er helemaal niks van dit gerucht. "Als je contract niet wordt verlengd dan komt de geruchtenmachine altijd op gang. Er wordt gespeculeerd over transfers naar allerlei mogelijke clubs, zo werkt dat nu eenmaal in de voetballerij", aldus de sportman. De verhalen over Qatar zijn volgens hem uit de lucht gegrepen. "Ik ga absoluut níet naar Qatar."

Waar van der Vaart wel gaat voetballen, weet hij nog niet. "Ik weet alleen dat het binnen Europa moet zijn, en niet te ver van Duitsland. Mijn zoon Damián woont in Hamburg en ik wil niet duizenden kilometers bij hem vandaan wonen, hooguit op één of twee uur vliegen afstand."

Helft jongeren actief als vrijwilliger

Bijna de helft van de Nederlandse jongeren tussen de 15 en 25 jaar heeft het afgelopen jaar vrijwilligerswerk gedaan. Dat blijkt uit CBS-onderzoek voor de Landelijke Jeugdmonitor dat woensdag werd uitgebracht.

De monitor meet in hoevere jongeren participeren in de maatschappij. In het onderzoek komt naar voren dat mannen en vrouwen evenveel vrijwilligerswerk doen. Bijna de helft van de ondervraagden zette zich in 2014 ministens een keer in als vrijwilliger. Tussen mannen en vrouwen zit wel een verschil in de aard van die werkzaamheden. Jonge mannen zetten zich vaak in voor een sportvereniging (25 procent). Onder de jonge vrouwen ligt dat percentage met 17 procent beduidend lager.

Peugeot CitroŽn boekt hogere omzet

Het Franse autoconcern PSA Peugeot Citroën heeft in het eerste kwartaal een hogere omzet behaald, geholpen door een stijgende verkoop in China. Dat maakte de op één na grootste autofabrikant van Europa woensdag bekend.

De omzet klom met 4,6 procent in vergelijking met een jaar eerder tot 13,7 miljard euro. Peugeot werkt in China samen met Dongfeng Motor. China is nu een grotere markt voor het autoconcern dan de Franse thuismarkt. Peugeot en Dongfeng willen de jaarlijkse verkoop in het land en andere Aziatische markten verdubbelen tot 1,5 miljoen auto's in 2020.

Peugeot Citroën boekt hogere omzet (Foto: Novum)
Peugeot Citroën boekt hogere omzet (Foto: Novum)

BBC komt met dramakanaal in Nederland

De BBC komt in Nederland met een televisiekanaal voor Brits drama. Op het kanaal BBC First zijn series te zien als Wolf Hall, Silent Witness, The Musketeers en Last Tango in Halifax. Alle programma's zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling, liet de zender woensdag weten.

BBC First is vanaf 16 mei gratis te zien bij KPN, voor iedereen die interactieve televisie heeft. Uitbreiding met andere aanbieders staat op stapel. Nederland is het eerste niet-Engelstalige land waar de BBC zijn televisiekanaal voor drama introduceert.

"Nederland is een belangrijke markt voor ons", zegt Paul Dempsey, die bij verantwoordelijk is voor de lancering van het dramakanaal. De programma's van de 'gewone' BBC worden in ons land al goed bekeken.

Het kanaal is een onderdeel van BBC Worldwide, de commerciële tak van de Britse staatsomroep. De introductie van de Nederlandse versie is een van de stappen die BBC Worldwide onderneemt om wereldwijd een publiek te bereiken. Het is al te zien in Australië.

Motorcoureur MŠrquez rijdt in Jerez

Motorcoureur Marc Márquez start zondag in de Grand Prix van Spanje. De regerend wereldkampioen brak zaterdag bij een trainingsongeval zijn linkerpink, maar die blessure verhindert zijn deelname aan de race in Jerez niet.

"De operatie aan mijn vinger is goed verlopen", meldt Márquez op zijn weblog. "Na vanmorgen medisch te zijn gekeurd, kan ik op weg naar Jerez." Márquez' deelname is goed nieuws voor zijn Repsol Honda-team, dat zijn eveneens geblesseerde rijder Dani Pedrosa al een paar wedstrijden moet missen.

Márquez, die naast vorig seizoen ook in 2013 al de wereldtitel in de MotoGP-klasse veroverde, staat na drie races vijfde in de WK-stand. De Spanjaard won eerder deze maand de Grand Prix van Amerika.

Audi en Porsche stuwen winst Volkswagen

Het Duitse autoconcern Volkswagen heeft in het eerste kwartaal een hogere winst en omzet behaald, onder meer dankzij groei bij de dochtermerken Audi en Porsche. Dat maakte de grootste autofabrikant van Europa woensdag bekend.

De nettowinst ging met 19 procent omhoog tot 2,9 miljard euro en de omzet steeg met 10 procent naar bijna 53 miljard euro ten opzichte van een jaar geleden. Volkswagen kon ook profiteren van kostenbesparingen en gunstige wisselkoerseffecten. Volgens bestuursvoorzitter Martin Winterkorn blijft Volkswagen op koers liggen, ondanks tegenwind.

Afgelopen weekeinde werd nog bekend dat president-commissaris Ferdinand Piëch van Volkswagen zijn functie per direct heeft neergelegd. Piëch nam dat besluit na een verloren machtsstrijd met Winterkorn.

Porsche en Audi stuwen winst Volkswagen (Foto: Novum)
Porsche en Audi stuwen winst Volkswagen (Foto: Novum)

'Kinderen vaak met hun voet tussen de spaken'

Elk jaar komen 2300 kinderen tussen de een en zes jaar met hun voet tussen de spaken. De ongelukken gebeuren bij kinderen die achterop de fiets zitten. Ruim een op de drie kinderen breekt daarbij een bot. Uit onderzoek van onder meer VeiligheidNL blijkt dat ruim 50 procent van de fietsen van de ouders geen goede spaakafscherming heeft. Vooral kinderen van drie, vier of vijf jaar lopen risico.

Bij ouders die een oud fietsstoeltje hebben gemonteerd, is het risico nog groter. Fietsstoeltjes zijn pas sinds 2004 standaard voorzien van spaakafscherming. Veel ouders denken dat hun kind wel veilig achterop zit. Maar het blijkt dat 8 procent van de fietsstoeltjes niet goed is gemonteerd, 27 procent van de gordels niet correct is bevestigd en in ruim 60 procent van de gevallen is het voetriempje foutief vastgemaakt.

Homo's weigeren als bloeddonor mag

Homo's permanent weigeren als bloeddonor mag onder voorwaarden. Dat stelt het Europees Hof van Justitie woensdag. Europese landen moeten dan echter wel onder meer aantonen dat deze mannen een groot risico hebben om bijvoorbeeld hiv op te lopen.

In 2009 stapte een Fransman naar de rechter omdat hij was geweigerd als bloeddonor op grond van zijn seksuele relatie met een man. Frankrijk sluit homo's uit bij bloeddonaties.

Het hof stelt nu dat de Franse rechter onder meer moet nagaan of het hoger risico voor homo's op het krijgen van door bloed overdraagbare infectieziektes en ziekteverwekkers zoals hiv nog steeds bestaat in Frankrijk. Ook moet worden gekeken of er minder belastende technieken bestaan die toch de veiligheid en gezondheid van de ontvanger garanderen.

Twee Nederlandse tafeltennisters naar beste 32 op WK

Het WK tafeltennis in het Chinese Suzhou kent bij het vrouwenenkelspel nog twee Nederlandse deelneemsters. Li Jie en Li Jiao wonnen hun partij in de tweede ronde, voor Britt Eerland strandde het schip daar.

Eerland moest het opnemen tegen Tie Yana uit Hong Kong, de voormalige nummer drie van de wereld. De talentvolle Eerland, zelf 88e van de wereld, begon sterk door de eerste game met 11-9 te winnen. Daarna liet ze echter veel kansen liggen om meer games te winnen, waar Tie gebruik van maakte. Na 11-13, 7-11, 10-12, 10-12 was het klaar voor Eerland. 

Li Jie had aanzienlijk minder moeite met de Spaanse Galina Dvorak. De Nederlandse begon zeer simpel, kreeg het daarna iets lastiger maar kende op de tweede game na geen moment serieuze problemen met Dvorak: 11-2, 15-13, 11-8, 11-6. Jiao moest tegen de Fraçaise Xian Yifang één game inleveren en won met 4-1: 11-5, 12-10, 6-11, 11-8, 11-9. 

