Leninbeeld Berlijn is 'kwijt'

Het enorme beeld van Lenin dat tot de hereniging van Duitsland pontificaal in Oost-Berlijn stond, is kwijt. Dat meldt The Guardian bij monde van Berlijnse autoriteiten.

Het ontmantelen van het beeld speelde een grote symbolische rol in de excellente film Goodbye, Lenin! en is naar verluidt kwijtgeraakt. Het werd aanvankelijk in 129 stukken verdeeld en in het stadje Köpenick in een kuil gegooid.  Het beeld in betere tijden:

Copyright Duits BundesarchiefFoto uit het Duitse Federale Archief, 14 oktober 1991.

Vorige week werd een verzoek om het hoofd van Lenin weer op te graven echter afgewezen door de Berlijnse senaat, omdat men niet meer zou weten waar de kuil zich precies bevindt. Dit mede omdat de plek in de twee decennia nadien begroeid is met struik- en boomgewas.

Parlementslid voor Die Linke Klaus Wowereit zegt dat de uitspraak politiek gemotiveerd is: "Ze zijn zelfs nu nog bang voor dat stomme oude hoofd." Een Amerikaanse filmmaker die zich in 1994 voor een documentaire een weg groef naar het hoofd, heeft zijn diensten aangeboden om het beeld terug te vinden.

De man, Rick Minnich, stelt: "Alles in Duitsland wordt gedocumenteerd, dus er moet ook in dit geval documentatie over zijn." Ook de curator van de tentoonstelling waarvoor het opgraven werd aangevraagd, zegt een kaart te hebben waarop de exacte locatie aangegeven is.

De curator, Andrea Theissen, is van mening: "Het Leninbeeld is een belangrijk document om te laten zien hoe een verenigd Duitsland met de geschiedenis van de DDR is omgegaan."

De senaat heeft zich niet geïnteresseerd getoond in haar kaart.


De trailer van Goodbye Lenin! (2003). Hier een trailer met Engelse ondertitels