FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 8 april 2015

Five nights at Freddy's wordt een speelfilm

Van een indiegame op Steam Greenlight naar een complete film geproduceerd door Warner Bros. Dat is niet iets wat veel game-ontwikkelaars kunnen zeggen, behalve Scott Cawthon. Zijn horrorgame Five Nights at Freddy's wordt namelijk vertaald naar het witte doek.

De productie is in handen van Roy Lee (The Ring, The Grudge), samen met Seth Grahame-Smith (Abraham Lincoln: Vampire Hunter) en David Katzenberg. Ook lijkt het erop dat Scott Cawthon een rol gaat spelen in de productie, gezien de reactie van Grahame Smith: "We kijken er naar uit om met Scott samen een krankzinnige, huiveringwekkende en op een vreemde manier schattige film te maken".

De drie delen van Five Night's at Freddy's zijn waanzinnig populair op Steam, voornamelijk door de filmpjes van bekende YouTubers zoals PewDiePie en Markiplier.

Five Night's at Freddy's
Five nights at Freddy's wordt een speelfilm

Blizzard blokkeert accounts op de Krim

Pech voor alle inwoners op de Krim die Diablo III, Starcraft, World of Warcraft of een ander spel van Blizzard willen spelen. Blizzard trekt namelijk de stekker uit battle.net voor alle mensen die op het schiereiland wonen. De reden hiervoor zijn nieuwe sancties uit de Verenigde Staten, die Amerikaanse bedrijven verbieden om nog diensten aan te bieden op de Krim. Dit komt als een reactie op de illegale annexatie van de Krim door de Russische president Poetin, in maart vorig jaar.

"In het licht van de huidige sancties zijn we officieel verplicht om alle accounts op battle.net die gebaseerd zijn op de Krim op te heffen", schrijft Blizzard. "We betreuren de impact die dit heeft op onze spelers. Zodra de situatie verandert, zullen we de accounts natuurlijk weer zo snel mogelijk herstellen."

Blizzard is niet de enige die stopt met het aanbieden van diensten op de Krim. Ook Steam, PayPal, Google, Amazon, Apple en League of Legends zijn al niet meer te gebruiken door inwoners op de Krim. 

Blizzardlogo
Blizzard blokkeert accounts op de Krim

Nederlands bedrijf bouwt Songfestivalpodium

Het Hilversumse bedrijf Unbranded bouwt het podium voor het Eurovisie Songfestival. Het liedjesfestijn vindt dit jaar plaats in Wenen. De voorbereidingen zijn al volop in gang; deze week rijden tachtig vrachtwagens met materieel naar de Oostenrijkse hoofdstad.

Het decorbouwbedrijf heette voorheen Hollandse Handen. In eigen land bouwde het onder meer de podia voor PAUW, Jinek, RTL Late Night en Nieuwsuur. Maar omdat er steeds vaker internationale klussen binnenkomen, is gekozen voor een naam die internationaal klinkt. Unbranded heeft ervaring met grote projecten, zoals de podia voor de MTV Awards in Amsterdam en Glasgow. 'Dat ging om 100 miljoen live-kijkers, bij het Songfestival zijn dat 200 miljoen kijkers', vertelt directeur Gaston van de Poel in een interview aan Radio EenVandaag.

Groot oog
Eind januari haalde Unbranded de klus binnen. De voorbereidingen begonnen meteen. Het podium gaat eruit zien als een groot oog, gemaakt van aluminium buizen. 'Schrik niet: het is 45 meter breed, 20 meter diep en 15 meter hoog. Er zit 40.000 kilo aan aluminum in', aldus Van de Poel. Naast het hoofdpodium bouwt Unbranded ook de commentaarposities en de green room, waar artiesten na hun optreden verblijven.

De halve finales van het Songfestival zijn op 19 en 21 mei, de finale vindt plaats op 23 mei. Namens Nederland strijdt Trijntje Oosterhuis in de eerste halve finale voor een finaleplaats met haar liedje Walk Along. Afgelopen jaar behaalden The Common Linnets namens Nederland de tweede plaats.

Rusland krijgt zege in Montenegro

Rusland heeft de winst in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Montenegro toegewezen gekregen. De wedstrijd werd eind maart gestaakt na rellen in het stadion in Podgorica, waarop de Europese voetbalbond UEFA Rusland een 3-0-overwinning heeft toegekend.

Montenegro moet bovendien het eerstvolgende thuisduel zonder publiek afwerken. De straf voor een tweede duel zonder publiek is onder voorbehoud. De bond kreeg ook nog eens een boete van 50.000 euro. Ook Rusland is er niet zonder straf vanaf gekomen. De bond moet vanwege het aandeel in de rellen 25.000 euro betalen.

Het duel begon al onstuimig, want in de eerste minuut werd de Russische doelman Igor Akinfejev geraakt door een vuurpijl. De wedstrijd werd na enig oponthoud wel weer hervat, maar na tumult op de tribunes in de 66e minuut definitief gestaakt. De stand was toen 0-0.

De Vrij en Braafheid met Lazio naar finale Coppa Italia

Lazio heeft zich woensdagavond geplaatst voor de finale van de Coppa Italia door een overwinning op Napoli. In de finale is Juventus de tegenstander. De heenwedstrijd in Rome eindigde in een 1-1 gelijkspel, waardoor Napoli in het voordeel was. Woensdagavond zou in Napels beslist worden wie de tegenstander van Juventus in de finale van de Coppa Italia zou worden.

Alle Nederlanders in Italiaanse dienst kwamen woensdag in actie. Stefan de Vrij en Edson Braafheid begonnen vanuit de basis bij Lazio, terwijl Jonathan de Guzman mocht invallen bij Napoli. Tien minuten na de invalbeurt van De Guzman was het Lazio dat op voorsprong kwam. Op aangeven van Felipe Anderson, de man in vorm bij Lazio, maakte Senad Lulic het enige doelpunt van de wedstrijd.

In de slotfase deed Napoli er alles aan om de gelijkmaker te produceren, maar slaagde het er daar niet in. Daardoor plaatst Lazio zich ten koste van Napoli voor de finale van de Coppa Italia.

Liverpool in replay alsnog langs Blackburn Rovers

Liverpool heeft zich niet nog een keer verslikt in Blackburn Rovers. Coutinho schoot de ploeg van manager Brendan Rodgers na rust naar de halve finale van de FA Cup: 0-1.

Liverpool verzaakte een maand geleden zich te plaatsen voor de halve finale van de prestigieuze FA Cup. Tweedeklasser Blackburn Rovers toonde zich destijds op Anfield een lastige tegenstander (0-0). Ook in de replay op Ewood Park het stonden The Rovers hun mannetje. Desondanks was de eerste helft voor The Reds.

Daniel Sturridge zag zijn inzet centimeters over de deklat vliegen en Coutinho zag zijn schot op het nippertje gered worden door doelman Simon Eastwood. Ondanks het overwicht bleef een goal voor rust achterwege. Na de pauze was Liverpool wél trefzeker, maar niet voordat Blackburn een keer heel gevaarlijk werd.

Goalie Mignolet maakte een paar minuten na de hervatting een inzet van Marshall onschadelijk. Een kwartier later zag de Belg toe hoe Coutinho aan de andere kant van het veld toesloeg. De Braziliaanse spelmaker combineerde met Henderson en schoot het leder hard en laag in de verre hoek, 0-1.

Liverpool kreeg na de openingstreffer kansen om het duel te beslissen, maar Sturridge kreeg in kansrijke positie de bal niet tussen de palen. Ook Raheem Sterling was dichtbij de beslissing. Omdat de score niet werd verdubbeld, bleef het spannend. In de slotfase was bijna sprake van een stunt.

Eastwood was in de blessuretijd naar voren gesneld bij een lange inworp. De bal viel in zijn voeten en hij stuurde het leder richting het Liverpool-doel. Mignolet moest zich strekken en wist zo een nieuwe blamage te voorkomen. Liverpool mag zich op zondag 19 april melden in Wembley, waar Aston Villa de volgende tegenstander is.

De ploeg speelde in de kwartfinale van de FA Cup met 0-0 gelijk tegen Blackburn Rovers. Volgende week vindt de beslissing plaats in een uitwedstrijd voor Liverpool, dat lang niet de hele wedstrijd de bovenliggende partij was in de bekerwedstrijd. Liverpool had de pech dat ook Blackburn Rovers zijn mannetje steeds stond. Vooral in de eerste helft kwam de ploeg gevaarlijk uit de hoek. In de tweede helft was de organisatie goed genoeg om Liverpool van scoren af te houden.

Desalniettemin had de thuisclub de grootste kansen van de wedstrijd. Zo kopte Kolo Touré uit een vrije trap van Philippe Coutinho op de paal. De grootste aderlating voor Liverpool was het uitvallen van centrale verdediger Martin Skrtel. De Slowaak is ook dit seizoen een vaste waarde op Anfield Road. Halverwege de wedstrijd kwam het bericht al binnen dat de blessure van de verdediger waarschijnlijk meevalt.

KNVB Beker: Uitslag FC Groningen - Excelsior

Na een matig seizoen in de eredivisie kan FC Groningen komende maand in de KNVB-beker toch nog geschiedenis schrijven. De noorderlingen wonnen de trofee nog nooit. Op 3 mei krijgen ze in De Kuip tegen PEC Zwolle de tweede kans, na het eerste en tot dusver enige optreden in de eindstrijd in 1989 tegen PSV (1-4). De ploeg van coach Erwin van de Looi verzekerde zich woensdag in de Euroborg overtuigend van een finaleplaats. Excelsior moest er met 3-0 aan geloven.

FC Groningen kreeg vlak voor het begin van de wedstrijd nog wel een tegenslag te verwerken. Clubtopscorer Michael de Leeuw voelde zich na een griepaanval toch niet fit genoeg om te spelen.

Verdediger Eric Botteghin ontbrak door een schorsing. Zijn vervanger Hans Hateboer toonde als rechtsback zijn offensieve kwaliteiten. Vijf minuten voor de rust zette hij met Tjaronn Chery een aanval op, die hij zelf doeltreffend afrondde: 1-0. Op basis van het vertoonde spel was de Groningse voorsprong niet onverdiend. De thuisploeg etaleerde meer technisch vermogen en speelde bovendien met een grote drang naar voren. Mede door slordig spel in de eindfase bleven grote kansen in de eerste helft verder echter uit.

Het gedoseerd spelende Excelsior was voor de onderbreking zeker niet kansloos in de counter. Met name aanvaller Ninos Gouriye miste echter op de beslissende momenten de rust en het overzicht om tot scoren te komen.

Na de pauze kwam Tom van Weert namens Excelsior snel in scoringspositie. Doelman Sergio Padt redde fraai. Zeven minuten later verdubbelde Albert Rusnak met een bekeken schot in de verre hoek de marge: 2-0. Daarmee was de strijd vrijwel gestreden. Trainer Marinus Dijkhuizen gaf vlak voor het begin van het duel al aan dat behoud van de eredivisiestatus voor Excelsior de hoogste prioriteit heeft. Dat bleek in de slotfase van het duel. Chery en invaller Juninho Bacuna (lat) verzuimden eerst nog de score voor de dominerende thuisclub uit te bouwen voordat Chery in de 88e minuut toch nog toesloeg: 3-0.

'Bijbel kan in het haardvuur'

De bijbel kan definitief bij het oud papier gezet worden. Geoloog Arye Shimron liegt naar eigen zeggen namelijk niet, wanneer hij zegt dat Jezus, mevrouw Jezus en zoontje Jezus keurig begraven zijn in een familiegraf, een stukje ten zuidoosten van Jeruzalem.

Het graf werd al in 1980 opgegraven door diezelfde Arie. Hierin trof hij een tiental kalken grafkisten waarin Jezus, zoon van Jozef, onder meer te vinden was. Andere kisten zouden de resten bevatten van Mariamme e mara (Maria Magdelena, de veronderstelde vrouw van onze favoriete doodgemartelde celeb) en Judas, de zoon van Jezus. Z'n moeder Maria, stiefvader Jozef, broer Mattheüs (hij kon leuk tegen een balletje trappen) en Yose, een andere broer maakten het setje compleet.

Alleen Jacobus, een andere broer van Jezus ontbrak. Na een hoop gesteggel en gedoe zijn de heren onderzoekers erachter gekomen dat dit kistje bij een antiekverzamelaar lag. De authenticiteit van het kistje is onlangs door Arie zelf bevestigd.

Tegenstanders van de theorie dat dit het graf van Jezus en zijn familie is, beriepen zich eerder op het feit dat dit destijds allemaal behoorlijk gangbare namen waren. Zo ongeveer 8 procent van de mannelijke bevolking noemde zich bijvoorbeeld destijds Jezus.

Wat deze vondst volgens Arie zo bijzonder maakt, is de combinatie van de namen. Die is vrij opmerkelijk te noemen. De periode komt ongeveer overheen met Het Verhaal en de kans dat dit een ander willekeurig joods gezin zou zijn is inderdaad dan ook te verwaarlozen. In de ogen van de geoloog genoeg reden om aan te nemen zijn hypothese wel klopt.

Om de woorden van Arie te gebruiken: " Wie in Liverpool een graf zou vinden met de namen van de vier Beatles erop zou ook zeker weten dat dat het graf van de vier Beatles zou zijn en niet van een andere band".

Mocht de onderzoeker werkelijk gelijk hebben, dan heeft dit verstrekkende gevolgen voor het Bijbelverhaal. Want…. daar klopt dan aantoonbaar geen jota meer van.

Dakar Rally 2016 niet door Chili

De Dakar Rally zal volgend jaar Chili niet aan gaan doen, zo heeft ASO, de organisator van het evenement, bekendgemaakt. Zware overstromingen in het noorden van het Zuid-Amerikaanse land hebben ervoor gezorgd dat er veel schade is en dat lokale autoriteiten hun aandacht moeten richten op het herstellen hiervan.

Dakar-directeur Etienne Lavigne heeft begrip voor het afhaken van Chili dat sinds 2009 onderdeel uitmaakte van het evenement. "We hebben de situatie nauwlettend gevolgd en hopen dat de regio van de Atacama-woestijn en de steden die getroffen zijn hiervan kunnen herstellen." Mogelijk komt het land in 2017 terug in de rally. Volgende week wordt de route van 2016 bekendgemaakt.

'Senioren naar de rechter: van de zotte'

Het is 'waanzin' dat steeds meer ouderen naar de rechter moeten stappen om huishoudelijke hulp af te dwingen bij hun gemeente. Dat heeft ouderenbond ANBO woensdag gezegd. Aanleiding was een rechtszaak van een aantal ouderen tegen hun woongemeente Lochem.

Zij waren naar de rechter gestapt omdat de gemeente vanaf 1 april het schoonmaken van hun huis niet meer wilde vergoeden. Ze vonden dat de beslissing was genomen zonder gedegen onderzoek. De rechter gaf hun gelijk.

"Het is echt van de zotte dat steeds meer 70- en 80-plussers naar de rechter moeten stappen. Verminderen of stopzetten van huishoudelijk hulp mag niet zomaar gebeuren, daar moet de gemeente minimaal een persoonlijk gesprek (het zogeheten keukentafelgesprek) over voeren met de cliënt", aldus een woordvoerder van de ANBO.

Allison zorgt voor cultuuromslag bij Ferrari

Technisch directeur James Allison heeft naar eigen zeggen voor een cultuuromslag bij het Formule 1-team Ferrari gezorgd. De Brit heeft het korte termijn denken uitgebannen en hierdoor de druk op de ontwerpafdeling verminderd. Dit lijkt zijn vruchten af te gaan werpen, getuige de overwinning in Maleisië.

Allison stapte halverwege 2013 over van Lotus naar Ferrari en heeft pas voor dit jaar zijn stempel op de prestaties kunnen drukken, zo meldde hij aan Autosport. "Ik heb geen enkel onderdeel voor de auto van dit jaar ontworpen, want we hebben genoeg goede mensen die dat kunnen. Ik heb wel een aandeel erin gehad, want ik heb aangegeven op welke onderdelen ze zich moesten gaan richten. Ik heb de druk weggenomen om onderdelen meteen te leveren, maar meer te denken aan de langere termijn. Dat is niet makkelijk te veranderen."

Het lijkt Allison geslaagd te zijn om de aerodynamica van de Ferrari zo een stap vooruit te helpen. In plaats van telkens maar te komen met nieuwe onderdelen die niet blijken te werken wordt er meer gekeken naar het aerodynamicapakket als geheel. Dit programma is volgens de Brit al in januari vorig jaar gestart, terwijl de verbeteringen aan de Ferrari-motor pas halverwege 2014 in gang zijn gezet.

Nederlander steelt topje van Engelse berg

Een Nederlandse student heeft de woede van de Engelse over zich afgeroepen door het topje van de hoogste berg van Engeland af te breken. Oscar Santillan, die studeert aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht, deed dit voor een kunstproject. Hij heeft het topje in een Londense galerie tentoongesteld.

Dat vertelt hij woensdagavond in een reportage van het Radio 1-programma Nooit Meer Slapen van de VPRO. Twee weken geleden tikte de 34-jarige kunstenaar een stuk steen ter grootte van een inch los van Scafell Pike in het landsdeel Cumbria. Scafell Pike is met 977 meter de hoogste berg van Engeland

Milieu- en toerismeorganisaties reageerden woedend. De Copperfield Galerie in Londen, waar het stukje steen is tentoongesteld, is bedreigd met onder andere brandstichting. Santillan is verbaasd over de heftige reacties. Hij zegt dat hij maar een hele kleine ingreep heeft gedaan in het landschap. "Mensen hebben een cartoonesk beeld van een berg, alsof die precies in een puntje uitloopt. En dat ik precies dat puntje heb afgepakt", zo vertelt hij in de radioreportage.

De 34-jarige student uit Maastricht maakt vaak kunstwerken uit kleine stukjes materie die in wezen weinig waarde hebben. "Door ze in een andere context te plaatsen, krijgen ze ineens een hele andere en grotere betekenis", legt hij uit. "Landen zijn gewoonlijk heel trots op hun hoogste berg. Als je het hoogste stukje meeneemt, dan ben je de definitie van een land aan het veranderen."

Oscar Santillan heeft zijn kunstconcept afgelopen najaar ook in Nederland uitgevoerd, en een centimeter van het hoogste punt van Nederland meegenomen. De schep zand heeft tentoongesteld gestaan in het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Dat heeft voor geen enkele oproer gezorgd.

Het uitgebreide interview met de jonge kunstenaar is woensdagavond te horen in VPRO's Nooit Meer Slapen, tussen 01 en 02 uur op Radio 1.

Philips gaat straten Los Angeles verlichten

Los Angeles wordt de eerste stad in de wereld waar de straatverlichting beheerd en gecontroleerd wordt met een systeem van Philips, dat daarvoor mobiele en cloud-gebaseerde technologieën gebruikt. Dat maakte Philips woensdag bekend zonder financiële details te vermelden.

Het unieke zit hem er volgens Philips in dat iedere lichtpunt in de stad afzonderlijk op het systeem wordt aangesloten, waardoor iedere lamp afzonderlijk in de gaten kan worden gehouden.

De nieuwe technologie is onder meer energiezuiniger. Ook is er minder onderhoud nodig en zullen de straten van Los Angeles door de nieuwe ledlampen veiliger zijn voor bewoners. Ook ondersteunt het systeem het beleid van de burgemeester van Los Angeles die inzet op meer voetgangersvriendelijke wijken.

Ook Scheldeprijs prooi voor Kristoff

Alexander Kristoff heeft woensdag ook de Scheldeprijs op zijn naam geschreven. De Noorse wielrenner, zondag nog de winnaar van de Ronde van Vlaanderen, sprintte in Schoten naar de zege. De aanloop naar de massasprint werd ontsierd door een enorme valpartij op ongeveer een kilometer van de streep, waardoor veel snelle coureurs waren uitgeschakeld.

De voorgaande drie edities werden allemaal gewonnen door de Duitser Marcel Kittel. De renner van Giant-Alpecin was niet fit en ontbrak daarom dit jaar.

Voetbalvrouwen winnen in Noorwegen

De Nederlandse voetbalvrouwen hebben woensdag Noorwegen verslagen in een oefeninterland. In het Strømmen Stadion nabij Oslo zegevierde Oranje met 3-2 over de nummer elf van de wereldranglijst. Lieke Martens had een groot aandeel in de knappe overwinning. Ze bracht twee treffers op haar naam.

