FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 7 april 2015

B.B. King uit ziekenhuis ontslagen

Blueslegende B.B. King (89) mocht dinsdag het ziekenhuis verlaten. "Ik wil iedereen bedanken voor hun zorg en beterschapswensen", zegt King in een verklaring op zijn website. "Ik voel me veel beter en verlaat het ziekenhuis vandaag."

De blueszanger werd afgelopen weekend in het ziekenhuis in Las Vegas opgenomen. Zijn dochter liet weten dat haar vader last had van uitdroging, een gevolg van zijn diabetes waar B.B. King al twintig jaar mee kampt.

Rondé wint 3FM Serious Talent Award

Rondé is de winnaar van de 3FM Serious Talent Award. Dat werd dinsdagavond bekendgemaakt tijdens een speciale radiouitzending van 'Dit is Domien' op NPO 3FM. De band kreeg de prijs uit handen van Jett Rebel, die er vorig jaar mee naar huis ging.

Rondé gaf het nakijken aan de andere genomineerden: Falco Benz, Kovacs, Sue the Night en Sunday Sun. "Rondé is pas een jaar actief als band, voortgekomen uit de Herman Brood Academie", zei coördinator Serious Talent, Tijs van Liemt. "Ze hebben een eigen, populair geluid en een enorme hit met hun single 'Run'. Je kunt wel spreken van een vliegende start met veel potentie voor de toekomst."

De Serious Talent Award is de enige vakjuryprijs van de 3FM Awards, want in alle andere categorieën kiezen de luisteraars de winnaar. Die prijzen worden donderdag pas uitgereikt tijdens de awardshow in het Utrechtse TivoliVredenburg. Rondé maakt hier nogmaals kans op een award in de rubriek beste nieuwkomer.

Rondé wint 3FM Serious Talent Award
Rondé wint 3FM Serious Talent Award (Foto: ANP)

'Shell wil Britse gasproducent BG overnemen'

Shell is in gesprek over een overname van de Britse gasproducent BG Group. Dat meldde de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal dinsdag op gezag van bronnen rond de onderhandelingen.

BG heeft een marktwaarde van 31 miljard pond (42,5 miljard euro). Daarmee zou een eventuele overname door het Nederlands-Britse Shell een van de grootste deals tot dusver dit jaar worden.

In 2014 behaalde BG een omzet van een kleine 20 miljard dollar (18,5 miljard euro) en een operationele winst van 6,2 miljard dollar. Het bedrijf heeft meer dan 5000 mensen in dienst in zo'n 25 landen wereldwijd.

BG ontstond in 1997 door de opsplitsing van het gasconcern British Gas. Het deel dat gas en stroom levert aan met name Britse bedrijven en huishoudens, ging verder onder de naam Centrica. BG houdt zich bezig met het opsporen en produceren van gas en olie.

[KNVB beker] Uitslag FC Twente - PEC Zwolle

PEC Zwolle heeft dinsdag ten koste van FC Twente de finale van de KNVB-beker bereikt. Nadat het povere duel in Enschede in 1-1 was geëindigd en in de verlenging niet werd gescoord nam Zwolle de strafschoppen beter: 4-2. De ploeg van trainer Ron Jans speelt op 3 mei in De Kuip tegen de winnaar van FC Groningen - Excelsior.

FC Twente liet in de kwartfinale tegen AZ (3-0) nog uitstekend voetbal zien, maar nu trok de ploeg van trainer Alfred Schreuder de lijn van de magere competitiewedstrijden door. Twente speelde onzeker en was slordig in de opbouw, waardoor het nauwelijks gevaarlijk werd. PEC Zwolle bleef dankzij een goede organisatie gemakkelijk overeind en creëerde bovendien de grootste kansen.

Mustafa Saymak had na een kwartier al kunnen scoren toen hij vrij voor doelman Sonny Stevens kwam, maar hij raakte de bal verkeerd en schoot in de rebound naast. Even later werd Bram van Polen gestuit door Stevens, die de botsing moest bekopen met een blessure die hem dwong zijn plaats in het doel af te staan aan Nick Marsman.

In de tweede helft drong Twente wat meer aan en kwam Zwolle er nauwelijks nog uit, maar kansen leverde het niet op. Uit het niets viel tien minuten voor tijd de goal van voormalig FC Twente-speler Wout Brama. Hij schoot een afvallende bal fraai achter Marsman en deed het uitvak met 1000 meegereisde Zwollenaren ontploffen.

FC Twente ging alles-of-niets spelen en uit één van de ballen die naar voren werd gepompt, schoot Mokhtar raak na doorkoppen van Castaignos. Het waren de enige vermakelijke tien minuten van de 120, want de verlenging kabbelde rustig voort richting strafschoppen. Daarin schoot Robbert Schilder de vierde strafschop op de paal nadat Thomas Lam (Zwolle) en Kyle Ebecilio (Twente) al eerder hadden gemist. Tomas Necid schoot Zwolle vervolgens naar de tweede bekerfinale op rij met een gedurfde boogbal. Vorig jaar won Zwolle die met 5-1 van Ajax.


Spelers van PEC Zwolle vieren de overwinning (PRO SHOTS / Jasper Ruhe)

Adam Jensen in Deus Ex: Mankind Divided

Square Enix gaat deze week waarschijnlijk de nieuwe Deus Ex: Mankind Divided aankondigen. De uitgever heeft op Twitch al een teaservideo online gezet waarin iemand gevangen is. De titel van de stream is 'CantKillProgress'.

Het is nog niet gezegd dat het Deus Ex: Mankind Divided daadwerkelijk is. Square Enix heeft alleen aangegeven dat de titel die geteaset wordt door een Westerse studio wordt gemaakt. Gezien Crystal Dynamics druk bezig is met Rise of the Tomb Raider en IO Interactive vast met een nieuwe Hitman bezig is blijft er nog maar een studio over: Eidos Montreal. Die hebben de vorige Deus Ex: Human Revolution gemaakt en Square Enix heeft al vorig jaar een trademark op de nieuwe Deus Ex-titel geregeld. Het woordje 'Progress' in de titel van de stream gaat dan ook om de vooruitgang van de mensheid in het spel.

En dan het al uitgelekte materiaal: In Deus Ex: Mankind Divided zijn er twee partijen: de augmented mensen die sterker zijn gemaakt met bionische versterkingen en de normale mensheid, die niets moet hebben van die vreemde snuiters. Adam Jensen, de hoofdrolspeler van het vorige deel is weer terug. Geen van de eindes van Human Revolution is het begin van dit verhaal, de ontwikkelaars beginnen weer aan iets nieuws. Dit keer worden je keuzes nog belangrijker. Versla je in het begin van het spel bijvoorbeeld een bende om een verbetering te pakken te krijgen, dan kan de baas daarvan later weer opduiken in een missie met versterkingen, zodat het lastiger voor jou wordt.

Augments zijn er natuurlijk weer genoeg. Dit keer kan Adam net als Ubisoft regelde in Watch Dogs computers van afstand hacken en turrets controleren. Dit keer kan hij niet alleen door muren kijken, maar ook zien hoeveel kogels iemand heeft en wat voor electronisch wapentuig diegene nog meer in zijn bezit heeft. Een nanoschild zorgt ervoor dat kogels tijdelijk afketsen op zijn lijf, zodat hij a la Rambo eens echt actie kan ondernemen.

Het eerste filmpje hieronder draait op repeat. Hierin wordt een man ondervraagd en in een isoleercel vastgehouden. Mocht je zin hebben om nutteloos dit filmpje tig keer te bekijken: ga je gang! De rest wacht wel op de officiële aankondiging. GameInformer heeft de maand mei exclusieve coverage. Deus Ex: Mankind Divided zou op pc, PlayStation 4 en Xbox One uit moeten komen. Een releasedatum is nog niet bekend.

Watch live video from CantKillProgress on www.twitch.tv

Deus Ex: Mankind Divided

Deus Ex: Mankind Divided

Deus Ex: Mankind Divided

Deus Ex: Mankind Divided

Deus Ex: Mankind Divided

Deus Ex: Mankind Divided

Duitse neonazi's willen parlementslid onthoofden

Na een brandstichting in het asielzoekerscentrum van Tröglitz, een dorp dat bekendstaat om neonaziactiviteiten, dreigen neonazi’s nu met het onthoofden van een christendemocratische politicus die nog steeds vierkant achter het project voor het asielzoekerscentrum staat.

De christendemocraat Götz Ulrich, afgevaardigde van de Oost-Duitse deelstaat Saksen-Anhalt, maakt hier melding van. 'De dreigementen zijn erg onaangenaam. Ze gaan zelfs zo ver dat ze dreigen met barbaarse methoden uit de Franse revolutie', vertelde hij de Duitse tv-zender N-TV. De politie neemt de dreigementen zeer serieus en zorgt voor 24-uursbeveiliging voor het parlementslid. Eerder stapte de burgemeester van het dorp al op door dreigementen van neonazi’s.

Extreemrechts geweld vormt in Duitsland nog een groot probleem. Op dit moment mikken deze 'helden' op asielzoekers. Mensen die huis en haard hebben moeten verlaten voor oorlogsgeweld of ander onheil. Maar ook in het verleden is er veel geweld geweest tegen minderheden.

Zo zijn er in de jaren 90 tientallen mensen van Turkse en Griekse afkomst zonder enige aanleiding koelbloedig vermoord door neonazi’s. Ook in de jaren 0 van deze eeuw zijn er door een ondergrondse extreemrechtse terreurgroep negen mensen van grotendeels Turkse afkomst en alweer zonder enige aanleiding vermoord. Een zaak die later bekend zou staan als de Dönermoorden.

Neonazi demonstratie in München (foto © Rufus 46)
foto © Rufus46

Overheid weinig actief binnen staatsbedrijven

De Staat is niet een bijzonder actieve aandeelhouder in staatsbedrijven. De invloed binnen bedrijven als NS, ProRail, Gasunie, TenneT en EBN is kleiner dan het kabinet nastreeft. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in een dinsdag verschenen rapport over de rol van de Staat als aandeelhouder.

De Rekenkamer wijst erop dat het kabinet al in 2007 aankondigde zich als een actief aandeelhouder te willen opstellen om zo het publiek kapitaal te beheren en de publieke belangen te behartigen bij bedrijven waar de Staat aandelen in heeft. Maar erg goed lukt dat nog niet. Zo is bij elf bedrijven niet vastgelegd dat de aandeelhouder (grote) investeringen moet goedkeuren.

De Rekenkamer stelt ook dat het kabinet zich tegenover de Tweede Kamer niet duidelijk verantwoordt over de resultaten en het gevoerde beheer bij de staatsdeelnemingen.

Kamer wil dat gevangene meebetaalt aan kosten

Gevangenen moeten gaan meebetalen aan de kosten die worden gemaakt voor hun strafproces en hun detentie. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer, bleek dinsdagavond tijdens een debat over de twee wetsvoorstellen.

Steun is er in ieder geval van de regeringsfracties VVD en PvdA. Ze vinden dat het principe leidend moet zijn dat een veroorzaker van de kosten ook zelf moet meebetalen aan de kosten die de samenleving voor hen maakt. De PVV wilde de maatregelen al eerder en grondiger.

De rest van de oppositie heeft ook begrip voor dit uitgangspunt, maar ziet veel haken en ogen aan de uitvoering en de haalbaarheid van de maatregel.

Het is ook nog maar de vraag of de plannen doorgaan, omdat niet duidelijk is of de voorstanders straks in de Eerste Kamer ook de meerderheid hebben. De nieuwe Senaat treedt begin juni aan.

Paaspop 2015

Paaspop is inmiddels traditiegetrouw dè officiële aftrap van het festival seizoen, maar met een flinke festival line-up en dito aankleding laat Paaspop wederom zien niet alleen de eerste te zijn maar ook gewoon met de grote namen mee te kunnen. FOK!fotograaf Vincent Riemersma was aanwezig op Paaspop namens FOK! en maakte de volgende fotoreportage. De foto's van de zondag zijn gemaakt door Erik de Klerck

Van Praag kansloos in Afrika

Michael van Praag hoeft als één van de vier kandidaten voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond FIFA niet te rekenen op ook maar één stem van het Afrikaanse continent. Dat verzekerde Issa Hayatou, de president van de Afrikaanse voetbalfederatie (CAF), dinsdag tijdens het jaarlijkse congres in Caïro. In zijn speech benadrukte de preses dat de zittende FIFA-voorzitter Sepp Blatter op volledige steun uit Afrika kan blijven rekenen tijdens de verkiezing op 29 mei in Zürich.

Met 54 stemgerechtigde lidstaten is de CAF de grootste partij in het totaal van 209 FIFA-leden die hun stem mogen uitbrengen. Afzonderlijke landen in Afrika hoeven het 'stemadvies' van Hayatou niet op te volgen, maar in de praktijk zal er weinig tot niets overblijven voor de andere drie kandidaten onder wie Van Praag.

ECB: 52,5 miljard aan staatspapier opgekocht

De centrale banken in de eurozone hebben in de eerste maand van hun uitgebreide stimuleringsprogramma in totaal voor 52,5 miljard euro aan staatsobligaties opgekocht. Dat blijkt uit cijfers die de Europese Centrale Bank (ECB) dinsdag heeft vrijgegeven.

Verreweg het meeste opgekochte schuldpapier, in totaal ruim 11 miljard euro, betrof Duitse staatsobligaties. Frankrijk volgde met een bedrag van 8,8 miljard euro. Er werd voor 2,5 miljard euro aan Nederlandse staatsleningen opgekocht.

De ECB begon 9 maart met het opkopen van staatsleningen. Het programma kwam bovenop eerdere maatregelen om de lage inflatie en zwakke economische groei aan te jagen. Door meer geld in de markt te pompen moet de kredietverlening in de eurolanden een impuls krijgen. Dat zou de interne vraag en daarmee de prijzen moeten opdrijven.

Rector verdacht van bezit kinderporno

De rector van het 4e Gymnasium in Amsterdam wordt verdacht van het bezit van kinderporno. Het College van Bestuur van Esprit Scholen, waartoe het gymnasium behoort, heeft besloten de man per direct te schorsen. Dit gebeurde nadat het vorige week door hem geïnformeerd werd over het feit dat hij verdacht wordt van het in bezit hebben van kinderpornografisch materiaal.

Volgens het bestuurscollege bestaat vooralsnog geen aanleiding om aan te nemen dat sprake is geweest van seksueel misbruik van kinderen.

Het Openbaar Ministerie bevestigde dinsdagavond de verdenking. Volgens het OM is de man nog niet aangehouden. Het materiaal wordt onderzocht. Pas als daartoe aanleiding bestaat, komen er vervolgstappen. aldus het OM.

Tim Knol komt met eigen bier

Tim Knol komt eind april met zijn eigen bier. De alcoholische drank heet Wiggle. "Naast het maken en uitbrengen van muziek was het een droom om mijn eigen bier te brouwen, gebaseerd op een goed nummer", laat Knol weten.

"Ik ben blij en trots dat het bijna zo ver is", vervolgt de muzikant. Het drankje, dat vanaf eind april verkrijgbaar is, is vernoemd naar een nummer van The Miseries, de rockband waar Tim momenteel in binnen- en buitenland mee optreedt.

Het bier verschijnt bij Tender Brewery, een brouwerij met dezelfde naam waaronder Knol al een vinyllabel begon. Tim werkte voor het bier samen met Cinema Brewers uit Amsterdam, het resultaat is een 'hoppig speciaalbier met een fruitige, licht bittere smaak en een alcoholpercentage van 5,5 procent', aldus Tim. "Ik ben bij het recept uitgegaan van wat ik het liefst drink. We zijn zo tot een bijzonder recept gekomen, met vijf hopsoorten."

