'Draken' ontdekt in de Andes

In de tropische regenwouden rondom het Andesgebergte zijn recentelijk door onderzoekers 'draken' ontdekt. Helaas hebben ze geen vleugels, kunnen ze geen vuur spuwen en zijn ze met hun geringe grootte van ongeveer vijftien centimeter ook niet bepaald imposant. Het gaat namelijk om drie nieuwe soorten hagedissen die liefkozend ook wel 'minidraakjes' worden genoemd.

De drie nieuw ontdekte soorten zijn gevonden in Ecuador en Peru en werden bij eerdere onderzoeken gezien als al reeds ontdekte soorten. Na verder onderzoek, en het vinden van meerdere exemplaren, zijn er nu drie soorten aan het Enyalioides (boshagedissen) repertoire toegevoegd.

Waarin de nieuwe soorten ten opzichte van eerdere ontdekkingen van verschillen zijn de kleuren, de schubben en de vorm van de stekels op de rug. Zo zijn bij de Enyalioides Altotambo de verschillen maar minimaal met als grootste verschil hun bruine ogen en goudkleurige ringen rondom de ogen. De andere twee ontdekte soorten (E. anisolepis en E. sophiarothschildae) vallen voornamelijk op door hun witte keel.

Er worden trouwens in Zuid-Amerika de laatste tijd relatief veel nieuwe soorten in kaart gebracht. Met deze ontdekking stijgt het aantal naar vijftien soorten, ter vergelijking, in 2006 waren er slechts zes bekend. De namen voor de 'draakjes' zijn overigens weinig creatief bedacht. De Altotambo verwijst naar het dorp waar het dier is ontdekt, de Anisolepis is een verbastering van de Griekse woorden anisos (ongelijk) en lepis (schub). Tot slot is de Sophiarothschildae vernoemd naar Sophia Rothschild, en dame die zich met BIOPAT financieel inzet voor biodiversiteit.

Drie nieuwe hagedissoorten ontdekt (Foto: Luis A. Coloma)
Drie nieuwe hagedissoorten ontdekt (Foto: Luis A. Coloma)