FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 24 augustus 2014

Olivia Wilde stort moedermelk over zichzelf heen

Olivia Wilde vindt het niet voldoende om ijskoud water over zichzelf heen te gooien voor het goede doel. De actrice koos voor de Ice Bucket Challenge voor een bak vol moedermelk. "Het heeft me de hele nacht gekost om het te produceren", zei Wilde.

In een filmpje op Youtube is te zien hoe de 30-jarige actrice, die in april beviel van haar eerste kind, druipt van de moedermelk. De actrice daagt senator Cory Booker, feminist Gloria Steinem en Prince uit om een ijsdouche te nemen om aandacht te vragen voor de neurologische ziekte ALS. Ze hebben 24 uur om te reageren.

Wilde, die zoon Otis kreeg met acteur Jason Sudeikis, stond onlangs op de cover van de Amerikaanse editie van Glamour terwijl ze haar zoon borstvoeding gaf. "Met Otis op de foto gaan, is perfect, want een foto van mij alleen voldoet niet aan mijn identiteit als moeder", zei ze in het tijdschrift. "Het geven van borstvoeding is het natuurlijkste dat er is."

Richard Attenborough overleden

De Britse acteur en regisseur Richard Attenborough is zondag overleden. Dat heeft zijn zoon laten weten aan de BBC. Hij is 90 jaar geworden.

Attenborough was één van de grootste acteurs van Groot-Brittannië voordat hij regisseur werd. Hij speelde in onder meer Jurassic Park en Brighton Rock.

In de jaren 60 debuteerde hij als regisseur. In 1982 won hij acht Oscars voor de film Gandhi, waaronder die voor beste regisseur, beste mannelijke hoofdrol en beste film. Het filmdrama is gebaseerd op het leven van Mahatama Gandhi.

Richard is de broer van David Attenborough, een bekende maker van natuurdocumentaires. Richard zat al een tijdje in een verpleeghuis samen met zijn vrouw. Hij overleed zondag rond het middaguur.

Britse regisseur Attenborough overleden
Britse regisseur Attenborough overleden (Foto: ANP)

'De oude Voigt' heeft laatste koers gereden, Howes wint

Vanaf zondagavond is de oude Jens Voigt geen professioneel wielrenner meer. De bijna 43-jarige Duitser heeft tijdens de USA Pro Cycling Challenge zijn immense carrière afgesloten. In de laatste etappe maakte hij, uiteraard, deel uit van de kopgroep. Ondanks moedige inspanningen van Jensie lukte het hem niet om het peloton voor te blijven.

Voigt was sinds 1997 prof, maar reed niet voor veel verschillende ploegen. Het grootste deel van zijn carrière sleet hij bij Crédit Agricole, Team CSC en Trek, waarbij de teams vanwege sponsors af en toe andere namen hadden. In 1998 maakte hij zijn debuut in de Tour de France, waar hij tot en met dit jaar elke keer - zeventien maal op rij - aan de start zou verschijnen.

Veertien keer haalde Voigt de finish van de Tour. In 2001 en 2006 wist hij er een etappe te winnen, iets wat hij in 2008 ook in de Giro d'Italia deed. De Duitser was het schoolvoorbeeld van een erkend hardrijder, wat ook de manier is waarop hij zijn laatste overwinning boekte. Vorig jaar ging hij er in de vijfde etappe van de Tour of California vandoor, waarna hij niet meer bijgehaald werd.

In Nederland was Voigt jarenlang een van de vaste renners die tijdens de Tour de France genoemd werden door NOS-commentatoren Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot. Hierbij werd meerdere keren het aantal kinderen van de Duitser vermeld, zes. Ook werd Voigt bekend door vele beroemde uitspraken, met als bekendste het zinnetje "Shut up legs!", dat hij tegen zichzelf zei op momenten dat de benen pijn deden. 

In de laatste etappe van de Pro Cycling Challenge 2014 werd Voigt op iets minder dan tien kilometer van de streep ingehaald door het peloton, waar hij veel schouderklopjes in ontvangst mocht nemen. In de rit over 126 kilometer werd het een massasprint in Denver. De overwinning ging naar de Amerikaan Alex Howes van Garmin-Sharp, die in de laatste centimeter voorbij landgenoot Kiel Reijnen (UnitedHealthcare) sprintte. Tejay van Garderen pakte voor BMC de eindzege.

Voigt laat iedereen in zijn hemd staan in de vijfde etappe van de Tour of California in 2013, wat zijn laatste zege zou worden (Foto: Getty)

[Coppa] De Vrij scoort in eerste officiële duel voor Lazio

Stefan de Vrij heeft in zijn eerste officiële duel voor Lazio Roma meteen doel getroffen. De van Feyenoord overgekomen verdediger scoorde eenmaal in de 7-0 bekerzege op Bassano Virtus, dat uitkomt op het derde niveau. De Vrij nam na 59 minuten de 3-0 voor zijn rekening.

Lazio begint volgende week de competitie met een uitwedstrijd tegen AC Milan. De Vrij treft dan eventueel landgenoot Nigel de Jong, met wie hij vorige maand met Oranje derde werd op het WK. De Vrij werd verkozen tot beste verdediger van het toernooi.

Uitslagen Coppa Italia 24/8/2014

Udinese Calcio 5-1 Ternana Calcio
AC Cesena 1-0 Casertana
Empoli FC 3-0 L'Aquila Calcio
Sampdoria 4-1 Calcio Como
Brescia Calcio 1-0 Latina Calcio
Hellas Verona 3-0 US Cremonese
Lazio 7-0 Bassano Virtus
Virtus Lanciano 0-1 Genoa

[upd] Naakte feministe kakt op IS-vlag

De Egyptische feministe en activiste Aliaa Magda Elmahdy postte zaterdag een (behoorlijk ranzige) foto op Liveleak, waarop ze uit haar vagina bloedt op een IS-vlag. Een andere feministe poept tegelijkertijd op dezelfde vlag terwijl ze haar middelvinger opsteekt.

Dat meldt de blog BareNakedIslam (what's in a name). Hoewel ze de foto niet van een bijschrift voorzag, bedoelt ze de uiting vermoedelijk kritisch richting de Islamitische Staat (no shit). De 23-jarige dame is namelijk fervent anti-religie.

In Egypte is rond de 95 procent van de vrouwen tussen 18 en 49 besneden. Of Elmahdy met haar bebloede vagina daar naar verwijst of naar de veelvoorkomende verkrachtingen van vrouwen door IS-leden, is niet bekend.

Volgens BareNakedIslam hebben diverse Arabische media de foto niet gepubliceerd omdat op de IS-vlag de tekst 'er is geen god behalve Allah' staat. Daarop bloeden en poepen is in dat geval niet zo netjes.

De (zwaar NSFW-)foto is hier te bekijken.

Update 23.25 uur: 
Het bronbericht tastte wat betreft Elmahdy's bebloede geslachtsdelen in het duister. De Times of Israel geeft echter aan dat ze op de foto menstrueert - een veel grovere belediging voor IS-radicalen dan met ketchup simuleren dat ze verkracht of besneden is. Of zoals FOK!user Tinkepink samenvat: "Een sterker symbool dan een vrouw, naakt, bloedend (onrein) en poepend op een dergelijke vlag kan ik me nauwelijks voorstellen. Qua zeggingskracht vergelijkbaar met de onthoofdingsvideo."

[PD] Barça ondanks rode kaart simpel langs Elche

Luis Enrique heeft een succesvol debuut gemaakt als hoofdcoach van Barcelona. De 44-jarige trainer zag zijn ploeg zondagavond de eerste competitiewedstrijd met 3-0 winnen van Elche. Lionel Messi opende in de 41e minuut de score. Een minuut later kreeg Javier Mascherano rood. In ondertal liep Barça in de tweede helft uit via goals van debutant Munir El Haddadi en nogmaals Messi.

De Nederlands-Kaapverdiaanse voetballer Garry Mendes Rodrigues speelde de gehele wedstrijd mee bij Elche. Hij veroorzaakte zelfs de rode kaart van Mascherano, die aan de noodrem trok toen de oud-speler van ADO Den Haag en FC Dordrecht was doorgebroken.

Barcelona had lang nodig om de score te openen. De thuisploeg liep zich stuk op de handbaldefensie van Elche en had pech met inzetten op paal en lat. Vier minuten voor rust vond Messi toch een gaatje.

Na rust zette Barcelona, ondanks het mannetje minder, de dominantie gewoon voort. Het 18-jarige talent El Haddadi maakte de 2-0 en Messi de 3-0. Barcelona speelde nog zonder de aanvallers Neymar (geblesseerd) en Luis Suárez (geschorst).

Celta de Vigo, dat afgelopen zomer Luis Enrique kwijtraakte aan Barcelona, startte eveneens met een zege. Getafe werd met 3-1 verslagen.

Alleen medische keuring scheidt Guardado van PSV

Andrés Guardado is komend seizoen vrijwel zeker in de Eredivisie actief. Slechts het doorstaan van de medische keuring scheidt de Mexicaan van een overgang naar PSV. De Eindhovenaren huren de linkerflankspeler voor een seizoen van Valencia.

Guardado wordt maandag gekeurd. "We hopen hem 's middags te keuren", zegt technisch directeur Marcel Brands zondag tegen Voetbal International. "Als dat zoals verwacht verloopt, hebben we een akkoord."

De 27-jarige Guardado kan op de gehele linkerflank spelen. Hij werd de tweede seizoenshelft van vorig seizoen ook al uitgeleend, aan Bayer Leverkusen. De 108-voudig international speelde eerder ook voor het Spaanse Deportivo La Coruña en Atlas uit zijn geboorteland.

Daniil Kvyat scoort punten voor Toro Rosso

Daniil Kvyat heeft voor Toro Rosso twee punten mee genomen uit België . De Rus eindigde als tiende, maar door de straf van McLaren-coureur Kevin Magnussen werd hij als negende geklasseerd. Teamgenoot Jean-Eric Vergne eindigde als elfde.

"Dit was een leuke, maar zware wedstrijd. Helemaal aan het einde toen ik mijn positie moest verdedigen, omdat Hülkenberg op versere zachte banden reed", vertelde Kvyat. "Dat was spannend, omdat ik op hem moest letten, maar ook om mijn eigen banden moest denken. De auto was verder prima en ik was erg blij dat het droog was. Het was dus een positief weekend, we hebben weer wat stappen gemaakt en ik ben blij dat ik toch punten heb weten te scoren."

Jean-Eric Vergne baalt van zijn race "De start was niet goed. Op het rechte stuk werd ik vaak ingehaald en ik kon mijzelf niet verdedigen. Ook de banden gingen niet lang mee. We moeten de data analyseren om te kijken of we het op kunnen lossen. We zijn niet ver verwijderd van de punten, maar dit moeten we uitzoeken en zorgen voor een goed weekend in onze thuisrace op Monza."

FOK!sport foto-onderschrift week 34

Elke week hebben we hier op FOK!sport een nieuwe ronde van het FOK!sport foto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we opzoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de FOK!sport redactie) was 3rr0r met het volgende onderschrift: "De coaching van van de Looi is nattevingerwerk."

De opgave van deze week:

Kingsley Boateng en Uros Matic van NAC Breda lopen niet bepaald vrolijk over het veld. Wat is hier gaande? (PRO SHOTS/Menno Ringnalda)
Kingsley Boateng en Uros Matic van NAC Breda lopen niet bepaald vrolijk over het veld. Wat is hier gaande? (PRO SHOTS/Menno Ringnalda)

Noodtoestand Californië na aardbeving

De gouverneur van de Amerikaanse staat Californië heeft de noodtoestand afgekondigd in verband met de aardbeving van zaterdagnacht in Napa. Bij de beving vielen zeker 87 gewonden. Drie van hen verkeren in kritieke toestand. Het was de zwaarste aardbeving in de regio in een kwarteeuw.

Door de noodtoestand uit te roepen kunnen Napa en omliggende gemeenten een beroep doen op middelen van de staat. En dat is hard nodig, aldus gouverneur Jerry Brown. De brandweer van Napa heeft al laten weten aan de top van zijn capaciteit te zitten.

Door de beving zijn grote snelwegen gesloten en belangrijke gebouwen beschadigd. Daarnaast vinden nog altijd naschokken plaats. Volgens Brown is de situatie te gevaarlijk om niet in te grijpen. Zeker vijftien gebouwen zijn onbewoonbaar geworden.

De aarde begon midden in de nacht te schudden, rond 03.20 uur lokale tijd. Het epicentrum lag even ten zuidoosten van Napa, op nog geen elf kilometer diepte. Veel mensen onvluchtten hun huizen. Gebouwen raakten beschadigd, gas- en waterleidingen sprongen en bijna dertigduizend mensen kwamen zonder elektriciteit te zitten. Later op de dag was dat aantal teruggebracht tot zo'n negentienduizend.

Mercedes-coureurs weer met elkaar in de clinch

Nico Rosberg heeft naast de zege gerepen tijdens de Belgische Grand Prix. De Duitser beschadigde na een touché met teamgenoot Lewis Hamilton zijn voorvleugel. Lewis Hamilton moest een nieuwe achterband halen, terwijl Rosberg enkele ronden later een nieuwe voorvleugel moest halen.

Rosberg viel na zijn pitstop terug tot de veertiende positie in de wedstrijd en kon aan een inhaalrace beginnen. Verse banden aan het einde van de race brachten hem uiteindelijk de tweede plek in de wedstrijd, terwijl Hamilton de finishvlag niet zag. "Ik probeerde buitenom te gaan bij Lewis en helaas toucheerden we elkaar. Dat heeft beide onze race beïnvloed Maar het is zoals het is. Ik moet het ongeluk nog terugkijken, want ik kan er nu niet echt goed op reageren", Vertelde Rosberg op het podium. "Of er vandaag een 1-2 had ingezeten? Ja, dat denk ik wel. Het vertrouwen was er, net als de snelheid. Helaas is het niet zo gelopen."

