FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 25 augustus 2014

Niet Google maar Amazon koopt Twitch

Heel lang leek het erop dat Google, Twitch zou overkopen voor een miljard dollar. Echter is het Amazon die Twitch koopt. Amazon betaalt ongeveer 970 miljoen dollar voor de videostreamservice. Dit heeft Twitch CEO Emmett Shear door middel van een brief laten weten op de officiële blog van Twitch.

In de blog laat Emmett weten dat hij voor Amazon heeft gekozen, omdat zij dezelfde visies hebben. Daarnaast zou Amazon vertrouwen hebben in de community van Twitch en ook vertrouwen hebben in de lange termijn plannen. Volgens Emmett is het makkelijker deze lange termijn plannen sneller te realiseren met hulp van Amazon.

Twitch is een videostreamservice die mensen live mee laten kijken bij hun favoriete streamers. Door middel van reclames, donaties en abonnementen verdienen streamers geld om rond te komen. Twitch heeft maandelijks 45 miljoen unieke gebruikers.

Amazon koopt Twitch

Grote biermerken ontdekken de hipster

De zichzelf enorm als 'cool' en 'alternatief' definiërende subcultuur van de hipsters kunnen hun –wellicht geschoren- borstje natmaken. De grotere biermerken hebben namelijk het fenomeen eindelijk opgemerkt en laten daar een marktstrategie op los.

Voorheen waren hipsters uiteraard veel te alternatief en non-conformistisch om een biertje uit de supermarkt te drinken. Maar Grolsch, Warsteiner en Bavaria denken dat zij wel kunnen doordringen in de wereld van rare brilletjes, oude racefietsen en baardjes.

Om dat voor elkaar te krijgen heeft Grolsch een reclamefilmpje in elkaar geflanst waarin baardige acteurs met tatoeages het ietwat overschatte gerstenat uit het oosten van het land naar binnen weten te werken.

Onze Duitse vrienden van Warsteiner pakken het anders aan: zij ondersteunen de Randstedelijke creabea's. Want, zo vertelt een hotshot van het biermerk: "Daar zat de groei. Deze doelgroep bereik je niet met een ouderwetse strategie, het grote merk dat in de massacommunicatie wel even gaat schreeuwen hoe goed het is". Om te laten zien hoezeer de biergigant kleinschaligheid predikt, ondersteunen zij jaarlijks zo'n honderd kleinere evenementen.

Bavaria pakt het heel anders aan en koopt de hipsters eigenlijk een beetje om: "Jongeren krijgen door ons de mogelijkheid in hun vriendengroep een feest te organiseren en wij krijgen via deze ambassadeurs een groter netwerk". Want zonder Bavaria is het natuurlijk godsonmogelijk om een feestje op te zetten. Op deze wijze hopen de bierbrouwers relatief goedkoop een netwerk van jongeren te krijgen, die elkaar allemaal duidelijk maken hoe enorm cool het is om een Bavaria aan je lippen te zetten.

Bij gebrek aan een marketingapparaat voor andere bierliefhebbers, blijft deze groep zich behelpen met IPA's. hoppige porters en de betere stouts.

Duizenden wachten op plaats in verpleeghuis

Ruim tienduizend ouderen wachten op een plaats in een verpleeg- of verzorgingshuis. Dat meldt Nieuwsuur maandag op basis van eigen onderzoek. Veel zorginstellingen spreken van een maatschappelijk probleem.

Het ministerie van Volksgezondheid stelt dat er geen probleem is omdat bijna alle ouderen zogenoemde 'wenswachtenden' zijn. Volgens de definitie wachten deze mensen op eigen verzoek omdat ze alleen naar een specifieke instelling willen. Het ministerie houdt daarom alleen urgente gevallen in de categorie 'actief wachtenden' in de gaten. Dat zouden er slechts enkele tientallen zijn.

Volgens Nieuwsuur weten veel mensen niet dat ze 'wenswachtend' of 'actief wachtend' zijn en wachten ze daardoor onnodig lang op een plek in een verzorgingshuis. Ouderen komen bijna automatisch in de categorie 'wenswachtend' terecht, stelt het programma. Ook houden zorginstellingen plaatsen in de andere categorie vrij voor crisisgevallen.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft nog geen signalen ontvangen over problemen met wachtlijsten. Wel roept het toezichtsorgaan mensen op daar direct melding van te maken.

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) benadrukt in een reactie dat ouderen het recht op een plek in een instelling 'hebben en houden' als ze zorg nodig hebben. "Er zal voldoende geld zijn en er zullen voldoende plekken zijn om dat recht ook te verzilveren. Dat geldt voor alle Nederlanders."

De bewindsman zegt de onzekerheid te begrijpen. Maar dat moet er niet toe leiden dat er instellingen zouden zijn die als gevolg daarvan helemaal geen mensen opnemen", schrijft hij op de website van zijn ministerie. De betrokken partijen zijn maandag op het ministerie voor overleg. "Daar moeten we echt samen uit kunnen komen."

[JL] Roda krijgt pak slaag in Volendam

Roda JC heeft na drie overwinningen op rij maandag de eerste nederlaag geleden in de Jupiler League. De Limburgers, die vorig seizoen voor het eerst in de clubhistorie degradeerden uit de Eredivisie, gingen bij FC Volendam met 3-0 hard onderuit. Brandley Kuwas, Henny Schilder en Guyon Philips maakten de goals.

Ook Sparta Rotterdam liep tegen het eerste puntenverlies op. Helmond Sport hield de ploeg van trainer Gert Kruys op het Kasteel op 0-0. NEC kan dinsdag van de misstap van de concurrenten profiteren. Bij een zege in Eindhoven op Jong PSV komen de Nijmegenaren na vier wedstrijden op twaalf punten.

Onderin de stand raakte Achilles'29 eindelijk van de hatelijke nul af. In Groesbeek werd door een laat doelpunt van Thijs Hendriks met 3-2 gewonnen van Jong Ajax. De Amsterdammers, die vrijdag tegen FC Volendam al twee rode kaarten kregen, maakten de wedstrijd opnieuw niet af met elf man. Stefano Denswil werd in de slotfase met direct rood uit het veld gestuurd.

Overige uitslagen
De Graafschap - RKC Waalwijk 1-1
FC Emmen - FC Den Bosch 2-2
FC Eindhoven - Almere City FC 2-1
FC Oss - VVV-Venlo 2-3
Jong FC Twente - MVV Maastricht 1-2
Fortuna Sittard - Telstar 0-1

Geenstijl haalt seksvideo Dave Roelvink offline

Geenstijl heeft het filmpje offline gehaald waarin het seksuele avontuurtje van Dave Roelvink te zien is. De website kreeg de 'langverwachte sommatie', schrijft een redacteur. "Dat we 250 duizend euro moet lappen als we de tien seconden softcore niet onmiddellijk zouden verwijderen."

Namens Roelvink werd vorige week een sommatiebrief verzonden om het filmpje te laten verwijderen. "Wel weer typisch hoor", vindt Geenstijl. Volgens de site zingt de video overal rond op internet en in whatsappgroepjes en is Roelvink zelf degene die zich liet filmen tijdens 'onderwater eikelhappen'. "Maar onder de streep is het toch allemaal weer het bekende riedeltje: schuld van Geenstijl."

Het bewuste filmpje werd in juli gemaakt tijdens een huisfeest van het meisje waarbij Dave en zijn vrienden van de partij waren. Nadat de video was uitgelekt, werd bekend dat er nog een filmpje circuleert binnen Daves vriendenkring.

[jOS] Zeldzame gouden medaille voor Suriname

De Surinaamse atleet Miguel van Assen heeft op de Jeugd Olympische Spelen in Nanjing voor een bijzondere prestatie gezorgd. De zeventienjarige Van Assen won het goud bij het hinkstapspringen, een zeldzaamheid voor Suriname.

Van Assen is pas de tweede Surinaamse medaillewinnaar ooit op door het Internationaal Olympisch Comité georganiseerde Spelen. Anthony Nesty ging hem voor: De zwemmer won in 1988 olympisch goud en in 1992 brons op de 100 meter vlinderslag.

Van Assen liet eerder al zien een groot multitalent te zijn. Zo won hij vorig jaar zowel bij het hoogspringen als het hinkstapspringen goud op de CARIFTA Games, het atletiekkampioenschap voor jonge atleten uit voornamelijk het Caribisch gebied. Dit jaar werd hij er derde bij het verspringen en wederom eerste in het hinkstapspringen.

In Nanjing kwam Van Assen al in zijn eerste poging tot 16,15 meter, een afstand die door niemand meer verbeterd zou worden. Met 16,01 kwam de Italiaan Tobia Bocchia nog het meest in de buurt, terwijl ook Nazim Babayev (15,96) uit Azerbeidzjan niet ver verwijderd bleef. Het goud was echter voor Suriname dankzij de trotse Van Assen:

[US Open] Haase verliest van kreupele Murray

Robin Haase had vanavond een grote kans om ten koste van Andy Murray de tweede ronde van de US Open te bereiken. Hij verloor echter in vier sets van de Brit, die verre van fit was.

Haase verloor de eerste set redelijk kansloos met 6-3, en ook de tweede set ging na een tiebreak naar Murray. Daarna kreeg winnaar van 2012 echter last van kramp. Haase won de derde set eenvoudig met 1-6 en nam in de vierde set een 1-4 voorsprong. Murray kon nauwelijks meer lopen en kreeg ook last van zijn schouder, de wedstrijd leek gespeeld.

Haase kwam nog wel op 5-3, maar verzuimde vervolgens de set uit te serveren. Murray brak hem twee keer op rij en kon vervolgens gaan serveren voor de wedstrijd. Hierin kreeg Haase nog drie breakpoints maar hij slaagde er, weliswaar ook door een fout van een lijnrechter, niet in deze te benutten. Op het eerste matchpoint voor Murray was het wel direct raak.

Legend of Korra-game krijgt datum

Voor het nieuwe seizoen van Avatar The Legend of Korra moeten we waarschijnlijk nog bijna een jaar wachten. Voor The Legend of Korra: Game hoeven we gelukkig nog maar een paar maanden te wachten. Eind oktober zal deze namelijk te downloaden zijn.


In gesprek met IGN liet Robert Conkey van Activision weten dat The Legend of Korra: Game vanaf 22 oktober te downloaden is voor pc, PlayStation 3 en PlayStation 4. Een dag later zal hij te downloaden zijn voor Xbox 360 en Xbox One. Behalve een releasedatum heeft Activision ook meer informatie gegeven over Pro Bending. Deze aparte gamemode kan je spelen als je de singleplayer hebt uitgespeeld en zal identiek zijn aan probending in de televisieserie.

Noorse moslims protesteren tegen extremisten

Duizenden mensen zijn maandag in Noorwegen de straat opgegaan om te protesteren tegen extremistische moslims zoals die van de Islamitische Staat. Het protest was een initiatief van jonge Noorse moslims. Onder anderen de Noorse premier Erna Solberg en leiders uit de islamitische gemeenschap deden mee.

De initiatiefnemers wilden tonen dat ze een verenigd front zijn tegen de IS en de aanhangers van de groep in Noorwegen. "Zij staan voor terrorisme, zij staan voor terreur (...) en wij veroordelen dat in de sterkst mogelijke bewoordingen", zei Mehtab Afshar, het hoofd van de Islamitische Raad in Noorwegen.

Behemoth-medewerker trollt YouTubers

Ontwikkelaar The Behemoth heeft op hun weblog een nieuwe teaser geplaatst voor hun opkomende titel. De teaser, met als working title Game 4 gedoopt, laat beelden zien die kenmerkend zijn voor de ontwikkelaar van Castle Crashers en Battle Block Theater. Voice Actor Will Stamper beantwoord al je vragen in de comments van Youtube.

In de teaser zien we een soort hiërogliefen in de typische stijl van The Behemoth. Liefhebbers van de verslavende co-opgame Castle Crashers kijken al lange tijd uit naar een opvolger. Of deze wens werkelijkheid wordt gaan we horen op de PAX Prime gamebeurs in Seattle van 29 augustus t/m 1 september, alwaar The Behemoth zal staan met een speelbare demo van Game 4.

Een opmerkelijk feitje: de voice actor in de teaser, Will Stamper, tevens voice actor voor verschillende andere games van de ontwikkelaar, is erg actief in de Youtube comments. Hieronder enkele Q&A die door Stamper 'netjes' worden beantwoord:

Could you guys put it on Wii U and PS4 this time?
"Any other requests? atari jaquar? neo geo? shut up you 4 eyed nerd" 

I'm gonna take a guess and say that this will be a survival game with an overhead perspective, akin to Don't Starve.
"You're so wrong, you're the wrongest person i've ever seen, now go stand over there all alone and feel like a huge idiot because you deserve it lol nice glasses 4 eyes"

Puzzle game? strategy game? tower defense game? thats all I have my brain is now WICKED tired.
"Your brain is tired?  could have fooled me, nerd lol nice glasses 4 eyes"

N.B.: Stamper is zelf brildragend.

Postbode ontslagen na dumpen rouwbrieven

Een postbode die eind juli in Zaandam een lading rouwbrieven heeft gedumpt, is door PostNL ontslagen en kan rekenen op vervolging in de rechtbank. Dat meldt het Noordhollands Dagblad maandag. De post werd gevonden in een vuilcontainer bij een snackbar.

De 45 brieven waren op het moment dat ze werden gevonden anderhalve week te laat bezorgd. De verantwoordelijke postbode kon snel worden achterhaald. Het zou volgens het Noordhollands Dagblad gaan om iemand die al langer bij de post werkte. De bezorger had volgens PostNL geen verklaring voor zijn actie.

Het bedrijf stelt dat het de eerste keer is dat er rouwpost is gedumpt. "Het gaat om een unieke situatie. De verantwoordelijke bezorger heeft ons vertrouwen enorm geschaad. De andere bezorgers hebben ook laten weten dat ze dit afschuwelijk vinden", aldus een woordvoerder tegen de krant.

PostNL heeft naar aanleiding van het incident een extra controlemoment ingevoerd voor de bezorging van rouwpost. Postbodes moeten vanaf nu na de bezorging schriftelijk en mondeling bevestigen dat alles op het juiste adres is aangekomen.

Lucille Werner heeft Bulgaars jongetje geadopteerd

Lucille Werner en haar man Servaas Snoeijers hebben een jongetje uit Bulgarije geadopteerd. De 4-jarige Angel is afkomstig uit een weeshuis. "Ik ben apetrots op de twee mannen in mijn leven", zei de Lingo-presentatrice maandagavond in RTL Boulevard.

"Kinderen voor mezelf krijgen was iets waar ik nooit zo aan dacht", aldus de 46-jarige Werner. "Maar Servaas had gezien dat het heel leuk is om een kind te adopteren." Snoeijers' moeder had een vriendin die een kindje uit Colombia adopteerde.

"Je krijgt een zoon en ziet een heel andere kant van je vrouw, dat was een openbaring", vulde Snoeijers zijn echtgenote aan. "Ik vind het geweldig om te zien wat voor fantastische moeder ze is." Volgens Werner leert het kind in rap tempo Nederlands. "Hij roept mama en papa. Poesje Mauw en Ik Zag Twee Beren kan hij al zingen; hij zingt het liefst de hele dag door."

'Noorse man meldt zich in Rotterdam voor moord'

Een 23-jarige man uit Noorwegen heeft zich maandagmiddag bij de politie in Rotterdam gemeld, omdat hij in zijn thuisland gezocht wordt voor de moord op zijn stiefvader. Dat meldt de Noorse krant Aftenposten.

De politie in Rotterdam bevestigt dat de man zich heeft aangegeven, maar kan niet zeggen om welk misdrijf het gaat. "Hij meldde zich rond 13.00 uur bij het hoofdbureau en gaf aan dat hij werd gezocht voor een misdrijf in Noorwegen. Wij hebben dat vervolgens gecheckt en de man bleek inderdaad internationaal gesignaleerd te staan", vertelt een woordvoerder.

De Noor is daarop aangehouden en zit momenteel vast. De Rotterdamse politie heeft daarna contact opgenomen met collega's van de politie in Noorwegen. "De zaak is vervolgens overgedragen aan het Openbaar Ministerie. Die gaan onder meer bekijken of en wanneer de man wordt uitgeleverd", zegt de woordvoerder.

De man is volgens Aftenposten schuldig aan de moord op zijn 58-jarige stiefvader. Het slachtoffer werd vorige week aangetroffen in een bos in de buurt van de stad Lillehammer. Zijn lichaam was in stukken gesneden en de 23-jarige Noor had geprobeerd de lichaamsdelen daarna te verbranden.