In de derde ronde neemt Jie het donderdag op tegen Doo Hoi-kem uit Hong Kong, de nummer 14 van de wereldranglijst, waarop Jie op de 27e plek staat. Jiao, de mondiale nummer 38, kent een bijzonder zware opgave. Zij gaat strijden tegen de Chinese Liu Shiwen, de nummer twee van de wereld. Liu haalde twee keer de halve finale van het WK en schopte het in 2013 zelfs tot de finale. Naast vele medailles met het Chinese team won Liu vorig jaar goud op de Asian Games in het enkelspel.

Pc-versie Black Ops III krijgt dedicated servers

Ontwikkelaar Treyarch heeft bevestigd dat de nieuwste Call of Duty-game, Black Ops III, gebruik zal maken van dedicated servers. Voor de goede orde gaat het hier alleen om de pc-versie en geldt het alleen voor ranked matches.

Afgelopen zondag liet Treyarch het publiek voor het eerst kennismaken met Black Ops III. De game legt net als het vorige deel de nadruk op futuristische oorlogsvoering met behulp van bionische lichaam-upgrades. 

Dat Black Ops III dedicated servers krijgt is geen verrassing. De vorige twee Black Ops-delen maakten hier ook gebruik van. Ook is de FOV(field of view)-slider uit de twee voorgenoemde games terug. Call of Duty: Black Ops III komt 6 november uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Ecall verplicht vanaf 2018

Het Europees Parlement (EP) heeft, in al haar wijsheid, besloten om het ecall systeem voor nieuwe personenauto's per 31 maart 2018 te verplichten. Ecall is een alarmeringssysteem welke automatisch contact legt met het alarmnummer 112 bij een ernstig ongeval.

Afgelopen maart hadden de Europese lidstaten al ingestemd met het verplichten van ecall per maart 2018. Nu het EP deze beslissing heeft overgenomen, is de verplichting een feit geworden. Ook voor bussen en vrachtwagens zal de verplichting gaan gelden, zij het drie jaar later. De kosten voor het systeem bedragen ongeveer 100 euro.

De EU belooft haar burgers dat de privacy van de automobilisten niet geschonden zal worden. De ecall data mag namelijk (nog?) niet verkocht worden door de hulpverleners. Ook moeten fabrikanten beloven dat alle verzamelde data verwijderd zal worden. Hopelijk zullen ze dit niet vergeten te doen. Verder wordt er (vooralsnog?) alleen 'basisinformatie' verzameld. Deze informatie kan gaan over het type voertuig, brandstof, tijd en locatie van het ongeluk.

Of de opsporingsdiensten wel of geen toegang krijgen tot deze data, is momenteel nog onbekend.

Verkerk maakt rentree op judomat

Judoka Marhinde Verkerk keert zondag terug op de wedstrijdmat. Verkerk doet mee aan de Grand Prix in Zagreb. De 29-jarige Rotterdamse scheurde vorig jaar juli haar linkerkruisband af, waardoor ze negen maanden uit de roulatie was.

"Ik vind het spannend om na lange tijd de mat weer op te gaan. Ik heb zin om me te meten met de rest", aldus Verkerk. Haar hoofddoel blijft het olympisch toernooi in Rio de Janeiro in 2016, waarvoor ze door de kwetsuur het eerste deel van de kwalificatie heeft moeten missen. "Dit weekend weet ik meteen waar ik sta, en hoe we de route naar Rio verder moeten uitstippelen."

In 2012 greep Verkerk op de Spelen in Londen net naast het brons. Succes had ze wel in 2009, toen ze in haar thuisstad wereldkampioen werd in de categorie tot 78 kilo. In 2013 pakte ze op het WK de zilveren plak.

Opgewonden Pacquiao stelt fans gerust

Bokser Manny Pacquiao heeft in de aanloop naar het topduel met de favoriete Floyd Mayweather in Las Vegas zijn vele fans gerustgesteld. "Ik houd ervan om de underdog te zijn", verzekerde de 36-jarige Filipijn, die wereldtitels in acht verschillende gewichtsklassen veroverde. "Ik ben niet nerveus, ik voel me juist opgewonden. Ik heb zaterdag iets te bewijzen. En dat ga ik doen. Mijn focus en mijn killersinstinct zijn aanwezig. Dus mijn supporters hoeven zich geen zorgen te maken. Blijf rustig, ik ga het gevecht winnen."

Pacquiao houdt waarschijnlijk meer dan 100 miljoen dollar (circa 90 miljoen euro) over aan de tweekamp met Mayweather, die in 47 partijen nog ongeslagen is. De boksgage voor de 38-jarige Amerikaan wordt op ruim 120 miljoen dollar geschat.

Beide boksers ontliepen elkaar dinsdag in Las Vegas (lokale tijd) tijdens presentaties voor publiek en pers ('Grand Arrival'). "Hij had hier moeten zijn", sneerde Mayweather, die in de MGM Grand Garden Arena een grootse show verzorgde. "Dat was wel zo professioneel van hem geweest."

PSV en FC Oss rond over doelman Koopmans

PSV en FC Oss hebben een akkoord bereikt over de overgang van doelman Luuk Koopmans naar de landskampioen uit Eindhoven. De 21-jarige keeper moet persoonlijk nog overeenstemming bereiken over een contract. De onderhandelingen daarover zijn inmiddels begonnen, zo meldde FC Oss woensdag.

Koopmans heeft nog een contract tot medio 2016 bij de eerstedivisieclub. Hij is bezig aan zijn derde seizoen bij FC Oss. Koopmans wordt als een groot talent gezien.

Directeur Peter Bijvelds van FC Oss gunt Koopmans zijn promotie naar PSV van harte. "Het is een groot compliment voor Luuk zelf en voor onze club dat hij deze overstap gaat maken. PSV is natuurlijk een absolute topclub in het Nederlandse profvoetbal. Wij zijn verheugd dat een Osse jongen deze stap gaat maken"

VN noemt executies IndonesiŽ onbegrijpelijk

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties heeft geen goed woord over voor de executie van acht gevangenen in Indonesië. Een woordvoerder noemde de terechtstellingen die dinsdagnacht werden uitgevoerd 'onbegrijpelijk'.

De acht terechtgestelden waren allen veroordeeld voor drugsmisdaden. Indonesië vraagt zelf wel genade als zijn burgers in andere landen ter dood worden veroordeeld en 'het is daarom onbegrijpelijk waarom het zelf geen clementie verleent voor minder ernstige misdaden', zei woordvoerder Rupert Colville. "Het is enorm betreurenswaardig, enorm droevig dat deze mensen het leven is ontnomen."

Twee Australiërs, vier Nigerianen, een Braziliaan en een Indonesiër werden iets na middernacht geëxecuteerd. Het vonnis werd voltrokken door een vuurpeloton.

International Iran geschorst na slaan fan

De Iraanse voetbalinternational Mohammad Reza Khanzadeh is voor negen maanden geschorst wegens het slaan van een supporter in Qatar. Dat gebeurde vorige week na de met 0-3 verloren wedstrijd van zijn club Persepolis tegen Lekhwiya in de Aziatische Champions League. Het incident werd op videobeelden vastgelegd.

De boze verdediger werd na het handgemeen door een official van de club snel naar de spelersbus gedirigeerd. De 23-jarige speler gaat in beroep tegen zijn langdurige uitsluiting.

Uytdehaage stapt in marathonschaatsen

Tweevoudig olympisch kampioen Jochem Uytdehaage (38) stapt in het marathonschaatsen. Hij is één van drijvende krachten achter de nieuwe ploeg Skate4AIR, die in het nieuwe seizoen in de Topdivisie van start zal gaan. Peter van de Pol, Swen Faber en Axel Koopman zullen in elk geval voor het team gaan rijden. Met andere kandidaten zijn gesprekken aan de gang.

Het is de bedoeling dat Skate4AIR in de toekomst ook in de eerste divisie zal gaan uitkomen. Daarvoor is nog wel steun nodig van andere partners. "We zijn op zoek naar rijders die in ons plaatje passen, die leergierig zijn en bereid zijn om hun kennis te delen binnen de ploeg", liet Uytdehaage weten.

Houston Rockets gaat door in NBA

Voor de eerste keer in zes jaar heeft het basketbalteam van de Houston Rockets de tweede ronde bereikt in de play-offs van de Western Conference in de NBA. De ploeg uit Texas schakelde dinsdagavond (lokale tijd) voor eigen publiek de Dallas Mavericks uit. De thuisclub zegevierde met 103-94. Daarmee kwam de eindstand in de best-of-seven serie op 4-1. Na de winst van de titel in 2011 haalden de Mavericks niet één keer de volgende ronde meer in de play-offs.

James Harden was met 28 punten de topscorer bij de Rockets. Terrence Jones was vooral in het vierde en laatste kwart op dreef bij de thuisploeg. Hij nam in de eindfase tien punten voor zijn rekening en eindigde daarmee op vijftien punten. Ook Dwight Howard (achttien punten, negentien rebounds) en Josh Smith (twintig punten, acht rebounds) hadden een flink aandeel in de beslissende zege.

