Hockeymannen leggen Maleisië op de pijnbank

De Oranjemannen hebben zondag een oefenduel tegen Maleisië gewonnen. De ploeg van bondscoach Paul van Ass zette de nummer dertien van de wereld met 8-2 aan de kant. Nederland oefent voor het begin van het WK nog driemaal: tegen Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea en Zuid-Afrika.

Nederland zag zondag Robbert Kemperman terugkeren. De middenvelder van Kampong ontbrak vrijdag tegen Spanje wegens een breukje in zijn kleine teen. Sander Baart was wel afwezig bij Oranje. De midden-midden liep tegen Spanje een lichte knieblessure op, waardoor hij uit voorzorg aan de kant bleef. Reservespeler Hidde Turkstra maakte daardoor zijn opwachting bij onze landgenoten.

Oranje had een kwartier nodig om de ban te breken tegen Maleisië, de laagstgeklasseerde WK-deelnemer. Mink van der Weerden opende de score op karakteristieke wijze, hij sleepte de bal hard in de touwen. Na een pijlsnelle gelijkmaker van Tengku Ahmad, nam Oranje nog voor rust afstand. Via een prachtgoal van Billy Bakker en een tip-in van Valentin Verga liep de teller op naar 3-1.

Waar Verga vlak voor rust bediend werd door Rogier Hofman, waren de rollen na de pauze omgekeerd. Nadat de middenvelder van Bloemendaal het kwartet had voltooid, was het weer de beurt aan Verga die met een mooi backhandschot de 5-1 op het bord bracht. Bakker zorgde vervolgens voor de zesde Nederlandse treffer, waarna Tengku namens Maleisië iets terugdeed. Van der Weerden en Robbert Kemperman vijzelden de score in de dying minutes nog even op tot 8-2.