Tim Knol komt met eigen bier (Foto: Novum)
Tim Knol komt met eigen bier (Foto: Novum)

Waltz: "Ik speel dus echt niet Blofeld"

Nadat eerder de titel en de cast bekend werden, en er uiteindelijk een eerste trailer verscheen, kon er maar één conclusie getrokken worden wat betreft Spectre: Blofeld keert terug. Christoph Waltz, die de rol vermoedelijk zal gaan spelen, is het zat en spreekt zijn mening uit.

"Mijn personage heet Franz Oberhauser en alles wat er gezegd is, is een regelrechte leugen. Het komt allemaal door het internet. Dat is net zoiets als een erge ziekte, zoals het geruchten kan verspreiden", reageerde Waltz woedend toen er tijdens een interview werd gevraagd of hij nou echt niet de iconische Bond-schurk zou gaan spelen.

Er is alleen wel een probleempje, en hier volgt dan ook een welgemeende spoiler-alert voor iedereen die nog niet genoten heeft van Skyfall. Er werd toentertijd ook beweerd dat Naomie Harris absoluut niet de rol van Miss Moneypenny zou gaan bekleden. Uiteindelijk bleek dat zij de rol wel op zich nam, aan het einde van de vorige Bond-film. Een soort zelfde gebeurtenis vond plaats rond de rol van Benedict Cumberbatch in Star Trek Into Darkness. Er werd stellig beweerd dat hij niet de rol van Khan op zich zou gaan nemen; het tegendeel bleek waar te zijn.

Spectre, met in de hoofdrollen Daniel Craig, Ralph Fiennes, Naomie Harris, Ben Whishaw en Rory Kinnear moet op 6 november in de Nederlandse bioscopen te zien zijn.

Christoph Waltz won een Oscar voor zijn rol in Django UnchainedChristoph Waltz won een Oscar voor zijn rol in Django Unchained

Rijke heeft Mali verlaten

Sjaak Rijke, de Nederlander die ruim drie jaar door terroristen werd vastgehouden in Mali, heeft dat land verlaten. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft dinsdag een bericht hierover van RTL Nieuws bevestigd.

Rijke trekt zich eerst met zijn vrouw terug op een plek waar ze samen rustig kunnen bijkomen. Het ministerie zegt nu niets over hun terugkeer naar Nederland.

De Nederlandse ambassadeur in Mali, Maarten Brouwer, laat echter aan RTL weten dat hij denkt dat het gaat om dagen. "Pas dan zal hij terugkeren naar zijn woonplaats Woerden."

De ambassadeur vertelt verder dat Rijke en zijn vrouw bij hun hereniging in Mali 'schreeuwden van vreugde'. Daarna liet hij hen alleen. Het stel zag elkaar weer in een speciale ruimte op het vliegveld van de Malinese hoofdstad Bamako.

Rijke zei volgens de ambassadeur over een eventueel feestelijk onthaal in Woerden: "Ik weet wel wat er over me heen gaat komen, maar ook weer niet. Hoe dat gaat voelen, dat weet ik niet, maar ik sta er open voor. Ik wil graag iedereen weer ontmoeten."

Tijdens zijn ontvoering beschikte Rijke ook nog enige tijd over een transistorradio. "Hij kon zo toch het nieuws volgenén het WK voetbal. Hij wist het precies hoe Nederland het deed. Hij heeft daar enorm van genoten, zei hij", aldus de ambassadeur tegen RTL Nieuws.

Rijke heeft Mali verlaten
Rijke heeft Mali verlaten (Foto: ANP)

Vijftien agenten gedood in hinderlaag Mexico

Een aanval op een politiekonvooi in het westen van Mexico heeft maandag aan vijftien agenten het leven gekost. Vijf agenten raakten gewond, zei de openbaar aanklager dinsdag.

De aanval vond plaats in de deelstaat Jalisco. De agenten waren onderweg van Puerto Vallarta naar Guadalajara toen ze in een hinderlaag belandden. Wie er achter de aanval zit is niet duidelijk, maar Jalisco is de thuisbasis van de Jalisco New Generation, een van de machtigste drugskartels in het land.

Het was de dodelijkste aanval op de politie sinds 2010, maar het was niet de eerste dit jaar. Op 19 maart werden vijf agenten in Jalisco doodgeschoten. Op 30 maart probeerden schutters de hoogste veiligheidsfunctionaris in Jalisco te vermoorden, maar die kwam met de schrik vrij. Die aanval was volgens de aanklagers vergelding voor de dood van bendeleider Heriberto Acevedo Cardenas, die 23 maart werd doodgeschoten door de politie.

Minister: dure inhuur externen is onwenselijk

De inzet van twee dure consultants door het ministerie van Veiligheid en Justitie om ICT-problemen bij de politie op te lossen is verdedigbaar. Toch was er sprake van een onwenselijke situatie. De norm werd flink overschreden en de bedragen die ermee gemoeid waren, werden ten onrechte gemeld in slechts een van de twee jaarverslagen.

Dat blijkt uit een brief die minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De twee consultants werden ingezet tussen 2012 en 2014. Het ministerie was hier via het bureau Boer en Croon ruim 1,6 miljoen euro aan kwijt.

Een van de twee was Pieter Cloo, die na een half jaar zelf secretaris-generaal op het ministerie werd. Hij combineerde één maand lang beide functies. Na overleg heeft de topambtenaar één maandsalaris van het ministerie terugbetaald.

'Geen exodus bankiers bij lager salaris'

De politiek hoeft zich geen zorgen te maken dat topbankiers in Nederland massaal naar de Londense City of naar de VS verkassen als de salarissen hier gematigd worden. Oud-ABN-medewerker en VU-docent Kilian Wawoe zei dat dinsdag in de Tweede Kamer in een rondetafelgesprek over beloningen in de financiële sector.

In de sector wordt er vaak gewaarschuwd voor het vertrek van topbankiers als de salarissen in Nederland beperkt worden. Volgens Wawoe hoort geld niet bij de top-drie redenen waarom toppers in de financiële sector vertrekken.

Volgens hem is ook feitelijk vast te stellen dat er de afgelopen jaren maar twee bestuurders naar Londen of de VS zijn vertrokken. Vergeleken met andere AEX-bedrijven is dat 'verschrikkelijk laag', aldus Wawoe. Op het topniveau wordt geld niet als motivator genoemd, zei hij.

Nederlandse journaliste voor Turkse rechter

De Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink moet woensdag in de Turkse stad Diyarbakir voor de rechter verschijnen. Ze wordt beschuldigd van het bedrijven van propaganda voor een terroristische organisatie. Geerdink publiceert geregeld over de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), die in Turkije verboden is.

Ze laat weten dat ze 'redelijk ontspannen' naar haar zaak toe heeft geleefd. "Het is een heel dunne zaak, daarom denk ik niet dat ze me kunnen veroordelen", aldus Geerdink. "Maar in Turkije blijft het toch altijd wat spannend."

De in Turkije woonachtige Geerdink, die werkt voor verscheidene media, werd in januari al kort aangehouden. Dat gebeurde tijdens een bezoek van minister Bert Koenders aan Turkije. Die dreigde daarop het land te vertrekken als Geerdink niet direct zou worden vrijgelaten.

Een dag later werd overigens opnieuw een Nederlandse verslaggever opgepakt. Ook deze Nederlands-Turkse journalist Mehmet Ülger kwam snel weer vrij.

Het is nog ongewis wat er woensdag precies voor Geerdink staat te gebeuren. Het kan zijn dat de rechtszaak in een dag wordt afgedaan, maar het kan net zo goed dat de zaak nog een tijd wordt uitgesteld.

De internationale belangstelling voor de zaak is behoorlijk. Namens de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is een waarneemster aanwezig. Ook Amnesty International Nederland en het Franse hoofdkantoor van Verslaggevers Zonder Grenzen hebben vertegenwoordigers gestuurd.

De NVJ noemt de huiszoeking, arrestatie en vervolging van Geerdink 'ernstige schendingen van fundamentele rechten'. "De aanklacht tegen Geerdink is een schending van de vrijheid van de pers", aldus de NVJ.

'Vijfde seizoen voor Arrested Development'

De tv-komedie Arrested Development krijgt een vijfde seizoen. Dat maakte producer Brian Grazer bekend in een gesprek voor de B.S. Report-podcast.

Grazer, producer van onder andere 24 en Empire, was te gast bij Bill Simmons in zijn video-podcast en in een sectie over zijn grootste hits kwam Arrested Development even ter sprake. "We gaan nog 17 afleveringen maken," meldde Grazer tussen neus en lippen door. "Dus stay tuned voor Arrested Development."

De komedie was oorspronkelijk te zien op het Amerikaanse Fox, waar het in eerste instantie niet zo aansloeg en na drie seizoenen geannuleerd werd. De serie bouwde echter een cultstatus op, wat Netflix ertoe bewoog om de serie over te nemen en een vierde seizoen te bestellen. Dat seizoen is sinds 2013 te zien bij de streamingdienst.

Met Grazers uitspraak als enige informatie over de terugkeer van de serie is er logischerwijs nog niets bekend over een verschijningsdatum, maar we houden onze oren gespitst. Empire, waar Grazer ook aan werkt, is vanaf volgende week dinsdag te zien bij de Nederlandse versie van FOX. De hitserie werd in de VS al na twee afleveringen verlengd met een tweede seizoen.

Arrested Development

Lindsay Lohan zoekt vriend buiten showbizz

De vrijgezelle Lindsay Lohan zoekt niet in showbizzland naar een nieuwe relatie. In een interview met Home Style Magazine legt de actrice uit dat haar toekomstige lover waarschijnlijk iemand is die niet in de schijnwerpers staat.

"Ik denk er momenteel niet al te veel aan. Ik heb me vooral gefocust op mijn carrière", beantwoordt ze de vraag over haar liefdesleven. "Het zal waarschijnlijk niet iemand uit het vak zijn, misschien een zakenman. Ik heb het echter wel naar mijn zin als vrijgezel."

Lindsay vertelt volwassener te zijn geworden. Sinds ze in Londen woont en speelde in het toneelstuk Speed The Plow slaagt de 28-jarige actrice erin om negatieve krantenkoppen te voorkomen, op wat uitzonderingen na. "De Britse pers is meer gericht op politiek, de Amerikaanse pers is meer gericht op beroemdheden", constateert ze. "Vooral als je op West End staat, hoop je op andere aandacht."

Het leven in Londen bevalt de Amerikaanse wel, die van plan is daar te blijven. "Londen voelt nu als thuis. Ik mis de stad elke keer als ik weg ben voor werk en kan dan niet wachten terug te keren. Alleen voor familie en werk ben ik in New York en Los Angeles."

Italië veroordeeld voor marteling demonstrant

De Italiaanse politie heeft tijdens de G8-conferentie van 2001 in Genua een destijds 62-jarige demonstrant zo hard in elkaar geslagen, dat het volgens Europese wetten neerkomt op marteling. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) stelde dat dinsdag in een vonnis waarin het Italië veroordeelde voor het grove geweld.

Arnaldo Cestaro werd zwaar mishandeld door agenten die een school binnenvielen waar hij en andere leden van een protestgroep sliepen tijdens de top van wereldleiders. Volgens ooggetuigen boden ze geen enkele vorm van verzet, maar sloeg de politie er toch op los. De rechters in Straatsburg hebben het slachtoffer 45.000 euro schadevergoeding toegekend.

Cestaro was een van de honderden demonstranten die gewond raakten tijdens de conferentie.

Italië veroordeeld voor marteling demonstrant
Italië veroordeeld voor marteling demonstrant (Foto: ANP)

Gewonden bij explosie in chemische fabriek China

Bij een brand in een chemische fabriek in het zuiden van China zijn maandag zeker zes mensen gewond geraakt. Dat hebben de Chinese autoriteiten dinsdag gezegd. Er zijn honderden brandweerlieden ingezet om de brand te bestrijden.

Bij de fabriek wordt paraxyleen geproduceerd, een giftig oplosmiddel dat wordt gebruikt bij de productie van plastics. Volgens de autoriteiten zijn er geen lekken geconstateerd bij de drie opslagtanks die op het terrein van de fabriek staan. Ook is er vooralsnog geen milieuschade vastgesteld. De brand bij de fabriek in Zhangzhou, in de provincie Fujian, brak uit na een explosie. De klap kon tot op dertig kilometer afstand worden gevoeld.

Een persoon liep verwondingen op bij de explosie, vijf anderen raakten gewond door rondvliegend glas. Er werden ruim achthonderd brandweerlieden ingezet om de brand te bestrijden. Omwonenden werden uit voorzorg geëvacueerd.

Het is al de tweede keer in twintig maanden dat zich een explosie voordoet op het terrein van de fabriek. De afgelopen jaren wordt geregeld geprotesteerd tegen de fabriek vanwege veiligheidsproblemen.

KLM haalt Gelderse passagiers op met de bus

KLM gaat bussen inzetten om passagiers uit de grensstreek naar Schiphol te halen. Reizigers uit de regio rond Arnhem en Nijmegen kunnen vanaf 1 mei gratis met de bus naar Schiphol reizen als zij een vliegticket boeken bij de luchtvaartmaatschappij.

De busdienst moet het voor inwoners van Gelderland aantrekkelijker maken om voor KLM te kiezen. Met name in die regio voelt de luchtvaartmaatschappij de concurrentie van prijsvechters die vliegen vanaf Duitse luchthavens net over de grens, bijvoorbeeld Weeze en Düsseldorf. Mogelijk volgen op termijn meer busverbindingen.

KLM bood al in de jaren twintig busvervoer aan van en naar Schiphol, omdat de luchthaven in die tijd slecht bereikbaar was met openbaar vervoer. Na de opening van de huidige spoorlijn naar Schiphol, eind jaren zeventig, raakte die busdienst geleidelijk uit de tijd.

Marilyn Manson geslagen in fastfoodrestaurant

Marilyn Manson is in zijn gezicht geslagen tijdens een bezoek aan een fastfoodrestaurant. Dit overkwam de gothic-rocker zaterdagavond na een concert in de Canadese provincie Alberta, weet TMZ.

Marilyn Manson stapte om 2.00 uur 's nachts het restaurant Denny's binnen en kreeg volgens TMZ-bronnen een woordenwisseling met een groep klanten aan een andere tafel. Daarbij beledigde hij een van hen door diens vriendin een bitch te noemen. De man werd daarop woedend en sloeg Manson in het gezicht.

Van Vollenhoven wil terugkeer spoorwegpolitie

Pieter van Vollenhoven bepleit de terugkeer van de spoorwegpolitie als maatregel tegen de agressie in treinen. Inzet van politie op het spoor is volgens hem een geschiktere maatregel dan NS-personeel uitrusten met een wapenstok en pepperspray.

Dat zei Van Vollenhoven, voorzitter van de stichting Maatschappij en Politie en hoogleraar risicomanagement aan de Universiteit Twente, dinsdagavond in het actualiteitenprogramma EenVandaag.

Volgens Van Vollenhoven is met het verdwijnen van de spoorwegpolitie een gat ontstaan dat niet goed is opgevuld door de Nationale Politie.

Van Vollenhoven wil spoorwegpolitie terug (Foto: Novum)
Van Vollenhoven wil spoorwegpolitie terug (Foto: Novum)

SP vreest geldverspilling en bureaucratie UWV

De SP vreest dat uitkeringsinstantie UWV wordt opgezadeld met een overbodige taak die gaat leiden tot geldverspilling en bureaucratie. Aanleiding voor die vrees is een recent werkbezoek van Kamerleden aan het UWV.

