Google gaat spoilers voorkomen

Spoiler-alert: Darth Vader is de vader van Luke Skywalker. Hè, shit, dat wilde ik nou eigenlijk net niet weten. Nou is dit toevallig één van de grootste plottwists in de geschiedenis van de moderne cinema, maar er zijn ook andere gevallen van een welbekend fenomeen: spoilers. 

Spoileren houdt in dat informatie die belangrijk kan zijn voor eventuele ontwikkelingen in een boek, film of serie wordt verteld aan mensen die dit nog niet willen of hoeven te weten. Google lijkt daar wat op gevonden te hebben, want onlangs heeft het bedrijf patent aangevraagd op het idee van "het voorkomen van spoilers". Het plan zou moeten inhouden dat Google via een speciale app of een speciaal systeem bijhoudt waar de gebruiker is in een bepaald boek of welke films en series hij of zij al gezien heeft. Als het systeem van Google vervolgens oppikt dat er eventueel belangrijke informatie voor andere gebruikers zich in een geplaatste post bevindt van de gebruiker, wordt de inhoud hiervan onzichtbaar gemaakt voor de andere gebruikers. Zo hoef je dus nooit meer kwaad te worden op één van je vrienden als ze voor de zoveelste keer iets verklappen uit bijvoorbeeld Game of Thrones.

Er zit uiteraard wel een keerzijde aan het hele plan: wil een gebruiker wel dat Google in het bezit is van deze informatie? Wanneer Google weet welke films of series de gebruiker in kwestie heeft bekeken, kunnen zij hem op andere platformen weer gaan bestoken met de welbekende reclame 'die alleen maar wordt getoond om de gebruiker te adviseren'. Ook bezit Google (voorlopig) nog niet alle platformen dus zal het lastig worden om het plan te gaan uitvoeren op platformen als Facebook en Twitter.

Er is door Google nog geen officiële verklaring naar buiten gebracht wat betreft het plan en wanneer zij willen gaan beginnen met het bouwen en integreren van het systeem.

Google gaat spoilers voorkomenGoogle gaat spoilers voorkomen