Lewis Hamilton heeft na de bespreking met het team verklaard dat Nico Rosberg hem met opzet raakte bij het insturen van Les Combes. "We hebben zojuist met elkaar gesproken en het komt er op neer dat hij mij met opzet heeft geraakt. Hij zei dat hij het had kunnen voorkomen, maar hij wilde dat niet. Hij zei letterlijk: "Ik deed het om een punt te maken", vertelde Hamilton tegenover de BBC. Hamilton kon zijn oren niet geloven toen Nico Rosberg binnen kwam. "Hij kwam binnen lopen en zei dat het mijn fout was"

"Wanneer een auto minder dan een halve lengte naast je zit, dan hoef je geen extra ruimte te geven. Ik wist dat hij achter me zat, dus ik reed gewoon door op mijn eigen lijn. Ik had zeker verwacht dat het incident onderzocht zou worden door de wedstrijdleiding."

Update:

Toto Wolff heeft later aangegeven dat Lewis Hamilton gelijk heeft over het feit dat Nico Rosberg niet aan de kant wilde gaan en een punt wilde maken. De teambaas van Mercedes benadrukt dat Rosberg niet bewust op een aanrijding uit was. "Nico vond dat Lewis ruimte voor hem moest maken en wilde laten zien dat hij niet altijd degene zal zijn die aan de kant gaat. Het was een verhitte discussie tussen de twee. In mijn ogen zat Nico fout, want hij was degene die aanviel."

[BD] Remise Stuttgart bij debuut Kostic

Filip Kostic is zondag met een gelijkspel gedebuteerd bij VfB Stuttgart. De van FC Groningen overgekomen aanvaller zag zijn ploeg met 1-1 gelijkspelen bij Borussia Mönchengladbach. Kostic betrad in de 69e minuut bij een 1-0 voorsprong het veld en zag Gladbach in de blessuretijd gelijkmaken. Christoph Kramer scoorde.

Debutant in de Bundesliga SC Paderborn speelde zijn eerste duel gelijk. Voor eigen publiek werd met 2-2 gelijkgespeeld tegen FSV Mainz 05. Paderborn leek door een goal in de 87e minuut zelfs met de zege aan de haal te gaan, maar in de 94e minuut maakte Koo Ja-Cheol gelijk.

Basketballers verliezen ruim van Israël

De Nederlandse basketballers hebben voor de tweede keer in de EK-kwalificatie verloren van Israël. Zondag werd met 83-60 verloren in het Cypriotische Nicosia, waar Israël noodgedwongen zijn thuisduels speelt.

Nederland had geen moment zicht op een goed resultaat. Het begin was zwak en bij rust was de achterstand 25 punten. In de tweede helft wist Oranje de achterstand iets terug te brengen.

Oranje staat met acht punten uit vijf duels tweede in poule B en sluit woensdag de kwalificatiereeks af met een thuiswedstrijd tegen Montenegro. Bij winst en gunstige resultaten in andere poules plaatst Nederland zich voor het EK. De groepswinnaars en zes beste nummers twee komen daarvoor in aanmerking.

Geen MINECON in 2014

Mojang heeft bekendgemaakt dat er geen MINECON 2014 komt. De volgende editie van de Minecraft-conferentie zal waarschijnlijk pas in de lente van 2015 plaatsvinden in Londen. Zo kan Mojang meer aandacht besteden aan het organiseren van het evenement. 

Zodra een geschikte locatie is gevonden en alle contracten zijn geregeld, laat Mojang meer weten. 

Ebola duikt op in Congo

Ebola is geconstateerd in de Democratische Republiek Congo. Dat meldt de BBC. Het is de eerste keer dat het virus opduikt buiten West-Afrika sinds de epidemie daar in maart losbarstte. 

Acht mensen zijn getest op ebola. Daarnaast zijn er twee mensen recentelijk overleden aan ebola-achtige verschijnselen. Inmiddels is uit tests gebleken dat de twee inderdaad aan ebola zijn bezweken.

Novum voegt toe: "Volgens minister Felix Kabange Numbi gaat het om een andere stam van het virus dan die in West-Afrika al honderden levens heeft geëist."

[EKZ] Alberda kijkt tevreden terug op het toernooi

Joop Alberda, technisch directeur van de KNZB, kijkt met een tevreden gevoel terug op de Europese kampioenschappen zwemmen in Berlijn. Vooral over Sharon van Rouwendaal, met twee keer goud en twee keer zilver, was hij zeer tevreden.  

"Als Sharon zoveel kilometers met pr's, Nederlandse records en medailles weet te omlijsten, dan is zij een aanwinst voor de Nederlandse sport. De mentaliteit en de vrolijkheid die ze uitstraalt, die straalt ook af op de rest van de groep. Dat is een groot pluspunt", aldus Alberda.

De Nederlandse zwemploeg zal terugkeren met tien medailles. "We zijn op de goede weg met deze ploeg", zegt Alberda. "Er komt ook wat verjonging aan. Jesse Puts en Maarten Brzoskowski lieten dat al zien en ook bij de jeugd Olympische Spelen lieten een paar talenten zien hard te kunnen zwemmen."

In Berlijn is er geen gouden medaille gewonnen bij het langebaantoernooi. Op de vraag wat dit zegt over de toekomst van het Nederlandse zwemmen gaf Alberda het volgende antwoord: "Als je kijkt naar de verdeling van het goud, dan zie je dat zo veel landen unieke zwemmers hebben. Specifieke talenten. Wij hebben dat de laatste jaren ook gehad, met Pieter van den Hoogenband, Inge de Bruijn en Marleen Veldhuis. Dat komt wel weer."

Alberda wil vooral positief terugkijken op het toernooi. "Van Rouwendaal en Weertman pakken in het open water wel gewoon goud. En dat is toch een olympisch nummer. We hebben daar Europees gedomineerd, dus er is perspectief."

Hoe de toekomst van Alberda bij de KNZB eruit ziet is nog niet duidelijk. Dinsdag komen de bestuursleden van de zwembond bijeen om te praten over de toekomst. Ook NOC*NSF heeft een stem in die discussie. "De plannen die ik gemaakt heb zijn positief ontvangen. Er zit natuurlijk altijd een financiële consequentie aan. En ik kan moeilijk ja zeggen tegen een plan waar ik geen funding voor heb. Ik ga er nu niks over zeggen. Ik wacht eerst op het besluit van het bestuur", besluit Alberda. 

Belgische biatleet schrijft historie met eerste goud ooit

De Belgische biatleet Michael Rösch heeft in het Russische Tyumen geschiedenis geschreven. De geboren Duitser pakte op het onderdeel achtervolging de gouden medaille tijdens het WK zomerbiatlon. Het zomerbiatlon verschilt weinig van wat er in de winter gedaan wordt: In plaats van langlaufski's gebruikt men rollerski's met wieltjes. Nooit eerder kwam een Belg zelfs bij de beste twintig op een WK.

Op de sprint pakte Rösch een dag eerder al zilver, waardoor hij de achtervolging als tweede mocht starten. Ondrej Moravoc, de Tsjechische winnaar van de sprint, maakte bij de eerste van vier schietbeurten al direct drie fouten, waardoor hij al veel tijd in moest leveren. Ook Rösch kende een slecht begin, want hij wist twee van de vijf doelen niet te raken.

Bij alle volgende schietbeurten ging het echter van een leien dakje voor de Belg: Alle vijftien volgende schoten troffen doel. Op de ski's toonde Rösch aan in uitstekende vorm te verkeren. Alleen de Sloveen Klemen Bauer was sneller, maar hij maakte een fout meer dan de Belg en moest genoegen nemen met zilver. Krasimir Anev uit Bulgarije, gestart als negende, bleef foutloos en pakte het brons. 

Rösch komt sinds het begin van 2014 uit voor België. Door zijn prestaties in de IBU Cup in maart van dit jaar, het niveau onder de World Cup, zal hij naar alle waarschijnlijkheid een wildcard krijgen om komende winter in de World Cup te mogen starten. Dat heeft hij nodig, want België heeft geen automatische startplaats op het hoogste niveau.

[PL] Van Gaal wint ook tweede competitieduel niet

Louis van Gaal is ook in zijn tweede competitiewedstrijd als coach van Manchester United zonder overwinning gebleven. Hij speelde met zijn ploeg zondag met 1-1 gelijk bij Sunderland. Juan Mata zette United na zeventien minuten op voorsprong. Jack Rodwell maakte een kwartier later gelijk.

Van Gaal had een basisplaats ingeruimd voor Robin van Persie en haalde zijn landgenoot na 63 minuten naar de kant. Van Gaal had Van Persie als aanvoerder van Oranje aangesteld op het WK in Brazilië. De Rotterdammer sloot vanwege de mondiale titelstrijd later aan bij de selectie.

Met een punt uit twee duels kent Van Gaal een slechte start bij United. Vorige week werd verloren van Swansea City. Sunderland speelde eerder gelijk bij West Bromwich Albion.

Leroy Fer maakte een teleurstellend debuut bij Queens Park Rangers. De Nederlandse middenvelder, overgekomen van Norwich City, verloor zijn eerste wedstrijd in Londense dienst met 4-0 van stadsgenoot Tottenham Hotspur. Fer begon in de basis, kreeg na 64 minuten geel en werd even later vervangen.

Oud-Twente-speler Nacer Chadli was met twee goals de grote man. Eric Dier en Emmanuel Adebayor scoorden de andere treffers. Oud-Ajacieden Jan Vertonghen en Christian Eriksen speelden de gehele wedstrijd mee bij de Spurs.

Bolt zet na drie optredens punt achter seizoen

De Jamaicaanse topsprinter Usain Bolt heeft vervroegd een punt gezet achter het seizoen. De zesvoudig olympisch kampioen kwam dit jaar vanwege blessureleed nog amper in actie en wil zich gaan richten op volgend jaar. Bolt neemt voorlopig even pauze en mist daardoor onder meer de Diamond League-wedstrijden in Zürich van komende week, waarvoor hij zich had ingeschreven. Dat maakte de organisatie zondag bekend.

De wereldrecordhouder op de 100 en 200 meter maakte begin deze maand bij de Commonwealth Games in Glasgow zijn rentree na maanden vol fysieke problemen. Bolt onderging in maart een operatie aan zijn linkervoet en tobde ook met hamstringklachten. In Glasgow leidde hij Jamaica naar goud op de 4x100 meter. Bolt liep vervolgens twee wedstrijden over 100 meter op de Copacabana (10,06 seconden) en zaterdag in het overdekte stadion van Warschau (9,98).

[EKZ] Tiende plaats Nederland in medailleklassement

Nederland besluit het EK zwemmen in Berlijn met tien medailles en de tiende plaats in het medailleklassement. In de Duitse hoofdstad werden de afgelopen week drie gouden, vijf zilveren en twee bronzen medailles veroverd.

Nederland was vooral succesvol in het open water. Daar werden drie gouden en een zilveren medaille behaald. Bij het langebaanzwemmen bleef Nederland zonder gouden plakken. Vaandeldraagster Ranomi Kromowidjojo was afwezig in Berlijn.

Femke Heemskerk had met vier medailles, drie zilveren en een bronzen, het grootste aandeel in de medailleoogst.

Medaillespiegel Europese kampioenschappen zwemmen 

# Land G Z B T
1 Groot-Brittannië 11 8 8 27
2 Rusland 8 7 3 18
3 Italië 8 2 12 22
4 Duitsland 6 8 7 21
5 Denemarken 6 1 2 9
6 Hongarije 5 6 6 17
7 Frankrijk 5 4 3 12
8 Zweden 3 6 1 10
9 Spanje 3 5 5 13
10 Nederland 3 5 2 10

Boko Haram roept ook kalifaat uit

Terreurbeweging Boko Haram heeft een kalifaat uitgeroepen in het noordoosten van Nigeria. Dat zei de leider van Boko Haram in een videoboodschap, meldt AFP zondag.

In tegenstelling tot het kalifaat dat extremisten in het noorden van Syrië en Irak uitriepen beslaat het Nigeriaanse kalifaat slechts een stadje en het omliggende gebied.

Het stadje Gwoza in de deelstaat Borno werd eerder deze maand ingenomen door Boko Haram. "Dank aan Allah die onze broeders deze overwinning in Gwoza schonk en de stad deel maakte van het islamitische kalifaat", zei Boko Haram-leider Abubakar Shekau. Gwoza heeft 'niks te maken met Nigeria', voegde hij eraan toe.

Aangenomen wordt dat Boko Haram ook de dienst uitmaakt in het gebied rondom Gwoza. Boko Haram is vooral actief in Borno en heeft er veel overwinningen geboekt op de Nigeriaanse strijdkrachten. Hoe groot het gebied precies is dat de groep in handen heeft is haast onmogelijk vast te stellen. Zelfs voor hulpverleners is reizen in het gebied levensgevaarlijk. De regering kondigde er vorig jaar de noodtoestand af.

Uitslag Ajax - PSV

PSV heeft de eerste topper in de Eredivisie gewonnen. In de Amsterdam ArenA klopten de Eindhovenaren in een boeiende wedstrijd regerend landskampioen Ajax met 1-3. Door de zege is de ploeg van Philip Cocu samen met PEC Zwolle de enige die na drie wedstrijden nog de volle buit heeft.

Ajax en PSV hadden zin in het duel, wat resulteerde in kansen voor beide doelen. In de eerste helft was Ajax de bovenliggende partij met na zestien minuten een doelpunt van El Ghazi. Na een goede pass van Klaassen wist de aanvaller de bal over doelman Zoet te knikken. De Amsterdammers kregen meer mogelijkheden, maar hadden ook het geluk dat de scherpte bij Wijnaldum ontbrak.

Na de pauze kreeg Schöne de mogelijkheid om de score te verdubbelen, maar hij miste. Aan de andere kant liet Depay zien waarom hij zo geprezen wordt. Hij sloeg uit een counter na aangeven van Narsingh toe en maakte zo al zijn vijfde goal van het seizoen.