De San Antonio Spurs hebben een 3-2 voorsprong genomen in het duel met de Los Angeles Clippers. In LA zegevierden de Spurs met 111-107, waardoor de ze serie in eigen huis kunnen beslissen.

Wigan Athletic opnieuw gedegradeerd

Amper twee jaar na de sensationele eindzege in de FA Cup is Wigan Athletic afgedaald naar het derde profniveau in het Engelse voetbal. Door de winst van Rotherham United tegen Reading (2-1) is de tweede degradatie in drie seizoenen voor de eenmalige topclub een feit. Wigan schreef in 2013 historie door Manchester City op Wembley in de bekerfinale te verslaan.

Kort daarna degradeerde de ploeg van de toenmalige trainer Roberto Martinez echter ook naar de Championship. Nooit eerder kwam een dergelijke combinatie van hoogte- en dieptepunt in één seizoen voor in het Engelse voetbal.

Na het vertrek van Martinez in de zomer van 2013 naar Everton versleet eigenaar Dave Whelan een handvol trainers. Aan een nieuwe degradatie, onder coach Gary Caldwell, viel echter dit seizoen niet te ontkomen.

Mooie studente naakt uit protest

Monika Rostvold heeft een opmerkelijke manier gevonden om de strijd aan te gaan tegen de seksualisering van het vrouwelijk lichaam. De mooie studente is naakt op de trap van Texas State University gaan zitten.

Volgens de 22-jarige blondine worden studentes steeds meer gezien als een lustobject. Daarom is de feministe ten strijde gegaan tegen vieze mannetjes. En hoe kan dat nu beter dan je naakte lichaam in de strijd te werpen?

Omdat Texas zo preuts is als Staphorst, ging Monika natuurlijk niet geheel naakt. Ze had namelijk een vleeskleurige onderbroek aan. Haar tepels waren keurig afgeplakt, dus daar ook niks te zien.

"Ik had even de wetgeving over naaktheid in het openbaar gelezen", verklaart de studente Kunst. "Zolang ik maar mijn tepels bedekte was er geen probleem. Eigenlijk wilde ik volledig naakt gaan maar ik heb het gevoel dat mijn boodschap nu ook wel overgekomen is."

"Ik heb een mooi en natuurlijk lichaam en dat is wat het verondersteld is te zijn, meer niet. Ik probeer gewoon om het niet langer als een seksobject te laten beschouwen." Uiteindelijk bleef de heldin drie kwartier op de trap zitten. Pogingen van andere studenten om haar weer aan te kleden, haalden gelukkig niets uit.

'Sfeer in rampgebied steeds grimmiger'

Dekzeilen tegen de regen, medicijnen en drinkwater. Daar is momenteel de meeste behoefte aan in het door de aardbeving getroffen Nepal. De nood onder de bevolking loopt dusdanig hoog op dat de sfeer steeds grimmiger wordt en er een ware run ontstaat op de schaarse hulpmiddelen die voorradig zijn. Dat zegt de Nederlandse hulpverlener Merlijn Stoffels van het Rode Kruis tegen het ANP.

Stoffels maakt deel uit van een team van het Internationale Rode Kruis dat de vraag naar de meest urgente hulpmiddelen inventariseert. "Met name in Kathmandu, waar duizenden mensen op straat leven, begint langzaamaan een agressieve sfeer te ontstaan door de heersende tekorten.'' In de stad is met name gebrek aan dekzeilen die bescherming bieden tegen de regenbuien.

Het Rode Kruis moet, door gebrekkige communicatie in het land, grote moeite doen om een totaalbeeld van de omstandigheden te krijgen. Stoffels: "Er zijn zeventig districten door de aardbeving getroffen. Momenteel krijgen we slechts contact met vijftig van die gebieden. Het is bijzonder moeilijk de overige delen te bereiken.''

Duizenden Nepalezen verlaten Kathmandu in de hoop dat de situatie in de gebieden buiten de stad beter is. Het Rode Kruis heeft de handen vol met het aanleggen van tijdelijke voorzieningen om drinkwater te zuiveren op plekken waar de vluchtelingen neerstrijken. De organisatie laat zo snel mogelijk een opblaasbaar noodhospitaal invliegen met ongeveer zestig bedden om ook in deze gebieden medische hulp te kunnen bieden.

Bijna 60.000 aanmeldingen voor universiteiten

Bijna 60.000 aankomend studenten hebben zich tot nu toe aangemeld voor een bacheloropleiding aan een universiteit. Dat meldde de vereniging van universiteiten VSNU woensdag. Aankomend studenten hebben tot vrijdag, 1 mei, om zich aan te melden. Deze termijn is sinds vorig jaar vervroegd. Voor 1 oktober moet de definitieve inschrijving plaatsvinden.

Uit de meest actuele cijfers van de Vereniging Hogescholen blijkt dat ruim 84.000 scholieren zich tot nu toe hebben aangemeld bij een hogeschool. Het uiteindelijke aantal studenten zal waarschijnlijk iets lager uitvallen, omdat scholieren zich voor meerdere studies kunnen aanmelden en er ook nog scholieren zakken voor hun eindexamen.

Kansen voor Philips in Emmen

Er zijn goede kansen dat de armaturenfabriek van Philips Lighting in Emmen verder kan met een nieuwe eigenaar. Er zijn meerdere serieuze overnamekandidaten, meldde voormalig VNO-voorzitter Bernard Wientjes woensdag. Hij leidt een onderzoek naar mogelijkheden om de fabriek open te houden.

Philips wil de vestiging in Emmen eind 2016 sluiten. Daardoor dreigen 240 mensen hun baan te verliezen. Volgens de Drentse Friese commissaris van de koning Jacques Tichelaar, die het initiatief tot het onderzoek nam, is Zuidoost-Drenthe 'een broze en kwetsbare regio waar al zware klappen vallen'.

Wientjes bracht woensdag verslag uit aan Tichelaar en de directie van Philips Benelux. Hij concludeert dat het voortbestaan van de fabriek onder een andere vlag haalbaar is. Philips heeft toegezegd daar serieus naar te kijken.

Advocaat die rechercheur sukkel noemde vrijuit

Advocaat Erik Thomas heeft een principezaak over het mompelen van 'sukkel' tegen een rechercheur alsnog gewonnen. De raadsman uit Breda werd in eerste aanleg nog veroordeeld voor belediging, maar het hof in Den Bosch sprak hem woensdag vrij.

De financieel rechercheur deed in 2009 aangifte tegen de advocaat, omdat die tijdens een moeizaam verhoor 'sukkel' had verzucht. Toen de rechercheur hem vroeg wat hij had gezegd, herhaalde hij het woord. De rechtbank gaf Thomas geen straf, maar veroordeelde hem wel tot het betalen van 75 euro schadevergoeding aan de rechercheur. Daar legde hij zich niet bij neer.

'Ik laat me niet in een hoekje zetten', zei de advocaat destijds. Het hof geeft hem nu gelijk. Hoewel het woord sukkel volgens de rechters op zich wel beledigend is, achten ze niet bewezen dat het in dit geval ook beledigend was bedoeld. Daarom gaat de veroordeling van tafel.

Rechtbanken niet gedupeerd door politie-actie

De staking woensdag van de parketpolitie bij de rechtbank in Breda heeft geen grote gevolgen voor de rechtszaken. De rechtbank in Breda heeft maatregelen genomen zodat lopende zaken geen grote hinder ondervinden van de cao-acties. Rechtszaken vallen niet uit en er is geen vertraging, meldden de rechtbanken woensdag.

Hetzelfde geldt voor de staking donderdag bij de rechtbanken in Leeuwarden en vrijdag in Alkmaar. De acties duren van 13.00 tot 15.00 uur. De politiemedewerkers van de afdeling arrestantenzaken vervoeren dan geen arrestanten van de wachtkamer naar de zittingszaal.

Sofie van den Enk naar school

Sofie van den Enk gaat vrijdag weer naar school. Op het Corderius College in Amersfoort woont de presentatrice de actiedag bij van Edukans Going Global.

Sofie geeft het startschot van de dansmarathon en doet mee aan de babathon (een basketbalmarathon) en praat mee over mikrokrediet-acties.

In februari dit jaar gingen 43 middelbare scholieren met Edukans op reis naar Ethiopië en verdiepten zich daar in onderwijs, kindhuwelijken en gezondheidsvraagstukken. Sofie haalde ze als kersverse ambassadeur van Edukans op van Schiphol. Sindsdien voeren de 36 deelnemende scholen actie voor de projecten die in Ethiopië zijn bezocht.

