JordaniŽ komt met VN-resolutie Jemen

Jordanië heeft dinsdag een resolutie gestuurd aan de leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties waarin wordt gepleit voor een verbod op wapenleveranties aan de rebellen in Jemen. De hoop is dat het verbod kan helpen een einde te maken aan de strijd tussen president Abed Rabbo Mansour Hadi en de Houthi-rebellen, die zich achter ex-president Ali Abdullah Saleh hebben geschaard.

In de concept-resolutie wordt voorts geëist dat de Houthi's 'direct en onvoorwaardelijk' een einde maken aan al het geweld en hun strijders terugtrekken uit de hoofdstad Sanaa en andere gebieden die ze veroverd hebben. Ook moeten de rebellen de wapens inleveren die ze hebben meegenomen uit opslagplaatsen, zich niet gedragen alsof ze de regering van het land zijn en hun politieke gevangenen vrijlaten.

Eind november besloot de Veiligheidsraad al de bezittingen van Saleh te bevriezen en een reisverbod in te stellen. Onder de nieuwe resolutie moet een verbod worden ingesteld op de levering van wapens aan Saleh en aan de leiders van de Houthi's. Ook wordt gedreigd met meer sancties tegen mensen die de vrede, stabiliteit of veiligheid in Jemen in gevaar brengen.

Er wordt bij alle partijen die betrokken zijn bij de crisis in Jemen op aangedrongen hun meningsverschillen bij te leggen door de dialoog aan te gaan. Ook moeten ze vaart zetten achter de onderhandelingen over een politieke transitie.

De afgelopen drie weken zijn bij het geweld al zeker 560 doden gevallen. Er raakten 1768 mensen gewond, onder wie veel burgers. Nog eens ruim honderdduizend mensen zijn ontheemd geraakt, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie.