Nabestaanden Srebrenica naar Europees Hof

Redactie

De nabestaanden van enkele slachtoffers van de val van Srebrenica in 1995, stappen naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). Dat meldt hun advocate Liesbeth Zegveld woensdag aan het ANP.

De nabestaanden zijn het niet eens met het besluit van het gerechtshof in Arnhem. Het hof bepaalde dat Thom Karremans, oud-commandant van de Nederlandse VN-blauwhelmen in Srebrenica (Dutchbat), en zijn toenmalige secondanten niet hoeven te worden vervolgd.

Karremans leidde Dutchbat tijdens de val van Srebrenica. Toen werden duizenden moslimmannen vermoord door Bosnische Serviërs. Dutchbat zat in Bosnië om de plaatselijke bevolking te beschermen.

Nabestaanden van drie slachtoffers vinden dat Karremans medeplichtig is aan moord, oorlogsmisdaden en genocide. Ze spanden daarom een procedure bij het hof aan. Ze wilden dat het hof alsnog opdracht aan het Openbaar Ministerie zou geven om Karremans, zijn toenmalig rechterhand Rob Franken en adjudant Berend Oosterveen in Nederland te laten berechten.