Company of Heroes 2: Ardennes Assault

Na een standalone multiplayer-uitbreiding krijgt Company of Heroes 2 nu ook een standalone singleplayer-uitbreiding. Met de legers uit de multiplayer-dlc kunnen we nu een campaign gaan spelen.

CoH2 Ardennes Assault

Company of Heroes 2: Ardennes Assault speelt zich af ten tijde van het laatste grote offensief van de Duitse Wehrmacht aan het westfront in de Tweede Wereldoorlog: het Ardennenoffensief. Hitler zag het offensief in december 1944 als de laatste kans om nog enigszins controle te houden over de oorlog en gebruikte dan ook zijn meest ervaren troepen. Het Amerikaanse leger was echter sterk verspreid en op sommige plekken bestond het merendeel dan ook voornamelijk uit vervangingstroepen, zonder echte gevechtservaring.

Game director Quinn Duffy en campaign lead Mitch Langran leggen uit dat je tactiek een grote rol gaat spelen in de standalone expansion. Mitch: "We wanted to emphasise on tactical gameplay. Every design decision that we made was done with that in mind."  Een belangrijke wijziging is bijvoorbeeld het feit dat je (voordat de missie überhaupt geladen is) al een tactisch overzicht krijgt van het terrein. Het is misschien een kleine aanpassing, maar zoiets is natuurlijk ideaal voor de echte tactische generaals onder ons. Op deze manier kun je je setup namelijk aanpassen aan wat je te wachten staat.

Company of Heroes 2: Ardennes Assault

De Duitse troepen hadden tijdens de slag een flinke overmacht op de grond en dit is ook precies het gevoel dat de missies moeten uitstralen. In de meeste real time strategy games kun je verliezen vaak goedmaken door nieuwe soldaten in te roepen. In deze uitbreiding is dit maar beperkt het geval. Je hebt niet langer een oneindige stroom aan versterkingen en dus zul je veel tactischer te werk moeten gaan. Verliezen zijn namelijk permanent: als je een missie dus totaal verkeerd aanpakt, krijg je het de volgende missie een stuk zwaarder.

Tijdens de demo liet Quinn Duffy zien hoe we de missies kunnen verwachten. In de missie 'Eschdorf' is het de bedoeling een Duits konvooi op te blazen. Er is alleen één heel klein probleempje: de hoofdweg is erg zwaar bewapend en die kant opgaan is vragen om een slachtpartij. Met infanterie slopen we dus door de dichte bebossing naar een flank. De soldaten hebben hier geen enkel probleem mee, maar tanks kunnen niet tussen de bomen door. Dit soort tactische beslissingen zijn kenmerkend voor deze campaign. Voor de liefhebbers onder ons: micro-management is belangrijker dan ooit. Het zoeken van dekking en het vooraf uitdenken van een aanval zijn absoluut onmisbaar.

Company of Heroes 2 Ardennes Assault

Leuke nieuwe toevoeging is ook het dynamische commentaar achteraf. De 'verteller' beschouwt de gevechten en zal bijvoorbeeld positieve en negatieve punten aanstippen, precies naar hoe jij het hebt aangepakt. Als je houdt van een goed verhaal in een RTS, dan is deze uitbreiding zeker iets om in de gaten te houden. De campaign bestaat uit maar liefst achttien missies, dit is meer dan Company of Heroes 2 zelf nu heeft.

 Company of Heroes 2: Ardennes Assault komt op 18 november 2014 uit voor pc.