'Joran bedreigde gevangenisdirecteur'

Joran van der Sloot heeft de directeur van de gevangenis waar hij zat met de dood bedreigd en is daarom overgeplaatst. Dat hebben anonieme bronnen binnen het Peruaanse Nationaal Penitentiair Instituut gezegd tegen persbureau Efe.

Volgens Peruaanse media bedreigde Van der Sloot de gevangenisdirecteur toen hij het nieuws kreeg van zijn overplaatsing. Van der Sloot zit inmiddels in de beruchte Challapalcagevangenis in de hooglanden in het zuiden van Peru. Volgens zijn advocaat is dat omdat hij twee keer betrapt is op het bezit van een mobiele telefoon.

De Challapalcagevangenis ligt op een hoogte van 4800 meter. 's Nachts kan het er min 20 graden worden.

Tegenvallend optreden Holland Acht op WK

De Holland Acht heeft op de tweede dag van het WK roeien in Amsterdam teleurstellend gepresteerd. De ploeg van stuurman Peter Wiersum eindigde op de Bosbaan in de tweede serie op de zesde en laatste plaats. Woensdag krijgt de Holland Acht via de herkansingen de mogelijkheid om alsnog kwalificatie voor de finale af te dwingen.

Ook de vrouwen vier-zonder zijn op de herkansingen aangewezen. Kirsten Wielaard, José van Veen, Lies Rustenburg en Janneke van der Meulen werden derde in hun heat. De lichte vier-zonder bij de mannen mag wel direct naar de halve finale. Joris Pijs, Jort van Gennep, Bjorn van den Ende en Timothee Heijbrock roeiden zich in hun voorronde naar de tweede plaats.

Ruilen in Destiny niet mogelijk

Het ruilen van wapens en andere voorwerpen speelt in veel online games een grote rol, maar in Destiny is het niet mogelijk. Tenminste, niet bij de launch. Op de wekelijkse blog laat het ontwikkelingsteam weten dat dit in hun ogen niet de bedoeling is: je zou je toffe wapens moeten verdienen. Het is overigens wel mogelijk om tussen je eigen characters voorwerpen uit te wisselen.

"As for swapping irons in the Tower? Nope. We want you to earn ‘em. You should be able to tell a badass story for every sweet jewel in your arsenal. Once you earn them, the various Guardians under your account will be able to trade them, but weapons belong to the players who acquire them through action and bravery," aldus Bungie.

In de blog vertelde de studio ook nog dat de game officieel 'gold' is. De discs worden geperst en zijn op weg naar de winkels. Destiny ligt 9 september in de winkels voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Destiny

Noren doden 729 walvissen

In het dodelijkste walvisvaartseizoen sinds een internationaal verbod in 1993 werd ingesteld, hebben de Noren dit jaar al meer dan 729 walvissen gedood. Dat meldt The Independent.

De overheid van het land is van mening dat de jacht nodig is om de visvangst te beschermen, maar met het vlees kan weinig worden gedaan. Noren vreten bij lange na niet zoveel walvissen als er nu geharpoeneerd worden.

Het maximum aantal te schieten walvissen is door de Noorse overheid ingesteld op 1286. Dat aantal is in de afgelopen twintig jaar nooit ook maar benaderd. De Noorse Kaptein Ahabs hebben 21 schepen tot hun beschikking.

Directeur van visbedrijf Hopen Fisk stelt dat de overmatige moord op walvissen niet goed is voor de sector. "Goede vangsten zijn positief maar (...) nu hebben we meer vlees dan we kunnen verkopen. Dat is geen goede positie om in te verkeren."

Noorwegen is één van de drie landen die het verbod op walvisvaart aan z'n laars lapt. De andere twee zijn IJsland en Japan. IJsland geeft dezelfde reden op als Noorwegen -vispopulatie beschermen- terwijl Japan al twintig jaar liegt dat de vangst puur voor 'wetenschappelijk onderzoek' zou zijn.

Alle Nederlanders winnen op eerste dag WK badminton

Het WK badminton in Kopenhagen is maandag uitstekend begonnen voor de Nederlandse ploeg. Alle Nederlanders die in actie kwamen wisten hun wedstrijd in de eerste ronde te winnen.

In het herenenkelspel was Erik Meijs zoals werd verwacht te sterk voor de Nieuw-Zeelander Joe Wu: 21-16, 21-13. Meijs, nummer 116 van de wereld, moet het in de tweede ronde normaal gesproken opnemen tegen de Deen Viktor Axelsen, de mondiale nummer 16. Die moet wel eerst afrekenen met Henri Hurskainen uit Zweden. Eric Pang begint dinsdag aan zijn toernooi met een partij tegen de lager aangeschreven Zweed Mathias Borg.

Het gemengd dubbel kent in Kopenhagen twee Nederlandse inschrijvingen. Jorrit de Ruiter en Samantha Barning boekten een knappe zege op Peter Käsbauer en Isabel Herttrich. Het Duitse duo staat op de 21e plek op de wereldranglijst, 19 plaatsen hoger dan De Ruiter en Barning. Toch werd het met 21-16, 22-20 een uitgemaakte zaak voor de Nederlanders.

Jacco Arends en Selena Piek boekten eveneens een mooie overwinning. Het Poolse koppel Robert Mateusiak en Agniezka Wojtowska moest er met 21-19, 21-14 aan geloven. Het vervolg lijkt lastig te worden, want met Joachim Fischer Nielsen en Christinna Pedersen uit Denemrken wachten de nummers vier van de wereld. De Ruiter/Barning speelt tegen Lu Kai en Huang Yaqiong uit China, elfde op de ranglijst.

Het mannendubbel kent één Nederlandse troef. Jacco Arends en Jelle Maas, de mondiale nummers 37, openen dinsdagavond hun toernooi tegen Michael Fuchs en Johannes Schöttler. De Duitsers staan veertien plekken hoger op de wereldranglijst. Bij de vrouwen staan Eefje Muskens en Selena Piek door hun goede ranking automatisch in de tweede ronde. In het vrouwenenkel doet geen Nederlandse mee.

Para-dressuurruiter Den Dulk vijfde in Normandië

Para-dressuurruiter Nicole den Dulk is in de klasse 1B vijfde geworden. Met haar paard Wallace kwam ze tot een score van 71,640%. Met deze score bracht ze het Nederland para-dressuurteam naar de vierde plek in het landen klassement.

"Dit is mijn eerste WK en ook die van Wally", aldus Den Dulk na afloop van de wedstijd. Ze had veel last van wedstrijdspanning. "Iedereen met mij heeft er zo hard aan gewerkt, dat ik ook niemand wil teleurstellen! Zo’n WK maakt gewoon heel veel indruk. Dat geeft ook nog extra spanning. Er zijn 25 deelnemers in mijn klasse, het is hier erg groot en zoiets heb ik niet eerder mee gemaakt."

Het landenklassement wordt aangevoerd door Groot-Brittannië. Oostenrijk en Duitsland volgen op plaatsen twee en drie. Eerder op de dag kwam Sanne Voets al in actie. Zij werd tweede in klasse III. Dinsdag wordt de landenwedstrijd in het para-dressuur afgesloten met de teamtests in de klassen 1A, II en IV. 

Man opgepakt door Ice Bucket-video

Een man die gezocht werd door de politie is opgepakt nadat iemand hem herkende op een Ice Bucket Challenge-videootje en dat direct meldde. Dat schrijft de Omaha World-Herald.

De 20-jarige man, Jesean Morris geheten, werd gezocht voor overtreding van de voorwaarden van zijn voorwaardelijke vrijlating. Toen hij op Facebook zijn Ice Bucket-videootje uploadde herkende één van zijn kennissen de locatie en werd de politie gebeld.

Die troffen hem inderdaad aan in het genoemde huis in Omaha, Nebraska. Morris was niet blij met het bezoek. Volgens de politie gaf hij een verkeerde naam en geboortedatum op en trapte hij daarna het scherm voor de achterbank van de politie-auto aan gort.

Japanse game toont peniszwaard

Fairy Fencer f is de nieuwste bizarre game van NIS America (bekend van Disgaea). In deze game speel je als Fencers, die allemaal een persoonlijke Fairy hebben. Als er een meterje vol is kun je ze echter samenvoegen, oftewel 'Fairize'. Hierdoor worden ze half-cyborgs.

Dat is nog lang niet alles. In de trailer zitten ook andere typische Japanse elementen. Wiebelende tieten, pratende katten en een peniszwaard passeren de revue. 

[jOS] Basketbalsters in halve finale Spelen na zege op titelhoudsters

De Nederlandse 3x3-basketbalploeg heeft op de Jeugd Olympische Spelen voor een uiterst knappe prestatie gezorgd door met harde hand revanche te nemen op de Chinese vrouwen. Die wisten Nederland in de eerste wedstrijd van het toernooi nog te verslaan, maar in de kwartfinale werd het thuisland weggevaagd. 

Al binnen vijf seconden had Janis Ndiba de eerste treffer gemaakt, waarna het korte tijd gelijk opging tussen de twee ploegen. Vanaf een 3-4 achterstand ging Nederland echter los. Binnen korte tijd maakte Esther Fokke vijf treffers, scoorde Fleur Kuijt er drie en gooide ook Ndiba er nog één bij. Na vijf van de tien minuten stond het daardoor ineens 13-6 en leek het gat geslagen.

Op het moment dat China wat terug leek te doen zorgden Ndiba en Fokke ervoor dat die hoop gelijk de prullenmand in kon: 15-8. Toen ook de Chinese Zixuan Guo geblesseerd raakte werd het toch wel heel lastig. Kuijt bracht Nederland met een tweepunter op 17-10, dankzij Fokke en Ndiba werd het 19-13 en met nog 2:17 minuten te spelen knalde Fokke de laatste tweepunter er schitterend in: 21-13 en de wedstrijd was afgelopen.

Dinsdag wacht Spanje in de halve finale van het toernooi. In de groepsfase won Nederland nog met 13-12 van de Spaanse dames. Het was een zenuwslopende wedstrijd, want het werd enkele dagen geleden pas in de slotseconden beslist. De halve finale wordt om 11.30 uur Nederlandse tijd gespeeld en zal - zoals het hele toernooi - live te zien zijn via de officiële kanalen van de Spelen.

Bij winst speelt Nederland om 14.30 uur in de finale tegen Hongarije of de Verenigde Staten. Van Hongarije werd in de groepsfase simpel gewonnen, terwijl de VS in Nanjing onklopbaar lijkt te zijn. Het Amerikaanse team versloeg tot nu toe alle elf tegenstanders binnen de maximale tijd van tien minuten, telkens haalden ze de 21 punten - waardoor een 3x3-wedstrijd ook is beslist.

AZ gaat voor topschutter Jupiler League

Robert Mühren vertrekt deze week mogelijk naar AZ. De Alkmaarders hebben bevestigd dat het de topschutter van FC Volendam graag wil overnemen. Mühren schreef dit seizoen in de Jupiler League al zes goal op zijn naam in drie speelronden. Hij speelde zich daarmee in de kijker bij Earnest Stewart.

"Mühren is één van de spelers die bij ons in beeld is om de aanval te versterken. Wij vinden hem interessant", vertelde de technisch directeur van AZ aan FOX Sports.

AZ probeerde aanvankelijk Mike van Duinen weg te halen bij ADO Den Haag. Die club vroeg voor de speler echter een te hoge transfersom. Vervolgens richtten de Alkmaarders zich dus op Mühren.

Goalgetter
"Robert is een spits die in onze ogen niet alleen in de Jupiler League kan scoren", aldus Stewart. De 25-jarige Mühren, die al zijn hele carrière in Volendam speelt, heeft nu 48 goals in 101 competitieduels gemaakt. Eerder werd hij gelinkt aan Heracles Almelo, dat Dennis Avdic huurde van AZ.

Hoeveel AZ voor Mühren moet betalen, is nog niet bekend. De transfersom zou echter lager zijn dan de prijs die ADO vroeg voor Van Duinen. AZ is het seizoen teleurstellend begonnen, met slechts drie punten in de eerste drie speelronden.

Muzikale intro Persona 4 Arena Ultimax

Persona 4 Arena Ultimax komt deze week uit in Japan. Atlus heeft daarom besloten om maar alvast het openingsfilmpje te onthullen. Hierin komen alle speelbare personages even langs.

Persona 4 Arena Ultimax komt op 30 september uit in Amerika. Een Europese releasedatum is nog niet aangekondigd, maar de game is ditmaal wél regiovrij (in tegen stelling tot de originele Arena). 

Aanmodderfakker in premiere op Nederlands Film Festival

De tragikomedie Aanmodderfakker van regisseur Michiel ten Horn (De ontmaagding van Eva van End) beleeft op dinsdag 30 september zijn première op het Nederlands Film Festival. Hoofdrollen worden gespeeld door Gijs Naber, Roos Wiltink, Yannick van de Velde en Anniek Pheifer. 

Aanmodderfakker is een coming of age film maar dan zo’n 15 jaar te laat. De film gaat over de tweeëndertigjarige lamzak en eeuwige student Thijs, die op een relaxed tempo door zijn leven vol bier, chicks en een occasional shift in een sfeerloze mediagigant sloft. Als Thijs weer eens een wasje wil draaien bij zijn zus treft hij niet haar semi-perfecte gezin, maar de oppas aan: de zestienjarige Lisa, een jongvolwassen meisje met torenhoge ambities. Lisa heeft ongewild invloed op Thijs’ bewustzijn en boort een diep weggestopte onvrede over zijn eigen passiviteit aan.

Regisseur Michiel ten Horn werd na het succes van zijn debuutfilm De ontmaagding van Eva van End door het toonaangevende Amerikaanse filmblad Variety uitgeroepen tot een van de 10 European directors to watchAanmodderfakker is zijn tweede speelfilm. Het scenario is wederom geschreven door Anne Barnhoorn, die eerder met het scenario van De ontmaagding van Eva van End de Zilveren Krulstaart en de Prix Geneve Europa heeft gewonnen.

Aanmodderfakker is geproduceerd door Pupkin in coproductie met Avrotros, en is tot stand gekomen met steun van het CoBO. Distributeur Wild Bunch brengt de film later dit jaar in de Nederlandse bioscopen.

Het Nederlands Film Festival vindt plaats van woensdag 24 september tot en met vrijdag 3 oktober in Utrecht.

'ESRB lekt nieuwe vechters Smash Bros.'

Voor een game wordt uitgebracht, is deze door een lange periode van tests heen gegaan. ESRB zorgt ervoor dat een game de juiste leeftijdscategorie krijgt toegewezen en geeft ook waarschuwingen over de inhoud van de game.

Het kan dus wel eens voorkomen dat er van tevoren informatie naar buiten komt, buiten de wens van de ontwikkelaar om. Dit is nu het geval met Super Smash Bros. voor Nintendo 3DS en Wii U. Een medewerker van ESRB zou namelijk diverse screenshots en video's naar buiten hebben gebracht. Hierin zijn nieuwe personages te zien.

Het gaat om Bowser Jr. (met de Koopalings als alternatieve outfits), Ganondorf en Shulk van Xenoblade Chronicles. Door de grote hoeveelheid screenshots en video's wordt er amper nog getwijfeld over de echtheid van de informatie. Een officiële bevestiging ontbreekt, dus neem het alsnog met een korrel zout. Ook het feit dat ESRB de games nooit speelt (zoals hier is te lezen) ontkracht de geruchten deels.

Het zou betekenen dat een eerder lek van het character select screen waar zou zijn. Dit betekent weer op zijn beurt dat onder andere Duckhunt Dog en The Chorus Men nog toegevoegd zouden worden.

Geloof jij in de geruchten of is dit een erg uitgebreide fake?

Algerije legt competities stil na dood Ebosse

De Algerijnse voetbalbond (FAF) heeft alle wedstrijden van komend weekeinde opgeschort vanwege de dood van Albert Ebosse. Dat meldt de bond maandag in een verklaring. De Kameroense spits van JS Kabylie overleed zaterdag, nadat hij werd geraakt door een projectiel dat door boze fans vanaf de tribune was gegooid.

De FAF annuleert alle competitieduels in het land als eerbetoon aan de 24-jarige Ebosse. De bond hoopt bovendien een signaal af te geven. "De onverantwoordelijke acties van hooligans in stadions heeft onaanvaardbare proporties aangenomen", staat in de verklaring.

Daarnaast ontvangt de familie van Ebosse een vergoeding van honderdduizend euro. Ook wordt zijn salaris tot het einde van zijn contract volledig uitbetaald aan de nabestaanden. Ebosse speelde in het verleden zes interlands voor Kameroen. Vorig seizoen werd hij nog topscorer van de Algerijnse Ligue 1.

