'Afperser De Mol had goede doelen voor ogen'

De familie De Mol bedreigen en afpersen deed Dirk M. niet om er zelf beter van te worden. Volgens zijn advocaat Paul Emmelot handelde M. niet uit zelfverrijking, maar had hij een aantal goede doelen voor ogen. 'Hij heeft op de wereld een hoop leed gezien en dacht: ik ga er wat aan doen', aldus Emmelot woensdag in het televisieprogramma Pauw.

De 70-jarige M. werd vorige week uit voorarrest vrijgelaten, omdat hij aan een ernstige vorm van dementie lijdt. De man uit Zeist werd 3 december opgepakt en zat sindsdien in de cel. M. terroriseerde volgens het Openbaar Ministerie ruim een jaar lang de gezinnen van John en Linda de Mol. Dat deed hij met dreigbrieven waarin hij 5 miljoen euro eiste.

Volgens Emmelot is sprake van een ingewikkelde stoornis, waarbij dwangmatig handelen een grote rol speelt. Toen de zoektocht naar hem werd geopend, ging M. door met bedreigen en afpersen. Hij eiste zelfs meer geld. Emmelot: 'Iedereen zou denken: het is tijd om pas op de plaats te maken, maar dat heeft hij niet gedaan.'