Oekraïense presidentsverkiezingen verlopen rustig

Redactie

Bij de presidentsverkiezingen in Oekraïne zijn veel mensen naar het stemlokaal gegaan om gebruik te maken van hun democratische recht. Om 11.00 uur was de opkomst al ruim 17 procent, meldt het Oekraïense persbureau Interfax. In het oosten van het land verliep het stemmen minder soepel: pro-Russische separatisten blokkeerden de toegang tot ruim tweeduizend stembureaus.

Ondanks de blokkades bleef grootschalig geweld tot nu toe uit. Er zijn geen doden of gewonden gemeld. In het oosten van Oekraïne zijn de afgelopen weken tientallen doden gevallen bij gevechten tussen het regeringsleger en gewapende rebellen.

In de provincie Donetsk, die onlangs eenzijdig door rebellen tot onafhankelijke Volksrepubliek werd uitgeroepen, waren slechts 426 van de 2430 stemlokalen open. In de regionale hoofdstad Donetsk, met meer dan een miljoen inwoners, was het nergens mogelijk om te stemmen. Ook in Loehansk, de hoofdstad van de andere separatistische 'Volksrepubliek', bleven stemlokalen gesloten.

Rebellen lopen door Donetsk om in de gaten te houden of er geen stemkantoren stiekem hun deuren openen. "Ik controleer of alles normaal verloopt, zodat de junta hier niet aan de macht komt", zei rebel Vjatsjeslav Koetsjer na te hebben geconstateerd dat een stembureau gesloten was. Separatisten noemen de stembusgang een verkiezingsoperatie in 'een buurland'.

Verderop in de stad waren gemaskerde rebellen te zien die een reeks stembussen had buitgemaakt. Met groots vertoon sloegen zij deze voor de ogen van journalisten aan gruzelementen. Een stemlokaal opende 's ochtends vroeg zijn deuren in Donetsk, maar werd na enkele minuten door gewapende lieden gedwongen weer dicht te gaan. In het nabijgelegen dorp Artemivka werd een stembureau door separatisten in brand gestoken.

Hoewel de gang van zaken rondom de verkiezingen zeer spannend is, lijkt de uitslag al bij voorbaat vast te staan. Ondernemer en miljardair Petro Porosjenko gaat met ongeveer de helft van de stemmen aan de leiding in de peilingen, op grote afstand gevolgd door oud-premier Joelia Timosjenko. De voormalige regeringsleider moet het met nog geen tien procent van de stemmen doen.

De Russische president Vladimir Poetin heeft gezegd de uitslag van de verkiezingen te zullen respecteren. Ook zei het staatshoofd met de winnaar te gaan samenwerken. Vorige week zei Poetin nog dat de verdreven president Viktor Janoekovitsj nog altijd 'het enige wettige staatshoofd van Oekraïne' is.