Ruiters stellen teleur op onderdeel reining

Ruiters Fenna Elzinga en Olivier van den Berg stellen teleur op de Wereldruiterspelen in Normandië. Beide ruiters komen uit op het onderdeel reining, de westernvorm van dressuurrijden. Na 42 gestartte ruiters staat Elzinga op plaats 24 en Van den Berg moet genoegen nemen met plek 35.

Elzinga had tijdens de proef geen goede klik met zijn paard Smoking Kills, waardoor de proef stroef verliep. Voor Van den Berg liep het allemaal nog minder. Hij kon zijn paard niet op het gewenste moment halt te houden, wat hem strafpunten opleverde. 

Nederland staat momenteel dertiende in het landen klassement. De Verenigde Staten staan momenteel eerste. Het land wordt op de voet gevolgd door België en Duitsland. Dinsdag komen Rieky Young (Brady Chex) en Jurgen Pouls (Hollywood Gunman) nog in actie. Een plek bij de beste acht landen is nodig om de finale te halen. Willen Young en Pouls later deze week om de medailles strijden in het individuele klassement, dan is een plek bij de beste vijftien nodig. 

Sheriff schiet agressieve koe dood

Een koe die na een verkeersongeluk een toegesnelde hulpsheriff aanviel, is door de agent doodgeschoten. Dat schrijft Valley News Live. 

Het incident gebeurde rond drie uur maandagmorgen (lokale tijd) in Cass County, North Dakota. Een automobilist had de koe aangereden maar was verder niet gewond geraakt. Toen de hulpsheriff polshoogte kwam nemen, rende de koe op hem af en douwde het beest de agent tegen de grond.

Toen de gewond geraakte politieman op probeerde te krabbelen kwam de koe er opnieuw aan, waardoor hij zich genoodzaakt zag het beest neer te schieten.

De autoriteiten proberen momenteel de eigenaar van de koe te achterhalen. Hoewel de hulpsheriff gewond raakte is hij buiten levensgevaar.

[Vuelta] Matthews pakt ritzege en leiderstrui in Vuelta

Michael Matthews heeft in de Ronde van Spanje een dubbelslag geslagen. De Australische renner van Orica-Greenegde won de 197 kilometer lange derde etappe van Cadiz naar Arcos de la Frontera en nam bovendien de leiderstrui over van Alejandro Valverde. Wilco Kelderman van Belkin finishte op de vierde plaats.

Een kopgroep van vijf renners, met daarbij net als zondag de Zuid-Afrikaan Jacques Janse van Rensberg, was bijna de hele dag in de aanval. Lluis Guillermo Mas hield van de vluchters het langste stand, maar ook de Spanjaard kon op het heuvelachtige terrein zijn voorsprong ten opzichte van het peloton niet vasthouden.

In de lastige slotkilometer sprong Giampaolo Caruso weg, maar hij viel ruim voor de finish stil. Matthews, vorig jaar in de Vuelta al goed voor twee ritzeges, had zijn krachten beter ingedeeld en klopte de Ier Daniel Martin met klein verschil. Joaquim Rodriguez finishte als derde, net voor Kelderman.

Kanker niet vermeld, vrouw sterft

Een vrouw in Nieuw-Zeeland is eerder dit jaar aan borstkanker overleden. Dit omdat de dokter die de ziekte bij haar vaststelde 'compleet vergeten' was om dit tegen haar te vertellen. Dat schrijft de Sydney Morning Herald.

De vrouw had in 2003 al borstkanker gehad en ging in november 2009 terug naar het ziekenhuis omdat ze pijn in haar linker schouder had. Hoewel uit een röntgenfoto duidelijke tekenen van kanker op te maken vielen, vergat de dokter dit te vermelden toen de vrouw enkele dagen later terugkwam.

Ze moest maar terugkomen als de pijn aanhield, hetgeen ze drie maanden deed tot ze besloot een andere dokter in de arm te nemen. Die stelde in februari borstkanker vast, waarna ze enkele jaren behandelingen onderging - helaas uiteindelijk te laat.

De dokter is inmiddels bevolen om excuses aan te bieden aan de nabestaanden van de vrouw.

[Vid] Atlético-trainer Simeone acht duels geschorst

Diego Simeone mag voorlopig niet meer op de bank plaatsnemen bij Atlético Madrid. De coach van de Spaanse kampioen is geschorst wegens wangedrag in de return van de Supercopa vrijdag tegen Real Madrid. De Argentijn gaf de assistent-scheidsrechter een tikje op zijn achterhoofd omdat Juanfran na een blessurebehandeling niet snel genoeg terug in het veld mocht.

Simeone krijgt volgens de Spaanse bond vier duels schorsing voor zijn actie tegen de assistent, twee voor het protesteren, een voor een cynisch applausje nadat hij door de scheidsrechter werd weggestuurd en ook nog eens een omdat hij vervolgens op de tribune ging zitten en niet in de catacomben verdween. De coach krijgt bovendien een boete van 2800 euro.

Atlético heeft tien dagen om tegen de straf in beroep te gaan. Het is nog niet duidelijk of de club van die mogelijkheid gebruikmaakt. Simeone betuigde na de wedstrijd spijt en liet weten straf te verdienen. Atlético won de wedstrijd overigens met 1-0 en pakte daardoor voor het eerst sinds 1985 de Spaanse supercup.


De handeling van trainer Diego Simeone in beeld. (Bron: Vine)

Seedorf krijgt onderscheiding van Bouterse

Voormalig topvoetballer Clarence Seedorf is maandagmiddag in Paramaribo gedecoreerd door de Surinaamse president Desi Bouterse. Seedorf mag zich voortaan drager van het grootlint in de Ere-Orde van de Gele Ster noemen, de hoogste Surinaamse onderscheiding.

De besloten ceremonie vond plaats in Bouterses kabinet. Enkele tientallen familieleden en vrienden woonden de plechtigheid bij. "Het is een waar genoegen en een hele eer om onze 'grote zoon' vandaag te mogen onderscheiden", sprak Bouterse tijdens de huldiging. "Als grote fan en bewonderaar kan ik alleen maar zeggen dat deze onderscheiding uit de grond van mijn hart wordt uitgereikt."

Volgens Bouterse is het hele land trots op de viervoudig winnaar van de Champions League, die hij roemde als een filantroop van groot formaat en een rolmodel voor de natie. "Wij danken Seedorf voor de inspiratie die hij jonge Surinamers heeft geschonken. Naast voetballegende is hij vooral een sociaal bewogen mens. Door zijn sportprestaties heeft de hele wereld zijn geboorteland beter leren kennen", besloot Bouterse.

De 38-jarige Seedorf zei tijdens zijn dankwoord 'hartstikke blij en trots' te zijn. "Dit is voor mij een heel bijzonder moment. De Surinaamse jeugd wil ik zeggen om met hard werk steeds je droom na te volgen. Laat niemand je zeggen dat je het niet kan."

De kersverse drager van het grootlint noemde zijn voetbalcarrière een gift van god. "Dankzij het voetbal kan ik een aantal zaken in de wereld veranderen. Ik ben een idealist, wat moeilijk is in een wereld van ego's en jaloezie. Daarom is het zo mooi af en toe terug te zijn in Suriname. Denken aan Suriname is voor mij geen verplichting, maar een natuurlijk gevoel."

Seedorf kwam zaterdagmiddag aan in Suriname en vertrekt maandagnacht alweer. Hij was naar eigen zeggen voornamelijk in zijn geboorteland om 'zaken te doen'. In 2007 decoreerde toenmalig president Ronald Venetiaan hem al tot ridder in de Ere-Orde van de Gele Ster.

Transfer Balotelli naar Liverpool afgerond

Mario Balotelli mag zich sinds maandag officieel speler van Liverpool noemen. De Engelse grootmacht heeft de transfer via de officiële website bevestigd. Balotelli is al de negende aanwinst van Liverpool deze zomer, na onder meer Rickie Lambert, Alberto Moreno en Adam Lallana.

"Liverpool is één van de beste teams in Engeland en er wordt hier goed voetbal gespeeld. Ik ben heel erg blij", reageert de Italiaanse aanwinst. "Het is een geweldig team met veel jonge talenten. Daarom ben ik hier naartoe gekomen." Balotelli speelde de laatste anderhalf jaar voor AC Milan. Namens de Rossoneri was hij dertig keer trefzeker in 54 officiële wedstrijden.

Ervaring in Engeland
Mario Balotelli was tussen 2010 en 2013 ook al actief in de Premier League. Met Manchester City won hij in die periode de landstitel, de FA Cup en de Community Shield. Voor The Citizens maakte hij in tachtig officiële duels dertig doelpunten.

Deze zomer was Balotelli één keer trefzeker op het WK in Brazilië. Hij maakte het winnende doelpunt in de eerste groepswedstrijd tegen Engeland (2-1). De 33-voudig international (dertien goals) kon echter niet voorkomen dat Italië na drie duels al was uitgeschakeld.

[pic] Aziaten 'Chinky Winky en Dinky Doo' genoemd

In het gratis verspreide sukkeltje van Philadelphia stond vorige week een foto van een lokale wethouder die geflankeerd werd door een rij Aziatisch uitziende personen. Het onderschrift van de weekkrant noemde de twee 'Chinky Winky' en 'Dinky Doo'.

Dat meldt het lokale tijdschrift Philly Mag. Het raadslid, Mark Squilla, was op bezoek in Chinatown toen de foto werd genomen. Het onderschrift in de krant, de Philadelphia Public Record, somt de namen van de aanwezigen op en besluit de laatste drie te benoemen als 'Me Too, Chinky Winky and Dinky Doo.'

Er ontstond direct een relletje. Bij navraag gaf de redacteur in kwestie aan dat er een fout gemaakt is bij de revisie van het artikel. De namen zouden zijn verzonnen omdat de echte namen van de afgebeelde personen niet bekend waren. Er zou geen racistische inslag achter de verzinsels zitten. 

[pic] Britten vieren afbranden Witte Huis

Zondag was het op de kop af 200 jaar geleden dat de Britten in de Oorlog van 1812 het Witte Huis in de fik staken. Dat werd door de Britse Ambassade in Washington herdacht met een grappende tweet.

Ze zetten maandagmiddag een foto op hun Twitter. Op de foto is een taart te zien met het Witte Huis erop. Bijschrift: "[We] herdenken de 200ste verjaardag van het verbranden van het Witte Huis. Dit keer alleen met sterretjes!"

Verschillende mensen reageerden furieus en vonden de foto getuigen van 'extreem slechte smaak'. Daarop stuurden de Britten nog een tweet de wereld in, dit keer om sorry te zeggen voor de eerste tweet.

FOK!toen schreef eerder al over de Oorlog van 1812 in twee artikelen over het Amerikaanse volkslied, dat geschreven werd naar aanleiding van een van de slagen in die oorlog. Lees hier deel 1, hier deel 2

Red Bull neemt heft bij Renault in handen

Red Bull zal een belangrijke rol gaan spelen in de ontwikkeling van de Renault Formule 1-motor voor het seizoen 2015, zo meldt het Duitse Auto Motor und Sport. Het team uit Milton Keanes wil samen met de Fransen proberen het gat met Mercedes te dichten.

De motorenafdeling van Renault wordt gereorganiseerd en Red Bull zal de elektrische onderdelen van de krachtbron onder handen nemen. Renault zal werken aan het motorblok en de turbo. Volgens de regels van autosportfederatie FIA mogen voor 2015 32 van de 66 onderdelen vervangen of verbeterd worden.

Mocht dit volgens Auto Motor und Sport geen soelaas bieden dan is er nog altijd de mogelijkheid dat Red Bull in eigen huis een motorblok zal gaan ontwikkelen. De financiering hiervan zou kunnen komen van Infiniti, het luxemerk van Nissan dat een partnerschap met Renault heeft.

VN: misdaden tegen mensheid in Irak

Strijders van de Islamitische Staat hebben in de Iraakse stad Mosul naar verluidt 670 gevangenen om het leven gebracht en hebben zich in Irak schuldig gemaakt aan nog andere misdrijven die neerkomen op misdaden tegen de menselijkheid. Dat heeft mensenrechtenchef Navi Pillay van de Verenigde Naties maandag gezegd.

Volgens Pillay worden er 'dagelijks ernstige en gruwelijke mensenschendingen gepleegd' door de Islamitische Staat en door strijders die zich met de organisatie hebben verbonden. Het gaat daarbij om gerichte moorden, gedwongen bekeringen, ontvoeringen, mensenhandel, slavernij, seksueel misbruik, vernietiging van heilige plaatsen en plekken van groot cultuurhistorisch belang en het vervolgen van gemeenschappen om etnische, religieuze of sektarische redenen, aldus Pillay.

"Ze maken stelselmatig mannen, vrouwen en kinderen tot doelwit op basis van hun etnische, religieuze of sektarische afkomst en ze voeren meedogenloze etnische en religieuze zuiveringen door in gebieden waar ze de scepter zwaaien", aldus Pillay. "Dergelijke vervolging komt neer op een misdaad tegen de menselijkheid."

Pillay wees op de moord op honderden jezidi's in de stad Nineveh en de ontvoering van nog eens 2500 jezidi's begin augustus. Ook haalde ze de moord op jezidi's in het dorp Cotcho aan en de belegering van dertienduizend sjiitische Turkmenen in Amirli.

Onder gedetineerden van een gevangenis in Mosul zouden IS-strijders een bloedbad hebben aangericht. Ooggetuigen hebben beschreven hoe strijders tussen de duizend en vijftienhonderd gevangenen in vrachtwagens duwden om hen vervolgens naar een onbewoond gebied te rijden. Daar werden de soennieten gescheiden van de andere gevangen. De niet-soennitische gevangenen werden in vier rijen opgesteld. Ze kregen opdracht om te knielen en werden vervolgens doodgeschoten.

"Dergelijke koelbloedige, systematische en bewuste moorden op burgers, die eerst zijn van elkaar gescheiden zijn op basis van religie, komen mogelijk neer op oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid", denkt Pillay.

Hongarije tegen 'liberale' immigratiewet

Europa moet de tien miljoen Roma die zonder werk zitten laagopgeleid werk laten doen, dat nu vooral wordt gedaan door immigranten van buiten de Europese Unie. Dat heeft de Hongaarse premier Viktor Orban maandag gezegd.

Volgens Orban is het 'onverantwoordelijk' om buitenlanders werk te laten verrichten dat kan worden gedaan door Roma. Hij meent dat de EU moet investeren in onderwijs en opleidingsprogramma's in Roma-gemeenschappen.

Europa moet volgens Orban niet langer grote aantallen immigranten opnemen, maar investeren in ontwikkelingsprogramma's in de thuislanden van de immigranten. Zo kunnen ze werk vinden 'op de plek waar onze lieve Heer ze op aarde heeft gezet'.

Orban pleit voor een stevig anti-immigratiebeleid en zei fel tegenstander te zijn van pogingen van de EU om een centraal en 'liberaal' migratiebeleid door te voeren.

Hagenaar die celstraf ontloopt opgepakt

Een 29-jarige onverlaat uit Den Haag die zijn gevangenisstraf nog moest uitzitten is maandag aangehouden door de politie. De man was eerder door de rechter veroordeeld tot tweeënhalf jaar cel voor een beroving, meldt de politie.

Door onderzoek kwam het team Executie Vonnissen en Afgestraften (EVA) van de politie de man op het spoor. Hij bevond zich in een woning aan de Vaillantlaan.

Het EVA-team houdt zich bezig met veroordeelden die nog een straf moeten uitzitten. Het team kijkt vooral naar de 'grote vissen' die vermoedelijk hun geld verdienen in de criminaliteit.

Dienstregeling NS in 2015 bijna hetzelfde

De nieuwe dienstregeling op het spoor kent weinig veranderingen voor reizigers. Bijna alle treinen rijden in 2015 op dezelfde tijden als nu, meldt spoorbeheerder ProRail maandag. Schiphol is vanaf half december per trein weer elke nacht bereikbaar vanuit Amsterdam.

Nu moeten reizigers tussen Amsterdam en Schiphol nog drie keer per week een bus pakken naar de luchthaven. Overigens gaat de rit een keer per week via Amsterdam Bijlmer. Verder vertrekt de Beneluxtrein naar Brussel zoals beloofd weer uit Amsterdam in plaats van Den Haag.

ProRail heeft in totaal zo'n 3,3 miljoen treinritten van 23 verschillende vervoerders verdeeld. Dat is ongeveer evenveel als in 2014. De nieuwe dienstregeling gaat in op 14 december.

