Betrapte Herzog wil onschuld aantonen

Boris (borisz)

Atlete Adrienne Herzog houdt vol dat ze nooit doping heeft gebruikt. De geboren Amersfoortse testte in maart positief bij een controle buiten de wedstrijden om, zo werd vorige week duidelijk. Volgens Herzog zou een grondige analyse van haar biologisch paspoort aantonen dat ze onschuldig is.

Herzog schrijft zondag in haar column op prorun.nl dat ze in een diep dal is geraakt. De middellangeafstandsloopster heeft de toegestane verhouding tussen testosteron en epitestosteron overschreden, maar stelt dat haar testosteronwaardes altijd al aan de hoge kant zijn. Ook bij familieleden is dat volgens haar het geval. "Het lijkt genetisch bepaald en is waarschijnlijk een van de redenen waarom iedereen in mijn familie goed is in atletiek."

De 28-jarige Herzog wijst er tevens op dat de toegestane waardes van de hormonen sinds 2005 zijn verlaagd. "Hoe kan ik nu geschorst worden voor iets dat negen jaar geleden heel normaal was." Herzog heeft weinig vertrouwen in de uitkomst van de B-staal, maar vestigt haar hoop op het biologisch paspoort. "Ik ben de afgelopen jaren elke twee tot vier weken getest. Dan zal blijken dat deze resultaten voor mij binnen de marge vallen."

Herzog is door de Nederlandse atletiekunie voorlopig geschorst. Ze riskeert een schorsing van twee jaar. Het is niet de eerste keer dat Herzog in verband wordt gebracht met doping. Haar naam dook in 2010 op in een Spaans dopingonderzoek. Vorig jaar laste ze een afkoelingsperiode in, nadat er e-mails opdoken waarin ze doping bestelde. De meervoudig Nederlands kampioene ontkende echter elke betrokkenheid.

In het najaar hoopt Herzog gewoon haar debuut te kunnen maken op de marathon. "Ik train nog steeds. Mijn doel is op de marathon onder de 2:28 uur te lopen. Ik zal weer in wedstrijden uitkomen zodra deze rotzooi is opgeruimd."