FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 25 mei 2014

Eerste Fête de la Nature trekt 43.000 mensen

De eerste editie van het landelijke natuurfestival Fête de la Nature heeft dit weekend ongeveer 43.000 liefhebbers getrokken. Verspreid over het land waren zaterdag en zondag 291 evenementen georganiseerd. Projectleider Ralph Scholtz laat weten dat het aantal deelnemers de verwachtingen overtreft.

Bezoekers konden activiteiten ondernemen als zaklampvissen, oerbroodjes bakken, spoorzoeken, milieuvriendelijk graffiti spuiten, zaadbommen maken, planten ruilen, naar vleermuizen speuren, wandelen op duintoppen of zich te buiten gaan aan een vogelexcursie of een workshop kruiden, geluiden of stadsjutten. Ook was een heus blotevoetenpad opgetuigd.

Den Haag was met 55 activiteiten de officieuze hoofdstad van Fête 2014. Op een evenement in het Haagse Zuiderpark kwamen ruim 1200 mensen af. Een evenement in Amersfoort trok 1800 natuurliefhebbers.

Fête de la Nature wil mensen op een verrassende en bijzondere manier de natuur laten beleven en zo het draagvlak voor natuur vergroten. Het is een initiatief van de International Union for the Conservation of Nature, het Natuurcollege, het Nationaal Groenfonds, Ravon, Floron en de Zoogdiervereniging.

In Frankrijk trekt Fête de la Nature jaarlijks meer dan 1,4 miljoen deelnemers. Het festival is overgewaaid naar Zwitserland en Portugal en nu dus ook naar Nederland.

Ouders probeerden schutter VS tegen te houden

De ouders van de schutter die zaterdag zes mensen vermoordde in de Amerikaanse stad Santa Barbara, waren op de hoogte van zijn plannen en hebben nog geprobeerd hun zoon tegen te houden. Dat vertelde een bekende van de familie aan CNN.

De 22-jarige Elliot Rodger mailde vlak voor zijn daad een 140 pagina's tellend manifest naar enkele tientallen mensen, onder wie zijn ouders. Daarin beschrijft Rodger zijn frustraties over zijn lengte, de scheiding van zijn ouders en de vrouwen die hem afwezen. Rodgers moeder surfte daarop naar de YouTube-pagina van haar zoon en zag een video waarin hij zijn plannen toelichtte.

De moeder belde het alarmnummer en vertrok vanuit Los Angeles met haar ex, Hollywood-filmmaker Peter Rogers, naar Santa Barbara om hem tegen te houden. Onderweg hoorden ze dat daar een schietpartij had plaatsgevonden. Hun zoon doodde zes mensen en verwondde 13 anderen voordat hij de hand aan zichzelf sloeg.

Russische ijshockeyers veroveren wereldtitel

De Russische ijshockeyers hebben zondag de wereldtitel veroverd. In de Wit-Russische hoofdstad Minsk was de 26-voudig kampioen met 5-2 te sterk voor Finland. Met de zege revancheren de Russen zich voor de Olympische Winterspelen van Sochi, waar de Finnen in de kwartfinale te sterk waren voor het gastland.

Sterspelers Aleksandr Ovechkin en Evgeny Malkin maakten in het tweede kwart het verschil. Ovechkin maakte er 2-2 van en Malkin schoot Rusland op voorsprong. In het derde kwart klaarden Danis Zaripov en Viktor Tichonov de klus. Voor Rusland is het de vierde wereldtitel deze eeuw. Het land was ook in 2008, 2009 en 2012 de beste.

Zweden legde beslag op het brons. In de troostfinale versloeg de uittredend kampioen Tsjechië met 3-0.

Inwoners Krakau stemmen over Winterspelen 2022

De inwoners van Krakau hebben zondag gestemd over de mogelijke kandidatuur voor de Winterspelen van 2022. Zo'n 580 duizend mensen in de Poolse stad mochten tijdens het referendum hun stem uitbrengen. Dat gebeurde tegelijkertijd met de Europese verkiezingen. De uitslag wordt maandag verwacht.

Een peiling wees begin deze maand uit dat een meerderheid van de Polen niet achter de poging van Krakau staat om de Olympische Winterspelen van 2022 binnen te halen. Slechts 31 procent van de elfhonderd ondervraagden gaf aan het sportevenement te zien zitten. 58 procent was tegen.

Behalve Krakau zijn ook Oslo, Almaty, Beijing en Lviv in de race voor de organisatie. Het IOC kiest de gaststad op 31 juli 2015.

[RG] Haase maandag de baan op in Parijs

Robin Haase is de eerste Nederlander die in actie komt op Roland Garros. De Haagse tennisser neemt het maandag in de eerste partij op baan veertien op tegen de Rus Nikolay Davydenko. De wedstrijd begint om 11.00 uur. Igor Sijsling en Kiki Bertens moeten nog een dag langer wachten op hun optreden in de eerste ronde.

Rafael Nadal, de nummer een van de plaatsingslijst, begint maandag aan zijn jacht op titelprolongatie. De Spanjaard treft de Amerikaan Robby Ginepri op het Court Suzanne Lenglen. Ook Novak Djokovic (2) en Stanislas Wawrinka (3) beginnen aan het toernooi. Zij spelen op het Court Philippe Chatrier.

[RG] Oud-winnares Schiavone verliest in eerste ronde

Francesca Schiavone is zondag al in de eerste ronde van Roland Garros uitgeschakeld. De Italiaanse, die het grandslamtoernooi in Parijs in 2010 won, ging met 6-3 en 6-3 onderuit tegen Ajla Tomljanovi uit Kroatië.

Schiavone strandde sinds 2001 slechts een keer eerder in de eerste ronde. Dat was in 2009. Na haar eindzege reikte ze een jaar later zelfs nog een keer tot de finale. De 33-jarige Italiaanse is inmiddels afgegleden naar de 53 positie op de wereldranglijst. Daarmee staat ze nog wel achttien plaatsen hoger dan Tomljanovic.

Angelique Kerber maakte geen fout. De Duitse, als achtste geplaatst, rekende af met Katarzyna Piter uit Polen: 6-3 en 6-1.

Luiten duikelt uit top tien op Wentworth, winst voor McIlroy

Joost Luiten heeft zondag op de BMW PGA Championship een top tien klassering verspeeld. De Bleiswijker, die als nummer vier aan de laatste ronde begon, viel door een score van 73 slagen, een boven par, terug naar de twaalfde plaats. Rory McIlroy won het toernooi. De Noord-Ier sloot af met 66 en kwam uit op een totaal van 274 (-14).

McIlroy keek na zaterdag nog tegen een achterstand van zeven slagen aan op de Deense leider Thomas Björn. Dankzij een sterke slotronde op de baan van het Engelse Wentworth bleef hij de Ier Shane Lowry uiteindelijk een slag voor. Björn eindigde met de Engelsman Luke Donaldson op de gedeeld derde plaats met 276.

Voor de 25-jarige McIlroy is het zijn eerste succes op de Europese Tour sinds 2012. Hij eindigde dit seizoen al acht keer als tweede. Eerder deze week maakte de voormalig nummer een van de wereld bekend zijn verloving met tennisster Caroline Wozniacki te hebben verbroken.

Luiten begon zondag met een reeks pars. Daar liet hij echter twee bogeys op volgen. Hij herstelde zich in de slotfase met twee birdies, maar verspeelde op de laatste hole weer een slag. De Bleiswijker sloot daardoor af met een totaal van 281, zeven onder par.

Opkomst EP-verkiezingen fractie hoger dan in 2009

De opkomst in de verkiezingen voor het Europees Parlement is met 43,11 procent een fractie hoger dan bij de vorige verkiezingen in 2009. Toen trok 43 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus. Dat heeft het Europees Parlement zondag bekendgemaakt. Met dit percentage is een decennialange neerwaartse trend gekeerd.

België en Luxemburg kenden de hoogste opkomst van alle EU-lidstaten. In beide landen bracht negentig procent van de kiezers zijn stem uit. De hoge opkomst wordt verklaard door de stemplicht die in de twee landen geldt.

De opkomst in Nederland was met 37 procent iets hoger dan in 2009, toen nog 36,75 procent zijn stem uitbracht.

De meeste thuisblijvers zijn te vinden in Slowakije. Het opkomstpercentage lag daar op een onthutsende dertien procent. In Tsjechië bracht met 19,5 procent nog niet één op de vijf kiezers zijn stem uit.

Duitsland had een opkomst van 47,9 procent, Frankrijk 43,5 en Groot-Brittannië 36 procent.

Zweedse feministen naar Europees Parlement

De Zweedse Feministische Initiatief Partij krijgt voor het eerst een afvaardiging in het Europees Parlement. Dat blijkt zondag uit exitpolls. Zeven procent van de Zweedse kiezers heeft op de feministen gestemd, die in Brussel vooral willen opkomen voor rechten van vrouwen en minderheden.

De FIP voerde succesvol campagne door zich af te zetten tegen de rechtse bewegingen in Europa met de slogan 'Vervang de racisten door de feministen!'

De extreemrechtse Zweedse Democraten (SD), die eventueel een fractie willen vormen met PVV en Front National, kregen zeven procent van de stemmen, een verdubbeling ten opzichte van 2009.

De Groene Partij steeg van elf procent in 2009 tot 17,1 procent. Daarmee maakt zij goede kans de Gematigde Partij te passeren en na de Sociaaldemocraten de tweede partij van Zweden in Brussel te worden.

'Nederland nog steeds koploper in drugsgebruik'

Nederlanders gebruiken nog altijd meer drugs dan andere Europeanen. Dat blijkt uit onderzoek van het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving in Lissabon die deze week bekend worden gemaakt, meldt KWR Watercycle Research Institute zondagavond in het radioprogramma Reporter Radio. Deze Europese cijfers zijn gebaseerd op analyses van rioolwateronderzoek.

Een soortgelijk onderzoek werd drie jaar geleden gedaan. Daaruit zou blijken dat in Amsterdam, Utrecht en Eindhoven de meeste cocaïne en xtc wordt gebruikt. KWR Watercycle Research uit Nieuwegein is verantwoordelijk voor het onderzoek in Nederland.

Kuipers: finale herinnering voor het leven

Het fluiten van de Champions League-finale zaterdag was een geweldige ervaring voor Björn Kuipers. "Het is uniek om dit mee te maken, een herinnering voor het leven", zei hij zondag bij terugkomst in Nederland tegen KNVB TV. "We hebben zeker genoten."

"Als je in de catacomben staat en je ziet de beker voor je en de geweldige organisatie rondom zo'n wedstrijd, dan is het maar een ding: dat is genieten", blikt de scheidsrechter uit Oldenzaal terug op het duel in Lissabon, waar Real Madrid na verlenging met 4-1 won van Atletico Madrid. "De volle bak, veel mensen die met maar een ding bezig zijn en dat is de wedstrijd."

Lang stilstaan bij het hoogtepunt in hun carrière, doen Kuipers en zijn team niet. "We zitten niet op een roze wolk. Daar stappen we heel snel van af, want we weten hoe kwetsbaar het vak van scheidsrechter is. Een cruciale fout en je bent terug waar je begonnen bent. Ik kies ervoor gelijk met beide benen op de grond te staan en te focussen op het WK."

Kuipers wordt genoemd als kandidaat voor de finale van de mondiale titelstrijd in Brazilië. Daarbij is hij wel afhankelijk van de prestaties van Oranje. "Laten we hopen dat een van ons beiden de finale haalt. Als ik met mijn team plaats moet maken voor het Nederlands elftal, dan doen we dat graag."

Volleyballers blijven in de race voor EK

De Nederlandse volleyballers krijgen nog een kans deelname aan het EK 2015 af te dwingen. In Zagreb werd zondag het laatste groepsduel in de tweede kwalificatieronde met 3-0 gewonnen van gastheer Kroatië. Oranje plaatste zich zodoende voor een tussenronde, waarin Spanje volgend jaar mei de tegenstander is.

Doordat Montenegro eerder op de dag Roemenië de baas was met 3-2, kwamen beide concurrenten op gelijke hoogte met Nederland. De ploeg van coach Edwin Benne moest tegen de Kroaten, al zeker van rechtstreekse plaatsing voor het EK, twee sets winnen en slaagde glansrijk in die missie: 25-19, 26-24, 25-13.

Nederland mag nu in een tweeluik met Spanje alsnog kwalificatie voor de Europese titelstrijd proberen af te dwingen. Het eindtoernooi wordt in september in Italië en Bulgarije gespeeld.

Centrumrechts wint EP-verkiezingen Polen

Het centrumrechtse Burgerplatform van de Poolse premier Donald Tusk heeft de Europese Parlementsverkiezingen in Polen gewonnen. De partij haalde volgens exitpolls 32,8 procent van de stemmen, goed voor negentien zetels. De nationalistisch-conservatieve partij Wet en Gerechtigheid kreeg een procent minder, maar komt eveneens met negentien zetels in het Europees Parlement.

Minder fortuinlijk is de Democratische Linkse Alliantie. De sociaaldemocraten behaalden 9,6 procent van de stemmen, goed voor vijf zetels. Het conservatieve en eurosceptische Congres van het Nieuwe Rechts gaat met vier parlementariërs naar Brussel. De partij kreeg 7,2 procent van de stemmen. De christendemocratische Poolse Volkspartij bleef ook steken op vier zetels.

Winst voor links en groenen in Portugal

De centrumlinkse partij PS staat in Portugal op winst. De partij haalt volgens exitpolls zeker 32 procent van de stemmen, ruim vijf procent meer dan in de Europese Parlementsverkiezingen vijf jaar geleden. De rechtse groene partij MPT zou zelfs zo'n zeven procent halen, van nog geen één procent in 2009. Ook de communistische partij DMU staat op winst.

De sociaaldemocratische PSD-CDS verliest fors en zakt naar 25 tot 29 procent. Het linkse blok BE verliest ook.

Extreemrechtse Bulgaren uit EP

De extreemrechtse Bulgaarse partij Ataka verdwijnt na de verkiezingen van zondag uit het Europees Parlement, zo meldde het peilingsbureau Gallup zondag in Sofia. In 2007, toen Bulgarije lid werd van de Europese Unie, had de partij nog drie leden in het EP.

De centrumrechtse GERB en de regerende socialisten blijven de grootste partijen, met respectievelijk zeven en vier van de zeventien Bulgaarse zetels in het EP.

Opvallende nieuwkomer is het populistische Bulgarije zonder Censuur, dat twee zetels krijgt. De partij maakt zich sterk voor 'kapitalisme met een menselijk gezicht' en zet zich af tegen corruptie bij de gevestigde Bulgaarse partijen.

[Giro] Kelderman moest knokken op Montecampione

Wilco Kelderman kon zondag in de vijftiende etappe van de Giro d'Italia net niet met de besten mee op de slotklim naar Montecampione. De kopman van Belkin werd in het klassement gepasseerd door ritwinnaar Fabio Aru en Nairo Quintana en staat nu zevende. "Hij had niet zijn allerbeste dag en moest er vandaag echt voor knokken", zag ploegleider Jan Boven.

"Natuurlijk balen we wel als een stekker dat Wilco twee plekken verliest, maar we wisten na de afgelopen dagen dat Aru en Quintana bergop heel goed zijn. Dan weet je ook dat ze voorbij kunnen komen in het klassement", stelt Boven.

Kelderman ontsnapte kort voor de laatste col aan een valpartij. "Aan de voet ging ik bijna onderuit toen iemand met zijn zadel in mijn hendel reed, daardoor viel ik bijna en raakte ik uit mijn concentratie. Daarna kwam ik er wel doorheen, maar heb ik nooit echt meer het goede gevoel teruggekregen."

Toen de favorieten aanvielen, moest Kelderman passen. "Ik heb mijn eigen tempo gereden en op zich is het gewoon super goed dat ik in een groepje met Evans over de streep kom. Ik wist dat het moeilijk zou worden mijn vijfde plaats vast te houden, maar op zich is er weinig aan de hand. Top tien blijft het doel. Dat is het belangrijkste."