Op een aantal plaatsen wordt in 2015 weer gewerkt aan het spoor. Zo worden rond Schiphol meer sporen aangelegd en gaat Prorail bij Utrecht verder met het vernieuwen van de sporen. Reizigers moeten rekening houden dat in diverse weekeinden daardoor weinig tot geen treinverkeer mogelijk is.

In 2015 worden ook twee nieuwe stations aan het spoornetwerk toegevoegd. Het gaat om Nijmegen Goffert en Barneveld Zuid.

Ebolapatiënt sterft ondanks nieuw medicijn

Een met ebola besmette arts in Liberia die werd behandeld met een experimenteel medicijn is overleden. Dat heeft de minister van informatie van Liberia maandag bekendgemaakt. Twee Amerikaanse hulpverleners die ook met het nieuwe ZMapp werden behandeld zijn wel genezen.

Dokter Abraham Borber kreeg het medicijn nadat de twee Amerikanen er mee waren behandeld. Borber 'leek aan de beterende hand te zijn, maar ging gisteren opeens achteruit', zei minister Lewis Brown. Hij stierf zondag.

Naast Borber en de twee Amerikanen kregen ook een Spaanse missionaris en twee Liberianen het experimentele geneesmiddel. De missionaris overleed. Hoe de twee Liberianen eraan toe zijn is niet bekend. Voor zover bekend zijn alle doses ZMapp inmiddels gebruikt en duurt het maanden voor er meer kan worden gemaakt.

De ebola-uitbraak begon eerder dit jaar in Guinee en heeft volgens de Wereldgezondheidsorganisatie aan zeker 1427 mensen het leven gekost. Het virus heeft zich inmiddels verspreid naar Liberia, Sierra Leone en Nigeria. Zondag werd bekend dat het ook is opgedoken in Congo, maar dat gaat volgens de regering van het land om een andere stam van het virus dan in West-Afrika.

Trucker rijdt over collega na ruzie

Een Duitse vrachtwagenchauffeur en zijn bijrijder zijn maandag opgepakt in het Drentse Klazienaveen, nadat een collega bij een ruzie onder hun vrachtwagen was terechtgekomen. Het slachtoffer, een 37-jarige man uit Rijssen, is zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht. Zijn toestand is zorgelijk, aldus de politie.

Wat er precies is gebeurd, is nog niet helemaal duidelijk. Het lijkt erop dat de Duitse chauffeur (49) met zijn vrachtwagen op de A37 de spiegel van de andere truck had geraakt. De Rijssenaar zette daarop zijn vrachtwagen op een afrit langs de kant van de weg. Hij stapte uit en wilde verhaal halen bij de Duitser. "Door nog onbekende oorzaak is de man echter onder de vrachtwagen terechtgekomen", aldus de politie. Onderzoek moet duidelijk maken of er sprake is van opzet.

De Duitser reed na het ongeluk door. Agenten vonden hem op een andere plek in Klazienaveen.

Sylvie Meis wil opnieuw werpen

Sylvie Meis wil dolgraag een tweede kind. Dat zegt de presentatrice, die vorig jaar scheidde van voetballer Rafael van der Vaart, in het Oostenrijkse vrouwenblad Madonna. Meis en Van der Vaart hebben een 8-jarige zoon, Damián.

De 36-jarige Meis kampte vijf jaar geleden met borstkanker en werd kort geleden 'officieel gezond' verklaard. "Bij dat vijfjarig 'jubileum' heb ik me helemaal laten onderzoeken", aldus de presentatrice. "Daardoor weet ik nu dat niets gezinsuitbreiding meer in de weg staat en dat maakt mij ontzettend gelukkig. Wie weet wat de toekomst in petto heeft."

Meis, die voor zover bekend nog geen nieuwe relatie heeft, zou een tweede kind 'heel bijzonder' vinden. "Dat is mijn wens. Maar na dat onderzoek was ik boven alles heel dankbaar."

Israëliërs ontvluchten grensstreek Gaza

Ongeveer honderd Israëlische gezinnen zijn maandag het gebied langs de grens met de Gazastrook ontvlucht. Het ministerie van defensie helpt bange burgers uit de regio te evacueren. De mensen vluchten uit angst voor aanhoudende beschietingen vanuit Gaza.

Het gaat om de eerste grootschalige ontzetting van Israëliërs door de overheid sinds het begin van het offensief. Sinds zondag zijn zo'n tweehonderd families uit de grensstreek geëvacueerd. Een maand eerder vluchtten al veel mensen toen infiltratietunnels van Hamas in de buurt van hun woonplaatsen waren ontdekt.

Een woordvoerder van de gemeenschappen die in de grensstreek wonen zei dat zo'n 70 tot 80 procent van de inwoners van de regio het gebied inmiddels heeft verlaten. Vooral families met kinderen hebben de wijk genomen. Het ministerie van defensie zei dat het niet om een verplichte evacuatie gaat, maar dat de regering Israëliërs die tot vijf kilometer van de grens wonen hulp biedt. Zo wordt hun onderdak geboden in jeugdherbergen en andere verblijfplaatsen op kosten van de overheid.

Hoewel het Israëlische raketafweersysteem Iron Dome tot nu toe een enorm aantal projectielen van Hamas heeft onderschept, is het moeilijker om tegen mortierbeschietingen vanuit Gaza op te treden. Vaak worden afgeschoten granaten niet of te laat opgemerkt, waardoor burgers geen tijd hebben om dekking te zoeken. Zorgen hieromtrent laaiden vooral op nadat vrijdag een 4-jarige peuter in een kibboets werd gedood door granaten die uit Gaza werden afgevuurd.

Maandag werd opnieuw door de Israëlische krijgsmacht en Palestijnse strijdgroepen op elkaar geschoten. Zeker zeven Palestijnen kwamen om bij bombardementen en tankbeschietingen. Het leger voerde zestien luchtaanvallen uit, waarbij ook twee moskeeën werden bestookt. Deze dienden volgens de krijgsmacht respectievelijk als wapendepot en als ontmoetingsplaats voor militanten.

Vanuit Gaza werden zestig raketten op Israël geschoten. Drie projectielen werden onderschept, de rest belandde in het open veld. Maandag zei een Hamas-woordvoerder dat nieuwe pogingen worden ondernomen om tot een langdurig bestand te komen, maar voorlopig staakt geen van de partijen de vijandelijkheden.

Sinds het geweld acht weken geleden uitbrak zijn meer dan 2100 Palestijnen om het leven gekomen. Afgelopen weekend werden voor het eerst hele gebouwen in Gaza in de as gelegd. Aan Israëlische zijde sneuvelden tot nu toe 68 mensen, van wie vier burgers.

'Vader Anouks kind is beginnend muzikant'

De vader van Anouks vijfde kind heet Soadi A Di So. Dat zei Ruud de Wild maandag op 538, nadat Albert Verlinde bij de radiozender had verteld maandagavond de identiteit van de man bekend te maken in RTL Boulevard.

Soadi A Di So is een muzikant, zo blijkt uit zijn profiel op Facebook. Hij zegt binnenkort zijn eerste single uit te brengen. De 39-jarige Anouk beviel eind juni van zoontje Sion Jethro. In de media werden vervolgens verschillende namen genoemd van mannen die de vader zouden zijn, onder wie drummer Satindra Kalpoe, Afrojack en Orfeo Bouman. Allen ontkenden.

Vrouwen dubbeltwee naar herkansing op WK roeien

Nicole Beukers en Inge Janssen zijn bij het WK roeien in Amsterdam aangewezen op de herkansing. In de dubbeltwee eindigden ze als tweede in hun voorronde: 7.21,57 minuten. Favoriet Polen bleef de Nederlanders in 7.11,26 ruim voor. Alleen de winnaars van de vier series kwalificeerden zich rechtstreeks voor de finale.

De roeisters van de lichte dubbelvier plaatsten zich op de Bosbaan wel voor de eindstrijd. Mirte Kraaijkamp, Elisabeth Woerner, Maaike Head en Ilse Paulis zegevierden in de voorrondes in een tijd van 6.41,29 minuten. Oranje won vorig jaar in Zuid-Korea WK-goud op het niet-olympische onderdeel. Kraaijkamp en Head waren er toen ook bij.

Tim Weerkamp en Ivo de Graaf bereikten de halve finale. In de lichte twee-zonder eindigde het tweetal in de serie als tweede in 7.01,70 minuten. Alleen Groot-Brittannië was sneller.

In de twee met stuurman werden Nanne Sluis, Paul Janssen en Gerbren Spoelstra veroordeeld tot de herkansing. Een tweede tijd van 7.12,09 was niet voldoende. Datzelfde lot was weggelegd voor Thijs van Luijk en Dirk Uittenbogaard in de dubbeltwee. Zij finishten als vierde in 6.34,25.

Ook de lichte dubbelvier, dat net als de twee met stuurman niet tot het olympische programma behoort, komt in actie in de herkansing. Het team van Berend Mortier, Bart Lukkes, Conno Kuyt en Daan Klomp eindigde als derde in de voorronde.

Nederland beëindigt Patriotmissie Turkije

De Nederlandse Patriotmissie in Turkije wordt per 31 januari beëindigd. Nederland is niet in staat de inzet van de raketsystemen opnieuw te verlengen. Dat schrijven minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

De Nederlandse Patriotsystemen zijn volgens Hennis lange tijd zwaar belast. Doordat het benodigde 'preventieve onderhoud' niet in Turkije kan worden uitgevoerd, neemt het risico op 'langdurige' systeemuitval toe. Twee van de drie raketsystemen en het reservesysteem waarover Nederland beschikt staan sinds begin 2013 in Turkije. Op de systemen moet volgens Hennis groot onderhoud worden gepleegd.

Volgens Hennis hebben personele problemen daarnaast bijgedragen aan het besluit de missie niet nog eens te verlengen. "Een verdere verlenging zou een te zware wissel trekken op het al veelvuldig ingezette personeel", aldus de bewindslieden. "Door dit besluit reeds nu te nemen, kan de NAVO er rekening mee houden bij de verdere planning van en besluitvorming over inzet in Turkije."

De missie is opgezet om Turkije te beschermen tegen raketaanvallen vanuit Syrië. Timmermans zei in april nog niet van plan te zijn een eind te maken aan de missie in Turkije. Hij zei toen in een debat dat de aanwezigheid van de raketten niet ter discussie staat.

Gevangen activisten Egypte in hongerstaking

Een prominente burgerrechtenactiviste die vastzit in een Egyptische gevangenis heeft zich aangesloten bij een hongerstaking van activisten en dissidenten. Met hun hongerstaking protesteren ze tegen de aanpak van andersdenkenden door de Egyptische regering.

In een verklaring schrijft het Arabische Netwerk voor Informatie over Mensenrechten dat zeker veertien betogers en activisten die vastzitten de afgelopen week hebben geweigerd eten tot zich te nemen. De hongerstaking is een protest tegen 'oneerlijke processen' en 'opmerkelijk lange hechtenissen' zonder vorm van proces in zaken die draaien om de vrijheid van meningsuiting.

Zondag besloot Mahienour el-Masry, een seculiere rechtenactiviste die al ruim drie maanden vastzit voor het overtreden van een omstreden wet die demonstraties verbiedt, niet langer te eten. "Ze protesteert tegen het gebrek aan gerechtigheid en eist dat alle rechtszaken op basis van deze wet worden ingetrokken. Dit zijn politieke rechtszaken", aldus El-Masry's advocaat Mohammed Ramadan.

Eind vorig jaar nam de regering een wet aan die demonstraties verbiedt als er niet eerst toestemming is gevraagd van de politie. Ook werden de straffen voor mensen die het verbod overtreden verzwaard. Volgens de regering is de wet noodzakelijk om de stabiliteit in het land te waarborgen.

Volgens de Egyptische veiligheidsdiensten zijn ten minste twintigduizend mensen vastgezet sinds de regering het offensief tegen dissidenten vorig jaar inzette. De meeste gevangenen zijn aanhangers van de verdreven president Mohammed Morsi.

Militair beschiet zichzelf op legerbasis VS

Een vrouwelijke Amerikaanse militair heeft maandag geprobeerd zichzelf van het leven te beroven op een legerbasis in Virginia. De vrouw loste een schot en raakte gewond, liet het leger weten.

Legerbasis Fort Lee werd in eerste instantie afgesloten en noodprotocollen traden in werking, omdat werd gedacht dat er een 'actieve schutter' op het terrein was. Die term wordt gebruikt als iemand probeert anderen te vermoorden.

Een woordvoerder van het Pentagon zei dat niemand anders gewond raakte, maar wist niet hoe de vrouw er aan toe was. Een universiteit in Virginia zei dat er een patiënt bij haar medisch centrum was binnengebracht, maar gaf verder ook geen details.

Lieke van Lexmond wacht op bevalling

Lieke van Lexmond is helemaal klaar voor het moederschap. Van de zwangere actrice, die eerder al naar buiten bracht een zoontje te krijgen, mag de bevalling beginnen. "Ik ben er helemaal klaar voor", vertelt ze aan RTL Boulevard.

"Ik weet dat het nu safe is als-ie geboren zou worden, dat alles erop zit en goed is", legt de 32-jarige, ook als ze niet zwanger is zeer bevallige Van Lexmond uit. "Het mag van mij wel gebeuren." De presentatrice maakte in maart bekend dat ze vier maanden zwanger was van haar vriend Bas van Veggel. De twee onthulden eind vorig jaar een relatie te hebben.

Tientallen doden bij aanslagen Irak

Een reeks bomaanslagen in Irak heeft maandag aan zeker 43 mensen het leven gekost. Dat hebben bronnen bij de Iraakse politie gezegd.

Het dodelijkste incident was een zelfmoordaanslag in het oosten van de hoofdstad Bagdad. De dader blies zich op toen een groep sjiieten net een moskee verliet. Zeker vijftien mensen kwamen om. Elders in Bagdad kwamen vijf mensen om.

Ten zuiden van Bagdad werden aanslagen met autobommen gepleegd. In Karbala lieten twaalf burgers het leven. In Hillah gingen twee bommen af en werden elf mensen gedood.

Badr Hari debuteert in Turkse film

Badr Hari heeft zijn eerste filmrol te pakken. De kickbokser, die in februari door de rechtbank werd veroordeeld wegens mishandeling, maakt zijn acteerdebuut in de Turkse film Zilin Sesi. Dat heeft een woordvoerder van Hari laten weten aan Shownieuws.

De film gaat over een man die op het foute pad belandt. In zijn droom heeft hij een ontmoeting met Hari, die uitloopt op een gevecht. De 29-jarige Hari vliegt dinsdag naar Turkije voor opnamen, die maximaal twee dagen in beslag nemen. Wanneer de film in de Turkse bioscopen verschijnt, is niet bekend.

Zowel Hari als het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep tegen de celstraf van een jaar die de vechtsporter kreeg opgelegd voor de mishandeling van zakenman Koen Everink. Het beroep begint op 12 november met een regiezitting. Dan wordt onder meer bepaald wanneer het gerechtshof de zaak inhoudelijk behandelt.

Dan Karaty ambieert carrière in Hollywood

Dan Karaty heeft het acteervirus te pakken. De Amerikaanse choreograaf, die al een rolletje had in de Nederlandse film Soof, heeft met een aantal van zijn contacten in Los Angeles gesproken over mogelijke projecten.

"Het ziet ernaar uit dat ik wat meer tijd ga doorbrengen in Los Angeles", zegt de 37-jarige Karaty vrijdag in het AD. "Ik heb ook wat acteerlessen gevolgd. Ik heb het echt helemaal ontdekt na mijn debuut in Soof vorig jaar."

De komende tijd is Karaty sowieso nog te zien in Holland's Got Talent. Hij zat al een week bij de nonnen in Vught om aan zijn Nederlands te werken en de kandidaten deels in hun eigen taal toe te kunnen spreken. "Ik ga binnenkort weer een week. Het is heel zwaar, want het is een lastige taal."


Dan Karaty ambieert carrière in Hollywood (Foto: Novum)

Franse regering valt na ruzie in kabinet

Het kabinet van de Franse premier Manuel Valls is maandag gevallen na een openlijke ruzie tussen bewindslieden over het te voeren economisch beleid. President François Hollande aanvaardde het ontslag van de regering en droeg de premier op een nieuw kabinet te vormen dat uiterlijk dinsdag moet worden gepresenteerd.

Premier Valls diende maandag het ontslag van zijn regering in, nadat de omstreden minister van economische zaken Arnaud Montebourg openlijke kritiek had geleverd op het regeringsbeleid. Daarmee had Montebourg, die tot de linkervleugel van de Socialistische Partij behoort, een lijn overschreden.