Uit een voorzet van Manon Melis zorgde Martens in de eerste helft eerst voor de gelijkmaker (1-1). Daarna kwam Nederland door een treffer van Melis op voorsprong (1-2). Nog voor de rust maakte Noorwegen gelijk (2-2). Anouk Hoogendijk viel na de rust bij Oranje in. Daarmee bracht de speelster van Ajax haar interlandtotaal op honderd. Martens miste in de slotfase eerst nog een mooie kans voordat ze alsnog voor de tweede keer tot scoren kwam: 2-3.

De ploeg van bondscoach Roger Reijners verloor zaterdag met 2-1 van IJsland in een oefeninterland. Met deze twee vriendschappelijke wedstrijden bereidde de Nederlandse ploeg zich voor op het WK in Canada (6 juni - 5 juli).

UvA naar rechter voor ontruiming Maagdenhuis

De Universiteit van Amsterdam (UvA) stapt naar de rechter om de ontruiming af te dwingen van het Maagdenhuis, dat al weken door studenten wordt bezet. Dat zei een woordvoerder van de UvA.

De UvA eiste dat de actievoerders woensdagavond om 18.00 uur het pand verlaten zouden hebben, maar de studenten zitten er nog steeds. Het universiteitsbestuur stelde het ultimatum woensdagmiddag in.

De UvA onderneemt nu juridische stappen om de studenten weg te krijgen. "Daarnaast blijven we wel in gesprek over de gewenste hervormingen", aldus de woordvoerder van de UvA.

UvA naar rechter voor ontruiming Maagdenhuis
UvA naar rechter voor ontruiming Maagdenhuis (Foto: ANP)

Iets meer tbs'ers te lang met verlof in 2014

Vorig jaar zijn iets meer tbs'ers langer uit de kliniek weggebleven dan mocht dan in 2013. Toen keerden 35 tbs'ers niet tijdig terug van toegekend verlof en in 2014 waren dat er 39. De meeste 'onttrekkingen' waren in de Van Mesdag-kliniek in Groningen (negen keer) en daarna in de Rooyse Wissel in het Limburgse Oostrum (acht keer).

Twaalf tbs'ers mogen een jaar niet op verlof, omdat ze zonder toestemming langer dan een etmaal afwezig waren. Acht anderen mogen dat ook niet, omdat ze verdacht werden van een strafbaar feit, binnen dan wel buiten de inrichting. Dat blijkt uit een brief die staatssecretaris Klaas Dijkhoff woensdag naar de Tweede Kamer stuurde.

Volgens hem gaat het om een laag percentage ongeoorloofde afwezigheid als je dat afzet tegen de ongeveer 70.000 keren dat verlof werd toegestaan. Er waren geen ontvluchtingen uit een inrichting.

Achttien prostitutieramen in Amsterdam dicht

Raamprostituees moeten op zoek naar een nieuwe werkplek nu een Amsterdamse raamexploitant 18 van de 47 ramen moet sluiten. Er zijn ernstige en structurele misstanden geconstateerd binnen het bedrijf. Onder strikte voorwaarden krijgt de raamexploitant een vergunning het prostitutiebedrijf een jaar op kleinere schaal voort te zetten.

Burgemeester Eberhard van der Laan wil dat de exploitant maatregelen neemt op het gebied van intake van de sekswerkers en de administratie en het toezicht op zijn bedrijf verbetert. De burgemeester vond dat de exploitant te weinig deed om nieuwe problemen in de toekomst te voorkomen en dreigde vorig jaar de hele vergunningsaanvraag af te wijzen.

De achttien ramen gaan uiterlijk op 30 april dicht. Een andere exploitant kan ze overnemen en na minimaal twee maanden weer openen, mits hij aan alle eisen voldoet.

SofŪa Vergara: grote borsten niet altijd fijn

Sofía Vergara is gezegend met grote natuurlijke borsten, maar haar figuur heeft ook nadelen. Dat vertelt de Modern Family-ster in Vanity Fair.

Vergara siert in mei de cover van het modetijdschrift. Voor de fotoshoot droeg ze een laag uitgesneden rode jurk die haar decolleté accentueert. "Mijn borsten zijn enorm", zegt de 42-jarige actrice in het blad. Dat is niet altijd even handig. "Beha's kopen is voor mij altijd een nachtmerrie geweest."

Gelukkig is er speciale kleding op de markt voor vrouwen met een grote boezem. "Toen ik in Los Angeles kwam wonen, ontdekte ik winkels als Frederick's of Hollywood die beha's voor strippers maken", laat de Colombiaanse weten. Daarmee bedoelt ze 'dunne meisjes met gigantische borsten'.

Soms is Vergara jaloers op vrouwen met nepborsten. "Geloof me, ik wou dat ik ze had. Als ik lig, zakken ze helemaal weg. Dat is niet leuk." Ook vervelend vindt ze kritiek op haar outfits. "Dan lees ik dat ik weer een jurk met dezelfde vorm draag. Wat willen jullie dan? Ik draag ze niet voor niets."

Sofia Vergara (Foto: Novum)
Sofia Vergara (Foto: Novum)

Herten hinderen treinverkeer

Het treinverkeer tussen Almere en Lelystad heeft woensdagavond last van drie loslopende herten. Die konden door een kapot hek op de rails terechtkomen.

Er worden tijdelijk alleen sprinters ingezet en geen intercity's. De NS zoekt in overleg met de natuurbeheerder naar een oplossing, aldus een woordvoerder van het spoorbedrijf.

FNV: donderdag uitsluitsel tweede conducteur

Tijdens een overleg tussen de NS en de spoorvakbonden wordt donderdag waarschijnlijk een knoop doorgehakt over het inzetten van een tweede conducteur. Dat heeft Huub van den Dungen van FNV Spoor woensdagavond gezegd. Gezien het toenemende geweld tegen NS-personeel willen de spoorbonden dat na 22.00 uur op alle treinen een tweede conducteur meerijdt.

Het is een van extra maatregelen waar in maart al overleg over was tussen de NS, de bonden, staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) en minister Stef Blok (die waarnam op Veiligheid en Justitie).

"Voor ons is de tweede conducteur een hele cruciale maatregel", aldus Van den Dungen.

FNV: donderdag uitsluitsel tweede conducteur (Foto: Novum)
FNV: donderdag uitsluitsel tweede conducteur (Foto: Novum)

Aanslagpleger Boston schuldig bevonden

Dzjochar Tsarnaev wordt veroordeeld vanwege de aanslag op de marathon van Boston in 2013. De jury bevond hem vandaag schuldig aan alle dertig vergrijpen die hem ten laste waren gelegd, waaronder samenzwering met als doel het gebruiken van een massavernietigingswapen. Voor deze en zestien andere aanklachten kan Tsarnaev de doodstraf krijgen.

Nu de schuldvraag is beantwoord, wordt bepaald welke straf de terrorist krijgt. Volgende week wordt duidelijk of Tsarnaev de doodstraf krijgt of de rest van zijn leven achter de tralies doorbrengt.

Tsarnaev ontkende zijn rol bij de aanslag niet tijdens het proces, maar volgens zijn advocaten was Dzjochars oudere broer Tamerlan het brein en de drijvende kracht achter de aanval. Advocate Judy Clarke probeert haar cliënt te behoeden voor de doodstraf. Ze betoogde dat Dzjochar werd beïnvloed door zijn broer. Tamerlan kwam dagen na de aanslag om nadat hij was getroffen door politiekogels. 'Zonder Tamerlan was dit niet gebeurd', vertelde Clarke de jury.

De aanslag kostte aan drie mensen het leven, meer dan 260 anderen raakten gewond.

Nintendo organiseert Streetpass-Week

Bezitters van een Nintendo 3DS-systeem kunnen binnenkort de straat op, want Nintendo heeft de periode van 16 tot 27 april uitgeroepen tot Internationale StreetPass-week. StreetPass-gebruikers krijgen bij de start twee nieuwe spellen en een grote nieuwe update voor StreetPass Mii-park.

Wanneer 3DS-bezitters tijdens de Internationale StreetPass-week een Nintendo Zone-locatie bezoeken, kunnen ze tot zes internationale Mii-bezoekers op hun systeem ontvangen via StreetPass Relay. Zo ontmoeten spelers bijvoorbeeld Mii-personages uit het zuidwesten van de Verenigde Staten, Canada of het oosten van Duitsland. Mii-personages verspreiden zich op deze manier internationaal tussen Nintendo 3DS-systemen in de hele westerse wereld.

Bij deelnemende Nintendo Zone-locaties, GameMania en de KPN Hotspots, kunnen bezoekers een downloadcode krijgen voor een gratis Nintendo 3DS HOME-menu-thema dat exclusief is gemaakt voor de Internationale StreetPass-week. Daarnaast kunnen bezoekers een speciaal Mii-personage ontvangen van Satoru Shibata, de directeur van Nintendo of Europe. Om een Nintendo Zone-locatie te vinden, kun je gebruik maken van de Nintendo Zone Finder op zone.nintendo.nl.

Nieuwe Mii-personages zijn goed voor nieuwe puzzelstukjes, nieuwe locaties op de kaart en meer helden om te helpen in de diverse StreetPass Mii-park–spellen die al beschikbaar zijn, en de twee nieuwe die verschijnen op 16 april: Hengelhelden en Zombiemanie.

Streetpass-week logo (Foto: Nintendo)

Sportblog: Kazim troost & 73 liter bier voor wielrenner

Elke week brengen we hier op FOK! het sportroddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kun je in deze berichten vinden. Elke woensdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Wielrenner Brammeier wint gewicht in bier
Aan de Ronde van Vlaanderen kleven vele tradities. Ditmaal stond bij de Vlaamse Hoogmis een bijzondere prijs klaar voor degene die als eerste het dorpje Sint-Eloois-Winkel binnen zou rijden. Matthew Brammeier werd daags voor de wielerkoers uitgedaagd dit te doen. Al snel in de wedstrijd koos de Ier van MTN Qhubeka samen met zes vluchtmakkers het hazenpad.

Brammeier had op zijn stuur kilometerpaal 34 gemarkeerd, want daar wachtte een grote beloning: zijn gewicht in bier. De Ier kwam als eerste over de streep bij de tussensprint en krijgt nu 73 liter Steene Molen-bier uitgereikt. Dit zal gebeuren bij de Scheldeprijs.

Gibraltarezen zijn net Duitsers
Het aloude gezegde 'je hebt Duitsers pas verslagen als het laatste fluitsignaal geklonken heeft' gaat uiteraard niet alleen op voor onze Oosterburen. Gibraltar onder 16 kan er namelijk ook wat van: Tijdens een UEFA-ontwikkelingstoernooi in het kleine landje speelde het nationale jeugdteam tegen dat van Macedonië in de laatste groepswedstrijd. Macedonië domineerde, maar kon niet tot scoren komen.

Tot de laatste minuut, eindelijk werd het 1-0. Dat werd zo uitbundig gevierd dat men helemaal vergat dat de wedstrijd nog niet afgelopen was. Een aantal ietwat onsportieve, maar zeer sluwe, Gibraltarezen hervatte de wedstrijd terwijl de tegenstanders nog in de dug-out stonden te juichen. De Macedonische keeper en een verdediger kwamen nog in de buurt, maar ze konden de 1-1 niet meer voorkomen. Macedonië won de wedstrijd overigens na penalties, Gibraltar won het toernooi dankzij de bizarre gelijkmaker.

 

The minute of mayhem in yesterday's UEFA Development Tournament draw between Gibraltar and Macedonia. As the game enters stoppage time at 0-0 the following occurs:

Posted by GibFootballTalk on donderdag 2 april 2015

Mayweather laat bitje maken met bankbiljetten
Als je zo rijk bent dat je van gekkigheid niet meer weet wat je moet doen dan ga je dus gekke dingen doen met dat geld. Zo ook de bokser Floyd Mayweather, die het binnenkort in het duel van de eeuw gaat opnemen tegen Manny Pacquiao. Voor een gevecht waar meer dan 100 miljoen dollar mee gemoeid is, moet je wat speciaals doen dacht Mayweather. Dus liet hij speciale bitjes fabriceren, met briefjes van honderd dollar erin! De speciaal voor hem gemaakte mondstukken kost maar liefst 22.000 dollar. Maar ach, wat maakt het uit als het geld met tientallen miljoenen tegelijk komt binnenvliegen.

Bokser verliest telefoon in de ring
Als je gaat sporten, laat je je telefoon in de kleedkamer. Dat lijkt logisch, maar niet voor Marvin Jones. De bokser moest het opnemen Ramon Luis Nicolas en verwachtte blijkbaar belangrijk nieuws. Want tijdens een paar plaagstootjes viel het mobieltje van Jones ineens pardoes uit zijn zak, dit tot grote hilariteit van de toeschouwers. Het kleinoot werd snel afgegeven aan de coach van de bokser. Jones verloor de wedstrijd ook nog eens door een knockout.


Bokers verliest telefoon tijdens wedstrijd (Bron: YouTube)

Kazim troost AZ-speler en is boos op andere AZ-spelers
Afgelopen weekend had AZ-speler Derrick Luckassen niet zo'n lekkere wedstrijd. Op een enorm ongelukkige manier werkte de AZ-speler de bal in eigen doel en zette daar Feyenoord mee op een 1-0 voorsprong. Feyenoord-spits Colin Kazim-Richards vond dat de teamgenoten van Luckassen de jonge verdediger veel te weinig steunden na het ongelukkige moment. De aanvaller ging daarom na de wedstrijd de AZ-kleedkamer in waar hij de spelers uit Alkmaar een flinke uitbrander gaf en Luckassen troostte. "Na die vroege goal hadden jullie die jongen moeten steunen, en dat is niet gebeurd. Jullie hebben hem laten zakken." Zo sprak Kazim aldus Voetbalzone.

Wielrenner rijdt parkeergarage in
De tijdrit in de Driedaagse De Panne werd niet echt het ding van Jimmy Engoulvent. Tot tweemaal toe nam de Fransman de verkeerde afslag op het parcours langs de Belgische kust. De tweede keer maakte hij het het bontst: Hij reed namelijk pardoes een parkeergarage in. Vol frustratie stapte hij van zijn fiets, want daar bleek ook nog eens wat aan te mankeren. De Europcar-renner deed achteraf luchtig over zijn blunder: "Ik heb geen verkenning gedaan en de motor reed 200 meter voor me. Op een gegeven moment kon ik twee kanten op en toen pakte ik de verkeerde. Een lesje wielersport, en dan vooral hoe het niet moet."

Engoulvent wil zijn fiets in de parkeerkelder zetten (Bron: Sporza)

Woods' mooiste nog een keer
Vanaf donderdag komen de golfers weer in actie op de Augusta National Golf Club voor de Masters. De eerste major van het jaar en het toernooi der toernooien. Joost Luiten is weer van de partij en Tiger Woods maakt ook weer zijn rentree. Woods sloeg tien jaar geleden tijdens de Masters één van de meest historische chipslagen ooit. Bekijk deze slag nu eens vanuit een ander cameraperspectief.

Snot van Neymar en gras voor Busquets
De Primera División-wedstrijd tussen Celta de Vigo en FC Barcelona is dezer dagen veelbesproken. Niet vanwege de krappe overwinning van Barça, maar vanwege twee incidenten. Bij de eerste ervan was sterspeler Neymar betrokken. De Braziliaan heeft het al tijden aan de stok met Celta-verdediger Hugo Mallo en ditmaal nam hij wraak door snot in de richting van de Spanjaard te sturen.

Ook werd de wedstrijd ontsierd door een rode kaart voor Celta-speler Orellano. De Chileen gooide namelijk een plukje gras naar Barcelona-speler Sergio Busquets en kon voortijdig inrukken.


Neymar de viezert (Bron: YouTube)


Wederom een berucht graspolletje (Bron: YouTube)

Trailer van Deus Ex: Mankind Divided uitgebracht

Gisteren was er al veel uitgelekt, maar nu is er de officiële trailer van Deus Ex: Mankind Divided. Het spel speelt zich af in 2029, twee jaar na de gebeurtenissen van Deus Ex: Human Revolution en het Aug-incident in Panchaea.

Dat incident zorgde voor miljoenen doden onder het gewone volk, dus de afkeer tegen mensen met augments groeide. Na die tijd zijn er verschillende facties gekomen die de gebeurtenis gebruiken om volgelingen te ronselen. Adam Jensen, de hoofdrolspeler van het vorige spel, komt in Deus Ex: Mankind Divided in aanraking met deze groeperingen. DIt keer heeft hij nieuwe verbeteringen aan zijn lichaam, zoals we al zien in onderstaande trailer.

Deus Ex: Mankind Divided wordt ontwikkeld door Eidos Montreal. Het spel gebruikt de Dawn Engine. Op pc zal het DirectX 12 en TressFX van AMD ondersteunen. Het spel komt naast pc, ook uit op PlayStation 4 en Xbox One. Een releasedatum is niet bekendgemaakt.

Amsterdam stopt met campagne witte heroÔne

Amsterdam gaat de waarschuwingscampagne voor witte heroïne beëindigen. Na de aanhouding van een verdachte afgelopen weekeinde is het risico op nieuwe incidenten afgenomen, zegt de gemeente. Ook waren er de afgelopen zes weken geen nieuwe incidenten of meldingen van te koop aangeboden witte heroïne.

De hoofdstad begon eind februari een grote campagne om mensen te waarschuwen voor de straatdealer die witte heroïne als cocaïne verkocht. Met matrixborden, posters en folders werden vooral jonge toeristen gewaarschuwd. Ook zette de gemeente sociale media in. Ongeveer 20.000 Britse toeristen die op reis gingen naar Nederland, kregen op hun smartphone een waarschuwingsbericht.

Door het opsnuiven van de witte heroïne overleden drie Britse toeristen en werden twintig toeristen ernstig onwel in het ziekenhuis opgenomen.

10 miljoen extra strop Floriade Venlo dreigt

De vijf gemeenten die garant stonden voor de Floriade in Venlo, hangt een extra tekort van bijna 10 miljoen euro boven het hoofd. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerde brief aan de gemeenteraad van de gemeente Venlo.

In 2012 sloot de Floriade af met een tekort van 5,5 miljoen euro. Maar nu dreigt een extra strop. Het dreigende tekort door de stagnerende grondverkoop in Venlo Greenpark, het voormalige Floriadeterrein, dreigt op te lopen met nog eens 8,3 miljoen euro tot zo'n 13 miljoen euro. Het op Greenpark gelegen Villa Flora moest geld opbrengen als kantorencomplex, maar de vraag blijft achter bij de eerdere prognoses. Daardoor stevent dit glazen gebouw af op een tekort van 1,4 miljoen euro.

De vijf Noord-Limburgse gemeenten moeten nu extra geld opzij zetten om de verwachte tekorten op te vangen.

Extra strop Floriade Venlo dreigt (Foto: Novum)
Extra strop Floriade Venlo dreigt (Foto: Novum)

'Zelfrijdende truck schudt markt op'

De opkomst van de zelfrijdende vrachtwagens zet het marktaandeel van de truckfabrikanten en hun toeleveranciers onder druk. Nieuwe spelers, zoals producenten van software en sensoren, zullen een deel van de markt opeisen. Dat stelt het internationaal adviesbureau Roland Berger in een woensdag gepubliceerd rapport.

Om trucks zelfstandig te kunnen laten rijden moeten ze worden uitgerust met sensoren, camera's en radars, die via software met elkaar kunnen communiceren. De adviesfirma verwacht dat rond deze nieuwe technologieën clusters van toeleveranciers ontstaan. In die groepen zal een rol zijn weggelegd voor bedrijven die nu nog niet actief zijn in de auto-industrie.

Coalitie Brabant wil door

De coalitie van VVD, CDA en SP in Noord-Brabant wil de komende vier jaar met elkaar verder. Ze zijn blij met de samenwerking en de ervaringen zijn positief. De partijen hebben dat gezegd tegen informateur Gerrit Jan Swinkels.

De drie partijen hebben na de verkiezingen weliswaar nog maar een krappe meerderheid over maar draagvlak voor uitbreiding met de coalitie met bijvoorbeeld D66 is er niet, concludeerde de informateur woensdagavond.

