Bach: "India niet klaar voor Spelen 2024"

India is niet klaar om de Olympische Spelen van 2024 te organiseren. Dat heeft Thomas Bach, de president van het Internationaal Olympisch Comité, tegenover AP gezegd. Wel zou het Aziatische land een kandidaat kunnen zijn om de Spelen verder in de toekomst te organiseren. Onlangs kwam het bericht naar buiten dat India interesse zou hebben in de Spelen van 2024.

"Eerlijk gezegd waren we een beetje verbaasd over de speculaties dat India de Spelen zou willen houden", aldus Bach tijdens een persconferentie na afloop van een ontmoeting met de Indiase premier Narenda Modi. "Om verschillende redenen denken we dat de Spelen van 2024 nog een beetje te vroeg zouden komen voor India." Naast hoofdstad New Delhi zou de voornaamste kandidaatstad Ahmedabad zijn, de hoofdstad van Modi's thuisstaat Gujarat.

"We zijn er blij mee dat de premier zo enthousiast is over het kijken naar de mogelijkheden voor het organiseren van de Spelen. Hij wil echter goed voorbereid zijn en over de juiste expertise beschikken en daar zij wij het mee eens", aldus de Duitser Bach. De kansen voor India leken al niet erg groot. Het land kreeg enorm veel kritiek over zich heen na de Commonwealth Games van 2010 in New Delhi, dat bol stond van de vertragingen en corruptieschandalen.

"Modi ziet in dat het lastig wordt om voor september een sterk bid neer te zetten, maar we blijven zeker contact houden voor de verdere toekomst", zegt Bach, volgens wie de directe focus moet liggen op het ontwikkelen van de Indiase sport. "India is een slapende reus en we proberen om die wakker te maken. Met meer dan een miljard mensen, waarvan vele tientallen miljoenen zeer jonge mensen, is de potentie natuurlijk enorm." India heeft nog altijd maar één keer individueel olympisch goud gewonnen: In 2008 was schutter Abhinav Bindra de beste met zijn geweer in Beijing. Wel won het land al acht keer goud in het hockey, maar sinds Moskou 1980 gebeurde dat ook niet meer.

De deadline voor kandidaatstelling voor de Spelen van 2024 ligt op 15 september van dit jaar. Rome en Hamburg zijn al zeker als kandidaten, Boston heeft zich kandidaat gesteld maar kampt met alsmaar afnemende interesse onder de bevolking. Onder meer Parijs lijkt zich binnenkort ook definitief in de strijd te mengen.