Ajax probeerde de 2-1 te forceren, maar moest hierdoor ook ruimte laten. Deze ruimte werd door PSV al snel optimaal benut, want De Jong stuurde Narsingh weg die Cillessen passeerde. Daarna leken de Eindhovenaren de wedstrijd in de tas te hebben, al moesten ze beducht zijn voor de Amsterdamse uitvallen. Zo had Moisander de gelijkmaker op zijn schoen, maar de verdediger vergat te scoren. Jozefzoon strafte in de slotfase weifelend ingrijpen in de Ajax-defensie af en bracht zo de 1-3 eindstand op de borden.

AFC Ajax

1 - 3

PSV

 16' El Ghazi    52' Depay
 63' Narsingh
 86' Jozefzoon
 
 Gele kaart: Rekik, Depay (PSV)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51.513
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Van Rhijn (Serero/70)
Veltman
Moisander
Boilesen (Ligeon/66)
Klaassen
Viergever
Blind
El Ghazi (Andersen/50)
Sigthórsson
Schöne
  Zoet
Brenet
Bruma
Rekik
Willems (Tamata/53)
Wijnaldum
Hendrix
Maher (Hiljemark/70)
Narsingh (Jozefzoon/80)
De Jong
Depay

[vid] Vlag Oekraïne bij Kremlin gehangen

Op de vooravond van de Oekraïense onafhankelijkheidsdag is zaterdagavond een blauwgele vlag vlakbij het Kremlin opgehangen. Dat is te zien op Twitter en YouTube.

Op videobeelden proberen vijf mensen de enorme vlag aan een brug naast het Kremlin vast te maken. De vlag hangt nauwelijks, of ze worden al bij de kladden gevat door aanwezige Russische agenten.

De vijf zijn direct gearresteerd en zitten naar verluidt momenteel vast. Bekijk de actie hieronder.

'DDoS-aanvallen op Sony'

Vandaag is Sony het doelwit geweest van een uitgebreide DDoS-aanval. Het PSN van Sony is hierdoor het grootste deel van de dag offline geweest. Op het moment is Sony hard bezig met het oplossen van de problematiek en doet PSN het 'sporadisch'.

De aanvallen zijn geclaimed door Lizard Squad. Hij zou eerder al gekoppeld zijn aan DDoS-aanvallen op Blizzard en Riot Games. Lizard Squad schijnt boos te zijn dat Sony niet genoeg geld stopt in haar services, terwijl ze wel veel geld ontvangen van hun klanten. Ook een koppeling aan ISIS kan niet achterwege blijven.

Sony zelf heeft nog niet gereageerd op de problematiek, anders dan dat ze hard bezig zijn de problematiek op te lossen. Ze adviseren dan ook om zo nu en dan een nieuwe poging te doen om in te loggen.

[Upd] [jOS] Basketbalsters groepswinnaars na achtste zege op rij

Tijdens het 3x3-toernooi op de Jeugd Olympische Spelen hebben de Nederlandse basketbalsters opnieuw een zege geboekt. Dit keer moesten de Braziliaanse dames eraan geloven: 21-6.

Zoals in veel van de vorige wedstrijden speelde Esther Fokke weer de sterren van de hemel. Ze raakte vier van haar zes tweepuntspogingen en maakte in totaal elf punten. Ook Fleur Kuijt (3), Charlotte van Kleef (3) en Janis Ndiba (4) scoorden uitstekend mee. 

In het 3x3-basketbal duren wedstrijden in principe tien minuten, tenzij een van de ploegen op 21 punten komt. Dat gebeurde vroeg, want al na ruim zeven minuten werd het 21e punt voor Nederland gemaakt en was de wedstrijd beslist. 

Nu alle tien landen in groep A acht wedstrijden hebben gespeeld gaat Nederland samen met Hongarije aan de leiding. Beide landen verloren slechts één keer. Nederland staat echter bovenaan doordat het van Hongarije won en een veel beter doelsaldo heeft. Later op zondag wordt tegen Slovenië de groepsfase afgesloten, waarna op maandag de knock-outfase begint.

Update 18.06 uur

De Nederlandse basketbalsters hebben de groepsfase afgesloten met de achtste overwinning op rij. In de laatste wedstrijd werd met 21-13 afgerekend met Slovenië. Door de zege is Nederland groepwsinnaar met acht overwinningen en slechts één keer verlies. Dat is dezelfde score van Hongarije, maar door het onderlinge resultaat staat Oranje op één. 

In de achtste finales neemt Nederland het maandag op tegen Guam, dat in groep B slechts twee keer won. Die zeges waren niet op de beste ploegen: Andorra won totaal maar één keer, Indonesië ging zelfs met louter verliespartijen naar huis. Bij winst wacht in de kwartfinales waarschijnlijk titelverdediger en thuisland China, het enige land dat Nederland in de groepsfase versloeg. Na die zege werden echter vier wedstrijden verloren, dus het is de vraag hoe goed China daadwerkelijk is.

PlayStation Home stopt in Azië

PlayStation Home is een bekende gratis applicatie voor PlayStation 3 waarin gamers in een sociale omgeving konden hangen. Sony heeft plannen om de service te stoppen in Azië. Vanaf september zal de service daar langzaam maar zeker worden afgebouwd.

Vanaf 24 september is het niet meer mogelijk om virtuele items te kopen. De service zal compleet offline gaan in maart 2015. Voor fans in Europa is er niets te vrezen. Hier blijft de service (voorlopig) gewoon doorgaan.

PlayStation Home

Magnussen gestraft voor incident met Alonso

Kevin Magnussen is na de Grand Prix van België gestraft voor een incident met Fernando Alonso. Enkele rondes voor het eind was hij in gevecht met Fernando Alonso om de vijfde plaats en dwong de Spanjaard buiten de baan.

Dat kon volgens de wedstrijdleiding niet door de beugel en de Deen werd bestraft met een tijdstraf van twintig seconden. Daardoor eindigde de coureur van McLaren op de twaalfde plaats en dus buiten de punten. Nico Hülkenberg schoof mede daardoor op van de elfde naar de tiende plaats en pikte dus het laatste puntje weg.

Nieuwe Yakuza aanwezig op Tokyo Game Show

Met Gamescom nog vers in ons geheugen staat er alweer een nieuw game-evenement voor de deur: Tokyo Game Show. Over deze show begint langzaam maar zeker de eerste informatie naar buiten te stromen. Vandaag is bekendgemaakt dat SEGA aanwezig zal zijn met een nieuwe Yakuza.

Het gaat hier om Yakuza Zero en moet verschijnen op PlayStation 3 en PlayStation 4. Meer informatie is nog niet bekend over de titel, behalve dan dat porno een rol zal spelen. Vanaf 18 september, wanneer TGS van start gaat, kunnen we meer informatie verwachten.

Yakuza Zero

Kristoff sprint naar zege in Hamburg

Alexander Kristoff heeft zondag de negentiende editie van de Vattenfall Cyclassics gewonnen. De Noorse renner van Katusha was in een massasprint in de straten van Hamburg de Italiaan Giacomo Nizzolo (Trek) en de Australiër Simon Gerrans (Orica) te snel af. Raymond Kreder (Garmin) was op de achtste plaats de beste Nederlander in de 247 kilometer lange koers.

De 27-jarige Kristoff is bezig aan het beste seizoen uit zijn carrière. Hij won onder meer Milaan-San Remo en twee etappes in de Tour de France.

[Vuelta] Bouhanni veruit de snelste in massasprint

Nacer Bouhanni heeft de tweede etappe gewonnen in de Vuelta à España. De Fransman van FdJ.fr was in de massasprint oppermachtig en bleef Giant-Shimano-renner John Degenkolb voor. Roberto Ferrari van Lampre werd derde.

Een kopgroep van zes man mocht vooruit blijven, maar Francisco Aramendia, Valerio Conti, Romain Hardy, Nathan Haas, Kristian Sbaragli en Jacques van Rensburg, werden ruim voor de streep in San Fernando ingelopen. In de sprint die uiteindelijk volgde werd Bouhanni goed afgezet door zijn ploeg en was in de sprint veruit de snelste. Degenkolb kwam nog wel iets dichterbij maar strandde op het achterwiel van Bouhanni.

Moreno Hofland was op de negende plaats de beste Nederlander. In het klassement nam Alejandro Valverde de leiderstrui over van ploeggenoot Jonathan Castroviejo, doordat hij iets beter eindigde in de rituitslag.

Indiase troepen naar grens Pakistan

Zaterdag braken de heftigste gevechten tussen India en Pakistan uit in meer dan een decennium. Als antwoord brengt India meer troepen in stelling in het grensgebied. Dat bericht de Times of India.

Door het aanhoudende mortiervuur vanuit Pakistan zijn minstens twee doden en zes gewonden gevallen. De doden betroffen een onschuldige vader en zoon die omkwamen toen een 88mm-mortier in hun boerenhutje terechtkwam.

Volgens India zijn er de afgelopen twee weken al meer dan 20 incidenten geweest waarin Pakistan het staakt-het-vurenverdrag uit 2003 zou hebben geschonden. De twee landen liggen al sinds de dekolonisatie in 1947 met elkaar in de clinch.

Hoeveel troepen precies gestuurd worden, is niet bekend. Wel worden er generaals meegestuurd om op de herschikking van aanwezige en nieuwe troepen toe te zien.

[EKZ] Wisselslagvrouwen grijpen net naast medaille

De Nederlandse vrouwen op de 4x100 meter wisselslag hebben net naast een medaille gegrepen tijdens het EK zwemmen in Berlijn. Wendy van der Zanden, Moniek Nijhuis, Inge Dekker en Femke Heemskerk tikten aan na 3:58,33 minuten, enkele tienden achter de Britse vrouwen.

Na Van der Zanden lag Nederland op de laatste plek en ook na Nijhuis leken de medailles nog erg ver weg. Dekker bracht Nederland dankzij haar vlinderslag redelijk terug in de race, maar de beste prestatie kwam op naam van Heemskerk. Zij zwom veruit de snelste 100 meter vrije slag van het hele veld, maar kwam 0,36 seconden tekort om Francesca Halsall in te halen.

De Deense dames pakten het goud, voor Zweden. Denemarken verbrak met 3:55,62 het vijf jaar oude Europese record, dat door de Duitse vrouwen werd gezwommen in zogenaamde superpakken.

Iran 'schiet drone Israël neer'

De Revolutionaire Garde van Iran heeft een Israëlische drone neergeschoten. De BBC geeft aan dat Iran dat in elk geval beweert.

Hoewel het voorval niet kon worden bevestigd van niet-Iraanse kant, zou de drone boven Natanz zijn neergehaald. Dat is de plek waar Iran werkt aan het verrijken van nucleair materiaal, naar eigen zeggen voor vredelievende doeleinden.

De Iraniërs vermeldden niet wanneer de drone is neergehaald, noch hoe ze weten dat het een Israëlisch toestel betrof. Natanz bevat meer dan 16.000 centrifuges voor het verrijken van uranium.

[EKZ] Van Rouwendaal verplettert Nederlands record en pakt zilver

Sharon van Rouwendaal heeft haarzelf een mooi einde gegeven aan het Europees kampioenschap zwemmen in Berlijn. De zwemster, die al twee keer goud won bij het openwaterzwemmen, pakte een mooie zilveren medaille op de 400 meter vrije slag.

Van Rouwendaal zwom 4.03,76 en haalde daarmee vier seconden van haar persoonlijk en Nederlands record af, die ze vanmorgen al wist te verbeteren. Ze eindigde een halve seconde achter de winnarres Jazmin Carlin. De Britse zette 4.03,24 neer.

Chris Brown doelwit schietpartij

Chris Brown is boos dat er zaterdagnacht tijdens zijn feestje is geschoten. "Het is teleurstellend dat wij als maatschappij niet af en toe gewoon lol kunnen hebben zonder dat er ruzies zijn", twitterde de zanger, die naar verluidt het doelwit was van de schoten, zondag.

Het is niet duidelijk hoe de schietpartij is ontstaan en wat de rol is van de 25-jarige zanger, die zelf ook geregeld zijn zelfbeheersing verliest. Brown, die het feest organiseerde naar aanleiding van de MTV Video Music Awards, zou niet gewond zijn geraakt.

Platenbaas Suge Knight raakte wel gewond. Familieleden van Knight lieten aan entertainmentsite TMZ weten dat hij zes keer is beschoten, is geopereerd en op de intensive care ligt. Naar verwachting herstelt de platenbaas volledig. Ook drie andere mensen zouden gewond zijn geraakt, waarvan een persoon ernstig.

Hoewel de aanleiding van de schietpartij niet bekend is, ging het eerder op de avond al mis. Zo zouden rapper The Game en zijn vrienden hebben gevochten met beveiligers van de nachtclub in Hollywood. De rapper ging vervolgens naar huis, maar zijn aanhang bleef. Het is niet duidelijk of zij bij de schietpartij betrokken waren.

Italië redt 3500 migranten op zee

De Italiaanse marine heeft dit weekeinde zo'n 3500 bootvluchtelingen opgepikt op zee. Achttien migranten overleefden hun poging om Europa te bereiken niet. Hun lichamen werden eveneens opgepikt door de marine.

De marine werd bijgestaan door de kustwacht en koopvaardijschepen. De lichamen van de achttien slachtoffers werden zondag aan land gebracht op het zuiden van Sicilië. Aan boord waren ook ruim 260 mensen die de overtocht overleefden.

Minister van binnenlandse zaken Angelino Alfano herhaalde nog maar eens dat Italië Europese hulp nodig heeft. Het land heeft sinds begin 2014 al zo'n honderdduizend migranten opgevangen. 'Italië zal zijn eigen beslissingen maken' als de EU geen hulp biedt, waarschuwde de minister op Twitter. Eurocommissaris Cecilia Malmström liet weten Italië dankbaar te zijn voor zijn 'enorme inspanning' om levens te redden. Ze gaat woensdag met Alfano om tafel zitten om het probleem te bespreken.