De partijen lijken te kiezen voor de uitbreiding van het aantal gedeputeerden van vijf naar zes met voor elke partij twee gedeputeerden. Grootste struikelblok bij de onderhandelingen lijkt de voltooiing van de rondweg om Eindhoven.

De SP is tegen en constateert dat er na de verkiezingen geen meerderheid meer is voor het plan.

Fysiotherapeut geschorst om seks met patiŽnte

Een fysiotherapeut heeft een onvoorwaardelijke schorsing van een maand gekregen omdat hij onmiddellijk na de behandelrelatie seks heeft gehad met een patiënte. Daarnaast is een voorwaardelijke schorsing van twee maanden opgelegd, met een proeftijd van twee jaar.

Dit blijkt een uitspraak van het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Eindhoven die woensdag is gepubliceerd. De klacht is ingediend door de man van de patiënte. Volgens hem heeft de fysiotherapeut al tijdens de behandelrelatie met de vrouw gezoend. De fysiotherapeut ontkent dat. Volgens hem is de vonk 'twee minuten na het beëindigen van de behandelrelatie overgesprongen'.

Maar volgens het tuchtcollege is seks niet alleen tijdens de behandelrelatie verboden. Er moet ook een 'afkoelingsperiode' in acht worden genomen na het beëindigen van de behandelrelatie.

Syrische imam doodgeschoten in Londen

Een in Syrië geboren imam die kritisch was over de Syrische president Bashar Assad is doodgeschoten in Londen. De contraterrorisme-eenheid van de politie onderzoekt de zaak.

De 48-jarige Abdul Hadi Arwani werd in zijn auto gevonden met schotwonden in zijn borstkas, zei de politie woensdag. Hij werd ter plaatse dood verklaard. Over het motief wilde de politie nog niets kwijt.

Arwani's dochter zei dat haar vader kritisch was over Assad, maar dat de familie niet denkt dat dat het motief was voor de moord. "We begrijpen echt niet wat hier achter zit", zei zijn zoon Morhaf Arwani.

Huldiging PSV op 19 april op Stadhuisplein

Niemand lijkt er nog aan te twijfelen: PSV wordt sinds 2008 weer kampioen van Nederland. De ploeg is, zonder te kijken naar resultaten van Ajax, nog twee zeges verwijderd van de 22e landstitel. De huldiging staat in elk geval gepland voor 19 april.

De datum werd eerder vandaag, na overleg met de politie, bekendgemaakt door PSV en de gemeente Eindhoven. Op die dag begint omstreeks 17.15 uur de rondrit door Eindhoven op de bekende platte kar. Vervolgens wordt de volledige selectie van PSV om 18.30 uur gehuldigd op het Stadhuisplein.

In theorie kunnen de bitterballen komend weekend al in het vet. Mocht PSV vrijdagavond winnen van PEC Zwolle én verliest Ajax een dag later van Heracles Almelo, dan is het kampioenschap al een feit. Als dat niet lukt, dan moet de titel in eigen huis tegen sc Heerenveen gepakt worden.

Direct na de wedstrijd tegen de Friezen krijgt PSV dan de kampioenschaal uitgereikt, waarna een dag later het echte feest los zal barsten.

Enorme belangstelling voor jonge Schumacher

Hij moet zijn eerste wedstrijdkilometers op het circuit nog afleggen, maar de belangstelling voor Mick Schumacher is al immens. De 16-jarige zoon van Formule 1-icoon Michael Schumacher, die nog altijd herstellende is van een zwaar ski-ongeluk, wist woensdag bij een testdag van de Formule 4 in Oschersleben de blikken van zo'n 100 journalisten op zich gericht te krijgen.

De kleine Schumacher, die Europees en vice-wereldkampioen in de karts is, kwam in drie testsessies tot de achtste, vijfde en twaalfde tijd in een veld van 33 coureurs. Spreken deed de jongeling niet en dat is hij voorlopig ook nog niet van plan.

Volgens zijn manager Sabine Kehm moet junior eerst maar wennen aan zijn wagen van het Nederlandse team Van Amersfoort. "We moeten niet vergeten dat hij nog een jonge kerel van net zestien is", zei Kehm. "Laten we de verwachtingen maar niet te hoog maken."

Op 25 en 26 april maakt de jongeling in Oschersleben normaal gesproken zijn debuut in de Formule 4, een klasse waarin zijn vader en Sebastian Vettel ook ooit reden.

Fitte Van Persie hunkert naar rentree

Robin van Persie is naar eigen zeggen helemaal klaar om zijn rentree bij Manchester United te vieren. De Nederlandse aanvaller ontbrak sinds 21 februari door een enkelblessure. Hij zou eigenlijk al in het afgelopen weekeinde in de thuiswedstrijd tegen Aston Villa (3-1) terugkeren in de wedstrijdselectie van trainer Louis van Gaal.

De voormalige bondscoach van Oranje koos er echter voor om de aanvoerder van Oranje, wegens een gebrek aan wedstrijdritme, nog een weekje extra aan de kant te houden.

Van Persie trainde woensdag voluit mee met de selectie van de Mancunians. "Het was een heerlijke sessie", liet hij na afloop via Twitter weten. "Ik ben blij dat ik weer fit ben en dat ik weer kan spelen. Ik kijk uit naar mijn volgende wedstrijd."

Manchester United speelt zondag thuis de immer beladen derby tegen stadgenoot Manchester City. Door de goede resultaten van de ploeg van Van Gaal in de laatste weken is een basisplaats voor Van Persie echter niet helemaal zeker.

Clarkson als gastpresentator terug bij BBC

Jeremy Clarkson is eind april weer te zien in een programma van de BBC. De Britse publieke omroep heeft woensdag bevestigd dat Clarkson terugkeert als gastpresentator van de satirische nieuwsquiz Have I Got News For You.

De BBC besloot het contract van de Top Gear-presentator niet te verlengen omdat hij een producer van het populaire autoprogramma had aangevallen en uitgescholden. 'Maar het betekent niet dat hij helemaal niks meer voor de BBC mag doen', legt een woordvoerder van de omroep uit.

Clarkson, die niet vervolgd wordt voor het incident op 4 maart, heeft Have I Got News For You al vaker gepresenteerd. In 2008 kwam hij in opspraak door tijdens de opnames een pen naar Ian Hislop te gooien. Het panellid liep daarbij een snee in zijn gezicht op.

'FIFA moet IsraŽl schorsen'

Voor veel Palestijnen is het in zee drijven van de Joden niet genoeg. Ze zouden ook niet meer tegen een balletje moeten kunnen trappen. De Palestijnse voettbalbond eist daarom van de FIFA dat ze Israël uitsluiten van internationale competities.

De officiële reden die de voorzitter van de Palestijnse voetbalfederatie (PFA) hiervoor gaf was dat Israël Palestijnen racistisch behandelt. Tevens is het de man een doorn in het oog dat er vijf clubs in de Israëlische competitie zitten die hun thuisbasis hebben in plaatsen die de Palestijnen als bezette gebieden beschouwen. Jibril Raoub, mauwt verder over de Israëlische inreisbeperkingen voor Palestijnse voetballers en het feit dat er zijn wel eens wat incidentjes met Joodse supporters geweest.

Diezelfde voorzitter is eerder in het nieuws geweest met uitspraken als "Wij zullen nooit samen sporten met Joden, duivels en Zionistische hoerenzonen" en "[..] maar ik zweer het dat indien we een atoomwapen hadden, we dat nog deze ochtend hadden gebruikt [tegen Israël.]". Het gezegde 'sport verbroedert' lijkt dan ook niet helemaal op te gaan voor de sympathieke man.

Jibril heeft uiteraard geen oog voor de structurele inreismogelijkheden voor Israëlische voetballers in welk Islamgekke land dan ook.

Het lijkt er trouwens op dat een dergelijk 'verzoek' zelfs FIFA-dictator Sepp Blatter iets te gortig is. Waarschijnlijk gaat de FIFA de eis dan ook naast zich neerleggen. FC Utrecht heeft laten weten niets met het verzoek te maken te hebben.

Gesprekken Israël en Palestijnen van start (Foto: ANP)

Mondriaan onder de hamer in New York

Een werk van de Nederlandse schilder Piet Mondriaan wordt in mei in New York geveild.

Bij veilinghuis Christie's gaat het schilderij Compositie No III (Compositie met Rood, Blauw, Geel en Zwart) uit 1929 onder de hamer. Christie's verwacht dat het werk tussen de 15 en 25 miljoen dollar (13,8 en 23,1 miljoen euro) zal opbrengen.

De veiling gebeurt in twee delen, op 11 mei en op 14 mei. Het schilderij van Mondriaan komt tijdens de tweede zitting aan bod.

Compositie No III  (Foto: Piet Mondriaan)
Compositie No III (Foto: Piet Mondriaan)

Google gaat spoilers voorkomen

Spoiler-alert: Darth Vader is de vader van Luke Skywalker. Hè, shit, dat wilde ik nou eigenlijk net niet weten. Nou is dit toevallig één van de grootste plottwists in de geschiedenis van de moderne cinema, maar er zijn ook andere gevallen van een welbekend fenomeen: spoilers. 

Spoileren houdt in dat informatie die belangrijk kan zijn voor eventuele ontwikkelingen in een boek, film of serie wordt verteld aan mensen die dit nog niet willen of hoeven te weten. Google lijkt daar wat op gevonden te hebben, want onlangs heeft het bedrijf patent aangevraagd op het idee van "het voorkomen van spoilers". Het plan zou moeten inhouden dat Google via een speciale app of een speciaal systeem bijhoudt waar de gebruiker is in een bepaald boek of welke films en series hij of zij al gezien heeft. Als het systeem van Google vervolgens oppikt dat er eventueel belangrijke informatie voor andere gebruikers zich in een geplaatste post bevindt van de gebruiker, wordt de inhoud hiervan onzichtbaar gemaakt voor de andere gebruikers. Zo hoef je dus nooit meer kwaad te worden op één van je vrienden als ze voor de zoveelste keer iets verklappen uit bijvoorbeeld Game of Thrones.

Er zit uiteraard wel een keerzijde aan het hele plan: wil een gebruiker wel dat Google in het bezit is van deze informatie? Wanneer Google weet welke films of series de gebruiker in kwestie heeft bekeken, kunnen zij hem op andere platformen weer gaan bestoken met de welbekende reclame 'die alleen maar wordt getoond om de gebruiker te adviseren'. Ook bezit Google (voorlopig) nog niet alle platformen dus zal het lastig worden om het plan te gaan uitvoeren op platformen als Facebook en Twitter.

Er is door Google nog geen officiële verklaring naar buiten gebracht wat betreft het plan en wanneer zij willen gaan beginnen met het bouwen en integreren van het systeem.

Google gaat spoilers voorkomenGoogle gaat spoilers voorkomen

Utrecht tolereert geen oproep tot geweld

De gemeente Utrecht tolereert geen oproepen tot geweld en haat zaaien. Dat zei een woordvoerster woensdag na afloop van een gesprek tussen de gemeente en de organisatie van een islamitische conferentie die donderdag in de Domstad begint.

Volgens de woordvoerster is "alles goed doorgesproken'' met de stichting AlFitrah en kan het congres doorgaan zoals gepland. De gemeente heeft de kwestie ook besproken met de politie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De conclusie was dat er geen grond is om de zogenoemde 'Derde Riffijnse Islamitische Conferentie' te verbieden.

De conferentie, die tot en met zondag duurt, wordt "nauwlettend'' gevolgd. "Wanneer sprake is van strafbare feiten of verstoringen van de openbare orde, treedt de politie op'', aldus de gemeente in een verklaring.

'Draken' ontdekt in de Andes

In de tropische regenwouden rondom het Andesgebergte zijn recentelijk door onderzoekers 'draken' ontdekt. Helaas hebben ze geen vleugels, kunnen ze geen vuur spuwen en zijn ze met hun geringe grootte van ongeveer vijftien centimeter ook niet bepaald imposant. Het gaat namelijk om drie nieuwe soorten hagedissen die liefkozend ook wel 'minidraakjes' worden genoemd.

De drie nieuw ontdekte soorten zijn gevonden in Ecuador en Peru en werden bij eerdere onderzoeken gezien als al reeds ontdekte soorten. Na verder onderzoek, en het vinden van meerdere exemplaren, zijn er nu drie soorten aan het Enyalioides (boshagedissen) repertoire toegevoegd.

Waarin de nieuwe soorten ten opzichte van eerdere ontdekkingen van verschillen zijn de kleuren, de schubben en de vorm van de stekels op de rug. Zo zijn bij de Enyalioides Altotambo de verschillen maar minimaal met als grootste verschil hun bruine ogen en goudkleurige ringen rondom de ogen. De andere twee ontdekte soorten (E. anisolepis en E. sophiarothschildae) vallen voornamelijk op door hun witte keel.

Er worden trouwens in Zuid-Amerika de laatste tijd relatief veel nieuwe soorten in kaart gebracht. Met deze ontdekking stijgt het aantal naar vijftien soorten, ter vergelijking, in 2006 waren er slechts zes bekend. De namen voor de 'draakjes' zijn overigens weinig creatief bedacht. De Altotambo verwijst naar het dorp waar het dier is ontdekt, de Anisolepis is een verbastering van de Griekse woorden anisos (ongelijk) en lepis (schub). Tot slot is de Sophiarothschildae vernoemd naar Sophia Rothschild, en dame die zich met BIOPAT financieel inzet voor biodiversiteit.

Drie nieuwe hagedissoorten ontdekt (Foto: Luis A. Coloma)
Drie nieuwe hagedissoorten ontdekt (Foto: Luis A. Coloma)

Weer levenslang voor rechterhand Mladic

De Bosnisch-Servische generaal Zdravko Tolimir (66) is woensdag ook in hoger beroep tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor zijn aandeel in de genocide in 1995 in Srebrenica.

Het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag had de rechterhand van generaal Ratko Mladic, en hoogste veiligheidschef van het Bosnisch Servische leger, eind 2012 in eerste aanleg al de hoogste straf opgelegd. Hij behoort volgens de rechters tot de kern van figuren die de misdaden rond Srebrenica planden en pleegden. Bosnisch-Servische militairen executeerden duizenden moslimmannen en jongens na de val van de door Nederlandse blauwhelmen beschermde enclave.

Tolimir heeft alle beschuldigingen tegengesproken. Mladic staat inmiddels ook in Den Haag terecht voor de gruwelen rond het Oost-Bosnische Srebrenica.

Weer levenslang voor rechterhand Mladic
Weer levenslang voor rechterhand Mladic (Foto: ANP)

Documenten MH17 vrijgegeven

De overheid heeft woensdag honderden documenten vrijgegeven over de nasleep van de ramp met vlucht MH17 in Oekraïne. De NOS, RTL Nieuws en de Volkskrant hadden om de stukken gevraagd met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

Het is de tweede keer dat een groot aantal documenten is gepubliceerd. Ze zijn vrijgegeven door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof. Het gaat grotendeels om e-mails die zijn gewisseld via het zogeheten Nationaal Kernteam Crisiscommunicatie (NKC).

Niet alle documenten die onder het verzoek van de media vielen, zijn gepubliceerd. Ze kunnen worden achtergehouden omdat bijvoorbeeld de privacy van mensen in het geding is of omdat intern beraad door ambtenaren door de publicatie op straat zou komen te liggen.

Ruim 6 miljoen aangiftes binnen bij fiscus

Ruim zes miljoen mensen hebben sinds 1 maart aangifte gedaan voor de inkomstenbelasting over 2014. Ruim 152.000 keer werd aangifte gedaan via de speciale aangifte-app. Dat heeft de Belastingdienst woensdag bekendgemaakt.

De belastingpapieren invullen kan dit jaar nog tot 1 mei. Die extra maand is bedoeld om overbelasting van de systemen van de fiscus te voorkomen en mensen meer tijd te geven. Wie voor 1 juli duidelijkheid wil hebben over de aangifte, moet 'm wel voor 15 april opsturen.

De fiscus adviseert niet te wachten tot de laatste dagen vlak voor 15 april. Als veel mensen tegelijk aangifte doen, kunnen de systemen overbelast raken. De belastingdienst heeft een maximum aan het aantal mensen dat tegelijkertijd aangifte kan doen. Op drukke momenten kan het voorkomen dat mensen niet meteen kunnen inloggen.

Naar verwachting doen dit jaar twaalf miljoen particulieren en ondernemers aangifte over het belastingjaar 2014.

Verkeerde versie van Street Fighter tijdens toernooi

Afgelopen weekend was er een toernooi dat werd gehouden in het kader van de Street Fighter IV Pro Tour van Capcom. Bij dit toernooi werd echter een foutje gemaakt. Ze gebruikte namelijk de verkeerde versie van Ultra Street Fighter IV.

Het begon allemaal nog goed doordat er gebruik gemaakt werd van de digitale versie die helemaal up-to-date is. Na een aantal potjes ging men gebruik maken van een andere console en ging het mis. Deze console had niet de digitale versie, maar de fysieke disc. Het blijkt dat de balans in deze versies verschillend is waardoor de wedstrijden opnieuw gespeeld moesten worden.

In totaal ging het om vier wedstrijden die opnieuw gespeeld moesten worden. drie van die vier hadden dezelfde uitkomst. Eén speler echter, Ryota Inoue, zag zijn winst omgezet worden in verlies tegen Du Dang. De organisatie heeft zijn excuses aangeboden bij Ryota en hebben aangeboden mee te doen aan een ander toernooi op kosten van de organisatie.

capcom

Gabon krijgt organisatie Afrika Cup 2017

Gabon is in 2017 de organisator van het toernooi om de Afrika Cup. Het land kreeg woensdag bij een bijeenkomst in Cairo de voorkeur boven Algerije en Ghana. Het continentale voetbalkampioenschap van Afrika zou in 2017 eigenlijk in Libië worden afgewerkt, maar dat gaf de organisatie terug vanwege de oorlogssituatie in het land.

De wedstrijden worden in vier speelsteden afgewerkt: Libreville, Franceville, Port Gentil en Oyem. De continentale bond wees eerder al de toernooien van 2019 (Kameroen), 2021 (Ivoorkust) en 2023 (Guinee) toe.

Ivoorkust verdedigt over twee jaar de titel. De Oranje Olifanten wonnen het kampioenschap begin dit jaar in Equatoriaal-Guinea, door na strafschoppen te winnen van Ghana.

Advies: 30 miljoen euro extra in cultuur

De Raad voor Cultuur adviseert het kabinet jaarlijks extra 29,5 miljoen euro te steken in cultuur. Dit geld is nodig voor maatregelen 'die nodig zijn om in te spelen op de uitdagingen waarmee de cultuursector te maken heeft'.

Dat blijkt uit het advies over de toekomst van het cultuurbeleid dat het adviesorgaan woensdag presenteerde aan minister Jet Bussemaker (Cultuur). In deze 'Agenda Cultuur' doet de raad aanbevelingen voor de cultuursector voor de volgende subsidieronde van 2017 tot en met 2020 en de jaren daarna.

Zo stelt de raad voor 9 miljoen euro uit te trekken voor een structurele subsidie voor het Tropenmuseum en een orkest voor lichte muziek, zoals het Metropole Orkest. Ook zou er een vast bedrag beschikbaar moeten zijn voor onder meer talentontwikkeling en het verbeteren van de positie van kunstenaars op de arbeidsmarkt.

Gewonde Zoetermeerse bestuurde auto toch zelf

De politie heeft maandag na een ernstig verkeersongeluk in Zoetermeer uren gezocht naar een bestuurder die bij nader inzien niet blijkt te bestaan. Door het ongeval raakten drie jonge vrouwen (19, 20 en 21 jaar) zwaargewond. Omdat de bestuurdersstoel niet was bezet, rees het vermoeden dat de chauffeur de benen had genomen.

Bij nader inzien bleek echter dat een van de gewonden, de 21-jarige vrouw, de auto bestuurde. Dat liet de politie woensdag weten. "De auto heeft zo'n grote klap gemaakt dat niemand meer echt op de bestuurdersstoel zat", legde een woordvoerster van de politie uit. Op foto's was goed te zien hoe verwrongen de auto was. Er waren geen andere auto's bij het ongeluk betrokken.

Met de drie vrouwen gaat het inmiddels naar omstandigheden goed. Hun toestand is stabiel.

