VS: Gevangene dood na vergeten dialyse

anoniem_22072019030306

Een gevangene in de Amerikaanse staat Utah is overleden aan een hartaanval, gerelateerd aan nierfalen. Dit gebeurde doordat ziekenhuismedewerkers niet kwamen opdagen voor een geplande dialysebehandeling. Het werd de 62-jarige Ramon C. Estrada fataal; drie weken voor zijn geplande vrijlating.

De nierpatiënt zat vast in de gevangenis in Draper, niet ver van Salt Lake City. Vrijdag zou hij een dialyse ondergaan in het behandelcentrum van de gevangenis. Maar zowel vrijdag als zaterdag verschenen er geen medewerkers van het ziekenhuis waarmee de gevangenis samenwerkt. De betrokken universiteitskliniek zoekt uit hoe deze 'onvergeeflijke fout' heeft kunnen gebeuren.

Zes anderen
Naast de overleden Estrada hadden nog zes andere gevangenen dit weekend aan het dialyseapparaat gemoeten. Vier patiënten zijn alsnog behandeld in het ziekenhuis, één van hen is daar opgenomen. Er wordt autopsie uitgevoerd op het lichaam van de overleden man, maar alles wijst erop dat het achterwege blijven van de dialysebehandeling een rol heeft gespeeld.

De medisch directeur van de gevangenis is met verlof gestuurd. Ook zijn organisatorische maatregelen genomen. De regionale politie heeft een onderzoek ingesteld naar de gang van zaken. De uit Mexico afkomstige Estrada, die mogelijk illegaal in de Verenigde Staten verbleef, werd in augustus 2005 veroordeeld wegens verkrachting. Zijn vrijlating stond gepland op 21 april.