Edukans sluit de actieperiode op 3 juni af met een bedankconcert van Nick & Simon dat Sofie zal presenteren.

Friese boeren krijgen lening na muizenplaag

Boeren in Friesland die zwaar zijn getroffen door de muizenplaag, kunnen bij de provincie aankloppen voor een lening om de schade aan het grasland te herstellen en extra voer bij te kopen voor het vee. De Europese Commissie (EC) heeft daarvoor toestemming gegeven, meldde de provincie woensdag.

Zo'n 750 veehouders zijn de afgelopen winter gedupeerd door de knaagdiertjes, die duizenden hectares grasland kapot hebben gevreten. Veel boeren kunnen niet voor extra krediet bij hun bank aankloppen en dreigen failliet te gaan. De provincie hoopt dat met een lening te voorkomen, maar moest eerst toestemming hebben van Brussel. De EC heeft nu geconcludeerd dat er geen sprake is van ongeoorloofde staatssteun en heeft groen licht gegeven.

De provincie heeft in totaal 10 miljoen euro beschikbaar gesteld. Veehouders kunnen tot een bedrag van 120.000 euro lenen.

Griekse minister Varoufakis belaagd in Athene

De Griekse minister van financiën Yanis Varoufakis is naar eigen zeggen belaagd door anarchisten toen hij met zijn vrouw zat te dineren in een restaurant.

De minister zat dinsdagavond te dineren in Exarhia, een wijk in Athene die populair is onder extreemlinkse activisten en anarchisten, toen een groep gemaskerde mensen het restaurant instormde. Ze eisten dat Varoufakis ophoepelde en gooien glazen naar de minister en diens vrouw.

Toen sommige van de onruststokers op Varoufakis afliepen omarmde diens vrouw hem, zodat ze de minister niet konden pakken zonder eerst zijn vrouw te raken.

Varoufakis zei dat hij in gesprek is gegaan met de anarchisten en dat die uiteindelijk kalmeerden. "Dit was geen georganiseerde actie", aldus de minister.

Jonge overvallertjes in de kraag gevat

Twee jochies van 12 en 13 jaar uit Amsterdam zitten vast op verdenking van betrokkenheid bij een gewapende overval op een snackbar in de stad. Kort na de overval op 4 april werd de jongste verdachte al in de kraag gevat door omstanders. Dinsdag kon de politie de tweede overvaller aanhouden.

Begin april stapten enkele jongens een snackbar aan de Meteorenweg binnen en bedreigden de eigenaar met een mes. De overvallers eisten geld. Na een greep in de kas renden ze de zaak uit. Omstanders kregen een van de verdachten te pakken en brachten hem terug naar de snackbar. Daar hield de politie hem aan.

Het onderzoek naar de overval loopt nog en de politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Kabinet vreest nieuwe nabetaling aan Brussel

Het kabinet houdt rekening met een nieuwe nabetaling aan de Europese Unie. Omdat uit nieuwe berekeningen blijkt dat onze economie in 2011 en 2012 groter was dan gedacht, krijgt Nederland mogelijk een naheffing van 200 miljoen euro. Dat blijkt uit een brief van de ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Henk Kamp (Economische Zaken).

Hoe hoog de naheffing wordt is ook afhankelijk van de ontwikkelingen in andere EU-lidstaten. Het precieze bedrag wordt in het najaar bekend.

Afgelopen najaar had het kabinet ook te maken met een naheffing vanuit Brussel van netto 642 miljoen euro. Dijsselbloem betaalde die nog voor het einde van het jaar.

"Geen Formule 1-race in maart 2016"

Melbourne houdt traditioneel de eerste Formule 1-race van het seizoen in het midden van maart. Dit is zo sinds 1996, alleen onderbroken door de seizoenen 2006 en 2010. Komend seizoen zal de race echter plaatsvinden op 3 april.

Dit zou echter niet ten koste gaan van de status van de Australische Grand Prix als eerste race van het seizoen, maar van de tijd die de teams hebben tussen verschillende races, meldt Autosport.com. Er zit nu een gat van drie weken tussen de Grand Prix van Bahrein en die van Spanje, maar in de nieuwe kalender zouden dit soort gaten niet langer de bedoeling zijn.

Volgens algemeen directeur van de Australische Grand Prix Andrew Westcott is de verschuiving gunstig omdat een vroegere starttijd daardoor tot de mogelijkheden behoort. Er is echter nog geen officiele verklaring voor de verplaatsing, aldus Autosport.com.

Het zou voor het eerst sinds jaren kunnen zijn dat het seizoen niet in maart start. De Grote Prijs van Australie werd sinds 1996 altijd in maart verreden, met uitzondering van 2006, maar toen was de seizoensstart in Bahrein wel in maart. Van 1989 tot 1995 was de seizoensstart ook in maart, maar dan in Brazilie, Zuid-Afrika of de Verenigde Staten. In 1988 startte het seizoen ook in april.

Tafeltennister Jie verrast opnieuw op WK

Tafeltennister Li Jie heeft op het WK in het Chinese Suzhou opnieuw voor een verrassing gezorgd in het vrouwendubbel. De Nederlandse wist samen met haar Poolse partner Li Qian verrassend simpel af te rekenen met een als 17e geplaatst Noord-Koreaans duo.

Li en Li speelden tegen Kim Hye-song en Kim Jong, die vorig jaar nog brons wonnen op de Asian Games. Tegen het Nederlands/Poolse koppel kwamen de Noord-Koreaanse dames er echter geen moment aan te pas. Met 11-6, 11-7, 11-6, 12-10 was de wedstrijd in no-time gespeeld en stonden Li en Li in de kwartfinales.

In de kwartfinale spelen Li en Li donderdag om 07.00 uur Nederlandse tijd tegen Hu Melek uit Turkije en haar Spaanse partner Shen Yanfei, die het als zesde geplaatste duo Doo Hoi-kem en Lee Ho-ching uit Hong Kong uitschakelden.

In het gemengd dubbelspel ging het de Nederlanders minder voor de wind. Britt Eerland, net terug van een blessure, en Laurens Tromer waren al de verrassing van het toernooi door tot de achtste finales te komen, maar daarin was het voorbij. De regerend wereld- en Asian Games-kampioenen Kim Hyok-bong en Kim Jong uit Noord-Korea bleken onmogelijk te kloppen voor de Nederlanders: 8-11, 4-11, 5-11, 8-11.

Slachtoffers inbraak bewapenen zich

Bijna de helft van de Nederlanders die de afgelopen jaren slachtoffer werden van woninginbraak hebben zich daarna bewapend voor het geval zij een inbreker tegen het lijf lopen. In de meeste gevallen gaat het om een knuppel maar ook houden veel mensen een mes of pepperspray binnen handbereik.

Dat blijkt uit een woensdag uitgebracht onderzoek onder 1100 mensen die de afgelopen vijf jaar het slachtoffer werden van inbraak. Het onderzoek werd gehouden in opdracht van de Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW). Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) geeft woensdag het startsein voor een campagne van de stichting die ten doel heeft het aantal inbraken terug te dringen.

Bach: "India niet klaar voor Spelen 2024"

India is niet klaar om de Olympische Spelen van 2024 te organiseren. Dat heeft Thomas Bach, de president van het Internationaal Olympisch Comité, tegenover AP gezegd. Wel zou het Aziatische land een kandidaat kunnen zijn om de Spelen verder in de toekomst te organiseren. Onlangs kwam het bericht naar buiten dat India interesse zou hebben in de Spelen van 2024.

"Eerlijk gezegd waren we een beetje verbaasd over de speculaties dat India de Spelen zou willen houden", aldus Bach tijdens een persconferentie na afloop van een ontmoeting met de Indiase premier Narenda Modi. "Om verschillende redenen denken we dat de Spelen van 2024 nog een beetje te vroeg zouden komen voor India." Naast hoofdstad New Delhi zou de voornaamste kandidaatstad Ahmedabad zijn, de hoofdstad van Modi's thuisstaat Gujarat.

"We zijn er blij mee dat de premier zo enthousiast is over het kijken naar de mogelijkheden voor het organiseren van de Spelen. Hij wil echter goed voorbereid zijn en over de juiste expertise beschikken en daar zij wij het mee eens", aldus de Duitser Bach. De kansen voor India leken al niet erg groot. Het land kreeg enorm veel kritiek over zich heen na de Commonwealth Games van 2010 in New Delhi, dat bol stond van de vertragingen en corruptieschandalen.