ICC: onderzoek naar gruweldaden IS niet mogelijk

De terreurgroep Islamitische Staat heeft 'misdaden van onbeschrijflijke wreedheid begaan' in Syrië en Irak, maar de aanklagers van het Internationaal Strafhof (ICC) hebben geen jurisdictie om een onderzoek te openen. Dat heeft ICC-aanklager Fatou Bensouda woensdag meegedeeld.

Het hof heeft geen rechtsmacht, omdat Syrië en Irak zich niet bij het hof hebben aangesloten en de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties niet om een onderzoek heeft gevraagd.

Bensouda zei herhaaldelijk te zijn gevraagd om een onderzoek naar IS en liet weten dat de 'rechtsgrond voor een voorlopig onderzoek naar de situatie op dit moment te klein is'. Landen die geen ICC-lid zijn, kunnen het hof die rechtsgrond verschaffen, maar dat is een beslissing waar Bensouda zegt geen invloed op te hebben.

"Er is melding gemaakt van misdaden van onbeschrijflijke wreedheid, zoals massaexecuties, seksuele slavernij, verkrachting en andere vormen van seksueel geweld, marteling, verminking, ronseling van kinderen en vervolging van etnische en religieuze minderheden en niet te vergeten de moedwillige vernietiging van cultureel erfgoed", aldus Bensouda. "Ook zou er sprake zijn van genocide."

Desondanks is er onvoldoende grond voor een onderzoek, zegt ze, ook al zijn er aanwijzingen dat burgers van landen die wel bij het ICC zijn aangesloten betrokken zijn bij misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden door IS. De terreurgroep wordt namelijk waarschijnlijk aangevoerd door Syriërs en Irakezen en die vallen niet onder de rechtsmacht van het tribunaal.

Trijntje zingt volgende week met concurrentie

Trijntje Oosterhuis staat volgende week oog in oog met meer dan de helft van haar Songfestivalconcurrenten tijdens Eurovision in Concert in de Melkweg in Amsterdam. Tijdens het concert zingen de artiesten van 23 van de in totaal veertig deelnemende landen het liedje waarmee ze volgende maand meedoen aan het Eurovisiesongfestival.

Een aantal favorieten komt ook naar Amsterdam, zoals de Zweedse zanger Måns Zelmerlöw, Guy Sebastian uit Australië en de Azerbeidzjaanse Elnur Huseynov.

Het uitverkochte Eurovision is Concert is volgende week zaterdag. Songfestivalkenner Cornald Maas en tweevoudig deelnemer Edsilia Rombley presenteren de show. Het concert wordt dit jaar voor de zevende keer gehouden.

Oosterhuis vertegenwoordigt Nederland dit jaar op het Europese liedjesfestijn. Zij treedt met het nummer Walk Along op tijdens de eerste halve finale op 19 mei. Twee dagen later is de tweede halve finale en zaterdag 23 mei is de finale.

Het Eurovisiesongfestival viert dit jaar het zestigjarig bestaan. Vanwege dit jubileum mag Australië eenmalig meedoen; het evenement is daar namelijk razend populair. Overigens, mocht Australië winnen, dan wordt het Songfestival volgend jaar niet daar gehouden.

Microagressie moet maar eens ophouden!

Microagressie kent vele vormen. Van niet willen dat je zoon speelt met My Little Pony, tot aan de ellende die vrouwen moeten doorstaan als elke persoon standaard wordt aangeduid als 'hij'.

Dergelijk seksistisch, homofobisch, discriminerend, chauvinistisch, stereotyperend en onwenselijk gedrag moet eindelijk maar eens een halt worden toegeroepen.

Verder heeft deze meneer ook nog iets te zeggen tegen feminist Emma Watson

Nieuwe koninklijke standaard voor politie

Koning Willem-Alexander heeft woensdag aan korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie de nieuwe koninklijke politiestandaard uitgereikt. Een groot aantal agenten woonde de ceremonie op het Binnenhof in Den Haag bij.

De uitreiking van de standaard is een symbolische stap in de verdere vorming van één politiekorps. Het is de ceremoniële bevestiging en erkenning van één Nederlandse politie met één korpschef.

De standaard wordt gebruikt bij ceremoniële gebeurtenissen, zoals de begeleiding van de koning tijdens Prinsjesdag, een koninklijke huwelijksvoltrekking of een staatsbegrafenis. Ook bij de beëdiging van nieuwe politieagenten wordt de standaard ingezet.

Nieuwe koninklijke standaard voor politie
Nieuwe koninklijke standaard voor politie (Foto: ANP)

Agenten gedood bij beschieting in Riyad

Bij een beschieting vanuit een rijdende auto in de buurt van de Saudische hoofdstad Riyad zijn woensdag twee agenten om het leven gekomen. Dat meldt het Saudische staatspersbureau.

Volgens het staatspersbureau werd het vuur geopend toen de agenten in hun dienstauto in alle vroegte een patrouille reden. De twee agenten kwamen om het leven. Wie er achter de aanslag zit, is nog onduidelijk. Er is een onderzoek ingesteld.

Dergelijke schietpartijen komen zelden voor in Saudi-Arabië.

Veel verkeershinder rond Den Haag verwacht

Wie komend weekend in de Randstad de weg opgaat, moet rond Den Haag rekening houden met forse vertragingen. De A4 gaat tussen de knooppunten Ypenburg en Prins Clausplein op de schop en dat gaat gepaard met diverse afsluitingen en omleidingen. De VerkeersInformatieDienst verwacht veel hinder en denkt dat de vertraging al snel kan oplopen tot een halfuur.

Het werk duurt van vrijdagavond 23.00 uur tot en met zondagavond tegen middernacht. De verbindingswegen van de A4 en de A13 naar de A12 zijn dan dicht en doorgaand verkeer richting Amsterdam moet het doen met minder rijstroken. Het verkeer van en naar Den Haag wordt omgeleid, onder meer via de A20 en de N470.

Het werk moet onder meer zorgen voor een betere doorstroming van het verkeer op de drukke verkeersader. De werkzaamheden zijn na het weekeinde nog niet klaar: volgens de ANWB wordt het project pas in mei helemaal afgerond.

Peuter overleeft val van 12 meter

Een peuter van anderhalf jaar heeft in Brussel een val van 12 meter overleefd. Het kind viel vanaf de derde verdieping van een flatgebouw.

Dat heeft de politie woensdag gemeld. Het jongetje en zijn broer van vier jaar bevonden zich in een kamer van een appartement, terwijl hun ouders in de keuken zaten. Om nog onbekende reden viel de peuter uit het raam, in de tuin.

Het kind werd naar het ziekenhuis overgebracht. Aanvankelijk gingen de artsen ervan uit dat zijn toestand kritiek was, maar dat bleek uiteindelijk niet het geval. De jongen moest een nacht voor observatie in het ziekenhuis te blijven.

China nieuw avontuur voor Verstappen

Max Verstappen gaat dit weekeinde opnieuw op avontuur in de Formule 1. De jonge Nederlandse autocoureur rijdt voor het eerst op het circuit van Shanghai, waar zondag de Grand Prix van China wordt verreden. "Het circuit ziet er mooi uit, vooral die eerste lange bocht naar rechts lijkt me heel gaaf", zegt de zeventienjarige Limburger, die twee weken geleden historie schreef door als jongste Formule 1-coureur aller tijden punten te scoren voor het wereldkampioenschap. Verstappen werd zevende in de Grand Prix van Maleisië.

Verstappen kan donderdag voor het eerst de racebaan verkennen in de vrije training. Hij kent het circuit nu alleen nog van de simulator. "Een nieuw circuit is altijd weer spannend. Ik heb enorm veel zin in het weekeinde", aldus Verstappen, die al enkele dagen in Shanghai vertoeft. "Ik geniet ervan; een hele mooie stad", meldde hij op Instagram.

De Grand Prix van China wordt sinds 2004 verreden. Michael Schumacher won de eerste editie. Hij is nog altijd in het bezit van het baanrecord. De Brit Lewis Hamilton (Mercedes) was vorig jaar de snelste.

Marine Le Pen richt pijlen op vader

Partijleidster Marine Le Pen van het Franse Front National heeft de aanval op haar vader ingezet. Le Pen noemde de recente uitlatingen van haar vader 'politieke zelfmoord' en zei zich te zullen verzetten tegen elke kandidatuur van Le Pen senior.

Jean-Marie Le Pen, die het Front National oprichtte, heeft de Holocaust in het verleden meer dan eens 'een detail in de geschiedenis' genoemd en herhaalde dat afgelopen week. Ook nam hij het op voor een Franse generaal die tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerde met de nazi's. Marine Le Pen heeft het bestuur van de partij bijeengeroepen om de 'beste oplossing te vinden de politieke belangen van het Front National te beschermen'. Daarnaast zal ze zich verzetten tegen haar vaders plannen om in december lijsttrekker te worden bij regionale verkiezingen in Zuid-Frankrijk.

Marine Le Pen probeert al jaren om het Front National, waar van oudsher een zweem van antisemitisme omheen hangt, salonfähig te maken. Haar vader gooit echter telkens roet in het eten. Dit zou de eerste keer zijn dat ze concrete maatregelen treft om haar vader te straffen.

Marine Le Pen (Foto: Novum)
Marine Le Pen (Foto: Novum)

Theater afgehuurd voor megaclaim tegen NAM

De rechtbank in Assen heeft een theater afgehuurd voor de behandeling van een megaclaim van honderden Groningers tegen de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Dat meldde de rechtbank woensdag. De zitting is op maandag 8 juni.

Bijna negenhonderd particulieren en twaalf woningcorporaties hebben zich verenigd in de Stichting WAG (Waardevermindering door Aardbevingen Groningen). Ze willen dat de NAM de waardedaling van woningen, veroorzaakt door aardbevingen, direct vergoedt. In totaal gaat het om ruim 100.000 huizen. De rechtbank verwacht dat veel huiseigenaren op de rechtszaak afkomen.

De behandeling van de zaak vindt gewoon plaats in de nabijgelegen rechtbank, maar belangstellenden kunnen de zitting via een live-videoverbinding volgen in theater De Nieuwe Kolk. De zaak wordt overigens door rechters uit Overijssel behandeld om belangenverstrengeling te voorkomen.

UvA stelt Maagdenhuisbezetters ultimatum

De studenten die het Maagdenhuis bezetten, moeten daar om 18.00 uur uit zijn, anders stapt de Universiteit van Amsterdam (UvA) naar de rechter. Dat meldde de universiteit woensdagmiddag, die dan in een kort geding ontruiming zal eisen.

Na overleg met de studenten meldde de UvA woensdagochtend dat de bezetters zondagavond uit het Maagdenhuis zouden vertrekken. De studenten, verenigd in de groepering De Nieuwe Universiteit, ontkenden dat later en kondigden juist hardere acties aan. Het bestuur is daar teleurgesteld over. "Het leek erop dat dit voorkomen kon worden door goed overleg, maar dat is helaas niet mogelijk gebleken."

Turken mogen eindelijk reet afvegen

Goed nieuws voor alle Turken. Ze mogen eindelijk hun kont afvegen!

Hoe de Turken dat voorheen deden weten we niet, maar de islamitische wetgeving in het land heeft deze week eindelijk toegestaan dat de inwoners van het land na het schijten hun reet mogen reinigen met papier. Het Turks Directoraat voor Religieuze Zaken, ook wel de Diyanet genoemd, schrijft dit in hun recente fatwa.

Volgens de Diyanet mogen moslims alleen bidden als het lijf van de moslim, zijn of haar kleding en de plaats van het gebed met water zijn gereinigd. "Indien er echter geen water beschikbaar is, mogen andere reinigingsmiddelen aangewend worden", luidt de fatwa. "Hoewel volgens sommige bronnen papier enkel bestemd is om op te schrijven, mag het voortaan ook gebruikt worden als reinigingsmiddel."

Rusland ontkent hacken Witte Huis

Rusland ontkent iets te maken te hebben met de inbraak in het computersysteem van het Witte Huis. "Het is een soort sport geworden om Rusland overal de schuld van te geven", verklaarde de woordvoerder van het Kremlin woensdag.

Hij reageerde op berichten in westerse media dat Russische hackers de computers van het Witte Huis waren binnengedrongen.

Russische hackers vallen de laatste tijd regelmatig e-mailsystemen bij de Amerikaanse overheid aan. De Verenigde Staten hielden altijd vol dat er nooit een e-mailsysteem was aangevallen waarin geheime informatie werd uitgewisseld. Bovendien schroefden de Amerikanen de beveiliging op.

Maar volgens de bronnen van CNN gebruikten de Russen de hack in de e-mailsystemen om in te breken in een 'gevoelig' deel van het computersysteem van het Witte Huis, de ambtswoning van president Barack Obama. De hackers konden bijvoorbeeld in de niet-publieke agenda van Obama. Die is niet geheim, maar ook niet openbaar.

Rusland ontkent hacken Witte Huis
Rusland ontkent hacken Witte Huis (Foto: ANP)

Grote politiedemonstratie Den Haag begonnen

Een grote groep politiemensen is woensdagmiddag vanaf het Malieveld in Den Haag begonnen met een protestmanifestatie om een betere cao af te dwingen. De tocht is begonnen na de overdracht van de nieuwe politiestandaard van koning Willem-Alexander aan korpschef Gerard Bouman.

De deelnemers eisen van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) dat hij uiterlijk maandag betere voorstellen op tafel legt voor een nieuwe politie-cao. Als dit niet gebeurt, dan gaan de bonden en hun leden over tot hardere acties.

De politiemensen - zowel in burger als in uniform - die meedoen aan de demonstratie dragen een fel oranje hesje met de tekst 'politiewerk verdient meer waardering'.

Nieuwe auto Force India pas in Oostenrijk

Het Formule 1-team Force India zal pas eind juni tijdens de Grand Prix Oostenrijk kunnen gaan rijden met een vernieuwde auto, zo heeft vice-teambaas Bob Fernley aan Autosport laten weten. Tot die tijd moeten coureurs Nico Hülkenberg en Sergio Perez het doen met de huidige auto.

Force India had door financiële problemen deze winter pas een auto gereed voor de derde en laatste test. Een groot updatepakket zou daarna tijdens de Europese races volgen. De planning was volgens Fernley de race in Monaco, maar omdat er tot in april bij Toyota in Keulen van de windtunnel gebruik gemaakt wordt wil het team zich niet haasten. De voordelen in Monaco zullen relatief gering zijn, waardoor Oostenrijk als betere optie wordt gezien, omdat daarna nog een collectieve test zal volgen.

Mick Jagger denkt nog lang niet aan pensioen

Mick Jagger denkt er voorlopig nog niet aan om te stoppen met muziek maken en optreden. "Ik denk alleen maar aan de volgende tour. Mijn pensioen komt niet bij mij op", vertelt de 71-jarige rocker aan Rolling Stone.

"Ik ben vooral bezig met het plannen van nieuwe optredens", benadrukt Mick. Het muziekblad vraagt Jagger ook of de mannen binnenkort nog de studio induiken om een nieuw album op te nemen. "Ik wist dat je dit zou vragen, maar ik weet het niet", aldus Mick. "Het zou natuurlijk geweldig zijn en ik heb veel nieuwe nummers liggen die ik in de afgelopen jaren heb geschreven", verklapt Mick. "Laten we het hopen."

Als de mannen niet met elkaar een nieuwe plaat opnemen, zou het goed kunnen dat Mick in zijn eentje een album gaat maken. "Ik zou het heel leuk vinden om een Stones-album te maken, maar als dat er niet van komt. Ja, dan doe ik het. Ik heb namelijk ook nummers liggen die niet zo passen bij de Stones."

Mick Jagger (Foto: Novum)
Mick Jagger (Foto: Novum)

Vrijspraak gevraagd voor journaliste Geerdink

De Turkse aanklager heeft woensdag vrijspraak gevraagd voor de Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink. Dat heeft Froukje Santing gemeld, die als waarneemster van de Nederlandse Vereniging van Journalisten het proces in Turkije bijwoont.

De uitspraak wordt maandag verwacht. De in Turkije woonachtige Geerdink is beschuldigd van het bedrijven van propaganda voor een terroristische organisatie. Geerdink publiceert geregeld over de Koerdische zaak.

Volgens de aanklager kan ze op basis van de antiterreurwet niet worden veroordeeld. In het bewijs dat is aangedragen in de zaak tegen de Nederlandse, onder meer blog-, Twitter- en Facebookberichten, is namelijk niet opgeroepen tot geweld.

Down The Rabbit Hole onthult elf nieuwe namen

Ryan Adams, Seasick Steve en Other Lives geven een optreden op Down The Rabbit Hole. De organisatie van het festival in Beuningen heeft woensdag elf nieuwe namen bekendgemaakt.

Andere namen die woensdag bevestigd zijn: Young Fathers, Natalie Prass, Jungle By Night, Roosbeef, ZZz, Stu Larsen, CC Smugglers en Bomba Estéreo.

Eerder werd al onthuld dat ook Damien Rice, The War on Drugs, Iggy Pop, Róisín Murphy en FKA Twigs een optreden zullen geven op Down The Rabbit Hole. Het festival vindt plaats van 26 tot en met 28 juni in de Groene Heuvels in Beuningen.

Vorig jaar vond de eerste editie van Down The Rabbit Hole plaats. Er kwamen toen zo'n 10.000 bezoekers op af.

'Grieken vragen Russen niet om geld'

Griekenland heeft Rusland niet om financiële hulp gevraagd. Dat heeft een vertegenwoordiger van de Griekse regering woensdag gezegd, voorafgaand aan een ontmoeting tussen de Griekse premier Alexis Tsipras en de Russische president Vladimir Poetin in Moskou.

Vooraf was gespeculeerd dat de Grieken om financiële steun zouden kunnen vragen van de Russen, maar volgens de ambtenaar is daar niks van waar. "We willen onze schuldenproblematiek en financiële problemen oplossen binnen het raamwerk van de eurozone", aldus de vertegenwoordiger.

Tsipras en Poetin zullen praten over economische samenwerking, onderlinge investeringen en handel. Mogelijk biedt Moskou Griekenland een korting op gasleveringen en nieuwe leningen aan, aldus Russische media. Het Kremlin zou verder overwegen Griekenland te verwijderen van de lijst van westerse landen waarvoor in Rusland een importverbod van levensmiddelen geldt.

Nieuwe wet moet klokkenluider beschermen

Werknemers die een misstand in hun organisatie aankaarten, kunnen straks niet meer worden ontslagen. Ook komt er altijd onderzoek naar de melding en zo nodig ook naar de manier waarop een klokkenluider is behandeld.

Dat staat in een nieuwe wet voor het zogeheten Huis voor klokkenluiders. Die instantie kan onafhankelijk onderzoek doen naar misstanden bij de overheid, bedrijven en organisaties.

De Tweede Kamer had een eerdere wet al aangenomen, maar dat voorstel stuitte vorig jaar in de Eerste Kamer op bezwaren. De initiatiefnemers - de SP, PvdA, D66, ChristenUnie, GroenLinks, Partij voor de Dieren en de eenmansfractie Klein - dienen donderdag een aangepaste versie in waarmee ze tegemoet zeggen te komen aan de kritiek in de Senaat.

Dieven stelen 7,8 miljoen aan goud uit mijn Mexico

Gewapende overvallers hebben dinsdag bij een mijn in de Mexicaanse deelstaat Sinaloa voor 7,8 miljoen euro aan goud gestolen. Dat heeft het Canadese mijnbouwbedrijf McEwen Mining bekendgemaakt.

De diefstal had plaats bij de El Gallo-mijn. De dieven namen negenhonderd kilo concentraat mee, waarin naar schatting 198 kilo goud zit. Het bedrijf is weliswaar verzekerd, maar het bedrag dat de verzekering uitkeert is niet voldoende om de schade volledig te dekken, aldus McEwen Mining. Bij de diefstal raakte niemand gewond. Verdere details werden niet bekend.

De Mexicaanse politie heeft de zaak in onderzoek.

Air France-KLM vervoert minder passagiers

Air France-KLM heeft in maart iets minder passagiers vervoerd dan een jaar eerder. Dat maakte de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie woensdag bekend.

Vorige maand stapten 6,3 miljoen passagiers in een toestel van Air France, KLM of de Franse regionale dochter HOP. Dat was 0,4 procent minder dan in maart 2014. De totale opbrengsten, berekend op basis van het aantal betalende passagiers en de gevlogen afstand, namen met 0,1 procent af. Doordat de capaciteit met 0,3 procent werd teruggeschroefd, verbeterde de bezettingsgraad wel marginaal.

