[F1] Uitslag Grand Prix van Monaco

Peterselieman

Nico Rosberg heeft net als vorig jaar de Grand Prix van Monaco op zijn naam geschreven. De Duitser zege vierde met zijn Mercedes voor teamgenoot Lewis Hamilton en neemt de leiding in het kampioenschap weer over van de Brit. Daniel Ricciardo werd derde, terwijl Marussia haar eerste punten pakte.

De race in de straten begon niet goed voor Pastor Maldonado, want zijn Lotus bleef voor de opwarmronde op de grid staan. De Venezolaan moest hierdoor vanuit de pits starten. Polesitter Rosberg kende een goede start en pakte meteen een kleine voorsprong op teamgenoot Hamilton. Sebastian Vettel schoof van vier naar drie, terwijl Kimi Räikkönen naar de vierde positie ging, ten koste van Daniel Ricciardo die twee plaatsen terugviel.

Voor Sergio Perez was de race na minder dan een halve ronde al voorbij nadat de Force India-coureur een aanrijding kreeg met de McLaren van Jenson Button en in Mirabeau in de muur belandde. Een safety car was het gevolg. Lotus kreeg de auto van Maldonado niet aan de praat, waardoor de Venezolaan op moest geven.

Na drie ronden werd het veld weer vrijgegeven. Räikkönen maakte van de gelegenheid meteen gebruik door Vettel te passeren. De Duitser had een probleem met zijn bolide en moest uiteindelijk opgeven. Ook Toro Rosso-rijder Daniil Kvyat had het met zijn bolide aan de stok. De Rus viel ver terug en werd na twaalf ronden uitvaller nummer vier. Dat er wel ingehaald kan worden bewees Sauber-coureur Adrian Sutil die eerst Lotus-rijder Romain Grosjean pakte en enkele ronden later ook Marcus Ericsson in de Loewes Hairpin, de langzaamste bocht in de Formule 1.

Rosberg had vooraan na zestien ronden een voorsprong van anderhalve seconde op Hamilton die op zijn beurt acht tellen voorlag op Räikkönen. De Fin had in eerste instantie geen druk van achteren van Ricciardo en Alonso, maar zijn banden waren na 25 ronden versleten, waardoor met name Ricciardo het gat kon dichten.

In dezelfde ronde kwam de safety car naar buiten nadat de auto van Adrian Sutil bij het uitkomen van de tunnel uitbrak en in de muur crashte. Veel brokstukken kwamen op de baan te liggen. Het gaf alle coureurs de kans om hun eerste pitsstop te maken. Rosberg leidde, voor Hamilton, Räikkönen, Ricciardo, Alonso, Massa, Vergne, Magnussen, Hülkenberg en Button. Van hen was alleen Massa nog niet gestopt.

Bij de stop van Vergne stuurde Toro Rosso de Fransman te vroeg op weg, waardoor Magnussen in de remmen moest. Räikkönen kwam een tweede maal binnen, waardoor de Fin tot plaats dertien terugviel. Hij zou geraakt zijn door een Marussia, waardoor hij wederom nieuw rubber moest halen.

Vlak na de herstart wist Hülkenberg bij het ingaan van de tunnel Magnussen te passeren. Räikkönen zat klem achter de Caterham van Kobayashi, maar nadat de Japanner zich verremde bij het uitkomen van de tunnel kreeg de Fin bij Rascasse de positie cadeau. De Japanner liet de deur openstaan, waardoor ook Bianchi hem een positie afsnoepte. Vergne moest een drive through uitvoeren vanwege de problemen bij zijn stop en viel hierdoor terug naar plaats dertien, achter Bianchi.

Vooraan had Rosberg bijna de gehele race ongeveer een seconde voorsprong op Hamilton die zijn teamgenoot maar niet wilde laten gaan. Massa maakte in de 46e ronde zijn enige stop en viel hierdoor terug tot plaats elf, net buiten de punten. De Braziliaan kon zich uiteindelijk in een gevecht om de punten mengen nadat diens teamgenoot Bottas een probleem had en in de 57e ronde met motorische problemen in de Loewes Hairpin stilviel. De top tien was hierdoor als volgt: Rosberg, Hamilton, Ricciardo, Alonso, Hülkenberg, Magnussen, Button, Gutierrez, Räikkönen en Massa.