Italië geeft inmiddels bijna tien miljoen euro per maand uit aan uitgebreide patrouilles op zee en in de lucht. De patrouilles werden opgeschroefd nadat vorig jaar oktober meer dan 360 migranten verdronken bij het eiland Lampedusa.

Lorde was MTV VMA bijna vergeten

Het had even gescheeld of Lorde zou zondag niet bij de MTV Video Music Awards zijn. "Ik herinner me net pas dat de MTV VMA worden uitgereikt en ik heb nog geen outfit klaar en ik heb ook niet nagedacht over mijn haar en mijn make-up", twitterde de Nieuw-Zeelandse zangeres zaterdagavond.

De 17-jarige Lorde, vooral bekend van haar hit Royals, heeft naar eigen zeggen een goede reden voor haar vergeetachtigheid. "Ik werkte in de studio aan nieuwe dingen om toe te voegen aan mijn liveoptredens." De zangeres, die kans maakt op twee prijzen, reikt tijdens de awardshow een beeldje uit.

De muziekprijzen worden zondag voor de 31e keer uitgereikt. Beyoncé en Iggy Azalea maken de meeste kans om in Los Angeles met een award naar huis te gaan. Beide dames werden acht keer genomineerd en treden ook op.

Britse ebolapatiënt Sierra Leone naar huis

De Brit die in Sierra Leone met ebola is besmet wordt teruggevlogen naar Groot-Brittannië. Dat heeft het Sierra Leoonse ministerie van volksgezondheid zondag laten weten. De patiënt is overgebracht naar de luchthaven van Lungi en keert zondag naar huis.

De man, wiens identiteit niet bekend is gemaakt, werkte als vrijwilliger in een kliniek in de oostelijk gelegen regio Kenema. Deze regio is het zwaarst getroffen door de ebola-epidemie in het land. De patiënt wordt in Groot-Brittannië in quarantaine geplaatst en verzorgd.

In Sierra Leone zijn sinds de ziekte-uitbraak 910 mensen met ebola besmet geraakt, van wie 392 zijn overleden. Van hen liepen 303 het virus op in Kenema.

Tientallen agenten vermist in Nigeria

De Nigeriaanse politie is op zoek naar 35 vermiste agenten die verdwenen na twee aanvallen op trainingskampen van de politie in het noordoosten van het land. Dat zei een woordvoerder van de politie zondag.

De getroffen trainingskampen staan in de deelstaat Borno. De eerste aanval werd uitgevoerd op 7 augustus, de tweede volgde afgelopen woensdag. Wie er achter de aanvallen zit zei de woordvoerder niet, maar Borno is de thuishaven van de islamitische terreurbeweging Boko Haram.

IS verovert luchtmachtbasis Syrië

Een grote luchtmachtbasis in het noordoosten van Syrië is in handen gevallen van de Islamitische Staat (IS). Strijders van de extremistische beweging wisten de strijd om de Tabqa-basis die dagen duurde zondag te beslechten. De basis was het laatste bolwerk van het regeringsleger in het noordoosten.

De troepen die de basis verdedigden sloegen op de vlucht, aldus het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Staatspersbureau SANA meldde de val van de basis ook, maar tekende daarbij aan dat de gevluchte troepen 'succesvol hergroeperen na de evacuatie van het vliegveld'.

[EKZ] Brons voor Nijhuis op 50 school, Dekker naast podium

Moniek Nijhuis heeft voor het eerst in haar carrière een medaille gehaald op een langebaankampioenschap. De 26-jarige Twentse wist een bronzne medaille te behalen op de 50 meter schoolslag bij het EK in Berlijn. Ze eindigde als derde na Ruta Meilutyte en Jennie Johansson.

Nijhuis haalde eerder al elf medailles op het Europese kampioenschap kortebaan, waarvan zeven gouden, maar eremetaal bleef tot vandaag uit op de langebaan. Inge Dekker wist geen medaille te behalen op de 50 meter vrije slag. Ze eindigde in 25,01 slechts als zevende in de finale.

Het goud was voor de Britse Francesca Halsall, die met 24,32 de favoriete Sarah Sjöström 0,05 voor wist te blijven. Brons was voor de Deense Jeanette Ottesen.

Hiddink: "Niveau van Eredivisie is bedenkelijk"

Guus Hiddink is niet bepaald onder de indruk van het voetbal dat gespeeld wordt in de Eredivisie. De mening van de bondscoach wordt gedeeld door Marco van Basten.

"Ik heb bijna alle grote Nederlandse ploegen gezien. Maar het niveau is, zeker als je het gaat vergelijken naar Europa toe, bedenkelijk", vertelt Hiddink aan FOX Sports. "Dat zie je ook aan de uitslagen. Tegen relatief onbekende clubs in Europa zie je de werkelijke verhoudingen, dat is niet makkelijk."

Volgens de Oranje-trainer kun je de Eredivisie maar beter niet naast een buitenlandse topcompetitie leggen. "Je ziet wel mooie wedstrijden in Nederland en het publiek vermaakt zich, maar je kan het niveau niet vergelijken met de grote competities."

Hiddink is wel positief over het feit dat Memphis Depay ervoor heeft gekozen om bij PSV te blijven. "Ik vind dat je als grote jongen bij een grote club binnen moet komen, en niet als 20-jarige." Depay verlengde zaterdag zijn contract in Eindhoven tot medio 2018.

Topspelers als Depay worden vaak vroeg weggekocht door grote clubs, ziet ook AZ-trainer Marco van Basten. "Elk jaar worden de beste tien spelers uit de Eredivisie verkocht. Dat maakt de teams natuurlijk niet sterker. En de goede spelers vertrekken ook steeds jonger."

Uitslagen Eredivisie 24/08/2014

Om 14.30 uur begonnen er drie wedstrijden in de Eredivisie. Feyenoord ging in eigen huis met 1-2 onderuit tegen FC Utrecht terwijl FC Twente op bezoek bij NAC Breda in de blessuretijd de overwinning uit handen gaf, het werd daar 1-1. ADO Den Haag was voor eigen publiek met 3-0 te sterk voor FC Groningen.

Feyenoord

1 - 2

FC Utrecht

 33' Te Vrede    45+1' Barazite 
 72' Antwi 
 
 Gele kaart: Clasie, Schaken, (Feyenoord), Janssen, Ruiter (FCUtrecht)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 42.500
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Wilkshire
v.Beek
Mathijsen (Karsdorp/80)
Nelom
Clasie
Immers
Vilhena
Schaken (Basacikoglu/65)
Te Vrede
Manu (Boëtius/64)
  Ruiter
v.d.Maarel
Markiet
Leeuwin
Kum
Kali
Janssen
Ayoub
Kallon (Antwi/58)
Barazite (Diemers/80)
Oar

NAC Breda

1 - 1

FC Twente

  90+2' Tighadouini (Pen)    17' Castaignos 
 
 Gele kaart: Perica, Seuntjens, (NAC Breda), Marsman, Breukers (FC Twente)
 Rode kaart: , Bjelland (55/2xg) (FC Twente)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: ?
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
Ssewankambo
Drost
Damcevski
Amieux (Seuntjens/70)
Falkenburg
De Kamps
Matic
Boateng (Hooi/78)
Perica
Tighadouini
  Marsman
Martina
Lachman
Bjelland
Koppers
Mokotjo
Ziyech (Breukers/70)
Ebecilio
Kusk (Bengtsson/60)
Castaignos (Börven/48)
Mokhtar

ADO Den Haag

3 - 0

FC Groningen

 56' Kristensen
 82' Kramer
 85' Kramer 
   
 
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 10.214
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Hansen
Malone
Kanon
Zuiverloon
Meijers
Jansen
Alberg
Kristensen
Schet
Kramer
v.Duinen
  Padt
Hiariej
Botteghin
Kappelhof
v.Nieff
Kieftenbeld
Chery
Lindgren (De Leeuw/69)
v.d.Velden
Hoesen (Islamovic/59)
Antonia (Mahi/77)

Taylor in Perth te sterk voor Van Gerwen

Darter Phil Taylor heeft de Perth Dart Masters op zijn naam geschreven. De Engelsman was in het Australische Perth in de finale met 11-9 te sterk voor Michael van Gerwen. 

De finale ging gelijk op en uiteindelijk was het Taylor die de wedstrijd naar zich toe trok. Eerder op de dag won Taylor in de halve finale van Dave Chisnall (10-6) en Van Gerwen versloeg James Wade (10-4).

Vrijdag begon het toernooi in Perth. Er deden zestien darters mee. In de eerste ronde troffen acht darters van de PDC acht Australische qualifiers. Geen van qualifiers wist zijn duel te winnen. Zaterdag waren de kwartfinales waar Taylor Raymond van Barneveld wist te verslaan en Van Gerwen met een gemiddelde van 118,22 Paul Nicholson versloeg. 

De Perth Darts Masters is het derde toernooi in een cyclus van vier om het darten over de hele wereld te promoten. Eerder waren er al toernooien in Dubai en Singapore. Beide toernooien werden gewonnen door Van Gerwen. Volgende week wordt de World Series of Darts afgesloten in Sydney. 

Antizionist Hajo Meyer (90) overleden

De antizionistische activist en overlever van Auschwitz Hajo Meyer is overleden. Hij was 90 jaar oud, meldt de NOS zondag. Meyer was een van de oprichters van Een Ander Joods Geluid, een organisatie van joden die kritisch staan tegenover Israël.

Meyer werd in 1924 geboren in de Duitse plaats Bielefeld. Na de Kristallnacht, begin 1939, vluchtte hij met andere joodse kinderen naar Nederland. Hier kwam hij in een werkdorp voor jonge joodse vluchtelingen in de Wieringermeer terecht. Daar werd hij opgeleid tot machinebankwerker.

Mede daardoor wist Meyer later Auschwitz te overleven. Hij werd in het kamp aan het werk gezet om treinwagons te onderhouden. Na de oorlog keerde hij terug naar Nederland. Hij promoveerde in 1954 in de theoretische natuurkunde, maakte carrière bij Philips en werd directeur van het Natuurkundige Laboratorium (NatLab). Na zijn pensionering werd Meyer vioolbouwer.

In 2000 was hij betrokken bij de oprichting van Een Ander Joods Geluid, waarvan hij een van de leidende figuren werd. Meyer bleef tot het laatst actief.

Volleybalsters Brazilië winnen World Grand Prix

De Braziliaanse volleybalsters hebben zondag in Tokyo de World Grand Prix gewonnen. Gastland Japan kreeg in de laatste wedstrijd in de Final Six een 3-0 (25-15, 25-18 en 27-25) nederlaag aangesmeerd. Het is de tiende keer dat Brazilië de World Grand Prix wint.

Nederland slaagde er vorige week net niet in om de Final Six te halen door een nederlaag in de beslissende wedstrijd tegen België, dat in het hoofdtoernooi overigens geen rol van betekenis kon spelen. Met nul punten uit vijf duels eindigden de Belgische speelsters als laatste.

[F1] Uitslag Grand Prix van België

Daniel Ricciardo heeft de Grand Prix van België op zijn naam geschreven. De Red Bull-coureur profiteerde op Spa-Francorchamps optimaal van de problemen tussen de Mercedes-rijders. Kampioenschapsleider Nico Rosberg werd nog wel tweede, voor de sterke Valtteri Bottas.

Rosberg startte van poleposition, maar het was teamgenoot Lewis Hamilton die beter weg was en de leiding greep. De strijd tussen de Mercedes-coureurs was kort maar heftig. Rosberg probeerde in de tweede ronde terug te slaan, maar raakte hierbij Hamilton die een lekke band opliep. Hamilton kwam nog wel terug in de pits, maar reed op grote achterstand een kansloze race. Mercedes haalde de Brit uiteindelijk vijf ronden voor het einde binnen.

Rosberg liep bij de aanrijding schade aan de voorvleugel op, waardoor hij geen gat kon slaan met zijn naaste achtervolgers. Ook moest de Duitser eerder binnenkomen en werd er bij hem een voorvleugel gewisseld. De kampioenschapsleider reed de gehele race in de achtervolging op Ricciardo die optimaal profiteerde van de problemen, op de juiste momenten inhaalacties plaatste en in de Red Bull een snaarstrakke race reed. In de slotronden dichtte Rosberg nog wel het gat, maar hij kwam tekort om een aanval in te kunnen zetten.

Achter dit duo pakte Bottas een goede derde positie met de Williams. De Fin was in de gehele race snel en passeerde regelmatig coureurs, waarbij hij een kleine tien ronden voor het einde de derde positie afsnoepte van Kimi Räikkönen. De Ferrari-coureur reed na zijn vroege eerste stop een ijzersterke race.