De Kamerleden kregen tijdens dat bezoek uitgelegd dat werkzoekenden met een werkloosheidsuitkering vanaf 1 januari 2016 verplicht zijn elke maand hun bijverdiensten op te geven, ook als ze die maand helemaal niets hebben verdiend.

SP-Kamerlid Paul Ulenbelt vindt dat onbegrijpelijk en wil in een Kamerdebat woensdag opheldering van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. Ulenbelt: "Het is logisch dat mensen het moeten laten weten als ze inkomsten hebben, maar iedere maand door moeten geven dat je geen inkomsten hebt, is onnodige bureaucratie. Als iemand niets bijverdient, krijgt hij zijn volledige WW-uitkering en is melding maken dus nergens voor nodig."

Stroomstoring legt Washington plat

De Amerikaanse hoofdstad Washington en zijn voorsteden zijn dinsdag getroffen door een grote stroomstoring. Het Witte Huis, het Capitool en het ministerie van buitenlandse zaken bevinden zich allemaal in het getroffen gebied.

Nutsbedrijf Pepco onderzoekt de uitval, maar kon er verder nog niets over zeggen. Zo is het onduidelijk hoeveel mensen zijn getroffen en waar. Op sommige plekken duurde de storing maar even. In de perskamer van het Witte Huis gingen rond het middaguur de lichten uit, maar enkele seconden later deed alles het weer. Een aantal metrostations moest terugvallen op noodaggregaten.

Ook Witte Huis getroffen door stroomstoring (Foto: Novum)
Ook Witte Huis getroffen door stroomstoring (Foto: Novum)

FOK! zoekt sportfanaten die graag schrijven

FOK!sport is op zoek naar nieuwe redacteuren om zo op de door duizenden mensen gelezen site nog meer en vers sportnieuws te kunnen brengen. Denk daarbij niet alleen aan het 'standaardnieuws', maar juist ook aan dingen waar in andere Nederlandse media wellicht minder of geen aandacht aan wordt geschonken. Ben je benieuwd naar de werkzaamheden of heb je gelijk al interesse? Lees dan even verder.

Zelf schrijven
De leukste taak van de sportredacteur is om zelf artikelen te schrijven of herschrijven. Kom je ergens in de nationale of internationale media een interessant bericht tegen wat je graag zou willen delen? Herschrijf of vertaal het en deel het met de lezers van FOK!sport! Zoals je misschien weet is FOK! niet heel streng, wat voor ons betekent dat er veel ruimte is voor allerlei sporten en berichten die je verder niet snel tegenkomt. Naast nieuws kan het natuurlijk ook zijn dat je een wedstrijd, race of gevecht hebt gekeken en daar graag een bericht over schrijft. Ook hier geldt hetzelfde: Nagenoeg elke sport is welkom hier.

Feeds
Veel nieuwsberichten komen via de zogenaamde feeds van persbureau's Novum en ANP binnen. Deze hoeven niet herschreven te worden en kun je direct op de site zetten. Het is natuurlijk wat minder leuk dan zelf schrijven, maar even een feed op de site gooien is zo gepiept, waarna je weer verder kunt met het zoeken naar boeiend nieuws.

Waarom?
Een niet onbelangrijke reden om bij ons te solliciteren is natuurlijk omdat je een groot sportfan bent en dat graag deelt met anderen. Daarnaast is het een ideale manier om ervaring op te doen in het schrijven van artikelen en het zoeken naar nieuws. Op deze manier met sport bezig zijn zorgt er tevens vaak voor dat je net op een andere, meer intensieve manier naar sport gaat kijken.Ook kan het zomaar zijn dat je juist via FOK!sport ontdekt dat er meer sporten zijn die toch ook wel heel leuk zijn om te kijken! Het kan zelfs zo zijn dat je regelmatig berichten op onze site leest, maar dat je voor bepaalde sporten toch wel graag meer aandacht zou zien. In dat geval is dit een perfecte gelegenheid om daar actief aan mee te helpen. Last but not least is de redactie van FOK!sport erg gezellig, vriendelijk en altijd bereid om met alles te helpen.

Wat verwachten wij van jou?
Dat je sportnieuws op de site zet. Het klinkt heel simpel, maar dat is eigenlijk alles wat we verwachten. Er is geen minimum aantal berichten waar je je aan moet houden, hoewel het natuurlijk ook weer niet de bedoeling is om slechts eens in de maand een berichtje te schrijven. Iedereen is van harte welkom, vooral mensen met bovengemiddelde interesse in onder meer vechtsporten (MMA, boksen etc.), paardenraces en de Nederlandse teamsportcompetities (denk aan bijvoorbeeld handbal, basketbal en volleybal). Het maakt verder niks uit of je universitair geschoold bent of nooit verder bent gekomen dan de basisschool, als je maar een grote interesse in sport hebt en fatsoenlijk Nederlands kunt schrijven.

Als het je wat lijkt om bij de FOKsportredactie te komen kun je een mailtje sturen naar sport@fok.nl met natuurlijk je username op FOK! en je motivatie. Voor vragen over het redacteurschap kun je eveneens een mail sturen of het via een PM op FOK! vragen aan de eindredacteuren.

'India wil Olympische Spelen 2024'

India zou bezig zijn met voorbereidingen om zich kandidaat te stellen voor het organiseren van de Olympische en Paralympische Zomerspelen in 2024, zo zeggen bronnen binnen het ministerie van sport volgens DNA India. Als gaststad wordt Ahmedabad genoemd, met ruim 5,5 miljoen inwoners de grootste stad van de staat Gujarat.

Volgens de bronnen is het plan al in de laatste fase aanbeland en wordt het later deze maand gepresenteerd aan Thomas Bach, de president van het Internationaal Olympisch Comité. De Duitser brengt dan een tweedaags bezoek aan New Delhi, de hoofstad van India. "Het is de bedoeling dat Bach ook een ontmoeting heeft met onze premier", aldus de bron. Premier Narendra Modri zou de drijvende kracht zijn achter het plan om de Spelen naar zijn land te halen.

Staatssecretaris van sport Ajit Mohan Sharan zou de eerste stappen in het buitenland ook al gezet hebben. Onlangs is hij bij het IOC in Zwitserland op bezoek geweest, waar hij met enkele prominente leden gesproken zou hebben. Het verslag daarvan heeft hij ingeleverd bij de minister van sport, Sarbananda Sonowal. Het Indiaas Olympisch Comité maakt zich zorgen over de sportieve prestaties van het land. De laatste keer dat de top-50 in de olympische medaillespiegel werd gehaald was in 1980, toen vele tientallen landen het WK in Moskou boycotten.

India heeft tot 15 september 2015 om een eventueel bid in te dienen bij het IOC, terwijl het naar verluidt in januari al officieel heeft aangegeven interesse te hebben. Rome (Italië), Hamburg (Duitsland) en Boston (VS) zijn al kandidaat, maar ook van onder meer Parijs (Frankrijk), Sint Petersburg (Rusland), Doha (Qatar), Casablanca (Marokko) en Nairobi (Kenia) worden mogelijk nog kandidaturen verwacht. Na een hele procedure van presentaties, selecties, nog meer presentaties en discussies wordt uiteindelijk op 15 september 2017 bekendgemaakt welk land de Spelen van 2024 mag organiseren.

Mortal Kombat X-story mode duurt vier uur

De verhaalmodus van Mortal Kombat X is ongeveer de helft van de lengte van zijn voorganger. Waar Mortal Kombat 9 een story mode had die grofweg 7,5 uur duurde, kun je die van Mortal Kombat X met zo'n vier uur uitspelen.

Deze wijsheid komt van de website God is a Geek, die claimt deze informatie te hebben van een 'betrouwbare bron'. Uiteraard betekent dit niet dat je met een paar uurtjes gameplay al door de game heen bent. Van oudsher heeft Mortal Kombat verschillende modi zoals Challenge Tower and Versus Mode, zodat je jezelf er echt wel de nodige uurtjes in kwijt kunt raken. Wat minder verhaal, maar ongetwijfeld nog genoeg brute gore is onderweg naar je console.

Mortal Kombat X komt 17 april uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Mortal Kombat X (Foto: Warner Bros Interactive Entertainment)
Mortal Kombat X (Foto: Warner Bros Interactive Entertainment)

Kamer wil top over begroting van EU

De Tweede Kamer wil dat het kabinet volgend jaar tijdens het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie een 'serieuze begrotingstop' organiseert om het huidige systeem te verbeteren. Een motie van D66 kreeg dinsdag steun van een een ruime meerderheid van de Kamer.

"Nu worden jaarlijks miljarden aan Europese uitgaven niet verantwoord en wordt de begroting bovendien in achterkamertjes voor zeven jaar dicht getikt. Dat moet echt anders", aldus Sjoerd Sjoerdsma van D66. Volgens hem wilde het kabinet het onderwerp afdoen met 'een informeel dagje praten met een broodje kaas erbij en een glaasje melk'.

De huidige Europese begroting van 960 miljard euro loopt van 2014 tot 2020. Het leidt altijd tot langdurige onderhandelingen en gekibbel tussen de EU-lidstaten. D66 wil onder meer dat er meer geld naar onderzoek en innovatie gaat en minder naar landbouw. Vooral Frankrijk houdt vast aan flinke steun voor de boeren.

'Een op tien besmet met kippenvleesbacterie'

Circa 5 tot 10 procent van de Nederlandse bevolking is besmet met de gevaarlijke bacterie ESBL. Dat blijkt uit onderzoek van arts-microbioloog Ilse Overdevest, die woensdag promoveert bij VUmc.

De bacterie, waar volgens de onderzoekster 80 procent van het kippenvlees mee besmet is, produceert enzymen die de werking van antibiotica uitschakelen. Doordat de ESBL-bacterie verder oprukt reageren steeds minder mensen op antibiotica. De bacterie ontstaat door gebruik van antibiotica. Overmatig gebruik van antibiotica in de veeteelt draagt hieraan bij.

Behalve kippenvlees is ook rundvlees vaak besmet met de risicovolle bacterie. Overdevest verwacht dat steeds meer mensen besmet zullen raken. Doordat de bacterie zich goed heeft aangepast aan mensen, blijft de bacterie ook steeds langer in mensenlichamen aanwezig.

Ali G. 18 jaar de cel in

Het gerechtshof in Amsterdam heeft dinsdag bepaald dat Ali G. achttien jaar de cel in moet voor de dood van twee mannen in het westelijk havengebied in de hoofdstad. Hij schoot de 26-jarige Ismail Akca en de 27-jarige Söner Akpinar op 4 mei 2011 dood in een autohandel. G. verwondde tevens een broer van Akpinar en werd zelf ook geraakt door een kogel.

De straf valt lager uit dan het vonnis van de rechtbank Amsterdam, die G. in 2013 veroordeelde tot 25 jaar cel voor moord en poging tot moord. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste destijds levenslang. In het hoger beroep, dat zowel door justitie als de verdachte was aangespannen, oordeelde de advocaat-generaal dat geen moord maar meervoudige doodslag en poging daartoe is bewezen. De eis viel dan ook lager uit en luidde dit keer twintig jaar cel.

FC Utrecht biedt excuses aan na spreekkoren

FC Utrecht heeft dinsdag excuses aangeboden voor de spreekkoren tijdens de wedstrijd zondag tegen Ajax. Onder meer vanaf de Bunnik-side, waar de harde kern van FC Utrecht zich bevindt, waren antisemitische leuzen te horen.

"Vanzelfsprekend nemen wij als FC Utrecht afstand van deze vreselijke spreekkoren", aldus FC Utrecht in een verklaring. "En vinden we excuses aan diegenen die zich hierdoor gekwetst voelen, op zijn plaats. Wij waren onaangenaam verrast dat dit heeft plaatsgevonden. Tijdens de wedstrijd hebben wij, evenals de KNVB, het Openbaar Ministerie en de politie, de bewuste tekst van dit liedje niet gehoord."

FC Utrecht wil er alles aan doen om de 'boosdoeners' op te sporen en wil passende maatregelen nemen. "We zijn al langer aan het kijken hoe we ons stadion erop in kunnen richten dat we spreekkoren goed kunnen opsporen en aanpakken.Toch denken wij niet dat alleen straffen de oplossing is. Wij pleiten er altijd voor dat we de problemen bij de wortel aanpakken. Wij durven te beweren dat ze niet eens weten wat ze zingen en wie ze hiermee feitelijk kwetsen."

De leukste sporttweets van week 14

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

N.E.C. Nijmegen is terug in de Eredivisie en dat willen ze ook even in Arnhem laten weten:

Zdenek Stybar heeft een ongelukkige geschiedenis met het Vlaamse dorpje Ardooie, hij viel er twee keer en raakte beide keren geblesseerd. De Belgische wielerfans waarschuwden hem vast tijdens de Ronde van Vlaanderen:

Au, au, au:

Nog meer au, au, au:

Je zou denken dat Sven Kramer het lekker rustig aan doet op vakantie:

Raemon Sluiter komt tegenwoordig op 'gezellige' plekken:

Hier hebben twee wereldkampioenen een etentje met twee mannen die bijna wereldkampioen werden:

Hard werken voor Cadel Evans:

Femke Heemskerk vatte haar uitstekende weekend tijdens de Swimcup in Eindhoven prima samen:

Heemskerk kreeg zelfs nog een cadeautje van één van haar jonge fans:

Dit is echt te schattig:

Special voor de cijferfetisjisten onder ons:

Hoe kan Annette Gerritsen nou verbranden? We kennen zo al een hele rij mannen die haar graag in zouden willen smeren:

Het wedstrijdverslag van de Twitter-redacteur van FC Dordrecht was van ongekend niveau! We blijven fan voor altijd!

Gudelj ontkent contact met Ajax

Vanochtend kwam De Telegraaf met het bericht, dat Ajax en Nemanja Gudelj dichtbij een vijfjarige overeenkomst zouden zijn. Bij monde van technisch directeur Marc Overmars is er zeker interesse in de middenvelder, maar een akkoord is zeker nog niet bereikt. Dit meldt AD Sportwereld.

Na de training van vandaag liet Gudelj overigens weten nog niet met Ajax gesproken te hebben. "Voor zover ik weet, heeft mijn zaakwaarnemer dat ook niet gedaan", aldus de voetballer. "Ik weet dat er interesse is van clubs, maar ik concentreer me op het vervolg van het seizoen. Ik wil niet praten over een transfer, want er is geen transfer. Ik ben er nog niet uit wat het beste is, binnen- of buitenland."

Ajax beschikt met Davy Klaassen, Riechedly Bazoer, Thulani Serero en Lucas Andersen al over een aantal prima middenvelders. Daarnaast trainen ook Donny van de Beek en Nouri, beide uitkomend voor Jong Ajax, al regelmatig met de hoofdmacht mee. Toch is trainer Frank de Boer van mening dat Gudelj iets aan zijn huidige selectie kan toevoegen.

Parade van Canadese bevrijders in Apeldoorn

Apeldoorn verwacht dat er nog enkele honderden Canadese oud-strijders naar de Gelderse plaats zullen komen om de herdenking van de bevrijding in 1945 mee te vieren. Dat maakte de stichting Liberation '45 dinsdag bekend. Hoogtepunt van het programma is de parade met oude voertuigen en muziek op 9 mei, die eindigt in het Canadian Liberation Festival.

In Apeldoorn worden elk jaar speciaal de Canadese geallieerden gehuldigd. In de gemeente staat ook een Canadees nationaal monument. Nadat Apeldoorn op 17 april was bevrijd, verzamelden de ongeveer 250.000 Canadese militairen zich daar en bevrijdden vanuit de Veluwse plaats de Randstad en het noorden van Nederland.

