Shell tast diep in de buidel voor groeikansen

Shell tast met een overnamebod van ruim 64 miljard euro op de Britse gasproducent BG diep in de buidel voor toekomstige groei. De aankoop, die naar verwachting begin 2016 wordt afgerond, moet vooral de positie in Brazilië en Australië versterken.

Met BG aan boord zal de bewezen reserve van Shell met een kwart stijgen tot 17 miljard vaten olie-equivalent, terwijl de productie met een vijfde zal stijgen. Met onder meer de sterke positie van BG in Brazilië en recente eigen successen in de Golf van Mexico kan Shell bovendien zijn uitgaven de komende jaren aanzienlijk verlagen. Het pad naar lagere uitgaven werd door bestuursvoorzitter Ben van Beurden al bij zijn aantreden begin 2014 ingeslagen.

,,Door de combinatie met BG kunnen we ons scala aan activiteiten sneller wijzigen en onze kosten verlagen'', aldus de topman. ,,De aankoop past in onze ambitie om de winstgevendheid te vergroten, terwijl de risico's zoveel mogelijk gedempt worden''. De overname van BG versterkt de al leidende posities van Shell in lng (vloeibaar gemaakt aardgas) en diepwatervelden. Het totaal aan uitgaven zal in 2016 dalen tot onder 40 miljard dollar, gevolgd door een verdere afname in 2017.

Shell gaat in de komende maanden in kaart brengen welke onderdelen afgestoten kunnen worden. Het concern mikt op een totaal aan desinvesteringen van 30 miljard dollar (27,7 miljard euro) in de jaren 2016 tot en met 2018. Financieel directeur Simon Henry gaf aan dat het in de huidige marktomstandigheden lastig is om kopers te vinden.

Shell streeft doorgaans naar zeggenschap over zijn projecten. Onder de Braziliaanse wetgeving wordt buitenlandse investeerders echter een kleine(re) rol toebedeeld. Van Beurden maakt zich echter geen zorgen over het schandaal rond de lokale energiereus Petrobras. ,,Brazilië is de meest enerverende regio in de sector. We zijn daar momenteel onvoldoende actief. In de combinatie met BG zullen we de voornaamste technologiepartner worden voor de ontwikkeling van velden in diep water.''

ING stelde in een eerste reactie dat Shell een forse prijs betaalt voor groei, maar constateerde tegelijkertijd dat de aankoop het groeimodel voor de komende tien jaar versterkt. Beleggers leken zich het meest druk te maken over de enorme koopsom. Het aandeel Shell noteerde rond het middaguur 1,7 procent in de min.