Vijfde werd regerend wereldkampioen Sebastian Vettel die niet de snelheid had om de koplopers bij te houden. De Duitser sloeg in de slotfase op nieuwe banden nog wel toe, waardoor hij Kevin Magnussen, Jenson Button en Fernando Alonso passeerde. Negende werd Sergio Perez, voor Daniil Kvyat die het laatste punt mee naar huis nam. De debuterende André Lotterer had weinig plezier van zijn uitstapje naar de F1, want de Duitser moest de Caterham al na één ronde aan de kant zetten met motorische problemen.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd
1 Daniel Ricciardo Red Bull 1:24:36.556
2 Nico Rosberg Mercedes +3.383
3 Valtteri Bottas Williams +28.032
4 Kimi Räikkönen Ferrari +36.815
5 Sebastian Vettel Red Bull +52.196
6 Kevin Magnussen McLaren +54.262
7 Jenson Button McLaren +54.580
8 Fernando Alonso Ferrari +1:01.162
9 Sergio Perez Force India +1:04.293
10 Daniil Kvyat Toro Rosso +1:05.347
11 Nico Hulkenberg Force India +1:05.697
12 Jean-Eric Vergne Toro Rosso +1:11.920
13 Felipe Massa Williams +1:15.975
14 Adrian Sutil Sauber +1:22.447
15 Esteban Gutierrez Sauber +1:30.825
16 Max Chilton Marussia +1 ronde
17 Marcus Ericsson Caterham +1 ronde
DNF Jules Bianchi Marussia +5 ronden
DNF Lewis Hamilton Mercedes +6 ronden
DNF Romain Grosjean Lotus +11 ronden
DNF Pastor Maldonado Lotus +43 ronden
DNF Andre Lotterer Caterham +43 ronden


Coureursstand

Pos Coureur Team Punten
1 Nico Rosberg Mercedes 220
2 Lewis Hamilton Mercedes 191
3 Daniel Ricciardo Red Bull 156
4 Fernando Alonso Ferrari 119
5 Valtteri Bottas Williams 110
6 Sebastian Vettel Red Bull 98
7 Nico Hulkenberg Force India 69
8 Jenson Button McLaren 66
9 Kevin Magnussen McLaren 45
10 Felipe Massa Williams 40
11 Kimi Räikkönen Ferrari 39
12 Sergio Perez Force India 31
13 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 11
14 Romain Grosjean Lotus 8
15 Daniil Kvyat Toro Rosso 7
16 Jules Bianchi Marussia 2
17 Adrian Sutil Sauber 0
18 Marcus Ericsson Caterham 0
19 Pastor Maldonado Lotus 0
20 Esteban Gutierrez Sauber 0
21 Max Chilton Marussia 0
22 Kamui Kobayashi Caterham 0
23 Andre Lotterer Caterham 0


Constructeursstand

Pos Team Punten
1 Mercedes 411
2 Red Bull 254
3 Ferrari 158
4 Williams 150
5 McLaren 111
6 Force India 100
7 Toro Rosso 18
8 Lotus 8
9 Marussia 2
10 Sauber 0
11 Caterham 0

IJsland verlaagt dreigingsniveau luchtverkeer

Een eerder afgekondigde code rood voor luchtverkeer boven een IJslandse vulkaan is zondag afgewaardeerd naar code oranje. Dat heeft de Burgerbescherming bekendgemaakt. Er zouden geen tekenen zijn dat de Bardarbunga binnen afzienbare tijd uitbarst.

Wel wordt de seismische activiteit rond de vulkaan nog steeds nauwlettend in de gaten gehouden. De afgelopen dagen vonden duizenden kleine aardbevingen plaats rond de het vulkaangebied. Ook was er zaterdag een kleine eruptie van de vulkaan, waarna het hoogste dreigingsniveau werd afgegeven.

In 2010 zorgde de uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull voor ernstige ontregeling van het vliegverkeer. Ongeveer honderdduizend vluchten werden geannuleerd door de enorme aswolk die bij de eruptie was ontstaan.

Oekraïne steekt miljarden in defensie

De Oekraïense regering gaat de komende drie jaar ruim twee miljard euro investeren in het leger. Dat heeft president Petro Porosjenko zondag in Kiev gezegd tijdens de viering van Onafhankelijkheidsdag. De krijgsmacht vecht momenteel tegen pro-Russische separatisten in het oosten van het land.

"Het is duidelijk dat er in de nabije toekomst helaas continu een oorlogsdreiging zal blijven", zei Porosjenko. "We moeten hier niet alleen mee leren leven. We moeten ieder moment bereid zijn onze onafhankelijkheid te verdedigen." De president waarschuwde dat Oekraïne in het verleden meerdere malen is bedreigd en daadwerkelijk is aangevallen via de oostgrens met Rusland.

Porosjenko deed zijn uitspraken voor een menigte van meer dan twintigduizend Oekraïners op het Onafhankelijkheidsplein, die traditionele kleding droegen en met Oekraïense vlaggen zwaaiden. Volgens het ministerie van defensie is het huidige budget voor 2014 slechts 1,1 miljard euro. Het leger vraagt al langer meer manschappen, wapens en andere goederen om de rebellen te kunnen verslaan.

Ook vond zondag een militaire parade plaats in Kiev. Veel militairen moesten direct na de optocht naar het front om de strijd tegen de opstandelingen voort te zetten. Porosjenko zei zondag dat de 'antiterreuroperatie' een strijd is die de geschiedenisboeken zal ingaan als een gevecht voor Oekraïense onafhankelijkheid.

In rebellenbolwerk Donetsk werd Onafhankelijkheidsdag heel anders gevierd. Daar verzamelden rebellen op het centraal gelegen Leninplein kapotgemaakte militaire voertuigen en wapens die zij hadden buitgemaakt op het leger. Volgens persbureau Reuters lieten de separatisten krijgsgevangenen door de straten paraderen.

"Vandaag is de zogenaamde Onafhankelijkheidsdag van wat eens Oekraïne was", zei een rebel in Donetsk terwijl ze naar een vernielde transportwagen wees. "Dit is wat er van Oekraïne is geworden!" Zondagochtend werd Donetsk opnieuw door de krijgsmacht bestookt met mortieren, waarbij een ziekenhuis werd geraakt.

Oekraïne viert dat het land in 1991 onafhankelijk werd van de Sovjet-Unie. Kort nadat Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne uit de communistische statenbond waren gestapt, werd de Sovjet-Unie ontbonden.

Libische hoofdstad Tripoli gebombardeerd

Gevechtsvliegtuigen hebben zondag de Libische hoofdstad Tripoli gebombardeerd. Dat zeggen inwoners, meldt persbureau Reuters. De aanval kwam enkele uren nadat een strijdgroep uit Misrata had gezegd de luchthaven van Tripoli te hebben veroverd.

De inwoners hoorden de vliegtuigen voorbijrazen, waarna explosies klonken. Het is niet bekend door wie de vliegtuigen werden bestuurd. Ook zijn nog geen details over doden, gewonden of schade voorhanden.

De afgelopen weken is hevig gevochten in Libië. Generaal Khalifa Hifter heeft de oorlog verklaard aan islamistische strijdgroepen. Ook is er onderling strijd tussen de talloze rebellenbewegingen. Hifter eiste eerder de verantwoordelijkheid op voor meerdere luchtaanvallen.

Stomdronken Roemeen krijgt fikse boete

Een Roemeense vrachtwagenchauffeur heeft zaterdagnacht een boete van 5900 euro gekregen omdat hij vijf keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed had. Ook had hij geknoeid met zijn tachograaf, het instrument dat rijtijden en rusttijden registreert. Dat meldt de politie in Rotterdam zondag.

De 37-jarige man heeft ook zijn rijbewijs moeten inleveren. Hij trok de aandacht van passerende agenten omdat het hem slecht lukte zijn vrachtwagen te parkeren. Toen de agenten hem aanspraken, roken zij een sterke dranklucht. De chauffeur moest vervolgens een blaastest ondergaan.

Daaruit bleek dat hij veel te veel gedronken had. Zolang de boete niet is betaald, mag de chauffeur zijn vrachtwagen niet verplaatsen.

Weer gebouw Gaza ingestort na Israëlische aanval

Voor de tweede dag op rij heeft de Israëlische krijgsmacht een gebouw in de Gazastrook in de as gelegd. Zondagochtend werd een kantoorgebouw in Rafah van zeven verdiepingen met de grond gelijk gemaakt. Enkele uren daarvoor werd een appartementencomplex van twaalf verdiepingen in Gaza-Stad verwoest, waarbij 22 mensen gewond raakten.

Bij de aanvallen in Rafah raakten zeker zes mensen gewond. Niemand kwam om het leven. Bij het instorten van het gebouw raakten ook omliggende huizen, winkels en auto's beschadigd. Naast het kantoorgebouw werd ook een winkelcentrum van twee verdiepingen zwaar beschadigd. Hierbij raakten zeven mensen gewond.

Volgens het Israëlische leger dienden beide gebouwen als commandocentra voor Palestijnse strijdgroepen. Het appartementencomplex dat zaterdag instortte, werd om dezelfde reden gebombardeerd. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu riep Palestijnen zondag op uit de buurt te blijven van gebouwen die door Hamas en andere militante bewegingen worden gebruikt.

Sinds het offensief zeven weken geleden begon in Gaza heeft Israël vijfduizend luchtaanvallen uitgevoerd, maar zaterdag was de eerste keer dat een volledig flatgebouw werd vernietigd. Volgens een legerwoordvoerder gaat het om een nieuwe militaire tactiek van de Israëlische krijgsmacht. De krijgsmacht wil de 'terroristische infrastructuur' in de regio ontmantelen.

Zondag werden opnieuw raketten vanuit Gaza op Israël geschoten. Hierbij raakten drie mensen gewond. Ook vanuit Syrië werden projectielen op Israël afgevuurd. Deze raketten belandden in het open veld. In Gaza kwamen bij beschietingen zeven mensen om het leven.

Flat Eindhoven gesloopt na brand

De flat in Eindhoven die dreigt in te storten na een grote brand, wordt zondag nog gesloopt. Dat meldt een woordvoerder van de politie. Het gebouw heeft zwaar te lijden gehad onder de hitte van het vuur dat zondagochtend in een winkel onderin het complex woedde.

Een gebied van tweehonderd meter rondom het gebouw is afgezet. De brandweer blijft het pand in de gaten houden. "Vanwege de veiligheid kunnen brandweerlieden niet het gebouw in, maar mogelijk smeult daar nog wel vuur", aldus de zegsman.

In het appartementencomplex waren 22 Poolse werknemers ondergebracht. Zij zijn allemaal geëvacueerd. Het uitzendbureau waar ze voor werken regelt andere woonruimte en nieuwe spullen voor ze.

Ook vier naastgelegen woningen zijn ontruimd. De bewoners daarvan zijn volgens de politiewoordvoerder door de gemeente opgevangen. "Die regelt in ieder geval voor de komende nacht een andere slaapplek."

De brand was zondag rond 04.00 uur ontstaan in de winkel van een tankstation aan de Eerste Lieven de Keylaan. Het vuur sloeg vervolgens over naar een zaak met motorkleding en naar de bovengelegen flat.

Acteurs tekenen brief tegen Hamas

Bijna tweehonderd acteurs en mensen uit de filmwereld hebben een brief tegen de Palestijnse terreurbeweging Hamas getekend. Onder meer Seth Rogen, Arnold Schwarzenegger en Sylvester Stalone steunen de verklaring van een pro-Israëlische organisatie. Dat melden Amerikaanse media.

In de brief, die werd geschreven door de Creative Community for Peace, staat dat de ondergetekenden 'diep zijn geraakt door de Israëliërs en Palestijnen die zijn omgekomen in Gaza'. "Hamas zou geen raketten op Israëlische steden mogen afschieten of zijn eigen mensen mogen gijzelen", is te lezen in de brief.

Het is niet de eerste keer dat sterren zich uitlaten over de strijd in de Gazastrook. Eerder noemden onder anderen Penélope Cruz en Javier Bardem de acties van Israël tegen de Palestijnen 'genocide'. Acteur Jon Voight, die al eerder zijn steun aan Israël betuigde, reageerde vervolgens boos op die vergelijking. "Het breekt mijn hart dat zulke mensen wereldwijd aanzetten tot antisemitisme en niet zien wat voor schade ze hebben aangericht."

Veel schade in woning Assen door vuurwerkbom

Een vuurwerkbom heeft in een woning in Assen veel schade aangericht. Dat meldt de politie zondag. De bom werd zaterdagnacht door de brievenbus naar binnen gegooid. Daardoor kwam de hele woning vol rook te staan en werd de hal ernstig beschadigd.

De bewoners, die wakker schrokken van het incident, moesten het huis aan de Deelheugte verlaten. Vlak na de explosie zagen zij een auto wegrijden die nog geen vijftig meter verderop tegen een boom tot stilstand kwam. Het voertuig raakte zwaar beschadigd.

Getuigen zagen een gewonde man en vrouw de auto verlaten. Al snel werd duidelijk dat een 24-jarige vrouw uit Assen vermoedelijk in de auto had gereden. Later die nacht controleerden agenten een taxi in de Drentse plaats. Daarin bleek de 24-jarige vrouw samen met een 23-jarige plaatsgenoot te zitten.

Het duo was gewond. Ze zaten allebei onder het bloed. De politie had dan ook het sterke vermoeden dat de twee de vuurwerkbom hadden afgestoken en vervolgens in hun vlucht tegen de boom waren gereden. Ze werden daarom gearresteerd.

Na controle bleek het rijbewijs van de 24-jarige vrouw te zijn ingevorderd. Ze mocht dus helemaal niet rijden. Bovendien wist de eigenaar van de auto niet dat de vrouw het voertuig had meegenomen. De eigenaar en de bewoners van de woning aan de Deelheugte hebben aangifte gedaan. De vrouw en de 23-jarige man zitten vast.

CDA na jaren weer op 2 in peiling

Het CDA is voor het eerst sinds het voorjaar van 2010 weer de tweede partij van Nederland. Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond. De christendemocraten krijgen er een zetel bij en komen daarmee uit op 22 zetels.

D66 verliest een zetel en komt uit op een totaal van 21. De partij van Alexander Pechtold eindigt daarmee op de derde plaats in de peiling. De VVD blijft de grootste met 28 zetels.

Het CDA en fractievoorzitter Sybrand Buma kwamen de afgelopen week in het nieuws omdat de partij vindt dat het kabinet radicaliserende jongeren niet hard genoeg aanpakt. Maatregelen om te voorkomen dat de jongeren mee willen doen aan de jihad in Irak gaan volgens het CDA niet ver genoeg.

Buma stelde dat het kabinet harder moet optreden tegen Nederlandse jongeren die de jihad en de Islamitische Staat (IS) steunen. De verheerlijking van terroristisch geweld zou strafbaar moeten worden gesteld.