"Modi ziet in dat het lastig wordt om voor september een sterk bid neer te zetten, maar we blijven zeker contact houden voor de verdere toekomst", zegt Bach, volgens wie de directe focus moet liggen op het ontwikkelen van de Indiase sport. "India is een slapende reus en we proberen om die wakker te maken. Met meer dan een miljard mensen, waarvan vele tientallen miljoenen zeer jonge mensen, is de potentie natuurlijk enorm." India heeft nog altijd maar één keer individueel olympisch goud gewonnen: In 2008 was schutter Abhinav Bindra de beste met zijn geweer in Beijing. Wel won het land al acht keer goud in het hockey, maar sinds Moskou 1980 gebeurde dat ook niet meer.

De deadline voor kandidaatstelling voor de Spelen van 2024 ligt op 15 september van dit jaar. Rome en Hamburg zijn al zeker als kandidaten, Boston heeft zich kandidaat gesteld maar kampt met alsmaar afnemende interesse onder de bevolking. Onder meer Parijs lijkt zich binnenkort ook definitief in de strijd te mengen.

Dolgelukkige Klopp: "Een duivels duel"

Coach Jürgen Klopp van Borussia Dortmund kon dinsdagavond na de bekerthriller tegen Bayern München zijn geluk niet op. "Dit was een duivels duel", bekende de scheidende trainer na de zege in de halve finale op strafschoppen (0-2, na 1-1 in de verlenging). "We hebben zonder twijfel geluk gehad, maar daar ga ik mij niet voor verontschuldigen. Het was een gedenkwaardige avond."

Collega Pep Guardiola feliciteerde Borussia Dortmund ruimhartig met de finaleplaats. Hij maakte zijn spelers geen verwijten, al ging het in de strafschoppenserie volledig mis. Bayern faalde vier keer op rij, inclusief twee knullige glijpartijen bij Philipp Lahm en Xabi Alonso. "Ik ben trots op mijn ploeg. Ik heb Bayern in mijn tijd als trainer hier nog nooit zo goed zien voetballen tegen Borussia. Het kan dan een keer gebeuren dat je op deze manier verliest door strafschoppen. Het blijft een kwestie van je zenuwen en emoties onder controle houden. Misschien waren mijn spelers een beetje vermoeid."

Rummenigge: "Robben heeft kuitblessure"

Aanvaller Arjen Robben van Bayern München heeft dinsdagavond in de enerverende bekerwedstrijd tegen Borussia Dortmund (1-1, 0-2 na strafschoppen) een spierblessure opgelopen in zijn linkerkuit. Dat bevestigde voorzitter Karl-Heinz Rummenigge na afloop. "Hij zal woensdag nader onderzoek ondergaan", liet de clubleider weten

Robben kwam na 68 minuten in het veld, maar na amper een kwartier ging het al weer fout bij hem. Hij greep naar de achterkant van zijn linkeronderbeen toen hij even aanzette om een scherpe pass van een ploeggenoot te bereiken. De 31-jarige Groninger bleef een tijdje op de grond zitten en liet zich daarna vervangen. Robben maakte een wegwerpgebaar toen hij van het veld ging. Hij was net hersteld van een buikspierblessure, die hem ruim vijf weken aan de kant had gehouden.

Robben verliet op krukken de Allianz Arena. Volgens sommige media zou er sprake van een spierscheuring zijn. In dat geval mist hij de halve finale van de Champions League tegen FC Barcelona (6 mei en 12 mei).

Twee doelpunten Van Persie bij beloften

Robin van Persie heeft bij de beloften van Manchester United met twee doelpunten laten zien dat hij op de weg terug is. De Nederlandse spits leidde het tweede elftal dinsdag op Craven Cottage langs Fulham: 1-4. Van Persie, die vanwege een enkelblessure ruim twee maanden aan de kant had gestaan, raakte ook nog twee keer het aluminium.

De aanvoerder van het Nederlands elftal ging in Londen na tachtig minuten voetballen moegestreden naar de kant. Van Persie liet trainer Louis van Gaal zien dat hij klaar is voor meer speelminuten dan zondag tegen Everton, toen de Rotterdammer alleen de laatste minuten mocht meedoen als vervanger van de geblesseerd geraakte Wayne Rooney. Manchester United, dat vierde staat in de Premier League, speelt zaterdag op het eigen Old Trafford tegen West Bromwich Albion.

Demonische pop houdt VK in greep

Vergeet Chucky, leve Peggy! Engeland is sinds kort in de ban van een demonische pop met deze onschuldige naam, die naar verluidt al zeker tachtig mensen heeft ziekgemaakt.

In de film 'Child's Play' konden we zien hoe een seriemoordenaar bezit nam van een 'Good Guy'-pop. Allemaal fictie natuurlijk, maar de film lijkt nu toch werkelijkheid te zijn geworden. Pop Peggy is namelijk bezeten door een Holocaust-slachtoffer of door een vrouw die in de jaren '40 is overleden aan astma.

De pop is in handen van Jayne Harris. De paranormaal onderzoekster kreeg Peggy van de vorige eigenaar. Deze vrouw werd namelijk geteisterd door verschrikkelijke nachtmerries. Hierna werd zij ernstig ziek en moest ze zich melden bij een priester. Eenmaal weer beter, wees zij met de beschuldigende vinger naar de enge pop, die daarna van de hand werd gedaan.

Sinds Harris Peggy in bezit heeft, krijgt zij vanuit de hele wereld klachten van mensen die zeggen ziek te zijn geworden na het kijken naar afbeeldingen en filmpjes van de pop. Zo kampen mensen met klachten als pijn op de borst, misselijkheid en migraine. Bij een andere vrouw bleef zelfs haar computer hangen op een foto van Peggy, werd haar kamer ineens ijskoud en voelde zij een entiteit in haar huis.

Een ander slachtoffer kreeg zelfs een hartaanval nadat zij een video had bekeken met de demonische pop in de hoofdrol. Bij een ander gingen juist alle lampen kapot nadat ze beelden van de pop had gezien.

Harris en een paar van haar collegas hebben Peggy aan een grondige inspectie onderworpen. Zij zijn tot de conclusie gekomen dat de pop inderdaad is bezeten door een kwade geest. Zo concludeerden zij dat Peggy nogal slecht reageerde op een kruis dat ze regelmatig om haar nek moest dragen. Verder blijft men nog wel een poosje bezig met onderzoek naar de achtergronden van de enge pop.


De enge pop. Slaap lekker vannacht!


Nog een filmpje

 

Simpsons skins Minecraft nu ook op PlayStation

Sony heeft aangekondigd dat The Simpsons Skin Pack eindelijk beschikbaar komt voor zijn systemen. Op Xbox waren ze sinds begin dit jaar al beschikbaar, maar PlayStation eigenaren moesten nog even geduld hebben.

Voor 3,99 euro krijg je Homer, Bart, Lisa, Marge, Maggie, Seymour Skinner, tuinman Willie en Millhouse maken er deel van uit. De DLC lanceert vandaag in de PlayStation Store. Tevens worden er vanaf vandaag gratis skins aangeboden. Acht voor Steve en acht voor Alex, het onlangs uitgebrachte vrouwelijke hoofdpersonage.

skins

Boer Tom geniet van rust na BZV-avontuur

Boer Tom geniet van de rust nu Boer zoekt vrouw voorbij is. Dat vertelt de 32-jarige Noord-Hollandse tulpenboer aan De Telegraaf.

Volgens de krant staat de zoektocht naar een partner voorlopig op een lager pitje. "Het programa was een prachtig avontuur, maar nu is het tijd voor andere dingen", zegt de BZV-deelnemer.

Tom heeft zijn handen vol aan zijn bollenkwekerij, waar het drukke tijden zijn. "We zijn momenteel elke dag met zes man op het land bezig."

De agrariër kreeg een recordaantal van 1808 brieven tijdens het KRO-programma van Yvon Jaspers. Toch bracht Boer zoekt vrouw hem niet de ware liefde. Met kandidaat Rimke leek hij het geluk te hebben gevonden, maar de twee zetten al snel een punt achter hun relatie.

Betogers Baltimore botsen weer met politie

De Amerikaanse stad Baltimore heeft opnieuw een onrustige nacht beleefd. Zo'n tweehonderd demonstranten negeerden de avondklok die maandag werd ingesteld en raakten slaags met de politie.

De politie zette traangas in om de betogers te verjagen, de demonstranten bekogelden de agenten met flessen en hun eigen traangasgranaten. Na enkele minuten kozen de demonstranten eieren voor hun geld en vertrokken ze.

De demonstraties en het geweld zijn een reactie op de dood van Freddie Gray, die nadat hij op 12 april door de politie was opgepakt een ernstige verwonding aan zijn ruggengraat opliep. Gray werd geboeid en zonder gordel in het arrestantenbusje geplaatst. Op een later moment kwamen er ook nog boeien om zijn benen bij. Gray overleed een week later. De politie heeft toegegeven dat Gray eerder medische hulp had moeten krijgen, maar zegt het incident verder nog te onderzoeken.