De vrachtdivisie zag de vraag met 8,7 procent afnemen, terwijl de capaciteit slechts met 0,9 procent werd verlaagd. De gemiddelde beladingsgraad daalde met ruim 5 procentpunt tot 62,4 procent. Air France-KLM is bezig zijn vrachtvloot grotendeels geleidelijk op te heffen wegens de aanhoudende verliezen op goederenvervoer.

Lekker op tijd naar huis na Avengers: Age of Ultron

Avengers: Age of Ultron zal geen after-credits scène, zoals gebruikelijk bij films van Marvel Studios, bevatten. Maar geen zorgen: wel is er een mid-credits scène die ons lekker maakt voor een volgende film van Marvel.

De after-credits scène is een traditie waarmee Marvel begon in haar eerste film, waarin Samuel L. Jackson voor het eerst zijn opwachting maakte als Nick Fury en Tony Stark (Downey Jr.) informeerde dat hij niet de enige superheld is. Deze scènes zijn ondertussen bijna een eigen leven gaan leiden en fans zijn soms enthousiaster over datgene wat ná de film komt dan de film zelf. De korte scènes vormen dan ook een lekkere teaser voor een project van Marvel, en geven de fans een idee over mogelijke verhaallijnen. De eerste Avengers sloot af met een scène waarbij onze helden genieten van een broodje 'shawarma' na alle actie in New York.

Avengers: Age of Ultron zal dus geen after-credits scène bevatten. Regisseur Joss Whedon zegt het volgende: “Er volgt niks helemaal op het einde. En dat lieg ik niet. We willen dat iedereen weet dat er niks is, zodat niet iedereen tien minuten zit te wachten en dan roept: Gotver, we gaan ze vermoorden!'

Natuurlijk zal Marvel ons echt wel teasen voor een volgende film, alleen zal de scène dit keer in het midden van de credits zitten. Marvel president Kevin Feige zegt erover: “Er is een korte scène, een soort epiloog, die tijdens de credits verschijnt. Maar er is niet nog een after-after-scène.”

Wat die scène precies inhoudt, blijft nog even een verrassing. Avengers: Age of Ultron draait vanaf 22 april in de Nederlandse bioscopen.

Een overzicht van de after-credits scènes van Marvel's Phase One films.

V&D verliest opnieuw kort geding om huur

Warenhuisketen V&D moet ook voor zijn pand in Den Bosch de volledige huur gaan betalen. Dat heeft de kortgedingrechter in Den Bosch woensdag bepaald.

Metroprop, de beheerder van het pand, was het niet eens met de eenzijdig door V&D opgelegde huurverlaging en stapte daarom naar de rechter. Het vastgoedbedrijf deed niet mee aan de overeenkomst die V&D met het merendeel van zijn verhuurders sloot over het verlagen van de huur.

De rechter oordeelt nu dat V&D de huurkorting niet zomaar kan doorvoeren. Ook de achterstallige huur moet daarom, inclusief rente, door de winkelketen worden overgemaakt naar de eigenaar van het winkelgebouw.

Onlangs verloor V&D al een vergelijkbare zaak tegen Mondia Investments, eigenaar van het V&D-filiaal in Hengelo. Ook deze pandeigenaar eiste betaling van de volle huurprijs. V&D tekende tegen die uitspraak hoger beroep aan.

Franse overheid vergroot belang in Renault

De Franse overheid breidt haar belang in autoproducent Renault uit in een poging het stemrecht binnen het bedrijf te beschermen. Dat werd woensdag bekendgemaakt.

De Franse staat trekt 814 miljoen tot 1,2 miljard euro uit voor de aankoop van zo'n 14 miljoen aandelen. Daarmee wordt het belang van de overheid in het autobedrijf vergroot van 15 procent naar maximaal 19,7 procent. De investering is tijdelijk en is bedoeld om verzet tegen een uitbreiding van het stemrecht van de overheid tegen te gaan.

Sinds vorig jaar geldt in Frankrijk de regel dat het stemrecht van aandelen die langer dan twee jaar worden aangehouden wordt verdubbeld, tenzij aandeelhouders expliciet tegenstemmen. Eind deze maand staat een motie om de verdubbeling van het stemrecht van de overheid tegen te houden op de rol. Met de extra aandelen die nu worden gekocht denkt de Franse staat die motie te kunnen overleven.

Caro Emerald speelt op Bospop

De line-up van Bospop is compleet. De organisatie van het festival in Weert heeft woensdag vijf nieuwe namen bekendgemaakt: Caro Emerald, Novastar, Navarone, The Gentle Storm en FM.

De 35e editie van Bospop vindt plaats op zaterdag 11 en zondag 12 juli. Er treden ruim twintig bands op, verdeeld over een hoofd- en een tentpodium. Vorig jaar trok het festival ongeveer 15.000 bezoekers.

Onder anderen Anastacia, ZZ Top, Layla Zoe, Racoon, Melissa Etheridge en Ed Kowalczyk geven ook een optreden op Bospop.

Colombiaanse marine doet grote drugsvangst

De Colombiaanse marine heeft ruim driehonderd kilometer uit de kust op een schip een enorme lading cocaïne aangetroffen. Dat heeft de marine dinsdag bekendgemaakt. In totaal werd 5,2 ton coke in beslag genomen.

De marine sprak in een verklaring van de grootste drugsvangst van de afgelopen twee jaar. Bij de operatie heeft Colombia hulp gehad van Amerikaanse narcotica-agenten. De veertien opvarenden van het koopvaardijschip zijn allen opgepakt.

In totaal heeft Colombia dit jaar al 22,8 ton cocaïne in beslag genomen.

Amersfoort moet Sytze van der V. geld betalen

Amersfoort moet aan pedoseksueel Sytze van der V. 4000 euro schadevergoeding betalen omdat de gemeente zijn verblijfplaats vorig jaar heeft onthuld. De rechtbank in Utrecht heeft dat woensdag bepaald.

De rechter oordeelt dat er onvoldoende reden was om de woonplaats van de zedendelinquent bekend te maken aan de medebewoners van het appartementencomplex in Amersfoort en het eronder gelegen kinderdagverblijf.

Er was volgens de rechtbank (nog) geen aanwijzing voor onrust of directe dreiging van recidive. "Van de gemeente had in de gegeven omstandigheden een meer terughoudende wijze van informatievoorziening mogen worden verwacht", aldus de uitspraak woensdag.

Man krijgt trio met 2 lekkere wijven op verjaardag

De vriend van Daniella Chavez is een echte geluksvogel. Voor zijn verjaardag verraste het 25-jarige naaktmodel hem door hem een triootje met haar en haar vriendin te geven.

De vriend van het blondje uit het Chileense Las Condes verjaarde deze maand. Maar ze wist echt niet wat ze hem moest geven. "Ik heb twee stad en land afgezocht naar een cadeau", vertelt de blondine. "Maar zonder resultaat."

"Een dag voor zijn verjaardag vroeg ik een vriendin om hulp. 'Geef hem een nacht vol passie', zei ze. 'Een trio met een andere meid.' Toen ik zei dat ik nooit een andere vrouw zou kunnen vinden, bood zij haar hulp aan."

De volgende dag kwam bovengenoemde vriendin bij het stel op diner. "Hij was verbaasd dat zij kwam eten", verklaart Chavez. "Nog verbaasder werd hij toen mijn vriendin en ik elkaar gingen zoenen en onze kleren uittrokken."

Hierna had het drietal geweldige seks. Veel wil het naaktmodel er niet over kwijt. "Het was fantastisch en ik zou het zo weer doen."

Chavez is wereldberoemd in haar thuisland Chili. Niet door haar mooie stem of acteerprestaties, maar vanwege het feit dat ze nogal snel uit de kleren gaat. Zoals hieronder te zien.

Nederlandse aspergeteelt fors gegroeid

De aspergeteelt in ons land is de afgelopen jaren fors gegroeid. De totale oppervlakte aan landbouwgrond voor de aspergeteelt is in vijftien jaar met bijna 60 procent toegenomen. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.

Het aantal hectare dat hiervoor wordt gebruikt, steeg in de afgelopen vijftien jaar met 1230 hectare tot ruim 3300 hectare vorig jaar. De teelt van het 'witte goud' groeide het hardst in de provincies Noord-Brabant en Limburg. In Noord-Limburg nam de aspergeteelt met 66 procent fors toe. De totale opbrengst klom sinds 2000, van 15 miljoen tot 18 miljoen kilogram.

Nederlandse aspergeteelt fors gegroeid (Foto: Novum)
Nederlandse aspergeteelt fors gegroeid (Foto: Novum)

Flinke winst voor zorgverzekeraar CZ

Zorgverzekeraar CZ heeft vorig jaar flink meer winst gemaakt dan in 2013. Dat geld wordt zoveel mogelijk gebruikt om de premies van verzekerden laag te houden, beloofde topman Wim van der Meeren woensdag bij de presentatie van de jaarcijfers.

CZ boekte in 2014 een positief resultaat van 315 miljoen euro, bij een omzet van 8,4 miljard euro. 2013 werd nog afgesloten met 191 miljoen euro winst. De omzet bedroeg toen ruim 8,1 miljard euro.

Door de meevallende resultaten kon CZ vorig jaar al 440 miljoen uit haar reserves inzetten om de premiestijging voor 2015 te dempen. Gemiddeld scheelt dat een klant van CZ dit jaar 147 euro aan premie. Hoe hoog de premies voor basis- en aanvullende ziektekostenverzekering in 2016 worden, maakt de verzekeraar pas in november bekend.

'Reiziger moet helpen tegen treingeweld'

Treinreizigers zouden mee kunnen helpen om het openbaar vervoer veiliger te maken. Het ov-personeel moet leren om de hulp van reizigers in te roepen. Dat zijn de belangrijkste conclusies in het rapport 'Burgermoed, als oplossing voor onveiligheid in het openbaar vervoer', geschreven in opdracht van de Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV).

Volgens de stichting hebben proeven met personeel en met reizigers laten zien dat reizigers ook echt iets kunnen bijdragen als zij geleerd hebben hoe. SMV-voorzitter Pieter van Vollenhoven wil reizigers die willen bijdragen aan de veiligheid in het openbaar vervoer korte trainingen aanbieden, vergelijkbaar met een EHBO-cursus.

Treinconducteurs uitrusten met pepperspray en wapenstok vindt hij geen goed plan. Dat zou 'een verdere ongewenste terugtrekking van de politie' tot gevolg hebben. "De aanpak van de agressie in de trein is een gedeelde verantwoordelijkheid van politie, openbaar vervoer en reizigers."

'Reiziger moet helpen tegen treingeweld' (Foto: Novum)
'Reiziger moet helpen tegen treingeweld' (Foto: Novum)

Beveiligers Schiphol behouden hun baan

De nieuwe aanbesteding van beveiligingswerk op Schiphol gaat niet ten koste van de werkgelegenheid. Alle meer dan 2000 passagiersbeveiligers kunnen hun baan behouden, dankzij een werkgelegenheidsplan dat vakbond FNV met beveiligingsbedrijven op de luchthaven heeft gesloten.

In juni verandert er het een en ander bij de verdeling van het beveiligingswerk op Schiphol. Nu wordt dat nog door vier partijen gedaan, straks zijn dat er drie.

Het plan garandeert dat iedereen die nu in vaste dienst is bij een van de beveiligingsbedrijven op het vliegveld, ook na 3 juni een vast dienstverband houdt bij een van de dan verantwoordelijke partijen. De beveiligers van het bedrijf Trigion, dat straks niet meer actief is, worden bijvoorbeeld overgeplaatst. Ook behoudt iedereen zijn salaris.

Het gaat om de beveiligers die passagiers en hun bagage controleren. Op Schiphol zijn nog meer beveiligers actief, maar die vallen niet onder deze aanbesteding.

FNV sprak woensdag van een 'uniek' plan. In de beveiligingsbranche probeerde de bond enkele maanden geleden vergelijkbare garanties te regelen voor het personeel van geldtransporteur Brink's, toen die een belangrijke aanbesteding had verloren. Dat lukte echter niet.

Achterhoek krijgt eindelijk nieuwe weg

Rijkswaterstaat kan beginnen met de aanleg van de nieuwe Twenteroute, die het Gelderse Zevenaar met Enschede in Overijssel verbindt. Over de aanleg van het 65 kilometer lange tracé is vele jaren geruzied, maar woensdag heeft de Raad van State het laatste bezwaar tegen de komst van de Twenteroute van tafel geveegd.

De snelweg A12 zou oorspronkelijk doorgetrokken worden naar Enschede, maar het laatste stuk vanaf Zevenaar werd in de jaren zeventig van de vorige eeuw geschrapt vanwege bezuinigingen. Tussen Zevenaar en Varsseveld ligt nog wel een stuk snelweg, de A18. Die gaat over in de provinciale weg N18 dwars door de Achterhoek. De weg is bijzonder druk en er gebeuren erg veel ongelukken, mede omdat er veel zijwegen en kruisingen zijn.

In 2013 is besloten van de gevaarlijke weg een autoweg te maken zonder kruisingen en met een nieuw tracé tussen Groenlo en Enschede. Maar dat leverde veertig bezwaren op. Nu woensdag het laatste bezwaar is verworpen, is de komst van de nieuwe Twenteroute een feit. De weg moet in 2018 klaar zijn.

Achterhoek krijgt eindelijk nieuwe weg (Foto: Novum)
Achterhoek krijgt eindelijk nieuwe weg (Foto: Novum)

Spuitgast krijgt worst in de kont

De politie van het Texaanse Ellis County heeft vijf brandweerlieden opgepakt. Zij hebben een leerling-spuitgast tot op het bot vernederd. Zo hebben ze hem rectaal ontmaagd met een chorizoworst.

Het slachtoffer werd in januari door het vijftal aangevallen. Ze duwden hem voorover op een bank en hielden hem in bedwang. Vervolgens wilden de brandweerlieden een bezemsteel in de anus van de arme drommel duwen.

'Gelukkig' stuitte het kwintet op een chorizoworst waarna de spuitgast in spe het voorwerp in zijn rectum kreeg geduwd. Vervolgens werd hij achtergelaten. Maar de mishandeling was nog niet afgelopen.

De arme kerel moest overgeven en kroop naar de douche. Toen hij ontdekte dat zijn kleren waren afgepakt, greep hij een handdoek. Zijn collega's pakten hierna ook zijn handdoek af, opdat het slachtoffer zijn edele delen moest bedekken met zijn handen.

Dit alles onder het toeziend oog van Brittany Leanne Parten. De 23-jarige brandweervrouw filmde de hele mishandeling met haar mobieltje. Zij en vier andere brandweerlieden, allen in de leeftijd van 19 tot en met 30 jaar, zijn opgepakt wegens zware mishandeling.

Drie jaar cel voor 'derde overvaller' Deurne

Voor zijn betrokkenheid bij de geruchtmakende overval op juwelier Goldies in Deurne is de 28-jarige Zakaria G. woensdag veroordeeld tot drie jaar celstraf. Bij de overval ruim een jaar geleden werden de twee daders doodgeschoten door de vrouw van de juwelier.

Zakaria G. heeft twee weken voor de overval een voorverkenning uitgevoerd bij de juwelier in Deurne en heeft samen met de overvallers de vluchtauto geleend en opgehaald. Dat noemde de rechter als belangrijkste bewijs. G. wist dat juwelier Goldies zou worden overvallen maar was niet het brein, concludeert de rechtbank in Den Bosch.

Taxichauffeur in Utrecht mag niet stinken

Een taxichauffeur die in Utrecht wil rijden moet goed voor zijn persoonlijke hygiëne zorgen. Hij moet schoon zijn en mag niet stinken. Ook zijn kleding moet schoon, heel en geurloos zijn. De chauffeur mag geen t-shirt, poloshirt, gympen of sandalen dragen. Hij heeft bij voorkeur een pantalon en een colbert aan.

Dat staat in de voorschriften die gelden om een taxikeurmerk te krijgen. In Utrecht mogen vanaf 1 mei alleen nog taxi's met een Utrechtse vergunning vervoer aanbieden. Om zo'n vergunning te krijgen moet de chauffeur het taxikeurmerk bezitten. Een speciaal opgerichte stichting gaat met de inzet van mysteryguests controleren of elke chauffeur aan de kwaliteitseisen blijft voldoen.

De Utrechtse taxichauffeur moet een aardig en beleefd gesprekje met zijn klant voeren, als die daar zin in heeft. Hij mag niet privé bellen tijdens de rit en houdt zakelijke gesprekken kort. Hij rookt nooit in zijn auto en zorgt dat de wagen van binnen en van buiten vlekkeloos is, zonder mogelijk aanstootgevende stickers. Volgens de gemeente hebben taxichauffeurs zelf aan het opstellen van de kwaliteitseisen meegewerkt. De raad moet nog met de eisen instemmen.

Taxichauffeurs die na 1 mei in Utrecht zonder de landelijke en de plaatselijke vergunning bij een taxistandplaats gaan staan, riskeren een boete. De politie en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zullen controleren, aldus de gemeente.

Taxichauffeur mag niet stinken (Foto: Novum)
Taxichauffeur mag niet stinken (Foto: Novum)

Dode door bedrijfsongeval in Horst

Een medewerker van een bedrijf is woensdagmiddag in Horst (Limburg) om het leven gekomen toen hij onder een grote grondboor terechtkwam. Dat heeft de brandweer bekendgemaakt.

Het ongeval gebeurde rond 12.45 uur aan de Wittebrugweg in Horst. Het bedrijf is daar bezig met grondboringen. Door nog onbekende oorzaak kwam de man onder de boor terecht. De gealarmeerde traumahelikopter kon geen hulp meer bieden.

OekraÔne mag zich mengen in strijd Krim-goud

Oekraïne mag zich mengen in de strijd om het opeisen van de schatten uit vier musea op de Krim, die vorig jaar te zien waren in het Allard Pierson Museum in Amsterdam. De rechtbank in Amsterdam besliste woensdag dat het land tussenbeide mag komen omdat Oekraïne meent de rechtmatige eigenaar te zijn van de objecten.

De vier musea op de Krim willen een collectie gouden voorwerpen terug die waren uitgeleend voor de tentoonstelling. Terwijl de voorwerpen in Amsterdam waren, annexeerde Rusland het Oekraïense schiereiland. Vervolgens eisten beide landen de voorwerpen op.

Het Allard Pierson Museum wilde de stukken niet terugsturen. De vier musea daagden het museum daarom eind november voor de rechter. In januari meldde Oekraïne zich bij de rechter als belanghebbende partij in de zaak.

Shell tast diep in de buidel voor groeikansen

Shell tast met een overnamebod van ruim 64 miljard euro op de Britse gasproducent BG diep in de buidel voor toekomstige groei. De aankoop, die naar verwachting begin 2016 wordt afgerond, moet vooral de positie in Brazilië en Australië versterken.

Met BG aan boord zal de bewezen reserve van Shell met een kwart stijgen tot 17 miljard vaten olie-equivalent, terwijl de productie met een vijfde zal stijgen. Met onder meer de sterke positie van BG in Brazilië en recente eigen successen in de Golf van Mexico kan Shell bovendien zijn uitgaven de komende jaren aanzienlijk verlagen. Het pad naar lagere uitgaven werd door bestuursvoorzitter Ben van Beurden al bij zijn aantreden begin 2014 ingeslagen.

,,Door de combinatie met BG kunnen we ons scala aan activiteiten sneller wijzigen en onze kosten verlagen'', aldus de topman. ,,De aankoop past in onze ambitie om de winstgevendheid te vergroten, terwijl de risico's zoveel mogelijk gedempt worden''. De overname van BG versterkt de al leidende posities van Shell in lng (vloeibaar gemaakt aardgas) en diepwatervelden. Het totaal aan uitgaven zal in 2016 dalen tot onder 40 miljard dollar, gevolgd door een verdere afname in 2017.

Shell gaat in de komende maanden in kaart brengen welke onderdelen afgestoten kunnen worden. Het concern mikt op een totaal aan desinvesteringen van 30 miljard dollar (27,7 miljard euro) in de jaren 2016 tot en met 2018. Financieel directeur Simon Henry gaf aan dat het in de huidige marktomstandigheden lastig is om kopers te vinden.