Uit de peiling van De Hond blijkt zondag dat 81 procent van de ondervraagden het daar mee eens is. Maar liefst tachtig procent vindt IS een gevaar voor de veiligheid in Nederland. Slechts 22 procent vindt dat de overheid goed omgaat met de ontwikkelingen op het terrein van de terreurorganisatie.

'Sancties Rusland werken niet'

De sancties die zijn ingevoerd tegen Rusland leiden vooral tot ergernis, maar brengen een oplossing van het conflict rond Oekraïne niet dichterbij. Dat stelde voormalig Shell-topman Jeroen van der Veer zondag in het tv-programma Buitenhof.

"Sancties werken niet", zei Van der Veer. "Ze lokken tegensancties uit, die leiden weer tot ergernis, maar ze lossen nooit iets op. De populariteit van Poetin in Rusland neemt door de sancties ook niet af, die neemt alleen maar toe."

Uiteindelijk moet er een diplomatieke oplossing worden gevonden voor het conflict, concludeerde Van der Veer, die in zijn jaren bij Shell veel met Poetin te maken had. "Dat is heel moeilijk. Daarvoor moeten Moskou en Kiev met elkaar aan tafel en moet Rusland de grenzen van Oekraïne respecteren."

Om het conflict te beëindigen is volgens Van der Veer een buitenstaander nodig als bemiddelaar. De Duitse bondskanselier Angela Merkel is wat hem betreft een goede kandidaat voor die rol.

'Sancties tegen Rusland werken niet'
'Sancties tegen Rusland werken niet' (Foto: ANP)

Uitslag PEC Zwolle - Vitesse

Vitesse is er opnieuw niet in geslaagd om een Eredivisiewedstrijd te winnen. Tegen PEC Zwolle ging het in de tweede helft mis. Zowel de 0-1 als de 1-1 kwamen uit van richting veranderde schoten. Stef Nijland kopte vlak voor tijd de winnende binnen. Hieronder vind je de statistieken van het duel:

PEC Zwolle

2 - 1

Vitesse

 65' Van der Werff
 88' Nijland
   24' Propper 
 
 Gele kaart: Van Polen, Rienstra, (PEC Zwolle), Propper, Kashia, (Vitesse)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 12.012
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Boer
Lam
Van der Werff
Broerse (Sainsbury/80)
Van Polen
Saymak
Drost
Rienstra
Lukoki
Necid (Nijland/64)
Moro (Thomas/64)
  Room
Diks
Kashia
Van der Heijden
Kruiswijk
Propper
Vejinovic (McEachran/74)
Leerdam
Traore (Olynyk/28)
Qazaishvilli
Labyad (Achenteh/84)

Wenger: "Giroud's enkel ziet er niet goed uit"

Arsenal-spits Olivier Giroud is mogelijk niet inzetbaar voor de belangrijke return tegen Besiktas. In het heenduel met de Turken bleef Arsenal steken op een doelpuntloos gelijkspel. Woensdag moeten de Gunners nog alles op alles zetten om een plekje in de groepsfase van de Champions League af te dwingen.

Dit moet ze wel doen zonder Giroud, die een enkelblessure opliep in het competitieduel met Everton (2-2) en waarschijnlijk niet voor woensdag is hersteld. "Het is een belangrijke wedstrijd, dus ik hoop dat Olivier op tijd fit is", zei Arsene Wenger in gesprek met Sky Sports. "Hij overstrekte zijn enkel in de laatste minuten van de wedstrijd. Het ziet er niet goed uit."

Giroud kwam na rust binnen de lijnen voor de tegenvallende Alexis Sanchez. De Franse spits was in die wedstrijd belangrijk door vlak voor tijd de gelijkmaker binnen te koppen. "Ik dacht al dat we de tweede helft zouden domineren en iemand met zijn fysiek goed konden gebruiken. Olivier leverde in mijn ogen een goede bijdrage."

De remise kwam van ver. Wenger zag toe hoe zijn team in het tweede bedrijf terugknokte van een 2-0 achterstand. "Het is fantastisch dat de spelers het geloof in een goed einde behielden en dat we nog terug konden komen."

"We hebben altijd een goede mentaliteit gehad. De Engelse competitie is zwaar en deze groep is nog jong en in ontwikkeling. Ik denk dat we zaterdag wederom hebben laten zien heel ambitieus te zijn", besloot Wenger.

[jOS] Hockeysters in finale na moeilijkste wedstrijd van toernooi

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben zich op de Jeugd Olympische Spelen geplaatst voor de finale. Daardoor mogen ze gaan proberen om de in 2010 gewonnen titel te verdedigen.

In de halve finales werd afgerekend met Argentinië, maar dat ging niet vanzelf. In de groepsfase won Nederland nog met 6-0 van de Zuid-Amerikaanse dames, maar dit keer stond Oranje na de eerste van drie periodes op een 0-1 achterstand.

Die achterstand werd in de tweede periode omgebogen in een 2-1 voorsprong, dankzij treffers van Maxime Kerstholt en Elin van Erk. Niet lang voor het einde maakte Argentinië 2-2, maar in de slotminuten konden Marijn Veen en wederom Kerstholt toch de 4-2 zege binnen halen. 

In de finale wachten de winnaressen van China - Japan. Nederland won in de groepsfase nog met 12-1 van de Japanse vrouwen.

'Merhi vervangt Kobayashi bij Caterham'

Het lijkt erop dat Kamui Kobayashi (voorlopig) zijn laatste Formule 1-race voor Caterham gereden heeft. Dit weekend wordt de Japanner vervangen door André Lotterer en ook voor later dit jaar lijkt een andere coureur klaar te staan. Roberto Merhi zou de belangrijkste gegadigde zijn.

Caterham beleeft een zeer lastig seizoen. Tony Fernandes wilde van de renstal af en weigerde nog langer geld te steken in het team. Begin juli werd bekend dat een Arabisch/Zwitsers consortium Caterham overgenomen had, maar geld blijft een issue. Daarom is de niet sponsorgeld meenemende Kobayashi dit weekend aan de kant geschoven voor Lotterer die mocht rijden dankzij de eenmalige sponsor Hype, een energiedrankje.

Voor de langere termijn wil Caterham een andere oplossing. Een oplossing zou kunnen zijn het laten rijden van Carlos Sainz jr., maar adviseur Colin Kolles kon het niet eens worden met Red Bull over het inzetten van de opleidingscoureur.

Volgens de Spaanse krant AS zou Merhi vanaf Monza in kunnen stappen bij Caterham. De 23-jarige Spanjaard zou gesteund worden met Russisch geld, maar zelf ontkent hij dat. Hij is dit weekend op uitnodiging van het team in Spa en heeft de fabriek bezocht en in de simulator getest.

Toch hoeft dat nog niets te betekenen, maar AS beweert dat er een deal voor twee races op tafel ligt. Volgens de krant zou Merhi al op Spa racen, maar omdat zijn titel in de Formule 3 al drie jaar geleden is zal autosportfederatie FIA hem niet meer direct de benodigde superlicentie verstrekken.

Schalke maanden zonder Kolasinac

Schalke 04 moet het ongeveer een halfjaar zonder Sead Kolasinac stellen. De Bosnische verdediger blijkt zaterdag in de eerste competitiewedstrijd van het seizoen tegen Hannover 96 zijn kruisband gescheurd te hebben. Kolasinac viel in de met 2-1 verloren wedstrijd al na een kwartier spelen uit. Zondag in het ziekenhuis werd de ernst van de blessure duidelijk.

Kolasinac voegt zich in de ziekenboeg bij spelers als Leon Goretzka, Jefferson Farfan en Dennis Aogo. Het door blessures geplaagde Schalke beleeft een ongelukkige start van het seizoen. Naast het verlies in de competitie werd in de eerste ronde van het Duitse bekertoernooi verrassend verloren van derdedivisionist Dynamo Dresden.

Ferrari behoudt Alonso en Räikkönen in 2015

Ferrari zal in het Formule 1-seizoen 2015 aan de start gaan verschijnen met de coureurs Fernando Alonso en Kimi Räikkönen, zo heeft teambaas Marco Mattiacci aan Sky Sports laten weten. Beide coureurs hadden al een contract voor 2015 op zak.

Zowel Alonso als Räikkönen maakten stevig onderdeel uit van het Silly Season dat dit jaar al vroeg op gang kwam. Alonso werd gelinkt aan McLaren, Mercedes en Red Bull Racing, terwijl Räikkönen mogelijk het veld zou moeten ruimen vanwege tegenvallende prestaties. De wereldkampioen van 2007 heeft moeite om de 2014-bolide onder controle te krijgen. Toch hoeft hij niet te vrezen voor zijn positie. Teambaas Mattiacci geeft hem de ruimte om beter te presteren, terwijl hij ondertussen probeert de organisatie bij de Italianen op orde te krijgen zodat ze in de toekomst weer vooraan mee kunnen doen.

'Deelname terrorisme snel strafbaar'

Strijden voor een terroristische organisatie moet snel strafbaar gesteld worden. Als minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) binnenkort niet komt met een wetsvoorstel moet de Tweede Kamer zelf het initiatief nemen.

Dat zei D66-leider Alexander Pechtold zondag in Buitenhof. Verder drong hij er nogmaals op aan niet te bezuinigen op de veiligheidsdiensten.

Pechtold keerde zich tegen het strafbaar stellen van het verheerlijken van geweld, zoals CDA-leider Sybrand Buma voorstelde. Voor D66 blijft de vrijheid van meningsuiting voorop staan.

D66: deelname terrorisme snel strafbaar
D66: deelname terrorisme snel strafbaar (Foto: ANP)

Dronken stel klimt in hijskraan voor seks

Een 23-jarige man en een 21-jarige vrouw zijn zondagochtend in een dertig meter hoge hijskraan geklommen. Dat meldt de politie in Tilburg. Het stelletje verklaarde de weg naar boven te hebben afgelegd voor een 'romantisch samenzijn'. Volgens de politie waren ze behoorlijk dronken.

De kraan stond op een afgesloten bouwterrein aan de Bisschop Janssensstraat. De politie kreeg rond 06.30 uur een melding over twee personen die over het hek waren geklauterd. Volgens de melder waren ze daarna in een hijskraan geklommen.

Toen agenten een kijkje gingen nemen zagen ze in de cabine van de hijskraan inderdaad een man en een vrouw zitten. Toen het duo de agenten zag, klommen ze zelf naar beneden. De agenten hoorden hen daarbij zeggen: "Je moet wat over hebben voor de romantiek."

De politie noemt het een 'klein wonder' dat de twee heelhuids naar beneden zijn gekomen, omdat ze flink beschonken waren. Ze krijgen een proces-verbaal voor het negeren van het bord 'verboden toegang' en een bekeuring voor het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs.

Ledecky (17) verpulvert zoveelste wereldrecord

Katie Ledecky heeft bij de Pan-Pacifische kampioenschappen in het Australische Gold Coast voor de tweede keer in twee dagen tijd een wereldrecord gezwommen. De pas 17-jarige Amerikaanse kwam op de 1500 meter vrije slag tot een tijd van 15.28,36 minuten en dook daarmee bijna zes seconden onder de oude toptijd, die ook al in haar bezit was.

Ledecky had zaterdag tijdens de Pan Pacs haar eigen wereldrecord al aangescherpt op de 400 meter vrije slag. De Amerikaanse tiener is tevens wereldrecordhoudster op de 800 meter vrij, de afstand waarop ze bovendien regerend olympisch kampioene is.

Suge Knight gewond na schietpartij VMA-feest

Suge Knight is zondagochtend gewond geraakt bij een schietpartij tijdens een feestje naar aanleiding van de MTV Video Music Awards. De platenbaas ligt in het ziekenhuis. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. Hoe ernstig de verwondingen van de 49-jarige Knight zijn, is niet duidelijk.

Verschillende artiesten zeiden tegen de entertainmentsite dat ze in de club in Hollywood vier schoten buiten hoorden. Ook andere mensen raakten gewond tijdens het feest, dat werd georganiseerd door Chris Brown. Een persoon bevindt zich in kritieke toestand.

De aanleiding van de schietpartij is ook niet bekend. Wel vond er voor het incident al een vechtpartij buiten de club plaats tussen rapper The Game, zijn vrienden en de mensen van de beveiliging. De rapper vertrok vervolgens, maar zijn vrienden bleven. Of zij bij de schietpartij betrokken waren, is niet duidelijk.

[PD] Sevilla en Valencia delen de punten

Sevilla en Valencia hebben zaterdag de punten gedeeld op de eerste dag van de Primera División: 1-1. In eigen huis kwam Sevilla vlak voor rust op voorsprong via Aleix Vidal. in de 68e minuut was er rood voor de twee minuten eerder ingevallen Rodrigo de Paul van Valencia. Desondanks pakte zijn ploeg nog een punt. Lucas Orban scoorde in de 88e minuut.

Eerder op de dag had de openingswedstrijd tussen Malaga en Athletic Bilbao direct voor ophef gezorgd toen een doelpunt van Athletic-doelman Gorka Iraizoz werd afgekeurd. De sluitpost kopte in de slotfase de gelijkmaker binnen, maar om onduidelijke redenen telde scheidsrechter Antonio Mateu hem niet en bleef het 1-0.

Luis Alberto had Malaga voor rust op voorsprong gezet door een strafschop in twee keer te benutten. In de slotfase verloor de thuisploeg nog twee spelers bij het afstoppen van het slotoffensief van de Baskische bezoekers. Eerst kreeg Duda rood, even later gebeurde dat Vitorino Antunes ook.

Granada won thuis met 2-0 van Deportivo la Coruña. Deportivo kwam na twintig minuten op 1-0 via Ivan Cavaleiro. Tien minuten na rust maakte Ruben Rochina echter gelijk en Babin kopte twintig minuten later de 2-1 binnen.

Weer kans op wateroverlast

Nederland krijgt maandag en dinsdag naar verwachting voor de zoveelste keer deze zomer te maken met wateroverlast. Dat meldt Weeronline zondag. Door hevige buien en langdurige regenval wordt tussen de 20 en 40 millimeter neerslag verwacht, regionaal is zelfs kans op meer dan 50 millimeter.