De renners genieten maandag van een rustdag. Dinsdag volgt een loodzware etappe die zowel over de Gavia als de Stelvio leidt. "Ik kijk uit naar de rustdag. Ik weet niet hoe het gaat zijn om de volgende dag meteen een loodzware rit te rijden. Dat heb ik nog niet eerder meegemaakt", besluit Kelderman.

Ricksen scoort in indrukwekkende erewedstrijd

Onder flinke publieke belangstelling is zondagavond in Sittard de erewedstrijd van Fernando Ricksen gespeeld. De plaatselijke trots Fortuna, waar Ricksen zijn carrière begon en afsloot, nam het op tegen een team van All Stars. De twaalfvoudig international kampt met de spierziekte ALS. De testimonial werd georganiseerd om geld voor het goede doel op te halen.

Ricksen diende in zijn profcarrière naast Fortuna ook AZ, Glasgow Rangers en Zenit Sint-Petersburg. Vele oud-ploeggenoten, vanuit alle windstreken van Europa, waren naar Sittard afgereisd om in Team Ricksen mee te spelen. Onder meer Anatoliy Tymoshchuk, Shota Arveladze, Novo, Ronald de Boer en Mark van Bommel waren van de partij.

Ricksen viel zelf vlak voor tijd nog even in. In de slotseconden kreeg Team Ricksen een strafschop. De rechtermiddenvelder legde aan en faalde niet. Met zijn rake trap bepaalde Ricksen de eindstand op 5-2 in het voordeel van de All Stars.

Na afloop van de wedstrijd maakte Fortuna een prachtig gebaar door Vak Noord in de Fernando Ricksen Tribune om te dopen. In zijn dankwoord dankte Ricksen uitgebreid Fortuna voor het gastheerschap, maar ook alle familie, vrienden en fans die in grote getalen naar Limburg waren afgereisd. Het dankwoord werd voorgelezen door vriend Roy, omdat Ricksen door zijn ziekte nauwelijks meer kan praten.

De indrukwekkende en emotionele avond eindigde met een ereronde van Ricksen.

Winst Indy 500 naar Hunter-Reay

Ryan Hunter-Reay heeft zondagavond de 98e 500 mijl van Indianapolis op zijn naam geschreven. De race, beter bekend als de Indy 500, kende in de eerste 140 ronden geen enkele neutralisatie, wat zeer opvallend is voor een race op een oval.

Ed Carpenter startte de race vanaf pole position, maar Hunter-Reay had de beste start en pakte zo gelijk de eerste plaats. Hij behield deze eerste plaats tot ronde negen, waarna Carpenter hem terug inhaalde.

In het begin van de race waren het naast deze twee ook Marco Andretti, Will Power en James Hinchcliffe die meededen om de eerste plaats. Tijdens de pitstops, na ongeveer elke 30 ronden, bleek dat Carpenter telkens wat vroeger moest stoppen. Juan Pablo Montoya kon steeds wat langer doorrijden.

Na 40 ronden leek het erop dat Tony Kanaan zijn overwinning van vorig jaar niet langer kon verdedigen. Een probleem met de auto liet de Braziliaan negen ronden aan de kant, een achterstand die onmogelijk goed te maken is. Na 120 ronden hadden Montoya en Power een drive-through penalty te pakken vanwege te snel in de pitstraat rijden. Hierdoor verloren zij de aansluiting met de kop en ging het nog altijd tussen Andretti, Hinchcliffe en Hunter-Reay.

Pas na 140 ronden was er de eerste naturalisatie. Charlie Kimball parkeerde zijn auto in de muur en veroorzaakte een pace car. Uiteindelijk kon Carpenter hierdoor weer terugkomen aan de kop door een iets vroegere pitstop. Ook Scott Dixon en Castroneves deden inmiddels mee om de topplaatsen.

Na de herstart bleef de strijd om de kop losbarsten. Op 30 ronden van het einde van de race kwam Dixon in de muur terecht, waarna alle rijders hun laatste pitstop maakten. Hierna lag Towsend Bell opeens tweede achter Hunter-Reay. Bij de herstart werd hij direct ingehaald door Carpenter en Hinchliffe, maar hierbij raakte Bell Carpenter. Die reed vervolgens tegen Hinchcliffe aan, waardoor Carpenter en Hinchcliffe in de muur belandden, en zorgden voor een nieuwe neutralisatie.

Bij de volgende herstart bleek dat Bell het tempo niet kon volgen. Hij werd snel ingehaald door Castroneves en Andretti, en even later ook door Carlos Muñoz en Montoya. Castroneves voerde de druk op bij Hunter-Reay, en de twee vochten om de leiding. Op negen ronden van de finish lag Hunter-Reay voor, en belandde Bell in de muur. Bij een neutralisatie zou Hunter-Reay vermoedelijk de negen ronden onder geel uit kunnen rijden.

In plaats daarvan besloot de organisatie tot een rode vlag. Na deze rode vlag kwamen de auto's weer op de baan voor nog 6 ronden racen. In deze zes ronden haalde Castroneves Hunter-Reay in, maar aan het begin van de laatste ronde wist Hunter-Reay de leiding te pakken en stond hem niet meer af.

Castroneves werd tweede, en Andretti, Muñoz en Montoya finishten op de plaatsen 3, 4 en 5. Door zijn overwinning blijft Hunter-Reay ook leider in het kampioenschap van de IndyCar series. 

Syriza wint Griekse EP-verkiezingen

De linksradicale partij Syriza heeft de Europese verkiezingen in Griekenland gewonnen. De extreemrechtse Gouden Dageraad eindigt als derde, zo blijkt uit exitpolls na sluiting van de stembussen.

Syriza kreeg 26 tot 30 procent van de stemmen. De partij kon profiteren van de onvrede over de economische en sociale malaise en de enorme werkloosheid als gevolg van de eurocrisis.

De centrumrechtse Nea Demokratia van premier Antonis Samaras is tweede met 23 tot 27 procent van de stemmen. Gouden Dageraad komt het Europees parlement binnen met acht tot tien procent.

Overvallers knevelen hoogbejaarde Vlaardinger

Een 85-jarige man is zaterdagavond overvallen in zijn woning in Vlaardingen. Drie gemaskerde mannen bonden hem vast en mishandelden hem. De bejaarde man moest zijn pincode afgeven, maar hoeveel er buit is gemaakt is nog onduidelijk.

Na de overval ging de man strompelend naar de buren, die de politie alarmeerden. De politie onderzoekt de zaak en is op zoek naar getuigen van het voorval, dat rond 22.00 uur plaatsvond aan de Schiedamseweg.

[RG] Tsonga wint Frans onderonsje van Roger-Vasselin

Tennisser Jo-Wilfried Tsonga heeft zijn eerste wedstrijd op Roland Garros succesvol doorstaan. De mondiale nummer veertien was in een Frans onderonsje in straight sets te sterk voor Édouard Roger-Vasselin: 7-6 (4), 7-5, 6-2. Tsonga (13) is de voornaamste kandidaat voor de eerste Franse eindzege sinds 1983. Vorig jaar sneuvelde hij in de halve finale.

John Isner ontdeed zich met de nodige moeite van de Fransman Pierre-Hugues Herbert. Dat deed de Amerikaan (10) weliswaar in drie sets, maar toch met de nodige moeite: 7-6 (5), 7-6 (4), 7-5. Isner kwam in Parijs nooit verder dan de derde ronde.

Krol moet veld ruimen in Tunesië

Ruud Krol is ontslagen als trainer van Espérance. Dat meldt de Tunesische club zondag. Het vertrek van Krol volgt op de 3-2 nederlaag tegen Al Ahly Benghazi in de Afrikaanse Champions League. Krol leidde Espérance begin van de maand nog naar de titel.

Krol stond sinds januari aan het roer bij de succesvolste club van Tunesië. Hij was daarvoor ook nog even bondscoach van het Noord-Afrikaanse land geweest, maar slaagde er niet in plaatsing voor het WK af te dwingen. Krol wordt vervangen door technische man Sébastien Desabre.

De Maar verspeelt eindzege in Noorwegen

Marc de Maar heeft de eindzege in de Ronde van Noorwegen op de laatste dag verspeeld. De renner van UnitedHealthcare werd zondag op drie seconden achterstand gezet door de Pool Maciej Paterski (CCC Polsat Polkowice), die in de laatste rit vierde werd en daardoor de leiderstrui veroverde. Bauke Mollema van Belkin eindigde op plek drie in het klassement.

De Noor Alexander Kristoff van Katjoesja snelde in de rit naar Hønefoss naar de zege, nipt gevolgd door Jean-Pierre Drucker, Gerald Ciolek en Paterski. De Maar en Mollema kwamen in de achtervolgende groep, die zes seconden na de eerst zeven renners over de streep kwam, net te kort om Paterski van de eindzege te houden.

Freiheitlichen Oostenrijk verdubbelen zeteltal

De Oostenrijkse rechtspopulistische Freiheitliche Partei verdubbelt haar zeteltal in het Europese parlement na de verkiezingen van zondag. Dat blijkt uit een exitpoll van de Oostenrijkse omroep.

De Freiheitlichen kregen 19,5 procent van de stemmen en springen van twee naar vier zetels. De christendemocraten en socialdemocraten, ÖVP en SPÖ, komen allebei op vijf zetels. De liberale nieuwkomer Neos krijgt een van de achttien Oostenrijkse zetels in het EP.De opkomst was 45 procent.

De zege van de Freiheitlichen is van belang voor de PVV van Geert Wilders, die met hen een rechts-populistische anti-EU-fractie in het Europarlement wil vormen. Daarvoor zijn 25 afgevaardigden uit zeven landen nodig.

Volkspartij grootste partij in Denemarken

De populistische Deense Volkspartij is met 23 procent van de stemmen de grootste partij van het land geworden bij de Europese verkiezingen van zondag. Dat blijkt uit exitpolls in Kopenhagen.

Dat levert de Volkspartij drie van de 13 Deense zetels op, terwijl zij er tot dusver eentje had. De partij zit in een eurokritische fractie van het Europarlement samen met onder meer de Britse UKIP van Nigel Farage. Ze weigert evenwel samen te werken met de rechtspopulistische groep die de PVV samen met het Franse Front National wil vormen.

De regerende sociaaldemocraten vallen terug van vijf naar drie zetels. De Groenen gaan van een naar twee. De overige partijen blijven stabiel.

Hockeyers Den Bosch blijven in Hoofdklasse na shoot-outs

De hockeymannen van Den Bosch spelen ook volgend seizoen in de Hoofdklasse. De derde en beslissende wedstrijd om de promotie/degradatie met Voordaan werd zondag pas na shoot-outs beslist.

Den Bosch was in de eerste helft heer en meester. Al in de derde minuut kwam de ploeg op voorsprong via Robbert van de Peppel, die verwoestend uithaalde. Den Bosch leek kort daarna op 2-0 te komen, maar de treffer werd geannuleerd. Even later was er toch feest in het Bossche kamp, nadat Lucas Vila raak schoot. Even daarvoor had de Argentijn een goede kans onbenut gelaten.

Voordaan had in het eerste bedrijf niets in de melk te brokkelen. Den Bosch wisselde de ene aanval af met een andere aanval. Voordaan-keeper Jan de Wijkerslooth moest een aantal handelend ingrijpen om een grotere achterstand te voorkomen. Zo was Jasper Luijkx dicht bij de 3-0. Voordaan stelde daar bitter weinig tegenover met een kans van Pieter Woudenberg die naast schoot. Het was dan ook een klein wonder dat er na de eerste helft slechts een score van 2-0 op het bord stond.

Na rust kwam een ander Voordaan uit de kleedkamer. De ploeg gooide veel meer passie in de wedstrijd en dat leidde tot kansen voor Rudolf van Schaik en Tim Bödicker, die vanaf een halve meter de bal er niet in kreeg. De inzet van de ploeg uit Groenekan werd uiteindelijk beloond. Hans Claassen schoot uit een strafcorner de aansluitingstreffer binnen en twee minuten later zorgde Daan Jongejan voor de gelijkmaker.

Voordaan haalde in de slotfase gesteund door het publiek nog alles uit de kast, maar scoorde Den Bosch. Ook dit keer werd de treffer, van Austin Smith uit een strafcorner, afgekeurd. De bal was niet buiten de cirkel geweest.

In de eerste verlenging gebeurde er niet heel veel. Den Bosch kreeg een kansje en Bosschenaar Gijs Campbell moest met kramp het veld verlaten. In de tweede 7,5 minuut golfde het spel op en neer. Een gele kaart voor Sebastian van der Graaf betekende dat Den Bosch verder moest met tien man. In de laatste minuut kreeg Voordaan nog een strafcorner, maar de inzet van Claassen werd gekeerd.

In de shoot-outs was Den Bosch koelbloediger. Van de Peppel, Smith en Milan van Baal scoorden. Bij Voordaan wist alleen Rutger van Schaik het net te vinden.

Hockeyster De Goede schiet Oranje langs Japan

De Oranjevrouwen hebben zondagmiddag het oefenduel met Japan gewonnen. In het Kyocera Stadion werd Oranjes eerste WK-opponent nipt verslagen (1-0). Het duel werd afgewerkt in twee keer 25 minuten.

Nederland moest het stellen zonder Lidewij Welten en Roos Drost (laatstgenoemde kreeg zondagochtend een stick tegen haar hoofd). Het tweetal werd vervangen door Kitty van Male en Charlotte Vega, die Oranje al in de eerste minuut een strafcorner zag versieren. De inzet van Maartje Paumen werd echter door de Japanse goalie tegengehouden. Nog geen zestig tellen later zag Push Push Paumen ook haar tweede corner gekeerd worden door de Aziaten. Na een dot van een kans van Ellen Hoog, was het in de 24ste minuut dan eindelijk raak voor de gastvrouwen. Eva de Goede schoot raak uit de vierde corner. Japan kreeg een paar kansjes, onder meer drie corners, maar kwam niet tot scoren.

Na rust viel er weinig genieten voor het aanwezige publiek. Japan groef zich regelmatig in, waardoor Nederland moeite had om in de buurt te komen van het Japanse doel. Alleen Vega kwam dichtbij, maar haar hoge backhandslag leverde niets op. Dinsdag staat het laatste oefenduel voor de start van het WK op het programma. In het Kyocera Stadion spart Oranje met de Verenigde Staten.

Hockeymannen leggen Maleisië op de pijnbank

De Oranjemannen hebben zondag een oefenduel tegen Maleisië gewonnen. De ploeg van bondscoach Paul van Ass zette de nummer dertien van de wereld met 8-2 aan de kant. Nederland oefent voor het begin van het WK nog driemaal: tegen Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea en Zuid-Afrika.

Nederland zag zondag Robbert Kemperman terugkeren. De middenvelder van Kampong ontbrak vrijdag tegen Spanje wegens een breukje in zijn kleine teen. Sander Baart was wel afwezig bij Oranje. De midden-midden liep tegen Spanje een lichte knieblessure op, waardoor hij uit voorzorg aan de kant bleef. Reservespeler Hidde Turkstra maakte daardoor zijn opwachting bij onze landgenoten.

Oranje had een kwartier nodig om de ban te breken tegen Maleisië, de laagstgeklasseerde WK-deelnemer. Mink van der Weerden opende de score op karakteristieke wijze, hij sleepte de bal hard in de touwen. Na een pijlsnelle gelijkmaker van Tengku Ahmad, nam Oranje nog voor rust afstand. Via een prachtgoal van Billy Bakker en een tip-in van Valentin Verga liep de teller op naar 3-1.

Waar Verga vlak voor rust bediend werd door Rogier Hofman, waren de rollen na de pauze omgekeerd. Nadat de middenvelder van Bloemendaal het kwartet had voltooid, was het weer de beurt aan Verga die met een mooi backhandschot de 5-1 op het bord bracht. Bakker zorgde vervolgens voor de zesde Nederlandse treffer, waarna Tengku namens Maleisië iets terugdeed. Van der Weerden en Robbert Kemperman vijzelden de score in de dying minutes nog even op tot 8-2.

FN grootste Franse partij in euroverkiezingen

Het rechts-populistische Front National is zondag als grootste partij van Frankrijk uit de bus gekomen bij de Europese verkiezingen. Dat blijkt uit Franse exitpolls.