De leiding van de PS liet weten dat Montebourg de regering moet steunen, niet afvallen. "Hij zit er niet om een debat te beginnen, maar om Frankrijk weer op het pad van groei te zetten", zei partijwoordvoerder Carlos Da Silva in Le Figaro.

Hollande benoemde Valls eind maart tot premier, daags nadat de PS zware verliezen had geleden in de gemeenteraadsverkiezingen. Valls, die tot de rechtervleugel van de PS behoort, volgde de impopulaire Jean-Marc Ayrault op, die maar geen vat kreeg op de economie.

De Franse economie is dit jaar niet gegroeid en de werkloosheid zweeft rond de tien procent. Parijs staat onder druk van de Europese Unie om zijn financiën op orde te brengen, maar Montebourg heeft openlijk in twijfel getrokken of de bezuinigingen die Brussel wenst zullen aansporen tot groei.

Montebourg riep zondag op een partijbijeenkomst op tot 'verzet' tegen de door Duitsland opgelegde bezuinigingspolitiek in Europa. Het roer moet om, zei Montebourg, omdat regeringen hun kiezers anders kwijt zullen raken aan populistische of extremistische partijen.

De kritiek van Montebourg op de bezuinigingspolitiek en de Duitse bondskanselier Angela Merkel is niet nieuw. In een interview vorige week zei Montebourg dat ook de Duitse economie, die tekenen van stagnatie vertoont, 'gevangene is van het bezuinigingsbeleid'. Hij voegde eraan toe: "Wanneer ik Duitsland zeg, bedoel ik de Duitse rechtervleugel die Angela Merkel steunt. Het is niet de taak van Frankrijk om zich aan de ideologische axioma's van Duitslands rechtervleugel te verbinden."

Montebourg vertegenwoordigt de hardlinkse basis binnen de PS en zijn vertrek uit het kabinet zal veel mensen die in 2012 op Hollande hebben gestemd verder teleurstellen. De Franse economie is onder Hollande alleen meer achteruitgegaan.

Frankrijk heeft al laten weten dat het ook dit jaar niet zal lukken om het begrotingstekort onder de drie procent van het bruto binnenlands product te krijgen, zoals de EU verlangt. De Fransen onderhandelen daarom opnieuw over meer respijt.

Merkel wilde maandag niet direct reageren op de regeringscrisis in het buurland. Maar zij wenste 'de Franse president succes met zijn hervormingsagenda'.

Mein Kampf-verkoper verdedigt zichzelf

Galeriehouder Michiel van Eyck verdedigt zichzelf in de rechtszaak over Mein Kampf van Adolf Hitler. Een advocaat is volgens hem 'niet nodig'. Van Eyck is niet juridisch onderlegd. "Ik heb alleen een zwemdiploma", laat hij maandag weten. Dinsdag dient een zogenoemde regiezitting over de kwestie.

Van Eyck is volgens het Openbaar Ministerie strafbaar, omdat hij het antiquarische boek niet heeft verkocht met een wetenschappelijk of journalistiek doel. De galeriehouder heeft bij de verkoop volgens het justitie geen 'voorlichting over discriminatie of feitelijke informatie over discriminatie willen geven', terwijl hij wel op de hoogte was van het controversiële karakter van het boek.

Hitler schreef Mein Kampf in de jaren twintig van de vorige eeuw. In het boek staan zijn ideeën over politiek, ras en Duitsland. Het boek bevat beledigende uitspraken over joden en zet aan tot haat, discriminatie en geweld tegen joden.

Federatief Joods Nederland deed in oktober aangifte tegen de verkoop door de Totalitarian Art Gallery in Amsterdam. Het OM besloot in juni over te gaan tot vervolging, nadat twee boekwerken in beslag waren genomen. Van Eyck heeft zijn zaak met 'veel mensen' besproken en maakt zich geen zorgen. Hij is niet van plan de rechter te bestoken met paperassen en neemt naar eigen zeggen alleen zijn goede gedrag mee.

Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld, wordt naar verwachting dinsdag bekend.

Syrië: 'Geen VS-bommen op IS zonder toestemming'

Syrië heeft maandag de Verenigde Staten gewaarschuwd geen luchtaanvallen uit te voeren in Syrië tegen de Islamitische Staat zonder dat eerst om toestemming is gevraagd bij Damascus. Volgens de Syrische minister van buitenlandse zaken Walid al-Moallem beschouwt Syrië dergelijke aanvallen als een schending van zijn soevereiniteit en als een daad van agressie.

Al-Moallem zei tevens dat Syrië bereid is samen te werken met landen in de regio en de internationale gemeenschap in de strijd tegen terreur. "Maar elke poging om terrorisme te bestrijden moet worden gedaan in samenspraak met de Syrische regering", aldus de minister.

Het is de eerste keer dat een Syrische regeringsfunctionaris in het openbaar spreekt over de dreiging die uitgaat van IS, dat inmiddels grote stukken van Syrië en Irak heeft veroverd. Vorige week nog werd een belangrijke luchtmachtbasis in het noorden van Syrië, het laatste bolwerk van het regime in de regio, ingenomen door IS-strijders.

De VS zijn eerder deze maand begonnen met luchtaanvallen tegen IS in het noorden van Irak. Washington overweegt nu om ook in Syrië zulke aanvallen uit te voeren. De Amerikaanse regering vreest echter betrokken te worden bij de bloedige en complexe burgeroorlog die in Syrië woedt.

De Amerikaanse chef-staf Martin Dempsey zei maandag dat hij de regering zal adviseren in te grijpen in Syrië als blijkt dat IS een directe bedreiging vormt voor de VS. Vooralsnog is IS volgens hem echter slechts een regionale bedreiging en is de beweging niet van plan om in Europa of de VS aanslagen te plegen.

Dempsey zei erop te rekenen dat belangrijke bondgenoten in de regio - Jordanië, Turkije en Saudi-Arabië - de VS zullen helpen om IS aan te pakken. "IS is zo gewelddadig en heeft zich een radicale religieuze legitimering aangemeten die overduidelijk zo'n bedreiging is voor een ieder die ik zojuist noemde, dat ik ervan uit ga dat zij bereidwillige partners zullen zijn."

Volgens Al-Moallem zijn luchtaanvallen niet genoeg om groepen als IS, maar ook Jabhat al-Nusra en andere aan Al-Qaida gelieerde groepen te stoppen. Hij heeft opgeroepen tot het doorsnijden van de aanvoerlijnen van de opstandelingen, onder andere door de financiering van dergelijke groepen onmogelijk te maken.

Al-Moallem veroordeelde maandag 'in de sterkste bewoordingen' de moord op de Amerikaanse journalist James Foley. Die werd vorige week omgebracht door IS-strijders. "We veroordelen de moord op Foley, maar mag ik vragen of het Westen ooit de bloedbaden van IS en Jabhat al-Nusra tegen onze strijdkrachten en burgers heeft veroordeeld?"

'Russische tanks rollen Oekraïne binnen'

Een colonne van Russische tanks en pantservoertuigen is in het zuidoosten van Oekraïne de grens overgestoken. Dat heeft de woordvoerder van de Oekraïense Nationale Veiligheidsraad Andrej Lysenko maandag gezegd.

Het zou gaan om een tiental tanks, twee pantservoertuigen en twee trucks. Zij staken de grens over bij Sjtsjerbak. Die stad ligt vlakbij Novoazovsk, dat de nacht ervoor vanuit Rusland werd bestookt met mortieren. De tanks voeren de vlag van de separatistische Volksrepubliek Donetsk.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei maandag geen informatie over de colonne te hebben. Wel kondigde de minister eerder op de dag aan dat Moskou een tweede humanitair konvooi stuurt naar gebieden in Oost-Oekraïne die in handen zijn van de separatisten.

Het Westen en Oekraïne hebben Rusland er herhaaldelijk van beschuldigd de rebellen te steunen, wat Moskou ontkent. Vorige week zei de NAVO dat Rusland artillerie in Oekraïne heeft geplaatst en op het regeringsleger schiet.

Eerbetoon Robin Williams bij VMA 'te kort'

Het eerbetoon aan de overleden Robin Williams tijdens de MTV Video Music Awards viel niet bij iedereen in goede aarde. Op Twitter lieten boze mensen weten het moment onder meer te kort en ongepast te vinden.

De acteur, die twee weken geleden op 63-jarige leeftijd zelfmoord pleegde, werd in het zonnetje gezet met een montage met foto's terwijl het Coldplay-nummer A Sky Full of Stars te horen was. Het eerbetoon werd niet aangekondigd of ingeleid. "Laten we dat Robin Williams-eerbetoon maar tussen twerkende mensen en iemand die een award wint proppen", twitterde zanger Tyler Glenn.

"Dat 'eerbetoon' vertelt je alles wat je moet weten over deze show. Het was minder beledigend geweest om helemaal niets te doen", zei radiopresentator Chad Dukes. Acteur Kevin McHale liet op Twitter weten dat hij het 'walgelijk' vond.

Williams wordt maandagnacht ook geëerd tijdens de uitreiking van de Primetime Emmy Awards. Vriend en collega-komiek Billy Crystal staat dan uitgebreid stil bij de dood van de acteur.


"Gooooooooodmorning VMA!" (Foto: Novum)

Zivkovic: "Had me hier meer van voorgesteld"

Hij startte bij Ajax aan een langetermijnproject, maar had toch meer van zijn start verwacht. Richairo Zivkovic is ontevreden over zijn wittebroodsweken in Amsterdam.

Frank de Boer maakte tot dusver in de hoofdmacht gebruik van Kolbeinn Sigthórsson en aanwinst Arkadiusz Milik als spitsen. Zivkovic maakte zelfs geen deel uit van de wedstrijdselectie, en kwam sinds de start van de competitie uitsluitend uit in de Jupiler League.

Niet bepaald een promotie voor een speler die vorig seizoen een basisplaats verwierf bij FC Groningen. "Heel eerlijk? Ja, ik had me ook meer voorgesteld van het begin bij Ajax, ik had er niet op gerekend dat ik op een vrijdagavond met Jong Ajax zou moeten meedoen", zegt Zivkovic in gesprek met Helden Online.

De beloften van Ajax maakten vrijdag geen goede beurt in de Jupiler League. In eigen huis ging de formatie van Jaap Stam en Andries Ulderink pijnlijk onderuit tegen FC Volendam (0-5). Zivkovic vervulde een negatieve hoofdrol. Hij kreeg een rode kaart.

"Ik ben nu drie weken geschorst. Overigens zag mijn overtreding er op televisie erger uit dan het was. Ik raakte Marengo nauwelijks, maar het was niet slim. Ik was misschien wat geïrriteerd, maar ik beloof jullie: ik kom eraan", laat hij weten. "Ik ben nu drie weken geschorst, maar daarna zal ik de verwachtingen waarmaken."

De zoektocht van De Boer naar een nieuwe centrumspits lijkt slecht nieuws voor Zivkovic, die met zijn zeventien jaar volgens De Boer nog niet klaar is voor het eerste elftal. Ajax hoopt nog voor het sluiten van de transfermarkt een ervaren spits aan te trekken. Pogingen om Samuel Eto'o te strikken liepen op niets uit.

Mobiele providers leveren weer omzet in

Aanbieders van mobiele telefonie hebben in een tegenvallend tweede kwartaal 8,2 procent omzet moeten inleveren in vergelijking met een jaar eerder. De totale omzet kwam uit 1,27 miljard euro. Dat meldde Telecompaper maandag. Vorig kwartaal was de omzet al negen procent gedaald. In het tweede kwartaal van vorig jaar zette de sector al zeven procent minder om op jaarbasis.

Vodafone en T-Mobile hebben in het tweede kwartaal weer wat marktaandeel afgesnoept van marktleider KPN, dat 1,7 procent verloor op jaarbasis. Het marktaandeel van Vodafone groeide met 1,1 procent, het aandeel van T-Mobile werd 0,8 procent groter.

Hoewel consumenten steeds meer mobiel internetten, weten aanbieders daar nog altijd geen omzetstijging uit te halen. Dat komt doordat er tegelijkertijd steeds minder gebeld en ge-sms't wordt, meldt Telecompaper. Die trend is al een aantal kwartalen zichtbaar.

Nederlandse consumenten sms'ten opnieuw minder en kozen vaker voor goedkopere sim-onlyabonnementen dan in het tweede kwartaal van vorig jaar. Ook gebruiken ze vaker wifi, zodat ze niet voor dataverkeer hoeven te betalen.

Hoewel de omzet dus op jaarbasis flink afnam, steeg die ten opzichte van het eerste kwartaal met 1,4 procent, toen de teller op 1,25 miljard euro bleef steken. Toch voorziet Telecompaper voor de rest van het jaar een omzetdaling van ongeveer zeven procent naar vijf miljard euro.

De onderzoekers verwachten dat de concurrentie in de telecommarkt verder toeneemt, zeker als Ziggo en UPC de komende maanden gaan fuseren. Brussel moet daar zijn goedkeuring overigens nog over uitspreken. Dat gebeurt pas over twee maanden. De 'aanhoudend zwakke economie' blijft op de achtergrond een negatieve rol spelen, stellen de onderzoekers.

Toornstra blij met stap hogerop

Jens Toornstra heeft maandag zijn contract bij Feyenoord getekend. De middenvelder speelt de komende vier seizoenen in de Kuip. "Ik was toe aan een stap hogerop. Feyenoord is bovendien van jongs af aan mijn club. Ik heb heel veel zin om hier aan de slag te gaan", zegt hij op de website van de Rotterdammers.

Feyenoord bereikte vrijdag al een akkoord met FC Utrecht, waar Toornstra de afgelopen twee seizoenen speelde. Naar verluidt bedraagt de transfersom zo'n 3,5 miljoen euro. Eerder kwam de 25-jarige Zuid-Hollander uit voor ADO Den Haag.

"Toornstra kan op verschillende posities uit de voeten en beschikt over veel scorend vermogen", vertelt technisch directeur Martin van Geel. "Bovendien kan hij dankzij zijn traptechniek van toegevoegde waarde zijn in dode spelsituaties. Hij is een speler die past bij Feyenoord, zowel qua mentaliteit als qua voetballend vermogen. We hebben er veel vertrouwen in dat Toornstra zich bij ons verder kan ontwikkelen."

Feyenoord en Utrecht troffen elkaar zondag nog in Rotterdam. Toornstra, die met rugnummer 28 gaat spelen, zag zijn nieuwe werkgever vanaf de tribune met 2-1 verliezen. De tweevoudig international van het Nederlands elftal scoorde tot dusver 34 keer in 158 eredivisieduels.

Minderhoud brengt dressuurruiters op medaillekoers

Dressuurruiter Hans Peter Minderhoud heeft de Nederlandse equipe op medaillekoers gebracht bij de Wereldruiterspelen in het Franse Caen. De 40-jarige Harskamper voltooide zijn Grand Prix met paard Glock's Johnson in een score van 74,357%. 

Deze score is momenteel goed voor een tweede plaats. Hij deed het net iets beter dan landgenoot Diederik van Silfhout. Met Arlando kwam hij tot een score van 73,414. De scores van Minderhoud en Van Silfhout zijn voorlopig goed voor de tweede plaats in de landenklassement. Duitsland gaat momenteel aan kop naar de na de proeven van Kristina Sprehe (Desperados/78,814) en Fabienne Lütkemeier (Dagostini/73,588).

Dinsdag worden de medailles verdeeld. Dan komen voor Nederland nog Edward Gal (Voice) en Adelinde Cornelissen (Parzival) in actie. De formatie van bondscoach Wim Ernes pakte vier jaar geleden de wereldtitel. Een medaille zal ook betekenen dat Nederland geplaatst is voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016. 

[WK Judo] Goud voor Mongolië op eerste dag

Boldbaatar Ganbat heeft maandag op het WK judo een gouden medaille veroverd. In Chelyabinsk was hij in de finale van de klasse tot zestig kilogram te sterk voor Beslan Mudranov uit Rusland. Mudranov werd in april nog Europees kampioen. De Japanner Naohisa Takato en Amiran Papinashivili uit Georgië pakten brons.

Jeroen Mooren ging al in de tweede ronde onderuit. Papinashivili was hem met waza-ari de baas. Mooren was de enige Nederlander die maandag in actie kwam. Dinsdag verschijnen geen Nederlanders op de mat, een dag later is het de beurt aan Dex Elmont (-73 kilogram) en Sanne Verhagen (-57 kilogram).

Bij de vrouwen ging de eerste wereldtitel naar Ami Kondo. De Japanse rekende in de eindstrijd van de klasse tot 48 kilogram af met de Argentijnse Paula Pareto. De Française Amandine Buchard en Maria Celia Laborde uit Cuba legden beslag op brons.

