Golfer Luiten wil gewoon dat groene jasje

Redactie

Joost Luiten zag vorig jaar een droom in vervulling gaan toen hij voor het eerst in zijn carrière mocht meedoen aan de Masters op Augusta. Deze week slaat Nederlands beste golfer opnieuw af in de eerste major van dit jaar op de beruchte golfbaan van Augusta. Hij heeft snode plannen: het toernooi winnen en dan het beroemde groene jasje mogen aantrekken. "Er zijn gekkere dingen gebeurd in het golf. Ik zeg niet dat ik hem dit jaar ga winnen, maar het zou vreemd zijn als ik zeg dat ik niet voor dat groene jasje ga."

Luiten baseert zijn ambitie op zijn ervaring van vorig jaar. Hij sloot toen de vierde ronde af met 67 slagen en was die dag de beste van het veld. "Ik heb dus laten zien dat ik het kan op deze baan", aldus de Nederlander, die de afgelopen weken al vier toernooien in de Verenigde Staten speelde.

De complete wereldtop is aanwezig op de Augusta National Golf Club, waar donderdag de eerste ronde wordt afgewerkt. Topfavoriet is de Noord-Ier Rory McIlroy, de aanvoerder van de wereldranglijst. Ook viervoudig winnaar Tiger Woods, die twee maanden geen toernooien speelde, is present. De Amerikaan Bubba Watson is titelverdediger in het toernooi, waar de profs om 9 miljoen dollar (8,2 miljoen euro) prijzengeld spelen.

"Ik heb vorig jaar ervaren dat de Masters iets anders is dan een regulier toernooi. De historie van het toernooi en de sfeer die de baan uitademt is bijzonder. Het Brits Open is ook mooi, maar de Masters wordt altijd op dezelfde baan gespeeld, waardoor iedereen de gevaren kent. Dat geeft het toernooi net wat meer uitstraling", aldus Luiten.