Het FN van Marine Le Pen won 24,5 procent van de stemmen. Haar partij is een mogelijke partner om samen met de PVV een rechts-populistische anti-EU-fractie in het EP te vormen.

De centrumrechtse oppositiepartij UMP volgt met 21 procent. De socialistische PS van president François Hollande eindigt als derde met 14,2 procent.

De opkomst zou 42,5 procent zijn, twee punten meer dan bij de vorige verkiezingen in 2009.

Whatsapp kampt met storing

Gebruikers van Whatsapp kunnen zondagavond geen berichten versturen of ontvangen. De applicatie kampt met een wereldwijde storing, zo is op te maken uit tweets uit tal van landen. De oorzaak is onduidelijk, het Amerikaanse bedrijf heeft nog geen informatie over de storing gegeven.

De berichtendienst ligt plat sinds ongeveer 20.00 uur. Whatsapp wordt wereldwijd door bijna een half miljard mensen gebruikt. Facebook nam het bedrijf begin dit jaar over.

Obama brengt geheim bezoek aan Afghanistan

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zondag in het geheim de in Afghanistan gelegerde Amerikaanse militairen bezocht. Het presidentiële vliegtuig landde na een dertien uur durende vlucht uit Washington op de luchthaven van Bagram.

Het staatshoofd bracht slechts een paar uur door bij de troepen. Hij sprak met officieren en andere militairen en bezocht gewonden in een ziekenhuis. Hij reisde niet naar de hoofdstad Kabul en had ook geen onderhoud met zijn Afghaanse ambtgenoot Hamid Karzai. Het was het vierde bezoek van Obama aan het land.

Tijdens het al dertien jaar durende conflict in Afghanistan zijn zeker 2181 Amerikaanse militairen omgekomen en duizenden gewond geraakt. Velen verloren ledematen door bermbommen en aanvallen van Talibanstrijders. Momenteel zijn er 32.800 militairen uit de Verenigde Staten in Afghanistan gestationeerd. Dat waren er in 2012 nog honderdduizend.

Jinek verhuist naar zondagavond laat

Het televisieprogramma Jinek verhuist in het nieuwe televisieseizoen van de zondagmiddag naar de zondagavond. Het praatprogramma wordt vanaf 8 september live uitgezonden om 23.00 uur op Nederland 1. Jinek werd afgelopen seizoen uitgezonden om 17.00 uur op Nederland 2.

Eva Jinek is naar eigen zeggen blij met het nieuwe tijdstip. "Ik verheug me erop om met mijn programma naar de zondagavond te verhuizen en daar mijn kijkers weer te vermaken met een goede mix van persoonlijke verhalen en actuele gesprekken", zegt de 35-jarige presentatrice zondag in een verklaring.

Ook mediadirecteur Taco Rijssemus van KRO-NCRV toont zich tevreden. "Eva Jinek heeft mooie prestaties geleverd afgelopen seizoen. Dat wordt nu beloond met dit mooie tijdslot."

Jinek presenteerde afgelopen seizoen samen met Sven Kockelmann ook het interviewprogramma Eén op Eén. Dat krijgt geen vervolg. Het past niet meer in het schema van Nederland 2, werd anderhalve week geleden bekendgemaakt. Rijssemus zei toen dat ontzettend jammer te vinden.

België wacht weer een lastige formatie

België wacht na de zondag gehouden federale parlementsverkiezingen weer een lastige kabinetsformatie. Volgens de voorlopige uitslagen kreeg de N-VA van Bart De Wever 34 procent van de Vlaamse stemmen in het federale parlement, een winst van zes procentpunten. De PS van premier Emilo Di Rupo kreeg in Wallonië 29 procent, een daling van zeven procentpunten, maar nog steeds genoeg om in de Franstalige regio de grootste te zijn.

Het kostte de partijen in België na de vorige verkiezingen 541 dagen om tot de vorming van een nieuwe regering te komen. De N-VA belandde toen in de oppositie.

Handballers Eurotech/Bevo HC landskampioen

De handballers van Eurotech/Bevo HC zijn zondag voor de eerste keer in de clubhistorie kampioen van Nederland geworden. De club uit Panningen zegevierde in de beslissende derde finalewedstrijd tegen OCI Lions. Het werd na een zenuwslopende ontknoping, met twee verleningen, 29-28.

Bevo leek in de eerste verlenging gezien, toen de Lions in de laatste minuut op voorsprong kwamen. Mark van den Beucken benutte echter tien seconden voor tijd een strafworp en bracht zo de stand op 27-27. In de tweede verlenging liep Bevo uit naar 29-27. De tegentreffer van de Lions was slechts nog voor de statistieken.

IJshockeyers Zweden pakt WK-brons ten koste van Tsjechië

De Zweedse ijshockeyers hebben brons veroverd op het WK in Minsk. De uittredend kampioen was zondag met 3-0 te sterk voor Tsjechië. Na een snelle goal van Joakim Lindström nam Zweden in het eerste kwart afstand via Simon Hjalmarsson. Mikael Backlund besliste het duel in het derde kwart namens de runner-up van de Winterspelen in Sochi.

De Zweden verspeelden zaterdag in de Wit-Russische hoofdstad al de kans op titelprolongatie. In de halve eindstrijd gingen de Scandinaviërs met 3-1 onderuit tegen Rusland. Tsjechië was daarin niet opgewassen tegen Finland (0-3). De Finnen en Russen spelen zondagavond om de wereldtitel.

Betrapte Herzog wil onschuld aantonen

Atlete Adrienne Herzog houdt vol dat ze nooit doping heeft gebruikt. De geboren Amersfoortse testte in maart positief bij een controle buiten de wedstrijden om, zo werd vorige week duidelijk. Volgens Herzog zou een grondige analyse van haar biologisch paspoort aantonen dat ze onschuldig is.

Herzog schrijft zondag in haar column op prorun.nl dat ze in een diep dal is geraakt. De middellangeafstandsloopster heeft de toegestane verhouding tussen testosteron en epitestosteron overschreden, maar stelt dat haar testosteronwaardes altijd al aan de hoge kant zijn. Ook bij familieleden is dat volgens haar het geval. "Het lijkt genetisch bepaald en is waarschijnlijk een van de redenen waarom iedereen in mijn familie goed is in atletiek."

De 28-jarige Herzog wijst er tevens op dat de toegestane waardes van de hormonen sinds 2005 zijn verlaagd. "Hoe kan ik nu geschorst worden voor iets dat negen jaar geleden heel normaal was." Herzog heeft weinig vertrouwen in de uitkomst van de B-staal, maar vestigt haar hoop op het biologisch paspoort. "Ik ben de afgelopen jaren elke twee tot vier weken getest. Dan zal blijken dat deze resultaten voor mij binnen de marge vallen."

Herzog is door de Nederlandse atletiekunie voorlopig geschorst. Ze riskeert een schorsing van twee jaar. Het is niet de eerste keer dat Herzog in verband wordt gebracht met doping. Haar naam dook in 2010 op in een Spaans dopingonderzoek. Vorig jaar laste ze een afkoelingsperiode in, nadat er e-mails opdoken waarin ze doping bestelde. De meervoudig Nederlands kampioene ontkende echter elke betrokkenheid.

In het najaar hoopt Herzog gewoon haar debuut te kunnen maken op de marathon. "Ik train nog steeds. Mijn doel is op de marathon onder de 2:28 uur te lopen. Ik zal weer in wedstrijden uitkomen zodra deze rotzooi is opgeruimd."

Japanse badmintonners winnen Thomas Cup

De Japanse badmintonners hebben de Thomas Cup op hun naam geschreven. In de finale in New Delhi werd Maleisië zondag met 3-2 verslagen. Japan had de prijs nooit eerder gewonnen. China was de laatste vijf jaar telkens de beste.

Japans prestatie op de Thomas Cup, dat geldt als officieus WK, is opmerkelijk. China, Indonesië en Maleisië waren tot nu toe de enige landen die het toernooi hadden weten te winnen.

Boeljon vierde op Ladies Open

Christel Boeljon is als vierde geëindigd op de Deloitte Ladies Open. De Nederlandse golfster volbracht de slotronde op de baan van The International in Badhoevedorp zondag in 69 slagen, vier onder par. Daardoor kwam ze uit op een totaal van 215 (-4). De eindzege was voor de Schotse Kylie Walker.

Er was uiteindelijk een play-off nodig om de winnaar te bepalen. Daarin deed Walker het net iets beter dan de Deense Malene Jorgensen en Nikki Campbell uit Australië. Na drie rondes stonden alle drie de vrouwen op een totaal van 213, zes onder par.

Voor Boeljon is het de hoogste klassering ooit op de Ladies Open. De 26-jarige Alkmaarse slaagde er dit weekeinde als enige speelster in twee rondes onder de zeventig binnen te brengen. Ze herpakte zich zaterdag na een valse start op de eerste dag (77). Met een ronde van 69 haalde ze de cut.

Twee keer eerder eindigde een Nederlandse in de top vier van de Ladies Open. Liz Weima was in 1994 zelfs de beste van het hele veld. Dewi-Claire Schreefel werd twee jaar geleden vierde.

Dewi Weber was op de gedeeld 25e plaats de beste amateur. De Nederlandse kwam door een slotronde van 71 uit op een totaal van 222 slagen. De pas 18-jarige Anne van Dam werd gedeeld 39e (224).

Zonderland verovert goud en brons op EK

Epke Zonderland heeft na de olympische titel en de wereldtitel ook de Europese titel op zijn naam geschreven aan de rekstok. Een vrijwel foutloze oefening leverde de Fries in Sofia 15,866 punten op.

De concurrentie volgde op gepaste afstand. De Brit Sam Oldham werd tweede met 14,866 punten. Zijn landgenoot Kristian Thomas won brons met 14,808 punten.

Zonderland won in 2012 olympisch goud in Londen, waarna een jaar later zijn eerste wereldtitel volgde in Antwerpen. Europa's beste was hij al eens eerder. In 2011 won hij in Berlijn goud op het EK.

Vlak voor de finale op het rek heeft Zonderland de bronzen medaille veroverd op de brug. De Nederlander behaalde zondag 15,533 punten en moest alleen Oleg Verniaiev uit Oekraïne (15,966) en de Rus David Beliavsky (15,566) voor zich dulden.

Zonderland won tweemaal eerder een EK-medaille op de brug. In Amsterdam veroverde hij in 2007 brons. Vier jaar later won de Fries zilver in Berlijn. De Fries komt later op de dag nog in actie op de rekstok. Op dat onderdeel is hij de regerend olympisch en wereldkampioen.

Politie België geeft beelden aanval Brussel vrij

De Belgische autoriteiten hebben zondag beelden vrijgegeven van de aanslag bij het Joods Museum in Brussel. Bij de aanval werden zaterdag rond 15.50 uur drie mensen doodgeschoten. Een persoon raakte zwaargewond. De dader zou de schoten hebben gelost met een een kalasjnikov.

Volgens de autoriteiten heeft de schutter een gemiddelde lichaamsbouw, een atletisch voorkomen en beweegt hij zich soepel. Na zijn daad ging de vermoedelijke dader er te voet vandoor. Hij is nog altijd voortvluchtig.

Eerder zondag maakte het parket in Brussel al bekend dat de dader vermoedelijk 'alleen handelde en goed voorbereid' was.

Een motief voor de schietpartij is nog niet bekend, maar de Belgische regering liet zaterdag weten dat alles wijst op een antisemitische aanval. Zaterdagmiddag werd een verdachte opgepakt en later weer vrijgelaten. Hij wordt beschouwd als een ooggetuige.

[RG] Zusjes Williams starten goed

Serena WIlliams is de jacht op titelprolongatie op Roland Garros uitstekend begonnen. De Amerikaanse mondiale nummer één gunde thuisspeelster Alize Lim zondag slechts drie games: 6-2 en 6-1. Ook zus Venus, die is afgezakt naar de dertigste plek op de wereldranglijst, kende een prima start door de Zwitserse Belinda Bencic met 6-4 en 6-1 te verslaan.

Serena won Roland Garros tweemaal en Venus nog nooit. Wel bereikte ze in 2002 de finale.

In het mannentoernooi was Tomas Berdych binnen twee uur klaar met Peter Polanksy uit Canada. Het werd 6-3, 6-4 en 6-4. Berdych bereikte in 2010 de halve finale en sneuvelde vorig jaar al in de eerste ronde.

UEFA-bons Johansson twijfelt over Platini

Voormalig UEFA-voorzitter Lennart Johansson verwacht niet dat Michel Platini Sepp Blatter gaat uitdagen om het voorzitterschap van de FIFA. "Ik denk dat hij het gaat doen, maar niet nu", zegt de 84-jarige Zweed. Platini nam in 2007 het stokje van Johansson over als UEFA-voorzitter.

De Zweed betwijfelt op Platini zit te wachten op een strijd om het leiderschap van de FIFA. "Hij is gelukkig met het leiden van de grootste confederatie ter wereld", stelt Johansson.

Platini heeft tot en met januari om te beslissen of hij de 78-jarige Blatter, die de wereldvoetbalbond sinds 1998 leidt, gaat uitdagen. In mei volgend jaar wordt de nieuwe FIFA-voorzitter gekozen.

Del Bosque wacht met selectie vanwege Diego Costa

De Spaanse bondscoach Vicente del Bosque maakt zijn definitieve selectie later bekend dan gepland. De oefenmeester geeft de door een hamstringblessure geplaagde Diego Costa van Atletico Madrid de kans om te herstellen. Del Bosque zou aanvankelijk zondag zijn selectie bekendmaken.

Voor het oefenduel tegen Bolivia van komende vrijdag heeft de bondscoach slechts negentien spelers geselecteerd. Alle voetballers van Real Madrid en Atlético Madrid, die zaterdag de Champions League-finale speelden (4-1 zege Real Madrid) krijgen rust. Onder hen zijn naast Costa onder anderen Sergio Ramos, Iker Casillas, Xabi Alonso en Koke.

Costa blesseerde zich vorige week in de kampioenswedstrijd tegen FC Barcelona. Zaterdag besloot de spits toch te van start te gaan tegen Real Madrid. Hij moest echter al na negen minuten worden gewisseld.

Titelverdediger Spanje begint het WK 13 juni tegen Nederland. Daarna treft de wereldkampioen nog Australië en Chili in de groepsfase.

Van Gelder laatste in EK-finale, Schmidt vierde

Yuri van Gelder is op het EK turnen als achtste en laatste geëindigd aan de ringen. De Nederlander en drievoudig Europees kampioen kwam zondag in de finale in Sofia tot 14.208 punten. De Russen Aleksandr Balandin en Denis Abliazin deelden het goud met 15.800 punten. Brons was er voor de Fransman Samir Ait Said (15.766).

Casimir Schmidt eindigde knap als vierde op de sprong met 14.833 punten. Hij moest die plek delen met de Fin Tomi Tuuha. De eerste sprong van Jeffrey Wammes mislukte, waardoor zijn gemiddelde op slechts 6.800 punten uitkwam. Wammes werd daardoor teleurstellend achtste.

Bos wint World Ports Classic

Theo Bos heeft de derde editie van de World Ports Classic gewonnen. De sprinter van Belkin eindigde zondag als tweede in de 159 kilometer lange etappe van Antwerpen naar Rotterdam. Na zijn derde plaats zaterdag volstond dat voor de eindzege. Ramon Sinkeldam spurtte naar de ritwinst.

De Giant-Shimano-renner hield Bos en de Australiër Gregory Henderson (Lotto-Belisol) net achter zich. Sinkeldam werd daardoor tweede in het klassement, net voor de Rus Aleksandr Porsev (Katjoesja).

Bos volgt de Belg Nikolas Maes op op de erelijst. De eerste editie van de World Ports Classic was in 2012 een prooi voor Tom Boonen.