Cruijff wijt verlies Ajax aan gebrek aan snelheid

Ajax moet lering trekken uit de 3-1 nederlaag tegen PSV, vindt Johan Cruijff. De belangrijkste les in zijn ogen is dat het middenveld snelheid ontbeert.

"Soms zijn nederlagen goed om tekortkomingen goed te analyseren. Iedere voetballer heeft nu eenmaal zijn positieve en negatieve kwaliteiten", zegt de legendarische nummer 14 in zijn column voor De Telegraaf. "De kunst is om te voorkomen dat iemand gedwongen wordt vanuit zijn negatieve kwaliteit te spelen. Dat lukte Ajax tegen PSV niet."

Tegen PSV vormden Davy Klaassen, Daley Blind en Nick Viergever het middenveld. Cruijff had graag gezien dat Klaassen geflankeerd werd door een meer dynamische en technisch begaafde teamgenoot.

Met Blind en Viergever op het middenrif was het tempo te laag. "Daardoor kon niemand worden uitgespeeld en kwam het uit op combinatievoetbal. Daarvoor heb je weer een hoge balsnelheid nodig, maar dat wordt moeilijk als je op het middenveld én met Blind én met Viergever speelt."

"Die zijn allebei niet snel en niet technisch genoeg om het spel te versnellen. Het gebrek aan snelheid in de voorhoede en het middenveld kostte Ajax uiteindelijk de wedstrijd", doceert de voormalige speler en trainer van de Amsterdammers.

Ajax ging goed van start tegen PSV, toen Anwar El Ghazi de thuisploeg al vroeg aan de leiding bracht. In de tweede helft kantelde de wedstrijd. Ajax had meer balbezit, maar kon niet verhinderen dat PSV via de counter genadeloos toesloeg.

Paula van der Oest regisseert boekverfilming Tonio

Paula van der Oest gaat de verfilming van A.F.Th. van der Heijdens boek Tonio regisseren. Dat heeft producent NL Film maandagochtend bekendgemaakt. De opnames van de boekverfilming beginnen volgend jaar.

"Tonio is de belangrijkste Nederlandse roman van de afgelopen jaren", zegt producent Alain de Levita in een verklaring. "Wij zijn trots dat NL Film het vertrouwen van de schrijver heeft gekregen om van deze emotionele vertelling een aangrijpende en ontroerende bioscoopfilm te maken, en Paula van der Oest is voor ons de ideale regisseuse om dit te gaan doen."

Hugo Heinen schrijft het scenario voor de film. Het is nog niet bekend wie in Tonio gaan spelen. Het boek verscheen in 2011 en is gebaseerd op het dodelijke ongeluk van de enige zoon van de schrijver en zijn vrouw.

Olympia's Tour is winnaars geld schuldig

De organisatie van Olympia's Tour krijgt een incassobureau achter zich aan. De Nederlandse wielerronde heeft het prijzengeld van de afgelopen twee jaar nog niet betaald. Het gaat om een bedrag van zo'n vijftigduizend euro, meldt het AD maandag.

Het bureau Cycling Service, dat bemiddelt tussen de organisatie en de renners, schakelde het incassobureau in. Als Olympia's Tour niet over de brug komt, wil Cycling Service de stichting van de race door Nederland failliet laten verklaren en de uitvoerend organisator Frank Boelé persoonlijk aansprakelijk stellen.

Olympia's Tour werd dit jaar gewonnen door Berden de Vries. Vorig jaar zegevierde Dylan van Baarle.

Retrospectief Theo van Gogh in Eye Amsterdam

Eye eert Theo van Gogh op zijn tiende sterfdag met het vertonen van zijn dertien speelfilms. Bij een aantal voorstellingen in de Amsterdamse bioscoop zijn cast- en crewleden aanwezig. De films worden vertoond van 10 oktober tot en met 2 november, maakte Eye maandag bekend.

Naast de Van Gogh-films worden in de filmzalen favoriete films van de tien jaar geleden vermoorde regisseur getoond. Het gaat om het drama Salò van Pier Paolo Pasolini, de horrorfilm Don't Look Now van Nicolas Roeg, het misdaadepos A Clockwork Orange van Stanley Kubrick en de thriller Repulsion van Roman Polanski.

De 47-jarige Van Gogh werd op 2 november 2004 op klaarlichte dag vermoord door Mohammed B. Hij regisseerde films als Blind Date, waarvoor hij een Gouden Kalf won, en Interview. Daarnaast maakte hij tv-series als Medea met Katja Schuurman en Tara Elders, met wie hij vaker samenwerkte.

'Van der Garde racet in 2015 voor Sauber'

Volgend seizoen zullen er waarschijnlijk twee Nederlandse coureurs op de Formule 1-grid staan, zo meldt het Algemeen Dagblad. Naast Toro Rosso-coureur Max Verstappen zal ook Giedo van der Garde weer gaan racen. Hij zou een stoeltje bij Sauber gaan bezetten.

Van der Garde is dit jaar test- en reserverijder van Sauber, maar volgend jaar zal hij hoogstwaarschijnlijk een stapje hogerop gaan maken. De deal zou afgelopen weekend op Spa-Francorchamps beklonken zijn. Mogelijk schuift de Nederlander later dit jaar al door. Dit hangt af van het contract van Adrian Sutil.

De sponsoren van de Duitse coureur liggen achter met betalen en ook is Sauber niet tevreden over zijn prestaties. Tot nu toe werd geen enkel punt gepakt, terwijl dit wel nodig is om via het constructeurskampioenschap meer geld binnen te harken.

Sauber verkeert, net als Van der Gardes vorige team Caterham, in financiële problemen en kan een betalende coureur goed gebruiken. Mede daarom zal Van der Garde waarschijnlijk in 2015 in gaan stappen, al moet de bevestiging hiervan nog komen.

Voor dit jaar zou eventueel Kamui Kobayashi nog in de running kunnen zijn om Sutil te vervangen. De Japanner zal waarschijnlijk niet meer voor Caterham in actie gaan komen en hoewel hij geen sponsorgeld meeneemt zou Sauber van zijn ervaring gebruik willen maken in de jacht op punten.

Para-dressuurruiter Voets begint teamwedstrijd met tweede plaats

Sanne Voets is met Vedet PB N.O.P. goed gestart voor het Nederlandse para-dressuurteam tijdens de Wereldruiterspelen in Normandië. In de klasse III, voor ruiters met problemen in alle ledematen en blinden, is ze tweede geworden met een score van 72,052%. 

De Duitse Hannelore Brenner bleef haar toch net voor. Voets was tevreden na afloop. "De verschillen tussen Brenner en mij zijn heel klein en er komt nog een wedstrijd", aldus Voets.

Voets begon haar kür voorzichtig. "Het stadion waarin we rijden is een echte kampioenschapsarena, alleen ziet het er nu wel heel anders uit. Niet alleen door de regen, maar ook door alle mensen met paraplu's. Toch reageerde Vedet heel normaal, vandaar dat ik vrij snel durfde te schakelen naar iets meer risico. Ook de bodem is perfect en van het grote videoscherm dat in een hoek van de piste staat opgesteld krijg je niets mee."

Voets wil samen met het Nederlandse team zich op dit WK plaatsen voor Rio 2016. "Alle teamruiters hebben Rio 2016 met hoofdletters geschreven, we willen ons hier rechtstreeks kwalificeren en dat kan alleen met een medaille. Wat ik als heel leuk tijdens mijn rit heb ervaren was de grote oranje plek op de tribune. Echt gaaf", aldus Voets. Woensdag zal Voets weer in actie komen voor de tweede ronde. 

Later vanmiddag zal Nicole den Hurk in de klasse IA (voornamelijk rolstoel gebruikers met zeer slechte romp functie) actie komen met Wallace. 

Alain Clark zingt titelsong Wiplala

Alain Clark is te horen op de titelsong van de kinderfilm Wiplala. De zanger heeft een nog titelloos Nederlandstalig nummer opgenomen voor de film, die is gebaseerd op het boek van Annie M.G. Schmidt. Dat heeft producent Bosbros maandag bekendgemaakt.

Zanger Ruben Hein heeft een Engelstalig lied opgenomen. Die is later in de film te horen. De nummers zijn geproduceerd door Perquisite en komen op 3 november uit, ruim twee weken voor de première op 19 november.

De producer, die eerder samenwerkte met onder anderen Pete Philly en Kris Berry, is fan van het werk van Schmidt. "Ik voel me daarom vereerd om een bijdrage te kunnen leveren aan dit bijzondere filmproject. Daarnaast was het natuurlijk erg tof om samen te werken met Ruben en Alain."

Regisseur Tim Oliehoek vindt Perquisite de geschikte keuze. "Perquisite begreep meteen welke sfeer we wilden neerzetten. We hebben toen besloten ook nog een tweede nummer voor de slotscène te maken."


Alain Clark zingt titelsong Wiplala (Foto: Novum)

[Vid] [jOS] Nederland vernedert dansende basketbalsters Guam

De Nederlandse 3x3-basketbalsters hebben op de Jeugd Olympische Spelen met groot gemak de kwartfinales gehaald. Tegen Guam werd met maar liefst 17-1 gewonnen. In de kwartfinales wacht titelverdediger en thuisland China, wat in de groepsfase als enige land van Nederland wist te winnen.

De dames uit Guam zijn al niet het sterkste team van de Spelen, maar ze moesten het ook nog eens stellen zonder hun vierde speelster. Dyonii Quitugua raakte eerder geblesseerd en kon niet meer in actie komen. Dat maakte het makkelijk voor Nederland. Fleur Kuijt kwam tot vijf punten, Janis Ndiba, Esther Fokke en Charlotte van Kleef maakten er elk vier. Namens Guam kon alleen Kali Benavente uit een vrije worp een puntje scoren.

De basketbalsters van Guam zijn in Nanjing vooral bekend geworden vanwege hun danspassen. Om in het olympisch dorp in contact te komen met atleten uit andere landen vroegen de meiden aan een aantal vrijwilligers of er bij de ingang van het dorp een bepaald nummer gedraaid kon worden. Dat was geen probleem en al snel deden onder meer een aantal Australische sporters mee met het kwartet uit Guam.

"We verveelden ons en hadden zin om wat leuks te doen", sprak de nu geblesseerde Quitugua tegenover Guampdm.com"Niemand buiten ons kende het dansje, dus men keek ons vooral raar aan in het begin." Medespeelster Destiny Castro bracht de boel op gang: "Ik trok een aantal Australiërs naar ons toe om met ons mee te dansen en toen werd het echt leuk."

De speelsters van Guam staan op deze manier symbool voor waar het op de Jeugd Olympische Spelen toch ook om draait: Nieuwe mensen ontmoeten uit andere sporten, culturen en landen. "We hebben al zoveel mensen ontmoet en veel vrienden gemaakt. Veel mensen kennen Guam niet of nauwelijks en zijn dan erg benieuwd naar wat wji over onszelf en ons eiland te vertellen hebben."

Het Nationaal Olympisch Comité van Guam heeft een filmpje van de inmiddels steeds populairder wordende meiden uit Guam online gezet. In nationale media spreekt men trots over de tientallen 'likes' en 'shares' van de video van de basketbalsters. Een modderfiguur hebben ze overigens zeker niet geslagen: In de groepsfase verloren ze met 21-10 van de Verenigde Staten, van de overige acht landen deed alleen Tsjechië - dat met 21-12 verloor - het beter.

 

Weer paarden mishandeld in noorden

In het noorden van Nederland zijn vorige week opnieuw paarden mishandeld. Dit keer sloeg de dierenbeul toe in een bos bij het Drentse Roden. De politie heeft nu negen mishandelingen in onderzoek.

Eerder werden onder meer in Tolbert, Glimmen, Balloo en Gasselte al paarden mishandeld. Er leek sprake te zijn van nog meer mishandelingen, maar uit onderzoek bleek dat de verwondingen van sommige paarden op een andere manier waren ontstaan.

De mishandelingen kunnen het werk zijn van één persoon, zo blijkt uit een tijdlijn die de politie heeft gemaakt. Toch sluit de politie niet uit dat er meerdere daders zijn.

Een team van tien medewerkers uit verschillende organisaties onderzoekt de mishandelingen. Het team heeft regelmatig contact met een landelijke coördinator, die bekijkt of er overeenkomsten zijn met onderzoeken naar paardenmishandelingen elders in het land.

Universiteit blaast proef met labradors af

De Universiteit Maastricht houdt voorlopig geen dierproeven met labradors. Dat heeft de universiteit besloten na protest van de Anti Dierproeven Coalitie (ADC). De universiteit begrijpt dat er in de maatschappij zorgen zijn over het gebruik van proefdieren. Daarom wordt het besluit om labradors in te zetten opgeschort.

De labradors zouden worden gebruikt in een wetenschappelijk onderzoek naar pacemakers. De universiteit benadrukt dat de proeven nog niet waren begonnen.

Volgens ADC zouden er 39 honden op de nominatie staan voor de 'pijnlijke experimenten'. Bij de labradors zou opzettelijk hartfalen worden opgewekt waardoor ze onnodig moeten lijden. Een petitie tegen de dierproeven werd in korte tijd door ruim tachtigduizend mensen ondertekend.

ADC zegt in een reactie blij te zijn met de stap van de Universiteit Maastricht, maar wil het liefst een toezegging dat het project helemaal niet doorgaat. De organisatie zet haar acties voort en wil zo snel mogelijk met de universiteit in gesprek.

'Onderzoek op rampplek ernstig belemmerd'

Het zoekwerk naar slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne is door separatisten ernstig belemmerd. Dat meldt RTL Nieuws maandag. Ze verboden het de onderzoekers onder meer om brokstukken met een kraan op te tillen.

Het onderzoeksteam wilde ook meer speurhonden inzetten en duikers, maar ook dat werd tegengehouden. Ook de inzet van drones werd geblokkeerd, zeggen bronnen rond de repatriëringsmissie tegen RTL.

Eerder bleek al dat het team maar een klein deel van het gebied waar vlucht MH17 neerstortte heeft kunnen onderzoeken. De onderzoekers konden maar zes dagen aan het werk.

Op de laatste dag moest de zoektocht naar menselijke resten en persoonlijke bezittingen van slachtoffers voortijdig worden afgebroken omdat er in het gebied werd gevochten. Die avond kondigde premier Mark Rutte aan dat de missie werd afgebroken.

Zeefuik komt niet door medische keuring bij Willem II

Género Zuifuik gaat toch niet uitkomen voor Willem II. Dat heeft de Tilburgse club laten weten. Willem II wilde de 24-jarige aanvaller voor een seizoen huren van FC Groningen, maar Zeefuik kwam niet door de medische keuring van de club. 

Zeefuik zal zich weer melden in Groningen, waar hij nog een contract heeft voor twee jaar. Vorig seizoen speelde hij veertien competitiewedstrijden en trof drie keer doel voor de plaatselijke FC. Zeefuik kwam in 2012 naar Groningen. Eerder stond bij onder contract bij N.E.C. Nijmegen, PSV, FC Dordrecht en FC Omniworld.

Volgens Hans Nijland, technisch directeur van FC Groningen, is hij wel fit. "Willem II wilde hem deze week nog verder testen, maar daar gaan wij niet mee akkoord. Het is graag of niet. En volgens onze medische staf is Género ook fit", aldus Nijland.

Blunderende Excelsior-doelman een duel geschorst

Excelsior-doelman Jordy Deckers is door de KNVB voor een wedstrijd geschorst. De 25-jarige sluitpost kreeg zaterdag rood in het thuisduel tegen sc Heerenveen. In de 82e minuut schatte hij bij een 0-0 stand een terugspeelbal verkeerd in, waarna hij uitgleed en tegenstander Luciano Slagveer vloerde.

Omdat Excelsior al drie keer had gewisseld moest middenvelder Kevin Vermeulen Deckers plaats innemen onder de lat. De strafschop van Marten de Roon was hem echter te machtig en in de slotfase passeerde ook Sam Larsson de gelegenheidskeeper.

Deckers mist door zijn schorsing de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo. De doelman kent een ongelukkige start van het seizoen. Ook tegen NAC Breda en Go Ahead Eagles luidde hij door blunders een tegentreffer in.

Buijs onzeker voor Utrecht door hamstringklachten

Jordy Buijs is nog een twijfelgeval voor het competitieduel van sc Heerenveen tegen FC Utrecht zaterdag. De verdediger viel afgelopen weekeinde op bezoek bij Excelsior (2-0) uit met hamstringklachten aan beide benen. Volgens de Friese club is de schade niet ernstig, maar is nog onduidelijk of hij op tijd is hersteld.