Shell streeft doorgaans naar zeggenschap over zijn projecten. Onder de Braziliaanse wetgeving wordt buitenlandse investeerders echter een kleine(re) rol toebedeeld. Van Beurden maakt zich echter geen zorgen over het schandaal rond de lokale energiereus Petrobras. ,,Brazilië is de meest enerverende regio in de sector. We zijn daar momenteel onvoldoende actief. In de combinatie met BG zullen we de voornaamste technologiepartner worden voor de ontwikkeling van velden in diep water.''

ING stelde in een eerste reactie dat Shell een forse prijs betaalt voor groei, maar constateerde tegelijkertijd dat de aankoop het groeimodel voor de komende tien jaar versterkt. Beleggers leken zich het meest druk te maken over de enorme koopsom. Het aandeel Shell noteerde rond het middaguur 1,7 procent in de min.

'Gebruik hielprik voor test 14 extra ziektes'

De hielprik moet worden gebruikt om baby's te onderzoeken op veertien extra ziektes. Dat advies geeft de Gezondheidsraad woensdag aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Nu wordt de druppel bloed die uit de hielprik wordt verkregen nog onderzocht op zeventien ziektes.

Dat moeten er wat de raad betreft dus 31 worden. Het gaat vooral om zeldzame, maar ernstige stofwisselingsziekten. Daarbij is het essentieel dat op tijd wordt ingegrepen, bijvoorbeeld met medicijnen of een stamceltransplantatie.

Er moet in principe niet worden gescreend op ziektes die niet te behandelen zijn, meent de raad.

Baby's krijgen de hielprik in de eerste week na hun geboorte, om ziektes snel op te sporen en te behandelen.

WW1-shooter Verdun krijgt releasedatum en toont ontwikkelstadia

De Nederlandse ontwikkelaar M2H heeft een nieuwsbericht uitgegeven op Steam over hun aankomende shooter Verdun. In het bericht wordt een releasedatum gegeven en worden beelden getoond van de verschillende ontwikkelstadia die de game door de jaren heen heeft doorlopen.

Verdun is een first-person shooter die zich afspeelt ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. De game speelt zich zoals de titel al doet vermoeden af in de Franse gemeente Verdun, waar de beruchte slag om Verdun plaatsvond. Verdun maakt gebruik van de Unity 5-engine en focust op loopgravenoorlog. Realisme is een belangrijk aspect in de game, waarbij coöperatieve gameplay is een must is aangezien je erg snel sneuvelt.

Op dit moment spelen al zo'n 150.000 mensen de game via Steam Early Access. In onderstaande trailer zien we op chronologische wijze de ontwikkeling van de game door de jaren heen. De releasedatum is gezet op 28 april, exclusief voor pc.

Golfer Luiten wil gewoon dat groene jasje

Joost Luiten zag vorig jaar een droom in vervulling gaan toen hij voor het eerst in zijn carrière mocht meedoen aan de Masters op Augusta. Deze week slaat Nederlands beste golfer opnieuw af in de eerste major van dit jaar op de beruchte golfbaan van Augusta. Hij heeft snode plannen: het toernooi winnen en dan het beroemde groene jasje mogen aantrekken. "Er zijn gekkere dingen gebeurd in het golf. Ik zeg niet dat ik hem dit jaar ga winnen, maar het zou vreemd zijn als ik zeg dat ik niet voor dat groene jasje ga."

Luiten baseert zijn ambitie op zijn ervaring van vorig jaar. Hij sloot toen de vierde ronde af met 67 slagen en was die dag de beste van het veld. "Ik heb dus laten zien dat ik het kan op deze baan", aldus de Nederlander, die de afgelopen weken al vier toernooien in de Verenigde Staten speelde.

De complete wereldtop is aanwezig op de Augusta National Golf Club, waar donderdag de eerste ronde wordt afgewerkt. Topfavoriet is de Noord-Ier Rory McIlroy, de aanvoerder van de wereldranglijst. Ook viervoudig winnaar Tiger Woods, die twee maanden geen toernooien speelde, is present. De Amerikaan Bubba Watson is titelverdediger in het toernooi, waar de profs om 9 miljoen dollar (8,2 miljoen euro) prijzengeld spelen.

"Ik heb vorig jaar ervaren dat de Masters iets anders is dan een regulier toernooi. De historie van het toernooi en de sfeer die de baan uitademt is bijzonder. Het Brits Open is ook mooi, maar de Masters wordt altijd op dezelfde baan gespeeld, waardoor iedereen de gevaren kent. Dat geeft het toernooi net wat meer uitstraling", aldus Luiten. 

Mogelijk voor 275 miljoen gestolen in Londen

Bij een geraffineerd uitgevoerde diefstal van de inhoud van honderden kluisjes tijdens het paasweekeinde in Londen is mogelijk voor 275 miljoen euro aan onder meer juwelen en contanten buitgemaakt. Dit hebben Britse media woensdag geschat.

De dieven hadden dankzij de paasdagen alle tijd in het chique 'kluisjeshuis' Hatton Garden in de gelijknamige wijk in Londen, waar het wemelt van de juweliers. Ze hebben zich door een gat in het dak te maken, toegang tot het pand verschaft. Ze slaagden erin het alarmsysteem na korte tijd uit te schakelen en lieten zich via een liftschacht zakken naar ruimten met particuliere kluizen waarvan er honderden zijn geplunderd. De inbraak werd pas dinsdagmorgen ontdekt.

Het is volgens waarnemers met het oog op mogelijke problemen met de belasting onwaarschijnlijk dat alle slachtoffers aangeven waarvan ze zijn beroofd.

Mogelijk voor 275 miljoen gestolen in Londen
Mogelijk voor 275 miljoen gestolen in Londen (Foto: ANP)

Duitse aangeslagen voor 4,6 biljard euro

Een klein salaris gaat niet altijd samen met kleine pensioenafdrachten. Dat kan een Duitse uit het Zwarte Woud sinds begin maart beamen. De vrouw kreeg een brief op de mat met daarin de mededeling dat er een nieuwe poging zou worden gedaan om het bedrag van 4.632.124.357.000.001 euro aan premie af te schrijven. De eerste poging om het geld (ruim 4,6 biljard euro) af te schrijven was namelijk door een nog onbekende reden mislukt.

"De brief is er daadwerkelijk zo uitgegaan", bevestigde een woordvoerder van de instantie die de premie wilde innen woensdag. Een medewerkster had per abuis een klantennummer gekopieerd in het formulier. In werkelijkheid ging het om een klein driecijferig bedrag, aldus de zegsman.

Bij Minijob-Zentrale der Deutschen Rentenversicherung - verantwoordelijk voor het innen van pensioenafdrachten bij baantjes met een salaris tot 450 euro - werken 26.000 mensen en dan treden er natuurlijk weleens fouten op, ging hij verder. "Dat iemand echter zo'n hoge foute aanslag krijgt, is bij mijn weten uniek."

Duitse aangeslagen voor 4,6 biljard euro
Duitse aangeslagen voor 4,6 biljard euro (Foto: ANP)

'Kabinet blijft falen bij ICT-projecten'

Het kabinet doet bij lange na niet wat de Tweede Kamer wil om ICT-projecten van het Rijk voortaan in goede banen te leiden. Zo komt er wel een nieuw bureau dat grotere automatiseringsplannen moet toetsen, maar krijgt dit te weinig kracht. "We vragen een Duitse herder maar we krijgen een poedel'', zei Mona Keijzer van het CDA.

Alle partijen uitten woensdag hun ongenoegen tijdens een debat over het rapport dat de commissie-Elias schreef over de vele flaters met ICT-projecten. Daardoor heeft de overheid miljarden verspild.

De Tweede Kamer omarmde eind vorig jaar de 34 aanbevelingen die VVD'er Ton Elias en zijn commissieleden deden. Zij willen dat het nieuwe bureau (BIT) onder de premier komt, maar het kabinet wil het bij een topambtenaar onder de minister van Wonen en Rijksdienst plaatsen. Coalitiefracties VVD en PvdA steunen dat.

Relatie met Marokko onder druk

De al vier eeuwen durende relatie tussen Nederland en Marokko lijdt onder het Nederlandse plan om het socialezekerheidsverdrag met Marokko op te zeggen. Dat zei minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken woensdag in een Tweede Kamerdebat.

Zo werkt Marokko al niet meer mee aan het terugnemen van Marokkaanse vreemdelingen in Nederland. Maar op belangrijke andere gebieden, zoals terrorismebestrijding, verloopt de samenwerking nog goed, aldus de PvdA-minister.

Asscher is vorig jaar een procedure begonnen om het verdrag op te zeggen. Dat doet hij omdat Marokko weigerde te praten over een wijziging ervan. Nederland wil het verdrag aanpassen om de uitkeringen van mensen die naar Marokko gaan te kunnen aanpassen aan het levenspeil in dat land. Dat zou betekenen dat de uitkeringen flink lager worden.

Zwartrijder stompt beveiligers op Utrecht CS

Een zwartrijder heeft op station Utrecht Centraal twee medewerkers van de beveiligingsdienst tegen hun hoofd gestompt. De politie liet woensdag weten dat de man is opgepakt. Hij is 27 jaar oud en komt uit Utrecht.

Volgens de politie ging de man dinsdag door het lint, nadat hij was betrapt zonder geldig plaatsbewijs. Toen de twee beveiligers hem om zijn legitimatie vroegen, probeerde de Utrechter ervandoor te gaan. Het ging mis toen een van de beveiligers dat verhinderde door de man vast te pakken. Toen hij gewelddadig werd, kwam de politie erbij en die voerde hem geboeid af.

Staking legt vliegverkeer Frankrijk lam

Franse luchtverkeersleiders zijn woensdag in staking gegaan. Dat heeft ertoe geleid dat een groot aantal vluchten is geannuleerd.

Volgens de machtige vakbond SNCTA duurt de werkonderbreking tot en met donderdag. Aanleiding is een dispuut over de werkomstandigheden en een verhoging van de pensioenleeftijd. De vakbond zei dat rekening moet worden gehouden met 'verstoringen in het hele land'.

De Franse luchtvaartmaatschappij Air France zei dat langeafstandsvluchten geen hinder ondervinden en dat zo'n zestig procent van de kortere vluchten ook gewoon wordt uitgevoerd. Het binnenlandse vliegverkeer is ernstig verstoord.

VS voeren steun aan Arabische coalitie op

De Verenigde Staten hebben hun wapenleveranties aan de Arabische coalitie die in Jemen tegen sjiitische Houthi-rebellen strijdt versneld. Ook deelt het land meer inlichtingen met de coalitie en hebben de Amerikanen in het Saudische commandocentrum voor de operatie een gezamenlijke afdeling voor coördinatie en planning ingericht. Dat heeft de Amerikaanse onderminister voor buitenlandse zaken Antony Blinken dinsdag gezegd.

Blinken sprak dinsdag in Riyad met leden van de Saudische koninklijke familie en de Jemenitische president Abed Rabbo Mansour Hadi, die voor de Houthi's op de vlucht is en in Saudi-Arabië in ieder geval tijdelijk asiel heeft gevonden.

Ondanks de operatie tegen de Houthi's, benadrukte Blinken dat een politieke oplossing voor de crisis in Jemen het doel van de VS en de Golf Samenwerkingsraad moet blijven.

Wilders demonstreert bij islamcongres Utrecht

PVV-leider Geert Wilders en twee Tweede Kamerleden van zijn partij willen donderdag demonstreren voor de deur van een islamitische conferentie in Utrecht waar omstreden radicale moslims komen prediken. Daarmee willen ze het signaal afgeven "dat we geen haatimams in Nederland willen'', zei Wilders woensdag tegen het persbureau ANP.

Wilders heeft burgemeester Jan van Zanen van Utrecht telefonisch laten weten dat hij samen met de Kamerleden Sietse Fritsma en Machiel de Graaf naar die stad komt om hun afkeuring te uiten over de komst van de sprekers.

NPO zet mes in programmasites

Publieke omroepen moeten het aantal websites rond programma's in 2016 drastisch terugbrengen. De NPO stelt voor websites te schappen als ze minder dan 100.000 bezoekers per maand trekken.

Directeur televisie Frans Klein van de NPO zei woensdag dat de omroepen momenteel ongeveer honderd van de zeshonderd websites actief bijhouden en verversen, waarop onder meer de programma's versnipperd zijn terug te kijken. Daar blijven er vijftig van over.

Klein maakte eveneens bekend dat de talkshow Pauw van de VARA na de zomer een vervolg krijgt op NPO 1, omdat de kijkcijfers sinds de start van het latenightprogramma gestaag zijn gegroeid naar ruim 700.000 kijkers.

4e Gymnasium: 'Zorgvuldigheid bij informeren ouders'

Zorgvuldigheid en volledigheid is heel belangrijk bij het informeren van de ouders van het 4e Gymnasium in Amsterdam. Dat zegt Ruth Kervezee, voorzitter van het college van bestuur van Esprit Scholen, woensdag. Dinsdag werd bekend dat de rector van het 4e Gymnasium wordt verdacht van het bezit van kinderporno.

'Vorige week dinsdag hoorden we van de rector dat hij hiervan werd verdacht', legt Kervezee uit. 'De rector werd toen direct geschorst en kwam dus niet meer naar school. Vervolgens hebben we ons laten informeren door politie en het Openbaar Ministerie. Omdat in een vroeg stadium duidelijk was dat er geen aanleiding is om aan te nemen dat er sprake is van seksueel misbruik, gaf dat ons tijd om ons eerst goed voor te bereiden.'

Dat is de reden waarom medewerkers, ouders en leerlingen pas deze week zijn geïnformeerd. Woensdagavond is er een informatiebijeenkomst op school voor ouders en leerlingen.

Saudische olieproductie bereikt nieuw record

Saudi-Arabië heeft zijn olieproductie vorige maand opgevoerd tot een nieuw recordniveau. De grootste olieproducent van het Midden-Oosten ziet de vraag naar olie aantrekken en denkt dat de prijs op korte termijn weer gaat stijgen.

Saudi-Arabië produceerde in maart 10,3 miljoen vaten olie per dag. Dat is het hoogste niveau sinds het begin van de huidige meetmethode in 2002. De vorige piek werd met 10,2 miljoen vaten per dag bereikt in augustus 2013. De komende tijd verwacht het land zo'n 10 miljoen vaten per dag te blijven oppompen.

Saudi-Arabië was vorig jaar de drijvende kracht achter het besluit van oliekartel OPEC om de productie niet te verlagen, ondanks de enorme daling van de olieprijs. De Arabieren probeerden daarmee de sterke groei van de olieproductie in de Verenigde Staten te remmen. Olieproducenten hebben daar hogere prijzen nodig om rendabel te blijven dan hun concurrenten in het Midden-Oosten.

Geen verrassingen in selectie Fed Cup

Fed Cup-captain Paul Haarhuis heeft voor de playoffs naar Wereldgroep I geen verrassende keuzes gemaakt in de selectie. Het Fed Cupteam ziet er net zo uit als de gewonnen ontmoetingen tegen Slowakije en Japan. Kiki Bertens, Richel Hogenkamp, Arantxa Rus en Michaëlla Krajicek mogen het op 18 en 19 april in Den Bosch opnemen tegen de tennisters van Australië. 

Nederland en Australië spelen op een gravelbaan in de Maaspoort om een ticket voor Wereldgroep I, het hoogste podium in het landentoernooi voor vrouwen. Australië is hier toe veroordeeld vanwege een nederlaag tegen Duitsland dit jaar in de eerste ronde. Oranje dwong in februari het promotie/degradatieduel af door van Slowakije te winnen in Wereldgroep II.

Australië heeft op papier een sterkere selectie dan Nederland. Fed Cup-captain Alicia Molik selecteerde Sam Stosur, Casey Dellacqua, Jarmila Gajdosova en Olivia Rogowska. Storur, Dellacqua en Gajdosova zijn top-50 speelsters terwijl Bertens met plek 86 de beste Nederlandse is op de wereldranglijst. "De druk om te winnen ligt niet bij ons. Wij zijn de underdog in deze ontmoeting, maar een stunt is mogelijk. De meiden hebben ook in hun hoofd dat het kan", aldus Haarhuis. 

Hakenkruisen in verzorgingshuis Amstelveen

De lift en de hal van een verzorgingshuis in Amstelveen zijn beklad met hakenkruisen. Dat meldde de gemeente, die 'geschokt' is over de discriminerende tekens. Enkele weken geleden werden 'anti-Jodenstickers' op winkelruiten geplakt.

'Ik vind dit soort uitingen weerzinwekkend', zegt burgemeester Mirjam van 't Veld. 'Beseft men wel wat zo'n sticker, hakenkruis of bijvoorbeeld ook de antisemitische spreekkoren van afgelopen weekend tijdens de voetbalwedstrijd FC Utrecht-Ajax teweegbrengen bij onze Joodse inwoners?' Amstelveen heeft een grote Joodse gemeenschap. 'Zij moeten zich net als iedereen veilig en prettig kunnen voelen in onze gemeente.'

Het stadsbestuur zegt er met de politie 'bovenop' te zitten om de daders te pakken. 'Zulke uitingen zorgen voor onrust. We roepen iedereen op dit te melden.'

Mortal Kombat X al in handen van een paar gamers

Net als bij Bloodborne zijn er voor de releasedatum al PlayStation 4-exemplaren verkocht van Mortal Kombat X. Uiteraard zijn er beelden van op Twitch te vinden, maar er is ook achtergrondinformatie beschikbaar.

De day one-patch is 1,8GB en zorgt ervoor dat baasgevechten moeilijker worden. Reditter Abudiix klaagt verder dat hij eerst 2500 coins kreeg voor het verslaan van een boss en na de patch slechts 200 coins had.

Nuttige zege Pelicans op Warriors

De basketballers van New Orleans Pelicans hebben dinsdag (plaatselijke tijd) een belangrijke zege geboekt in de NBA. Door koploper Golden State Warriors met 103-100 te verslaan, bezet de ploeg de achtste positie in de Western Conference en die positie geeft recht op de play-offs.

De Pelicans keken halverwege het duel nog tegen een achterstand van twaalf punten aan, maar wisten de wedstrijd in de tweede speelhelft om te buigen. Mede dankzij Anthony Davis, die 29 punten maakte voor de Pelicans.

De ploeg uit New Orleans had baat bij de nederlaag van Oklahoma City Thunder, die met de Pelicans strijdt om die laatste plek in de pay-offs. Thunder was niet opgewassen tegen titelverdediger San Antonio Spurs: 88-113. Kawhi Leonard was topscorer bij de Spurs, die al zeker zijn van de play-offs.

Overige uitslagen
Atlanta Hawks - Phoenix Suns 96-69
Miami Heat - Charlotte Hornets 105-100
Sacramento Kings - Minnesota Timberwolves 116-111
Los Angeles Clippers - Los Angeles Lakers 105-100

Schilder baalt van misser en matig spel

Robbert Schilder miste namens FC Twente de beslissende strafschop die betekende dat PEC Zwolle dinsdag in Enschede de bekerfinale bereikte. "Dat was natuurlijk ongelooflijk balen. Ik hoopte nog even dat Zwolle daarna ook zou missen, maar dat was helaas niet zo.''

Schilder was teleurgesteld dat zijn ploeg het überhaupt tot strafschoppen liet komen in het matige duel. "Ik had goede hoop dat we het in de beker beter zouden doen dan in de competitie, maar we speelden geen goede wedstrijd en creëerden te weinig kansen.''

Lichtpuntje voor FC Twente kan zijn dat PEC Zwolle de beker wint, want als die ploeg bij de eerste zeven eindigt doet ook de nummer acht van de eredivisie mee aan de play-offs om Europees voetbal. Twente staat nu tiende op twee punten van plek acht en acht punten van plek zeven.

Interface Xbox One wordt sneller

Phil Spencer, het hoofd van Xbox, heeft via Twitter aangegeven dat er hard gewerkt wordt om de snelheid van de interface te verbeteren. Dat is goed nieuws, want via Windows 10 kun je jouw Xbox One-games op je pc spelen.

Of dit betekent dat je via een vpn-verbinding ook je Xbox One kunt delen met een vriend valt te bezien. Het is in ieder geval goed om te zien dat de grote baas van Microsoft Xbox openstaat voor suggesties van de consument.