De meeste regen valt tussen maandagavond en dinsdagmiddag, zo voorspellen de meteorologen. Een Atlantische depressie is daar de oorzaak van. De bewolking zal maandag overdag snel toenemen en in de middag gaat het vanuit Zeeland licht regenen of motregenen.

Het noordoosten houdt het dan nog grotendeels droog. In de ochtend laat de zon zich daar zelfs nog zien. 's Avonds regent het echter overal. "Maandagnacht en dinsdag overdag plenst het van tijd tot tijd flink door. Langdurige, hevige regenval kan dan plaatselijk wateroverlast veroorzaken", aldus Weeronline. De buien trekken in de nacht van dinsdag op woensdag weg.

De nieuwe plons regen gaat er volgens het weerinstituut voor zorgen dat deze zomer als een van de natste ooit de boeken in gaat.

Wilders spreekt Israëlische minister

PVV-leider Geert Wilders heeft zondag in Jeruzalem een gesprek gehad met de Israëlische minister van buitenlandse zaken Avigdor Lieberman. Wilders en Lieberman hebben onder meer gesproken over Gaza en 'de noodzaak van de totale vernietiging van Hamas', zo laat de PVV-leider weten.

Wilders en Lieberman bespraken ook het groeiende antisemitisme in Nederland en de rest van Europa, volgens Wilders een gevolg van de 'islamisering'. Verder bracht Wilders opnieuw de steun van de PVV aan Israël over aan Lieberman.

Wilders heeft een vriendschappelijke band met Lieberman, voorman van de rechts-nationalistische partij Israël Ons Huis. De twee spraken elkaar al vaker, in zowel Den Haag als Jeruzalem.

'Identiteit IS-beul James Foley bekend'

De Britse inlichtingendiensten MI5 en MI6 weten wie de extremist van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) is die onlangs de Amerikaanse journalist James Foley onthoofdde. Dat hebben bronnen bij de regering gezegd, meldt The Sunday Times. De man zou bekend staan als 'Jihadi John'.

De bron gaf geen details over de man die is geïdentificeerd. Een belangrijke verdachte is volgens Britse media de 23-jarige Abdel-Majed Abdel Bary. De extremist, die eerder als rapper liedjes uitbracht onder de artiestennaam 'L Jinny', zette onlangs een foto van zichzelf op Twitter waarop hij een afgehakt hoofd vasthield. Hij vertrok een jaar geleden vanuit Groot-Brittannië naar Syrië.

Minister van buitenlandse zaken Philip Hammond zei zondag dat IS 'delen van Irak en Syrië verandert in een terroristische staat en in een uitvalsbasis voor aanvallen tegen het Westen'. Hammond vreest dat, tenzij de strijders tijdig worden verslagen, 'zij ons vroeg of laat aanvallen op Brits grondgebied'.

Volgens de Britse politie en inlichtingendiensten vertrekken maandelijks tot twintig Britten naar Irak en Syrië om zich aan te sluiten bij IS. Dit aantal is gestegen sinds het terreurnetwerk twee maanden geleden een kalifaat uitriep.

Zelfs robots smelten in Fukushima

De drie gesmolten kernen in Fukushima, elk ruim honderd ton wegend, zijn inmiddels zo ultraradioactief dat zelfs robots de dingen niet meer kunnen benaderen. Dat meldt het Russische persbureau RIA Novosti.

Wanneer robots in de buurt komen 'smelten ze direct', geeft een deskundige aan. "En niemand zal ooit in de buurt komen. De radioactieve vervuiling zal honderden jaren doorgaan." De Japanse energiegigant TEPCO, die verantwoordelijk is voor de centrale, probeert het probleem nog steeds zonder hulp van buitenaf op te lossen.

Daar faalt men schromelijk in: het plan om een muur van ijs rond de reactorkernen op te werpen heeft naar verluidt inmiddels ook gefaald. Het Russische persbureau suggereert dat de Russen zouden kunnen helpen, gezien hun ervaring met kernrampen na de ramp in Tsjernobyl in 1986.

Westen helpt Assad tegen IS

In de afgelopen weken hebben Westerse veiligheidsdiensten informatie doorgespeeld aan de regering-Assad, zodat de Syriërs IS-stellingen kunnen bombarderen. Dat meldt de International Business Times bij monde van The Independent.

Na het drie jaar steunen van tegen Assad's troepen vechtende rebellen lijkt IS daarmee een kentering in het Westerse beleid ten opzichte van Syrië te bewerkstelligen. De details aangaande locaties van IS-leiders en -strijders werden aan Assad doorgespeeld via de Duitse inlichtingendienst Bundesnachrichtendienst (BND), die zich als tussenpersoon opstelde.

In de VS wordt tevens overwogen om de IS ook in Syrië te gaan bombarderen. Omdat die gevoelige stap -Assad is een hechte bondgenoot van Rusland- tot dusver nog een brug te ver is, blijft het tot nu toe bij het doorgeven van informatie.

Fulham kent dramatische start in Championship

Fulham heeft na de degradatie uit de Premier League nog geen punt kunnen pakken in de Championship, het tweede niveau in Engeland. Op bezoek bij Derby County verloor de ploeg uit Londen ook zijn vierde competitiewedstrijd met 5-1.

Fulham verloor eerder het seizoen al van Ipswich, Milwall en Wolverhampton Wanderers. De club staat nu op doelsaldo helemaal onderaan in de Championship. Bij Derby bleek dat de ploeg te maken heeft met een regelrechte crisis. De formatie van trainer Felix Magath ging in het slot van de wedstrijd op pijnlijke wijze onderuit.

Bij rust was het nog 1-0. Scott Parker maakte nog gelijk, maar daarna ging het helemaal mis. Derby scoorde er nog vier en zorgde dat Fulham puntloos bleef. Ook Blackpool heeft nog geen enkel punt, ze hebben wel een beter doelsaldo dan Fulham.

De huidige koploper in de Championship is Nottingham Forest. Ze hebben tien punten uit vier wedstrijden. De ploeg won zaterdag met 4-0 van Reading. Bij Nottingham bleef spits Lars Veldwijk, overgekomen van Excelsior, negentig minuten op de bank.

Kijkje achter de ramen op de Wallen

Altijd al eens willen weten hoe het voelt om achter de ramen te staan op de Wallen? Of hoe het er in de Bananenbar aan toegaat? De roemruchte hoerenbuurt in Amsterdam stelt zondag de deuren open, op initiatief van het Prostitutie Informatie Centrum (PIC) dat 20 jaar bestaat.

Vanaf 10.30 uur tot 17.30 uur kunnen bezoekers in de buurt onder meer een wandeling maken met een voormalig wijkagent, een workshop paaldansen volgen, koken met cannabis in het Cannabis College of een kijkje nemen in een echte peeskamer.

Ook geeft sekstheater Casa Rosso previews van de shows die er te zien zijn en kunnen belangstellenden in het opvanghuis van het Leger des Heils zien hoe het er daar aan toegaat. Verder zijn er workshops condomologie in de Condomerie en geeft een dame een erotische stripteaseact bij de Peepshow.

Volgens Mariska Majoor van het PIC is het tijd dat de Wallen weer eens in het zonnetje worden gezet. "Het gaat eigenlijk niet zo goed met de buurt, die wordt overspoeld met toeristen." Ze vindt dat meer Nederlanders de rosse wijk moeten leren kennen. "Naast de seksindustrie zijn er ook zo veel andere leuke dingen te bezoeken."

Kijkje achter de ramen op de Wallen
Kijkje achter de ramen op de Wallen (Foto: ANP)

Duitser uit handen van IS bevrijd

Na een jaar gevangenschap in Syrië is een 27-jarige Duitser bevrijd uit handen van de Islamitische Staat (IS). De man uit Brandenburg zou in juni vrijgelaten zijn voor een 'substantieel bedrag', schrijft Welt am Sonntag op gezag van veiligheidsbronnen.

De Duitse justitie zou maanden bezig zijn geweest om de man vrij te krijgen, al willen de autoriteiten dit niet bevestigen noch ontkennen. Wel ontkennen de autoriteiten losgeld betaald te hebben.

De Duitser, die zeer naïef zou hebben gehandeld, wilde mensen helpen in het door oorlog geteisterde land. In het voorjaar kreeg de familie een video van de kidnappers waarin ze losgeld eisten. Daarop is het de autoriteiten gelukt contact met de ontvoerders te krijgen en te onderhandelen over zijn vrijlating.

Duitser uit handen van IS bevrijd
Duitser uit handen van IS bevrijd (Foto: ANP)

Iraans leger krijgt raketten en drones

De Iraanse krijgsmacht heeft een spiksplinternieuwe serie korteafstandraketten en drones aan zijn arsenaal toegevoegd. Dat heeft staatspersbureau IRNA zondag gemeld. Het leger heeft nu de beschikking over Ghadir- en Nasr-e Basir-raketten.

De Ghadir heeft een bereik van 100 kilometer en is bedoeld om marinedoelwitten te vernietigen. Van de Nasr-e Basir werd gezegd dat deze kan 'opereren in stilte'. Meer details werden niet gegeven.

De drones zijn van het type Karrar-4 en Mohajer-4. Laatstgenoemde kan worden gebruikt om plattegronden te ontwerpen voor zowel civiele als militaire doeleinden. De ceremonie waarbij het nieuwe wapentuig werd onthuld, werd bijgewoond door president Hassan Rouhani.

Iran kondigt geregeld aan over nieuwe militaire technologie te beschikken. Meestal kunnen deze berichten niet uit onafhankelijke bron worden bevestigd.

Ebossé sterft na bekogeling vanaf de tribune

Een zeer tragische gebeurtenis in Algerije. Zaterdagavond kwam Albert Ebossé, aanvaller van JS Kabylie, te overlijden nadat hij werd geraakt door een projectiel.

De spelers van JS Kabylie werden bekogeld met voorwerpen na het verlies tegen USM Alger (2-1). Het werd Ebossé fataal. De 24-jarige Kameroener werd nog naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed daar aan zijn verwondingen.

Kabylie heeft laten weten in een statement dat 'Ebossé tegen zijn hoofd werd geraakt' en dat 'het ministerie van Binnenlandse Zaken een onderzoek heeft gestart naar de overlijden van Ebossé.' Ook tegenstander USM Alger reageerde geschokt op het ongeval.

"Dit is verschrikkelijk nieuws voor het voetbal in ons land. Dit komt hard aan. We willen alle nabestaanden heel veel sterkte wensen. Moge hij in rusten in vrede", luidde het statement van USM Alger.

Ebossé speelde in het verleden voor Coton Sport FC, Unisport Bafang en Douala AC, clubs uit zijn geboorteland Kameroen. In 2012 maakte de spits de overstap naar het Maleisische Perak FA. Sinds de zomer van 2013 speelde hij voor Kabylie.

[EKZ] Van Rouwendaal breekt 18 jaar oud Nederlands record

Sharon van Rouwendaal heeft tijdens het EK zwemmen in Berlijn opnieuw een Nederlands record verbroken. Op de 400 meter vrije slag won ze haar heat in 4:07,59 minuten, waarmee ze meer dan een seconde sneller was dan het oude record van Kirsten Vlieghuis.

Tijdens de olympische finale in Atlanta in 1996 pakte Vlieghuis met 4:08,70 de bronzen medaille. Dat Van Rouwendaal haar heat won was knap te noemen, want onder meer favorieten Jazmin Carlin en Melanie Costa Schmid zwommen ook mee.

Vlieghuis is nu ook haar laatste nationale record kwijt. Van Rouwendaal heeft er nu vijf op haar naam staan. Eerder brak ze in Berlijn het record op de 800 meter vrij, terwijl ze sinds 2008 al het nationale record op de 1500 meter vrij in handen heeft. Daarnaast is Van Rouwendaal de snelste Nederlandse ooit op de 200 meter rug- en vlinderslag.

[jOS] Nederland pakt zilver en brons op het water

De Nederlandse ploeg heeft op de Jeugd Olympische Spelen in Nanjing twee medailles toegevoegd aan het totaal. Zeilster Odile van Aanholt pakte zilver, terwijl windsurfer Lars van Someren met brons naar huis gaat.

In de Byte CII ging Van Aanholt in gouden koers de medal race in. Ze had eerder al twee van de eerste zeven races gewonnen, waarna vanwege het ontbreken van wind de achtste, negende en tiende race werden geannuleerd. In de medal race moest Van Aanholt zich gewonnen geven tegenover Samantha Yom uit Singapore, haar enige serieuze concurrent. Van Aanholt werd zevende, Yom tweede, en dus won Yom het goud met slechts één punt verschil.

Windsurfer Van Someren begon het toernooi met een zege in de eerste race, waarna hij langzaam iets minder presteerde. Toch deed hij het nog net goed genoeg om de Fransman Tom Monnet, winnaar van de medal race, één punt achter zich te houden. Francesco Saubidet Birkner uit Argentinië pakte het goud met evenveel punten als Maxim Tokarev. De Rus kwam in de medal race echter als derde over de streep, één plek achter de Argentijn en één plaats voor Van Someren.

'Geld om overuren rechercheurs te betalen is op'

De politie heeft geen geld meer om rechercheurs te betalen voor hun overwerk. Het budget voor dit jaar is bij meerdere eenheden, waaronder Amsterdam, op. Overuren worden daarom in vrije tijd uitbetaald. Dat schrijft De Telegraaf zondag.

Door de problemen ontstaat volgens de krant een 'groot tekort' aan recherchecapaciteit. Voor volgend jaar zou het bovendien de bedoeling zijn dat er helemaal geen overuren meer worden gemaakt. Dat heeft tot veel boosheid geleid.