De herdenking begint in Apeldoorn op 17 april met het ontsteken van het bevrijdingsvuur en een concert. Op 4 mei is er onder andere een stille tocht, waarbij Canadese en Nederlandse schoolkinderen een erehaag vormen. Op 9 mei verzamelen alle Canadese veteranen die in Nederland zijn zich in Apeldoorn voor de parade. Het is nog niet bekend of prinses Margriet, die in Canada is geboren, weer aanwezig zal zijn. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen later in mei een staatsbezoek aan Canada.

PostNL beurt 642 miljoen bij overname TNT

Het bod dat FedEx heeft uitgebracht op TNT kan PostNL als grootaandeelhouder ongeveer 642 miljoen euro opleveren. Dat maakte het postbedrijf dinsdag bekend.

PostNL heeft een belang van 14,7 procent in TNT. Die aandelen zijn een restant van de tijd dat beide bedrijven samen door het leven gingen. Het postbedrijf steunt het bod van 8 euro per aandeel dat FedEx dinsdag bekendmaakte.

Rusland bezuinigt op VIP-accomodaties WK 2018

De Russische minister van sportzaken Vitali Mutko heeft dinsdag nieuwe bezuinigingsmaatregelen voor het WK voetbal van 2018 aangekondigd. De WK-organisatie schrapte gedwongen door de economische crisis al tienduizenden plaatsen in de stadions. Nu is besloten het aantal hotels drastisch te verminderen. Het gaat vooral om luxe accommodaties in de kleinere speelsteden. Die zijn na het titeltoernooi moeilijk rendabel te maken.

Mutko vertelde dat 25 projecten zijn geschrapt, 23 andere zijn aangepast. Alleen al op de bouw van hotels wordt 27 miljard roebel (435 miljoen euro) bespaard. "Het betreft niet de onderkomens voor de gewone supporters", beloofde Mutko. "Alle elf WK-steden hebben hun plannen voor de huisvesting van fans ingediend. Behalve hotels worden ook studentenwoningen aangeboden, maar die moeten nog wel worden gerenoveerd."

Het WK-budget gaat door de bezuinigen terug naar zo'n 11 miljard euro. Een optimistische raming, vinden velen. De OS 2014 in Sochi kostten 38,5 miljard.

'Voedselindustrie steeds kwetsbaarder'

De voedselindustrie is steeds kwetsbaarder voor ongelukken en fraude. Dit schaadt het geloof in producenten, verwerkers, verkopers en overheden. Het leidt bovendien tot forse economische schade. Dit stelt onderzoeksbureau PwC in een dinsdag gepubliceerd rapport over voedselveiligheid.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO sterven er wereldwijd jaarlijks 2,2 miljoen mensen aan de gevolgen van ziektes veroorzaakt door besmette levensmiddelen. Driekwart van de voedselbedrijven heeft jaarlijks met een terugroepactie van voedsel te maken. In Nederland zijn consumenten opgeschrikt door onder meer de paardenvleesfraude en een grote eierfraudezaak.

"Het zijn echt niet alleen kleine en onervaren bedrijven of opkomende economieën die kwetsbaar zijn. Voedselketens, het proces van boerderij tot bord, worden alsmaar langer en complexer", verklaart Hans Schoolderman van PwC.

Rand Paul wil president VS worden

De Republikein Rand Paul gaat een gooi doen naar het Witte Huis. Hij liet dinsdag weten mee te willen doen aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen volgend jaar.

Rand is de tweede Republikein die aankondigt de verkiezingen in te willen. Eerder liet Ted Cruz weten mee te willen doen. Binnen de Republikeinen circuleren nog meer namen van leden die president van de VS willen worden, onder meer die van Jeb Bush, die in de voetsporen van zijn vader en broer wil treden.

Rand Paul wil president VS worden
Rand Paul wil president VS worden (Foto: ANP)

Rijke en z'n vrouw willen eerst bijkomen

Het blijft nog onduidelijk wanneer Sjaak Rijke, de Nederlander die ruim drie jaar door terroristen werd vastgehouden in Mali, terugkeert naar Nederland. Hij trekt zich eerst met zijn vrouw terug op een plek waar ze samen rustig kunnen bijkomen.

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag laten weten. Omdat Rijke en zijn vrouw een 'moment van rust' willen inbouwen, zegt het ministerie nu niets over hun terugkeer naar Nederland.

Irak opent massagraven bij Tikrit

Forensische teams zijn maandag bij de Iraake stad Tikrit, die kortgeleden werd veroverd op de extremistische beweging Islamitische Staat, begonnen met het opgraven van lichamen uit massagraven. Dat hebben de Iraakse autoriteiten laten weten. Naar verluidt liggen er in de massagraven honderden militairen die door IS zijn omgebracht.

Vorig jaar juni werden ongeveer 1700 militairen door IS gevangengenomen. De militairen probeerden een luchtmachtbasis aan de rand van Tikrit te ontvluchten, maar liepen in de armen van IS-strijders. Daarop volgde een grootschalige aanval op Tikrit die het Iraakse leger totaal verraste. IS veroverde vervolgens een groot aantal steden en dorpen in het noorden en westen van Irak.

IS publiceerde foto's waarop te zien zou zijn hoe tientallen militiaren werden geëxectuurd. De regering is nu op acht plekken bezig om naar lichamen te zoeken, aldus het Iraakse ministerie van mensenrechten. Er zijn al zeker twaalf lichamen opgegraven. Van veel nabestaanden is al een dna-monster genomen, om zo snel mogelijk de slachtoffers te kunnen identificeren.

Bastion op PS4 iets later in Europa

Goed nieuws! De PS4-versie van Bastion komt vandaag uit. Slecht nieuws! Dat geldt alleen voor Amerika. Zoals gewoonlijk moeten wij Europeanen iets meer geduld hebben. Supergiant Games zegt alleen dat het hier in de lente uitkomt. De PS Vita moet ook ergens dit jaar uitkomen.

Bastion is een actie-RPG die in 2011 uitkwam. De game kreeg lovende kritieken en er werden uiteindelijk meer dan drie miljoen exemplaren van verkocht. Ongeduldige mensen kunnen overigens gewoon de game via de Amerikaanse digitale winkel kopen.

Studenten Kenia eren slachtoffers Garissa

Honderden Keniaanse studenten hebben dinsdag een mars door het centrum van de hoofdstad Nairobi gehouden om eer te bewijzen aan de slachtoffers van de terreuraanval op de Universiteit van Garissa in het noorden van Kenia.

De ongeveer 250 deelnemers jogden door de straten en gingen af en toe zitten op verkeerspleinen en kruispunten. Ook stopten ze voor de kantoren van president Uhuru Kenyatta om hun eisen kenbaar te maken, zoals compensatie voor de nabestaanden van de slachtoffers en de oprichting van een gedenkteken. Ze veroordeelden de moslimextremisten van de Somalische groep Al-Shabab die de aanval uitvoerden en riepen de overheid op voor betere beveiliging te zorgen.

"Wij zijn misschien de volgenden", zei Walter Mutai, een 22-jarige student statistiek aan de Moi Universiteit. "Deze mensen kunnen overal toeslaan."

In een straat kwamen de demonstrerende studenten langs een legertruck, met soldaten in de achterbak. "Waar waren jullie?" riepen de studenten. Dezelfde vraag riepen ze toen ze langs het hoofdbureau van de Keniaanse politie renden. "Wij willen wapens", schreeuwden ze ook.

Bij de aanval op de campus van de Universiteit van Garissa kwamen naast de vier daders 148 mensen om het leven. Al-Shabab eiste de verantwoordelijkheid op. De terreurgroep wil dat Kenia zijn troepen terugtrekt uit Somalië, waar ze deel uitmaken van een vredesmacht van de Afrikaanse Unie.

Level 5 kondigt volgende grote project aan: Snack World

Level 5, tegenwoordig vooral bekend dankzij cross-media projecten zoals Inazuma Eleven en Yokai Watch, heeft vandaag hun volgende grote project aangekondigd: Snack World. Het is niet alleen een game, maar er komt ook manga, speelgoed en anime van.

Het project, die bedoeld is voor kinderen, is via een tekenfilm aangekondigd. De game zelf is voor 3DS en smartphones. Hoe het precies speelt is nog onduidelijk, al is het waarschijnlijk een lichte RPG of actiegame. In plaats daarvan werd het speelgoed dat ernaast wordt verkocht uitgebreid uitgelegd.

Japanse kinderen kunnen straks doosjes kopen waarin sleutelhangers zitten. Deze sleutelhangers bevatten een NFC-chip die je met de 3DS of een smartphone kunt scannen. Hiermee kun je het item binnen de spelwereld krijgen. Dit wordt ongetwijfeld ongekend populair.

Wanneer dit buiten Japan wordt uitgebracht is onbekend. Wij krijgen Yokai Watch pas in 2016, terwijl ze in Japan al bijna aan deel drie toe zijn.

'Rekentoets goed om schuld tegen te gaan'

De nieuwe rekentoets kan helpen voorkomen dat jongeren in de schulden raken. Als jongeren beter rekenen, worden ze zich bewuster van wat er te koop is voor welke prijs, zoals de kosten van een mobieltje per maand.

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs wees daar dinsdag op in de Tweede Kamer na vragen van de PvdA over de toenemende financiële schulden van mbo'ers. De rekentoets is omstreden in de Kamer.

De opmerking leidde meteen tot een felle reactie van D66. "Een gotspe", zei D66-Kamerlid Paul van Meenen. Volgens hem raken scholieren juist in de schulden omdat ze allerlei extra cursussen moeten volgen om die 'rare' toets goed te kunnen afronden.

De toets wordt vanaf komend schooljaar verplicht voor alle leerlingen op de hoogste niveaus van het vmbo, de havo, het vwo en mbo niveau 4 om het diploma te halen.

Man vast voor oplichting bij parkeerautomaten

Een 37-jarige Fransman zit vast voor pinpasdiefstal bij een parkeerautomaat in Amsterdam. De politie pakte hem zaterdag op in de Tweede Helmersstraat in Amsterdam-West nadat hij een pinpas had gestolen van iemand die net een parkeerkaartje had gepind.

De politie waarschuwde vorige week voor een pinpasoplichter die actief is bij parkeerautomaten in Amsterdam. Hij maakt de passen op een slinkse manier afhandig door te vragen of de slachtoffers voor hem een parkeerkaartje willen pinnen met de smoes dat hij alleen contant geld bij zich zou hebben. Na het pinnen is de pas ineens verdwenen of omgewisseld.

Het lijkt volgens de politie alsof de betaalkaart niet uit de automaat komt, maar vermoedelijk heeft de dader de pas na een afleidingsmanoeuvre weggenomen of verwisseld voor een andere van dezelfde bank.

Meisjes verzinnen ontvoering en verkrachting

Twee meisjes uit Weert riskeren straf omdat ze de politie veel werk hebben bezorgd met een valse melding over een ontvoering en verkrachting. De politie laat dinsdag weten dat vijftien agenten bezig zijn geweest met de zaak.

De meisjes (14 en 16 jaar) werden op 12 maart door hun ouders als vermist opgegeven. Ze werden in Heeze (Noord-Brabant) aangetroffen en vertelden dat ze in Weert in een busje waren getrokken. Een van hen zou zijn verkracht.

De politie kwam er achter dat ze hadden gelogen. De meisjes waren stiekem naar een vriend in Eindhoven geweest en op de terugweg uit de trein gezet omdat ze geen kaartje hadden.

De politie laat weten dat het doen van een valse melding strafbaar is. De politie gaat bovendien kijken of de gemaakte kosten kunnen worden teruggevorderd.

Kwart meer hypotheekaanvragen in 1e kwartaal

De hypotheekmarkt heeft een goed eerste kwartaal achter de rug. Er werden ruim een kwart meer hypotheekaanvragen gedaan dan in de eerste drie maanden van vorig jaar.

Het Hypotheken Data Netwerk (HDN) telde circa 52.500 aanvragen, een stijging van 27 procent. De organisatie regelt het elektronisch verkeer tussen adviseurs en aanbieders en registreert ongeveer 65 procent van alle hypotheekaanvragen.

De vraag naar hypotheken zit al sinds 2013 weer in de lift. Vergeleken met het eerste kwartaal van dat jaar worden nu bijna twee keer zoveel aanvragen gedaan, blijkt uit de cijfers.

Het HDN gaat ervan uit dat de stijgende lijn komende maanden doorzet. "Wij verwachten dat aan het eind van dit jaar ongeveer 240.000 unieke hypotheekaanvragen via HDN zijn verzonden", aldus HDN-directeur Dorine van Basten dinsdag.

FedEx en TNT worden tweede van Europa

Als de overname van TNT door FedEx slaagt, dan worden zij samen het op één na grootste koeriersbedrijf van Europa. Ze passeren het Amerikaanse UPS nipt, maar blijven nog een eind achter op de Duitse marktleider DHL.

Kenners schatten het huidige marktaandeel van TNT en FedEx in Europa momenteel op respectievelijk 14 en 10 procent. UPS bedient 23 procent van de markt, terwijl DHL (een dochterbedrijf van Deutsche Post) met 41 procent veruit de grootste speler in Europa is.

UPS zag zijn poging om TNT over te nemen begin 2013 stranden op verzet uit Brussel. De Europese Commissie vreesde dat UPS en TNT samen een te dominante positie op de Europese markt voor express-bezorging zouden krijgen. Vanwege het kleinere marktaandeel van FedEx zullen dergelijke bezwaren ditmaal geen rol spelen, stelden de betrokken bedrijven dinsdag.

Man Ridderkerk lijkt slachtoffer liquidatie

In Ridderkerk is een nog onbekende man maandagavond laat vermoedelijk het slachtoffer geworden van een liquidatie. Hij zat in een auto op een parkeerplaats aan het Seringenplantsoen toen hij rond 23.45 uur onder vuur werd genomen.

Gewaarschuwde agenten waren snel ter plaatse, maar konden niets meer voor het slachtoffer doen. Hij overleed ter plaatse. De dader of daders zijn waarschijnlijk in een auto gevlucht. Kort na de schietpartij reed een auto met hoge snelheid weg, liet een buurtbewoner weten aan de regionale omroep.

De politie zette de parkeerplaats af en startte een onderzoek. Over de aanleiding voor schietpartij is nog niets bekend. Er zou meerdere keren zijn geschoten. De identiteit van het slachtoffer is nog niet vastgesteld, meldde de politie dinsdag.

Parkeerverbod rond villa's George Clooney

Iedereen die binnen honderd meter van een van de twee Italiaanse villa's van George Clooney parkeert kan rekenen op een boete van 500 euro. Dat meldt Telegraph.

De burgemeester van Laglio, Roberto Pozzi, voerde de regel in voor zowel auto's als boten in het Comomeer waaraan de optrekjes van de filmster zijn gelegen. Tot genoegen van de burgemeester is Clooney al meer dan tien jaar af en toe bewoner van het dorpje en kocht later nog een tweede pand om meer van zijn privacy te kunnen genieten. Toch bleef het vastgoed onverminderd populair bij fotografen.

Om hardnekkige paparazzi definitief op afstand te houden schiet de burgemeester nu te hulp. Dat deed hij ook toen bleek dat Clooney wel eens in zijn dorp zou kunnen gaan trouwen vorig jaar. Pozzi voerde toen een soortgelijke verordening in die tijdelijk gold om de pers weg te houden tijdens de eventuele drukte in het dorp. "Het gaat om het verkeer en de veiligheid", meldde hij toen over de trouwerij die uiteindelijk plaatsvond in Venetië. "Het is erg gevaarlijk en het is ook een zaak van privacy."