PSV nu niet bezig met Gudelj

Net als Ajax ziet ook PSV een versterking in Nemanja Gudelj van AZ. De middenvelder staat 'hoog op het lijstje' maar is momenteel nog niet nodig. De club wil zich allereerst richten op de defensie.

Bij een eventueel vertrek van Georginio Wijnaldum komt Gudelj van AZ in beeld. Ajax meldde zich dinsdag officieel voor de Serviër. "Maar op dit moment hebben we geen middenvelder nodig. Zo lang we geen middenvelders verkopen, gaan we niet de markt op", vertelt Marcel Brands in De Telegraaf.

PSV richt zich eerst op de defensie. Nicolas Isimat-Mirin en Karim Rekik spelen beiden op huurbasis in Eindhoven. Brands ziet graag dat het tweetal permanent wordt vastgelegd. "Nicolas heeft aangegeven te willen blijven en we weten wat hij nu verdient. Daar kunnen we aan voldoen", vervolgt Brands. De zaakwaarnemer van Isimat overlegt deze dagen met AS Monaco, de club die de speler in eigendom heeft.

Het is nog niet duidelijk of Karim Rekik aanblijft. Vorig jaar augustus kreeg PSV pas de beschikking over de centrale verdediger. Dit jaar wil de kampioen in spé niet zo lang wachten. Momenteel is er rondom Rekik nog niet veel duidelijk; de plannen van Manchester City met de Nederlander zijn nog niet bekend.

PSV deed in een eerder stadium prima zaken. De Mexicaan Andrés Guardado werd gehuurd van het Spaanse Valencia, maar werd definitief overgenomen door de huidige koploper van de Eredivisie.

Dijkhuizen: "Competitie heeft prioriteit"

Excelsior kan woensdagavond voor de eerste keer sinds 1930 de bekerfinale halen. Trainer Marinus Dijkhuizen heeft de beker altijd als bijzaak gezien. Handhaving in de Eredivisie is op dit moment het belangrijkst voor de Kralingers.

"Het bekertoernooi was al een bijzaak voor ons", vertelt Dijkhuizen aan Voetbal International. "Maar nu helemaal natuurlijk. We zullen er alles aan doen om die finale te halen. Het zou prachtig zijn, spelen in De Kuip, met vijftigduizend mensen op de tribunes. Maar de competitie heeft prioriteit", benadrukt de oefenmeester. "Simpelweg omdat we volgend seizoen per se in de Eredivisie willen spelen met Excelsior", aldus Dijkhuizen, die met Excelsior momenteel op de veertiende plaats staat.

Het verschil met de zestiende plaats was een tijd geleden nog tien punten. Nu is dat nog vier punten. Het programma is niet eenvoudig.Vitesse (thuis), SC Cambuur (uit), PSV (thuis), FC Utrecht (uit) en AZ (thuis). Woensdagavond staat het bekerduel met Groningen op de rol. De Kralingers gaan naar het Hoge Noorden, waar om 20.00 uur wordt afgetrapt. PEC Zwolle plaatste zich dinsdagavond ten koste van FC Twente voor de bekerfinale.

Brama: "Gewoon juichen tegen oude club"

Wout Brama dacht dat hij tien minuten voor tijd de winnende goal binnenschoot namens PEC Zwolle in de halve finale van de KNVB-beker tegen FC Twente. Daarbij juichte hij uitbundig. Even later werd het toch gelijk en dus moesten penalty's uitkomst brengen. Daarin won de huidige ploeg van de voormalige speler van FC Twente alsnog.

"Toen FC Twente toch nog gelijk maakte was dat wel heel erg zuur, maar de ontlading bij de goal was enorm. Natuurlijk juichte ik, want ik speel nu voor Zwolle. Het zou hypocriet zijn om niet te juichen omdat het tegen je oude club is.'' Bij de wissel van Brama was er even een fluitconcert te horen, maar dat werd al snel overstemd door een applaus van de Twentse aanhang. "Dat laatste herinner ik me maar'', lachte de middenvelder die tussen 2005 en 2014 voor FC Twente 231 wedstrijden speelde.

Van den Brom gunt Gudelj transfer

Trainer John van den Brom van AZ gunt middenvelder Nemanja Gudelj een transfer naar een club met hoger aanzien. Voor Gudelj is interesse van meerdere clubs. De speler ontkende dinsdag dat hij al getekend heeft bij een nieuwe club. Volgens De Telegraaf heeft Ajax de strijd gewonnen om de Servier aan zich te binden.

"Hij moet nu de stap maken. Ik gun het hem. Hij is toe aan een betere club'', zegt John van den Brom woensdag in De Telegraaf. "We kennen de noodzaak dat er verkocht moet worden door AZ. Je weet dan dat Neno de eerste speler is die vertrekt. Het is de uitdaging voor AZ er niet minder van te worden'', aldus Van den Brom.

Scheidsrechter geschorst vanwege juiste beslissing

In Argentinië is nog maar eens het bewijs geleverd dat videoscheidsrechters meer dan noodzakelijk zijn in het voetbal. Toch werd scheidsrechter German Delfino geschorst voor het maken van een juiste beslissing, volgens diverse geluiden nadat zijn assistent een herhaling had gezien op een tv-scherm.

Tijdens de wedstrijd tussen Vélez Sarsfield en Arsenal de Sarandí had Mariano Pavone een scoringskans, die hem volgens de scheidsrechter werd ontnomen door een handsball van Arsenal-speler Daniel Valencia. De verdediger kreeg rood, aanvaller Pavone een penalty. 

Terwijl de spelers van Vélez zich aan het voorbereiden waren op de penalty besliste scheidsrechter Delfino echter om zijn beslissing om te draaien en Valencia weer terug te laten op het veld, vermoedelijk nadat zijn assistent een herhaling van het incident had gezien. Daarop was duidelijk te zien dat niet Valencia, maar aanvaller Pavone zelf de handsbal maakte. Het besluit van Delfino om de rode kaart en de penalty terug te trekken was dus volkomen terecht.

Het betreffende incident tijdens de competitiewedstrijd (Bron: YouTube)

De Argentijnse voetbalbond was minder blij met het juiste besluit van Delfino. Hij is geschorst voor één wedstrijd en mag voorlopig alleen terugkeren in de lagere divisies van het Argentijnse voetbal. Delfino zelf houdt vol dat zijn beslissing niks te maken heeft met het 'illegale' gebruik van herhalingen.

Voor het resultaat van de wedstrijd leek het uiteindelijk niet veel uit te maken. Vélez won met 2-1 en Valencia werd in blessuretijd zelfs toch nog van het veld gestuurd na zijn tweede gele kaart. Hij werd daardoor de eerste speler in de Argentijnse competitie die twee keer in één wedstrijd van het veld werd gestuurd. De voetbalwereld lijkt ondertussen nog altijd achter te blijven lopen op bijna elke andere sport, gezien het feit dat de discussie over het gebruik van videoscheidsrechters maar zeer langzaam en moeilijk op gang komt.

Betaalde uitbreidingen voor The Witcher 3

CD Projekt RED heeft altijd gezegd dat alle DLC voor The Witcher gratis zijn. Nu komen ze met twee flinke uitbreidingen voor de game die wel degelijk geld kosten. Wat is precies het verschil tussen een uitbreiding en DLC?

In de uitbreiding Heart of Stone draait het om een contract van Man of Glass. Het duurt 10 uur en speelt zich af in No Man’s Land en Oxenfurt. Heart of Stone komt uit in oktober.

Blood and Wine duurt 20 uur en opent een nieuw gebied genaamd Toussaint. Hier heerst vrede en zijn er vreemde rituelen met maskers. Blood and Wine staat gepland voor begin 2016.

Beide uitbreidingen hebben meer inhoud, extra wapens en pantsers en oude en nieuwe personages passeren de revue.

Uitbreiding

De uitbreidingen zijn in één pakket te koop bij GOG.com en Steam voor €24,99. Je kunt ze ook los kopen. De 16 tot nu toe bekende DLC voor The Witcher 3 zijn en blijven gratis. The Witcher 3: Wild Hunt komt op 19 Mei naar PlayStation 4, Xbox One en pc.

Voor de nieuwsgierigen hebben we hier de volledige kaart van The Witcher 3: Wild Hunt.

De kaart

Fanatieke haatbaarden komen peptalken in Wilayaat Overvecht

De nieuwste uitbreiding van het kalifaat in Utrecht, Wilayaat Overvecht, mag zich verheugen op bezoek van enkele zeer fanatieke islamitische supporters. Zo is daar Abo Chayma die in België drie jaar voorwaardelijk aan de jurk heeft gekregen wegens marteling en vernedering. Ook jihadsporttrainer Abdelkader Chouaa komt er 'Allaah Tjsakaa' peptalken. Dit schrijft de Telegraaf.

Het extremistenfeest wordt georganiseerd door stichting AlFitrah en duurt nog tot 12 april. Volgens Jan van Zanen (VVD), die nu nog denkt burgemeester van héél Uterech te zijn, is er niets aan de hand want de haatbaarden hebben een visum gekregen. Hiermee lijkt hij de hamas-strategie van zijn Haagse collega Jozias van Aartsen (ook VVD) te volgen.

Godzilla VS. aangekondigd voor PS4 in Japan

Afgelopen jaar kwam Bandai Namco met Godzilla voor PlayStation 3. Voor ons werd bekend dat deze in de zomer naar Europamoest komen samen met een PlayStation 4-versie. Naast dit alles is er nu bekendgeworden dat Japan een tweede Godzilla-game krijgt met de naam Godzilla VS. welke zal verschijnen op PlayStation 4.

Veel details over de nieuwe game zijn er nog niet bekend. Dus voorlopig is het nog even afwachten wat dit precies gaat worden. Tot die tijd moeten wij wachten tot de zomer om de normale te kunnen spelen.

Shell neemt gasproducent BG over

Shell heeft een overnamebod uitgebracht op de Britse gasproducent BG Group van circa 47 miljard pond (64,3 miljard euro). Shell en BG maakten woensdag bekend dat het bod bestaat uit 383 pence in contanten en 0,4454 aandelen Shell. Dat is een premie van bijna 50 procent ten opzichte van de slotkoers van BG op dinsdag.

De transactie, die nog moet worden goedgekeurd door de aandeelhouders, is de grootste in de olie- en gassector in meer dan tien jaar. Het gefuseerde bedrijf, dat geleid zal worden door bestuursvoorzitter Ben van Beurden van Shell, is in marktwaarde twee keer zo groot als rivaal BP en is ook meer waard dan Chevron, de nummer twee in de VS.

De aankoop moet Shell een snellere groei opleveren in de mondiale lng-markt (vloeibaar gemaakt aardgas) en in de winning van olie en gas in diepwatervelden. Ten opzichte van 2014 voegt de overname circa 25 procent toe aan de reserves van Shell, dat zijn posities met name in Australië en Brazilië versterkt ziet. Shell rekent met BG op een productiegroei van 20 procent. De productie van Shell lag vorig jaar met 3,08 miljoen vaten per dag op het laagste niveau in zeventien jaar.

Shell verwacht dat de transactie jaarlijks een kostenbesparing van 2,5 miljard dollar voor belasting oplevert. De aandeelhouders van BG krijgen in totaal 19 procent van de aandelen in het gecombineerde bedrijf in handen.

Shell neemt gasproducent BG over
Shell neemt gasproducent BG over (Foto: ANP)

JordaniŽ komt met VN-resolutie Jemen

Jordanië heeft dinsdag een resolutie gestuurd aan de leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties waarin wordt gepleit voor een verbod op wapenleveranties aan de rebellen in Jemen. De hoop is dat het verbod kan helpen een einde te maken aan de strijd tussen president Abed Rabbo Mansour Hadi en de Houthi-rebellen, die zich achter ex-president Ali Abdullah Saleh hebben geschaard.

In de concept-resolutie wordt voorts geëist dat de Houthi's 'direct en onvoorwaardelijk' een einde maken aan al het geweld en hun strijders terugtrekken uit de hoofdstad Sanaa en andere gebieden die ze veroverd hebben. Ook moeten de rebellen de wapens inleveren die ze hebben meegenomen uit opslagplaatsen, zich niet gedragen alsof ze de regering van het land zijn en hun politieke gevangenen vrijlaten.

Eind november besloot de Veiligheidsraad al de bezittingen van Saleh te bevriezen en een reisverbod in te stellen. Onder de nieuwe resolutie moet een verbod worden ingesteld op de levering van wapens aan Saleh en aan de leiders van de Houthi's. Ook wordt gedreigd met meer sancties tegen mensen die de vrede, stabiliteit of veiligheid in Jemen in gevaar brengen.

Er wordt bij alle partijen die betrokken zijn bij de crisis in Jemen op aangedrongen hun meningsverschillen bij te leggen door de dialoog aan te gaan. Ook moeten ze vaart zetten achter de onderhandelingen over een politieke transitie.

De afgelopen drie weken zijn bij het geweld al zeker 560 doden gevallen. Er raakten 1768 mensen gewond, onder wie veel burgers. Nog eens ruim honderdduizend mensen zijn ontheemd geraakt, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie.

Camelot Unchained-beelden

De MMO, Camelot Unchained is een spel dat twee jaar geleden via Kickstarter genoeg geld binnenhaalde om het project te starten. De planning was dat het spel dit jaar uit zou komen, maar of ze dat ook gaan redden is de vraag. De mannen achter het spel hebben nu nieuwe beelden online gezet. De beelden zijn van van een alpha-versie en we zien onder meer faction select screens, character creation, gevechten en meer.

Studenten Maagdenhuis zwijgen over vertrek

De studenten die al weken het Maagdenhuis in Amsterdam bezet houden, willen niet zeggen wanneer ze van plan zijn te vertrekken. "De acties worden op een andere en hardere manier voortgezet. We weigeren onder dwang van juridische procedures het Maagdenhuis te verlaten", lieten de actievoerders weten in een verklaring. Het bestuur liet woensdag weten dat de bezetters zondagavond weg zouden gaan.

De studenten, verenigd in de groepering De Nieuwe Universiteit, hebben het voorstel van het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) verworpen. "De vertrouwensbreuk is definitief en onherstelbaar". De actievoerders hebben het gevoel dat er de afgelopen tijd geen resultaat is geboekt bij het doorvoeren van meer democratie op de universiteit. "Het college van bestuur heeft minachting getoond voor de oprechte wens van de academische gemeenschap tot constructieve oplossingen."

Een woordvoerder van de UvA zei woensdagochtend dat het bestuur van de Universiteit van Amsterdam en de bezetters waren overeengekomen dat de studenten zondagavond om 21.00 uur vertrekken. Er werd dinsdag onderhandeld. "Er was een akkoord met de onderhandelaars namens De Nieuwe Universiteit", aldus de zegsman. "Kennelijk zijn er een paar mensen die zich hier niet achter kunnen scharen.''

Een van de eisen van de protesterende studenten was een duurzame aanwezigheid in het Maagdenhuis, lieten ze woensdagochtend weten. "Die wens werd niet gehonoreerd'', verklaarde Jaap Oosterwijk, een van de boze studenten. "Ze kwamen met een zaalreserveringssysteem waarbij we af en toe gebruik kunnen maken van het pand.''

Volgens Oosterwijk is het 'duidelijk' dat met andere middelen de acties worden voortgezet. "We zullen op veel meer plekken op de UvA acties gaan zien. Wat het Maagdenhuis betreft, denk ik niet dat we hier een Slangenpand-achtige situatie gaan zien.'' Het onlangs ontruimde Slangenpand in Amsterdam was meer dan dertig jaar gekraakt.

WoW Token gelanceerd in sommige landen

De World of Warcraft token van Blizzard is gelanceerd in de VS, Latijns-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. De andere regio’s zullen in de komende weken volgen. De World of Warcraft token kost 20 dollar en op de Auction House is de prijs nu rond de 30.000 goud. In de onderstaande video zet Blizzard alle feiten even voor je op een rij.

World of Warcraft is een massively multiplayer online role-playing game (MMORPG). Het spel werd ontwikkeld en uitgebracht door Blizzard Entertainment. Blizzard Entertainment kondigde World of Warcraft aan op 2 september 2001 en bracht het spel op 23 november 2004 uit

Trainer Trost per direct weg bij Roda JC

Roda JC heeft met onmiddellijke ingang de samenwerking met trainer René Trost beëindigd. Maandagavond werd met liefst 6-0 van Sparta Rotterdam verloren.

Via de officiële kanalen geeft Roda JC aan dat de sportieve resultaten van de afgelopen weken ten grondslag liggen aan het ontslag van Trost. De nederlaag bij Sparta bleek de druppel voor de clubleiding. In goed onderling overleg zijn beide partijen daarom uit elkaar gegaan.

René Trost werd op 2 juni 2014 aangesteld als opvolger van Jon Dahl Tomasson. In 33 duels in de Jupiler League kwam Roda JC Kerkrade onder Trost tot 61 punten. De Limburgers staan op een derde plek, liefst 28 punten achter kampioen NEC.

De assistent-trainers Rick Plum en Regillio Vrede en keeperstrainer Robert-Jan Zoetmulder zullen voorlopig de verantwoordelijkheid over het eerste elftal dragen. Met nog vijf duels voor de boeg, richt Roda JC zich nu zonder Trost op de naderende nacompetitie.

Dortmund houdt hoop in bekertoernooi

Borussia Dortmund houdt hoop op de DFB Pokal. De ploeg van trainer Jürgen Klopp, die een moeilijk seizoen doormaakt in de Bundesliga, bereikte dinsdag de halve eindstrijd van het Duitse bekertoernooi ten koste van 1899 Hoffenheim. Daar was wel een verlenging voor nodig. In de 107e minuut zorgde Sebastian Kehl voor de beslissing 3-2.

'BVB' kwam voor ruim 80.000 getrouwen vroeg op voorsprong door toedoen van Neven Subotic. De bezoekers reageerden snel via Kevin Volland en Roberto Firmino; 1-2 was ook de ruststand. Na een klein herstelde Pierre-Emerick Aubameyang het evenwicht. Daar bleef het echter bij in de reguliere speeltijd.

VfL Wolfsburg bereikte eveneens de laatste vier. De nummer twee van de Bundesliga boekte voor eigen publiek een zuinige maar dik verdiende zege op SC Freiburg: 1-0. Bas Dost had een basisplaats maar scoorde niet. Hij werd in de slotfase gewisseld. De enige treffer in de Volkswagen Arena, waar amper 15.000 toeschouwers zaten, kwam op naam van Ricardo Rodriguez. De Zwitserse verdediger benutte met iets meer dan een kwartier op de klok een strafschop.

Shell wil bevel verwijderen actievoerders

Shell wil dat de zes actievoerders van Greenpeace zo snel mogelijk worden verwijderd van het boorplatform Polar Pioneer in de Stille Oceaan. Daartoe heeft het olieconcern een klacht ingediend bij een federale rechtbank in Alaska. Shell hoopt nu dat er een bevel wordt uitgevaardigd om een einde te maken aan de actie.

Het platform wordt momenteel versleept van Azië naar Alaska. Volgens Shell is de bezetting ,,extreem gevaarlijk en verre van vreedzaam". De oliemaatschappij zegt dat de activisten, die maandag illegaal aan boord waren geklommen, niet alleen de bemanning aan boord in gevaar brengen, maar ook zichzelf.

De actievoerders protesteren tegen boringen in het Noordpoolgebied omdat ze klimaatschade vrezen, en willen zo lang mogelijk op het platform blijven. Ze zijn van plan om een grote banner te ontrollen met daarop de namen van miljoenen mensen die tegen de boringen zijn.

Adam zkt Eva goed voor 545.000 kijkers

Adam zkt Eva heeft dinsdagavond 545.000 televisiekijkers weten te trekken. De eerste aflevering van het tweede seizoen van het spannende RTL5-programma staat daarmee in de lijst van 25 best bekeken programma's van de dinsdag.

RTL5 zond dinsdagavond nog een nieuw programma uit: de reallifesoap van Toni en Tony. Vader en zoon Peroni waren goed voor 351.000 kijkers en vallen hiermee buiten de lijst van 25 best bekeken programma's.

Net5 had ook veel nieuws voor de kijker. De eerste aflevering van de nieuwe serie Bagels en bubbels wist 389.000 kijkers aan zich te binden. Naar Viva Pillow Talk, waarin bekende en onbekende Nederlanders over hun relatie vertellen, keken 143.000 mensen. Beide programma's staan niet in de Dag top 25.

