Skylanders Trap Team

Kinderen zijn er gek op en ouders worden er gek van. Skylanders is inmiddels een van de grootste gameseries voor kinderen en waarschijnlijk de grootste bron van inkomsten voor Activision Blizzard. Na Spyro’s Adventure, Giants en Swap Force komt de studio nu met weer een nieuwe variant in Skylanders Trap Team.

De wereld is nog altijd dezelfde die we kennen uit de eerdere games. Dit keer zijn er echter niet één, maar twee nieuwe soorten Skylanders. Allereerst zijn er de mini’s. Dit zijn kleine versies van de al bekende Skylanders. Op de demonstratie tijdens Gamescom kregen we bijvoorbeerd Sprite te zien, die een miniversie is van Spyro. De mini’s zijn leuk om te zien en zullen kinderen zeker aanspreken, maar verder hebben ze niet echt een nieuwe of speciale feature.

De echte grote vernieuwing in Trap Team zijn de Trap Masters. Net zoals eerder kom je in deze game superschurken tegen. Met behulp van de Trap Masters kun je ze niet alleen verslaan, maar ook vangen. Dit doe je via de nieuwe basis: de Traptanium Plate. Als je de superschurk hebt verslagen kun je hem of haar vangen door een trap in de basis te stoppen. Hiervoor heb je wel de juiste trap nodig, want elke trap correspondeert met een bepaald element in de game. Je kunt de schurk dus alleen vangen door een trap te plaatsen met hetzelfde element als de schurk.

Wanneer je een trap plaatst zie je op het scherm een soort draaikolk die de schurk vangt. Een grappig dingetje is dat je vervolgens de schurk hoort praten vanuit de basis, om aan te geven dat deze gevangen is. Daardoor is de schurk ook veranderd van inborst en kun je deze gebruiken als elke andere Skylander. Net als de poppetjes zelf, kun je je trap meenemen naar een vriend om daar met de gevangen schurk te spelen.

Voor wie nu denkt dat je een kast vol met traps moet aanschaffen; dit hoeft niet per se. Je kunt per trap meerdere schurken van dat element vangen. Helaas kun je er maar één tegelijk gebruiken, dus je zult tussen de levels door moeten kiezen welke superschurk je in jouw trap activeert voor het volgende level.

Een ander nieuw iets in Skylanders Trap Team zijn de minigames. In de wereld kun je een aantal gebouwen in, waar je vervolgens minigames mag of soms moet spelen om verder te kunnen met de missies waar je mee bezig bent. De minigame die ik tijdens de demonstratie te zien kreeg, was een soort kaartspel - te vergelijken met Blizzards Hearthstone, maar dan versimpeld voor kinderen uiteraard.

Naast de consoleversie komt Activision tegelijkertijd ook met een tabletversie van Skylanders Trap Team. Het is dezelfde, volledige game, maar heeft een eigen powerplate voor de poppetjes. Bij de tabletstarterpack krijg je ook een bluetoooth controller meegeleverd, zodat je dezelfde controls houdt als in de consoleversie. De poppetjes en traps kun je uiteraard wel gebruiken bij beide versies.

Skylanders Trap Team is een game die zonder twijfel een hit gaat worden bij kinderen. Het is heel herkenbaar en daardoor direct speelbaar. Er ligt alleen één gevaar op de loer. Dit keer zullen de kinderen niet meer alleen om nieuwe poppetjes moeten zeuren. Voor de volledige ervaring mogen de ouders ook de knip trekken voor twee nieuwe powerplates en een bluetooth controller. Het succes van de serie zal dus niet in de game en gameplay zelf zitten, maar in het feit of ouders en grootouders bereid zijn dit allemaal aan te schaffen.

Skylanders Trap Team komt 10 oktober uit op zo ongeveer elk denkbare console.