'Sfeer in rampgebied steeds grimmiger'

Redactie

Dekzeilen tegen de regen, medicijnen en drinkwater. Daar is momenteel de meeste behoefte aan in het door de aardbeving getroffen Nepal. De nood onder de bevolking loopt dusdanig hoog op dat de sfeer steeds grimmiger wordt en er een ware run ontstaat op de schaarse hulpmiddelen die voorradig zijn. Dat zegt de Nederlandse hulpverlener Merlijn Stoffels van het Rode Kruis tegen het ANP.

Stoffels maakt deel uit van een team van het Internationale Rode Kruis dat de vraag naar de meest urgente hulpmiddelen inventariseert. "Met name in Kathmandu, waar duizenden mensen op straat leven, begint langzaamaan een agressieve sfeer te ontstaan door de heersende tekorten.'' In de stad is met name gebrek aan dekzeilen die bescherming bieden tegen de regenbuien.

Het Rode Kruis moet, door gebrekkige communicatie in het land, grote moeite doen om een totaalbeeld van de omstandigheden te krijgen. Stoffels: "Er zijn zeventig districten door de aardbeving getroffen. Momenteel krijgen we slechts contact met vijftig van die gebieden. Het is bijzonder moeilijk de overige delen te bereiken.''

Duizenden Nepalezen verlaten Kathmandu in de hoop dat de situatie in de gebieden buiten de stad beter is. Het Rode Kruis heeft de handen vol met het aanleggen van tijdelijke voorzieningen om drinkwater te zuiveren op plekken waar de vluchtelingen neerstrijken. De organisatie laat zo snel mogelijk een opblaasbaar noodhospitaal invliegen met ongeveer zestig bedden om ook in deze gebieden medische hulp te kunnen bieden.