Professor Layton 7 aangekondigd voor mobieltjes

Professor Layton 7 is aangekondigd voor iOS en Android. Deze sequel is nogal anders dan de voorgaande games. Allereest zit Layton zelf er niet in. In plaats daarvan zijn er zeven andere speelbare pesonages. Bovendien lijkt het een kaartspel te zijn.

Dit is niet de eerste Layton-game voor mobieltjes. Layton Brothers: Mystery Room kwam in 2012 uit voor iOS. Of Layton 7 buiten Japan een release krijgt is nog onbekend.

Mansveld: bewapenen NS-beveiligers is lastig

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) vindt het een 'lastige stap' om beveiligers van de NS of andere vervoerders ook uit te rusten met pepperspray en een wapenstok. Nu beschikken ze alleen over handboeien.

De vakbond FNV Spoor pleit voor meer bewapening naar aanleiding van nieuwe geweldsincidenten in de afgelopen dagen waarvan conducteurs het slachtoffer werden. Volgens Mansveld is zo'n uitbreiding nogal wat en kan dat mogelijk ook agressie oproepen. Ze laat dit verder over aan politie en justitie. Het ministerie van Veiligheid en Justitie schuift daarom woensdag aan bij een al gepland overleg tussen het ministerie van Mansveld en de NS, spoorbeheerder ProRail en de vakbonden.

Veiligheid en Justitie liet zondag al weten terughoudend te zijn met het uitrusten van beveiligers met wapens, omdat het monopolie op geweld bij politie en leger ligt.

Geen politieonderzoek naar Jeremy Clarkson

De Engelse politie ziet verder af van het onderzoek tegen de voormalige BBC-presentator Jeremy Clarkson. Er is volgens de politie geen aanleiding verder stappen te ondernemen, mede omdat niemand een klacht heeft ingediend.

De populaire presentator van de tv-show Top Gear moest vorige maand het veld ruimen, nadat zijn werkgever had vastgesteld dat hij zich begin maart had misdragen in een hotel in het noorden van Engeland, tijdens opnames voor de autoshow. Daarbij schold Clarkson producer Oisin Tymon uit en sloeg zijn lip kapot. Tymon reed zelf voor behandeling naar het ziekenhuis en meldde het incident niet bij de BBC of de politie.

Die heeft door alle ophef in de media wel onderzoek gedaan, maar daar zet de politie nu een punt achter, meldden Britse media dinsdag. Het programma Top Gear verschijnt nu niet meer in de door Clarkson geleide versie die uit 2002 stamt.

Jeremy Clarkson (Wikimedia) (Foto: Tony Harrison)
Jeremy Clarkson (Wikimedia) (Foto: Tony Harrison)

'ABN dit jaar naar beurs is nog het streven'

Het kabinet streeft er 'in principe' nog steeds naar om dit jaar te beginnen met de beursgang van ABN AMRO. Minister Jeroen Dijsselbloem zei dat dinsdag bij RTL Z.

Dijsselbloem stelde een kabinetsbesluit over de beursgang van ABN anderhalve week geleden uit, na commotie over salarisverhogingen aan de top van de bank. Nadat die door de bank waren teruggedraaid en verantwoordelijk commissaris Peter Wakkie was afgetreden, zei premier Mark Rutte afgelopen vrijdag dat een beursgang dit jaar nog mogelijk is.

Dijsselbloem gaat nu een stapje verder door te stellen dat dat in principe nog steeds het streven is. De PvdA-minister debatteert donderdag met de Tweede Kamer over ABN. Ondanks kritiek van oppositiepartijen vreest hij dat debat 'geenszins'.

'ABN AMRO dit jaar naar beurs is het streven' (Foto: Novum)
'ABN AMRO dit jaar naar beurs is het streven' (Foto: Novum)

België wil extra fregat wegens Nederland

België wil een extra fregat om de intensieve militaire samenwerking met Nederland in stand te houden. Het ministerie van Defensie in Brussel wil bovendien de huidige twee fregatten van de marine vervangen.

Dat meldden Vlaamse media dinsdag. Zij verwijzen naar uitgelekte plannen van minister van Defensie Steven Vandeput voor het leger tot 2030. Van alle onderdelen van het Belgische leger loopt de marine voorop bij de samenwerking met Nederland.

Minister Vandeput wil ook de mijnenjagers vervangen door nieuwere types die zijn uitgerust met onbemande vliegtuigjes (drones). De afgelopen maanden gingen bij de regeringspartijen nog stemmen op de marine af te bouwen.

Het Belgische leger krijgt behalve de traditionele land-, lucht- en zeemacht ook een cybermacht die netwerken moet beveiligen en eventueel cyberaanvallen kan uitvoeren.

Tbs voor aanranden gehandicapten

Een 26-jarige man moet een tbs-behandeling ondergaan voor het aanranden van een jongen (16) en een man (22) met een verstandelijke beperking. Dat heeft de rechtbank in Arnhem dinsdag bepaald. De man kreeg ook 196 dagen cel opgelegd, evenveel dagen als hij al in voorarrest heeft gezeten.

De man nodigde de slachtoffers uit mee te komen naar zijn woning. Eenmaal in de slaapkamer deed hij de deur op slot en misbruikte hij de slachtoffers. Hij maakte gebruik van zijn psychische en fysieke overwicht, oordeelt de rechter.

Uit onderzoek is gebleken dat de man weinig invoelend vermogen en moreel besef heeft. Zijn beperkte geweten maakt dat hij seksuele impulsen niet goed kan bedwingen.

De 26-jarige man heeft eerder in een jeugdinrichting gezeten voor zedendelicten, maar toch is hij opnieuw in de fout gegaan.

Bewoners Vluchtgarage nog niet weg

De groep uitgeprocedeerde asielzoekers die verblijft in de zogeheten Vluchtgarage in Amsterdam-Zuidoost, heeft het pand dinsdagmiddag nog niet verlaten. Het gerechtshof in de hoofdstad oordeelde vorige week dat de gekraakte parkeergarage vanaf woensdag mag worden ontruimd. Of dat ook daadwerkelijk die dag gaat gebeuren, kon een woordvoerder van de gemeente niet zeggen.

"Officieel moeten ze er einde van de dag uit zijn en op enig moment zal het pand worden ontruimd", vertelde de zegsman. "We hopen dat ze het vonnis van de rechter zullen respecteren."

Een woordvoerster van de asielzoekers zei dinsdag niet te weten wanneer ze vertrekken en of ze blijven tot het moment van ontruiming. "Ze zijn er nu in elk geval nog niet uit."

Brand in Russische kernonderzeeër

Een kernonderzeeër in het noorden van Rusland staat in brand. Dat meldden Russische media. De onderzeeboot ligt in de scheepswerf in Severodvinsk voor reparatie.

Volgens een van de bronnen waar de media zich op baseren waren belangrijke delen van de reactor verwijderd voordat de reparaties begonnen. De Russische marine heeft nog niet op de berichten gereageerd.

Kernonderzeeër (Foto: Novum)
Kernonderzeeër (Foto: Novum)

In hoger beroep 2,5 jaar cel Hooijmaijers

Voormalig VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers (53) is dinsdag door het gerechtshof in Amsterdam in hoger beroep veroordeeld tot 2,5 jaar cel. Het Openbaar Ministerie (OM) had vorige maand vier jaar celstraf geëist.

Volgens het hof is bewezen dat de vroegere VVD-bestuurder zich tussen 2004 en 2009 heeft schuldig gemaakt aan ambtelijke corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen. Eind 2013 veroordeelde de rechtbank in Haarlem hem daarvoor tot drie jaar gevangenisstraf. Het hof kwam op meer onderdelen tot vrijspraak.

Volgens het hof onderhield Hooijmaijers als verantwoordelijk provinciaal bestuurder voor ruimtelijke ordening nauwe banden met ondernemers in de vastgoedwereld en gingen die goede verhoudingen 'naadloos over in het aannemen van betalingen en beloften'. Zijn gedrag heeft volgens het hof geleid tot 'een ernstige inbreuk op het vertrouwen in het openbaar bestuur'. Dat in hoger beroep minder aanklachten zijn bewezen dan eerder bij de rechtbank, doet daar volgens het hof niets aan af.

De straf voor de voormalige VVD-bestuurder werd licht gematigd doordat hij 'van gevierd politiek bestuurder maatschappelijke paria is geworden' en doordat zijn gezin en hij al vijf jaar lang 'op indringende wijze' de gevolgen van de strafzaak ondervinden. Hooijmaijers zelf was afwezig.

V&D betaalt volledige huur Sittard en Heerlen

Warenhuisketen V&D heeft de volledige huur betaald voor zijn winkels in Sittard en Heerlen. Een woordvoerder van V&D bevestigde dinsdag berichtgeving hierover van RTL Z.

Het warenhuis sloot begin februari een overeenkomst met de meeste verhuurders over een fikse huurkorting. Een aantal verhuurders ging daarmee niet akkoord. Een van hen was pandeigenaar Metroprop van de filialen in Heerlen, Sittard en Den Bosch. Hoewel er nog een bodemprocedure loopt over het huurgeschil, heeft het warenhuis de huur voor de Limburgse panden nu 'onder protest betaald', zei de woordvoerder.

Voor het filiaal in Den Bosch spande Metroprop een kort geding aan. In die zaak doet de rechter naar verwachting volgende week een uitspraak.

Cel na seks met 14-jarige Wordfeudopponent

Een 38-jarige man is dinsdag veroordeeld tot drie jaar cel, omdat hij seks heeft gehad met een veertienjarig meisje dat hij via het spelletje WordFeud had leren kennen. Het meisje liep in juli 2013 weg van huis en ging met hem mee naar zijn huis. Hij bracht haar niet terug, ook al zocht haar familie haar. De politie vond het meisje een dag later in de woning van de man.

Het meisje zei aanvankelijk dat ze zeventien jaar oud was. Ze maakten een afspraak. Later zei ze dat ze veertien was, maar de man zei dat ze hem toch moest ontmoeten, anders zou hij zichzelf wat aandoen. Volgens de rechtbank in Arnhem heeft hij misbruik gemaakt van de kwetsbaarheid van het meisje. Bovendien geeft hij anderen de schuld van wat hij heeft gedaan en toont hij geen medeleven met het meisje.

Politie nogal eens te laat op platteland

De politie was afgelopen jaar in 215 gemeenten bij meer dan 15 procent van de ritten te laat op de plek des onheils, dus niet binnen een kwartier. Dat erkent minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur dinsdag in antwoord op vragen van Lilian Helder van de PVV.

"De genoemde aantallen zijn juist. Het gaat overwegend om gemeenten in landelijke gebieden met minder gunstige geografische en infrastructurele voorwaarden. Onverwachte gebeurtenissen zoals piekmomenten in de vraag naar politie-inzet en (ongeplande) wegwerkzaamheden zijn oorzaken", schrijft de bewindsman.

Toch gaat het er in het algemeen op vooruit, schat hij. "Maar wij zijn er nog niet en blijft de Nationale Politie op dit punt ambitieus." De politie wil in 2015 zelfs dat 90 procent van de ritten op tijd aankomt. In 2014 was de norm nog 85 procent, die landelijk gemiddeld wel werd gehaald.

Er wordt nogal wat verwacht van eenmanssurveillances, motoragenten, de inzet van medewerkers uit andere eenheden en van recherche.

Politie vaak te laat (Foto: Novum)
Politie vaak te laat (Foto: Novum)

Blamage Haase tegen 'dikke' Ouahab

Tennisser Robin Haase heeft dinsdag in de eerste ronde van het ATP-toernooi van Casablanca een pijnlijke nederlaag geleden. De ietwat gezette Marokkaan Lamine Ouahab, de nummer 313 van de wereld, was in twee sets de baas over de Nederlander: 6-2 en 6-4.

Haase is de nummer 88 van de wereld. Ouahab, die in 2009 als nummer 114 van de wereld zijn hoogste ranking had, was met een wildcard in het toernooi van de Marokkaanse kustplaats beland.

Ouahab tijdens het dubbelspel, waar te zien was dat er op het gebied van fysieke vorm nog ruimte voor verbetering was:

'Laat Utrecht-Ajax overspelen na spreekkoren'

De KNVB moet Utrecht-Ajax laten overspelen vanwege de anti-Joodse spreekkoren tijdens de wedstrijd afgelopen zondag. Die oproep doet advocaat en voorzitter van Federatief Joods Nederland (FJN) Herman Loonstein dinsdag. Ook doet hij aangifte tegen de KNVB, FC Utrecht en de daders.

"Als de KNVB een daad wil stellen dan laat de bond de wedstrijd overspelen", aldus Loonstein. Volgens hem zou dat het signaal zijn dat de bond de spreekkoren "ook echt erg vindt".

Supporters in stadion de Galgenwaard zongen zondag: "me vader zat bij de commando's, me moeder zat bij de SS, en samen verbrandden zij Joden, want Joden die branden het best".

Volgens Loonstein is de maat "dusdanig vol" dat actie nodig is. De KNVB is er volgens Loonstein verantwoordelijk voor dat de spreekkoren door konden gaan. "De bond had in moeten grijpen tijdens de wedstrijd, maar heeft dat niet gedaan".

Eerder op dinsdag liet de Stichting Bestrijding Antisemitisme weten aangifte te doen tegen FC Utrecht. De voetbalclub is volgens de advocaat van de stichting medeplichtig aan de antisemitische uitingen, omdat zondag in het stadion van FC Utrecht niets is gedaan om ze te stoppen.

"Wij zijn van mening dat Utrecht de boosdoeners via de speaker tot de orde had moeten roepen en als dat niet zou werken, in overleg met de scheidsrechter de wedstrijd had moeten staken", aldus woordvoerder Hans Knoop van de Stichting Bestrijding Antisemitisme (BAN).

Hij wijst erop dat antisemitisme strafbaar is en dat FC Utrecht zich daar medeschuldig aan heeft gemaakt door daar als gastheer niet tegen op te treden.

De BAN won in 2011 een kort geding tegen ADO Den Haag. Toen bepaalde de rechter dat de Haagse club onmiddellijk moet ingrijpen als er vanaf de tribunes antisemitische spreekkoren klinken.

Pool heeft twaalf keer te veel gedronken

Een Poolse automobilist heeft maandag stomdronken door Schiedam gereden. Hij slingerde over de weg en had veel moeite om de bochten te houden.

Bij controle bleek dat hij 2,76 promille alcohol in zijn bloed had. Dat is ruim twaalf keer zo veel als toegestaan, omdat de man een beginnend bestuurder is.

De 45-jarige man had ook nog eens geen geldig rijbewijs, meldde de politie dinsdag. Hij werd aangehouden en heeft een proces-verbaal gekregen.

Yo-Kai Watch komt naar het Westen

In Japan ging Yo-Kai Watch voor de Nintendo 3DS al miljoenen keren over de toonbank en werd het een waar cultuurfenomeen. En binnenkort komt Yo-Kai Watch ook naar Europa. Deze role-playing game is ontwikkeld door LEVEL-5 en wordt uitgegeven door Nintendo.

Het verhaal draait om een jongen die een speciaal horloge krijgt waarmee hij vriendschap kan sluiten met onzichtbare Yo-Kai, die hij later kan gebruiken in gevechten tegen andere Yo-Kai. Met de hulp van bevriende Yo-Kai kunnen spelers hindernissen overwinnen en andere personages helpen hun alledaagse problemen op te lossen.

Yo-Kai Watch komt uit voor Nintendo 3DS. Een releasedatum is nog niet gegeven.

Yo-Kai Logo

Nuytinck klaagt over medische staf Anderlecht

Bram Nuytinck heeft het helemaal gehad met de medische staf van zijn club Anderlecht. De Nederlandse verdediger, die maandag met zijn ploeg met 1-0 won van Charleroi in de eerste wedstrijd uit play-off 1, zegt dat verkeerde diagnoses hem veel te lang aan de kant hebben gehouden na een teenbreuk.