Arrestatie- en observatieteams zouden gedreigd hebben het werk neer te leggen en overwerk te weigeren, zo meldt De Telegraaf. De politie zou daarop gedreigd hebben met 'dienstopdrachten', zodat disciplinaire straffen mogelijk zijn als de politiemensen overwerk weigeren.

Bij grote onderzoeken zoals moord- en drugszaken werken rechercheurs vaak door buiten de normale uren. De eenheid Amsterdam is door het grote aantal onderzoeken dan ook al door groot deel van het overurenbudget heen. Bijsturing van het beleid is daarom noodzakelijk, zegt een woordvoerder tegen De Telegraaf.

De Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg geeft in de krant toe dat het budgetprobleem consequenties heeft voor nog te starten onderzoeken. "Er is iets minder capaciteit. Ernstige zaken, zoals verkrachtingen, worden wel altijd opgepakt en waar nodig vragen wij om assistentie vanuit andere eenheden."

Hij zegt te begrijpen dat medewerkers geraakt zijn door het nieuws. "Onze politiemensen zijn erg gemotiveerd om soms een langere tijd door te gaan in onderzoeken en flexibel in te spelen op de omstandigheden."

Onderzoek naar bewapening Amerikaanse politie

Het Witte Huis is een onderzoek gestart naar de bewapening van de Amerikaanse politie. Bekeken wordt of programma's waarmee politiekorpsen worden voorzien van militaire uitrustingen, moeten worden herzien.

De Amerikaanse president Barack Obama is de aanjager van het onderzoek. Hij pleit voor een groter verschil tussen de bewapening van het leger en de politie van het land. Aanleiding daarvoor is een incident in Ferguson. Daar werd onlangs een ongewapende zwarte tiener doodgeschoten door de politie.

Eerder deze week hield John Oliver al een treffend, en grappig, pleidooi tegen politiekorpsen die worden uitgerust met zaken als tanks.

Eindhovense flat op instorten door brand

In Eindhoven dreigt zondag een flat in te storten nadat in een aangrenzend tankstation vroeg in de ochtend brand was uitgebroken. Dat meldt de politie. Experts doen onderzoek naar de staat van het gebouw. In totaal zijn 22 bewoners van het appartementencomplex geëvacueerd.

Er wordt onderdak voor hen geregeld. De politie spreekt van een 'zeer grote brand', maar meldt dat er geen gewonden zijn gevallen. Het pompstation ligt aan de 1e Lieven de Keylaan. De omgeving is uit voorzorg ruim afgezet.

Door het vuur heeft de constructie van de flat ernstige schade opgelopen. Daardoor zou het pand kunnen instorten. Het vuur is waarschijnlijk ontstaan in de winkel van het tankstation, die onderin het appartementencomplex is gevestigd. De zaak is volledig uitgebrand evenals een naastgelegen winkel met motorkleding.

Het vuur heeft volgens de politie nog geen gevolgen voor een nabij gelegen ziekenhuis, maar de situatie wordt 'van minuut tot minuut bekeken'.

Holocaustoverlevenden: boycot Israël

Ruim 300 overlevenden van de holocaust en nabestaanden roepen op tot een economische, culturele en academische boycot van Israël. Ze menen dat de joodse staat genocide op de Palestijnen in Gaza pleegt, en veroordelen met name de VS voor het mogelijk maken daarvan met zowel financiële als diplomatieke middelen.

De oproep, die als advertentie in de New York Times verscheen, is een reactie op een krantenadvertentie van schrijver en Nobelprijswinnaar Elie Wiesel. Daarin wordt gesteld dat Hamas kinderen opoffert en zich gedraagt zoals de nazi's, schrijft de BBC.

Volgens de groep vindt er in de Israëlische maatschappij een zorgwekkende 'racistische ontmenselijking van de Palestijnen' plaats. Die heeft ondertussen het kookpunt bereikt, aldus een verklaring die op de website van het Internationale Joodse Anti-Zionistische Netwerk verscheen.

"Als joodse overlevenden en nabestaanden van zowel overlevenden als slachtoffers van de nazi-genocide, veroordelen we zonder omhaal de slachting onder Palestijnen in Gaza, plus de nog steeds doorgaande bezetting en kolonisering van het historische Palestina", zo is in de tekst te lezen.

De groep veroordeelt naast de VS ook andere westerse landen wegens de vermeende diplomatieke steun waarmee de huidige situatie kan voortduren. "Genocide begint met een wereld die stil is", aldus de verklaring.

Naast een boycot roepen de ondertekenaars op tot het opheffen van de blokkade van Gaza. Het recente geweld heeft aan ruim tweeduizend Palestijnen - het merendeel burgers - het leven gekost. Aan Israëlische zijde vielen bijna zeventig slachtoffers.

Stroomuitval na aardbeving Chili

Het centrale deel van Chili is zaterdagmiddag (lokale tijd) getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,6 op de schaal van Richter. Als gevolg daarvan kwamen 100.000 mensen in de hoofdstad Santiago zonder elektriciteit te zitten en schudden gebouwen op hun grondvesten.

Ook in andere steden, zoals Valparaiso en Temuco, viel de stroom uit. Het natuurgeweld heeft geen ernstige schade veroorzaakt, meldden hulpdiensten.

Het epicentrum lag 50 kilometer ten noordoosten van Valparaiso, de grootste havenstad van het Zuid-Amerikaanse land. De aardbeving was op een diepte van 32 kilometer.

Stroomuitval na aardbeving Chili
Stroomuitval na aardbeving Chili (Foto: ANP)

Restaurant Haren ontruimd na brand

Zo'n 200 gasten van restaurant De Rietschans in het Groningse Haren zijn zaterdagavond geëvacueerd na een grote brand. Er vielen geen gewonden, maar de eetgelegenheid is volledig in de as gelegd. Dat heeft de brandweer Groningen zaterdagnacht gemeld.

De brand aan de Meerweg brak iets voor 20.00 uur uit op de bovenverdieping van het restaurant. Daar bevonden zich op dat moment geen gasten. Omdat het vuur zich snel verspreidde, werd besloten tot ontruiming. Rond 22.00 uur was de brand onder controle.

Het restaurant was na een verbouwing onlangs weer geopend. Hoe groot de schade is, is nog niet bekend.

Restaurant Haren ontruimd na brand
Restaurant Haren ontruimd na brand (Foto: ANP)

WK-zilver voor zeilster Van der Vaart

De Nederlandse zeilster Daphne van der Vaart heeft op het WK onder 21 in de olympische klasse Laser Radial het zilver veroverd. Dat deed ze op de wateren van het Franse Douarnenez. In de Laser Radial pakte Marit Bouwmeester in 2012 nog olympisch zilver.

Van der Vaart wist gedurende de week uitstekend te presteren en won één race. De Poolse Agata Barwinska was echter een klasse apart. Zij stond in bijna elke race op het podium en won de wereldtitel met grote voorsprong. Naast Van der Vaart deden nog vier andere Nederlandse vrouwen mee, maar zonder succes: Maxime Jonker (16e), Judith Engberts (18e), Laure Parre (30e) en Laura-Louise van Veen (48e).

Bij de mannen werd Nederland het best vertegenwoordigd door Duko Bos. Hij begon de week matig, maar wist zich steeds verder op te werken. Uiteindelijk wist hij knap zesde te worden in de eindstand. Minder succes was er voor Niels Broekhuizen (21e), Max Rebel (33e), Philip-Peter Plevier (48e) en Auke Holtrop (56e).

'Wereldrecord' voor Bolt, fenomenale worp Fajdek

Usain Bolt heeft tijdens de Kamilia Skolimovska Memorial in Warschau het officieuze wereldrecord indoor op de 100 meter verbroken. De Jamaicaanse superster kwam tot een tijd van 9,98 seconden.

Met zijn tijd was Bolt 0,07 seconden sneller dan het oude 'record'. Dat stond al sinds februari 1996 op naam van de legendarische Namibische sprinter Frankie Fredericks. De 100 meter wordt indoor maar zelden gelopen, doorgaans staat de 60 meter op het programma.

In het stadion in Warschau werd het dak gesloten voor het evenement, waarna er al snel berichten de rondte deden dat Bolt het officieuze wereldrecord indoor aan wilde vallen. "Als ze het eventueel zien als indoorrecord is dat goed voor mij. Het is altijd goed om meer records te hebben", liet Bolt optekenen door Reuters.

De meest opvallende prestatie in het stadion van Warschau was echter niet de tijd van Bolt, maar de prestatie van kogelslingeraar Pawel Fajdek. De Poolse wereldkampioen wist een onwaarschijnlijke serie neer te zetten. Het hoogtepunt daarvan was zijn twee poging, waarin hij tot 83,48 meter kwam.

Een dergelijke afstand was al jaren niet gegooid. Erkend dopeur Ivan Tikhon was in 2008 de laatste die verder kwam. Fajdek kwam in Warschau ook nog tot 83,37 en 82,16 meter. Ook zijn andere drie pogingen waren ruimschoots over de 80 meter.

[jOS] Slapende teamgenote kost schutter medaillekans

Schutter Ion Aric uit Moldavië is tijdens de Jeugd Olympische Spelen in Nanjing op een bijzonder ongelukkige manier een goede kans op een medaille misgelopen. Zijn Oekraïense teamgenote in de gemengde landenwedstrijd 10 meter luchtpistool, Polina Konarieva, had zich verslapen en wist niet op tijd op te dagen voor de wedstrijd.

Het koppel had zich als zevende geplaatst voor de knock-outfase, waar het door een knappe zege in de kwartfinale terechtkwam. De volgende ochtend om 9.00 uur stond de wedstrijd om een plek in de halve finales gepland, maar Konarieva kwam niet op tijd opdagen. Toen ze er dan eindelijk was, was de competitie al begonnen. Achter de naam van Aric en Konarieva stond DNS, Did Not Start. "Ik weet niet wat ik nu tegen hem moet zeggen", liet de zestienjarige Oekraïense optekenen.

Alexander Kaminskyy, de coach van Konarieva, kon uitleggen waarom zijn pupil niet op tijd aanwezig was. "Ze werd pas om 8 uur wakker, waarna ze snel naar het station ging om een taxi naar de schietbaan te nemen. De chauffeur kende het adres niet, maar hij zei 'de schietbaan, die ken ik wel..geen probleem'", aldus de coach. "Ik denk dat het mijn fout was."

Aric was ondertussen ontroostbaar toen duidelijk werd dat zijn competitie voorbij was. Voor de finales begonnen had hij het gebouw verlaten, terwijl Konarieva uiteindelijk tijdens de huldiging nog aanwezig was. "Er speelden veel emoties door mijn hoofd ja..ik wist niet hoe ik mij moest voelen", sprak Aric. "Waarom was ze te laat? Ik weet het niet..ik denk niet dat ze zelf verantwoordelijk was, maar ik ben wel een beetje boos", aldus de Moldaviër.

De Duitser Jörg Brokamp, namens wereldschietbond ISSF aanwezig in Nanjing, wijt de fout aan onoplettendheid. "Het is niet de fout van de schutter, maar van de teammanager of de coach. De eerste en belangrijkste taak van een manager of coach is om het schema van je atleten voor te bereiden en alle benodigde informatie te verkrijgen", aldus Brokamp.

Kvitova met zege richting US Open

Petra Kvitova kan met veel vertrouwen afreizen naar de US Open. De Tsjechische tennisster won zaterdag het WTA-toernooi in New Haven. De nummer twee van de plaatsingslijst moest daarvoor afrekenen met Magdalena Rybarikova uit Slowakije en deed dat met 6-4 en 6-2.

Voor Kvitova was het de dertiende toernooiwinst in haar profloopbaan en de tweede van dit jaar. Eerder was ze ook op Wimbledon de beste. De Tsjechische doet het de laatste jaren telkens goed in New Haven. In 2012 won ze het toernooi ook al en vorig jaar was ze er verliezend finalist.

Van Garderen verstevigt greep op geel in Colorado

Wielrenner Tejay van Garderen kan de eindzege in de USA Pro Cycling Challenge nauwelijks meer ontgaan. De Amerikaan van BMC won zaterdag in de gele trui de tijdrit rond Vail. Met een tijd van 24.26 minuten bleef hij Tom Danielson (Garmin-Sharp) liefst 52 seconden voor. Sergei Tvetcov (Jelly Belly) werd derde op 1.08 minuten.

Ook in het algemeen klassement heeft staat Van Garderen voor op Danielson en Tsvetkov. Het verschil tussen de twee Amerikanen bedraag 1.31 minuten. De tot Roemeen genaturaliseerde Moldaviër Tsvetkov geeft 1.45 minuten toe op Van Garderen. Hij stootte Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) van het podium. De Poolse bergkoning van de Tour de France staat drie seconden achter Tvetcov.

[US Open] Haase en Bertens spelen maandag

Voor Robin Haase en Kiki Bertens gaat de US Open maandag al van start. Haase speelt in het Louis Armstrong Stadium, het tweede stadion op Flushing Meadow, de tweede partij van de dag. De Nederlander is op een van de grote banen geplaatst omdat hij het opneemt tegen Andy Murray (8). Zijn partij begint rond 18.30 uur Nederlandse tijd.

Bertens speelt haar wedstrijd in de eerste ronde tegen de Zwitserse Timea Bacsinszky op baan acht. Dat duel staat als derde op de planning en dat betekent een starttijd rond 19.30 uur. De laatste Nederlander Igor Sijsling heeft maandag nog een dag rust. Hij moet normaal gesproken dinsdag de baan op.

In het grote Arthur Ashe Stadium opent de Roemeense Simona Halep het bal om 17.00 uur Nederlandse tijd tegen de Amerikaanse Danielle Rose Collins. Daarna speelt Venus Williams tegen de Japanse veterane Kimiko Date-Krumm en neemt Stanislas Wawrinka het op tegen Jiri Vesely. In de New Yorkse avond neemt Maria Sjarapova het op tegen landgenote Maria Kirilenko. Novak Djokovic sluit de dag af tegen de Argentijn Diego Schwartzmann.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.