'Phelps won niet 8 maar 7 keer olympisch goud in Beijing'

heywoodu

Zwemmer Michael Phelps zou tijdens de Olympische Spelen van 2008 in Beijing helemaal niet acht keer goud hebben gewonnen, maar 'slechts' zeven keer. Dat zegt althans oud-zwemmer Mark Spitz, die zijn record van zeven gouden medailles tijdens de Spelen van 1972 aan flarden gezwommen zag worden door zijn Amerikaanse landgenoot.

Spitz zegt dat hij kort na de Spelen een mail kreeg waarin stond dat Phelps de 100 meter vlinderslag niet had gewonnen. Het goud zou namelijk voor de Serviër Milorad Cavic zijn geweest, die op bijna hetzelfde moment aantikte. "Ik kreeg een e-mail van Omega waarin stond dat Cavic gewonnen had", aldus Spitz. "Omega was de officiële tijdwaarnemer, dus waarom was dat direct na de race niet bekend? Ik geloof niet dat Phelps die wedstrijd gewonnen heeft, maar toch is hij de grootste zwemmer ooit, met of zonder die medaille."

De finale van de 100 meter vlinderslag in Beijing, een van de meest legendarische zwemwedstrijden ooit (Bron: YouTube)

Spitz doelt met name op de statistieken: "Statistisch gezien is hij de beste olympiër ooit. Hij deed mee aan twee keer zoveel Spelen als ik, vier in plaats van twee. Ik heb negen gouden medailles, Phelps achttien. Ik heb één keer zilver en één keer brons, hij heeft er van allebei twee. Hij heeft mijn resultaten verdubbeld, maar omdat hij in zijn eerste Spelen geen medailles haalde heeft hij dat in slechts drie olympische toernooien gehaald", steekt Spitz toch nog de loftrompet.

De Spelen van Rio in 2016 zijn volgens de Amerikaan toch echt de laatste Spelen van Phelps. "Zeker weten. Ik denk dat hij gaat voor de 100 meter vlinderslag, 100 en 200 meter vrije slag en de estafettes", zegt Spitz, die ondanks de recente problemen sympathie heeft voor zijn landgenoot. "Het is ontzettend moeilijk om Michael Phelps te zijn. Hij heeft echter geleerd van zijn fouten en hij heeft nog zoveel potentie om ook buiten het zwemmen echt iets te betekenen. Mensen moeten zich realiseren dat er een immense druk op zijn schouders rust, al jaren. Die had ik ook, alleen ben ik er iets anders mee omgegaan."