De 25-jarige Buijs is niet de enige speler van Heerenveen die niet ongeschonden uit Rotterdam vertrok. Mark Uth liep een kneuzing boven de knie op en doelpuntenmaker Sam Larsson kreeg een tik op zijn enkel. Beide aanvallers zijn waarschijnlijk wel inzetbaar tegen Utrecht.

Rockfans boos om award voor Lorde

Terwijl een aantal daadwerkelijke rockbands genomineerd waren voor de MTV Video Music Award voor 'Best Rock Video', ging de 17-jarige popzangeres Lorde er zondagavond met de prijs vandoor. Dit tot grote ergernis van rockfans, meldt New York Daily News. 

De videoclip van Lorde's (pop)liedje 'Royals' kreeg de award toegekend, terwijl ook clips van Imagine Dragons, The Black Keys, Arctic Monkeys en Linkin Park waren genomineerd. Rockfans klommen meteen in de pen op sociale media.

"Lorde is geen rockmuziek", stelt er één. "Lorde is het geluid van je duim die door Tumblr heen scrollt op je telefoon." Een ander twittert: "Hey MTV, Lorde is geen 'rock' op welke manier dan ook."

De andere genomineerde liedjes waren Arctic Monkey's 'Do I Wanna Know?', 'Fever' van The Black Keys, 'Until It's Gone' van Linkin Park en Imagine Dragons' 'Demons'.

 Het winnende 'rock'-liedje. 

 'Demons' had wat FOK! betreft best mogen winnen.

'Jennifer Lawrence in western Quentin Tarantino'

Jennifer Lawrence heeft bijna een rol te pakken in Quentin Tarantino's nieuwe film The Hateful Eight. De 24-jarige The Hunger Games-actrice onderhandelt momenteel met de makers van de western over een plekje in de cast, schrijft de Amerikaanse filmsite Collider.

The Hateful Eight draait om een groep reizigers op een postkoets. Als een sneeuwstorm de kop opsteekt zijn ze gedwongen te schuilen in een saloon, waar de spanningen al snel oplopen. Zeker als blijkt dat zich in het gezelschap twee premiejagers bevinden.

Het is een klein wonder dat Tarantino de film maakt. Eerder dit jaar blies hij het hele project nog af, nadat het scenario op internet was uitgelekt. Hij besloot het verhaal wel voor te laten dragen in een voorleessessie door enkele acteurs die de regisseur voor ogen had voor de film, onder wie Samuel L. Jackson en Michael Madsen. Jennifer Lawrence was daar niet bij.

In mei kwam Tarantino terug van zijn besluit. De opnames van The Hateful Eight staan gepland voor eind dit jaar, voor een release in de loop van volgend jaar. Een eerste aankondigingstrailer is inmiddels verschenen.


'Jennifer Lawrence in western Quentin Tarantino' (Foto: Novum)

Vietnamese voetballer de cel in voor matchfixen

Een professioneel voetballer in Vietnam is veroordeeld tot een celstraf van tweeënhalf jaar voor matchfixing. Acht andere spelers kregen voorwaardelijke straffen variërend van twee jaar tot 27 maanden. Ze hebben zich schuldig gemaakt aan matchfixing, meldden nationale media maandag.

Behalve de 24-jarige international Tran Manh Dung kreeg ook de bookmaker die de 'deal' organiseerde een celstraf van tweeënhalf jaar. De spelers van de Vietnamese club Vissai Ninh Binh hadden samengespannen om de wedstrijd tegen Kelantan uit Maleisië in de AFC Cup, het Aziatisch equivalent van de Europa League, in maart te beïnvloeden.

Vissai Ninh Binh trok zich vanwege het schandaal terug uit de nationale competitie, maar doet nog wel mee aan de AFC Cup. Daarin verloor het vorige week in de eerste kwartfinalewedstrijd thuis met 4-2 van Kitchee uit Hong Kong. De return is dinsdag.

De Vietnamese politie strijdt al langer tegen matchfixing. In 2005 werd een aantal spelers van het nationale team veroordeeld voor het beïnvloeden van een internationale wedstrijd.

Zivkovic drie duels geschorst na schop

Richairo Zivkovic is door de KNVB voor drie wedstrijden geschorst na zijn rode kaart in het Jupiler League-duel van Jong Ajax tegen FC Volendam vrijdag. Dat meldt de voetbalbond maandag. De 17-jarige spits kreeg de kaart voor een trap naar een tegenstander in de 58e minuut.

Op dat moment keek Jong Ajax in eigen huis al tegen een 4-0 achterstand aan. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in 5-0 voor Volendam.

De Amsterdammers namen Zivkovic deze zomer over van FC Groningen, maar de aanvaller moet eerst ervaring opdoen bij de beloften. Hij mist de ontmoetingen met Achilles '29, FC Den Bosch en Sparta. Tot het moment dat Jong Ajax die duels heeft gespeeld, is hij ook niet beschikbaar voor het eerste elftal.

Ook zijn ploeggenoot Peter Leeuwenburgh zit maandag een schorsing uit tegen Achilles '29. De doelman kreeg tegen de Volendammers na ruim een halfuur een rode kaart voor het neerhalen van een tegenstander.

Brands: "Bakkali heeft wat uit te leggen"

De transfersoap rondom Zakaria Bakkali blijft aanhouden. De aanvaller staat nog onder contract bij PSV, maar de vraag is voor hoe lang. Liverpool, Eintracht Frankfurt en Atlético Madrid. Drie clubs die verregaande interesse hadden of hebben in Bakkali, maar er niet in slaagden om hem vast te leggen.

Ook PSV heeft de Belgisch international een aanbieding gedaan, maar Bakkali heeft nog niets getekend. "Over de aanbieding wordt niet meer onderhandeld en Zakaria heeft ook wat uit te leggen. Het vertrouwen moet herwonnen worden", laat technisch manager Marcel Brands van PSV weten.

Bakkali heeft in Eindhoven een contract voor nog één seizoen, dus de club wil hem langer vastleggen en anders verkopen. Maar Bakkali heeft nergens haast mee en stuurt mogelijk aan op een transfervrij vertrek in de zomer van 2015.

"Ik heb van Dirk Scheringa geleerd, dat je niet bang moet zijn om te verliezen als je onderhandelingen voert", vervolgt Brands. Er bestaat dus een kans dat de talentvolle aanvaller (18) over een jaar gratis de deur uitwandelt.

Tony Blair 'praat bloedbad goed'

De dictatoriale president van Kazachstan heeft van de Britse ex-premier Tony Blair adviezen gekregen hoe hij het beste een bloedbad goed kan praten. Dat schrijft de Telegraph.

Blair wordt miljoenen ponden per jaar betaald door de Kazachse president Nursultan Nazarbayev om advies te geven over politieke situaties. In een brief die in handen gekomen is van de Telegraph adviseert hij zijn Kazachse collega daarom hoe hij het best om kan gaan met kritiek op een bloedbad.

De slachting, waarbij veertien ongewapende demonstrerende medewerkers van een oliemaatschappij werden doodgeschoten, vond plaats op 16 en 17 december 2011. Blairs brief dateert van juli 2012.

"Geachte meneer de president", begint Blair, "hier is een suggestie voor een paragraaf die aan uw Cambridge-speech toegevoegd kan worden: (...) 'De gebeurtenissen, hoe tragisch ze ook waren, moeten niet in de weg staan van de enorme vooruitgang die Kazachstan heeft geboekt.'"

"[Met het bloedbad] omgaan op de manier die ik suggereer is de beste manier voor Westerse media. Het kan ook gebruikt worden als een citaat dat nuttig is om een toekomstig pleidooi voor Kazachstan te onderschrijven."

In Blairs eigen handschrift staat onderaan de brief: "Met de allerbeste groeten. Ik kijk er naar uit u in Londen te zien! Altijd de uwe, Tony Blair."

Voor de miljoenen die hij betaald krijgt, heeft Blair middels zijn consultancybedrijf Tony Blair Associates consultants rondlopen in belangrijke Kazachse ministeries.

De voorzitter van Human Rights Watch Europa, Hugh Williamson, noemt het ruilen van miljoenen ponden voor adviezen over het goedpraten van misdaden 'schandelijk'.

Tony Blair op het World Economic Forum in 2008. Copyright vrijgegeven door het World Economic Forum. Tony Blair op het World Economic Forum in 2008. Copyright vrijgegeven door het World Economic Forum. 

Bommelding: FBI jaagt op pesters Sony

Blijkbaar ging de DDoS-aanval Lizard Squad niet ver genoeg. Ze hebben via Twitter een bommelding gedaan over het vliegtuig waar de president van Sony Online Entertainment inzat. De FBI neemt dit hoog op. Volgens FamedGod zit Lizard Squad niet eens achter de DDoS-aanval, maar hijzelf.

John Smedley, president van Sony Online Entertainment, was onderweg van Dallas naar San Diego en twitterde dat. Even later werd zijn vliegtuig omgeleid naar Phoenix vanwege een dreigtweet van Lizard Squad. De FBI vindt dit geen humor en is een onderzoek gestart.

dreiging

Smedley

Gisteren heeft Lizard Squad op Twitter de verantwoordelijkheid opgeëist van de DDoS-aanval op onder andere PlayStation Network, Blizzard en Riot Games. Blijkbaar was dit onterecht. Degene de hierachter zit noemt zichzelf, bescheiden als hij is, FamedGod. Hij heeft gegevens over de leden van Lizard Squad op Twitter gezet. FamedGod heeft ook het IRC-kanaal van Lizard Squad uitgeschakeld. Lizard Squad zou opereren vanuit Rusland. Een lid van Anonymous genaamd Ghost heeft het Twitteraccount van Lizard Squad gehackt.

hack twitter

FamedGod zegt zelf dat hij de DDoS heeft gedaan om een kwetsbaarheid in het veiligheidsbeleid van Sony bloot te leggen. Hij bereidt nu een aanval op Microsoft en Xbox voor, ondanks dat Microsoft de boel beter op orde heeft.

Bewijs

IP

Rusland stuurt nieuw hulpkonvooi

De Russen zullen 'in de komende paar dagen' opnieuw een hulpkonvooi naar Oekraïne sturen. Dat meldt de BBC.

Buitenlandminister Sergei Lavrov zei maandag op een persconferentie: "De humanitaire situatie verbetert niet maar verslechtert." Daarom zien de Russen zich naar eigen zeggen genoodzaakt opnieuw hulpgoederen te sturen.

Onbevestigde berichten melden dat maandagochtend tevens een Russische kolonne aan gepantserde voertuigen de regio Donetsk binnentrok. Toen Lavrov daar naar werd gevraagd zei hij: "Er is genoeg desinformatie."

Mooi debuut Van Silfhout op Wereldruiterspelen

Dressuurruiter Diederik van Silfhout heeft vandaag een mooi debuut gemaakt op de Wereldruiterspelen in het Franse Caen. Hij is de eerste ruiter die voor Oranje in actie komt in de landenwedstrijd. Van Silhout scoorde met paard Arlando 73,4144 procent. 

Hij staat daarmee voorlopig tweede achter Fabienne Lutkemeier. De Duitse staat met paard Dagostini aan de leiding. Zij heeft een score van 73,588. Van Silfhout vervangt in Normandië Daniëlle Heijkoop, die door een blessure van haar paard Kingsley Siro op het laatste moment moest afzeggen.

Hans Peter Minderhoud zal maandagmiddag als tweede Nederlander in actie komen. Dinsdag zijn Edward Gal (Voice) en Adelinde Cornelissen (Parzival) aan de beurt. In totaal zullen deze twee dagen honderd ruiters in actie komen. De Nederlandse ploeg won vier jaar geleden de wereldtitel. 

[vid] Rubble Bucket Challenge een hit

De Palestijnse journalist Ayman Aloul 'vond het idee van de Ice Bucket Challenge goed en besloot een Palestijnse versie te bedenken': de Rubble Bucket Challenge. Dat schrijft de Jerusalem Post.

Aloul besefte dat water in Gaza schaars is en dat daarnaast het water afkoelen tot ijzige temperaturen praktisch onmogelijk is. Puin is echter in overvloede aanwezig in de Gazastrook.

Daarom uploadde hij zaterdag een YouTube-video waarin hij als eerste een emmer puin en zand over zich heen laat gooien. "We hebben geen water, maar dit is wat we wel hebben", zegt hij terwijl hij het gruis uit zijn haar veegt.

Velen binnen en buiten Gaza kopieerden het idee inmiddels, dat dient om empathie op te wekken voor het leed dat gewone burgers en kinderen ondervinden door de Israëlische Operation Protective Edge, waar sinds 7 juli ruim 2000 doden en meer dan 10.000 gewonden door vielen.

Wijnaldum: "Met Depay over contract gesproken"

Georginio Wijnaldum was een blij man na de 1-3 zege van PSV op Ajax. De zege in Amsterdam is een signaal dat PSV dit jaar echt om de titel strijd. Een klinkende zege was het resultaat van een bezoekje aan de hoofdstad. PSV boog tegen Ajax na rust een 1-0 achterstand om in een keurige 1-3 overwinning.

De Eindhovenaren sprongen in de tweede helft zeer effectief om met de geboden mogelijkheden en wonnen daardoor terecht van de regerend landskampioen. "Dit is heel lekker", zegt PSV-captain Georginio Wijnaldum na afloop. "Het is nog vroeg in het seizoen, dus deze wedstrijd is niet bepalend voor het kampioenschap. Maar het is heel fijn om een van je concurrenten nu al een ‘tikkie’ te geven." Het was een gelijk opgaande strijd in de Amsterdam ArenA, maar PSV bleek zakelijker voor het vijandelijke doel. "Maar ook Ajax kreeg kansen”, weet Wijnaldum. “Wij verdedigden goed en Jeroen Zoet heeft een paar mooie reddingen verricht."

Wijnaldum speelde zelf ook een sterke wedstrijd. De middenvelder stond tegenover collega-international Daley Blind. Geen makkelijke taak, vond hij. "Daley is een van de slimste spelers uit de Eredivisie. Hij beweegt heel snel en daarom ben je hem vaak kwijt. Ik ben een speler die veel in de duels wil komen, terwijl hij ze juist ontloopt. Hij wint zeg maar de duels, zonder dat hij ze aangaat", analyseert de aanvoerder van PSV. "Na afloop van de wedstrijd zeiden we dat we van elkaar genoten hebben op het veld."

Samen stonden de twee deze zomer op het WK in Brazilië. "Ik ben daar persoonlijk niet zo door veranderd, maar in mijn spel misschien wel." Wijnaldum is wat meer een bikkelaar geworden op het middenveld, in plaats van de sierlijke 10 die hij eerst was. "Tijdens het WK heb ik veel van Louis van Gaal geleerd. Hij heeft me duidelijke taken meegegeven en daarmee ben ik aan de slag gegaan. Die lijn probeer ik nu door te trekken naar PSV. Hopelijk lukt dat me ook."

Dat Wijnaldum dit seizoen nog bij PSV speelt, lijkt vast te staan nadat hij zijn contract onlangs verlengde tot de zomer van 2018. Steraanvaller Memphis Depay volgde zijn voorbeeld. "Ik heb daar zeker met Memphis over gesproken. Hij zei tegen me: Volgens mij ben jij echt zo’n speler die op het laatste moment nog vertrekt. Maar ik had toen al bijgetekend, dus het wachten was meer op dat hij hetzelfde zou doen", lacht de Rotterdammer hardop.

"We hebben met elkaar gesproken en besloten om allebei te blijven. We willen heel graag een keer kampioen van Nederland worden en als wij bij PSV blijven, maken we een goede kans en zijn we een van de titelkandidaten." De basis voor een kampioenschap is in elk geval gelegd. De eerste klap, die normaliter een daalder waard is, deelden Wijnaldum en Depay in elk geval uit in de ArenA.

[pic] Leninbeeld Berlijn is 'kwijt'

Het enorme beeld van Lenin dat tot de hereniging van Duitsland pontificaal in Oost-Berlijn stond, is kwijt. Dat meldt The Guardian bij monde van Berlijnse autoriteiten.

Het ontmantelen van het beeld speelde een grote symbolische rol in de excellente film Goodbye, Lenin! en is naar verluidt kwijtgeraakt. Het werd aanvankelijk in 129 stukken verdeeld en in het stadje Köpenick in een kuil gegooid.  Het beeld in betere tijden:

Copyright Duits BundesarchiefFoto uit het Duitse Federale Archief, 14 oktober 1991.

Vorige week werd een verzoek om het hoofd van Lenin weer op te graven echter afgewezen door de Berlijnse senaat, omdat men niet meer zou weten waar de kuil zich precies bevindt. Dit mede omdat de plek in de twee decennia nadien begroeid is met struik- en boomgewas.

