Utrecht weigert illegalen op straat te zetten

Redactie

De gemeente Utrecht blijft illegalen op haar eigen manier opvangen. Ze weigert mee te werken aan de sobere plannen van het kabinet. Die vormen 'geen sluitende aanpak' en zijn daarom 'niet uitvoerbaar', laat de gemeente woensdagavond weten. Utrecht concludeert: "Wij zetten ons huidige beleid voort."

Utrecht biedt uitgeprocedeerde vreemdelingen bed, bad en brood, net als veel andere gemeenten in Nederland. Die opvang is veel royaler dan het kabinet nog wil toelaten in de vijf grote steden en Ter Apel. "Wij vinden het niet humaan (uitgeprocedeerde) asielzoekers 'op straat te zetten', nog los van eventuele risico’s op het terrein van openbare orde en veiligheid", aldus de Domstad.

Na het bekendworden van het 'illegalencompromis' van VVD en PvdA liet Amsterdam al weten deze aan de laars te zullen lappen. De stad geeft net als Utrecht aan dat het onverantwoord is om mensen die niet aan terugkeer mee willen of kunnen werken, op straat te zetten. Hulporganisaties spraken zich woensdag tijdens een hoorzitting van de Tweede Kamer ook tegen de plannen uit.

Utrecht gaat door met bed-bad-brood
Utrecht weigert illegalen op straat te zetten (foto: ANP)