Israëliërs ontvluchten grensstreek Gaza

Ongeveer honderd Israëlische gezinnen zijn maandag het gebied langs de grens met de Gazastrook ontvlucht. Het ministerie van defensie helpt bange burgers uit de regio te evacueren. De mensen vluchten uit angst voor aanhoudende beschietingen vanuit Gaza.

Het gaat om de eerste grootschalige ontzetting van Israëliërs door de overheid sinds het begin van het offensief. Sinds zondag zijn zo'n tweehonderd families uit de grensstreek geëvacueerd. Een maand eerder vluchtten al veel mensen toen infiltratietunnels van Hamas in de buurt van hun woonplaatsen waren ontdekt.

Een woordvoerder van de gemeenschappen die in de grensstreek wonen zei dat zo'n 70 tot 80 procent van de inwoners van de regio het gebied inmiddels heeft verlaten. Vooral families met kinderen hebben de wijk genomen. Het ministerie van defensie zei dat het niet om een verplichte evacuatie gaat, maar dat de regering Israëliërs die tot vijf kilometer van de grens wonen hulp biedt. Zo wordt hun onderdak geboden in jeugdherbergen en andere verblijfplaatsen op kosten van de overheid.

Hoewel het Israëlische raketafweersysteem Iron Dome tot nu toe een enorm aantal projectielen van Hamas heeft onderschept, is het moeilijker om tegen mortierbeschietingen vanuit Gaza op te treden. Vaak worden afgeschoten granaten niet of te laat opgemerkt, waardoor burgers geen tijd hebben om dekking te zoeken. Zorgen hieromtrent laaiden vooral op nadat vrijdag een 4-jarige peuter in een kibboets werd gedood door granaten die uit Gaza werden afgevuurd.

Maandag werd opnieuw door de Israëlische krijgsmacht en Palestijnse strijdgroepen op elkaar geschoten. Zeker zeven Palestijnen kwamen om bij bombardementen en tankbeschietingen. Het leger voerde zestien luchtaanvallen uit, waarbij ook twee moskeeën werden bestookt. Deze dienden volgens de krijgsmacht respectievelijk als wapendepot en als ontmoetingsplaats voor militanten.

Vanuit Gaza werden zestig raketten op Israël geschoten. Drie projectielen werden onderschept, de rest belandde in het open veld. Maandag zei een Hamas-woordvoerder dat nieuwe pogingen worden ondernomen om tot een langdurig bestand te komen, maar voorlopig staakt geen van de partijen de vijandelijkheden.

Sinds het geweld acht weken geleden uitbrak zijn meer dan 2100 Palestijnen om het leven gekomen. Afgelopen weekend werden voor het eerst hele gebouwen in Gaza in de as gelegd. Aan Israëlische zijde sneuvelden tot nu toe 68 mensen, van wie vier burgers.