Dagenlang werd vreedzaam geprotesteerd, maar enkele uren na Gray's begrafenis maandag sloeg de vlam in de pan. De gouverneur van Maryland heeft tweeduizend leden van de Nationale Garde en duizend agenten opgetrommeld.

Meldpunt voor problemen met incasso

De Consumentenbond begint een meldpunt om inzicht te krijgen in de problemen die consumenten ondervinden met incassotrajecten. De consumentenorganisatie ontvangt al jaren een gestage stroom klachten over incasso's, aldus de bond woensdag.

Met het meldpunt wil de Consumentenbond de grootste problemen in kaart brengen en zo nodig het bedrijfsleven, de incassobranche en de politiek hierop aanspreken. De klachten die de Consumentenbond krijgt over incasso, lopen uiteen van intimiderend gedrag van schuldeisers en hoge incassokosten tot volledig geautomatiseerde incassotrajecten waarbij persoonlijk contact onmogelijk is.

,,De menselijke maat is volledig zoek. Incassotrajecten moeten consumenten in staat stellen hun schuld af te lossen. Maar nu zien we vaak het tegenovergestelde, namelijk dat consumenten alleen maar verder in de schulden worden gedreven. Bedrijven en incassobureaus verdienen nog flink op die schuld ook. Dat kan nooit de bedoeling zijn'', zegt directeur Bart Combée van de Consumentenbond.

Interesse voor coalitie tegen overstromingen

Al tien landen willen meedoen met de onlangs door Nederland opgerichte Deltacoalitie tegen overstromingen. Dit samenwerkingsverband bundelt kennis en ervaring over problemen met water en de aanpak daarvan.

Onder meer Frankrijk, Vietnam, Zuid-Korea en de Filipijnen hebben zich bij de coalitie aangesloten. Dat maakte minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken dinsdagavond plaatselijke tijd in het Amerikaanse Hoboken bekend. Deze stad bij Manhattan werd in 2012 getroffen door orkaan Sandy.

,,Nederland is in trek door dit soort initiatieven. Laaggelegen landen, zeker die met een delta, kampen met grote problemen op het gebied van water. Nederlandse expertise kan helpen om landen, delta's en steden weerbaarder te maken tegen overstromingen en klimaatverandering'', zei Koenders.

D66 wil financiŽle openheid woningcorporaties

D66 wil precies weten hoeveel geld woningcorporaties op de bank hebben staan. Volgens Tweede Kamerlid Kees Verhoeven moet minister Stef Blok van Wonen hier opheldering over verschaffen omdat woningcorporaties hier schimmig over blijven doen.

Dat zei Verhoeven woensdag in 'Vandaag de dag' van WNL. Blok meldde deze week dat de vermogenspositie van de woningcorporaties de laatste twee jaar met 6,6 miljard euro is verbeterd. Volgens de D66'er blijft er ondanks de brief onduidelijkheid over het geld dat woningcorporaties beschikbaar hebben.

Volgens Verhoeven moeten woningcorporaties niet oppotten, maar het geld aan de bouw en beheer van huizen besteden. Bovendien kunnen gemeenten betere afspraken maken over nieuwbouw als er financiële openheid is van de zijde van de woningcorporaties, aldus Verhoeven.

Saudische koning benoemt nieuwe kroonprins

De Saudische koning heeft woensdag zijn halfbroer uit de functie van kroonprins ontheven en zijn neef, de huidige minister van binnenlandse zaken, als nieuwe troonopvolger benoemd. De nieuwe kroonprins was voorheen de nummer twee in de lijn van troonopvolging. Koning Salmans zoon wordt nu de plaatsvervangend kroonprins.

Met de benoeming is prins Mohammed bin Nayef nu de belangrijkste kandidaat om koning Salman op te volgen. Afzwaaiend kroonprins Muqrin is de jongste zoon van de oprichter van het land, wijlen Abdul-Aziz Al Saud. Hij werd gezien als een overgangsfiguur, niet als potentiële koning.

Samsung verwacht herstel van winstval

Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung Electronics verwacht dat de winst in het tweede kwartaal weer zal herstellen, na een forse daling in de eerste drie maanden van dit jaar. Dat liet het bedrijf woensdag weten bij de publicatie van de definitieve kwartaalcijfers.

Samsung denkt te kunnen profiteren van de nieuwe smartphone Galaxy S6 en de vraag naar bijvoorbeeld chips en beeldschermen voor mobiele apparaten. In het eerste kwartaal zag het bedrijf de nettowinst met 40 procent op jaarbasis dalen tot 4,5 miljard won (3,8 miljard euro), door concurrentie van goedkopere smartphones van Chinese makelij en de iPhone van Apple.

Bril Elton John terecht

Het mysterie rond de gestolen bril van Elton John uit een museum in Memphis is opgelost. De politie heeft de dader gearresteerd, melden lokale media.

Vorige week verdween de hartvormige bril van de Britse zanger uit een vitrine in het Rock 'n' Soul Museum. Vingerafdrukken op de vitrine leidden naar een man uit Southaven, vlakbij Memphis. Toen de politie hem opbelde gaf hij toe de bril gestolen te hebben.

Agenten hebben de bril opgehaald, maar de dader had zich bij aankomst uit de voeten gemaakt. Nadat er een arrestatiebevel werd uitgeschreven werd de man later op de dag gevonden en gearresteerd. Het museum heeft aangegeven dat de bril woensdag weer tentoon wordt gesteld.

Grand Theft Auto V

Eens in de zoveel tijd komen er spellen voorbij die ver boven de rest uitsteken. GTA 5 is zo een game. Als je het voor elkaar krijgt om met een oude en vervolgens ook met een nieuwe generatie zulke verkoopcijfers te halen, en vervolgens ook nog een community zover krijgt om enthousiast te wachten op een pc-versie heb je het goed gedaan. De vraag die nu nog speelt is: waarom moet deze ook gespeeld worden door zoals sommige zeggen The Glorious PC Gaming Master Race?

Bolhuis: "Inpraten op minister Schippers over Europese Spelen"

André Bolhuis heeft een zware opdracht voor komende donderdag, als hij minister Edith Schippers van VWS treft. De voorzitter van sportkoepel NOC*NSF wil van haar een stevige bijdrage voor de organisatie van de Europese Spelen in 2019. De sportbonden gingen dinsdag akkoord met de kandidaatstelling, maar van het ministerie is nog geen enkele financiële toezegging. "Ik heb bonden gehoord die het te gek voor woorden vinden dat de rijksoverheid het minste bijdraagt. Veel kleinere instanties betalen de kosten, terwijl we een evenement voor heel Nederland willen binnenhalen. Daar zal ik de minister wel op aanspreken", zei Bolhuis.

De kosten voor de ES in 2019 zijn begroot op 125 miljoen euro. Van gemeenten en provincies vraagt NOC*NSF een bijdrage van 58 miljoen euro, het rijk is ingetekend voor 27 miljoen euro. "Maar we hebben van het ministerie begrepen dat ze dat bedrag al veel te hoog vindt."

Pech houdt in RomandiŽ aan voor LottoNL-Jumbo

Met slechts vijf renners bereikte het toch al geplaagde LottoNL-Jumbo dinsdag in de Ronde van Romandië de finish van de ploegentijdrit. Op het parcours over 19,2 kilometer waren achtereenvolgens Laurens ten Dam, Bert-Jan Lindeman en Brian Bulgac om uiteenlopende redenen afgehaakt. "Ik weet daarom niet zo goed hoe ik onze prestatie moet beoordelen", zei ploegleider Erik Dekker. "Het gat met Sky is best groot, maar het verschil met de nummer negen relatief klein. Ik denk dat we daar ook bij hadden kunnen zitten als de details klopten."

Ten Dam moest vanwege problemen met zijn derailleur al na 1,5 kilometer zijn ploeggenoten laten gaan. Lindeman had nog veel last van de verwondingen die hij zondag opliep bij een valpartij in Luik-Bastenaken-Luik, terwijl Bulgac vanwege knieproblemen ook niet meekon in het tempo. De Nederlandse equipe van kopman Robert Gesink zette de vijftiende tijd neer, op 55 seconden van het winnende Sky.

Na een verstoord voorjaar wil Gesink in Romandië vooral ritme opdoen. "Voor Robert is het belangrijk om wedstrijdkilometers in de benen te krijgen", aldus Dekker. "Hij moet elke dag diep gaan. Vandaag ging het goed."