[Giro] Italiaan Aru wint bergrit

Fabio Aru heeft de 15e rit in de Giro d'Italia gewonnen. Dit deed hij bij aankomst bergop op de Montecampione. Aru was de snelste nadat hij wegsprong uit het peloton der favorieten, dat reeds alle koplopers had ingerekend. Hierdoor gaat hij landgenoot Domenico Pozzovivo voorbij naar de 4e plaats in het algemeen klassement, waardoor hij nu de beste Italiaan is.

Een kopgroep van 15 man probeerde het vandaag in de ontsnapping. Daarbij zaten geen Nederlanders, maar wel onder andere Damiano Cunego, Adam Hansen, Luca Paolini, Jackson Rodriguez, Simon Geschke en Maxim Bouet. De kopgroep kreeg 8 minuten maar Neri Sottoli kreeg straftraining nadat ze de slag hadden gemist en zorgde ervoor dat de voorste groep slechts met 2 minuten voorsprong aan de enige en zware klim van de dag konden beginnen, waar de finish andermaal bovenop lag.

Hansen probeerde op het begin van de klim nog een aanval te plaatsen, maar toen had de kopgroep nog maar anderhalve minuut voorsprong. Evans zijn mannen klapten er ook vol op op de klim, maar dit werd even later overgenomen door de mannen van AG2r. Vanuit het peloton vielen Julian Arredondo en Stefano Pirazzi weer vroeg aan om te proberen punten voor de bergtrui te verzamelen op de slotklim.

Op 15 kilometer van de finish voegde Andre Cardoso zich naast Hansen. Op dat moment viel Samuel Sanchez aan vanuit het peloton. Ook Rodolfo Torres sloot even later aan. De drie hadden op 12,5 km nog  35 seconden over op Arredondo. Fabio Felline was teruggevallen uit de kopgroep maar kon aansluiten bij Arredondo en zo weer aansluiten bij de kopgroep. Torres had toen alweer het wiel van Cardoso en Hansen laten gaan. Toen Arredondo en Felline bij de kopgroep kwamen liet ook Hansen het afweten, ook omdat het peloton met favorieten nog maar 20 seconden erachter zat.

Phillipe Deignan deed op 9,5 km nog een poging om weg te komen van het peloton en deed dit succesvol, waarna hij de leiders inhaalde, die slechts vlak voor het peloton zaten.

Op 5 km van de streep plaatste Pierre Rolland de eerste aanval. Rigoberto Uran was daarop de eerste die kon reageren. Wilco Kelderman had het moeilijk na deze aanvallen, maar kon nog net meekomen. Nadat de aanval was geneutraliseerd ging Rolland nogmaals aan, en daarna gingen onder andere Fabio Duarte, Steve Morabito, Franco Pelizotti en Robert Kiserlovski er achteraan. De echte favorieten hielden elkaar bij de keel.

Rolland was de eerste die Deignan bij wist te halen, met Duarte daar vlak achter. Daarachter waren Morabito en Kiserlovski teruggewaaid naar de groep der favorieten. Aru en Uran lieten in de groep der favorieten zien dat zij het sterkst waren. Nairo Quintana probeerde er nog achteraan te komen. Cadel Evans, Pozzovivo en ook Kelderman konden niet volgen. De vijf die vooran overbleven waren Aru, Duarte, Uran, Quintana en Rolland. Aru viel op 2 kilometer van de streep nogmaals aan en wist zo de andere vier achter te laten. Quintana viel daarna ook aan en Rolland kon mee, maar Uran moest passen, samen met landgenoot Duarte. Ook Duarte liet Uran staan op anderhalve kilometer van de streep.

Kelderman wist intussen aan te sluiten bij een groep met Evans, de groep van geslagen favorieten. Duarte was intussen aan komen sluiten bij Quintana en Rolland. Aru had op een kilometer van de streep 20 seconden voorsprong, en zo leek het erop alsof de Italiaan een goede kans had om te winnen. Vanuit de achtervolgende groep probeerde Quintana nog een aanval te plaatsen om seconden te pakken op Uran. De ritwinst van Aru kwam echter nooit meer in gevaar, en zo behaalde hij een mooie etappezege. Hij behield een voorsprong op Duarte van 22 seconden, en Quintana en Rolland daar vlak achter. Uran verloor nog 20 seconden op Quintana. Rafael Majka verloor 15 seconden op Uran, en Evans en Kelderman verloren in totaal 1 minuut en 13 seconden. Pozzovivo zat ook in dit groepje.

Dit betekende voor het algemeen klassement dat Uran in het roze bleef voor Evans, en dat Aru en Quintana 2 plaatsen pakten in het klassement en naar plaats 4 en 5 stegen. Pozzovivo en Kelderman zakken zo naar plaats 6 en 7. In de strijd om de witte trui staan Aru en Quintana nu tweede en derde achter nummer 3 in het algemeen klassement Majka.

Oekraïense presidentsverkiezingen verlopen rustig

Bij de presidentsverkiezingen in Oekraïne zijn veel mensen naar het stemlokaal gegaan om gebruik te maken van hun democratische recht. Om 11.00 uur was de opkomst al ruim 17 procent, meldt het Oekraïense persbureau Interfax. In het oosten van het land verliep het stemmen minder soepel: pro-Russische separatisten blokkeerden de toegang tot ruim tweeduizend stembureaus.

Ondanks de blokkades bleef grootschalig geweld tot nu toe uit. Er zijn geen doden of gewonden gemeld. In het oosten van Oekraïne zijn de afgelopen weken tientallen doden gevallen bij gevechten tussen het regeringsleger en gewapende rebellen.

In de provincie Donetsk, die onlangs eenzijdig door rebellen tot onafhankelijke Volksrepubliek werd uitgeroepen, waren slechts 426 van de 2430 stemlokalen open. In de regionale hoofdstad Donetsk, met meer dan een miljoen inwoners, was het nergens mogelijk om te stemmen. Ook in Loehansk, de hoofdstad van de andere separatistische 'Volksrepubliek', bleven stemlokalen gesloten.

Rebellen lopen door Donetsk om in de gaten te houden of er geen stemkantoren stiekem hun deuren openen. "Ik controleer of alles normaal verloopt, zodat de junta hier niet aan de macht komt", zei rebel Vjatsjeslav Koetsjer na te hebben geconstateerd dat een stembureau gesloten was. Separatisten noemen de stembusgang een verkiezingsoperatie in 'een buurland'.

Verderop in de stad waren gemaskerde rebellen te zien die een reeks stembussen had buitgemaakt. Met groots vertoon sloegen zij deze voor de ogen van journalisten aan gruzelementen. Een stemlokaal opende 's ochtends vroeg zijn deuren in Donetsk, maar werd na enkele minuten door gewapende lieden gedwongen weer dicht te gaan. In het nabijgelegen dorp Artemivka werd een stembureau door separatisten in brand gestoken.

Hoewel de gang van zaken rondom de verkiezingen zeer spannend is, lijkt de uitslag al bij voorbaat vast te staan. Ondernemer en miljardair Petro Porosjenko gaat met ongeveer de helft van de stemmen aan de leiding in de peilingen, op grote afstand gevolgd door oud-premier Joelia Timosjenko. De voormalige regeringsleider moet het met nog geen tien procent van de stemmen doen.

De Russische president Vladimir Poetin heeft gezegd de uitslag van de verkiezingen te zullen respecteren. Ook zei het staatshoofd met de winnaar te gaan samenwerken. Vorige week zei Poetin nog dat de verdreven president Viktor Janoekovitsj nog altijd 'het enige wettige staatshoofd van Oekraïne' is.

Weer demonstraties tegen staatsgreep in Bangkok

Honderden betogers zijn zondag in het centrum van de Thaise hoofdstad Bangkok de straat opgegaan om te protesteren tegen de machtsgreep in het land door het leger. De betogers negeerden oproepen van de coupleiders om niet te demonstreren. Militairen zijn ingezet om de demonstranten in toom te houden.

Het Thaise leger greep donderdag de macht in Thailand. Sindsdien hebben er voortdurend demonstraties plaats. Zondag probeerden militairen in het drukke winkeldistrict van Bangkok te voorkomen dat het voor de derde dag op rij tot demonstraties zou komen. Al snel stuitten de militairen op zo'n duizend betogers die leuzen scandeerden. Inmiddels zijn delen van de wijk afgezet en zijn metrostations gesloten. Met luidsprekers werden de demonstranten opgeroepen om 'de rede boventoon te laten voeren en niet de emoties'.

De militaire machthebbers in het land hebben aangedrongen op geduld en stellen dat de normale democratische beginselen niet langer van kracht zijn. "Voor Thailand zijn de omstandigheden anders dan in andere landen", aldus een woordvoerder van de junta. "Zo wordt er oorlogstuig ingezet en zijn overal tekenen te zien van geweld tegen burgers. Dit is geen gewone situatie."

De junta verdedigde het besluit om over te gaan tot de arrestatie van ex-premier Yingluck Shinawatra, de meeste leden van het kabinet en tientallen politici en activisten. Ook de oproep voor tientallen academici en journalisten om zich over te geven aan het leger was volgens de legerleiders noodzakelijk. Coupleider generaal Prayuth Chan-ocha zei zondag dat de staatsgreep nodig was om geweld te voorkomen en een einde te maken aan de politieke onrust in het land.

Het lot van ex-premier Yingluck is onduidelijk. Zondag deden geruchten de ronde dat ze zou zijn vrijgelaten, maar volgens een naaste medewerker is ze slechts overgebracht naar een andere verblijfplaats. "Ze is niet meer op de legerbasis waar ze werd vastgehouden, maar ze is veilig. Ze is niet vrijgelaten", aldus Wim Rungwattnachinda. Waar ze zich op dit moment bevindt kon hij niet zeggen.

De Verenigde Staten hebben zich naar aanleiding van de machtsgreep teruggetrokken uit een gezamenlijke legeroefening met Thailand en hebben ontwikkelingshulp stilgelegd. "Hoewel we een lange en productieve samenwerking met het Thaise leger hebben, dwingen onze democratische principes en de Amerikaanse wet ons om de Amerikaanse militaire hulp en afspraken te heroverwegen", liet perschef van het Pentagon John Kirby weten.

De VS hebben er bij het Thaise leger op aangedrongen om 'te handelen in het belang van de burgers door de staatsgreep te beëindigen, de grondwet weer in werking te laten treden en de vrijheden van de bevolking te herstellen'. Ook moeten de mensenrechten worden nageleefd.

[RG] Federer begint voortvarend

Roger Federer is Roland Garros uitstekend begonnen. De Zwitser was zondag in de eerste ronde veel te sterk voor Lukas Lacko. De Slowaak werd in straight sets verslagen: 6-2, 6-4 en 6-2. Federer, die Roland Garros in 2009 wist te winnen, speelt in de tweede ronde tegen Gastão Elias of Diego Sebastián Schwartzman.

In het vrouwentoernooi begon een van de favorieten, Agnieszka Radwanska, eveneens voortvarend. De Poolse (3) kegelde Shuai Zhang uit China met 6-3 en 6-0 van de baan. Radwanska kwam op het Parijse gravel nooit verder dan de kwartfinale.

[F1] Uitslag Grand Prix van Monaco

Nico Rosberg heeft net als vorig jaar de Grand Prix van Monaco op zijn naam geschreven. De Duitser zege vierde met zijn Mercedes voor teamgenoot Lewis Hamilton en neemt de leiding in het kampioenschap weer over van de Brit. Daniel Ricciardo werd derde, terwijl Marussia haar eerste punten pakte.

De race in de straten begon niet goed voor Pastor Maldonado, want zijn Lotus bleef voor de opwarmronde op de grid staan. De Venezolaan moest hierdoor vanuit de pits starten. Polesitter Rosberg kende een goede start en pakte meteen een kleine voorsprong op teamgenoot Hamilton. Sebastian Vettel schoof van vier naar drie, terwijl Kimi Räikkönen naar de vierde positie ging, ten koste van Daniel Ricciardo die twee plaatsen terugviel.

Voor Sergio Perez was de race na minder dan een halve ronde al voorbij nadat de Force India-coureur een aanrijding kreeg met de McLaren van Jenson Button en in Mirabeau in de muur belandde. Een safety car was het gevolg. Lotus kreeg de auto van Maldonado niet aan de praat, waardoor de Venezolaan op moest geven.

Na drie ronden werd het veld weer vrijgegeven. Räikkönen maakte van de gelegenheid meteen gebruik door Vettel te passeren. De Duitser had een probleem met zijn bolide en moest uiteindelijk opgeven. Ook Toro Rosso-rijder Daniil Kvyat had het met zijn bolide aan de stok. De Rus viel ver terug en werd na twaalf ronden uitvaller nummer vier. Dat er wel ingehaald kan worden bewees Sauber-coureur Adrian Sutil die eerst Lotus-rijder Romain Grosjean pakte en enkele ronden later ook Marcus Ericsson in de Loewes Hairpin, de langzaamste bocht in de Formule 1.

Rosberg had vooraan na zestien ronden een voorsprong van anderhalve seconde op Hamilton die op zijn beurt acht tellen voorlag op Räikkönen. De Fin had in eerste instantie geen druk van achteren van Ricciardo en Alonso, maar zijn banden waren na 25 ronden versleten, waardoor met name Ricciardo het gat kon dichten.

In dezelfde ronde kwam de safety car naar buiten nadat de auto van Adrian Sutil bij het uitkomen van de tunnel uitbrak en in de muur crashte. Veel brokstukken kwamen op de baan te liggen. Het gaf alle coureurs de kans om hun eerste pitsstop te maken. Rosberg leidde, voor Hamilton, Räikkönen, Ricciardo, Alonso, Massa, Vergne, Magnussen, Hülkenberg en Button. Van hen was alleen Massa nog niet gestopt.

Bij de stop van Vergne stuurde Toro Rosso de Fransman te vroeg op weg, waardoor Magnussen in de remmen moest. Räikkönen kwam een tweede maal binnen, waardoor de Fin tot plaats dertien terugviel. Hij zou geraakt zijn door een Marussia, waardoor hij wederom nieuw rubber moest halen.

Vlak na de herstart wist Hülkenberg bij het ingaan van de tunnel Magnussen te passeren. Räikkönen zat klem achter de Caterham van Kobayashi, maar nadat de Japanner zich verremde bij het uitkomen van de tunnel kreeg de Fin bij Rascasse de positie cadeau. De Japanner liet de deur openstaan, waardoor ook Bianchi hem een positie afsnoepte. Vergne moest een drive through uitvoeren vanwege de problemen bij zijn stop en viel hierdoor terug naar plaats dertien, achter Bianchi.

Vooraan had Rosberg bijna de gehele race ongeveer een seconde voorsprong op Hamilton die zijn teamgenoot maar niet wilde laten gaan. Massa maakte in de 46e ronde zijn enige stop en viel hierdoor terug tot plaats elf, net buiten de punten. De Braziliaan kon zich uiteindelijk in een gevecht om de punten mengen nadat diens teamgenoot Bottas een probleem had en in de 57e ronde met motorische problemen in de Loewes Hairpin stilviel. De top tien was hierdoor als volgt: Rosberg, Hamilton, Ricciardo, Alonso, Hülkenberg, Magnussen, Button, Gutierrez, Räikkönen en Massa.

Gutierrez gooide een zekere puntenfinish weg door Rascasse te krap te nemen en rond te gaan. De Sauber-coureur moest met schade opgeven. Räikkönen en Massa schoven een plaats op, terwijl Bianchi met de Marussia voor het eerst op een puntenfinish reed. De Fransman kreeg nog wel een straf van vijf seconden aan de broek omdat hij een eerdere straf tijdens de safety car uitgevoerd had.

In de slotronden was er nog veel spektakel Ricciardo had het gat met Hamiton gedicht, terwijl om plaats vijf de strijd ging tussen Hülkenberg en Button. Laatstgenoemde had net daarvoor Magnussen verschalkt die snel hierna Räikkönen op bezoek kreeg. De Fin probeerde in de Hairpin de Deen te passeren, maar haalde de bocht niet, waardoor beiden vast kwamen te staan en pas later verder konden. Magnussen viel hierdoor terug naar plaats tien, terwijl het Räikkönen zelfs een puntenfinish kostte.

