Weer demonstraties tegen staatsgreep in Bangkok

Honderden betogers zijn zondag in het centrum van de Thaise hoofdstad Bangkok de straat opgegaan om te protesteren tegen de machtsgreep in het land door het leger. De betogers negeerden oproepen van de coupleiders om niet te demonstreren. Militairen zijn ingezet om de demonstranten in toom te houden.

Het Thaise leger greep donderdag de macht in Thailand. Sindsdien hebben er voortdurend demonstraties plaats. Zondag probeerden militairen in het drukke winkeldistrict van Bangkok te voorkomen dat het voor de derde dag op rij tot demonstraties zou komen. Al snel stuitten de militairen op zo'n duizend betogers die leuzen scandeerden. Inmiddels zijn delen van de wijk afgezet en zijn metrostations gesloten. Met luidsprekers werden de demonstranten opgeroepen om 'de rede boventoon te laten voeren en niet de emoties'.

De militaire machthebbers in het land hebben aangedrongen op geduld en stellen dat de normale democratische beginselen niet langer van kracht zijn. "Voor Thailand zijn de omstandigheden anders dan in andere landen", aldus een woordvoerder van de junta. "Zo wordt er oorlogstuig ingezet en zijn overal tekenen te zien van geweld tegen burgers. Dit is geen gewone situatie."

De junta verdedigde het besluit om over te gaan tot de arrestatie van ex-premier Yingluck Shinawatra, de meeste leden van het kabinet en tientallen politici en activisten. Ook de oproep voor tientallen academici en journalisten om zich over te geven aan het leger was volgens de legerleiders noodzakelijk. Coupleider generaal Prayuth Chan-ocha zei zondag dat de staatsgreep nodig was om geweld te voorkomen en een einde te maken aan de politieke onrust in het land.

Het lot van ex-premier Yingluck is onduidelijk. Zondag deden geruchten de ronde dat ze zou zijn vrijgelaten, maar volgens een naaste medewerker is ze slechts overgebracht naar een andere verblijfplaats. "Ze is niet meer op de legerbasis waar ze werd vastgehouden, maar ze is veilig. Ze is niet vrijgelaten", aldus Wim Rungwattnachinda. Waar ze zich op dit moment bevindt kon hij niet zeggen.

De Verenigde Staten hebben zich naar aanleiding van de machtsgreep teruggetrokken uit een gezamenlijke legeroefening met Thailand en hebben ontwikkelingshulp stilgelegd. "Hoewel we een lange en productieve samenwerking met het Thaise leger hebben, dwingen onze democratische principes en de Amerikaanse wet ons om de Amerikaanse militaire hulp en afspraken te heroverwegen", liet perschef van het Pentagon John Kirby weten.

De VS hebben er bij het Thaise leger op aangedrongen om 'te handelen in het belang van de burgers door de staatsgreep te beëindigen, de grondwet weer in werking te laten treden en de vrijheden van de bevolking te herstellen'. Ook moeten de mensenrechten worden nageleefd.