'Adidas gaat Bayern 900 miljoen euro betalen'

Het kledingcontract van Bayern München met Adidas loopt weliswaar nog vijf jaar door, maar toch heeft de Duitse sportartikelenfabrikant alvast besloten er nog tien jaar aan vast te knopen. De verlengde verbintenis levert Der Rekordmeister volgens Bild tot aan 2030 in totaal liefst 900 miljoen euro op. Dat is nog wel aanzienlijk minder dan Manchester United ontvangt. De Engelse club van trainer Louis van Gaal verruilt Nike in de zomer voor Adidas, dat bijna 1 miljard euro betaalt om de komende tien jaar op het shirt van de Mancunians te staan.

Een woordvoerder van Adidas bevestigde tegenover het Duitse persbureau DPA dat het contract met Bayern München wordt verlengd tot medio 2030. "Adidas zet zijn jarenlange en succesvolle relatie met Bayern München voort", aldus de zegsman. Hij wilde de bedragen uit Bild (60 miljoen euro per jaar) echter niet bevestigen.

Voetbalsters FC Twente weer landskampioen

Tussen alle financiële perikelen door heeft FC Twente toch wat te vieren. De voetbalsters uit Enschede verzekerden zich dinsdag voor het derde jaar op rij van de landstitel. FC Twente won in Tubeke met 4-0 van Anderlecht en is daardoor niet meer te achterhalen door Ajax, de enige overgebleven concurrent voor de Nederlandse titel. Ellen Jansen scoorde twee keer, de andere doelpunten kwamen van Kirsten Bakker en Jill Roord.

De voetbalsters van Twente werden in 2011 voor het eerst kampioen en pakten de afgelopen twee jaar ook de titel. De equipe uit Enschede kroonde zich in 2013 en 2014 ook tot kampioen van de BeNe League, de gecombineerde competitie van België en Nederland. Dit seizoen strijdt Twente met Standard Luik opnieuw om het algehele kampioenschap.

Vanwege de grote financiële problemen bij FC Twente wordt het vrouwenvoetbal vanaf volgend seizoen ondergebracht in een aparte stichting.

Profvoetballers voor vierde wissel

Profvoetballers willen dat een vierde wissel wordt toegestaan tijdens wedstrijden. Volgens een enquête van de internationale spelersvakbond FIFPro steunt 84 procent van de profs dat plan. De vierde wissel wordt vooralsnog tegengehouden door de International Football Association Board (IFAB), een conservatief gezelschap dat de regels van het voetbal bepaalt.

De FIFPro ondervroeg 244 profs uit 27 landen. Van de 205 voorstemmers kozen 119 voor een mogelijke vierde wissel in de verlenging; 86 voetballers vinden dat zelfs al tijdens de reguliere speeltijd een extra invaller moet worden toegelaten.

"De profvoetballers spelen een van de belangrijkste rollen in deze discussie. Ons onderzoek is representatief voor spelers over de hele wereld en laat duidelijk een voorkeur zien voor verandering en grotere flexibiliteit", reageerde secretaris-generaal Theo van Seggelen van de spelersvakbond dinsdag.

Eerste Wereldoorlog komt tot leven in Verdun

Ben je helemaal klaar met futuristische shooters, kun je geen zombie meer zien, of wil je eens de loopgraven in, dan kan dat vanaf nu. Blackmill Games en M2H zijn klaar met Verdun, de eerste multiplayer first-person-shooter in een realistische Eerste Wereldoorlog-setting.

Spelers kunnen in Verdun kiezen om samen met vrienden een squad te vormen, die allen een specifieke speelstijl en rol hebben. Door samen te werken binnen een squad kunnen spelers ervaringspunten verdienen, dit maakt een squad sterker en veelzijdiger. Door het opdoen van gevechtservaring en het promoveren in rank, verdienen spelers ‘Career points’. Deze worden gebruikt om specialisaties, wapens en uniformen te verkrijgen.

Na meer dan een jaar in Steams Early Access en 200.000 verkochte exemplaren, is Verdun nu klaar voor het grote publiek. De developers zijn nu de release een feit is nog van alles van plan. In de nabije toekomst volgen gratis thematische uitbreidingen, die ze vandaag al kort toelichten. Zo zal de ‘Entente’ zich op korte termijn versterken met Belgische en Amerikaanse troepen en komen er speciale Duitse troepen voor de ‘Centralen’.

Om dit te vieren heeft de ontwikkelaar met een nieuwe sector van Aisne, een nieuw gebied toegevoegd. Nog meer trakteren doen ze door de game nu met 10% korting op Steam aan te bieden, wat neerkomt op 19 euro.

Nick Jonas betreurt muziekkeuze ontmaagding

Nick Jonas had tijdens zijn ontmaagding zijn iPod op shuffle staan zodat er per ongeluk een deprimerend nummer werd opgezet. Dat vertelt hij in een interview met Elle.

"Ik wil niet zeggen welk nummer het was, maar het was deprimerend. Ik had mijn iPod op shuffle staan en dat was een slechte keuze", vertelt de 22-jarige zanger. Het was in ieder geval niet zijn eigen muziek. "Dat kan echt niet. Ik heb het niet eens geprobeerd. Maar ik denk er wel eens aan hoeveel mensen seks op mijn muziek hebben gehad. En hoeveel baby's zijn gemaakt op het nummer Jealous. Dat nummer heeft een goed tempo om seks op te hebben."

Hij vindt het nu makkelijker om over seks te praten dan toen hij als tiener furore maakte in The Jonas Brothers. "Er was zoveel aandacht voor mijn seksleven toen ik 15 was. Het was ongemakkelijk. Als je het over het seksleven van een 15- of 17-jarige zou hebben in iedere andere context zou dat totaal obsceen zijn."

Coma-gerucht Joni Mitchell ontkend

Berichten dat zangeres Joni Mitchell in coma ligt in een ziekenhuis, worden tegengesproken. De Amerikaanse website TMZ kwam dinsdagavond met dit nieuws naar buiten, maar op de officiële website wordt het bericht ontkracht.

TMZ schreef over de 'coma' van Mitchell dat haar toestand zorgwekkend is en dat er weinig hoop lijkt op verbetering. Artsen zouden hebben gezegd dat er weinig tot geen kans is dat de zangeres nog bij bewustzijn komt. De officiële website komt echter met een heel andere lezing: 'In tegenstelling tot geruchten die rondgaan op internet, is Joni niet in coma. Ze verblijft nog wel steeds in het ziekenhuis, maar ze is volledig bij kennis en alert. Er wordt volledig herstel verwacht.'

Documenten
Vooralsnog lijkt TMZ vast te houden aan hun verhaal. De site toont een fragment uit een verklaring waarin de comateuze toestand van de zangers staat omschreven. Ook toont TMZ documenten die een goede vriendin van de zangeres bevoegdheden geeft om beslissingen te nemen rondom de zorg die Mitchell krijgt. De 44-jarige Leslie Morris neemt die taak op zich omdat er geen naaste familieleden zijn die dat kunnen. De officiële site licht ook dit document toe: 'Wanneer Joni het ziekenhuis verlaat en er dus geen 24-uurs zorg van artsen aanwezig is, mag Leslie beslissingen over de zorg van Joni maken als dat nodig is.'

De 71-jarige Canadese zangeres werd op 31 maart met spoed naar een ziekenhuis vervoerd, nadat ze bewusteloos was gevonden in haar woning in Los Angeles. De officiële site schrijft: 'We weten allemaal dat Joni een vrouw met een sterke wil is. Ze heeft het gevecht nog lang niet opgegeven. Houd Joni vooral in je gedachten. Op www.WeLoveYouJoni.com kun je je wensen achterlaten.'

Joni Mitchell behoort tot de invloedrijkste singer-songwriters uit de jaren 60 en 70. Haar bekendste hit is Big Yellow Taxi uit 1970. Een sample van dit nummer speelt een prominente rol in Got 'til it's gone van Janet Jackson. In 1997 kreeg de zangeres een plekje in de Rock and Roll Hall of Fame.

Carpi voor het eerst naar Serie A

De Italiaanse voetbalclub Carpi heeft dinsdag historie geschreven. Voor het eerst dwong het bescheiden clubje uit de Noord-Italiaanse regio Emilia-Romagna promotie af naar de Serie A. Met een doelpuntloos gelijkspel tegen Bari (0-0) verzekerde Carpi zich van een plek bij de bovenste twee in de Serie B. Bovendien lonkt het kampioenschap in de tweede Italiaanse klasse.

Carpi is de 65e Italiaanse ploeg die in de Serie A gaat spelen, zo zocht Infostrada uit. De ruim honderd jaar oude club, die in een stadionnetje speelt waarin amper vierduizend toeschouwers passen, was altijd actief in de lagere regionen van het Italiaanse voetbal en promoveerde in 2013 voor het eerst naar de Serie B. Twee jaar later is ook het laatste stapje naar de top een feit.

