'Verwende kinderen kosten miljarden'

Verwende kinderen kosten de maatschappij miljarden euro's. Dat zegt Jan Derksen, hoogleraar klinische psychologie, in De Telegraaf. Volgens Derksen hebben jongeren te weinig eelt op hun ziel. Bij tegenslag komen ze al snel bij de psycholoog.

De docent aan de Radboud Universiteit in Nijmegen spreekt van 'verwende kinderen' die nooit meer door de regen hoeven te fietsen. Ze worden met de auto naar pianoles of de sportclub gebracht. Derksen meent dat kinderen door de opvoeding van de laatste jaren steeds narcistischer worden. Ze zijn niet meer gewend om met de ruwe werkelijkheid en teleurstellingen om te gaan. 'Daarom zitten ze bij tegenslag al snel op de sofa van de psycholoog.'

Volgens Derksen is dat dan ook de reden waarom de kosten voor de geestelijke gezondheidszorg zo zijn opgelopen. In 10 jaar verdubbelden de kosten van 3 naar 6 miljard euro per jaar. Momenteel is 40 procent van de ggz-patiënten jonger dan 25 jaar. Derksen beschrijft het probleem uitvoeriger in zijn boek Iedereen heeft een psychische aandoening, dat binnenkort verschijnt.