Na 78 enerverende ronden Monaco werd Rosberg als eerste afgevlagd, voor Hamilton en Ricciardo. Alonso pakte de vierde positie, voor Hülkenberg, Button, Massa, Bianchi, Grosjean en Magnussen. Deze uitslag betekent de eerste puntenfinish voor Marussia, al is er nog wel een voorbehoud, vanwege een straf voor Bianchi.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd
1 Nico Rosberg Mercedes 1:49:27.661
2 Lewis Hamilton Mercedes +9.210
3 Daniel Ricciardo Red Bull +9.614
4 Fernando Alonso Ferrari +32.452
5 Nico Hulkenberg Force India +1 ronde
6 Jenson Button McLaren +1 ronde
7 Felipe Massa Williams +1 ronde
8 Romain Grosjean Lotus +1 ronde
9 Jules Bianchi Marussia +1 ronde
10 Kevin Magnussen McLaren +1 ronde
11 Marcus Ericsson Caterham +1 ronde
12 Kimi Räikkönen Ferrari +1 ronde
13 Kamui Kobayashi Caterham +3 ronden
14 Max Chilton Marussia +3 ronden
DNF Esteban Gutierrez Sauber +19 ronden
DNF Valtteri Bottas Williams +23 ronden
DNF Jean-Eric Vergne Toro Rosso +28 ronden
DNF Adrian Sutil Sauber +55 ronden
DNF Daniil Kvyat Toro Rosso +68 ronden
DNF Sebastian Vettel Red Bull +73 ronden
DNF Sergio Perez Force India +78 ronden
DNS Pastor Maldonado Lotus +78 ronden


Coureursstand

Pos Coureur Team Punten
1 Nico Rosberg Mercedes 122
2 Lewis Hamilton Mercedes 118
3 Fernando Alonso Ferrari 61
4 Daniel Ricciardo Red Bull 54
5 Nico Hulkenberg Force India 47
6 Sebastian Vettel Red Bull 45
7 Valtteri Bottas Williams 34
8 Jenson Button McLaren 31
9 Kevin Magnussen McLaren 21
10 Sergio Perez Force India 20
11 Felipe Massa Williams 18
12 Kimi Räikkönen Ferrari 17
13 Romain Grosjean Lotus 8
14 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 4
15 Daniil Kvyat Toro Rosso 4
16 Jules Bianchi Marussia 2
17 Marcus Ericsson Caterham 0
18 Adrian Sutil Sauber 0
19 Esteban Gutierrez Sauber 0
20 Max Chilton Marussia 0
21 Kamui Kobayashi Caterham 0
22 Pastor Maldonado Lotus 0


Constructeursstand

Pos Team Punten
1 Mercedes 240
2 Red Bull 99
3 Ferrari 78
4 Force India 67
5 McLaren 52
6 Williams 52
7 Toro Rosso 8
8 Lotus 8
9 Marussia 2
10 Sauber 0
11 Caterham 0

Front National: enorme verkiezingsfraude

Het Front National zegt dat de Franse regering de uitslag van de Europese verkiezingen probeert te manipuleren "op de meest afschuwelijke manier". Volgens de uiterst rechtse partij van Marine Le Pen zijn in sommige stembureaus geen stembiljetten van het Front National. Dat heeft de partij in een verklaring naar buiten gebracht. In Frankrijk heeft elke partij zijn eigen stembiljetten.

Omdat er op meerdere plekken problemen zijn met stembiljetten van het FN, vermoedt de partij dat de fraude enorm is. Zij beschuldigt de regering ervan de overwinning van het FN te willen tegenhouden. De partij spreekt van "een grote belemmering van de democratie" en "deze manipulatie moet onmiddellijk worden gestopt."

Volgens het FN reageerde minister Bernard Cazeneuve van Binnenlandse Zaken ongeïnteresseerd op meerdere oproepen van de partij.

Het FN kan zondag volgens de peilingen de meeste stemmen krijgen.

Front National: enorme verkiezingsfraude
Front National: enorme verkiezingsfraude (Foto: ANP)

Man gewond bij schietpartij Utrecht

Bij een schietpartij in Utrecht is zondagochtend een man gewond geraakt. De 40-jarige man werd op de Medusadreef vanuit een auto beschoten. De politie kreeg rond 07.45 uur een melding van het schietincident en trof de man bij kennis aan. Hij werd in de loop van de middag uit het ziekenhuis ontslagen en heeft aangifte gedaan.

Politieagenten hebben in de omgeving tevergeefs gezocht naar de auto. De politie vraagt ooggetuigen zich te melden en onderzoekt de aanleiding van de schietpartij.

Autodief ontglipt uit politieauto

Een 25-jarige man die eerder in de week was aangehouden voor autodiefstal is vrijdagochtend in Groningen ontsnapt uit een politieauto. Hij zat in de auto om naar een verhoor te worden gebracht, maar wist op de Oostersingel uit de auto te stappen en zag kans te voet te ontkomen.

Politiemensen zijn direct op zoek gegaan naar de vermeende autodief. Ook Burgernet werd ingezet, maar dat heeft nog niet geleid tot de aanhouding van de man zonder vaste woon- of verblijfplaats, laat de politie zondagmiddag weten. De politie vraagt mensen die weten waar hij is contact op te nemen.

'Opkomst Europese verkiezingen licht hoger'

De opkomst voor de verkiezingen voor het Europees Parlement lijkt een fractie hoger te liggen dan vijf jaar geleden. Uit voorlopige opkomstcijfers van onderzoeksbureau TNS Opinion blijkt dat in Frankrijk 15,7 procent van de kiesgerechtigden rond het middaguur naar de stembus was gegaan. In 2009 lag dat aantal nog op 14,8 procent. In Duitsland wisten de verkiezingen ook meer stemmers te trekken. Mogelijk heeft dit te maken met andere verkiezingen die samenvallen met de Europese verkiezingen.

De Süddeutsche Zeitung meldt dat vooral in het noorden en midden van Duitsland de opkomst hoger is. In Hamburg, waar tegelijkertijd lokale verkiezingen plaatshebben, had om 11.00 uur 21,4 procent van de kiesgerechtigden zijn stem uitgebracht. In 2009 was dat nog 13,5 procent. In de deelstaat Sleeswijk-Holstein had om 11.00 uur 14,4 procent gestemd, terwijl dat vijf jaar geleden nog 9,2 procent was. In de deelstaat worden tegelijkertijd burgemeestersverkiezingen gehouden. In München, Würzburg en Augsburg zijn ook meer mensen naar de stembus gegaan.

In Denemarken ligt de opkomst op ruim twintig procent, net als vijf jaar geleden. In Italië had om 12.00 uur 16,4 procent van de kiesgerechtigden gestemd. Het lijkt erop dat de verkiezingen in Polen niet echt leven; om 12.00 uur had nog maar 7,3 procent gestemd. Naar verluidt lag de opkomst in Slowakije, waar zaterdag werd gestemd, op dertien procent. Eerder jaren was dat nog respectievelijk 19,6 procent en 16,9 procent.

In Malta, dat ook zaterdag al naar de stembus ging, toog bijna driekwart van de stemgerechtigden naar een stemlokaal. In 2009 ging lag de opkomst in Malta zo'n vier procent hoger. De winst op Malta lijkt te gaan naar de sociaaldemocraten. De sociaaldemocratische premier Joseph Muscat bedankte zondag op Twitter de kiezers die voor zijn Partit Laburista (PL) hebben gekozen. Exitpolls lijken erop te wijzen dat de PL zo'n 53 procent van de stemmen heeft gekregen. De andere grote partij op Malta, de nationalistische Partit Nazzjonalista (PN), bleef in de exitpolls steken op veertig procent.

Gesink rijdt NK en Vuelta

Robert Gesink is bijna klaar voor zijn rentree in het peloton. De renner rijdt eind juni het NK in Ootmarsum en gaat in augustus van start in de Vuelta, laat zijn ploeg Belkin zondag weten. De Varssevelder begint maandag met het trainen op hoogte.

Gesink werd begin deze maand succesvol geopereerd aan zijn hart vanwege hartritmestoornissen. Hij kwam begin april voor het laatst in actie in de Ronde van Baskenland, waarin hij voortijdig afstapte.

Oranje traint zonder Verhaegh

Paul Verhaegh heeft zondag bij Oranje niet meegedaan aan de eerste groepstraining van de dag. De licht geblesseerde rechtsback trainde in het Portugese Lagos in de gymzaal, meldt een woordvoerder van de KNVB. Verhaegh liep zaterdag tijdens de training een lichte enkelblessure op.

De FIFA kwam zondag onaangekondigd op bezoek bij Oranje. De wereldvoetbalbond controleerde de internationals op dopinggebruik. De equipe van Louis van Gaal speelt volgende week zaterdag zijn volgende oefenduel in aanloop naar het WK in Brazilië. Ghana is dan in de Kuip de tegenstander.

'Dader Brussel handelde alleen '

De Belgische autoriteiten vermoeden dat één verdachte achter de aanval bij het Joods Museum in Brussel zat. Daarbij kwam zaterdagmiddag een Israëlisch echtpaar en een Française om het leven. Een Belg ligt in zeer kritieke toestand in het ziekenhuis.

Ine Van Wymersch van het parket in Brussel zei zondag dat de dader 'vermoedelijk alleen handelde, gewapend was en goed voorbereid'. De Belgische autoriteiten geven later zondag beeldmateriaal van de aanval vrij.

De Belgische minister van binnenlandse zaken Joelle Milquet zei dat de schutter een auto voor de ingang van het museum parkeerde, snel begon te schieten en weer vertrok. In Nederland, België en Frankrijk zijn de veiligheidsmaatregelen bij joodse instellingen aangescherpt.

Een motief voor de schietpartij is nog niet bekend, maar de Belgische regering liet zaterdag weten te denken aan een antisemitische aanval. Zaterdagmiddag werd een verdachte opgepakt en later weer vrijgelaten. Hij wordt beschouwd als een ooggetuige.

N-VA weer op winst, maar mag niet verzilveren

De Vlaams-nationalistische Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) wordt zondag afgetekend de grootste partij in het Belgische parlement - daar twijfelen maar weinig Belgen aan. In het parlement van het Vlaamse gewest, dat diezelfde dag wordt gekozen, lonkt een al even grote meerderheid. Toch is de kans groot dat de N-VA weer niet gaat regeren.

De Vlaamse partij van de populaire Antwerpse burgemeester Bart De Wever werd al in 2010 de grootste partij van België en lijkt die positie zondag nog te verstevigen. De huidige premier Elio Di Rupo en zijn Franstalige sociaaldemocraten verliezen volgens opiniepeilers een aantal zetels, maar blijven op flinke afstand tweede. Het Belgische parlement is echter niet alleen ideologisch versplinterd, maar ook nog verscheurd door de taalgrens. De daardoor uiterst ingewikkelde zoektocht naar coalitiepartners breekt vooral de N-VA op.

De Wever en zijn geestverwanten willen het bestuur en de boekhouding van Vlaanderen en Wallonië scheiden om een eind te maken aan de 'Vlaamse subsidies' die de Walen zouden opstrijken. Het armere Wallonië voelt echter niets voor zo'n staatshervorming en houdt vast aan de macht van de federale regering in Brussel. Hoe groot de N-VA in Vlaanderen dan ook wordt, Waalse bondgenoten weet zij niet te vinden.

Dat is voor de andere partijen anders. De sociaaldemocraten, christendemocraten, liberalen en groenen hebben elk een Vlaamse en een Waalse tak. De PS staat, samen met de weliswaar wat kleinere Vlaamse evenknie, sterk. Ook de andere partijen kunnen altijd terugvallen op hun politieke familie.

De N-VA laat zich echter niet uit het veld slaan door die nadelige uitgangspositie. Wie geen familie heeft kan dat compenseren met een groot gezin, zegt De Wever graag. Hij liet afgelopen week zelfs weten wel premier te willen worden en maakte de Walen het hof. In een videoboodschap stelde hij zijn Franstalige landgenoten gerust en vroeg hun de N-VA 'het voordeel van de twijfel te gunnen'.

De Wever lijkt nog veel zendingswerk te moeten verrichten. Veel Walen zien de N-VA-leider als de baarlijke duivel en bijna alle Franstalige partijen sluiten een regeringscoalitie met de Vlaams-nationalisten uit. Als zij dat volhouden kan De Wever royaal de grootste worden en erin slagen de andere Vlaamse partijen om zijn vinger te winden, maar baat het hem niets.

In het Vlaams parlement heeft de N-VA op het eerste gezicht meer kans haar populariteit om te zetten in politieke munt. De partij maakte daar immers ook de afgelopen jaren al deel uit van de gewestelijke regering. Met de christendemocraten van de Vlaamse premier Kris Peeters kan de N-VA prima overweg en ook de andere partijen sluiten de Vlaams-nationalisten niet uit.

De Vlaamse rivalen van de N-VA kruipen echter in de aanloop naar verkiezingsdag naar elkaar toe en opperen dat ze het samen ook wel zonder De Wever en consorten afkunnen. Dat opent het perspectief op een klassieke Belgische coalitie van christendemocraten, sociaaldemocraten en liberalen in Vlaanderen, Wallonië én de federale regering. Voor de N-VA dreigt opnieuw vijf jaar oppositie.

De Wever dringt inmiddels aan op een andere formatieprocedure. Hij wil eerst gewestelijke regeringen vormen, die vervolgens samen een federaal kabinet moeten formeren. Niet de N-VA of de christendemocratische politieke familie onderhandelt dan over een federale regering, maar Vlaanderen en Wallonië. De Wever zou twee vliegen in een klap slaan: hij vergroot de kansen van zijn N-VA in de Brusselse formatie en onderstreept nog eens de gewestelijke macht.

Zelfs als hij zijn zin krijgt, blijft de N-VA bij de regeringsvorming afhankelijk van de welwillendheid van de Franstaligen. Voorlopig lijkt hij daarop niet te mogen rekenen. De Walen willen wel zien of de N-VA blijft glanzen als zij nog eens vijf jaar aan de kant staat, vreest een N-VA-bestuurder volgens het Vlaamse tijdschrift Knack.

Hockeyclub Pinoké stelt in Tilburg lijfsbehoud veilig

Pinoké speelt ook volgend seizoen in de Hoofdklasse. De Steekneuzen stelden zondag lijfsbehoud veilig na een 3-0 zege in de derde en beslissende wedstrijd in en tegen Tilburg. Pinoké was vanaf het begin van het duel de bovenliggende partij.

Al in de eerste minuten kwam de Amsterdamse formatie al twee keer in de Tilburgse cirkel, maar dat liep met een sisser af. Een volgende aanval leverde de eerste strafcorner voor Pinoké op. Deze werd geneutraliseerd door Tilburg-keepster Lotte Kleijnen, die bij de tweede corner kansloos was op de inzet van Sierou Frankema.

Tilburg probeerde onder de druk van Pinoké te komen. De ploeg maakte het zichzelf lastig door in de opbouw veel foutjes te maken. Het team van coach Boaz Janssen bleef knokken en die vechtlust werd beloond met de eerste strafcorner. De corner werd matig uitgevoerd en leverde niets op.

Het doelpunt viel aan de andere kant. Pinoké sneed vijf minuten voor rust door de Tilburgse defensie waarna Frankema aflegde aan Schwarz die makkelijk de bal binnentikte voor de 0-2.

In de tweede helft kwam Tilburg fel uit de startblokken. Het leidde tot een open schietkans voor Lisa de Graaf. De jarige schoot echter tot haar eigen frustratie naast. Na een kwartier gooide Pinoké het duel definitief in het slot. Een strafcornervariatie leverde de 3-0 op voor de Steekneuzen. Tilburg probeerde daarna nog op het scorebord te komen. De ploeg kwam nog dichtbij, maar de twee cirkelpenetraties leverde niets op.

Joden aangevallen in voorstad Parijs

Twee joodse mannen zijn zaterdagavond aangevallen toen ze een synagoge in Créteil, een voorstad van Parijs, verlieten. Dat heeft de Franse minister van binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve zondag gezegd.

