Franse regering valt na ruzie in kabinet

Het kabinet van de Franse premier Manuel Valls is maandag gevallen na een openlijke ruzie tussen bewindslieden over het te voeren economisch beleid. President François Hollande aanvaardde het ontslag van de regering en droeg de premier op een nieuw kabinet te vormen dat uiterlijk dinsdag moet worden gepresenteerd.

Premier Valls diende maandag het ontslag van zijn regering in, nadat de omstreden minister van economische zaken Arnaud Montebourg openlijke kritiek had geleverd op het regeringsbeleid. Daarmee had Montebourg, die tot de linkervleugel van de Socialistische Partij behoort, een lijn overschreden.

De leiding van de PS liet weten dat Montebourg de regering moet steunen, niet afvallen. "Hij zit er niet om een debat te beginnen, maar om Frankrijk weer op het pad van groei te zetten", zei partijwoordvoerder Carlos Da Silva in Le Figaro.

Hollande benoemde Valls eind maart tot premier, daags nadat de PS zware verliezen had geleden in de gemeenteraadsverkiezingen. Valls, die tot de rechtervleugel van de PS behoort, volgde de impopulaire Jean-Marc Ayrault op, die maar geen vat kreeg op de economie.

De Franse economie is dit jaar niet gegroeid en de werkloosheid zweeft rond de tien procent. Parijs staat onder druk van de Europese Unie om zijn financiën op orde te brengen, maar Montebourg heeft openlijk in twijfel getrokken of de bezuinigingen die Brussel wenst zullen aansporen tot groei.

Montebourg riep zondag op een partijbijeenkomst op tot 'verzet' tegen de door Duitsland opgelegde bezuinigingspolitiek in Europa. Het roer moet om, zei Montebourg, omdat regeringen hun kiezers anders kwijt zullen raken aan populistische of extremistische partijen.

De kritiek van Montebourg op de bezuinigingspolitiek en de Duitse bondskanselier Angela Merkel is niet nieuw. In een interview vorige week zei Montebourg dat ook de Duitse economie, die tekenen van stagnatie vertoont, 'gevangene is van het bezuinigingsbeleid'. Hij voegde eraan toe: "Wanneer ik Duitsland zeg, bedoel ik de Duitse rechtervleugel die Angela Merkel steunt. Het is niet de taak van Frankrijk om zich aan de ideologische axioma's van Duitslands rechtervleugel te verbinden."

Montebourg vertegenwoordigt de hardlinkse basis binnen de PS en zijn vertrek uit het kabinet zal veel mensen die in 2012 op Hollande hebben gestemd verder teleurstellen. De Franse economie is onder Hollande alleen meer achteruitgegaan.

Frankrijk heeft al laten weten dat het ook dit jaar niet zal lukken om het begrotingstekort onder de drie procent van het bruto binnenlands product te krijgen, zoals de EU verlangt. De Fransen onderhandelen daarom opnieuw over meer respijt.

Merkel wilde maandag niet direct reageren op de regeringscrisis in het buurland. Maar zij wenste 'de Franse president succes met zijn hervormingsagenda'.