"Het is ongelooflijk dat een simpele teenbreuk zulke gevolgen heeft gehad", zegt de voormalig NEC-speler dinsdag in diverse Belgische media. Nuytinck brak al op 16 september in de Champions League-wedstrijd tegen Galatasaray een teen. Pas een half jaar later is de 24-jarige Nederlander weer fit. "Er zijn dingen gebeurd die niet kunnen. Iedereen kan eens een fout maken, maar bij mij is verschillende keren een verkeerde diagnose gesteld. Ik ben nog eens geopereerd en de zwelling nam amper af. Ik heb bijna alle Europese duels én die bekerfinale gemist, daar baal ik echt van."

Vanmarcke gaat aanvallen in Parijs-Roubaix

Sep Vanmarcke zal in Parijs-Roubaix weer gewoon de aanval zoeken. Volgens zijn trainer Luc Wante was het tactisch plan dat hij samen met de kopman van LottoNL-Jumbo had bedacht voor de Ronde van Vlaanderen niet op het lijf van de Belgische klassiekerspecialist geschreven. "In Parijs-Roubaix laten we hem gewoon weer koersen. Het werkt niet voor Sep, zeggen dat hij zich koest moet houden", zegt Wante dinsdag in diverse Vlaamse media. Vanmarcke bereikte zondag als 53e de streep.

"We hebben een fout gemaakt", geeft Wante toe in Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws. "We hebben geprobeerd om hem minder agressief te laten koersen. Dat is hem slecht bevallen. Sep raakte verzeild tussen het kaf van de koers. Op de Kruisberg, een helling die hem heel goed ligt, wilde hij de oversteek maken. En toen hem dat bijna was gelukt, gingen Terpstra en Kristoff ervan door. Toen moest hij passen."

'Aegon misleidde Sprintplan-klanten niet'

Verzekeraar Aegon heeft klanten die het aandelenleaseproduct Sprintplan kochten niet misleid, maar is wel tekortgeschoten in zijn zorgplicht. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam vandaag bepaald.

Het hof is tot dit oordeel gekomen in een al jaren lopende rechtszaak die de Vereniging Consument & Geldzaken tegen Aegon had aangespannen. De belangenclub komt op voor gedupeerde Sprintplan-klanten.

Aegon had de betrokken beleggers moeten waarschuwen voor een mogelijke restschuld en had vooraf informatie moeten inwinnen over hun financiële positie. Door dit na te laten, handelde het concern onrechtmatig tegenover de beleggers die schade leden.

Al eerder kwam de rechter in een vergelijkbare procedure over Sprintplan tot het oordeel dat Aegon zijn zorgplicht had geschonden en daarmee onrechtmatig had gehandeld.

De Bakker en Sijsling snel onderuit

Tennissers Thiemo de Bakker en Igor Sijsling zijn dinsdag uitgeschakeld in de eerste ronde van het challengertoernooi in respectievelijk Napels en Saint Brieuc. De als vijfde geplaatste De Bakker ging bij het graveltoernooi met 6-2, 3-6 en 6-3 onderuit tegen de Italiaan Andrea Arnaboldi.

In de beslissende set ging de strijd tot 3-3 gelijk op. Toen moest De Bakker echt zijn servicegame inleveren en wist dit niet meer te herstellen.

De als vierde gerangschikte Sijsling was in het Frans Saint Brieuc niet opgewassen tegen de Wit-Rus Oeladzimir Ignatik. De nummer 259 van de wereld uit Minsk won de partij met 2-6, 6-4 en 6-4. Sijsling kreeg slechts twee breakpoints tegen in de hele partij en verloor beide punten. Hij had ook kansen op de opslag van zijn tegenstander, maar benutte deze niet.

Celstraf voor fraude met paardenvlees

Internationaal vleeshandelaar Willy Selten is veroordeeld tot tweeënhalf jaar celstraf voor fraude met paardenvlees. Het paardenvlees werd ontdekt in partijen vlees die werden verkocht als puur rundvlees. Er was tegen hem vijf jaar celstraf geëist.

De rechtbank in Den Bosch veroordeelde de 45-jarige Selten voor valsheid in geschrifte, onder andere omdat pakbonnen en facturen werden vervalst. De rechter gelooft niet dat het paardenvlees per ongeluk tussen het rundvlees is terechtgekomen, zoals Selten beweerde. 'Afnemers en consumenten zijn misleid', aldus de rechtbank.

Athene: 'sensationeel bewijs' voor schadeclaim WOII

Griekenland beschikt over 'verbluffend bewijs' dat zijn aanspraken op miljarden aan herstelbetalingen voor de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog ondersteunt. Het gaat om rapporten van het Amerikaanse leger over de oorlogsschade aan Grieks privé- en staatseigendom, zegt minister van defensie Panos Kammenos.

Zondag stelde staatssecretaris van financiën Dimitris Mardas dat Duitsland Griekse particulieren en de Griekse staat in totaal 279 miljard euro is verschuldigd. Mardas sprak voor de parlementaire 'herstelbetalingencommissie' die de claims en de afhandeling onderzoekt.

De Duitse regering houdt vol dat de claims zijn afgehandeld met de schikking die Berlijn en Athene na de oorlog hebben getroffen. Dat Griekenland de beladen kwestie weer oprakelt doet de betrekkingen tussen beide landen, die al overhoop liggen over de noodleningen aan Athene, geen goed.

Ellian doet aangifte tegen Maiwand al-Afghani

Elsevier-columnist Afshin Ellian doet aangifte tegen Shabir Burhani, alias Maiwand al-Afghani, wegens bedreiging, opruiing en het aanzetten tot haat en geweld. Dat schrijft de hoogleraar vandaag op de website van het tijdschrift. Volgens Burhani is Ellian 'islamofobisch, racistisch en fascistisch bezig'.

Ellian vindt dat de rechtsstaat moet worden beschermd tegen geweldpredikers. 'Ik heb altijd de vrijheid van meningsuiting verdedigd, ook die van mijn tegenstanders zoals islamitische fundamentalisten. Woorden en meer woorden, maar niet oproepen tot geweld', schrijft hij. 'Het is niet mijn gewoonte om aangifte te doen, maar ditmaal is er geen ruimte meer voor misverstanden.'

Geweld verheerlijken
Vorige week tweette Ellian al dat hij aangifte tegen Burhani overwoog. In zijn artikel voert Ellian een keur aan argumenten op. Zo zou Burhani geweld aanmoedigen omdat hij op zijn Facebook-pagina boodschappen van terroristenleiders propageert. Ook plaatst hij foto's van omgekomen jihadstrijders, met een verwijziging naar de glimlach van de omgekomen martelaar. Verder was Burhani in 2013 in Afghanistan, waar hij poseerde met gewapende Taliban-strijders.

Recent tweette Burhani een opmerking over homo's die 'gratis vlieglessen' krijgen van IS. Volgens Ellian zet Burhani aan tot haat en maakt hij zich schuldig aan bedreiging en opruiing. 'De weerbare democratie moet in beweging worden gebracht tegen het jihadisme in Nederland. Waarom kijken we weg, waarom zwijgen we?', besluit Ellian zijn artikel.

Niet verboden
Burhani zegt in een reactie dat hij enkel 'een vreedzame moslim' is 'die zijn mening uit'. Hij schrijft dat hij gebruikmaakt van de vrijheid van meningsuiting. 'Af en toe maak ik grapjes en maak ik stoere foto's, dat is allemaal niet verboden en niemand vreest mij.' Volgens Burhani zou Ellian haatzaaien tegen de islam en tegen moslims. 'Ik denk dat hij een geheim agent van Iran is en tegelijkertijd werkt voor de zionisten en Israël, hij geeft niet echt om Nederland.'

Grote zorgen Mosley over toekomst Formule 1

Max Mosley heeft weinig vertrouwen in de toekomst van de Formule 1. Volgens de voormalig voorzitter van de internationale automobielfederatie FIA stevent de koningsklasse van de autosport af op een 'crash'. "Als dit zo doorgaat, gaat het echt helemaal mis", stelt de Brit.

Voor Mosley zijn de oorzaken van de crisis duidelijk. In zijn ogen worden de inkomsten verkeerd verdeeld, wordt er veel te veel geld uitgegeven en hebben Formule 1-baas Bernie Ecclestone en de topteams te veel macht in handen. "Alle teams moeten met elkaar om de tafel gaan zitten en dan moet aan de teams verteld worden dat de Formule 1 een gigantisch probleem heeft. Sommige renstallen hebben genoeg geld, maar de meeste niet. De huidige situatie is oneerlijk. Het geld moet eerlijk worden verdeeld. Alleen dan kan het nog iets worden."

Adriaenssen start sterk in WK zijspancross

Ben Adriaenssen heeft maandag in Frauenfeld een vliegende start gemaakt in het WK zijspancross. De Belgische titelverdediger, in 2013 en 2014 al de beste, nestelde zich tijdens de openingswedstrijd van het seizoen met zijn Nederlandse bakkenist Ben van den Bogaart meteen bovenaan in het klassement. Hij won de eerste manche en moest in de tweede alleen het Franse koppel Valentin Giraud/Nicolas Musset voor zich dulden.

Etienne Bax werd met zijn Letse passagier Kaspars Stupelis tweemaal derde. Routinier Daniël Willemsen, die dit seizoen met Robbie Bax nieuw succes nastreeft, toonde in de Zwitserse GP aan dat hij terug is aan het front na twee jaar blessureleed. De tienvoudig wereldkampioen uit Lochem, die in september een nieuwe kruisband kreeg, eindigde in beide heats als vijfde.

Batterij laadt smartphone in één minuut

Amerikaanse wetenschappers zeggen dat ze een batterij hebben ontwikkeld waarmee je een smartphone in één minuut kunt opladen. Ze hopen dat de aluminumbatterij de lithiumbatterij vervangt die nu in laptops en mobiele telefoons zit, schrijft De Telegraaf.

De aluminium-ion batterij heeft volgens de onderzoekers meerdere voordelen. Je kunt apparaten veel sneller opladen, ze vatten minder snel vlam en zijn een stuk milieuvriendelijker dan alkalinebatterijen. Ook is de batterij buigbaar en vouwbaar. Dat maakt de batterij geschikt voor gebruik in flexibele elektronische apparaten.

In het wetenschappelijke tijdschrift Nature spreken de onderzoekers van een doorbraak. Het prototype is meer dan 7.500 keer opnieuw opgeladen zonder aan capaciteit te verliezen. Lithium-ion batterijen gaan gemiddeld zo'n duizend laadbeurten mee.

Amerikaanse stad bouwt 'woenurf'

Een nieuwbouwwijk in de Amerikaanse stad Ithaca (New York) krijgt iets nieuws. De bouwers maken een Nederlandse 'woonerf', in het Engels uitgesproken als 'woenurf'. "Een woonerf is een straat waar fietsers, voetgangers en auto's de weg delen. Ze rijden doorgaans langzaam'', legt de lokale krant Ithaca Voice uit.

Voor de Amerikanen is het nieuw. "Ik moet eerlijk zijn, tot gisteravond had ik geen flauw benul wat een woonerf was. Het klinkt als een woord dat een kind heeft verzonnen, maar blijkbaar bestaat het echt'', schreef een plaatselijke blogger.

Canada heeft het 'woenurf' ook al omarmd. Steden als Ottawa, Montreal en Toronto hebben zulke straten.

Verdachten aanslag op bus Fenerbahçe opgepakt

 De Turkse politie heeft twee verdachten opgepakt van de beschieting van de spelersbus van voetbalclub Fenerbahçe. Daarbij raakte de chauffeur ernstig gewond. De bus was op weg naar het vliegveld van Trabzon na het competitieduel met Rizespor.

De twee verdachten, 38 en 27 jaar oud, werden dinsdagochtend aangehouden. Dat bevestigde Abdil Celil Oz, de gouverneur van Trabzon. De Turkse voetbalcompetitie is voor ten minste een week stilgelegd vanwege het incident.

Verdachten aanslag op bus Fenerbahçe opgepakt
Verdachten aanslag op bus Fenerbahçe opgepakt (Foto: ANP)

Welzijnsvrouwtjes

Twee welzijnsvrouwtjes nemen tegenover mij plaats in de drukke trein. De vijftigplusser met het vriendelijke gezicht wacht rustig tot de oudste van het stel zich op de bank heeft laten zakken. Ze zet haar wandelstok losjes tussen haar benen. “Zo,” begint de oudste dame kordaat, ik ben blij dat we hier zitten en niet tussen al die mannen met zonnebrillen. Als het nou sporters waren, vooruit, maar dit is wel eng.”

Indiase politie doodt 20 smokkelaars

De Indiase politie heeft dinsdag in een hevig vuurgevecht in de bossen van de zuidelijke deelstaat Andhra Pradesh twintig vermoedelijke sandelhoutsmokkelaars gedood.

Volgens M. Kantha Rao, plaatsvervangend inspecteur-generaal van een speciale politie-eenheid, waren boswachters en politieagenten op zoek naar een groep van tweehonderd smokkelaars die 's nachts illegaal bomen kapten in de omgeving van Tirupati. Toen de smokkelaars de agenten en boswachters met bijlen en andere scherpe voorwerpen aanvielen werd het vuur geopend, zei Rao.

Smokkel van sandelhout komt veel voor in het zuiden van India. Er is veel vraag naar in landen als China en Japan en voor een ton wordt op de zwarte markt meer dan zeventigduizend euro betaald.

Detentie zonder proces weer mogelijk in Maleisië

Het parlement van Maleisië heeft dinsdag ingestemd met een nieuwe wet die detentie voor onbepaalde tijd zonder tussenkomst van de rechter weer mogelijk maakt. De Wet ter Voorkoming van Terrorisme is volgens de regering nodig om islamitische extremisten te bestrijden.

De wet werd met 79 stemmen voor en 60 tegen aangenomen. De regering zegt dat de maatregel nodig is omdat sinds 2013 tientallen Maleisiërs zijn opgepakt die verdacht worden van banden met de groep Islamitische Staat. Zondag nog werden zeventien verdachten gearresteerd, onder wie een Indonesiër, die overvallen op banken, politiebureaus en legerkampen zouden hebben willen plegen om aan geld en wapens te komen.

Critici zeggen dat de nieuwe wet een reïncarnatie is van de omstreden Binnenlandse Veiligheidswet die in 2012 werd afgeschaft. Human Rights Watch spreekt van een 'reuzenstap achteruit' voor de mensenrechten in Maleisië. De groep vreest dat de regering de wet zal misbruiken om tegenstanders te intimideren en het zwijgen op te leggen.

Het duurt nog weken voordat de nieuwe wet in werking treedt. Ook de goedkeuring van het hogerhuis en de handtekening van de koning zijn vereist, maar beide worden als een formaliteit beschouwd.

Steden: weer onderzoek gereguleerde wietteelt

De gemeenten Utrecht, Eindhoven, Heerlen, Nijmegen en Rotterdam laten de Nijmeegse hoogleraar Piet Hein van Kempen onderzoeken of internationale mensenrechten de gereguleerde teelt van hennep kunnen rechtvaardigen. Ook Tilburg is bereid mee te betalen aan het onderzoek.

Hoogleraar Van Kempen concludeerde vorig jaar in onderzoek in opdracht van het kabinet dat gereguleerde hennepteelt vanwege internationale drugsverdragen niet mogelijk is. De hoogleraar moet uitzoeken of de mensenrechten belangrijker zijn dan de drugsverdragen. De vraag is bijvoorbeeld of cannabisgebruik een fundamentele vrijheid is.