De minister heeft de politie opdracht gegeven de veiligheidsmaatregelen bij joodse gebedshuizen en andere joodse instellingen aan te scherpen. De aanval in Créteil had enkele uren na de beschieting bij het Joodse Museum in Brussel plaats. Bij de aanval in Brussel vielen drie doden en een zwaargewonde.

Over de aanval bij de synagoge zijn geen details bekend.

Rebellen en leger Syrië sluiten wapenstilstand

Rebellenstrijders en het Syrische regeringsleger hebben een wapenstilstand gesloten in Waer, een stad in de buurt Homs die in handen van de oppositie is. Dat hebben activisten zaterdag gezegd. Het staakt-het-vuren werd op vrijdag van kracht. Het leger van de Syrische president Bashar Assad probeert, in aanloop naar de presidentsverkiezingen van 3 juni, zo veel mogelijk grote stedelijke gebieden te veroveren op de rebellen.

De wapenstilstand in Waer moet de strijdende partijen de ruimte geven om te onderhandelen over een vrije aftocht voor de rebellen. Het staakt-het-vuren geldt tot zondag, dan moeten beide partijen een akkoord hebben gesloten. Begin mei werd in Homs een vergelijkbare wapenstilstand afgesproken. Honderden rebellen verlieten toen het oude centrum van Homs. Waer wordt al zes maanden lang belegerd door het Syrische leger. Voedsel en brandstof kunnen de stad, waar tienduizenden mensen wonen, niet in.

Hoewel de rebellen Waer nog altijd stevig in handen hebben, hebben inwoners van de stad aangedrongen op hun vertrek. Veel mensen vrezen, net als in Homs, voor hongersnood als de belegering nog langer duurt.

De verwachting is dat Assad de presidentsverkiezingen met gemak weet te winnen. De Syrische oppositie hekelt de verkiezingen en noemt ze illegaal, omdat ze plaatshebben terwijl er een burgeroorlog gaande is.

Zaterdag bedankte Assad in een gesprek met de Russische vicepremier Dmitri Rogozin Rusland voor zijn steun op het internationale toneel. Rusland blokkeerde met zijn vetorecht een resolutie in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Het was de vierde keer dat Rusland voorkwam dat er maatregelen worden genomen tegen Assad en zijn regering. Rogozin zei zaterdag dat het westerse beleid ten aanzien van Syrië en de verkiezingen in het land 'immoreel' is en geen rekening houdt met de belangen van het Syrische volk.

Presidenten Peres en Abbas naar Vaticaan

De Israëlische en Palestijnse president hebben zondag een uitnodiging van paus Franciscus om een bezoek te brengen aan het Vaticaan geaccepteerd. Franciscus wil volgende maand in Rome met beide leiders bidden voor vrede.

De paus nodigde de beide presidenten zondag na een mis in Bethlehem, op de Westelijke Jordaanoever, uit voor het bezoek. De Palestijnse president Mahmoud Abbas en de Israëlische president Shimon Peres lieten kort daarna weten aanwezig te zijn.

De 90-jarige Peres, die deze zomer aftreedt, is een groot voorstander van vredesoverleg. Zijn beslissing om af te reizen naar Rome kan echter wel eens verkeerd vallen bij de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Die is fel tegen toenaderingspogingen nu Abbas zich verzoent met de militante beweging Hamas, die in Gaza aan de macht is.

Fernandes zet Caterham te koop

Tony Fernandes heeft de Caterham Group, waaronder het Formule 1-team, in de etalage gezet, zo meldt The Edge Malaysia. De Maleisiër die ook de voetbalclub Queens Park Rangers in bezit heeft, vraagt naar verluidt een bedrag van 350 miljoen pond voor het Britse merk.

Fernandes kwam met Lotus Racing, zoals Caterham eerst heette, in 2010 in de Formule 1. Tot dusver heeft het team nog geen enkel punt gescoord. De Maleisiër dreigde eerder dit jaar al de renstal in de verkoop te gooien als de resultaten niet zouden verbeteren. Dit jaar staat het team laatste in de constructeursstand, ondanks dat de nieuwe regels kansen boden om het gat met het middenveld te dichten. Daarnaast produceert Caterham onder meer straatauto's, waaronder de Caterham Seven, gebaseerd op de legendarische Lotus Seven.

Naast de Formule 1 heeft de baas van Air Asia meer kopzorgen. Zijn club QPR promoveerde gisteren naar de Premier League, maar heeft het ondertussen ook aan de stok met de Britse voetbalbond vanwege het breken van de regels van Financial Fair Play. De club hangt een boete van 50 miljoen pond boven het hoofd omdat het over het seizoen 2012/2013 een verlies van 65,4 miljoen pond leed, terwijl maar maximaal acht miljoen pond per seizoen toegestaan was.

Gridstraf Bianchi na bakwissel

Jules Bianchi zal de Grand Prix van Monaco aan moeten vangen vanaf de laatste startpositie. Marussia moest de versnellingsbak van de bolide van de Fransman voortijdig vervangen vanwege mogelijke problemen met de betrouwbaarheid ervan.

Bianchi kwalificeerde zich gisteren op een negentiende positie en zal vandaag als 21e van start moeten gaan. Een positie lager kan niet, want Caterham-coureur Marcus Ericsson zal vanuit de pitsstraat moeten vertrekken na zijn aanvaring met Felipe Massa in de kwalificatie.

[NBA] Heat op voorsprong tegen Pacers

Miami Heat is op een 2-1 voorsprong gekomen in de Eastern Conference-finale van de NBA tegen Indiana Pacers. De ploeg uit Florida kwam zaterdagavond in eigen huis terug van een fikse achterstand en won met 99-87.

De Pacers waren het duel sterk begonnen en pakten in de eerste helft een voorsprong van 15 punten. Pas in het derde kwart kwam Miami op gelijke hoogte, onder anderen dankzij Lebron James. De grote man aan Miami-zijde werd met 26 punten topscorer. Dwyane Wade en Ray Allen droegen met respectievelijk 23 en 16 punten ook bij aan de zege.

Miami heeft nog twee overwinningen nodig om de landelijke finale te bereiken. Maandag staat de volgende wedstrijd tegen de Pacers op het programma in Miami.

Emma Watson is afgestudeerd

Emma Watson mag zondag haar diploma Engels ontvangst nemen. De Britse actrice is een van de tweeduizend studenten die is afgestudeerd aan de prestigieuze Amerikaanse Brown University in Rhode Island.

De 24-jarige Watson begon in 2009 met haar opleiding maar nam meerdere keren een pauze om te werken aan films. Toch besloot de actrice, die naar verluidt daarna rollen weigerde om te studeren, haar studie af te maken en had begin dit jaar haar laatste tentamens.

Watson werd in 2001 bekend door haar rol van Hermione Granger in de Harry Potter-films. De actrice was ook te zien in films als The Perks of Being a Wallflower en The Bling Ring.

Joodse radicalen bekogelen politie

Veel Joodse extremisten staan blijkbaar niet helemaal achter het bezoek van Paus Frans aan het Heilige Land. Vandaag werden er stenen en flessen gegooid naar veiligheidsdiensten. Dit gebeurde op plekken waar de Heilige Vader morgen een bezoekje gaat brengen.

Zeker 150 demonstranten namen deel aan het protest. Een aantal vond het nodig om hun mening kracht bij te zetten door stenen te smijten richting de aanwezige politie. 26 personen werden gearresteerd. Ook een militair die agenten bedreigde met een wapen, werd afgevoerd.

Eerder deze week lieten rechts-extremisten al weten het bezoek van de spreekbuis van God te zullen verstoren. De politie reageerde daarop door te strooien met allerlei gebiedsverboden voor bepaalde mensen.

Vanochtend kwam Frans aan op de Westelijke Jordaanoever. Op het programma staat onder andere een bezoekje aan de Geboortekerk in Bethlehem en een bezoek aan een Palestijns vluchtelingenkamp. Veel Palestijnen hopen dat de paus hun zaak steunt. Het is overigens opvallend dat de paus rechtstreeks naar de Westelijke Jordaanoever gereisd is, zonder door Israel te komen.

De paus is bezig met een 3-daagse trip door het Midden-Oosten.

Thomas Berge heeft last van 'catfish'

Thomas Berge wordt gek van een meisje dat zich op social media al enige tijd als de zanger voordoet. "Een typische catfish, met waarschijnlijk een apart mobiel nummer. Ik hoor en zie dat ze verschrikkelijke dingen typt door mij na te doen", schreef de zanger zondag op Facebook.

Het meisje heeft volgens de 24-jarige Berge profielen onder zijn naam aangemaakt op verschillende applicaties. "Voor de duidelijkheid ik heb geen Badoo, Ping of Kik", waarschuwt hij zijn fans. "Ik heb je in de gaten, ik vind het heel erg wat je nu aan het doen bent en hoe je andere mensen aan het verwarren bent."

Berge zegt 'nog geen' stappen te hebben ondernomen tegen zijn catfish. "In de hoop dat je dit nu leest en er meteen mee stopt. Anders zal ik dit wel moeten doen en word je verwijderd bij optredens of andere activiteiten", dreigt hij. "Doe mij alstublieft niet na. Van mij is er maar één."

Simeone: "Niet verdrietig, maar verbitterd"

De druiven zijn zuur voor Diego Simeone, die met Atlético Madrid een paar minuten was verwijderd van de winst in de finale van de Champions League. Diego Godin kopte Atlético Madrid na 36 minuten op 1-0. Lang wist de ploeg van Diego Simeone die voorsprong te verdedigen, tot aan de 93ste minuut.

Toen was het Sergio Ramos die met een rake kopbal een verlenging wist af te dwingen. In de extra speeltijd scoorden Gareth Bale, Marcelo en Cristiano Ronaldo. "Ik ben niet verdrietig", zei de Argentijnse trainer na afloop tegenover diverse media. "Ik voel me verbitterd doordat ik mijn doel niet heb bereikt. Ik ben kalm en moet de situatie overzien."

"Real Madrid was beter in de tweede helft van de wedstrijd", vervolgt Simeone. "Wij waren allemaal moe en zij konden nog door. Ik ben trots op mijn spelers, dat ben ik altijd. Ze hebben tot aan het einde gevochten. We konden geen kant op en dat maakt het moeilijk. Het gaat erom dat je wint. Winnen is alles en het meest belangrijk. Verliezen is geen traan waard. We gaan hier weg met het hoofd omhoog en gaan ons voorbereiden op volgend seizoen."

"We hebben alles gegeven. We hebben op fantastische wijze La Liga gewonnen en waren dichtbij internationaal succes", aldus de trainer, die geen spijt heeft van het opstellen van Diego Costa. De Spaanse spits viel vorige week nog geblesseerd uit met een hamstringblessure, hersteld wonderbaarlijk snel en kreeg een basisplaats in de Champions League-finale. Na negen minuten moest hij de strijd echter al staken. "Het was mijn verantwoordelijkheid om Costa op te stellen. Ik zat verkeerd. Hij was niet fit genoeg."

[Giro] Van Baarle stapt af

Dylan van Baarle zal zondag niet meer aan de start verschijnen van vijftiende etappe in de Giro d'Italia. Dit laat de renner weten via Twitter. Al voor de start was besloten dat de eerstejaars prof de Ronde van Italië niet zou uitrijden. 

De 22-jarige prof van Garmin-Sharp reed zijn eerste grote wielerronde. De etappe van vandaag start in Valdengo en finisht 225 kilometer later bergop in Plan di Montecampione. 

Nederlander wil de euro houden

Nederlanders zitten helemaal niet te wachten op een nieuwe munt. Meer dan driekwart van de kiezers wil dat Nederland de euro houdt. Dat blijkt uit een onderzoek van het Kieskompas.

Het Kieskompas vroeg bijna 117.000 Nederlanders wat ze vinden van de stelling: 'Nederland moet uit de euro’. 30,5 procent is het daar niet mee eens, 45,6 procent is nog stelliger: helemaal niet mee eens. Al met al is dus 76 procent tegen een exit en voor het behoud van de euro. Ongeveer 13 procent, oftewel een op de acht kiezers, wil wel dat Nederland de eurozone verlaat. De overige 10 procent is neutraal.

Uit onderzoek van bureau Ipsos was ook al gebleken dat de meeste Nederlanders niet zomaar terug willen naar de gulden. "Veel mensen zijn chagrijnig over de euro als symbool van Europese eenwording, maar ze worden nog chagrijniger van risico. Ze zien geen alternatief, ze hebben blijkbaar liever een slechte situatie dan onzekerheid", zegt André Krouwel van het Kieskompas.

De vraag is daarom of Nederlanders de euro ook steunen als er wel een alternatief is. Krouwel: "Stel dat er een harde munt kan komen met landen als Nederland, Duitsland, Zweden, Finland, Oostenrijk en misschien ook Noorwegen, onze belangrijkste afzetmarkten. Een noordelijke euro of een noordmark, zonder Zuid-Europa. Mogelijk is dat wel een aantrekkelijk alternatief."

Alleen bij de PVV zijn de tegenstanders van de euro in de meerderheid. Ruim driekwart van de aanhang van Geert Wilders ziet de gezamenlijke munt het liefst zo snel mogelijk verdwijnen. Een op de tien PVV’ers wil de euro houden. De SP geldt ook als een redelijk eurokritische partij, maar de euro is daar veel geliefder. Meer dan de helft van de socialisten wil de munt houden, bijna een kwart wil van de euro af. GroenLinks, D66 en PvdA zijn bijna unaniem voor de euro.

Nederlander wil de euro houden
Nederlander wil de euro houden (Foto: ANP)

Britten grootste tegenstanders van euro

Geen volk in Europa heeft zo'n afkeer van de euro als de Britten. Ongeveer 70 procent van de kiezers wil dat hun pond nooit plaatsmaakt voor de euro. Dat blijkt uit een onderzoek van het Kieskompas en zijn Europese stemhulp EUvox.

Ook in Polen en Denemarken is de euro niet erg populair. Twee op de drie Polen houden vast aan hun zloty, meer dan de helft van de Denen wil de kroon houden.

EUvox vroeg aan meer dan 1,5 miljoen mensen in de EU-landen hoe ze denken over de euro. Ruim driekwart van de ondervraagde Nederlanders voor de gemeenschappelijke munt. Vergeleken met de andere landen blijkt Nederland een groot voorstander.

De steun voor de gemeenschappelijke munt is het grootst in Estland. Daar vindt 87 procent dat het land de euro, ingevoerd in 2011, moet houden. In Oostenrijk willen acht op de tien kiezers met de munt blijven betalen. Litouwen voert volgend jaar de euro in en bijna 80 procent staat daarachter. In de drie belangrijkste eurolanden - Duitsland, Frankrijk en Italië - willen twee op de drie kiezers de euro niet opgeven.

In crisisland Griekenland, waar Europa nauwelijks geliefd is door opgelegde bezuinigingen, is het veel mensen om het even met welke munt ze betalen. Een kwart van de Grieken is neutraal: ze hoeven de euro niet per se kwijt, maar ze zijn er ook niet erg aan gehecht. Die groep is nergens in Europa zo groot. Iets meer dan de helft wil de munt houden, een op de vijf inwoners wil ervan af.

Britten grootste tegenstanders van euro
Britten grootste tegenstanders van euro (Foto: ANP)

'Rob Kardashian mist bruiloft zus Kim door ruzie'

Rob Kardashian was zaterdag niet bij de bruiloft van zijn zus Kim Kardashian en Kanye West. De realityster kreeg ruzie met zijn familie en vloog zaterdag van Florence terug naar Los Angeles. Dat schrijft entertainmentsite TMZ, die ook foto's van Kardashian op het vliegveld plaatste.

Het is niet duidelijk wat er precies is voorgevallen. Wel zeggen ingewijden dat de 27-jarige broer van Kim in tranen was toen hij op het laatste moment een plekje in het vliegtuig probeerde te bemachtigen.

De 33-jarige Kim Kardashian en de 36-jarige West gaven elkaar zaterdag het jawoord in het zestiende-eeuwse fort Belvedere in de Italiaanse stad. Het pasgetrouwde koppel, dat samen dochter North heeft, werd toegezongen door Andrea Bocelli en John Legend. Kardashian en West droegen allebei Givenchy.