Parlementslid voor Die Linke Klaus Wowereit zegt dat de uitspraak politiek gemotiveerd is: "Ze zijn zelfs nu nog bang voor dat stomme oude hoofd." Een Amerikaanse filmmaker die zich in 1994 voor een documentaire een weg groef naar het hoofd, heeft zijn diensten aangeboden om het beeld terug te vinden.

De man, Rick Minnich, stelt: "Alles in Duitsland wordt gedocumenteerd, dus er moet ook in dit geval documentatie over zijn." Ook de curator van de tentoonstelling waarvoor het opgraven werd aangevraagd, zegt een kaart te hebben waarop de exacte locatie aangegeven is.

De curator, Andrea Theissen, is van mening: "Het Leninbeeld is een belangrijk document om te laten zien hoe een verenigd Duitsland met de geschiedenis van de DDR is omgegaan."

De senaat heeft zich niet geïnteresseerd getoond in haar kaart.


De trailer van Goodbye Lenin! (2003). Hier een trailer met Engelse ondertitels

Gamesindustrie doet ALS IJsemmeruitdaging

Velen van jullie zal de ijsemmeruitdaging (ice bucket challenge) niet zijn ontgaan. De actie om geld in te zamelen voor de ALS Association is viraal op het internet. De gamesindustrie doet gezellig mee en laat zich lekker natmaken.

De ijsemmeruitdaging houdt in dat iemand wordt uitgedaagd om deze aan te nemen binnen 24 uur. De uitgedaagde persoon moet een bedrag storten voor de ALS Association of een emmer met ijswater over zich heen krijgen. Na de plens water worden de volgende slachtoffers/donateurs uitgedaagd. Het is uiteraard wel zo netjes om alsnog een bedrag te doneren voor het goede doel. Omdat dit laatste vaak niet gebeurt heeft de uitdaging aardig wat kritiek te verduren gekregen. Er zijn nu eenmaal veel bekende mensen die het voornamelijk doen om de aandacht. Deze mensen dragen doorgaans witte shirtjes en doneren opmerkelijk weinig.

De gamesindustrie doet ook mee met de ijsemmeruitdaginghype. Enkele namen zijn Phil Spencer van Xbox, Tony Bartel van GameStop, Cliff Bleszinski van Gears of War en Markus “Minecraft” Persson. Ook complete afdelingen van bedrijven doen mee zoals Scuf Gaming en PlayStation USA. Hier een serie met uitdagingen, sommige wat beter dan anderen.

[pic] Internationale Ga Topless-dag

"Vrouwen hebben hetzelfde grondwettelijke recht om topless in het openbaar rond te lopen als mannen." Dat stelt de organisator van de International Go Topless Day, die zondag plaatsvond. 

Het was de zevende keer dat het evenement gehouden werd. In ruim 50 steden rond de wereld deden vrouwen mee aan de dag, waaronder San Francisco, Vancouver, Seattle, Montreal, Hong Kong, San Antonio, Lyon, Parijs, Tel Aviv, Genève, Honolulu, Harare en Amsterdam.

Volgens de website van de actie, GoTopless.org, is het kiezen of delen: "Zolang mannen in het openbaar topless mogen zijn, zouden vrouwen dat recht ook moeten hebben. Anders zouden mannen ook hun borstkas moeten bedekken." De site heeft op haar voorpagina de slogan 'free your breasts, free your mind!' staan.

De dag verliep niet volledig zonder incidenten: hoewel enkele vrouwen in het Roemeense Craiova netjes toestemming gekregen hadden voor hun demonstratie, werden ze door autoriteiten ter plaatse gearresteerd.

Een kiekje van het protest in New York City:

Schotland in de ban van onafhankelijkheidscampagne

Steden en dorpen in heel Schotland hangen vol met posters, ballonnen en stickers die mensen oproepen voor of tegen Schotse onafhankelijkheid te stemmen. Maandag vindt het laatste verkiezingsdebat plaats voor het referendum op 18 september. Premier en pleitbezorger voor Schotse onafhankelijkheid Alex Salmond neemt het op tegen Alistair Darling, die niets ziet in afscheiding van het Verenigd Koninkrijk.

Volgens de peilingen is het een nek-aan-nekrace, met een klein voordeel voor de tegenstanders van onafhankelijkheid. Bij het vorige debat, eerder deze maand, claimde zowel Salmond als Darling de overwinning. De uitzending van de woordenstrijd trok via internet zoveel bekijks dat de website overbelast raakte.

In het straatbeeld zijn op onder meer winkeltassen, paraplu's en lantaarnpalen de woorden 'No' en 'Yes' te lezen. Hoewel al bijna twee jaar campagne wordt gevoerd, zeggen veel Schotten er nog niet uit te zijn waar ze volgende maand voor gaan stemmen. Wel heeft de kwestie door het hele land discussies uitgelokt en verkondigen mensen die zich voorheen niet in politiek interesseerden nu luidkeels hun mening.

"Waar je ook komt, er praat altijd wel iemand over", zegt de 38-jarige kapster Mairi Campbell in haar kapsalon in Glasgow. "Voorheen sprak ik met mijn klanten over of ze een goede vakantie hadden gehad en of ze die avond nog wat leuks gingen doen. Tegenwoordig gaat zo'n gesprek al gauw over het referendum en wat het betekent."

Door het hele land hebben activisten bijeenkomsten, koffieochtenden en discussies georganiseerd op pleinen en in pubs, clubs en zelfs het openbaar vervoer. Politici van beide kampen laten zich zien in Schotse steden, dorpen en gehuchten. Honderden spontaan georganiseerde actiegroepen voeren campagne tot in de verste uithoeken van Schotland.

"Dit is de grootste door het volk georganiseerde campagne die Schotland ooit heeft gezien", aldus de 41-jarige activist Robin McAlpine. "Dit heeft meer mensen bewogen om zich met politiek bezig te houden dan ik in mijn hele leven heb meegemaakt."

Ook scholen besteden aandacht aan de naderende volksraadpleging. In de klas gaan leerlingen met elkaar in discussie over welke keuze het beste voor de toekomst van Schotland en van henzelf is. In het referendum mogen 16- en 17-jarigen voor het eerst in de Britse geschiedenis ook stemmen.

Het neekamp zegt de zwijgende meerderheid te vertegenwoordigen. Onder de aanhangers zijn Conservatieven, leden van Labour, maar ook socialisten en nationalisten.

Er wordt volgende maand een opkomst van ruim tachtig procent verwacht, veel meer dan de vijftig procent die de moeite nam om in de laatste parlementsverkiezingen naar de stembus te gaan.

Daniel Radcliffe naar Nederland voor première

Daniel Radcliffe komt op 15 september naar Amsterdam voor de première van de romantische komedie What If. "Ik verheug me op de trip", zei de acteur, die in de film de hoofdrol speelt, in De Telegraaf. Radcliffe opent ook de eerste editie van De Nationale Filmdagen, waarbij mensen van 18 tot en met 24 september goedkoper naar de bioscoop kunnen.

"Ik ben sinds mijn twaalfde niet meer in Amsterdam geweest", vervolgde de acteur. "Destijds was ik er met mijn ouders om vrienden te bezoeken. Wat ik me vooral herinner is de sfeer in de stad, die ik wandelend langs de grachten kon proeven. Heel bijzonder. Ik zou dat graag nog eens doen."

Scheiding Frits Wester verloopt 'harmonieus'

Frits Wester en zijn vrouw Marjolein proberen hun scheiding zo goed mogelijk te laten verlopen. "Het gaat allemaal in goede harmonie", zegt de parlementair verslaggever maandag in De Telegraaf. Vorige week werd bekend dat Wester, die twee zoons heeft met zijn vrouw, gaat scheiden en dat hij al een nieuwe liefde heeft.

"De scheiding wordt begeleid door een mediator in plaats van een advocaat. Die regelt ook de papieren en de formele afwikkeling. We zijn het over alles eens en daar komt dus geen getouwtrek door advocaten aan te pas", vervolgt de 52-jarige verslaggever, die sinds de zomer samen is met de 25-jarige Regina. "Marjolein en ik kunnen nog steeds door een deur en ook de jongens houden het hoofd koel."

Wester at vorige week nog samen met zijn gezin. "En we hebben prima gepraat met z'n allen. Ik ging er echt met een goed gevoel weg. Mooi dat scheiden ook zo kan, als het kopje leeg is."

Nieuwe luchtaanvallen Gaza na raketbeschietingen

Israël heeft maandagochtend zestien luchtaanvallen uitgevoerd op de Gazastrook, volgens het Israëlische leger als reactie op het afschieten van tien raketten vanuit het gebied op Israël.

Palestijnse bronnen zeggen dat Israël ook beschietingen uitvoerde met tanks. Door een tankgranaat kwam een 42-jarige vrouw om in het noorden van de strook en een 22-jarige man stierf na een luchtaanval in Gaza-Stad.

Bij een van de luchtaanvallen werd het huis geraakt van Omar al-Bursh, medewerker van het door Hamas geleide ministerie van justitie. Al-Bursh zou ongedeerd zijn.

Problemen op spoor in Randstad

Het treinverkeer in de Randstad is maandagochtend deels verstoord door wissel- en stroomstoringen. Dat meldt de NS.

De stroomstoring zorgt voor problemen tussen Leiden, Haarlem en Schiphol. Daardoor rijden er naar verwachting tot 10.00 uur geen treinen maar bussen. De extra reistijd bedraagt ruim een uur.

Rond Woerden waren er korte tijd problemen door een wisselstoring. Daardoor konden er minder treinen rijden tussen Utrecht, Rotterdam en Den Haag.

Ook tussen Driebergen-Zeist, Bunnik en Maarn zijn problemen. Daar rijden geen treinen vanwege een aanrijding met een persoon. De NS verwacht dat het treinverkeer rond 09.30 uur weer kan worden opgestart.

'Groupon past strategie aan'

Groupon wil klanten meer lokale aanbiedingen doen die langer geldig zijn dan 24 uur. De kortingsite past zijn strategie aan omdat consumenten steeds meer via hun smartphone shoppen en 'niet altijd meer wachten op aanbiedingen in een nieuwsbrief'. Dat zegt operationeel directeur van Groupon Nederland Ruud Giebels maandag in De Telegraaf.

"Consumenten zoeken zelf online, steeds meer mobiel", zegt Giebels. "In de Kalverstraat of op stations zie je dat mensen onderweg voortdurend kijken op hun smartphone, voor een lunchroom of museum. Wij geven dan via een aparte knop in onze app een aanbod met lokale kortingen. Daar kunnen ze direct naar toe", legt hij uit. Klanten kunnen via de app direct afrekenen. Hun aankopen worden opgeslagen, om gerichte nieuwe aanbiedingen te doen.

Maandag kondigt het Amerikaanse Groupon de strategiewijziging aan. In Nederland is Groupon onder meer vanwege zijn restaurantdeals in trek.

Doden na paniek bij hindoeprocessie India

Zeker tien mensen zijn maandag om het leven gekomen toen paniek uitbrak tijdens een processie van tienduizenden hindoes in Midden-India. De paniek brak uit nadat een vrouw een losse elektriciteitsdraad had aangeraakt en een schok had gekregen, meldt de politie. Twaalf mensen raakten gewond.

De optocht volgde een route langs vele tempels in het district Satna, in de centrale deelstaat Madhya Pradesh. Ongeveer vijftigduizend mensen namen deel aan de processie voor Somvati Amavasya, een feestdag ter ere van de hindoegod Ram.

In India vallen vaker doden tijdens religieuze samenkomsten en feesten. Het gaat er dikwijls chaotisch aan toe, met veel mensen die in kleine ruimtes bijeenkomen, zonder afdoende veiligheidsmaatregelen. Zo kwamen bij een vergelijkbaar incident in oktober 2013 in Madhya Pradesh meer dan 110 mensen, voornamelijk vrouwen en kinderen, om het leven.

[WK Judo] Mooren uitgeschakeld in tweede ronde

Het wereldkampioenschap judo in het Russiche Chelyabinsk is van start gegaan. Vandaag komen de dames en heren in de lichtste gewichtsklassen de mat op. Namens Nederland komt alleen Jeroen Mooren in actie. 

Mooren, die uitkomt in de klasse tot zestig kilogram de eerste ronde de Est Est Elnur Alijev op ippon. De 29-jarige judoka uit Nijmegen nam zijn tegenstander in de houdgreep. In de tweede ronde wacht de Georgiër Amiran Papinashivili, de nummer twee op de wereldranglijst. Mooren staat 32e. 

Update 8.52 uur

Amiran Papinashivili is te sterk voor Jeroen Mooren. De Nederlander mocht de eerste minuten wat speldenprikjes uitdelen, maar het was de Georgiër die na drie minuten een waza-ari op het bord wist te zetten. Papinashivili judode de partij professioneel uit. Voor Mooren zit zijn toernooi er na twee partijen op.  

Kabinet pakt haatzaaiende imams aan

Het kabinet gaat harder optreden tegen imams die haatzaaien. Ook wil het meer doen om radicalisering onder Nederlandse moslimjongeren tegen te gaan. Dat zegt minister van Sociale Zeken Lodewijk Asscher (PvdA) maandag in een interview in De Telegraaf. Hij reageert daarmee op de groeiende groep jongeren die de terreurdaden van IS in Irak verheerlijken.

Zogenoemde 'haatimams' wordt het werk in Nederland straks zo veel mogelijk onmogelijk gemaakt. "Als een imam uit Syrië hier wil gaan preken en hij heeft daar geen vredelievende bedoeling mee, dan krijgt hij geen visum", aldus Asscher. "Maar ook Nederlandse imams, mensen die hier zijn opgegroeid en die haatzaaien, zullen we het leven lastig maken."

Behalve via moslimpredikers worden ook 'sleutelfiguren' in de moslimgemeenschap ingezet om te voorkomen dat jongeren in de ban raken van gewelddadig moslimextremisme. Zij kunnen er voor zorgen dat iemand niet de verkeerde kant op gaat, denkt de minister. Asscher gaat zelf ook met imams praten.

De plannen maken deel uit van een aanvullend pakket van maatregelen tegen radicalisering en jihadisme die Asscher en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) binnenkort bekendmaken. Het waarborgen van de veiligheid staat daarbij voorop. "Daarnaast hebben we een grote taak om ervoor te zorgen dat de samenleving zich niet gek laat maken, dat de radicalen niet winnen", zegt Asscher.

Passagiers aan grond om ebola-verdenking

Passagiers op een vlucht van Londen naar het Schotse Aberdeen zijn zondagavond bij aankomst twee uur in het vliegtuig vastgehouden. Ze moesten in het toestel van British Airways blijven zitten nadat een 10-jarig meisje, vermoedelijk uit Nigeria, tijdens de vlucht ernstig ziek bleek en mogelijk besmet was met het dodelijke ebola-virus. Daarover bericht de Schotse krant Daily Record.

Uiteindelijk bleek ze het virus niet onder de leden te hebben en mochten de reizigers vertrekken. Wel kregen ze het advies zich te laten onderzoeken. Het Nigeriaanse meisje is voor nader onderzoek naar het ziekenhuis gebracht.

Passagiers aan grond om ebola-verdenking
Passagiers aan grond om ebola-verdenking (Foto: ANP)

WHO-medewerker besmet met ebola

Voor het eerst is ook een medewerker van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) besmet met ebola. De hulpverlener is in Sierra Leone en wordt daar behandeld, aldus de organisatie zondag in een verklaring. De identiteit van de WHO'er is niet bekendgemaakt.

Sinds de ebola-epidemie in maart in West-Afrika uitbrak, heeft de WHO bijna 400 medewerkers naar het gebied gestuurd voor hulp. Vooral in Sierra Leone, Guinee en Liberia grijpt het dodelijke virus snel om zich heen. De uitbraak heeft inmiddels 1427 levens geëist. Meer dan 2600 mensen hebben de ziekte opgelopen.

Zondag maakte de minister van Volksgezondheid van de Democratische Republiek Congo bekend dat ook daar twee mensen positief zijn getest op ebola. Zij zijn overleden. Bij zes andere doden is nog niet aangetoond dat ze besmet waren, maar Congo gaat ervan uit dat ebola hun fataal is geworden. De afgelopen maand vielen verschillende doden nadat ze een onbekend virus hadden.

De twee doden in Congo zijn de eerste doden buiten West-Afrika. Het is nog niet bevestigd of deze ziektegevallen gerelateerd zijn aan de uitbraak die sinds maart het westen van het continent in zijn greep houdt.

WHO-medewerker besmet met ebola
WHO-medewerker besmet met ebola (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.