Veel gemeenten willen voor de volksgezondheid en in strijd met de criminaliteit gaan experimenteren met de productie van wiet voor coffeeshops maar het kabinet staat dat niet toe.

Uruguay gebruikt de mensenrechten al als argument voor de legalisering van hennepteelt.

Van Kempen laat dinsdag weten dat het gaat om een groot onderzoek, maar verder wil hij nog niet reageren.

Vermoorde Russische politicus Nemtsov herdacht

Honderden mensen hebben dinsdag bij het Kremlin herdacht dat het precies veertig dagen geleden is dat de Russische oppositiepoliticus Boris Nemtsov is vermoord. Nemtsov werd doodgeschoten op een brug bij het Kremlin. Vijf verdachten zijn opgepakt, maar volgens de achterban van Nemtsov is het brein achter de aanslag nog altijd voortvluchtig.

De herdenking heeft niet toevallig veertig dagen na de moord plaats: in de Russisch-Orthodoxe kerk is dat de laatste dag waarop een dode kan worden herdacht.

De brug bij het Kremlin stond vol met mensen en velen hadden bloemen en kaarsen meegebracht. Passerende auto's toeterden om 11.00 uur waarna een moment stilte werd gehouden.

'Doctor Who zeker nog door tot 2020'

De razendpopulaire tv-show Doctor Who zal zeker nog doorgaan tot 2020. Dat bevestigde showrunner Steven Moffat in een interview met Radio Times.

''De BBC heeft officieel ook aan mij bevestigd dat de show met vijf jaar is verlengd", zegt Moffat. "Ik zou het nog wel 20 jaar kunnen doen!" voegt hij daar aan toe. 

Het negende seizoen van de serie is momenteel in de maak. Net zoals in het achtste seizoen zal Peter Capaldi zijn rol als The Doctor vertolken en zal Jenna Coleman terugkeren als Clara Oswald. Onlangs werd ook bekend dat Maisie Williams, bekend door haar rol als Arya in die andere razendpopulaire show Game of Thrones, een gastrol zal gaan spelen in één (of meerdere) aflevering(en).

De eerste aflevering genaamd The Magician's Apprentice, verschijnt deze herfst.

Steven Moffat op de set van Doctor WhoSteven Moffat op de set van Doctor Who

Honger darter Van Gerwen nog niet gestild

Darter Michael van Gerwen schreef gisteren tijdens de German Darts Masters geschiedenis door na Phil Taylor als tweede darter ooit de grens van één miljoen Britse pond (1,3 miljoen euro) aan prijzengeld te slechten. De honger van de 25-jarige Brabander is allerminst gestild, zo liet hij weten.

Van Gerwen had in München in de finale alle moeite om John Henderson met 6-5 te verslaan. "Je wilt altijd makkelijk winnen, maar dat kan niet. John deed het prima en bewees zichzelf een goede dienst voor de rest van het seizoen." De Nederlander kijkt al weer uit naar de volgende wedstrijd. "Ik hoop dat ik nog veel meer kan winnen. Ik train hard en geniet van ieder moment. Ik hou van darts en alles er om heen."

Op de Order of Merit, de ranglijst over 24 maanden, kwam Van Gerwen boven de grens van het miljoen uit. "Fantastisch! Het is een fantastische prestatie. En ik ben er heel erg blij mee. Je moet er hard voor werken en veel steun krijgen."

De honger van Michael van Gerwen is nog niet gestild (Pro Shots/Action Images)
De zegehonger van Michael van Gerwen is nog niet gestild (Pro Shots/Action Images)

Ajax aast op Gudelj

Ajax maakt werk van de komst van Nemanja Gudelj. De middenvelder van AZ kan een meerjarig contract in Amsterdam tekenen.

Marc Overmars, directeur voetbalzaken van Ajax, heeft de interesse in de 23-jarige international uit Servië bevestigd. Zijn collega Earnest Stewart van AZ heeft nog niets van de Amsterdamse club vernomen. Hij moest het nieuws over de aanvoerder van zijn club dinsdagochtend in de Telegraaf lezen.

Ajax en AZ hoeven niet te onderhandelen over een transfersom. De middenvelder heeft een clausule in zijn contract staan waarin is opgenomen dat hij voor een vast bedrag mag vertrekken, naar verluidt 6 miljoen euro. Ajax nam in de winterstop Daley Sinkgraven voor een soortgelijk bedrag over van sc Heerenveen.

Ajax wil Nemanja Gudelj (rechts) aantrekken (Pro Shots/Ed van de Pol)
Ajax wil Nemanja Gudelj (rechts) aantrekken (Pro Shots/Ed van de Pol)

OM eist opname bedreiger advocaat Spong

Een 57-jarige man die advocaat Gerard Spong met de dood heeft bedreigd, moet volgens het Openbaar Ministerie (OM) worden opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Ronald ten C. is volledig ontoerekeningsvatbaar, bliijkt uit een rapport van het Pieter Baan Centrum. De man zou lijden aan psychoses en schizofrenie.

Ten C. heeft bekend dat hij Spong tussen november 2013 en juli 2014 meerdere e-mails stuurde waarin hij de raadsman met de dood bedreigt. Naar eigen zeggen deed bij dat naar aanleiding van televisiebeelden over een serie moorden. De advocaat, die volgens hem zijn biologische vader is, zou daar verantwoordelijk voor zijn. De verdachte, die sinds 12 augustus vastzit, ontkent dat hij geestelijk ziek is en weigert medicatie te nemen.

Spong voelde zich zeer bedreigd, verklaarde hij tijdens de zitting. 'Vooral omdat de e-mails waren ondertekend met 'dienaar van God'. Dat gaf het enge gevoel dat ik te maken had met iemand die niet voor rede vatbaar was.' De advocaat schroefde de veiligheidsmaatregelen rondom hem op.

Volgens het OM achten deskundigen de kans op herhaling groot. 'Er komt hier een hele grote, stevige man binnen die ervan overtuigd is dat bepaalde zaken zijn gebeurd die niet helemaal overeenkomen met de realiteit', zei de officier. Hij denkt dan ook dat Ten C. ook een gevaar voor anderen kan zijn. Het OM wil dat de rechtbank in Amsterdam de man voor maximaal een jaar laat opnemen in een psychiatrisch ziekenhuis.

Wielrenners klappen op paaltjes in Baskenland

Wielrennen kan af en toe een behoorlijk gevaarlijke sport zijn. Afgelopen zondag werden twee coureurs in de Ronde van Vlaanderen door volgauto's van hun fiets gereden en ook statische objecten kunnen voor veel leed zorgen. In de eerste etappe van de Ronde van het Baskenland eisten twee paaltjes vier slachtoffers.

De twee groene paaltjes waren gemarkeerd met pilonnen, maar in de aanloop naar de sprint in Bilbao werden ze door het peloton over het hoofd gezien. Peter Stetina liep bij de valpartij een gebroken knieschijf op, Adam Yates een gebroken vinger, Nicolas Edet een sleutelbeenbreuk en Sergio Pardilla moet vanwege onder meer een hersenschudding 48 uur in het ziekenhuis blijven.

Stetinas ploegleider van BMC, Yvon Ledanois, spuide harde kritiek op de organisatie in het Baskenland. "Die paaltjes stonden aan het einde van een afdaling, er werd toen 80 kilometer per uur gereden. Er liggen jongens in het ziekenhuis. Waarop wachten de organisatoren? Totdat er doden vallen? Is het daarop wachten voordat de reglementen worden veranderd? Wanneer wordt de gezondheid van de renners vooropgesteld?"


De beelden van de crash op de paaltjes (Bron: YouTube)

Nets verslaan gehavend Trail Blazers

Met een zege op de Portland Trail Blazers herstelden de basketballers van de Brooklyn Nets zich maandag (lokale tijd) van de forse nederlaag zaterdag bij Atlanta Hawks. Het duel in Atlanta betekende de eerste nederlaag na zes overwinningen op rij. In eigen hal werd de draad weer opgepikt: 106-96.

Brook Lopez was goed voor 32 punten, uitgerekend tegen het team waarvoor zijn tweelingbroer Robin uitkomt. Deron Williams voegde daar 24 punten aan toe met ook nog tien assists. De Trail Blazers, al zeker van deelname aan de play-offs van de NBA, hadden spelers als LaMarcus Aldridge, Nicolas Batum en Chris Kaman thuisgelaten vanwege pijntjes. Het duel werd eerder uitgesteld toen New York in afwachting was van een mogelijke sneeuwstorm.

Sociale media zwichten voor Turkije

Turkse internetproviders hebben maandag op last van de autoriteiten enkele uren de toegang tot YouTube en Twitter geblokkeerd. De reden zou zijn dat via de sites foto's waren te zien van een openbare aanklager die vorige week door twee militante marxisten werd gegijzeld in een gerechtsgebouw in Istanbul.

De Turkse regering heeft Turkse media fel bekritiseerd voor het plaatsen van de afbeeldingen, die neer zouden komen op antiregeringspropaganda. Twitter en YouTube werden geblokkeerd, omdat de websites de afbeeldingen van de openbaar aanklager niet direct wilden verwijderen, ondanks een officieel verzoek daartoe.

Turkije besloot uiteindelijk de blokkade op Twitter aan het einde van de middag op te heffen, nadat het bedrijf alsnog had ingestemd met het verwijderen van de afbeeldingen en foto's. In de loop van de avond werd ook YouTube weer bereikbaar gemaakt. Vervolgens werd de zoekmachine Google nog wel gedreigd met een blokkade, tenzij ook daar de afbeeldingen van de openbaar aanklager zouden worden verwijderd uit de zoekresultaten.

De Turkse Persraad zei de zorgen van de autoriteiten te begrijpen, maar zei tegelijkertijd dat de blokkade van sociale media in strijd is met de democratie. "Het is zinloos om sociale platformen, waar een schat aan informatie is te vinden, volledig te blokkeren voor de Turkse bevolking, vanwege ongepaste inhoud", aldus de Persraad.

Vorig jaar blokkeerde Turkije ook al eens de toegang tot YouTube en Twitter, toen vanwege geheime geluidsopnames die waren uitgelekt. De hoogste Turkse rechtbank draaide deze blokkade echter terug, omdat die in strijd met de grondwet zou zijn.

Giant kiest Stamsnijder voor Parijs-Roubaix

Wielerploeg Giant-Alpecin staat zondag met vijf Nederlandse renners aan de start van Parijs-Roubaix. In vergelijking met de ploeg voor de Ronde van Vlaanderen heeft Tom Stamsnijder de plek ingenomen van Zico Waeytens uit België. De 29-jarige Tukker is één van de knechten voor de Duitse kopman John Degenkolb, die vorig jaar achter Niki Terpstra tweede werd in de 'Hel van het Noorden'.

De andere Nederlanders in de Giant-equipe voor Parijs-Roubaix zijn Roy Curvers, Koen de Kort, Ramon Sinkeldam en Albert Timmer. Degenkolb krijgt verder hulp van landgenoot Nikias Arndt en de Belgische coureur Bert De Backer. "Iedereen is heel gemotiveerd om alles te geven voor John", zei ploegleider Marc Reef maandag. "Hij heeft vorig jaar aangetoond wat hij kan, we hopen zondag opnieuw op een topresultaat."

Degenkolb, die zondag zevende werd in de Ronde van Vlaanderen, schreef eerder dit seizoen Milaan-Sanremo op zijn naam.

Tomb Raider van 2013 is bestverkopende game in de reeks ooit

Tomb Raider doet het goed en de versie uit 2013 blijkt nu de best verkopende game ooit in de reeks, zo heeft Square Enix laten weten. Inmiddels staat de teller al op 8.5 miljoen en ook heeft de versie het franchise-record verbroken op meeste verkopen op de eerste dag en maand.

Dit jaar komt het vervolg, Rise of the Tomb Raider, exclusief voor Xbox 360 en Xbox One uit. Of dit ook een exclusieve titel blijft moeten we afwachten.

asd

Minder jeugdcriminaliteit en probleemgroepen

De jeugdcriminaliteit in Nederland daalt, net als het aantal problematische jeugdgroepen. Dat zegt het ministerie van Veiligheid en Justitie naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf. Eind 2014 telde Nederland 623 probleemgroepen; 18 procent minder dan het jaar ervoor.

Jeugdgroepen worden opgedeeld in drie categorieën: hinderlijk, overlastgevend en crimineel. In alle categorieën daalt het aantal groepen: hinderlijk van 536 naar 427 (daling van 20 procent), overlastgevend van 183 naar 163 (-11 procent), crimineel van 45 naar 33 (-27 procent). Het ministerie heeft de nieuwste cijfers naar de Tweede Kamer gestuurd.

Succesvolle aanpak
Sinds 2009 is het aantal problematische jeugdgroepen elk jaar aanzienlijk gedaald. 'Het succes van de aanpak is vooral te danken aan de goede samenwerking tussen gemeenten, de politie, het Openbaar Ministerie, scholen, leerplichtambtenaren, woningbouwcorporaties en zorgaanbieders', zegt het ministerie.

Burger en King trouwen, Burger King betaalt

In de Verenigde Staten staat een bijzonder huwelijk op de agenda. Niet omdat het bruidspaar beroemd of vreemd is, maar er is iets met hun achternamen... Joel Burger (24) stapt in het huwelijksbootje met de 23-jarige Ashley King. Samen zijn ze Burger-King. En ze hebben de fastfoodketen ook nog zo gek gekregen om hun huwelijk te bekostigen.

Burger en King wonen in New Berlin, een klein dorp in hartje Illinois, vlakbij de hoofdstad Springfield. Ze kennen elkaar al sinds de kleuterschool. Ook in het voorgezet onderwijs waren ze klasgenoten. Ze gingen veel met elkaar om en vijf jaar geleden begonnen ze met daten. Natuurlijk gingen de grapjes over hun achternamen toen al snel rond.

Verliefd, verloofd...
Die grapjes zijn sindsdien nooit meer gestopt. En hun relatie ook niet, want het koppel besloot om zich te verloven. Omdat het Burger-King-grapje onlosmakelijk aan ze is verbonden, maakten ze hun verlovingsfoto bij een vestiging van de fastfoodgigant.

In juli gaan ze trouwen. Ashley en Joel hadden meteen al allerlei leuke ideeën, zoals het weggeven van drinkbekers met een Burger King-logo erop. Maar ja, dan heb je natuurlijk wel hulp nodig.

Nadat ze hun verhaal hadden gedaan in The State Journal-Register, gingen landelijke én internationale media ermee aan de haal. Dat bleef bij Burger King natuurlijk ook niet onopgemerkt. De fastfoodketen betaalt de kosten van hun huwelijk en schenkt cadeaus, zodat 17 juli een onvergetelijke dag wordt voor Burger, King en Burger King.

Prins Ali pleit voor technologie in voetbal

Als laatste van de drie uitdagers van FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein zijn verkiezingsprogramma gepresenteerd. De 39-jarige prins pleit in zijn maandag uitgebrachte manifest onder meer voor gebruik van technologische hulpmiddelen in het voetbal. "Ik wil de tradities van het spel behouden, maar ik ben tegelijkertijd ook progressief", schrijft de Jordaniër, die namens Azië als vicevoorzitter zitting heeft in het bestuur van de FIFA. "Er zijn specifieke terreinen waarop technologie het spel zal verbeteren, zonder die te ontregelen."

Prins Ali noemt in zijn manifest weliswaar geen voorbeelden, maar hij doelt mogelijk onder meer op de invoering van een videoscheidsrechter. De internationale spelregelcommissie IFAB houdt dat voorlopig tegen. De Jordaniër wil net als Michael van Praag en Luis Figo op 29 mei graag Blatter aflossen als voorzitter van de FIFA.