Twee slachtoffers aanval Brussel waren Israëliërs

Twee van de slachtoffers van de schietpartij bij het Joods Museum in Brussel waren Israëliërs. Dat heeft het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken zondag laten weten.

Volgens woordvoerder Paul Hirschson gaat het om een echtpaar uit Tel Aviv. De nabestaanden zijn op de hoogte gesteld en Israël treft voorbereidingen voor het repatriëren van de lichamen, aldus het ministerie.

Bij de beschieting in Brussel vonden in totaal drie mensen de dood. Een vierde persoon raakte zwaargewond. De aanval had rond 16.00 uur plaats. Een auto stopte voor het museum waarna het vuur werd geopend. De politie is nog altijd op zoek naar de daders. Zaterdag werd een persoon aangehouden, die later weer werd vrijgelaten. De politie beschouwt de man niet langer als verdachte, maar als getuige.

De Belgische vicepremier en minister van buitenlandse zaken Didier Reynders was op het moment van de aanslag bij het museum voor campagneactiviteiten in het kader van de Europese verkiezingen. Volgens de Belgische krant De Morgen was Reynders als een van de eersten ter plaatse en schakelde hij de hulpdiensten in. De Belgische premier Elio Di Rupo heeft in een verklaring namens de hele Belgische regering aangegeven geschokt te zijn en mee te leven met de slachtoffers en hun nabestaanden. Hij noemde de plek van de aanval 'zeer symbolisch'.

Hirschson zei zondag dat de aanslag gericht leek te zijn tegen Israëliërs of joden. Hij wil echter eerst de conclusies van de Brusselse autoriteiten afwachten.

Moeder van dode treinbaby aangehouden

Drie dagen na de vondst van een babylijkje in een treintoilet in München is de moeder in Wenen aangehouden. De politie hield de moeder, een 21-jarige studente, aan toen ze op een trein naar Praag wilde stappen.

De vrouw zegt dat het kindje dood geboren was. Uit onderzoek was echter gebleken dat het jongetje levend ter wereld was gekomen en daarna is gesmoord.

De politie was de studente in Oostenrijk op het spoor gekomen via haar creditcard.

Afgelopen week vonden schoonmakers het lichaam van de pasgeboren baby in het toilet van een passagierstrein. Het lichaampje werd gevonden in een trein die vanuit Boedapest via Wenen naar München was gereden en daar maandagavond laat was aangekomen. De politie vermoedde toen dat het kindje in het toilet of in de restauratiewagon was geboren.

PVV verliest zetels in peiling

De PVV verliest in de peiling van Maurice de Hond twee zetels in de Tweede Kamer. De partij van Geert Wilders komt daarmee op 22 zetels, alsnog een winst van zeven zetels ten opzichte van de verkiezingen in 2012. Uit de peilingen van de Europese verkiezingen afgelopen donderdag is gebleken dat de PVV vermoedelijk een van de vier zetels in Brussel moet afstaan.

De PvdA wint in de peiling twee zetels en komt op twaalf zetels uit. De partij lijkt daarmee uit een dal te krabbelen, maar staat nog steeds op een verlies van 26 zetels ten opzichte van het verkiezingsresultaat in 2012. Regeringspartner VVD verliest twee zetels en komt uit op twintig zetels.

De PvdA en VVD blijken uit de twee peilingen ongeveer 23 procent van de stemmen te halen, terwijl de twee partijen twee jaar geleden nog 51 procent van de stemmen haalden. Met de partijen die de regering steunen, D66, ChristenUnie en SGP, is de score 46 procent. Als die lijn wordt doorgetrokken naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten in maart volgend jaar raakt die combinatie van 5 partijen de meerderheid in de Eerste Kamer kwijt, stelt De Hond.

Van de ondervraagden gaf 69 procent aan als er nu nu Tweede Kamerverkiezingen zouden worden gehouden op dezelfde partij te stemmen als donderdag voor de Europese verkiezingen.

Volleyballers onderuit tegen Roemenië

De Nederlandse volleybalmannen hebben zaterdag een pijnlijke nederlaag geleden in de EK-kwalificatiestrijd. Roemenië was met 24-26, 22-25 en 15-25 te sterk. Vorige week had het keurkorps van bondscoach Edwin Benne nog met 3-0 van de Roemenen gewonnen.

Ondanks de nederlaag blijft Nederland wel tweede in poule E. Gastland Kroatië is al zeker van de eerste plaats en een plek op het EK van volgend jaar. Oranje moet zondag tegen de Kroaten de tweede plaats in de poule veilig stellen. Dan kan via een tussenronde ook nog een EK-ticket worden veroverd.

Verkiezingen Oekraïne lijken uitgemaakte zaak

Oekraïne gaat zondag naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. De uitslag lijkt al vast te staan. Zakenman Petro Porosjenko, vanwege zijn belangen in de cacao-industrie ook wel de chocoladekoning genoemd, stevent volgens de peilingen af op een absolute overwinning in de eerste ronde.

Van een gebrek aan spanning rond de stembusgang is zeker geen sprake. In het oosten van het land vinden nog altijd hevige gevechten plaats tussen het leger en pro-Russische separatisten. Omdat de uitslag vrijwel lijkt vast te staan, zal de belangrijkste vraag zondag vooral zijn of de verkiezingen zonder bloedvergieten kunnen verlopen. Donderdag kostte een aanval van separatisten op een controlepost van het leger bij Donetsk nog aan dertien militairen het leven.

Ondanks alle onrust gaan de verkiezingen in de meeste delen van het land door. Ook in de roerige oostelijke provincies Donetsk en Loehansk, die zich onlangs onafhankelijk verklaarden. Dat zei de vicevoorzitter van de centrale kiescommissie, Andri Magera, eerder deze week. Zaterdag werd echter duidelijk dat zeventien van de 34 kantoren van de kiescommissie in Donetsk en Loehansk niet kunnen worden gebruikt. Separatisten in die gebieden hebben de kantoren ingenomen of blokkeren de toegang, aldus het ministerie van binnenlandse zaken.

Porosjenko gaat in alle peilingen ruim aan kop. In een peiling van het Internationaal Instituut voor Sociologie in Kiev kwam hij zelfs uit op ruim 54 procent, genoeg voor een overwinning in de eerste ronde. Ex-premier Joelia Timosjenko, die eerder dit jaar werd vrijgelaten uit de gevangenis, staat tweede, maar lijkt met nog geen tien procent kansloos.

Vitali Klitsjko, de voormalig wereldkampioen boksen die tijdens de protesten vorig jaar een vaak geziene gast op het Maidanplein in Kiev was, trok zich terug, wellicht realiserend dat het presidentschap voor hem te hoog gegrepen is. Het ontbreekt hem eenvoudigweg aan politieke ervaring. Hij heeft zich achter Porosjenko geschaard en doet zondag zelf een gooi naar het burgemeesterschap van de hoofdstad Kiev.

En dan is daar nog Rusland, de EU en VS. Die liepen tijdens het afzetten van president Viktor Janoekovitsj in februari flink te stoken in de interne aangelegenheden. Volgens Moskou was dat, omdat de nieuwe machthebbers in Kiev voor een groot deel uit neonazi's bestaan, die een bedreiging vormen voor de Russischtalige bevolking in Oost-Oekraïne. De EU en VS gaven als reden op dat Kiev gekozen had voor steun van de EU en dat deze keuze beschermd diende te worden tegen het Russische aanbod van steun.

Poetin twijfelt aan de rechtsgeldigheid van de verkiezingen. Hij zei woensdag tijdens een bezoek aan China dat Janoekovitsj nog altijd de wettige president is. Als het aan Rusland ligt, wordt eerst de Oekraïense grondwet hervormd, met meer autonomie voor de oostelijke regio's, en worden daarna pas verkiezingen gehouden.

Maar na de annexatie van de Krim en de onrust in Oost-Oekraïne stelt Rusland zich de afgelopen weken gematigder op. De dreigementen over militair ingrijpen worden al een tijdje niet gehoord en de troepen die aan de grens zijn gestationeerd worden volgens Poetin binnenkort teruggetrokken, om bij te dragen aan een rustige en ordentelijke stembusgang.

Het is echter nog maar de vraag of de pro-Russische separatisten in het oosten, die onder meer de stad Slavjansk stevig in handen hebben, van wijken willen weten. Een verzoek van Poetin om de door hen ingenomen overheidsgebouwen te verlaten, legden ze naast zich neer en ze hebben gezworen de verkiezingen in het oosten te zullen verstoren. De definitie van succesvolle verkiezingen is dan ook relatief: een stembusgang zonder geweldsuitbarstingen zou al een hele prestatie zijn.

Automobilist rijdt door na scheppen fietsers

Een onbekende automobilist is zondagochtend in Baarlo doorgereden na vier jonge vrouwen van de fiets te hebben gereden. Een van de vrouwen raakte zwaargewond en is samen met een tweede slachtoffer naar het ziekenhuis gebracht.

De vrouwen werden rond 04.45 uur geschept op De Meeren in Baarlo. De vier slachtoffers komen uit de Limburgse plaats en waren op weg naar huis na een avondje stappen. De politie onderzoekt de plaats van het ongeluk en zoekt getuigen.

Speurhonden vertrekken naar Panama

Achttien vrijwilligers en twaalf speurhonden vertrekken zondag om 13.00 uur vanuit Schiphol naar Panama. Dat bevestigt een woordvoerder van de stichting Reddingshonden RHWW. De groep is tot en met 4 juni in Panama om te helpen zoeken naar de vermiste vrouwen Lisanne Froon en Kris Kremers.

De groep wordt in Panama opgevangen door de Nederlandse ambassadeur, laat een woordvoerder van Buitenlandse Zaken weten. De autoriteiten van Panama hebben twee vliegtuigen ter beschikking gesteld om de vrijwilligers van Panama naar Boquette te vliegen.

De vrijwilligers beginnen in Boquette waar de twee vrouwen op 1 april voor het laatst werden gezien. Daarna wordt het hele gebied afgespeurd. Ook helpen de speurhonden bij een nieuwe zoektocht die de autoriteiten in Panama op touw zetten. De familie van de twee vermiste vrouwen heeft de stichting gevraagd mee te helpen met de zoektocht.

De stichting uit Duiven laat weten goed te worden geholpen door autoriteiten in Panama. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) zei zaterdag in De Telegraaf zich te ergeren aan de 'tergende bureaucratie' in het land.

Eerdere zoektochten naar de 21-jarige Kremers en Froon (22) leverden niets op. Mogelijk wilden ze op 1 april een wandeltocht maken bij het plaatsje Boquette in het Centraal-Amerikaanse land.

Schutter Californië zei 'met plezier' te doden

De Amerikaanse schutter die zaterdag in Californië een bloedbad veroorzaakte, heeft zijn aanval aangekondigd in een online video. De 22-jarige Elliot Rodger zei gefrustreerd te zijn omdat hij nog maagd was en nog nooit een meisje had gezoend. "Ik zal veel plezier beleven om jullie allemaal af te slachten. Jullie zullen eindelijk zien dat ik superieur ben, een echte man."

Hij had het gemunt op mensen met een goed leven, met name de vrouwen die hem hadden gemeden. In de auto van Rodger werden drie semiautomatische wapens gevonden, die hij legaal had verkregen.

Rodger, zoon van een filmmaker die meewerkte aan The Hunger Games, stak zaterdag drie mannen dood in zijn appartement in Isla Vista en schoot later vanuit zijn auto drie mensen dood. Daarna pleegde hij zelfmoord. Bij de schietpartij raakten dertien mensen gewond door kogels en een auto-ongeluk.

De vader van Elliot Rodger had eerder al aangegeven zich zorgen te maken over zijn zoon. Op verzoek van de familie van Rodger heeft de politie in april zijn appartement gecontroleerd. Zij concludeerden dat Rodgers verlegen was en worstelde met zijn sociale leven, maar dat hij niet meegenomen hoefde te worden.

De familie van Rodger laat via een advocaat weten mee te leven met de families van de slachtoffers van de schietpartij. "We beleven de meest onvoorstelbare pijn en onze gedachten gaan uit naar alle betrokkenen."

Netanyahu noemt schietpartij Brussel antisemitisch

Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is de schietpartij in het Joods Museum in Brussel te verklaren door de 'laster en leugens' die in Europa over Israël worden verspreid. "Deze moorden zijn het resultaat van constante haat tegen joden en hun staat", staat te lezen in een verklaring. Bij de schietpartij vielen drie doden en een zwaargewonde. Het is nog niet duidelijk wie de moorden heeft gepleegd.

"De misdaden tegen de mensheid en de moorden in onze eigen regio worden systematisch genegeerd," aldus Netanyahu. "Onze reactie op deze hypocrisie is constant de waarheid benadrukken, doorgaan met de strijd tegen het terrorisme en kracht opbouwen."

De Israëlische minister van buitenlandse zaken Avigdor Lieberman legde in een reactie op de schietpartij een verband met de roep in Europa 'om Israël en Israëlische producten te boycotten'. "Antisemitisme heeft door de jaren heen verschillende vormen aangenomen, maar de basis is altijd dezelfde: het haten van joden omdat het joden zijn, waar het ook is - of ze leven in Jeruzalem, in Tel Aviv, in Ariel, in Hebron, in Brussel of op Mars."

Volgens de Belgische krant Het Laatste Nieuws komen twee van de dodelijke slachtoffers van de schietpartij uit Israël. De beveiliging van joodse gebouwen is in België direct na de moorden maximaal verhoogd. Ook in Nederland is de beveiliging van joodse gebouwen aangescherpt.

De aanval vond zaterdagmiddag rond 16.00 uur plaats. Een auto stopte voor het museum, waarna de nog onbekende dader het vuur opende.

Speciale Pokémon bij 100 miljoen online trades

Het online ruilen van pokémon blijkt erg populair te zijn. Op het moment is er meer dan 90 miljoen keer online geruild in Pokémon X & Y. Wanneer dit aantal de 100 miljoen bereikt, zal Pokémon Company een speciale versie van Vivillon verspreiden.

Vivillon is een speciale Pokémon, omdat het patroon van zijn vleugels afhankelijk is van de regio waarin je speelt. Een Vivillon uit Europa heeft dus een ander patroon dan een Vivillon uit Japan, wat de pokémon een populaire ruil maakt. De speciale 'Fancy Pattern' Vivillon zal dus als extra versie beschikbaar komen. Bekijk deze hieronder.

Pokémon X & Y zijn de eerste Pokémon-titels voor Nintendo 3DS. In november komen Pokémon Omega Ruby & Alpha Sapphire op de markt.

Fancy Pattern Vivillon

Screenshots Halo Mash-Up Pack voor Minecraft

Begin deze maand werd bekend gemaakt dat de Halo Mash-Up Pack als DLC naar Minecraft: Xbox 360 Edition komt. Nu zijn daar een aantal screenshots van vrijgegeven, welke onder andere Blood Gulch en Silent Cartographer tonen.

Hieronder zijn de screenshots van Blood Gulch te vinden, de bekende multiplayer-map. De rest van de screenshots zijn te vinden in het bronartikel.

Halo Minecraft 1Halo Minecraft 2

FOK! wat een weer... Fraaie zondag

Goodmorning! We krijgen vandaag een heerlijke dag. De buien laten we vandaag even achterwege en er is veel ruimte voor de zon. Er ontstaan wel wat stapewolken maar deze blijven klein, want ze stoten hun hoofd aan de inversie. Toch zetten de regengoden weer een nieuwe aanval in, en de komende dagen lijken ze een geslaagde aanval op ons weer te gaan doen.

Gisteren trok er nog een zeer actieve buienlijn over het noorden en noordoosten van ons land en plaatselijk leverde dat zelfs overlast op. Elders bleef het goeddeels droog en brak de zon er steeds meer door. De temperaturen waren zeer aangenaam en lagen rond de 19 graden.

Vandaag ligt het kwik rond de 21 graden, maar aan zee komt er later een zeewind te staan en dus koelt het daar enkele graden af.

