Leegloop Griekse bankrekeningen zet door

Redactie

De leegloop van Griekse bankrekeningen is in maart verdergegaan, al lag het tempo lager dan in de voorgaande maanden. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van de Griekse centrale bank.

Vorige maand werd door huishoudens en bedrijven 1,9 miljard euro van Griekse bankrekeningen gehaald, waarmee de deposito's uitkwamen op 138,6 miljard euro. Dat is het laagste niveau sinds januari 2005. In november vorig jaar bedroegen de deposito's nog 164,3 miljard euro.

Woensdag werd verder door bronnen gemeld dat de Europese Centrale bank (ECB) het maximale bedrag dat als noodsteun aan Griekse banken kan worden verleend met 1,4 miljard euro heeft verhoogd. De totale omvang van de zogeheten Emergency Liquidity Assistance (ELA) zou zijn opgevoerd tot 76,9 miljard euro.

Deze steun kan worden verstrekt door de centrale bank van een euroland, in dit geval die van Griekenland. Het ELA-programma voor Griekenland is de afgelopen tijd steeds verder verhoogd, met het oog op de steeds grotere nood van de Griekse banken.