Snelle rentree Marchisio na 'zware' blessure

Claudio Marchisio dacht iets meer dan een week geleden nog dat hij vanwege een zware knieblessure een half jaar niet zou kunnen voetballen. De diagnose van de medische staf bij het Italiaanse elftal bleek echter volledig onjuist. De middenvelder van Juventus kan elf dagen later, in de bekerwedstrijd tegen Fiorentina, al zijn rentree maken. Trainer Massimiliano Allegri nam Marchisio maandag op in zijn selectie voor de return in de halve finale van de Coppa Italia, waarin de Oude Dame een achterstand van 2-1 moet goedmaken.

De Italiaanse international hoorde op 27 maart van de doktoren dat er een scheurtje zou zitten in de voorste kruisband van zijn rechterknie. Bij nader onderzoek door de medische staf van Juventus bleek de schade echter veel minder ernstig te zijn. Na een paar dagen rust kan Marchisio dinsdag alweer voetballen.

Boze supporters van Juventus bedreigden de Italiaanse bondscoach Antonio Conte via sociale media met de dood. Volgens de fans laat Conte zijn internationals veel te hard trainen, met de blessure van Marchisio als gevolg.

PSG mist ook David Luiz tegen Barcelona

Paris Saint-Germain moet het zonder David Luiz stellen in de kwartfinales van de Champions League tegen FC Barcelona. De Braziliaanse verdediger heeft zondag in de gewonnen topper tegen Olympique Marseille (2-3) een hamstringblessure opgelopen en staat zeker een maand aan de kant, zo meldde de Franse sportkrant L'Equipe maandag. PSG ontvangt Barcelona volgende week woensdag in Parijs en gaat zes dagen later op bezoek in Camp Nou.

David Luiz viel in Marseille al na een half uur spelen uit en werd vervangen door Gregory van der Wiel. Daardoor verhuisde Marquinhos, ook een Braziliaan, van de rechterkant naar het centrum van de defensie. Middenvelder Thiago Motta hield eveneens een hamstringblessure over aan het duel, hij mist naar verwachting alleen de eerste confrontatie met Barcelona. De Zweedse topschutter Zlatan Ibrahimovic is geschorst voor de thuiswedstrijd.

Oudste vrouw (116) week na titel overleden

Lang heeft ze niet van haar titel mogen genieten: de Amerikaanse Gertrude Weaver (116) is overleden. Sinds vorige week was ze de oudste mens ter wereld, nadat de 117-jarige Misao Okawa uit Japan was overleden.

Weaver overleed gisteren in een verzorgingshuis in Camden, in de staat Arkansas. Ze was geboren op 4 juli 1898. Toen ze vorige week de oudste mens ter wereld werd, genoot ze met volle teugen van de roem. Ze nodigde president Obama uit om haar te bezoeken op haar verjaardag.

De Gerontology Research Group houdt bij wie de oudste persoon in de wereld is. Volgens hen valt die eer nu te beurt aan de 115-jarige Jeralean Talley uit het Amerikaanse Detroit, geboren op 23 mei 1899. Hopelijk mag zij wat langer van de titel genieten.

Griekenland wil 279 miljard van Duitsland

Duitsland is Griekenland 279 miljard euro verschuldigd als compensatie voor schade en leed dat in de Tweede Wereldoorlog is aangericht. Tot dit bedrag komt een speciale Griekse commissie die zich over herstelbetalingen heeft gebogen. Dat heeft de staatssecretaris van Financiën, Dimitris Mardas, maandagavond meegedeeld in het Griekse parlement.

Het geld zou vooral bedoeld zijn voor slachtoffers, en hun nabestaanden, van de bezetting door de nazi's. De Griekse premier Alexis Tsipras zette de 'herstelbetalingencommissie' vorige week aan het werk, in een poging de exacte schuld vast te stellen. De Grieken claimen al tientallen jaren het recht op schadevergoeding uit Duitsland.

Onlangs wees Duitsland de eis voor herstelbetalingen echter resoluut af. Volgens het Duitse ministerie van Financiën probeert Griekenland met de claim de aandacht van de echte problemen af te leiden.

Nederlandse jihadiste opgepakt in Turkije

In de Turkse provincie Antalya is maandag een Nederlandse vrouw (27) opgepakt. Ze wilde zich vermoedelijk aansluiten bij terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Dat meldt het Turkse persbureau Anadolu Agency.

De vrouw werd gearresteerd in een hotel in Colakli, vlakbij de populaire badplaats Antalya. Van daaruit zou ze hebben gewacht op mensen, die haar vanuit Turkije zouden meenemen naar Syrië. De bedoeling was om zich daar aan te sluiten bij IS. Het persbureau meldt dat de vrouw werd gezocht door Interpol.

Zaterdag werden elders in Turkije, in de provincie Kilis, ook al twintig Syriëgangers vastgezet. Ze waren onderweg in een minibus toen ze aan de kant werden gezet. Een week eerder zijn in Turkije vijf Nederlanders opgepakt die naar Syrië wilden reizen.

'Mogelijke verkoper witte heroïne gepakt'

De politie in Amsterdam heeft zaterdag de mogelijke verkoper van witte heroïne opgepakt, meldt De Telegraaf. Door de verkoop van deze drug, die als cocaïne werd verkocht, kwamen eind vorig jaar drie Britten om het leven en raakten de afgelopen maanden bijna twintig mensen onwel. De politie kan de aanhouding dinsdagmorgen nog niet bevestigen.

De man zou zich zaterdag zelf bij de politie hebben gemeld nadat hij zichzelf herkende op beeld dat in maart op televisie werd vertoond. De verkoop van witte heroïne leidde eind vorig jaar tot grote onrust in Amsterdam. Een groots opgezette campagne moest mensen waarschuwen voor het gevaar van het goedje.

Kerk in Heiloo door brand verwoest

Een leegstaande kerk in Heiloo is verwoest door een grote brand. Een deel van de kerk is ingestort, meldt de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. Het gebouw moet als verloren worden beschouwd, meldt de NOS.

De brand brak maandagavond tegen half elf uit. Al snel stond de Noordergeestkerk in lichterlaaie; het vuur was tot in de wijde omtrek te zien. De brandweer gaf rond 02.45 uur het sein brand meester.

Het kerkgebouw staat in de Noordegeeststraat, in een woonwijk. Zo'n tien direct omwonenden zijn opgevangen in het gemeentehuis. De afgebrande kerk stond al 14 jaar leeg. De restanten van het pand worden zo snel mogelijk gesloopt.

Bloodborne is helemaal niet moeilijk

Mocht je vastzitten in het spel Bloodborne omdat er een vijand te lastig doet, dan is de oplossing simpel. Wacht twaalf uur en ze worden zo mak als een lammetje. De snelste speedrun ga je met deze bug niet maken.

Het lijkt erop dat er een geheugenlek of iets dergelijks in de game gevonden is. Als je de game een aantal uur laat draaien, of zelfs de PlayStation 4 in suspend-modus zet wanneer je Bloodborne speelt, dan vergeten de vijanden na verloop van tijd wat ze eigenlijk allemaal kunnen. In onderstaande video's zie je het verschil na twaalf uur van de tovergrage Logarius die alle spreuken vergeten lijkt te zijn.

Bloodborne is uit op PlayStation 4.

Samsung ziet winst flink dalen

Technologieconcern Samsung heeft te maken met teruglopende winstcijfers. In het eerste kwartaal van 2015 zakte de operationele winst met 31 procent op jaarbasis. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die vandaag zijn gepubliceerd. De tegenvaller is te wijten aan concurrentie van goedkopere smartphones van Chinese makelij en de iPhone van Apple.

Volgens Samsumg komt het operationeel resultaat uit op 5 miljard euro. Daarmee presteert het Zuid-Koreaanse bedrijf wel beter dan analisten gemiddeld hadden voorspeld. De omzet zakte met 12 procent naar ruim 39 miljard euro.

Galaxy S6
Samsumg komt vrijdag met de nieuwe Galaxy S6 naar buiten. Analisten verwachten dat die nieuwe smartphone voor een flinke winststijging gaat zorgen in het tweede kwartaal.

Samsung kon de zwakte bij de smartphones deels opvangen door een sterkere vraag naar chips voor mobiele apparaten en displays. Ingewijden meldden recent nog dat Samsung de belangrijkste chips gaat leveren voor de nieuwe iPhone.

Zus helpster mogelijk verrader Het Achterhuis

Een zus van Bep Voskuijl, een van de helpers van Anne Frank en haar familie in Het Achterhuis in Amsterdam, was mogelijk in 1944 de verrader van het onderduikadres. Dat wordt geconcludeerd in een biografie over Bep Voskuijl (1919-1983), die dinsdag verschijnt.

Het boek is geschreven door de Vlaamse journalist Jeroen De Bruyn en Joop van Wijk, de jongste zoon van Voskuijl. Zij hebben meerdere betrokkenen gesproken, onder wie twee getuigen die met nog niet bekende informatie naar buiten kwamen. Dat waren Diny Voskuijl, een van Beps andere zussen, en Bertus Hulsman, Beps verloofde in de oorlog.

De schrijvers ontdekten dat Nelly Voskuijl (1923-2001), een jongere zus van Bep, van haar negentiende tot haar 23e collaboreerde met de nazi's. "En de pijnlijke, maar duidelijke conclusie luidt dat we Nelly kunnen toevoegen aan de inmiddels lange lijst van verdachten." Tot op heden is niet bekend wie de verrader is van Het Achterhuis, waardoor Anne Frank en haar familie werden afgevoerd en omkwamen in Duitse concentratiekampen.

Officieel waren alleen Bep Voskuijl en haar vader Johan Voskuijl op de hoogte van het onderduikadres aan de Prinsengracht in Amsterdam. Bep werkte als kantoorbediende bij een van Otto Franks bedrijven en leverde onder meer levensmiddelen en kleding aan de onderduikers. Haar vader was de maker van de beroemde boekenkast die de toegang tot de schuilplaats maskeerde.

De auteurs zeggen behalve Nelly's werk voor de nazi's flink wat andere aanwijzingen te hebben gevonden dat ze betrokken zou kunnen zijn bij het verraad. Zo had ze waarschijnlijk een vermoeden dat haar oudste zus en haar vader Joden beschermden, gezien haar uitspraak "Gaan jullie maar naar jullie Joden toe!". Ook zou de tipgever "de stem van een jonge vrouw" hebben gehad. Dat vertelde Karl Silberbauer, de Oostenrijkse SS'er die na het verraad van het Achterhuis de arrestatie van de onderduikers leidde.

De auteurs vinden het curieus dat Bep 35 jaar lang brieven schreef met Otto Frank, de enige overlevende van het Achterhuis, maar dat die brieven grotendeels zijn verdwenen. "Het is niet onaannemelijk dat minstens een deel van deze verdwenen correspondentie handelde over Nelly." Ook vinden ze het opvallend dat Bep vanaf de jaren zestig voor een nagenoeg volledige radiostilte koos. Beweren dat Nelly dé verrader was, vinden de biografen "een brug te ver".

Anne Frank
Anne Frank

FedEx wil TNT overnemen

De Amerikaanse pakketbezorger FedEx wil zijn Nederlandse branchegenoot TNT kopen. Dat melden beide partijen een gezamenlijk persbericht. FedEx wil 4,4 miljard euro op tafel leggen voor TNT. Begin april had het bedrijf een marktwaard van bijna 3,3 miljard euro.

De top van het Hoofddorpse bedrijf steunt het bod van de Amerikanen. Hetzelfde geldt voor PostNL; de grootaandeelhouder bezit 15 procent van de TNT-aandelen. Als FedEx TNT inderdaad in handen krijgt, dan versterkt het onder meer zijn lucht- en grondnetwerk in Europa.

Koeriersbedrijf TNT is al langer in beeld als overnamekandidaat. In 2013 deed concurrent UPS een poging om het Nederlandse bedrijf in te lijven. Het Amerikaanse bedrijf haakte af nadat de Europese Commissie bezwaar had gemaakt.

Hinder treinreizigers door koperdiefstal

Treinreizigers moeten tussen Oisterwijk en Tilburg dinsdagochtend rekening houden met extra reistijd. Oorzaak is koperdiefstal in de nacht van maandag op dinsdag.

Hoeveel koper de dieven hebben meegenomen is onbekend, maar duidelijk is wel dat reizigers vertraging oplopen. Op het traject in Noord-Brabant rijden voorlopig geen sprinters maar snelbussen. Reizigers zijn dertig tot zestig minuten langer onderweg, meldt de NS op haar website. De verstoring is naar verwachting rond 7.00 uur verholpen. Reizigers tussen Best en Tilburg, tussen Boxtel en Tilburg en tussen Eindhoven Beukenlaan en Tilburg kunnen het beste omreizen via Den Bosch.

Koperdiefstal zorgt vaker voor hinder op het spoor. Zo reden er in maart van dit jaar korte tijd geen treinen tussen Goes en Middelburg en was het eind januari raak tussen Rotterdam Centraal en Schiedam.

Man omgekomen bij schietpartij Ridderkerk

Bij een schietpartij op de parkeerplaats aan het Seringenplantsoen in Ridderkerk is maandag rond middernacht een man om het leven gekomen. Hij werd levenloos aangetroffen in een auto, meldt de politie.

Van de verdachte of eventueel verdachten ontbreekt nog elk spoor. De politie heeft de plaats delict ruim afgezet met linten en is een groot onderzoek gestart. Over de toedracht van de schietpartij kan de politie nog niets zeggen. Het is derhalve nog onduidelijk of sprake is van een liquidatie. De identiteit van het slachtoffer is nog onbekend.

Eerder op maandagavond raakte een 20-jarige man zwaargewond bij een schietpartij aan de Bergselaan in Rotterdam. Hij ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis, aldus de politie.

Vooralsnog heeft de politie geen vermoeden dat de twee zaken verband houden met elkaar, aldus een woordvoerder.

Man omgekomen bij schietpartij Ridderkerk
Man omgekomen bij schietpartij Ridderkerk (Foto: ANP)

Vader en zeven kinderen dood in huis in VS

In de stad Princess Anne in de Amerikaanse staat Maryland zijn maandagmiddag (plaatselijke tijd) in een huis de lichamen gevonden van een vader en zijn zeven kinderen. Die waren tussen de zes en zestien jaar. Volgens lokale media zijn ze omgekomen als gevolg van koolmonoxidevergiftiging.

De werkgever van de man sloeg alarm toen hij niet op kantoor kwam. Agenten gingen vervolgens op onderzoek uit en vonden de ontzielde lichamen. De moeder is volgens de nieuwssite Delmarva Now niet betrokken bij het fatale incident.

De politiechef wil nog niet op de doodsoorzaak ingaan, maar zegt wel dat van een misdrijf geen sprake is.

B.B. King in ziekenhuis opgenomen

Blues-legende B.B. King (89) is dit weekend met spoed opgenomen in een ziekenhuis in Las Vegas. Volgens TMZ zou het gaan om een diabetes-gerelateerd noodgeval.

Een woordvoerder vertelt dat hij voorlopig in het ziekenhuis in Vegas blijft, dicht bij zijn huis in de gokstad. Andere bronnen zeggen tegen de entertainmentsite dat hij naar het ziekenhuis werd gebracht wegens uitdroging door zijn diabetes Type II. Een probleem waar hij al ruim twintig jaar mee kampt.

B.B. King wordt gezien als een van de grootste bluesartiesten aller tijden. Het muziekblad Rolling Stone plaatste King op de derde plaats in een lijst van de honderd beste gitaristen. Zijn bekendste hit is waarschijnlijk The Thrill Is Gone uit 1970.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.