Morgen is het ook vrij warm met 21 tot 23 graden. Eerst schijnt de zon nog, maar later komen er flinke buien opzetten vanuit het zuiden. Dinsdag en woensdag verlopen ook behoorlijk nat, echter een hogedrukgebied lijkt het weer daarna in zijn greep te gaan krijgen. Wel koelt het dan weer wat af.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

ZonsonderK
Afgelopen donderdag was er een spectaculaire zonsondergang. KlapMongeaul maakte deze zeer fraaie foto.

 ZoScha
De schaapjes hadden er geen oog voor. Het was een bijzondere avond.

ZOnsBA
Dumpiej maakte deze zonnige foto van gisteren. We zien ook de watertoren van Bergambacht.

[pic] Hoeren bij kaarslicht

De Amsterdamse Wallen waren zaterdagavond enkele uren geen red light- maar een candle light district. Rond kwart voor tien viel namelijk de stroom uit en moesten de dames van lichte zeden zich korte tijd ouderwets behelpen.

Circa 750 huishoudens en bedrijven zaten zonder stroom, aldus AT5. Volgens netbeheerder Liander kwam dat door een storing aan een tienduizendvoltkabel. Toen zowel de storing als het avondschemer inzette, werden de peeskamertjes massaal in romantisch kaarslicht gezet.

Liander kon de kabel niet onmiddelijk fiksen, dus is de stroom tijdelijk omgeleid. Even na middernacht was er weer elektriciteit. De kabel wordt later gerepareerd.

Na uitvaart 2 herdenkingen Ockels

De vorige week overleden astronaut Wubbo Ockels wordt niet alleen tijdens zijn begrafenis de laatste eer bewezen. Komende week zijn er ook twee herdenkingen waarin wordt stilgestaan bij het overlijden van de ruimtevaarder.

Op verzoek van zijn familie wordt Ockels maandag in zeer kleine kring begraven. "De uitvaart zal niet bijgewoond worden door mensen uit Wubbo's publiekelijke leven", laat Stichting Urgenda weten, de duurzaamheidsorganisatie die een van de twee herdenkingen organiseert.

Ockels had zelf echter de 'uitdrukkelijke wens' om ook iets groters te laten organiseren waarmee hij zijn boodschap over duurzaamheid aan de wereld kan verspreiden. De stichting organiseert daarom, in overleg met de familie, volgende week zondag een herdenking in Amsterdam. Die bijeenkomst is bedoeld voor andere bekenden van Ockels en is alleen op uitnodiging toegankelijk. Onder meer de minister-president van Aruba en diverse artiesten maken deel uit van het programma.

Tot slot organiseert de TU Delft ook nog een herdenkingsdienst voor collega's en studenten van de hoogleraar Aerospace for Sustainable Science and Technology. Die is dinsdagmiddag op de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek. Onder meer collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg, onderzoeker Roland Schmehl en Marlies Hak van het Nuon Solar Team komen dan aan het woord.

'Israëlisch stel bij doden aanslag Brussel'

Twee van de drie doden die zaterdag vielen bij een schietpartij in het Joods Museum in Brussel zijn een Israëlisch stel. Dat meldde de Belgische krant Het Laatste Nieuws zaterdagavond op de website. Het derde dodelijke slachtoffer zou een vrijwilliger van het museum zijn.

Een nog onbekende schutter drong zaterdagmiddag het museum in en opende daar het vuur. Twee vrouwen en een man vonden daarbij de dood. Een tweede man raakte zwaargewond en ligt nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis. Volgens Het Laatste Nieuws is dat een 23-jarige medewerker van het museum.

Zelfmoordaanslag op voetbalfans Nigeria

Een zelfmoordaanslag in de Nigeriaanse stad Jos heeft zaterdag aan drie mensen het leven gekost. Volgens een lokale journalist blies de pleger van de aanslag zichzelf en zeker twee anderen op.

In een auto met explosieven was de dader op weg naar een openluchttheater, waar veel mensen op dat moment naar de Champions League-finale tussen Real Madrid en Atlético Madrid aan het kijken waren. De auto ontplofte echter voordat de dader het theater bereikte.

De afgelopen dagen vielen bij meerdere aanvallen op dorpen in de Noord-Nigeriaanse deelstaat Borno tientallen doden. De islamitische terreurgroep Boko Haram wordt daarvoor verantwoordelijk gehouden.

Zelfmoordaanslag op voetbalfans in Nigeria
Zelfmoordaanslag op voetbalfans Nigeria (Foto: ANP)

'X-Men en Fantastic Four samen in film'

Simon Kinberg wil zowel de X-Men als de Fantastic Four in één grote superheldenfilm. De Amerikaanse scenarist schreef al scripts voor beide filmreeksen, gebaseerd op de strips van Marvel. X-Men: Days of Future Past is de recentste en draait nu in de bioscoop.

"In de wereld van Marvel Studios is alles mogelijk", zegt Kinberg tegen het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. "Puur als fan van stripverhalen en deze films lijkt het me geweldig, maar er zijn wel een paar uitdagingen." Het moeilijkst is het feit dat de twee stripreeksen elkaar nooit noemen, vindt Kinberg. Veel van de andere stripfiguren van Marvel duiken juist geregeld op in elkaars verhalen.

"De Fantastic Four zijn fantastisch juist omdat ze de enige mensen zijn met bovennatuurlijke eigenschappen", legt Kinberg uit. "Als ze in een wereld vol mutanten zouden leven, zouden ze gewoon vier mutanten zijn. In de wereld van de X-Men wordt nooit gesproken van een bekend team van vier superhelden in New York, hoewel het landhuis van X-Men-aanvoerder Charles Xavier in Westchester staat, niet ver buiten de stad."

Marvel heeft momenteel al grote plannen wat betreft nieuwe films van zowel de X-Men als de Fantastic Four. Fantastic Four staat gepland voor volgend jaar, het jaar erop verschijnt X-Men: Apocalypse en in 2017 staat Fantastic Four 2 op de agenda. Dan is er nog een onbekende Marvel-film aangekondigd voor 2018.

Turkse film Winter Sleep wint Gouden Palm

De Turkse film Winter Sleep heeft zaterdag de Gouden Palm gewonnen bij het filmfestival van Cannes. Regisseur Nuri Bilge Ceylan nam de prestigieuze prijs in ontvangst voor zijn ruim 3 uur durende drama. Het was de 67e keer dat de Gouden Palm werd uitgereikt.

Winter Sleep gaat over een geobsedeerde hoteleigenaar in Turkije en de moeizame band die hij onderhoudt met zijn naasten. De hoofdrollen worden gespeeld door de Turkse acteurs Haluk Bilginer en Demet Akbag. Ceylan kreeg de prijs uit handen van juryvoorzitter Jane Campion. De Nieuw-Zeelandse regisseur won in 1992 de Gouden Palm voor haar film The Piano.

Het is voor Ceylan de eerste keer dat hij de Gouden Palm wint. Hij sleepte in het verleden wel al drie andere prijzen in de wacht op het filmfestival van Cannes. De Turkse filmmaker won in 2002 en 2011 de Grand Prix en in 2008 de prijs voor de beste regie.

De Brit Timothy Spall kreeg de prijs voor beste acteur. Hij vertolkte de rol van de schilder J.M.W. Turner in de film Mr. Turner over de gelijknamige excentrieke Britse schilder. Julianne Moore werd uitgeroepen tot beste actrice. De Amerikaanse schitterde als Havana Segrand in de film Maps to the stars, een film die zich afspeelt in Hollywood.

Winter Sleep was een van de 18 genomineerden voor de Gouden Palm. Er waren geen Nederlandse inzendingen.

Winter Sleep wint Gouden Palm in Cannes
Turkse film Winter Sleep wint Gouden Palm (Foto: ANP)

Jamaica en Kenia lopen wereldrecords op de Bahama's

Bij de eerste World Relays op de Bahama's zijn direct al twee wereldrecords verbroken. De Keniaanse vrouwen deden dat op de 4x1500 meter, terwijl de Jamaicaanse mannen op de 4x200 meter een nieuwe toptijd neer wisten te zetten. Op de Bahama's staan naast de olympische 4x100 en 4x400 meter nog drie andere estafettes op het programma, waaronder de 4x800 meter.

De 4x800 meter bij de mannen kende in eerste instantie geen spannend verloop wat betreft de strijd om het goud, tot de slotlopers aan de beurt waren. Kenia lag na drie lopers ruim voorop, waardoor wereldjeugdkampioen Alfred Kipketer het af kon maken. Net als op het WK voor de jeugd vertrok hij als een razende, met een ongekende tussentijd na 400 meter. Dat kostte hem echter bijna de kop, want hij stortte volledig in. De Poolse en Amerikaanse slotlopers, Adam Kszczot en Duane Solomon, kwamen zeer dichtbij, maar de jonge Kipketer wist toch nog de winst binnen te slepen.

De 4x1500 meter bij de vrouwen stond in het teken van één vraag: Hoe hard zouden de Keniaanse vrouwen lopen en met hoeveel seconden zouden ze het wereldrecord verbeteren? Startloopster Mercy Cherono leek in eerste instantie niet veel zin te hebben om vol voor het record te gaan. Aan het eind versnelde ze echter alsnog, waardoor alleen Australië nog kon volgen. Faith Kipyegon versnelde eerder, en na zo'n 600 meter lag Kenia alleen op kop.

Ook Irene Jelagat liep goed door, waarna slotloopster Hellen Obiri in razend tempo onderweg ging. Dat het oude wereldrecord van 17:02,72 minuten, een maand eerder gelopen in Nairobi, verpulverd zou worden was duidelijk. Obiri bleef goed doorgaan en kwam over de streep na 16:33,58 minuten, een heel dik wereldrecord.

De Jamaicaanse ploeg was oppermachtig op de 4x200 meter bij de mannen. Het wereldrecord stond met 1:18,68 minuten op naam van een team met onder meer de legendarische Carl Lewis, gelopen in 1994. Nickel Ashmeade zorgde voor een goede start, waarna Warren Weir en Jermaine Brown er een vervolg aan konden geven.

Slotloper Yohan Blake, de op een na snelste 200-meterloper ooit, pakte uit met een sterke laatste leg. Hij kwam over de finish na 1:18,63 minuten, waardoor Carl Lewis zijn laatste wereldrecord kwijt is. De Amerikanen, samen met Jamaica favoriet, lieten het liggen op de tweede wissel, waar het compleet fout ging. Saint Kitts & Nevis werd tweede, voor Frankrijk dat een Europees record liep.

De 4x100 meter bij de vrouwen werd gewonnen door het Amerikaanse team. Tianna Bartoletta, Alexandria Anderson, Jeneba Tarmoh en LaKeisha Lawson wisselden drie keer goed en liepen in 41,88 seconden naar de winst. De Jamaicaanse vrouwen kenden zeer moeizame wissels, maar konden nog wel als tweede over de streep lopen. Trinidad & Tobago pakte de derde plek.

Boeljon haalt na goede ronde cut op Ladies Open

Golfster Christel Boeljon heeft zaterdag de cut gehaald bij de Deloitte Ladies Open. Op de baan van The International in Badhoevedorp ging ze rond in 69 slagen, vier onder par. Na een eerste ronde van 77 kwam ze daarmee precies op het baangemiddelde en een gedeelde dertiende plaats uit.

Ook de 18-jarige Anne van Dam doet zondag mee aan de slotdag. Zij had zaterdag 76 slagen nodig en staat met een score van +2 op de gedeelde 26e positie. Daarmee is ze de beste amateur. Dewi Weber overleefde als derde Nederlandse de schifting. Na een eerste ronde van 76 slagen had ze in haar tweede ronde 75 slagen nodig. Dat was goed voor een gedeelde 52e plaats.

De Schotse Kylie Walker is met een score van -5 de leidster. Ze had twee slagen minder nodig dan Titiya Plucksataporn uit Thailand. Vijf vrouwen staan op twee slagen onder par gedeeld derde.

Briatore: "Ecclestone had al moeten stoppen"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone had enkele jaren geleden al het stokje over moeten dragen aan een opvolger. Dit betoogt voormalig Benetton- en Renault-teambaas Flavio Briatore die er gelijk aan toevoegde zelf geen trek in de rol van de 83-jarige Brit te hebben.

Ecclestone is momenteel in een rechtszaak verwikkeld over de vermeende omkoping van voormalig bankier Gerhard Gribkowsky. De Brit verraste vrijdag de paddock door te zeggen dat hij zijn baan op zou zeggen als CVC Capital, de eigenaar van de sport, een opvolger voor hem weet te vinden.

Briatore ventileerde zijn mening tegenover Sky: "Er is een objectieve realiteit en dat is dat Bernie al 83 is. Het is jammer dat hij nu een proces aan de broek heeft, maar dat zou heel anders geweest zijn als hij nog maar twintig of dertig was. Ik heb medelijden met hem, maar als ik Ecclestone zou zijn geweest dan was ik vijf of zes jaar geleden al gestopt."

Briatore vindt verder dat de Formule 1 de verkeerde afslag heeft genomen. "Dit is niet de F1 die ik gewend was. Je houdt van spaghetti, maar je wordt ziek omdat je nu plots kaviaar moet eten. In mijn tijd waren de races gladiatorengevechten, maar nu rijden ze heel berekenend rond - brandstof en banden sparen en proberen geen straf op te lopen ... knoppen op het stuur net zoals bij een accordeon."

"We hadden inhaalacties van Senna en Prost, Villeneuve en Pirono, nu is het kunstmatig. De teams geven 350 miljoen dollar uit en sommigen zijn net zo snel als de GP2. Het is niet vreemd dat het publiek afhaakt. We hebben het lawaai weggehaald en nu komen ze met trompetten op de proppen? Het lijkt wel carnaval."

Luiten meldt zich in top op Wentworth

Golfer Joost Luiten heeft zich zaterdag in de top van het BMW PGA Championship gemeld. Met een ronde van vijf slagen onder par kwam de Bleiswijker na drie rondes uit op 208 slagen op de baan van het Engelse Wentworth. Dat is acht slagen onder het baangemiddelde en goed voor een gedeelde vierde plaats.

Luiten, die vijf birdies sloeg en verder louter pars, deelt de vierde plaats met Rory McIlroy. De twee staan zeven slagen achter op leider Thomas Bjørn uit Denemarken. Luke Donald geeft vijf slagen toe op de Bjørn en de Engelsman bezet daarmee de tweede plaats. De Ier Shane Lowry is een slag daarachter de nummer drie.

Op Twitter toonde Luiten zich tevreden met zijn derde ronde, die hij solide noemde. "Mijn goede korte spel heeft me een aantal keer gered. Morgen wordt een leuke dag."

Nederlandse militairen gewond bij aanslag

Bij explosies in een haven in Djibouti zijn zaterdag zes Nederlandse militairen lichtgewond geraakt. De bemanningsleden van de Zr.Ms. De Zeven Provinciën waren rond 19.00 uur Nederlandse tijd aan het 'passagieren' in Djibouti-Stad toen twee luide ontploffingen klonken in een restaurant waar veel westerlingen komen. Volgens persbureau Reuters gaat het om een dubbele granaataanval.

De militairen zijn er niet slecht aan toe, benadrukt en woordvoerster van het ministerie van Defensie. "Ze hebben zelf naar huis kunnen bellen en zijn aan boord gecontroleerd en behandeld." Er vielen ook twee doden bij de aanvallen en naast de Nederlanders nog enkele gewonden. "Dit is een criminele daad. We hebben twee doden en 11 gewonden", aldus kolonel Omar Hassan van de politie in Djibouti. Het is niet bekend welke nationaliteit de doden hebben.

Het zestal Nederlanders kan de missie gewoon voortzetten en het marineschip bevond zich zaterdagavond alweer op zee. Het luchtverdedigings- en commandofregat met ruim 200 bemanningsleden neemt tot eind augustus deel aan de antipiraterijmissie Atalanta in de wateren rond Somalië. Djibouti ligt daar in de buurt, aan de Golf van Aden. Dat is een van de drukstbevaren scheepsroutes in de wereld, waar piraterij veel voorkomt.

De aanslagen zijn nog niet opgeëist.

Nederlandse militairen gewond bij aanslag
Nederlandse militairen gewond bij aanslag (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.