Betogers Baltimore botsen weer met politie

Redactie

De Amerikaanse stad Baltimore heeft opnieuw een onrustige nacht beleefd. Zo'n tweehonderd demonstranten negeerden de avondklok die maandag werd ingesteld en raakten slaags met de politie.

De politie zette traangas in om de betogers te verjagen, de demonstranten bekogelden de agenten met flessen en hun eigen traangasgranaten. Na enkele minuten kozen de demonstranten eieren voor hun geld en vertrokken ze.

De demonstraties en het geweld zijn een reactie op de dood van Freddie Gray, die nadat hij op 12 april door de politie was opgepakt een ernstige verwonding aan zijn ruggengraat opliep. Gray werd geboeid en zonder gordel in het arrestantenbusje geplaatst. Op een later moment kwamen er ook nog boeien om zijn benen bij. Gray overleed een week later. De politie heeft toegegeven dat Gray eerder medische hulp had moeten krijgen, maar zegt het incident verder nog te onderzoeken.

Dagenlang werd vreedzaam geprotesteerd, maar enkele uren na Gray's begrafenis maandag sloeg de vlam in de pan. De gouverneur van Maryland heeft tweeduizend leden van de Nationale Garde en duizend agenten opgetrommeld.