Jamaica en Kenia lopen wereldrecords op de Bahama's

heywoodu

Bij de eerste World Relays op de Bahama's zijn direct al twee wereldrecords verbroken. De Keniaanse vrouwen deden dat op de 4x1500 meter, terwijl de Jamaicaanse mannen op de 4x200 meter een nieuwe toptijd neer wisten te zetten. Op de Bahama's staan naast de olympische 4x100 en 4x400 meter nog drie andere estafettes op het programma, waaronder de 4x800 meter.

De 4x800 meter bij de mannen kende in eerste instantie geen spannend verloop wat betreft de strijd om het goud, tot de slotlopers aan de beurt waren. Kenia lag na drie lopers ruim voorop, waardoor wereldjeugdkampioen Alfred Kipketer het af kon maken. Net als op het WK voor de jeugd vertrok hij als een razende, met een ongekende tussentijd na 400 meter. Dat kostte hem echter bijna de kop, want hij stortte volledig in. De Poolse en Amerikaanse slotlopers, Adam Kszczot en Duane Solomon, kwamen zeer dichtbij, maar de jonge Kipketer wist toch nog de winst binnen te slepen.

De 4x1500 meter bij de vrouwen stond in het teken van één vraag: Hoe hard zouden de Keniaanse vrouwen lopen en met hoeveel seconden zouden ze het wereldrecord verbeteren? Startloopster Mercy Cherono leek in eerste instantie niet veel zin te hebben om vol voor het record te gaan. Aan het eind versnelde ze echter alsnog, waardoor alleen Australië nog kon volgen. Faith Kipyegon versnelde eerder, en na zo'n 600 meter lag Kenia alleen op kop.

Ook Irene Jelagat liep goed door, waarna slotloopster Hellen Obiri in razend tempo onderweg ging. Dat het oude wereldrecord van 17:02,72 minuten, een maand eerder gelopen in Nairobi, verpulverd zou worden was duidelijk. Obiri bleef goed doorgaan en kwam over de streep na 16:33,58 minuten, een heel dik wereldrecord.

De Jamaicaanse ploeg was oppermachtig op de 4x200 meter bij de mannen. Het wereldrecord stond met 1:18,68 minuten op naam van een team met onder meer de legendarische Carl Lewis, gelopen in 1994. Nickel Ashmeade zorgde voor een goede start, waarna Warren Weir en Jermaine Brown er een vervolg aan konden geven.

Slotloper Yohan Blake, de op een na snelste 200-meterloper ooit, pakte uit met een sterke laatste leg. Hij kwam over de finish na 1:18,63 minuten, waardoor Carl Lewis zijn laatste wereldrecord kwijt is. De Amerikanen, samen met Jamaica favoriet, lieten het liggen op de tweede wissel, waar het compleet fout ging. Saint Kitts & Nevis werd tweede, voor Frankrijk dat een Europees record liep.

De 4x100 meter bij de vrouwen werd gewonnen door het Amerikaanse team. Tianna Bartoletta, Alexandria Anderson, Jeneba Tarmoh en LaKeisha Lawson wisselden drie keer goed en liepen in 41,88 seconden naar de winst. De Jamaicaanse vrouwen kenden zeer moeizame wissels, maar konden nog wel als tweede over de streep lopen. Trinidad & Tobago pakte de derde plek.