Preview: Under the Dome 2

In de tv-serie Under the Dome werd vorig jaar begonnen aan een verfilming van Stephen Kings gelijknamige boek. Het vertelt over een klein Amerikaans stadje dat zich van het ene op het andere moment onder een enorme koepel bevond. De koepel is ondoordringbaar, maar doorzichtig, heeft geen openingen en sluit het stadje daarmee volledig af van de buitenwereld. Niemand weet waar de koepel vandaan komt en hoelang deze blijft staan. In Kings boek was de koepel na ruim een week weer weg, maar het eerste seizoen beschrijft een periode van een week of twee en de koepel staat nog stevig over het stadje.

Het is duidelijk dat de serie daarom wat verder gaat dan het boek. De oorsprong van de koepel is anders, de personages zijn wellicht niet helemaal hetzelfde en uiteindelijk is het complete verloop van de serie, omdat deze een periode van een paar maanden zal beschrijven, anders. Maar de makers hebben hulp vanuit de juiste hoek: Stephen King zelf denkt en schrijft mee. "We benaderden hem met de vraag 'wil je ons helpen het tweede seizoen vorm te geven?' en hij zei 'sure'," licht Neal Baer, executive producer van de serie, toe in een gesprek met de pers tijdens Comic-Con International. "We hebben met hem overlegd, alles besproken wat we wilden doen in dit seizoen, en we zetten het allemaal op in de eerste aflevering. Dus we wisten hoe we het seizoen zouden eindigen, wat er halverwege gebeurt... dat moest ook wel, want we halen een meisje uit het meer en we moeten weten wie dat is - we kunnen niet een eind verderop in het verhaal een achtergrond bedenken, we wisten het vanaf het begin." Over het seizoen, waarvan de opnames de week voor Comic-Con waren afgerond, hebben Baer, directe collega Brian K. Vaughan en King een maand of drie overlegd en gebrainstormd. King schreef vervolgens de eerste aflevering en legde daarmee de basis voor het seizoen.

Under the Dome: still uit aflevering 2x01

In Under the Dome wordt de focus gelegd op een klein groepje inwoners: een politicus, de lokale politie, een journaliste, een aantal toevallige passanten en wat jongere inwoners van het stadje. De jongeren blijken al snel een band met de koepel te hebben, wat in de finale van het vorige seizoen leidde tot veel interactie tussen de groep en de koepel zelf. Het nieuwe seizoen gaat meer in op de band die personages kunnen hebben met de koepel, of met het mysterieuze ei dat de bron van de overkapping lijkt te zijn. Het mysterie wordt uitgediept, met meer achtergrond en natuurlijk onthullingen. Maar ook de personages zelf groeien door, ook al duurt het verhaal tot nu toe slechts enkele weken. "In het eerste seizoen is Joe een beetje een nerdy plattelandsjochie", vertelt Colin Ford, die de rol van Joe McAllister speelt. "In het tweede seizoen krijgt hij meer invloeden van Barbie, wat heldhaftigheid en wordt hij van een jongvolwassene meer een man." Alexander Koch speelt James "Junior" Rennie, die een meer drastische verandering heeft doorgemaakt. "Vorig jaar begon hij meer als, niet dat hij dat wilde, maar hij was de schurk van het verhaal. Dit jaar is het meer het goedmaken van gemaakte fouten, van zijn vader, van dingen die zijn kant op gegooid zijn waarmee hij om moest gaan. Hij was het slachtoffer van invloeden van de geschiedenis met zijn moeder, en van zijn oom, dus er is veel wat hij goed wil maken." 

De oom van Junior is een nieuw personage in het tweede seizoen. Gespeeld door Eddie Cahill (CSI: New York) is Sam Verdreaux een personage met een verleden dat dieper gaat dan je in eerste instantie zou vermoeden. Ten tijde van het gesprek is in de VS net de vierde aflevering uitgezonden, "en bij aflevering zes, zeven, acht, zoiets, leer je meer van waarom hij doet wat hij doet, waar hij is geweest, en ja, het seizoen toont eigenlijk best veel van zijn achtergrond," licht Cahill toe. Deze afleveringen zijn op dit moment in de VS inmiddels uitgezonden en inderdaad wordt halverwege het seizoen een grote stap in het verhaal gezet. "We toonden tijdens het Comic-Con panel een clip waarvan iedereen uit zijn dak ging," vertelt Neal Baer over dit punt in het seizoen. "We lieten Mike (Vogel, speelt Barbie, red) aan een touw zien, in een tunnel, hangend over een klif, en Rachelle (Lefevre, speelt Julia, red) die bijna meegetrokken wordt, en dan..." Baer gebaart het doorsnijden van een touw. "Dus dat wordt leuk."

Rachelle Lefevre en Mike Vogel (Foto: Peter Breuls)
Rachelle Lefevre en Mike Vogel

"Ik vind het heel leuk dat Julia actiever kan zijn, dit seizoen," vertelt Rachelle Lefevre, die samen met Mike Vogel ook nog even aanschoof. "Ik grap wel eens over vorig seizoen van 'er waren zoveel gevoelens'. Vorig jaar was ze vooral bezig met uit te zoeken waarom zaken rondom haar leken te gebeuren en in haar richting te bewegen. Toen de Monarch-positie werd onthuld maakte dat haar zelfverzekerder om een actievere rol te gaan spelen. Want anders wordt de stad overgenomen door iemand die misschien niet het beste met de stad voor heeft. Dus ze heeft nu een wat grotere missie." Lefevre zegt een groot fan te zijn van het sciencefiction-genre, maar ook de waarde te zien in persoonlijke momenten en onderlinge relaties. "Ik zou wel wat minder tijd willen steken in problemen oplossen, brandjes blussen en meer in wat voor impact het op iemand heeft, wat de consequenties zijn," legt ze uit, "maar een aflevering van een uur duurt eigenlijk maar 42 minuten. We proberen steeds die balans te vinden. Als we alleen maar over onze relaties aan het praten waren, zou men zich afvragen waarom we al 20 minuten niets opgeblazen hebben." "Er valt ook veel te vertellen," voegt Vogel toe, "de ene aflevering laat misschien meer van het ene zien, de volgende van iets anders, maar ik denk dat het ons wel is gelukt om alles bijeen te binden in een grote verhaallijn met de kleine sub-plots erin vermengd."

Hoe een serie, die zo specifiek zijn wereld heeft afgesloten van buitenaf, er toch in slaagt om het verhaal, de wereld in dat verhaal, te vergroten, is iets waar Baer graag mysterieus over blijft. "Dat is waar het hele seizoen over gaat. Misschien worden de dingen wel kleiner. Da's een spoiler", voegt hij speels toe. "Maar we doen dat door iets of iemand die iets doet buiten de koepel." Of het 'kleiner worden' slaat op het aantal inwoners van de koepel, reageert Baer: "Misschien is het wel fysiek. De koepel heeft rare dingen gedaan - magnetisme, vlinders beïnvloed, bloedregen veroorzaakt. Er komen natuurkrachten, de wind komt eraan. Het wordt leuk."

Under the Dome 2 begint vanavond om half negen met een dubbele aflevering op SBS6. De eerste aflevering is bovendien al te zien op Kijk.nl.