Duizenden wachten op plaats in verpleeghuis

Ruim tienduizend ouderen wachten op een plaats in een verpleeg- of verzorgingshuis. Dat meldt Nieuwsuur maandag op basis van eigen onderzoek. Veel zorginstellingen spreken van een maatschappelijk probleem.

Het ministerie van Volksgezondheid stelt dat er geen probleem is omdat bijna alle ouderen zogenoemde 'wenswachtenden' zijn. Volgens de definitie wachten deze mensen op eigen verzoek omdat ze alleen naar een specifieke instelling willen. Het ministerie houdt daarom alleen urgente gevallen in de categorie 'actief wachtenden' in de gaten. Dat zouden er slechts enkele tientallen zijn.

Volgens Nieuwsuur weten veel mensen niet dat ze 'wenswachtend' of 'actief wachtend' zijn en wachten ze daardoor onnodig lang op een plek in een verzorgingshuis. Ouderen komen bijna automatisch in de categorie 'wenswachtend' terecht, stelt het programma. Ook houden zorginstellingen plaatsen in de andere categorie vrij voor crisisgevallen.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft nog geen signalen ontvangen over problemen met wachtlijsten. Wel roept het toezichtsorgaan mensen op daar direct melding van te maken.

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) benadrukt in een reactie dat ouderen het recht op een plek in een instelling 'hebben en houden' als ze zorg nodig hebben. "Er zal voldoende geld zijn en er zullen voldoende plekken zijn om dat recht ook te verzilveren. Dat geldt voor alle Nederlanders."

De bewindsman zegt de onzekerheid te begrijpen. Maar dat moet er niet toe leiden dat er instellingen zouden zijn die als gevolg daarvan helemaal geen mensen opnemen", schrijft hij op de website van zijn ministerie. De betrokken partijen zijn maandag op het ministerie voor overleg. "Daar moeten we echt samen uit kunnen komen."