Zonderland verovert goud en brons op EK

Peterselieman

Epke Zonderland heeft na de olympische titel en de wereldtitel ook de Europese titel op zijn naam geschreven aan de rekstok. Een vrijwel foutloze oefening leverde de Fries in Sofia 15,866 punten op.

De concurrentie volgde op gepaste afstand. De Brit Sam Oldham werd tweede met 14,866 punten. Zijn landgenoot Kristian Thomas won brons met 14,808 punten.

Zonderland won in 2012 olympisch goud in Londen, waarna een jaar later zijn eerste wereldtitel volgde in Antwerpen. Europa's beste was hij al eens eerder. In 2011 won hij in Berlijn goud op het EK.

Vlak voor de finale op het rek heeft Zonderland de bronzen medaille veroverd op de brug. De Nederlander behaalde zondag 15,533 punten en moest alleen Oleg Verniaiev uit Oekraïne (15,966) en de Rus David Beliavsky (15,566) voor zich dulden.

Zonderland won tweemaal eerder een EK-medaille op de brug. In Amsterdam veroverde hij in 2007 brons. Vier jaar later won de Fries zilver in Berlijn. De Fries komt later op de dag nog in actie op de rekstok. Op dat onderdeel is hij de regerend olympisch en wereldkampioen.