Visum omstreden Saoedische sjeik ingetrokken

Redactie

De omstreden Saoedische geestelijke Aaidh al-Qarni komt definitief niet naar Eindhoven. Niet alleen heeft stichting Waqf zijn lezingen geannuleerd nadat ophef was ontstaan; hij mag hier ook helemaal niet meer zijn. De Italiaanse autoriteiten hebben het visum dat ze de sjeik eerder hadden gegeven voor de Schengenzone, waar ook Nederland bij hoort, ingetrokken.

De Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel heeft dit nieuws gemeld aan de gemeenteraad. Hij vond de komst van de sjeik 'op z'n zachtst gezegd ongewenst en ongepast', omdat Al-Qarni zich 'meermaals polariserend heeft uitgelaten, onder andere heeft gepleit voor de jihad en uitgesproken antisemitische uitlatingen heeft gedaan', schrijft Van Gijzel.

Zowel lokaal als landelijk was er veel kritiek op de geplande komst van Al-Qarni, die eerder uit Frankrijk en de Verenigde Staten werd geweerd. Diverse partijen in de raad en in de Tweede Kamer riepen om ingrijpen. Van Gijzel heeft over de situatie overlegd met het bestuur van stichting Waqf, die de geestelijke had uitgenodigd. Ook sprak hij erover met zijn politiechef en de officier van justitie.

Goodwill
Volgens Waqf komt de ophef voort uit 'enkele uitspraken uit het verre verleden, die mogelijk uit hun verband zijn gehaald'. Toch heeft de stichting besloten om de lezingen die de sjeik in de Marokkaanse al-Fourqaan-moskee zou geven te schrappen als 'bewijs van goodwill richting de samenleving en de overheden.'

De orthodoxe Al-Qarni is populair in de islamitische gemeenschap. Van zijn boek Wees niet bedroefd zijn wereldwijd miljoenen exemplaren verkocht. Hij pleit daarin tegen wanhoop en voor een 'bevredigende levensvisie'. Zo'n positieve toon gebruikt hij echter niet altijd: op internet zijn video's te vinden waarin de geestelijke volgens de Engelse vertaling de jihad (heilige strijd) tegen de Amerikanen in Irak prijst. Die opnamen dateren van 2004, een jaar na de invasie.

In dat licht had hij het over 'huizen en mannen die moeten worden opgeofferd, kelen die doorgesneden moeten worden en schedels die moeten worden verbrijzeld'. De Amerikanen hebben hem vanwege dat soort uitspraken op hun 'no fly list' gezet, waardoor hij de VS niet in mag. Ook de Joden moeten het in de video ontgelden, omdat Israël eerder dat jaar Hamas-leider sjeik Ahmad Yassin had geliquideerd.

Visum omstreden Saudische sjeik ingetrokken
Visum omstreden Saudische sjeik ingetrokken (Foto: ANP)