Marine Le Pen richt pijlen op vader

Partijleidster Marine Le Pen van het Franse Front National heeft de aanval op haar vader ingezet. Le Pen noemde de recente uitlatingen van haar vader 'politieke zelfmoord' en zei zich te zullen verzetten tegen elke kandidatuur van Le Pen senior.

Jean-Marie Le Pen, die het Front National oprichtte, heeft de Holocaust in het verleden meer dan eens 'een detail in de geschiedenis' genoemd en herhaalde dat afgelopen week. Ook nam hij het op voor een Franse generaal die tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerde met de nazi's. Marine Le Pen heeft het bestuur van de partij bijeengeroepen om de 'beste oplossing te vinden de politieke belangen van het Front National te beschermen'. Daarnaast zal ze zich verzetten tegen haar vaders plannen om in december lijsttrekker te worden bij regionale verkiezingen in Zuid-Frankrijk.

Marine Le Pen probeert al jaren om het Front National, waar van oudsher een zweem van antisemitisme omheen hangt, salonfähig te maken. Haar vader gooit echter telkens roet in het eten. Dit zou de eerste keer zijn dat ze concrete maatregelen treft om haar vader te straffen.

Marine Le Pen (Foto: Novum)
Marine Le Pen (Foto: Novum)