Gutierrez gooide een zekere puntenfinish weg door Rascasse te krap te nemen en rond te gaan. De Sauber-coureur moest met schade opgeven. Räikkönen en Massa schoven een plaats op, terwijl Bianchi met de Marussia voor het eerst op een puntenfinish reed. De Fransman kreeg nog wel een straf van vijf seconden aan de broek omdat hij een eerdere straf tijdens de safety car uitgevoerd had.

In de slotronden was er nog veel spektakel Ricciardo had het gat met Hamiton gedicht, terwijl om plaats vijf de strijd ging tussen Hülkenberg en Button. Laatstgenoemde had net daarvoor Magnussen verschalkt die snel hierna Räikkönen op bezoek kreeg. De Fin probeerde in de Hairpin de Deen te passeren, maar haalde de bocht niet, waardoor beiden vast kwamen te staan en pas later verder konden. Magnussen viel hierdoor terug naar plaats tien, terwijl het Räikkönen zelfs een puntenfinish kostte.

Na 78 enerverende ronden Monaco werd Rosberg als eerste afgevlagd, voor Hamilton en Ricciardo. Alonso pakte de vierde positie, voor Hülkenberg, Button, Massa, Bianchi, Grosjean en Magnussen. Deze uitslag betekent de eerste puntenfinish voor Marussia, al is er nog wel een voorbehoud, vanwege een straf voor Bianchi.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd
1 Nico Rosberg Mercedes 1:49:27.661
2 Lewis Hamilton Mercedes +9.210
3 Daniel Ricciardo Red Bull +9.614
4 Fernando Alonso Ferrari +32.452
5 Nico Hulkenberg Force India +1 ronde
6 Jenson Button McLaren +1 ronde
7 Felipe Massa Williams +1 ronde
8 Romain Grosjean Lotus +1 ronde
9 Jules Bianchi Marussia +1 ronde
10 Kevin Magnussen McLaren +1 ronde
11 Marcus Ericsson Caterham +1 ronde
12 Kimi Räikkönen Ferrari +1 ronde
13 Kamui Kobayashi Caterham +3 ronden
14 Max Chilton Marussia +3 ronden
DNF Esteban Gutierrez Sauber +19 ronden
DNF Valtteri Bottas Williams +23 ronden
DNF Jean-Eric Vergne Toro Rosso +28 ronden
DNF Adrian Sutil Sauber +55 ronden
DNF Daniil Kvyat Toro Rosso +68 ronden
DNF Sebastian Vettel Red Bull +73 ronden
DNF Sergio Perez Force India +78 ronden
DNS Pastor Maldonado Lotus +78 ronden


Coureursstand

Pos Coureur Team Punten
1 Nico Rosberg Mercedes 122
2 Lewis Hamilton Mercedes 118
3 Fernando Alonso Ferrari 61
4 Daniel Ricciardo Red Bull 54
5 Nico Hulkenberg Force India 47
6 Sebastian Vettel Red Bull 45
7 Valtteri Bottas Williams 34
8 Jenson Button McLaren 31
9 Kevin Magnussen McLaren 21
10 Sergio Perez Force India 20
11 Felipe Massa Williams 18
12 Kimi Räikkönen Ferrari 17
13 Romain Grosjean Lotus 8
14 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 4
15 Daniil Kvyat Toro Rosso 4
16 Jules Bianchi Marussia 2
17 Marcus Ericsson Caterham 0
18 Adrian Sutil Sauber 0
19 Esteban Gutierrez Sauber 0
20 Max Chilton Marussia 0
21 Kamui Kobayashi Caterham 0
22 Pastor Maldonado Lotus 0


Constructeursstand

Pos Team Punten
1 Mercedes 240
2 Red Bull 99
3 Ferrari 78
4 Force India 67
5 McLaren 52
6 Williams 52
7 Toro Rosso 8
8 Lotus 8
9 Marussia 2
10 Sauber 0
11 Caterham 0