Grote voorsprong Trump, controverse rond O'Sullivan

Judd Trump is op weg naar de halve finales op de Crucible, het wereldkampioenschap Snooker. De Brit heeft na twee sessie maar liefst een 12-4 voorsprong op de Chinees Ding Junhui. Trump heeft nog één frame nodig om de halve eindstrijd te bereiken.

Heel wat lastiger heeft Ronnie O'Sullivan het. Niet alleen staat de als tweede geplaatste Brit na een sessie met 3-5 achter op Stuart Bingham, maar ook heeft hij een van de snookerregels gebroken. O'Sullivan legde in het gewonnen vijfde frame zijn krijtje op tafel om een mogelijke stoot te bekijken. Normaal levert dit zeven strafpunten op, maar de scheidsrechter greep niet in. Er is een onderzoek naar het incident ingesteld en mogelijk kost het hem een frame. Eerder kwam hij al in opspraak toen hij op sokken speelde.

Barry Hawkins heeft in de derde kwartfinale een 5-3 voorsprong op Neil Robertson. Shaun Murphy leidt in zijn duel tegen Anthony McGill met 9-7.

Programma 29 april - kwartfinale - best of 25 frames

11:00 Barry Hawkins - Neil Robertson (tweede sessie)
11:00 Ding Junhui - Judd Trump (derde sessie)
15:30 Ronnie O'Sullivan - Stuart Bingham (tweede sessie)
15:30 Shaun Murphy - Anthony McGill (derde sessie)
20:00 Barry Hawkins - Neil Robertson (derde sessie)
20:00 Ronnie O'Sullivan - Stuart Bingham (derde sessie)

Russisch dorp print per ongeluk Luftwaffe-posters

In het Russische dorp Ivanteyevka, nabij Moskou, is een klein foutje gemaakt met geplaatste billboards ter ere van de overwinning op Nazi Duitsland door de Sovjet Unie in de Tweede Wereldoorlog. Op de betreffende borden staan piloten van de Luftwaffe in plaats van piloten van het Rode Leger (VVS) afgebeeld.

De borden zijn neergezet voor de grote herdenking op 9 mei, op die dag is het 70 jaar geleden dat de Nazi's capituleerden. Al snel viel het de lokale bevolking op dat de piloten op de foto het verkeerde uniform droegen. Daarbij stond ook nog de tekst 'ze vochten voor het moederland', wat in combinatie met de foto nogal ongelukkig was. De foto zelf dateert overigens uit 1940, het jaar voordat het Nazi-regime de oorlog aan de Sovjet Unie verklaarde.

Een lokaal nieuwstation dat de opdracht had gegeven twintig billboards te laten plaatsen, heeft de blunder inmiddels toegegeven. Na het 'foutje' bood ook de burgemeester zijn excuses aan en zei dat degene die hier verantwoordelijk voor is gestraft zal worden. inmiddels zijn de al geplaatste borden weer weggehaald.

Het is niet de eerste keer dat er iets fout gaat met een poster die de historie erbij pakt. Afgelopen februari kwam de koffieketen Starbucks nog in opspraak door de Armeense genocide te 'vergeten'.

Foutje met billboards (Foto: Mikhaol Pozharsky, Facebook)
Foutje met billboards (Foto: Mikhaol Pozharsky, Facebook)

BarÁa zet overtuigende stap naar titel

Het supertrio in de aanval van FC Barcelona heeft dinsdagavond weer laten zien waarom de Catalanen de beste kansen hebben op de Spaanse landstitel. Lionel Messi, Luis Suárez en Neymar maakten in Camp Nou in de wedstrijd tegen Getafe vijf van de zes doelpunten. Spannend was het geen enkel moment: 6-0.

Het supertrio heeft dit seizoen nu al 102 officiële doelpunten gemaakt voor Barcelona. Het drietal brak daarmee het oude record van honderd doelpunten dat het trio Messi, Samuel Eto'o en Thierry Henry in het seizoen 2008-2009 neerzette.

FC Barcelona staat na 34 van de 38 competitieduels op 84 punten. In de strijd op het kampioenschap kan Real Madrid zich geen puntenverlies veroorloven. De 'Koninklijke' heeft vijf punten achterstand en speelt zijn 34e competitieduel woensdagavond tegen UD Almeria.

Feyenoord houdt Kazim-Richards in De Kuip

Colin Kazim-Richards speelt ook de komende twee seizoenen voor Feyenoord. De Rotterdamse club heeft de optie in het contract van de 28-jarige spits gelicht. Feyenoord neemt de Turkse international in de zomer transfervrij over van Bursaspor, dat Kazim-Richards dit seizoen heeft verhuurd aan de eredivisieclub.

Feyenoord had een optie opgenomen in de huurovereenkomst, waarmee het de in Engeland geboren aanvaller tot de zomer van 2017 in De Kuip kon houden. De Rotterdamse ploeg heeft nu gebruikgemaakt van die mogelijkheid. Kazim-Richards is dit seizoen een vaste waarde in het elftal van trainer Fred Rutten. Met elf doelpunten mag hij zich zelfs de clubtopscorer noemen. Volgend seizoen krijgt de bonkige spits in De Kuip concurrentie van Dirk Kuijt, die terugkeert bij zijn oude liefde.

Rentree Robben van korte duur, uitschakeling Bayern

De rentree van Arjen Robben bij Bayern München was dinsdag van korte duur. De aanvaller kwam in de bekerwedstrijd tegen Borussia Dortmund na 68 minuten in het veld, maar na amper een kwartier strompelde hij alweer naar de kant. Robben greep naar zijn kuit toen hij een actie wilde maken. Ook leek zijn buikspierblessure weer op te spelen.

Bayern München kan na vanavond de dubbel vergeten. De kersverse kampioen werd in de halve finale van het Duitse bekertoernooi uitgeschakeld door Borussia Dortmund. De ploeg van de vertrekkende trainer Jürgen Klopp nam in München de strafschoppen beter dan Bayern München (0-2). De thuisclub miste vier keer op rij vanaf elf meter. Philipp Lahm en Xabi Alonso gleden uit bij hun strafschop.

De Poolse spits Robert Lewandowski had Bayern tegen zijn oude club na een half uur verdiend op voorsprong gezet. Een kwartier voor tijd werd de voorsprong uit handen gegeven. Pierre-Emerick Aubameyang gleed de gelijkmaker binnen. In de verlenging werd niet gescoord, waarna strafschoppen de beslissing moesten brengen. Daarbij faalde Bayern München hopeloos.

Obama: geen excuus voor rellen Baltimore

De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag gezegd dat er 'geen excuus' is voor de rellen in de stad Baltimore. Die braken uit na de begrafenis van een zwarte man die onder onduidelijke omstandigheden dodelijk letsel opliep nadat hij door de politie was opgepakt.

Obama zei dat er al te veel problemen zijn tussen de politie en zwarte burgers. De dood van verscheidene zwarte mannen door toedoen van de politie is volgens hem 'een traag rollende crisis'; het is niet nieuw, maar het valt meer op door de aanwezigheid van camera's en sociale media. Maar plunderaars zijn volgens Obama geen mensen die protesteren, maar stelen. Zij moeten als dieven worden behandeld, zei hij.

Barack Obama (Foto: Novum)
Barack Obama (Foto: Novum)

Koenders veroordeelt executies IndonesiŽ

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken veroordeelt de executie in Indonesië van acht drugscriminelen, voornamelijk buitenlanders. Dat liet hij dinsdag vanuit New York weten.

"Ik veroordeel deze nieuwe ronde van executies. Mijn gedachten gaan uit naar de nabestaanden. Nederland is en blijft principieel tegen de doodstraf en de uitvoering ervan, en spant zich samen met andere landen in voor een moratorium op de doodstraf in Indonesië. Het uiteindelijke doel is afschaffing van de doodstraf. Ook in EU-verband zullen we ons hiervoor blijven inzetten", aldus Koenders.

De terechtgestelde gevangenen komen uit Australië, Frankrijk, Brazilië, Ghana, Nigeria en Indonesië. In januari executeerde Indonesië de Nederlander Ang Kiem Soei, ook om een drugsdelict. Nederland protesteerde toen tevergeefs. In Indonesië zit de Nederlander Siegfried Mets nog in de dodencel.

Bert Koenders (Foto: Novum)
Bert Koenders (Foto: Novum)

Laatste reviews en specials
preview
Beyond Blue
review
Control
preview
Planet of Lana
preview
Bee Simulator
preview
Kerbal Space Program 2
special
Fun met Funda #164 - Torentje in Tilburg
©FOK.nl e.a.