Rebellen en leger Syrië sluiten wapenstilstand

Rebellenstrijders en het Syrische regeringsleger hebben een wapenstilstand gesloten in Waer, een stad in de buurt Homs die in handen van de oppositie is. Dat hebben activisten zaterdag gezegd. Het staakt-het-vuren werd op vrijdag van kracht. Het leger van de Syrische president Bashar Assad probeert, in aanloop naar de presidentsverkiezingen van 3 juni, zo veel mogelijk grote stedelijke gebieden te veroveren op de rebellen.

De wapenstilstand in Waer moet de strijdende partijen de ruimte geven om te onderhandelen over een vrije aftocht voor de rebellen. Het staakt-het-vuren geldt tot zondag, dan moeten beide partijen een akkoord hebben gesloten. Begin mei werd in Homs een vergelijkbare wapenstilstand afgesproken. Honderden rebellen verlieten toen het oude centrum van Homs. Waer wordt al zes maanden lang belegerd door het Syrische leger. Voedsel en brandstof kunnen de stad, waar tienduizenden mensen wonen, niet in.

Hoewel de rebellen Waer nog altijd stevig in handen hebben, hebben inwoners van de stad aangedrongen op hun vertrek. Veel mensen vrezen, net als in Homs, voor hongersnood als de belegering nog langer duurt.

De verwachting is dat Assad de presidentsverkiezingen met gemak weet te winnen. De Syrische oppositie hekelt de verkiezingen en noemt ze illegaal, omdat ze plaatshebben terwijl er een burgeroorlog gaande is.

Zaterdag bedankte Assad in een gesprek met de Russische vicepremier Dmitri Rogozin Rusland voor zijn steun op het internationale toneel. Rusland blokkeerde met zijn vetorecht een resolutie in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Het was de vierde keer dat Rusland voorkwam dat er maatregelen worden genomen tegen Assad en zijn regering. Rogozin zei zaterdag dat het westerse beleid ten aanzien van Syrië en de verkiezingen in het land 'immoreel' is en geen rekening houdt met de belangen van het Syrische volk.