Ecall verplicht vanaf 2018

Het Europees Parlement (EP) heeft, in al haar wijsheid, besloten om het ecall systeem voor nieuwe personenauto's per 31 maart 2018 te verplichten. Ecall is een alarmeringssysteem welke automatisch contact legt met het alarmnummer 112 bij een ernstig ongeval.

Afgelopen maart hadden de Europese lidstaten al ingestemd met het verplichten van ecall per maart 2018. Nu het EP deze beslissing heeft overgenomen, is de verplichting een feit geworden. Ook voor bussen en vrachtwagens zal de verplichting gaan gelden, zij het drie jaar later. De kosten voor het systeem bedragen ongeveer 100 euro.

De EU belooft haar burgers dat de privacy van de automobilisten niet geschonden zal worden. De ecall data mag namelijk (nog?) niet verkocht worden door de hulpverleners. Ook moeten fabrikanten beloven dat alle verzamelde data verwijderd zal worden. Hopelijk zullen ze dit niet vergeten te doen. Verder wordt er (vooralsnog?) alleen 'basisinformatie' verzameld. Deze informatie kan gaan over het type voertuig, brandstof, tijd en locatie van het ongeluk.

Of de opsporingsdiensten wel of geen toegang krijgen tot deze data, is momenteel nog onbekend.