Gevangen activisten Egypte in hongerstaking

Een prominente burgerrechtenactiviste die vastzit in een Egyptische gevangenis heeft zich aangesloten bij een hongerstaking van activisten en dissidenten. Met hun hongerstaking protesteren ze tegen de aanpak van andersdenkenden door de Egyptische regering.

In een verklaring schrijft het Arabische Netwerk voor Informatie over Mensenrechten dat zeker veertien betogers en activisten die vastzitten de afgelopen week hebben geweigerd eten tot zich te nemen. De hongerstaking is een protest tegen 'oneerlijke processen' en 'opmerkelijk lange hechtenissen' zonder vorm van proces in zaken die draaien om de vrijheid van meningsuiting.

Zondag besloot Mahienour el-Masry, een seculiere rechtenactiviste die al ruim drie maanden vastzit voor het overtreden van een omstreden wet die demonstraties verbiedt, niet langer te eten. "Ze protesteert tegen het gebrek aan gerechtigheid en eist dat alle rechtszaken op basis van deze wet worden ingetrokken. Dit zijn politieke rechtszaken", aldus El-Masry's advocaat Mohammed Ramadan.

Eind vorig jaar nam de regering een wet aan die demonstraties verbiedt als er niet eerst toestemming is gevraagd van de politie. Ook werden de straffen voor mensen die het verbod overtreden verzwaard. Volgens de regering is de wet noodzakelijk om de stabiliteit in het land te waarborgen.

Volgens de Egyptische veiligheidsdiensten zijn ten minste twintigduizend mensen vastgezet sinds de regering het offensief tegen dissidenten vorig jaar inzette. De meeste gevangenen zijn aanhangers van de verdreven president Mohammed Morsi.