De drie best bekeken programma's van de dinsdag zijn het Journaal van 20.00 uur (ruim 2 miljoen), Goede tijden, slechte tijden (ruim 1,6 miljoen) en De wereld draait door (ruim 1,3 miljoen).

Jans: "We mogen wťťr naar Rotterdam"

Ron Jans en PEC Zwolle maken zich op voor de tweede bekerfinale op rij. De trainer kon na afloop van het duel met FC Twente zijn geluk niet op.

"Het was hartstikke spannend. In de eerste helft hadden wij op voorsprong moeten komen, daarna kreeg FC Twente meer kansen en waren zij de bovenliggende partij", aldus Jans tegenover FOX Sports. Na 120 minuten stond het 1-1 en dus moesten er penalty’s aan te pas komen.

"De instelling aan onze kant was uitstekend. Ik had veel vertrouwen in Hahn en de spelers, ook tijdens de penaltyserie. We hebben de strafschoppen van FC Twente tegen Go Ahead Eagles bestudeerd en uiteindelijk bleek dat genoeg", verklaarde Jans.

Het was een moeizame wedstrijd in Enschede, maar het resultaat telt, oordeelde Jans. "Zo kun je ook door. Vorig jaar was één van de mooiste momenten uit mijn carrière en nu mogen we wéér naar Rotterdam. Morgen ga ik kijken bij FC Groningen tegen Excelsior en dat kijkt na vanavond een stuk gemakkelijker."

Vorig seizoen verraste PEC Zwolle vriend en vijand door in de finale Ajax met liefst 5-1 te verslaan. Ook dit jaar volgt een Zwolse armada richting De Kuip. Zondag 3 mei volgt wellicht wederom een groot feest.

Twisted Sister houdt ermee op

Na ruim veertig jaar stopt de glamrockband Twisted Sister ermee, meldt TMZ. Het nieuws volgt op de dood van drummer A.J. Pero, die vorige maand op 55-jarige leeftijd overleed aan een hartaanval.

Volgens een woordvoerder echter hadden de rockers een week voor zijn dood al besloten ermee te gaan stoppen. Nog tot volgend jaar blijft de band actief; maandag kondigde de band aan een concert te geven als eerbetoon aan Pero. Volgend jaar sluit de band af met zijn afscheidstour, genaamd The Forty and Fuck It. Voormalig Dream Theater-drummer Mike Portnoy zal de plaats van Pero innemen.

Twisted Sister werd in 1972 opgericht en werd in 1984 wereldberoemd met hun hit We're Not Gonna Take It. In 1989 stopte de band ermee om in 1997 terug te keren.

Ook BelgiŽ bant Zwarte Piet

De lente is verdomme nog maar net begonnen, of de Zwarte Piet-discussie is weer in alle hevigheid losgebarsten. En ditmaal in België. De VRT, de staatomroep van onze Zuiderburen, heeft namelijk besloten om Zwarte Piet om te toveren in een blanke met een paar roetvegen.

De Belgen zijn inmiddels begonnen met de opnames van de nieuwe Sinterklaas-film. En daarin heeft Piet geen kroeshaar, geen dikke, gekleurde lippen en al helemaal geen oorbellen. "Veel mensen voelen zich gekwetst door het traditionele beeld van de knecht. Het zou gek zijn daar geen rekening mee te houden", vindt regisseur Stijn Coninx.

"Onder de zwarte roetvegen zal zijn witte huid te zien zijn", weet Het Nieuwsblad. "Verder heeft Piet niet langer kroeshaar, gekleurde lippen of oorbellen, maar draagt hij hippe sportschoenen." Of zoals het officiële persbericht meldt: "Zijn uiterlijk wordt verfijnd."

De Belgen reageren hiermee op de discussie die in ons land al jaren woedt. Om een paar jankpieten tegemoet te komen, werd besloten om in ons Sinterklaasjournaal gebruik te maken van witte horrorpieten en werd Zwarte Piet uit de winkels verwijderd. Omdat onze Zuiderburen hun grote broer in alles volgen, hebben zij besloten om ook daar Zwarte Piet een makeover te geven.

'Vivendi bekijkt overname betaalzender Sky'

Het Franse mediaconcern Vivendi overweegt een overname van de Britse aanbieder van betaaltelevisie Sky. Dat meldden ingewijden rond de zaak aan persbureau Reuters.

Door Sky over te nemen, zou Vivendi zijn eigen betaalzender Canal Plus willen versterken. De marktwaarde van Sky ligt rond de 17,6 miljard pond. Volgens de bronnen zal met een eventuele overname een bedrag van circa 28 miljard pond (ruim 38 miljard euro) zijn gemoeid, inclusief schuld. De onderhandelingen zouden zich nog in een vroeg stadium bevinden en Vivendi moet nog beslissen of een bod zal worden doorgezet.

Het voormalige BSkyB heeft activiteiten in verschillende Europese landen en telt ongeveer 20 miljoen abonnees. Vivendi zou eerst naar kleinere overnames hebben gekeken in onder meer Turkije en andere groeimarkten in Europa, voordat het zijn pijlen richtte op Sky, aldus de ingewijden.

'MongoliŽ aast op Olympische Spelen 2040'

Er zou een nieuwe kandidaat zijn om in de toekomst ook eens de Olympische Spelen te organiseren: Volgens de UB Post wil Mongolië zich richten op de Zomerspelen van 2040. De president van het Aziatische land, Tsakhiagiin Elbegdorj, zou daar volgens de krant gesprekken over hebben gevoerd met de president van het Internationaal Olympisch Comité, door de krant genoemd als Jacques Rogge, hoewel die positie in werkelijkheid sinds september 2013 bekleed wordt door Thomas Bach.

Het kan op het moment nog een probleem vormen dat Mongolië ongeveer nul adequate stadions heeft, maar met nog ruim 25 jaar tot de Spelen van 2040 zou er nog genoeg tijd moeten zijn om dat op te lossen. Het enige fatsoenlijke stadion is het Central Stadium in hoofdstad Ulaanbaatar, wat plaats biedt aan twintigduizend mensen. Dit wordt naast voetbal voornamelijk gebruikt voor Naadam, een volksfeest geconcentreerd rondom Mongools worstelen, paardrijden en boogschieten. 

Volgens de UB Post is de staat echter bezig met plannen om grotere faciliteiten neer te zetten, de Mongol Naadam Complex van zo'n 13.000 hectare. Hier zal zo'n 130 miljoen dollar voor nodig zijn, terwijl het Chinese Shanghai Construction Group al heeft aangegeven interesse te hebben in het project: De burgemeester van Ulaanbaatar, Erdeniin Bat-Üül, heeft afgelopen zomer al eerste gesprekken gevoerd met de Chinezen over het enorme project. 

Het eerste deel van het project zou over een jaar of vijf klaar moeten zijn en kent een centraal stadion met plaats voor zo'n dertigduizend toeschouwers. Daarnaast wordt gewerkt aan een paardenrenbaan met vijfduizend zitplaatsen en honderdduizend staanplaatsen, een boogschietarena met plaats voor drieduizend enthousiastelingen en, het onbetwiste hoogtepunt, een arena voor tweeduizend mensen die naar ankle bone shooting kunnen kijken. Bij het laatste wordt gespeeld met enkelbotjes van schapen of geiten, ook wel shagai genoemd. Voor de ongetwijfeld vele duizenden enkelbotschietfanaten over de hele wereld wordt tevens een hotel gebouwd met 200 luxe kamers.

Hoe het bouwen van stadions voor onder meer paardenraces en enkelbotspelletjes meedraagt aan de Olympische Spelen is nog niet helemaal uitgewerkt. Volgens lokale officials moet het project helpen bij het ontwikkelen van de sport in Mongolië en zou het mogelijk moeten worden om grote evenementen te organiseren. Volgens burgemeester Bat-Üül is het de eerste stap op weg naar het organiseren van de Olympische Zomerspelen in 2040. 

KNMI waarschuwt voor dichte mist in westen

Het KNMI waarschuwt woensdagmorgen voor dichte mist. Het zicht kan plaatselijk minder zijn dan 200 meter.

De waarschuwing voor gevaarlijk weer geldt in eerste instantie voor Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht, maar volgens het weerinstituut kan ook elders mist ontstaan.

Naar verwachting houdt de mist aan tot ongeveer 9.00 uur vanochtend. Daarna is het eerst nog bewolkt, maar later breekt de zon door.

Demi Lovato verandert 'vaginatatoeage'

Demi Lovato was de tatoeage van de lippen op haar arm zat en heeft er een roos van laten maken. Dat laat ze op Instagram zien.

"Doei lippen en hallo roos", schrijft Lovato. "Ontzettend veel dank aan mijn broer. Het ziet er prachtig uit en ik vind het geweldig!" De oude tatoeage werd door haarzelf vaginatatoeage genoemd, en ze laat in haar bericht merken dat ze die ooit in een opwelling liet zetten: "Doe niet aan drugs, kids", zo besluit ze.

Op de foto is te zien dat de lippen om zijn getoverd in een blad van een roos. De roos prijkt nu onder een van haar andere tatoeages met het woord stay. De 22-jarige zangeres is een liefhebber van tatoeages. Onder meer de woorden strong, rock n roll, faith en peace prijken op haar lichaam.

demi lovato roos tattoo

D66 wil JordaniŽ en Libanon als partnerland

Om Jordanië en Libanon structureel meer noodhulp te kunnen geven bij de opvang van Syrische vluchtelingen moeten deze landen tijdelijk tot partnerlanden worden bestempeld. Dat wil D66 woensdag voorstellen in een debat met minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingshulp) over noodhulp.

Met deze tijdelijke status komen beide landen voor meer financiële steun voor meer doelen in aanmerking. Op dit moment kent het kabinet vijftien partnerlanden waarop de ontwikkelingshulp wordt geconcentreerd. Het huidige partnerlandbeleid loopt dit jaar af.

Het overgrote deel van de Syrische vluchtelingen wordt opgevangen in de regio. Jordanië telt 6 miljoen inwoners en bijna 630.000 officiële Syrische vluchtelingen, terwijl in Libanon met 4 miljoen inwoners dat aantal op 1,2 miljoen ligt.

Volgens Sjoerd Sjoerdsma van D66 bezwijken beide landen bijna onder het grote aantal vluchtelingen. Door ze tijdelijk tot partnerland te verklaren komen ze "bijvoorbeeld in aanmerking voor steun aan het uit zijn voegen barstende onderwijssysteem in deze landen. Nederland kan op deze wijze structureel bijdragen aan duurzame opvang van vluchtelingen in de regio".

Hij wil ook dat het belemmeren van humanitaire noodhulp strafbaar wordt gesteld net als in Duitsland. "We zagen in Syrië de schrijnende situatie dat humanitaire hulp wel beschikbaar was, maar simpelweg de grens niet over mocht van het regime. Assad blokkeerde deze hulp. Dit zou niet ongestraft mogen blijven", aldus Sjoerdsma.

Kunstenaar voert Kardashian-parkeerverbod in

Kunstenaar Plastic Jesus heeft verspreid in Los Angeles bordjes opgehangen die de Kardashians verbieden te parkeren. Dat meldt The Hollywood Reporter.

"No Kardashian Parking Any Time", zo staat op de officieel uitziende borden. Het is een actie van Plastic Jesus, de kunstenaar die bekend werd met onder meer zijn Stop Making Stupid People Famous-campagne. "De Kardashian-familie is verweven geraakt met onze cultuur", zo verklaart de kunstenaar zijn nieuwe actie. "We hebben mainstream media toegelaten om zo winstgericht te zijn, dat we echte nieuwsverhalen opofferen om onze platvloerse obsessie met beroemdheden te bevredigen."

Plastic Jesus wil graag de straten van Los Angeles bevrijd zien van paparazzi. "Ik kan verzekeren dat het aantal paparazzi een stuk groter is dan het aantal fotografen die achter echt nieuws aan zitten." Hij benadrukt dat de macht uiteindelijk bij de mensen zelf ligt. "Zonder ons zou er geen markt zijn voor de Kardashians. We zijn net zo schuldig, zo niet nog schuldiger."

Tim Kuik: 'Rijk, pak die downloader, apport!'

Diensten die illegale downloads en streams aanbieden, moeten harder worden aangepakt. De overheid moet meer doen tegen het schenden van auteursrechten, vindt directeur Tim Kuik van Stichting BREIN. "Men zegt tegen de rechthebbende 'knap het zelf op'. De overheid heeft illegaal downloaden jarenlang in de hand gewerkt, door ten onrechte te zeggen dat het mocht. Dat bleek niet waar te zijn. De sector is onrecht aangedaan. Dan mag de overheid nu wel iets terugdoen", aldus Kuik.

Volgens de gespecialiseerde nieuwssite iPhoned.nl, die nieuws over Apple-producten volgt, komt er deze week een app van Popcorn Time op de markt. Gebruikers bekijken films en series zonder dat de makers een vergoeding krijgen. Het is de illegale tegenhanger van een dienst als Netflix.

Frauderende CDA-wethouder Buren stapt op

Wethouder Idzerd Lautenbach van de gemeente Buren (Gelderland) is opgestapt. De CDA-bestuurder heeft eigenhandig een collegevoorstel gewijzigd en de paraaf van een ambtenaar vervalst. Daarna bracht hij het voorstel in het college. De gemeente spreekt van een vertrouwensbreuk en gaat aangifte doen tegen Lautenbach.

De handelswijze van Lautenbach heeft volgens het college van B&W voor een 'aantasting van de integriteit' gezorgd, zo staat te lezen op de website van de gemeente. 'Er is daardoor een vertrouwensbreuk in het college ontstaan.' Nadat hem dit werd meegedeeld, heeft de wethouder zijn ontslagbrief aan de gemeenteraad gestuurd.

Lautenbach zegt in De Gelderlander dat hij over 'een bananenschil' is gestruikeld. Het vervalste voorstel ging over een gemeenschapsruimte voor de kerk in Zoelmond. Dat plan leek Lautenbach wel wat. De ambtenaar die het moest ondertekenen, bleek ziek te zijn. 'Ik wilde het voorstel graag in het college behandeld hebben', aldus de opgestapte wethouder.

Zeilmeisje Laura stapt in huwelijksbootje

Tijd voor nieuws dat bij menig mannelijke FOK!'er keihard aankomt: Zeilmeisje Laura Dekker (19) is getrouwd. Met een 31-jarige Duitser nog wel. Naar nu pas blijkt, gaven ze elkaar al op 28 maart het ja-woord.

Daniël Tealman heet -ie, de geluksvogel die de amper volwassen Laura heeft ingelijfd. Het duo is getrouwd in Nieuw-Zeeland, schrijft De Telegraaf. Verrassend genoeg trouwden ze niet op een boot, maar hoog in de bergen van Whangarei. Bij de bruiloft was een select gezelschap aanwezig, onder wie de gescheiden ouders van Laura.

Guppy
Laura en haar 12 jaar oudere echtgenoot kennen elkaar sinds 2013. Ze wonen samen op de boot 'Guppy', voor de kust van Nieuw-Zeeland, het land waar Laura trouwens ook is geboren. Voor de enkeling die niet weet wie Laura Dekker is: in 2012 werd ze internationaal bekend toen ze als jongste zeiler (16) solo de wereld rond wist de varen.

Dat haar vriend ouder is, ziet het zeilmeisje als een voordeel: 'Ik kan beter met oudere mensen omgaan.' Die uitspraak klonk heel wat mannelijke FOK!'ers als muziek in de oren. Maar helaas... Hoewel we Laura natuurlijk alle geluk toewensen, blijft het bijzonder klachtwaardig nieuws, dat huwelijk van haar.

Laura Dekker rondt wereldreis af (Novum)
Laura Dekker: Ja! Ik Wil! (Novum)

VS: Gevangene dood na vergeten dialyse

Een gevangene in de Amerikaanse staat Utah is overleden aan een hartaanval, gerelateerd aan nierfalen. Dit gebeurde doordat ziekenhuismedewerkers niet kwamen opdagen voor een geplande dialysebehandeling. Het werd de 62-jarige Ramon C. Estrada fataal; drie weken voor zijn geplande vrijlating.

De nierpatiënt zat vast in de gevangenis in Draper, niet ver van Salt Lake City. Vrijdag zou hij een dialyse ondergaan in het behandelcentrum van de gevangenis. Maar zowel vrijdag als zaterdag verschenen er geen medewerkers van het ziekenhuis waarmee de gevangenis samenwerkt. De betrokken universiteitskliniek zoekt uit hoe deze 'onvergeeflijke fout' heeft kunnen gebeuren.

Zes anderen
Naast de overleden Estrada hadden nog zes andere gevangenen dit weekend aan het dialyseapparaat gemoeten. Vier patiënten zijn alsnog behandeld in het ziekenhuis, één van hen is daar opgenomen. Er wordt autopsie uitgevoerd op het lichaam van de overleden man, maar alles wijst erop dat het achterwege blijven van de dialysebehandeling een rol heeft gespeeld.

De medisch directeur van de gevangenis is met verlof gestuurd. Ook zijn organisatorische maatregelen genomen. De regionale politie heeft een onderzoek ingesteld naar de gang van zaken. De uit Mexico afkomstige Estrada, die mogelijk illegaal in de Verenigde Staten verbleef, werd in augustus 2005 veroordeeld wegens verkrachting. Zijn vrijlating stond gepland op 21 april.

Schaatscoach Tijssen weg bij Veldkamp

Schaatscoach Rutger Tijssen (41) heeft bij Team Stressless, de ploeg van manager/coach Bart Veldkamp, zijn vertrek aangekondigd. De voormalige assistent-trainer van Gerard Kemkers bij de opgeheven TVM-succesformatie trad vorig jaar in dienst van de ploeg van de Belgische kopman Bart Swings. "Team Stressless bedankt Tijssen voor bewezen diensten en wenst hem veel succes in zijn verdere carrière", liet de ploegleiding dinsdag in een kort persbericht weten.

Wat Tijssen in het nieuwe seizoen gaat doen, is nog niet bekend. Hij is al genoemd als coach van de nieuwe ploeg rond schaatskoningin Ireen Wüst, die na één jaar bij Team Continu op zoek is naar een andere uitdaging. De 29-jarige Brabantse wil onder meer graag weer met mannen trainen.

Felline houdt Matthews van tweede zege af

Fabio Felline heeft dinsdag de tweede etappe van de Ronde van Baskenland op zijn naam gebracht. De Italiaanse wielrenner van Trek versloeg na 175,4 kilometer koers van Bilbao naar Vitoria-Gasteiz Michael Matthews in de sprint en voorkwam daarmee dat de Australiër zijn tweede ritzege op rij boekte. Matthews behield wel de leiderstrui.

De Fransman Tony Gallopin duwde zijn voorwiel als derde over de streep vóór de Poolse wereldkampioen Michal Kwiatkowski. Tom Dumoulin was de beste Nederlander, 21e. Bauke Mollema finishte in zijn buurt.

FC Twente vreest nieuwe sanctie KNVB

Na de uitschakeling dinsdagavond door PEC Zwolle in het KNVB-bekertoernooi dreigt er voor FC Twente op korte termijn in de competitie ook een zware tegenvaller. Volgens directeur Gerald van den Belt legt de KNVB de club uit Enschede mogelijk opnieuw een aftrek van drie punten op vanwege de slechte financiële huishouding. In maart moesten de Tukkers om soortgelijke reden ook al drie punten inleveren.

"Ik hou er rekening mee dat die straf er komt", zei Van den Belt in NOS Langs de Lijn. "We hebben te veel geld uitgegeven. Ons plan van aanpak is te ambitieus geweest. Daardoor zijn we in korte tijd gesanctioneerd door de licentiecommissie. We zijn nu aan het schrijven aan een nieuw plan van aanpak."

FC Twente moet sterk gaan bezuinigen, bijvoorbeeld in de technische staf. Toch is er nog wel ruimte voor een technisch directeur. "Die hebben we wel begroot. Juist nu we creatief moeten zijn, is een technisch directeur heel belangrijk."

Laatste reviews en specials
review
Collection of Mana
special
Krezip over comeback: 'We moesten het nog allemaal kunnen en willen'
review
The Lion King (2019)
special
Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
special
De Landmacht en FOK! schieten met scherp deel II
special
Dagje weg met DJMO #1 - Loosdrechtse Plassen
©FOK.nl e.a.